Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: powiem jak zrobic ³uk
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Zawisza Czarny
Vanir - ja tam robiê z robinii akacjowej... D³ugo¶æ - 138 cm, wiêc siê trochê bojê icon_wink.gif
Nishru
Vanir jak masz dostêp do cyfrówki to zamie¶æ fote tego ³uku co Ci trzasn±³ i tego co dopiero robisz .
O ten pierwszy mi chodzi bo mo¿e siê czego¶ nauczê , wiesz jakich b³êdów unikn±æ , po co ka¿dy ma pope³niac ten sam b³±d smile.gif .

no i powodzenia z tym drugim .
Czarny Rycerz
hmmm... Jak dobrze ci pojdzie to siê nie zlamie... no cóz ja swój pierwszy luk zrobilem dlugosci okolo 110cm i zlamal sie dopiero po trenowaniu i kilku strzalach...A chyba najgorszy bl±d jaki na pocz±tku sie popelnia (a przynajmniej ja) to to ze w luku jest slaby punkt... trudno siê to redukuje a wtedy czêsto pêka...
Vanir
on mi nie trzasnal tylko lekko zachrupal smile.gif jest w jednym kawalku i na zjdeciu tak bardzo nie widac miejsca pekniecia (przez to zaznaczylem) ten co pekl-130 cm ten drugi 160cm. bawie sie w struganie i belka jeszcze nie jest tak ostrugana jak byc powinna :P to poczatkowa faza pracy. a co do tego krotkiego luku. jedno ramie wyginalo sie idealnie (to drugie ktore lekko ulozlo sie za cieciwa) natomiast to co peklo bylo sztywne jak decha. opilowywalem je az do momentu kiedy zaczelo sie wyginac i wyginalo sie dobrze... nie mam pojecia czemu peklo... dunno.gif
Czarny Rycerz
No ladnie ci wychodz± (jak na pocz±tek)... Tez siê zastanwiam dlaczego tak siê dzieje ze to sztywne ramie pêka bo jeden luk tez mi tak pêkl...
Vislav
Witam

Usun±³em 4 posty - w±tki fantasy. To nie to forum.

pozdrowienia Vislav

p.s. sam jestem wielbicielem W³adcy Pier¶cieni od lat chyba 40-tu. Wtedy nie by³o jeszcze fan klubów i prawie nikt tej ksi±¿ki nie zna³.
robin_
Ale ty jestes wis³aw. Nie mog± sobie ludzie poogl±d±c w³asnorecznie zrobionego ³uku?
A jak go opisze " £uk tradycyjny , plaski z refleksem, rêcznie zdobiony" to bedzie ok ;) ?
Vanir
robin_ nie pyskuj tongue.gif admin-patrzy.gif ;)
kurcze i mam kolejny problem z tym lukiem... sorki ze tak o wszystko pytam ale chce zredukowac liczbe przezemnie popelnianych bledow do minimum icon_mrgreen.gif wiec tak... ³uk juz ociosa³em, zrobilem grzbiet, wyciolem ksztalt. ogolnie prawie skonczylem. zostalo tylko najgorsze (wg mnie) struganie ramion do odpowiedniej grubosci... teraz maja ze 4-5 cm. nie chce znowu zepsuc tak dobrego drewna. jest jakias sprawdzona metoda dobrego i efektywnego strugania ramion?
Zawisza Czarny
Robin - czyli tamten ³uk tradycyjny, p³aski z refleksem, rêcznie zdobiony (:D) jest Twój smile.gif
Ale to tak na marginesie :P

Vanir - Ja to robiê strugiem rêcznym :P Trochê wprawy nabra³em, wczoraj zeskroba³em naprawdê spor± ilo¶æ drewna w³a¶nie rêcznie - to do¶æ ³atwe, tylko na pocz±tku trudno. Ustaw ostrze na ma³e, bêdziesz heblowaæ d³u¿ej, ale wiêksza pewno¶æ, ¿e nie zetniesz za du¿o smile.gif Ja niektóre kawa³ki drewna ¶ci±ga³em te¿ d³utami, ale z tym trzeba trochê wprawy - ja chodze na ko³o rze¼biarskie i mi ³atwiej.
Vanir
nie chodze w prawdzie na zadne kolo rzezbiarskie ale od dziecka strugam w drewnie ;) w dodatku rysuje troche (podobno ladnie) wiec oko mam wprawne. nad rekami rowniez panuje calkowicie i nie mam tikow nerwowych tongue.gif strugam nozem takim dlugim (ze 27 cm samo ostrze icon_mrgreen.gif) idzie mi to szybko i ladnie ale myslalem ze sa jakies inne metody. no a skoro nie ma to musze sie bawic tak do konca tongue.gif
Vislav
CYTAT(robin_ @ 12:06 01.09.2006) *
Ale ty jestes wis³aw. Nie mog± sobie ludzie poogl±d±c w³asnorecznie zrobionego ³uku?
A jak go opisze " £uk tradycyjny , plaski z refleksem, rêcznie zdobiony" to bedzie ok ;) ?

Witam

Na ATARN http://www.atarn.org/ s± przyk³ady piêknych zdobieñ ³uków wschodnich. Je¿eli ktokolwiek podejmie próbê ich wykonania - z przyjemno¶ci± obejrzê. Je¿eli jeszcze zastosuje tradycyjne technologie clap.gif ........

pozdrowienia Vislav
robin_
tak tamten ³uk p³aski rêcznie zdobiony za pomoca farb nowo¿ytnych jest mój, nie da sie ukryæ ;)
Vanir
i kolejne pytanie... wystrugalem ten ³uk i jest ok. wyszedl swietnie. ale jeszcze go nie "trenuje" poniewaz mam problem. pisano tutaj juz o tym ale wole sie spytac jeszcze co i jak. mianowicie jedno ramie ma taki naturalny lekki refleks a drugie jest proste. zastanawiam sie jak to zniwelowac. czy refleks do prostego wygiac czy to proste do refleksu. co polecaci i jak to zrobic skuecznie i bezpiecznie zeby nie peklo?
Mi³y
Mo¿e to jest g³upie ale ³ucznictwem interesujê siê od niedawna i mam pytanie o co chodzi z tym rozszczepianiem drewna na ³uk?
Vanir
chodzi o to zeby belke jakiegos drewna np. jesionu, wi±zu czy klonu rozpolowic na dwie szczapy (czesci) lub wiecej wedle woli smile.gif nie musisz miec belki. mozesz kupic sobie listwe szerokosci 5-6 cm i grubosci tak ze 4 ale trudno znalezc dobra na ³uk wiec belka to najlepsze wyjscie ;)
GHERIK_01
Ja bym proponowa³ dorobienie refleksu na drugim ramieniu- ³uk nie bêdzie uk³adaæ siê za cieciw± i dodatkowo zwiêkszy zasiêg ³uku. Co do pêkniêcia. Je¿eli refleks nie jest znacznych rozmiarów to nie powinien siê przyczyniæ do z³amania (co innego ju¿ z du¿ym refleksem). To jest moje zdanie, a co powiedza na to inni to ju¿ nie wiem dunno.gif
Vanir
refleks jest delikatny smile.gif ale jednak jest :PP dobra czyli "zrefleksowac" (tongue.gif) drugie ramie. tylko jak? goraca para, opalarka czy garnek z gotujaca sie woda? ktory sposob najlepszy czy najbezpieczniejszy?
GHERIK_01
Najpierw gotuj lub poddaj dzia³aniu pary nie wygiête ramie ³uku przez jakie¶ 1/2 godziny. Pó¼niej mocno przywi±¿ ( lub u¿yj ¶cisków) do wcze¶niej przygotowanej formy i niech sibie le¿y przez ca³± noc. Jak bêdziesz mia³ ju¿ gotowy ³uk to zamie¶æ tu zdjêcia- ciekawe co wyjdzie tongue.gif
Vanir
hehe ok smile.gif jeszcze musze troche ostrugac ramiona bo nieco za grube wyszly bigsmile2.gif jak na gotowa forme to bede musial oba ramiona wygiac bo nie dam rady wygiac tego prostego tak jak tamto. wedle formy zrobie oba i juz. mysle ze tak za tydzien bedzie gotowe bo teraz nie mam czasu (sprawy szkolne, ksiazki, zeszyty itd. tongue.gif)
Nishru
Co do "refleksowania" to tu masz bardzo dobry przepis :

http://groups.msn.com/ferretsarcherywebpag...urvingatip.msnw

wogle poogl±daj sobie ta stronke bo go¶c wie co robi.
Vanir
widze ze facet wie co robi ale nie chce mi sie wierzyc ze to nie peknie... tongue.gif zwlaszcza przy moich zdolnosciach bigsmile2.gif ale ok sprobuje. w najgorszym przypadku znowu bede czekal miesiac az mi belka wyschnie tongue.gif
bodkin
grzej nad para tak dlugo az poczujesz zapach taki sam jak przy pracy strugiem
poloz na kolano jaks rekawice i wyginaj za pomoca kolana i rak
przytrzymaj chwilke , jak lekko ostygnie to pusc
wroci troszke , ale to mozesz korygowac grzejac powtornie
w taki sposob po kawalku zrobisz co chcesz
jak za dlugo bedzisz grzal na parze to drewno bedzie do niczego - nie nada sie na luk
po takich zabiegach mozna strzelac na nastepny dzien - warunek jest taki , ze material byl suchy
w ten sosob mozna ladnie wyginac luki plaskie
dotyczy drewna jesionu , ale przypuszcam , ze podobnie zachowuja sie inne gatunki
refleksu na samym drewnie nie da sie utrzymac , jezeli sie nie polamie to bardzo szybko siadzie do recurve

pozdrawiam
robin_
wd³ug mnie sztuczny refleks a zw³aszcza robiony na podsuszonym drewnie nie bedzie tak mocny jak naturalny, dlatego proponowa³bym ten refleks zniwelowaæ shocked.gif
Purvis
Ja jeszcze w kwestii pêkniêcia:
w marcu kupi³em jesionowego anglika. S³¿y³ mi dobrze, a¿ do czasu tych tropikalnych upa³ów. Najprawdopodobniej zaniedba³em "rozgrzewke", ale przy naci±ganiu us³ysza³em TRRRRASK! Pek³o dolne ramiê, ale tak dziwnie: pierwszy s³ój od grzebietu pêk³ i oddzieli³ siê od wew. warstw na d³ugo¶ci ok. 3-4 cm. Da siê co¶ z tym zrobiæ jeszcze?
Dodam, ¿e przy delikatnym traktowaniu mozna jeszcze strzelac clap.gif nie zauwazy³em jakiego¶ znacz±cego ubytku mocy, jeno dolne ramiê siê ciut bardziej wygina.
Panowie ³ukoroby, pytam jako szpeców: ¿yw bêdzie? azali dot³uc przyjdzie?
pozdrawiam
prvs
robin_
moja rada jest taka - kup ¿ywice polestrow± ( dostepna w sklepach motoryzacyjnych po 10 z³) podwa¿ , rozszerz to pêkniêcie i napu¶æ tam ¿ywicy i zwi±¿ mocno sznurkiem . po kilku godzinach mo¿na ¶cisk zdj±æ.
Je¶li pêkniêcie by³oby od grzbietu to pozamiatane ale jak w ¶rodkowej warstwie to mo¿e sie uda. jesli ci wysech³ to znaczy ¿e do **** zakonserwowany by³. Jakby ci sie uda³o go zreanimowaæ - po³ó¿ w wilgotnej piwnicy na tydzieñ a potem natrzyj gor±cym olejem lnianym ( dostêpny w sklepach plastycznych 9z³)
heja
robin_
ale chyba nie za bardzo zrozumia³em. czy powierzchnia grzbietu pêk³a?
je³¶i tak to tylko ratuje cie usztywnienie tego miejca za pomoæ± sznurka, bardzo mocno oplecionego
Nishru
CYTAT(Purvis @ 10:38 08.09.2006) *
Najprawdopodobniej zaniedbałem "rozgrzewke"

Możesz coś więcej powiedzieć o tej rozgrzewce ? Bo nie zetknąłem się jeszcze z tym , że łuk trzeba jakoś przygotować do strzelania i chciałbym wiedzieć coś więcej na ten temat .
Kojarzy mi się to z trenowaniem łuku przy kształtowaniu , dobrze kombinuje ?
Purvis
Pê³o w³a¶nie od grzbietu icon_sad.gif
ale wypróbujê numeru ze sznurkiem. Co do konserwacji: trzyma³em go w teoretycznie ch³odnym miejscu, ale przy okaza³o siê nie do¶æ ch³odne na lipiec. mój b³±d
Nishru, tylko siê nie smiej, ale kto¶ mi poradzi³, aby ramiona ³uku drewnianego rozmasowaæ przed strza³em. mo¿liwe, ¿e ów kto¶ robi³ sobie jaja, bo rozmasowywanie ³uku wygl±da trochê g³upiej ni¿ brzmi, i budzi oczywiste i niewybredne komentarze.
ocene pozostawiam Tobie.
Pozdrawiam
purvis

EDIT: w³a¶nie wpad³a mi do g³owy pewna my¶l. podzielê siê ni±, zanim biedaczka padnie z samotno¶ci:
A gdyby podkleiæ miejsce pêkniêcia przy pomocy czego¶ w rodzaju ¶ciêgna? Jak ¶adzicie, ma szanse siê to sprawdziæ w miejscu tak nara¿onym na rozci±ganie?
P
robin_
wed³ug mnie to nie twój b³±d tylko tego co zrobi³ ³uk . No chyba ¿e jakie¶ cuda z nim robi³e¶ przeci±ga³e¶ na 90 cm czy cos..

a co do tego rozgrzewania to kto¶ cie nabra³ albo powtórzy³ co¶, co nie zrozumia³
Purvis
Sk±d, strza³y mam 75cm.
Dziêkujê Panowie. Skorzystam z Waszych rad, mam nadziejê, ¿e co¶ wyjdzie.
Pozdrawiam
prvs
Nishru
Co do tego peknietego s³oja to przyszlo mi do g³owy , ze drzewo moglo byc sciete w lecie i zewnetrzny s³ój byl przyrostem wiosennym , który jak wiadomo jest kruchy i moze dlatego trzasnal.

Ale to tylko moje rozwazania teoretyczne , sam w tej chwili sezonuje robinie scieta 2 miesiace temu i zastanawiam sie czy nie zdarzy sie cos podobnego z moim ³ukiem.

Jak patrze sobie na przekroj szczapy to dosc dobrze widac ze najbardziej zewnetrzny s³ój jest bardziej porowaty niz s³ój g³êbiej po³ozony i jego odpowiedniki.
Gerwulf
No ico ch³opaki z tymi ³ukami zawisza Czarny i Vanir? Czy¿by¶cie sie za³amali? Mam nadzieje ¿e nie ;)

ja tez kiedy¶ próbowa³em ale za miêtki by³em i sie za³ama³em
Purvis
Szanowanko, to znowu ja.
Przeczyta³em ostatnie posty, zw³aszcza o wiosennym przyro¶cie, i tak siê zastanawiam:
A gdybym tak "zgoli³" ca³y pierwszy s³ój? Saperska robota, ale nie wyrzucê ³uku bez próby ratunku.
Jak Waszym zdaniem przedstawia siê strona praktyczna tego przedsiêwziêcia?
P
Nishru
Nie mam pojêcia co z tego wyjdzie, tak na ch³opski rozum to je¶li udalo by Ci siê jakos fajnie oddzieliæ ten pierwszy s³ój bez pozostawiania jego resztek i bez naruszania kolejnego s³oju to mog³o by dobrze wypa¶æ, choæ oczywi¶cie naci±g ³uku by spad³. Móg³by¶ wtedy przykleiæ listewkê drewna u¿ywanego do tego celu ( backing ) np klonu czy wi±zu tak± oko³o 3mm (Jankowski), No i wtedy ³uk móg³by siê sprawiaæ lepiej ni¿ na pocz±tku gdyby wszystko posz³o dobrze (no i mo¿liwe ¿e móg³by wymagaæ ponownego kszta³towania ,a brzusiec pewnie ju¿ jest ³adnie wykoñczony i szkoda by by³o go katowaæ)
Je¶li naci±g, który otrzymasz po zdjêciu tego s³oja bêdzie Ci odpowiada³ to bezpieczniej bêdzie ju¿ tak zostawiæ.
Ale to moje rozwa¿ania teoretyczne bo nigdy takiego czego¶ nie robi³em.
No i jak sam mówisz robota faktycznie saperska.
Ale jak chcesz ratowaæ ³uk i zrobisz to starannie to powodzenia!
Purvis
³uk ma naci±g ok. 21 kg, wiêc zapas mocy jest.
Siadam wiêc do roboty. Jesli bedzie siê czym chwaliæ, to zdam sprawozdanie.
Pozdrawiam i dziêkuje
P
Czarny Rycerz
CYTAT
No ico ch³opaki z tymi ³ukami zawisza Czarny i Vanir? Czy¿by¶cie sie za³amali? Mam nadzieje ¿e nie ;)

Ja sie nie zalamalem;-p po prostu ostatnio nie moglem wejsc na frehe ;-(( A luk juz jest w 95% skonczony ale niestety ramiona s± skrêcone....Ale i tak jak na luk który robilem tylko nozem, siekierk± i pilnikiem to mi dobrze wyszedl;-p a moze w nastêpnym luku juz sie nawet ramiona nie skrêc±icon_wink.gif Za miesi±c pewnie zaczne robic kolejny....nie moge sie doczekac;-)
Czarny Rycerz
Ale siê wkurzylem....Kolejny luk trzasn±l.. Poniewaz jedno ramie sie lekko "nagiêlo" chcialem je wyprostowac i podczas prostowania tak pêklo....A wlasnie konczylem robic ciêciwe....szkoda ale moze nastêpny wyjdzie....
robin_
kurde blaszka. szkoda, tyle roboty. No ale mi pierwsze pare ³uków te¿ pêk³o. Taki to ju¿ los. Bardzo wa¿ne jest kszta³towanie na belce. jak widzimy ¿e co¶ choæ troche nierówno sie odgina trzeba przestac kszta³towac i spi³owywaæ. Ostatnio robi³em ³uk 25 kilo i wyszed³ mi 16. No ale jakbym nie spi³owywa³ to wcale by nie wyszed³. Nie ³amcie sie angsad.gif
Czarny Rycerz
oki juz mi przeszlo (po zdemolowaniu calego domu;-) Teraz tylko czekam az sie klonik wysuszy i robie kolejny....ale tym razem juz go nie zlamie;-p Robinie wiem ze wazna jest ksztaltowanie na belce i dlatego bardzo dlugo go ksztaltowalem...a zlamal sie w najmniej oczekiwanym momencie...

P.S Mam jeden wniosek... Im wiecej luków mi sie zlamalo tym bardziej mi sie to podoba...
Vanir
CYTAT(Gerwulf @ 09:35 14.09.2006) *

ale¿ sk±d smile.gif nie mam teraz zbytnio czasu z powodu nawa³u nauki :/ ale dzisiaj mysle ze zrobie sobie przerwe, zostane pierwszym królowcem i dokoncze ³uk icon_mrgreen.gif
dawno nie by³em tutaj na fresze (dobrze odmienilem? :/) ale widze ze temat nie odszedl w niepamiec smile.gif

Pozdrawiam
ulmus3
Witam.
Ostatnio na forum, w kilku w±tkach zosta³ opisany problem nie równej twardo¶ci ramion nabywanej z czasem przez gotowe ³uki, jak i trudno¶æ prawid³owego u³o¿enia ramion w ³uku wykonywanym z wcze¶niej przygotowanego pó³fabrykatu .(A robi siê to czêsto w celu przy¶pieszenia procesu suszenia ).I w suszeniu a w zasadzie w wysychaniu ca³y problem.
Ka¿dy wie ¿e koñce suszonej k³ody nale¿y zasmarowaæ (by³o to opisywane na forum),i wiadomo w jakim celu siê to robi.
Przenosz±c to na powy¿sze ³uki i pó³fabrykaty musimy zdaæ sobie sprawê z tego ¿e brzusiec i boki ramion to rozci±gniêta od majdanu a¿ po gryf powierzchnia koñca k³ody.
Grzbiet ³uku to przewa¿nie jeden s³ój który do¶æ szczelnie zamyka drewno ³uku od przodu. Natomiast boki i brzusiec s± zbie¿ne, a co za tym idzie przecinaj± przynajmniej kilka s³oi otwieraj±c bardzo wiele kanalików przez które wilgoæ mo¿e wyj¶æ albo wej¶æ zmieniaj±c twardo¶æ drewna od tej strony ³uku.
S³oje w drzewie nie s± równoleg³e, u do³u pnia s± rzadsze (grubszy pieñ) ni¿ u góry..
Je¿eli ³uk powsta³ z drewna w tej pozycji to górne ramiê przetnie mniej s³oi ni¿ dolne,w wyniku czego bêdzie mniej podatne na wymianê wilgoci ni¿ ramiê dolne.
W za³±czniku ramiona ³uku z wi±zu ,mo¿na policzyæ na jednym 6 a na drugim 3 s³oje.
Piszecie o drewnie suszonym 1-3 miesiêcy, u mnie k³oda o ¶rednicy 35 cm po czterech miesi±cach le¿akowania wystawiona na s³oñce (przemeblowanie pod wiat±) wypu¶ci³a li¶cie.
Mo¿na swobodnie przyj±æ ¿e wasze ³uki bêd± dosychaæ i zwiêkszaj±c powierzchniowo swoj± twardo¶æ, od strony brzu¶ca ze wskazaniem na ramiê które przecina wiêcej s³oi.
W zasadzie mo¿na zrobiæ ³uk nawet ze ¶wie¿ego drewna ale trzeba utrzymaæ w nim tak± wilgotno¶æ jaka by³a w momencie wykonania ³uku (czêsta i dok³adna konserwacja)a i tak za jaki¶ czas trzeba u³o¿yæ ramiona jeszcze raz .Mo¿na wykonaæ ramiona tak aby uk³ada³y siê dopiero w miarê dosychania ale to wymaga praktyki,mo¿na te¿ co jaki¶ czas strugaæ nowy ³uk.

Ps .Drewno o równoleg³ych s³ojach mo¿na spotkaæ w k³odach pozyskanych z dr±gowin lub wy¿szej czê¶ci pnia tu¿ pod rozga³êzieniem .Dolna czê¶æ pnia (odziomek) ma tendencje wprowadzania refleksu na pozyskanych listwach,nale¿y odci±æ kawa³ek o d³ugo¶ci oko³o 2 lub 3 ¶rednic.

Ulmus3
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Narya
Hej!
Czy kto¶ móg³by mi powiedzieæ jak zrobiæ prosty ³uk cisowy? Jakie s± potzrebna materia³y, poszczególne etapy, wymiary itd. Bêdê bardzo wdziêczna
Grzyp
Przed zrobieniem ³uku cisowego we¼ pod uwagê parê rzeczy:

1. cis w Polsce jest chroniony, wiêc ga³êzie tylko z wiatro³omów
2. koszt belki cisowej to ko³o 1000 z³ociszy
3. py³ drzewniany smile.gif z cisu jest truj±cy, tak samo jak ponoæ opary drewna

Reszta roboty tak jak przy zwyk³ym ³uku, czyli potrzebna bêdzie siekierka, strug, ostry nó¿ i inne takie. Przekrój "D". Reszta powinna byæ w tym temacie
Narya
Drewno ju¿ mam (podkreslam, zdobyte ca³kiem legalnie). Dziêki za ostrzerzenie, spróbujê sie nie otruæ :P A je¶li chodzi o "reszta jak przy zwyk³ym ³uku" to czy za zwyk³y ³uk mo¿emy rozumieæ ³uk akacjowy, wi±zowy albo jesionowy?
robin_
super. a jakich rozmiarów masz drewno?
no i je¶li masz tego wiêcej to ja chêtnie kupiê lub wymieniê sie na np jaki¶ ³uk z bardziej pospolitego drewna ;)

no i my¶lê ¿eby¶ odda³a komu¶ do¶wiadczonemu do zrobienia albo poæwicz jak co na innym drewnie boby by³o szkoda cisu
Nishru
Jeśli masz taki dobry materiał, to rzeczywiście dobrze by było go uszanować. Proponuję zacząć od książki J.Jankowskiego "Drewniany łuk średniowieczny" - jest to dobry wstęp do dalszej nauki (można też zrobić łuk jedynie po tej lekturze)
opis wykonania łuku z cisu znajdziesz też tu, tyle że gość robi replikę łuku płaskiego jakiegoś tam amerykańskiego bohatera ale opis jest rzeczowy jak zresztą cała stronka :

http://groups.msn.com/ferretsarcherywebpag...yewflatbow.msnw

co do toksyczności cisu jeszcze to słyszałem że jedna cisowa klepka w beczce z winem potrafiła wykończyć całe towarzystwo na zamku. Pracując z tym drewnem musisz przebywać na otwartej przestrzeni najlepiej (o ile nie koniecznie) w masce chroniącej przed wdychaniem pyłu . Trujące też sa same opary schnącego drewna. Mnie na przykład wziąwszy pod uwagę powyższe fakty oraz to że zatrucie ma swoje skutki na dłuższy czas, odechciewa się robić łuki z tego drewna.

No ale jeśli Cię jeszcze nie zniechęciłem, to radzę faktycznie wykonać najpierw jakiś łuk z bardziej dostępnego materiału wziąwszy pod uwagę że mało komu pierwszy, a nawet drugi łuk wychodzi.

no i jeszcze jedno, drewno cisu jest elastyczne ale dość miekkie, dlatego stosowano gryfy z rogu krowiego, więc Twój łuk też powinien mieć jakieś wzmocnienie tej części. Jeśli nie masz dostępu do krowich rogów to możesz nakleić pasek twardego drewna np orzecha albo pasek wyciety z rogu jelonka
czy cos w tym stylu, pozostawiam wyobraźni

róg jelonka na allegro znalazłem np taki:
http://www.allegro.pl/item127258916_rog_jelonka.html
albo taki
http://www.allegro.pl/item127759218_rog_je...k_rogi_rog.html

pozdrawiam
Vanir
podzielam zdanie co do cisu. szkoda go po prostu icon_wink.gif zrob na poczatek jakis ³uk z jesionu albo klonu (ten drugi latwy w obrobce jest) i dopiero wtedy sie wez za ³uk cisowy. moj ³uk ktory skonczylem w niedziele ostatnia jest mym 3 ³ukiem. 1 byl dla proby z byle czego tongue.gif drugi byl za krotki i troszeczke za sztywne ramie mial przez co sie zlamal a ten ktory mam teraz jest po prostu dzielem sztuki (nie chwalac sie icon_mrgreen.gif) wrzuce tu fote jak skoncze go zdobic i robic cieciwe ;)

Pozdrawiam

edit:

zdobilem wczoraj ³uk i co widze? jedno ramie od strony brzusca jest lekko pomarczone tak jakby ktos wziol kartke, zmi±³ j± i rozlozyl. od strony grzbietu jest ok, pekniec (nawet najmniejszego) nie ma, tylko zastanawia mnie czy to pogniecenie ma jakis wplyw na ³uk i czy moze sie przez to zniszczyc? dunno.gif
Czarny Rycerz
hmmm...moze daj jakies zdjêcia tego pogniecenia... albo opisz dokladniej. Bo nie bardzo rozumiem o co ci chodzi;) a poza tym to wrzucaj szybko foty luku;-) ja dopiero gdzies za tydzien zaczne robic kolejny (ale tym razem mam dobry material i juz wiêksze pojêcie o tym co robie) ....
Czekam na zdjêcia i Pozdrawiam wszystkich ³ukorobów
choruj±cy ;-p Czarny Rycerz
robin_
nie powinno sie nic dziaæ z³ego . Jesion ma taka tendencjê te¿ kiedy¶ zrobi³em jesionowy i mia³em takie objawy tylko ¿e mi sie tak zrobi³o na obu ramionach. ale my¶le ¿e bêdzie ok. wa¿ne ¿eby sie równo gi±³.
robin_
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikostatnio zrobi³em nawet fajny ³uk. za³±czam fotki. refleksy wzmocnione p³ytkami rogowymi ¿eby sie nie odkszta³ca³y.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.