Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: powiem jak zrobic ³uk
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Vanir
ciekawy pomysl z tymi plytkami smile.gif tylko strasznie szpeci ³uk tongue.gif dzieki apropo ³uku. czyli koniec obaw icon_mrgreen.gif. dzisiaj wycieczka po kolejna belke (moze nawet dwie) i znow sezonowanie smile.gif jak znajde aparat to zalacze foty...

Pozdrawiam
robin_
có¿ kwestia gustu. Wed³ug mnie te p³ytki rogowe zdobi± i nadaj± unikalny charakter ³ukowi.
heja
Vanir
no i znalazlem aparat bigsmile2.gif jedno ramie jest troche bardziej wygiete wiem, ale bylo to zamierzone gdyz jest twardsze. ³uk troche dziwnie wyglada po nie jest taki symetryczny ale mnie sie podoba icon_mrgreen.gif strzela dosyc mocno i daleko. za jakis czas biore sie za nastepny :-) (pnacza nieco krzywe ale to tylko prowizoryczne dla efektu tongue.gif ³uk bedzie czarny ze zlotymi wiec wszystko przede mna icon_wink.gif )

Pozdrawiam
robin_
fajnie . naprawde ³adnie widac ¿e masz uzdolnienia. kszta³towanie ³uku to ciê¿ka sprawa chyba najtrudniejsza bo nie wystarczy ¿eby ramiona by³y równo wystrugane bo s³oje w ¶rodku ró¿nie sie rozk³adaj± .
Vanir
dziekuje. zazwyczaj nie jestem z siebie dumny ale z ³uku jestem, bo to moj pierwszy w pelni funkcjonujacy ³uk (poza tymi z galazek tongue.gif) uzdolnienia moze i mam nie wiem. ludzie mowia ze ladnie rysuje ale ja tam podchodze do tego sceptycznie :-).

Hail Archers,
Pozdrawiam
arcimir
Witam wzystkich Frehowiczów! Chcia³bym podzieliæ siê swoimi do¶wiadczeniami w zakresie budowy ³uku.
A wiêc na pocz±tek trochê czyta³em, trochê szuka³em... Okaza³o siê, ¿e albo trzeba wy³o¿yæ kasê, a g³upio wydawaæ parêset z³otych nie wiedz±c, czy robiê w³a¶ciwy zakup (i co ¿ona powie...). Starannie przy tym wybraæ ³uk, aby pasowa³ do mnie, ja do niego, zwracaj±c uwagê na tysi±c jeden nies³ychanie wa¿nych drobiazgów anger.gif ... Kto¶, kto nie u¿ywa³ nigdy wcze¶niej ³uku (tzn. lepszego ni¿ patyk z czegokolwiek) chyba nie jest w stanie prawid³owo wybraæ...
Struganie samemu - po przeczytaniu o sezonowaniu, suszeniu, struganiu, czekaniu ... odechcia³o mi siê. Ja mia³em chêæ strzelaæ teraz, a nie za rok! I w dodatku mo¿liwie tanio!
W natchnieniu wybra³em wyj¶cie tyle¿ proste, co bezczelne - w najbli¿szym sklepie ogrodniczyn naby³em kij bambusowy (¶rednica ok. 2 - 2,5 cm, mo¿liwie równy, prosty i BEZ PÊKNIÊÆ!) i przyci±³em go ok. 3 cm poza zgrubieniami na d³ugo¶æ ok. 170cm. Ciêciwê z linki syntetycznej od namiotu zawi±za³em na g³ucho - herezje, prawda? :-) .
A teraz, co otrzyma³em: ³uk ma naci±g ok. 14kg (zmierzone najpro¶ciej, wag± ³azienkow±), przy strza³ach o wadze ok. 30g i d³ugo¶ci 75cm zasiêg 60 - 70m, strzelaæ mo¿na na ok. 25m (albo i dalej...). Pocz±tkowe wygiêcie jest niezbyt du¿e, odleg³o¶æ ciêciwa - ³uk na ¶rodku nie przekracza ok.10cm. £uk pracuje w zasadzie tylko czê¶ci± ¶rodkow±, co na pewno nie jest korzystne, ale próba usztywnienia skoñczy³a siê wielkim trzaskiem i g³upi± min±.... Ale co tam, za trzy z³ote zaraz kupi³em nowy kijek i mia³em nowy ³uk. Wymieni³em ciêciwê na nieco cieñsz±, co jakby polepszy³o zasiêg, ale musia³em zrobiæ skórkê do ochrony palców. Przywi±zanie ciêciwy na sta³e nie przeszkadza, bo nie zauwa¿y³em ¿adnej tendencji do trwa³ego odkszta³cania siê (ciêciwa za³o¿ona przez rok bez przerwy), tylko musi byæ naprawdê mocno przywi±zana - ba³em siê nacinania bambusa. Dla oparcia strza³y przymocowa³em listewkê ok. 1x1,5x12cm, która jest te¿ dobrym uchwytem dla rêki, bo sam bambus cokolwiek cienki, a po owiniêciu (bambusa wraz z listewk± na d³ugo¶ci ok. 10cm) gustownym sznurkiem prezentuje siê wcale nie najgorzej. Strza³y na pocz±tek te¿ samodzielnie wykonane - patyki "prawie" proste, opierzenie s±dz±c po kolorze z piór go³êbich, grot ze sp³aszczonej rurki.
Mo¿na by³o zacz±æ zabawê, tylko szybko z przestrachwm stwierdzi³em, ¿e czym jak czym, ale zabawk± ten ³uk nie jest, kiedy zobaczy³em przebit± na wylot p³ytê pil¶niow±... Tak wiêc ostro¿no¶æ jest konieczna...
Ja z tym problemu nie mam (inny chwyt? brak nadwyprostu?), ale kuzyn, który te¿ próbowa³ strzelaæ, raz po raz obrywa³ ciêciw± po rêce. My¶lê, ¿e jednak ³uk powinien mieæ nieco krótsz± ciêciwê, ale to rzecz do wyeksperymentowania.
Wiem, ¿e historyczny to ten ³uk nie jest (przynajmniej dla nas), ale jakby ciêciwê z jedwabiu, sto¿kowe nakrycie g³owy ze s³omy ry¿owej, sanda³y i stylowe okrycie, to nawet, nawet...
Na serio, to o ³ukach bambusowych z historii nie s³ychaæ (po prostu inne drewno jest lepsze), nawet w Japonii czy Chinach raczej takich nie u¿ywano. S³ysza³em o ³ukach struganych z bambusa (nawet tu, na FREHA), ale to musi byæ gruuuby bambus... Kiedy¶ tylko czyta³em, ¿e ostatnie bojowe u¿ycie ³uków bambusowych mia³o miejsce w czasie wojny amerykañsko - wietnamskiej...
Tak wiêc mo¿na mieæ pe³nosprawny ³uk (a nawet kilka) za naprawdê minimalne pieni±dze (ok. 10 z³ i kilka godzin pracy, g³ównie nad strza³ami), a dopiero po przekonaniu siê, ¿e to nam odpowiada, kupiæ (lub strugaæ) docelowy (sam my¶lê o nowym typu longbow).
Serdeczne pozdrowienia i ¿yczê sukcesów ewentualnym na¶ladowcom!
robin_
Bambus jest jak najbardziej materia³ym historycznym.Przez tysi±ce lat w japoni robili z niego ³uki tradycyjne. A wspó³cze¶nie ca³y czas jest u¿ywany w Stanach do produkcji kompozytowych ³uków tradycyjnych typu recurve czyli o takiej krzywi¼nie jak ta u ³uków z których strzela sie w klubach sportowych. Tylko ¿eby ³uk strzela³ naprawde dobrze musi siê zwê¿aæ ku koñcom , wtedy prace wykonuje wiêkszy odcinek drewna, a tak to praktycznie tylko kawa³ek w ¶rodku. A bambusa zestrugaæ sie nie da bo pusty w ¶rodku jest. Dlatego ³uki bambusowe s± zwykle sklejane z wielu warstw i cienkich pasków.
No ale jak kto na szybko chce postrzelaæ to fajniej chyba z takiego ³uku jak arcimir opisa³ ni¿ kawa³ek w³ókna szklanego nagi±æ smile.gif
Czarny Rycerz
Vanirze (sory jak zle odmienilem) jestem pod wrazeniem. Luczek bardzo ladny;-) Zdobienie jeszcze ladniejsze;-) Wiêc jak na 3 luk to bardzo ladnie ci wyszedl. jestem pewien ze kiedys bedziesz robil bardzo dobre luki:-)
A Ja mam nadzieje ze w weekand przywioze sobie do domu belke klonow± sezonowan±....I moze tym razem cos dobrego (zeby dalo sie strzelac) wyjdzie.
Pozdrawiam lukorobów
nadal choruj±cy Czarny Rycerz

P.S. Vanirze mozesz sprawdzic jaki luk ma naci±g i na ile strzela?
Vanir
@up
heh dzieki. smile.gif owszem dobrze odmieniles ale spolszczenie srednio mi sie podoba bigsmile2.gif wole po prostu Vanir

@arcimir

co do bambusu: jak napisal Robin_ jest on historyczny a ja dopowiem tyle, ze ³uki babmusowe (tyle ze nieco inny gatunek niz ten w Japonii czy Chinach) sa robione do dzis przez dzikie plemiona Arfyki i Ameryki Po³udniowej (babmus nalezy do rodziny bylin ktore rosna w zasadzie na calym swiecie. w Polsce np. trzcina tongue.gif) wiec jest to material zarowno historyczny jak i wspolczesny.

@Czarny Rycerz

nie mierzylem dokladnie naciagu ani zasiegu. tak na oko strzela na 100m z palcem w tylku (strzala 60 cm, dluzszymi dalej) ale zmierze dokladnie smile.gif

Pozdrawiam
Daniel Bochra
robin: "bambus wspó³cze¶nie ca³y czas jest u¿ywany w Stanach do produkcji kompozytowych ³uków tradycyjnych typu recurve (...) ³uki bambusowe s± zwykle sklejane z wielu warstw i cienkich pasków"

witam
nie tylko recurve, ale praktycznie wszystkich, poza tzw selfbows (chociaz i te sa czasem wzmacniane paskiem bambusowym od strony grzbietu)
bambus i tonkin cane (material bardzo lekki i sztywny) stosuje do budowy ramion, gdzie jeden lub wiecej paskow powleka sie wloknem szkalnym (czasami weglowym)
dlugie na 15-25 cali, ciete wzdloz z lodygi bambusa, splaszczone, pozbawione "kolanek" i wysuszone listewki nakleja sie tez czasem na drewniany rdzen (klon, osage itp) i dodatkowo pokrywa fiberglassem
luki takie maja generalnie wieksza sprawnosc, glownie z powodu zmniejszenia wagi ramion;
Geralt_
Najpierw rozszczepiam belke po tem j± sezonuje ??Dobrze pisze bo ju¿ troche sie pogubi³em w tym temacie a Chce zacz±æ robiæ ³uk..

S³ysza³em kiedy¶ ¿e jest jeszcze jedna metoda robienia ³uku ale nie wiem czy to prawda..??

Chodzi o to by drewno gotowaæ w wodzie a¿ sie rozmieknie bêdzie w tedy elastyczne, po tem wsadziæ je do formy mo¼e byæ np. deska a na niej gwo¼dziami zrobiona forma :p

Potem w sadziæ do ch³odnego miejsca np piwnicy i tam czekaæ z kilka dni a¿ drzewo zastygnie...

Jest to prawda cz nie ????
Czarny Rycerz
O tym sposobie nie slyszalem i w±tpie zeby byl dobry... A co do sezonowania...Ja polecam rozszczepienie po sezonowaniu bo jesli rozszczepisz przed to drewno czêsto siê skrêca..
Czarny Rycerz
Jak zkonczysz to daj znac jak wyszlo i wrzuc jakies zdjêcia;-) A ja juz rozpolowilem belke i mialem j± wzi±sc do domu...ale znów nie wypalilo i najwczesniej bede j± mial w ten weekand...

P.S Nie wiecie gdzie mozna kupic taki cienki okr±gly pilnik do drzewa (którym m.in. robi siê gryfy) ? Szukalem w tych duuuzych sklepach np. Castorama, Praktiker ale nie bylo;-/
Bogdan
Poszukaj pilnika do ostrzenia pi³ ³añcuchowych, kosztuje niewiele, a jaka frajda.
tutek
Witam!
wiem ¿e ten post mo¿e wywo³aæ wiele krytyki i obraz do mojej osoby, ale...

od naprawde dlugiego czasu chcialem zrobic luk, ale nie wiem jak sie do tego zabrac...piszecie tam o jakims rozsczepianiu a ja nawet nie wiem co to jest...mieszkam na wsi i mam do wyboru dosc wiele rodzjaow drzew...bardzo chcialbym zeby ktos kto sie na tym zna i jest sklonny do pomocy napisal mi ...

1.jakiej wymiary(jakiej wielkosci)powinien miec kawalek drewna, ktory zetne
2.co powinienem zrobic na poczatku...i pozniej, kiedy juz bede mial ten "kij"
3.i pokolei jak rzezbic, jakich narzedzi uzywac i wogole co robic zeby powstal luk...

prosilbym zeby nie pisac o zadnych ksiazkach i wloknach szklanych bo to napewno odpada...

jesli znajdzie sie osoba ktora zechce napisac to na moj e-mail bede naprawde wdzieczny....albo poprostu napisac tutaj...

z gory dziekuje(bardzooo)

moj e-mail " ziomek_z_ferajny@op.pl
Czarny Rycerz
No có¿...Bez krytyki obejsc sie nie da bo mozna bylo przeczytac ten temat chociazby...ALe oki wbrew adminom i modom odpowiem na pytania...
1. srednica 10-15 cm dlugosc okolo 2 metry
2. Na pocz±tku okoruj go i zostaw do wysuszenia na jakis miesi±c... Pó¼niej przepolów belkê
3. Na to pytanie nie da siê raczej odpowiedziec w jednym zdaniu.... Poszukaj tu na forum to pewnie znajdziesz jaki powinien miec ksztalt..Narzêdzia których ja uzywam to: siekierka, nó¿, pilniki do drewna i papiery scierne... Jak juz wytniesz ksztalt to musisz go trenowac (jest to takie "przyzwyczajanie luku do wyginania) a jak to robic znajdziesz na forum...A najlepsye drzewa to cis (ale jest on prawie niedostêpny), wi±z i jesion (poskrêcane i trudne w obróbce) oraz np. klon i leszczyna od których najlepiej zacz±c...
POzdrawiam i ¿ycze powodzenia i troche chêci zeby przeszukac to forum...I jednak polecam kupno ksi±zki "Drewniany luk sredniowieczny"
tutek
przepolowic belke?siekera i zeby sie rezerwala od udezenia czy powoli pila?
Czarny Rycerz
wbijasz siekiere i w siekiere (lub klin) i uderzasz w to mlotkiem...jak masz szczêscie to wszystko pójdzie oki;-)

P.S Moze by zrobic jakies forum poswiêcone wyl±cznie robieniu luków? Moze bylo by to lepsze niz nabijanie postów na freha...?
tutek
i co?powinno w dwie rozwne polowki sie przepolowic?
macio90
tutek z jednego okrągłego pniaka (patrząc od góry) mają powstac dwie połowki półokrągłe.
Czarny Rycerz pomysł z forum tylko o łukach jest bardzo fajny można by zakładac tematy na różne rodzaje łuków np. historyczne, fantasy itd. Tylko kto by takowe forum zrobił?
Nishru
Ja mam takie pytanko, jak sobie radzicie z okorowaniem jesionu ? Bo zabra³em sie za to i raczej wolno idzie a musze uwazac zeby nie uszkodzic tego pierwszego s³oja. Na przyk³ad okorowanie akacji to by³ pikus bo kora schodzila sama, ale kora z jesionu dosc mocno przywiera i peka. Wiec moze ktos poradzi jakiego uzyc narzedzia i techniki zeby to poszlo szybko i bezpiecznie smile.gif
Nishru
CYTAT(Nishru @ 17:39 04.10.2006) *
moze ktos poradzi jakiego uzyc narzedzia i techniki zeby to poszlo szybko i bezpiecznie

Nikt nie zd±¿y³ odpowiedzieæ, a ja wpad³em na super pomys³, do okorowania jesionka nadaje siê (juz wypróbowa³em) deseczka z twardszego drewna, scieta pod katem 45' , ||||||||||||||\ , szybko sie tym usuwa kore i nie ma obawy ze sie uszkodzi pierwszy s³ój, jak na przyk³ad ¶rubokrêtem sie moze zdarzyc.

Jest to do¶æ szczególowa wiadomo¶æ, ale my¶lê ¿e sie moze komus przydac, pozdro
Slayer
WItam

Ja osobi¶cie zdzieram kore o¶nikiem. Je¿eli siê wie jak , to mo¿na szybko , ³atwo i dok³adnie zedzreæ kore jesionka , bez ryzyka uszkodzania pierwszego s³oja. Polecam potrenowaæ.
Pozdrawiam

Jaro
Vanir
i znow to samo... dobra rozumiem ze mozna czegos nie wiedziec... ok... ale pytac jak rozczepic to juz jest szczyt lenistwa icon_neutral.gif Czarny Rycerz zrobi³ forum, ja wlasnie jestem w trakcie robienia stronki o ³ucznictwie tradycyjnym (to tak jako informacja bo ktos spyta³ tongue.gif) jak skoncze zapodam linka

Heja £ukoroby! bigsmile2.gif
Nishru
Wyci±³em ju¿ kszta³t swojego ³uku, ale bêde go musia³ skleiæ z dwóch kawa³ków. Postanowi³em zl±czyæ go w tak zwane "V" czyli innymi s³owy na klin. Wyciêcie wysz³o mi nawet równo, ale i tak mam spore w±tpliwo¶ci czy to miejsce bêdzie wytrzymywaæ naprê¿enia, bo jak przyk³adam na razie wstêpnie dopasowane po³owki to widaæ sporo prze¶witów. Mo¿e kto¶ ju¿ l±czy³ w ten sposób ³uk albo ma lepsze pojêcie o w³asciwo¶ciach i obróbce drewna ode mnie i móg³by poradziæ jak obrobiæ miejsca z³±czenia ¿eby jak najdok³±dniej pasowa³y do siebie i jakiego kleju u¿yæ itp.

pozdro,
ulmus3
Witam .
Obydwa elementy trzeba z³o¿yæ w sposób w jaki maj± byæ sklejone i usztywniæ np. w imadle lub przy pomocy ¶cisków stolarskich przymocowaæ do deseczki przy³o¿onej od strony grzbietu.
Drobn± pi³k± ci±æ po szczelinie (³±cznie z deseczk±), powstanie równy rzaz .W razie potrzeby powtórzyæ.
To samo z drug± stron± klina, wszystko powoli i dok³adnie.
Co do klei, to nie popieram historyczno¶ci wiêc nie bêdê siê wypowiada³.

Ulmus3
Nishru
Sposób ciêcia jaki poda³e¶ jest niez³y, ale chyba trudno to tak u³o¿yæ równo i chwyciæ sciskami albo imad³em, w kazdym razie ciecie rzeczywiscie musi wychodzic dobrze.
Ale u mnie ten sposób ju¿ odpada bo mia³em wstêpnie wyciête ³±czenia i darowa³em sobie próby ¶ci¶niecia tego smile.gif . Mo¿e nastêpnym razem.

Jakim¶ cudem i tak wysz³o mi to w miarê równo i jak ¶cisnê ¶ciskami stolarskimi to nawet nie ma prze¶witów, ale w niektóre miejsca da siê wsun±æ karteczkê papieru (nie na wylot na szczescie) potrzebujê wiêc kleju który sam w sobie by³by bardzo mocny ¿eby dzia³a³ jako takie minimalne wype³nienie ale te¿ bardzo mocno zwi±za³ obydwie (4) powierzchnie. Nie musi byæ historyczny smile.gif

pozdro,
ulmus3
Witam .
Opis dotyczy dopasowywania ,chocia¿ mo¿na tak te¿ wycinaæ (przez dwa elementy jednocze¶nie).
Wyciête czê¶ci sk³adasz i tniesz pi³± w szczelinie,pi³a zbiera tylko wypuk³o¶ci nie pozwalaj±ce zetkn±æ siê obydwóm p³aszczyzn±.
Je¿eli klej jest nieistotny,to mo¿esz to sobie podarowaæ, klej epoksydowy wype³ni niedok³adno¶ci.
Z klei masz ca³± gamê wyrobów firmy Technicoll ,epoksydowy dwu sk³adnikowy w cenie od 7 do30z³ w zale¿no¶ci od wytrzyma³o¶ci i czasu schniêcia.
Przed klejeniem radzê pog³êbiæ dno wyciêcia pi³k± tak by czubek klina na pewno siê nie opar³
Istnieje obawa ¿e po posmarowaniu klejem ,podczas ¶ciskania klin bêdzie „wypluwany”i trzeba bêdzie ca³o¶æ przed ostatecznym ¶ci¶niêciem przymocowaæ do jakiej¶ deseczki.
Ulmus3.
Nishru
Wielkie dziêki smile.gif

To bardzo pomocna odpowied¼, widze ¿e dok³adnie zrozumia³e¶ co mam na my¶li, ide kupiæ klej smile.gif

pozdrawiam

Acha, jeszcze taka sprawa, ramiona (czego mo¿na siê by³o spodziewaæ) s± lekko krzywo wobec siebie, po przy³o¿eniu sznurka stwierdzilem ¿e moge to skorygowac poprzez zwezenie ramion po okolo 3 mm z jednej strony (od razu mowie ze laczenia juz nie poprawiam bo sie boje :P), wiec mam pytanie czy sciac te ramiona przed kszta³towaniem czy po i zabezpieczyc sobie ewentualna mozliwosc korekcji skrecenia ramion?
Burzywoj
[quote name='ulmus3' date='23:37 20.10.2006' post='170022']
Je¿eli klej jest nieistotny,to mo¿esz to sobie podarowaæ, klej epoksydowy wype³ni niedok³adno¶ci.
Z klei masz ca³± gamê wyrobów firmy Technicoll ,epoksydowy dwu sk³adnikowy w cenie od 7 do30z³ w zale¿no¶ci od wytrzyma³o¶ci i czasu schniêcia.

Widzê, ¿e masz pewne do¶wiadczenie je¿eli chodzi o kleje - mam pro¶bê do Ciebie ale i do innych frehowiczów - podzielcie siê swoimi doswiadczeniami w temacie "KLEJE"
Jakich u¿ywacie i do czego?
Jakie s± dobre do drewna a jakie do bambusa albo rogu?
Nishru
CYTAT(ulmus3 @ 23:37 20.10.2006) *
Z klei masz ca³± gamê wyrobów firmy Technicoll ,epoksydowy dwu sk³adnikowy

Wiem szczegó³owy jestem , ale chodzi o Technicoll epoksydowy standard czy uniwersal, bo z nie wiem?
ulmus3
Witam.
Uniwersalny wystarczy ,jest tañszy i jest go wiêcej.
A powa¿nie jest bardziej sprê¿ysty.
Sprawd¼ na stronie Technicollu.
Ulmus3
Burzywoj
Wiele pytañ siê powtarza - wzbudzaj± one irytacjê bardziej do¶wiadczonej braci - mogê to zrozumieæ.
Ale po co w takim razie to forum?
Sam mam wiele pytañ na, które nie mogê znale¼æ odpowiedzi. To te¿ jest irytuj±ce.
Po pytaniach widzê, ¿e pe³no tu m³odych adeptów ³ucznictwa, którzy nie rozumiej± najprostszych pojêæ.
I co z nimi robiæ? Pozostawiaæ bez odpowiedzi - niech szukaj± gdzie indziej?
Czy dyskusjê mo¿e rozgrzaæ jedynie ró¿nica w wadze strza³y o 0,01 grama? Czy pióra gêsie s± bardziej historyczne od indyczych? Zupe³nie jak w niehistorycznej TV - dyskusje bez pozytywnego zakoñczenia.

Znalaz³em stronê gdzie jest pokazany proces rozszczepiania drewna na ³uki.
Ten temat mnie szczególnie nie interesuje - ale je¿eli znajdujê w¶ród frehowiczów tyle pytañ w tej sprawie - to uwa¿am, ¿e trzeba pomóc.
http://www.brokenaxe.ca/bowyering.html
Pozdrawiam
got1ca
Witam, Mam pytanie. JEstem nowicjuszem , pierwszy raz zabieram sie do robienia luku. Prosilbym o pomoc jak sie do tego zabrac

1 Mam belke z leszczyny
2 jest (nieobrana z kory) 2 tyg byla w piwnicy
3 jest grubosci 13 cm ;/
4 dluga na 1,55m
5 mam cieciwe z luk kupionego ma 1,39 m czy nadawala by sie ?
6 czym i jak ostrugac belke

Z gory dziekuje i pozzdrawiam
Nishru
Witam,

Jestem na etapie kszta³towania ³uku z akacji, zostalo mi do zdjecia na oko minimum 3 mm materialu z brzusca i wyd³uba³em sêki.

Wklejki w sekach chce zrobic z tego samego drewna , przyklejone Distalem
(2 sk³. epoksydowy) a najmniejsze seczki (2-4 mm sr.) chce wype³nic taka pasta wlasnego pomys³u - opi³ki z drewna wymieszane z Distalem.

Teraz zastanawiam siê czy wklejaæ uzupe³nienie przed dalszym kszta³towaniem, czy na koñcu.

pozdro.

edit: znalaz³em te¿ tak± szpachle do drewna (drewno syntetyczne) firmy Sintobois. To by siê te¿ nadawa³o?
Castaghir
Robin_!
Czy wiesz jak i z jakiego materia³u mogê zrobiæ formê do kszta³towania ³uku?
Czarny Rycerz
hmm....Co rozumiesz przez forme do kszta³towania luku?? Chodzi ci o t± belkê do trenowania? Raczej rodzaj drzewa dowolny (najlepiej jakies twardsze) i po prostu wycinasz takie sko¶ne wyciêcia..Ot ca³a filozofia;-)
Nishru
Nie musza byc sko¶ne, nawet lepiej zeby nei byly wtedy sila cieciwy dziala równolegle do belki, a nie pod k±tem i mniejsze prawdopodobieñstwo, ¿e ten zaczep pomiedzy dwoma wcieciami zostanie odszczepiony od belki - cieciwa sie i tak nie zsunie spokojna dyñka.
Ale je¶li Castaghir chodzi³o ci o formê do nadawania refleksu ramionom to w tym temacie juz podawa³em linka do tutoriala, ale podam jeszcze raz:
http://groups.msn.com/ferretsarcherywebpag...urvingatip.msnw
pozdro.
arcimir
Witam i pozdrawiam,
ostatnio próbowałem, jak wyjdzie łuk z gałęzi akacjowej (dlatego akacjowej, bo akurat miałem dostatek surowca). Gałęzie, a raczej pędy, o średnicy od 3 do 5 cm, leżały ścięte ok. 3 tygodnie.
Generalnie - beznadzieja. Wybranie kija, który miałby odcinek prosty o długości większej niż 1,5 m jest niemożliwe. Zgoda, niech będzie lekko wygięty. Ale z tych wygiętych też jest trudno coś wybrać, bo przeważnie wygięcia są dwa i rzadko w tej samej płaszczyźnie. Ponadto po okorowaniu w trakcie schnięcia wygięcia pogłębiają się, potrafią też pojawiać się tam, gdzie ich nie było. W sumie z pięciu kijów (pędów?) wyszły mi cztery łuki (jeden pękł w próbach) i jeden znakomity kij do miotły.
Łuki:
Jeden po niebacznym cięciu wyszedł o naciągu 7kg, w schnięciu jedno z ramion skręcone, ale strzela nawet przyjemnie na dystans do 20m lekką strzałą.
Drugi z tęgiego kija, nawet prawie prosty mimo paru sęków, naciąg 19kg, ale strzela przedziwnie: strzały lecą z wielkim rozrzutem, spiralizują, a w momencie strzału odczuwa się "kopnięcie" jakbym strzelał z pistoletu.
Trzeci ze skróconego do ok. 1,45m niepozornego kijaszka o średnicy 2-2.5cm, ale (pozory mylą!) 20kg, całkiem przyjemny w działaniu, zasięg max. ok. 100m. Na dystansie 20 - 30m spisuje się całkiem dobrze. W sumie porównywalny z moim bambusowym (już następnym, bo w poprzednim chciałem sprawdzić, o ile mogę skrócić cięciwę i pękł bez ostrzeżenia).

Podsumowanie - kupa zachodu, a efekt mizerny, choć doświadczenia przybyło.
Nishru
Generalnie do¶wiadczenie dobra rzecz, ale jak ju¿ siê mêczyæ to z czym¶ co mo¿e przynie¶æ efekty. Pieñ z którego mo¿na zrobiæ ³uk to wed³ug Jankowskiego minimum 10cm srednicy, ale moim zdaniem lepiej zaczynac od 15cm. Chociaz od strony praktycznej patrzac moze byc problem z przytarganiem tego do domu bo bedzie wazyc pewnie dobrze ponad 30 kilo a ma³o kto ma pickupa w Polsce.
Nishru
W³a¶nie wyczyta³em na jakiej¶ stronce, ¿e ca³a robinia akacjowa jest truj±ca oprócz kwiatów, natomiast na innych stronach jako czê¶ci truj±ce wymieniane s± jedynei li¶cie, kora i nasiona - (min. na wikipedii)
Czy kto¶ móg³by mi powiedzieæ, która wersja jest prawdziwa?
Troche niefajnie by³oby za³atwiæ sobie jaki¶ podrób poprzez wdychanie py³u (serce/watroba/nerki) z powodu niewiedzy.
arcimir
Hmmm, zaniepokoi³e¶ mnie nieco...
Szuka³em trochê, w sumie wskazywana jest jako truj±ca g³ównie dla zwierz±t (szczególnie koni). Sam wielokrotnie jada³em kwiaty akacji sma¿one w cie¶cie nale¶nikowym - pycha!
Jako toksyny robinii wymieniane s± :" ...mieszanka lektyn przede wszystkim w korze, nasionach i li¶ciach, powoduje aglutynacjê (zlepianie siê) czerwonych krwinek i rozpad tkanek..." (http://www.wgorach.com/index.html?id=29654&location=f&msg=1)
Inne ¼ród³o wskazuje j± jako truj±c± dla zwierz±t, mog±c± powodowaæ problemy z sercem, nerkami, w±trob±. (http:/www.atlas-roslin.com/trujace.html)
Jako objawy podaj± wymioty, zapa¶æ, rozszerzenie ¼renic, drgawki (http:/forum.servis.pl/viewtopic.php?t=219)
Ma³o to wszystko przyjemne, ale nie wyglada na to, ¿e to gatunek szczególnie niebezpieczny (jak np. cis). Dawki niebezpiecznej dla cz³owieka nigdzie nie znalaz³em ani informacji o przypadkach zatruæ ¶miertelnych. Mo¿e wskazówka to te wymioty? Wiele zwierz±t (konie, kozy, myszy) nie maj± odruchu wymiotnego i substancja powoduj±ca wymioty jest dla nich ¶miertelna trucizn±.
W ka¿dym b±d¼ razie li¶ci, kory i nasion robinii (ani drewna!) spo¿ywaæ nie zamierzam. £uk u¿ywam nadal. Pozdrowienia.

"Wszystkie rzeczy s± truciznami i nie ma niczego bez trucizny, tylko dawka decyduje, ¿e jaka¶ rzecz nie jest trucizn±" - Paracelsus (cytat z pierwszego z wymienionych linków)
arcimir
Do got1ca :

CYTAT(got1ca @ 14:46 02.11.2006) *
Witam, Mam pytanie. JEstem nowicjuszem , pierwszy raz zabieram sie do robienia luku. Prosilbym o pomoc jak sie do tego zabrac

1 Mam belke z leszczyny
2 jest (nieobrana z kory) 2 tyg byla w piwnicy
3 jest grubosci 13 cm ;/
4 dluga na 1,55m
5 mam cieciwe z luk kupionego ma 1,39 m czy nadawala by sie ?
6 czym i jak ostrugac belke

Z gory dziekuje i pozzdrawiam

Witam, ciekaw jestem jak postępy? Rozszczepianie (na akacji) nieszczególnie mi wychodziło, jak to wygląda na leszczynie? Do obróbki (strugania) polecam mały strug (hebel) ustawiony na grubość wióra ok. pół milimetra i baaardzo ostrożne zdejmowanie drewna plus możliwie częste sprawdzanie z testową cięciwą (dobra syntetyczna linka 3 - 4 mm, węzły zaciskające się - nie trzeba dużych nacięć na łuku, słabo naciągnięta). Plus książka Jankowskiego "Łuk drewniany..."
No i nie łam się jak Ci się złamie...
podpisano: trzy_złamane_łuki icon_wink.gif
Krwawy Topór
A czy móg³by mi kto¶ powiedzieæ co to za drzewo shocked.gif :
p±czki ma takie jak kasztan smile.gif ,
cienkie li¶cie o d³ugo¶ci ok.4cm smile.gif ,
gietkie jest,
¶rednica ok. 3-4cm.
Da siê z tego co¶ wykombinowaæ aaa.gif ?
Mam gdzie¶ ze trzy takie drzewka w zapasie bigsmile2.gif dunno.gif
Nishru
Nie wiem czy kto¶ odpowie bo pytanie jednak ma odrobinê sensu, a tu odpowiadamy tylko na te bez sensu ca³kowicie, a po za tym w wierszu 4 i 5 nie da³e¶ ¿adnej emotikonki.
Grzyp
Poszukaj lepiej w jakim¶ atlasie botanicznym, bêdzie szybciej i pewniej, ale wiadomo ¿e lepiej zawracaæ g³owê innym. Poza tym, jak ma oko³o 3-4 cm ¶rednicy to raczej du¿o z tego siê nie zrobi, bo za cienkie IMO.

Poza tym, tak na moje to mo¿e to byæ odmiana jaka¶ jesionu lub czego¶ podobnego.
Krwawy Topór
shocked.gif ..............heh
My¶la³em ¿e na fresze s± jakie¶ sympatyczne ludzie,
ale trudno trza by znale¿æ jaki¶ inny portal
Nishru, biedaku jak ciê dra¿ni± te sympatyczne mordy to nie przegl±daj frehy bo oczopl±sku dostaniesz.

A poza tym to gdzie¿ siê podzia³ autor postu - jaki¶ nieaktywny jest icon_mrgreen.gif
Aha....
Jak kto¶ uprzejmy mo¿e co¶ odpowiedzieæ to bêdê wdziêczny
Krwawy Topór
"...postu..." - znaczy siê tematu
fasola466
Ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy grab uklada sie za cieciwa?
robin_
ka¿de drzewo uk³ada sie za ciêciw± niestety. najmniej wi±z. a grab to tak normalnie ¶redniawo.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.