Hyhy
To siê bêdzie dzia³o! Arbor, polecam nie dlatego ¿e by³em na tej imprezce (bo to pierwsza edycja, wiêc siê dopiero przekonamy), ale dlatego, ¿e my tam bedziemy. A gdzie Wendyjska Chwa³a spotyka Z£O tam jest niez³a biba
Pati, czy móg³by¶ podaæ kto na tê chwilê siê zapowiedzia³? Je¶li nie chcesz publicznie to chocia¿ na priv.
Pozdrawiam
Witam.
Nie jest to zadna tajemnica...
- Najemna Rota Strzelcza
- Czarna Wataha
- Bractwo rycerzy Bezimiennych
- Pelicanus Invictus
- Bractwa Unii Janowieckiej
- Twoje Bractwo
- Brat Arkady i grupa
Zastanawiaj± siê z Du¿± Szans± na TAK...
- Koszaliñskia Kompania Rycerska
- Wolne Rycerstwo Ksiêstwa P³ockiego
- Bractwo Rycerskie Zielonej Góry
Wiesz ju¿ Kto zagra Ksiecia!
Wiesz Kto poprowadzi Rycerstwo Ksi±¿êce:}
Mam ju¿ Deklaracje zagrania Wójta Nowej Marchii
Mam deklaracje Udzialu kilku Przyjaciól którzy jesli ICH Bractwa siê nie zdecyduj± ONI bêd± napewno...
SZUKAM Posla Ksi±¿ecego i Zakonnego
My¶le ¿e Odpowiedzialem na Twoje pytanie...
Pozdrawiam.
Pati.
Cos Mi net odmawia pracy:{
Wiec jesli Nie dopisalem HUSYCKIEJ ROTY PIESZEJ to Przepraszam:}
Przepraszam i myslê ze Ten Nie Zamierzony B³±d Nie zmieni Waszej Decyzji...
Pozdrawiam.
Pati.
Njemna Rota Strzelcza nigdy w humorze nie jest wisielcza
wiwat Husyci,wiwat wszyscy !!!!!!!!!! oj czuje ¿e sie bedzie dzia³oooooooooooooooo
pozdrowionka dla znajomych
bombardman-z³y duch Zamku Drahim
I...nastepne Bractwo zglosilo sie do inscenizacji - DURANDAL ze Z³otowa!
Pozdrawiam.
Pati.
Witam.
Tekst Ksiecia i Wójta jest Gotowy...nie Ukrywam ¿e wzorem by³y"g³osy"z Naszego Pa¼dziernikowego pokazu.Zostal rozszerzony o nowe wersy!
Dotyczy to dialogu miedzy Kazimierzem i Wójtem oraz samego Wójta i Kazimierza z pos³ancami...
Ju¿ sa przygotowane CD z dialogami dla Vieslava i Macka{Wójt} wraz z tekstem w druku.Przygotowane sa do wysy³ki pod podane wczesniej adresy...
Za tydzieñ postaram siê doszliwowaæ"mowê" Dowódcy Zakonnego jak i Wojsk Pomorskich...dotyczy to te¿ Artylerii i £uczników.
Pozdrawiam.
Pati.
Czemu przegapilem ten Temat.??!!??
Norbercie ale¿ czemu taki termin??
( tak ciuchutko z narzekaniem bo prawdopodobnie w Anglii na wyje¼dzie jestem
)
Micha³...
Jesli jednak NIE pojedziesz...Serdecznie Zapraszam
Czemy ten termin...Wszyscy bedziemy po"Wielkich Bitwach" lecz jeszcze nie za bardzo Chetni do Zakonczenia sezonu...wiec!
Pozdrawiam.
Wiem Norbercie tak po prostu g³osno narzeka³em, zbyt wiele impre siê pokrywa ( ale to ju¿ bol±czka nasza......)
Jakby co to bedê dzwoni³
( choc szanse nik³e to i tak dzia³a probabalistyka )
Pozdrawiam
Z³yMi¶
Jednak...Zaproszenie nadal aktualne
Zreszt± mozliwe ze Gdzies sie spotkamy...to moze uda sie mi Ciebie namówiæ
Pozdrawiam.
CYTAT(Pati)
Witam.
Tekst Ksiecia i Wójta jest Gotowy...nie Ukrywam ¿e wzorem by³y"g³osy"z Naszego Pa¼dziernikowego pokazu.Zostal rozszerzony o nowe wersy!
Dotyczy to dialogu miedzy Kazimierzem i Wójtem oraz samego Wójta i Kazimierza z pos³ancami...
Ju¿ sa przygotowane CD z dialogami dla Vieslava i Macka{Wójt} wraz z tekstem w druku.Przygotowane sa do wysy³ki pod podane wczesniej adresy...
Za tydzieñ postaram siê doszliwowaæ"mowê" Dowódcy Zakonnego jak i Wojsk Pomorskich...dotyczy to te¿ Artylerii i £uczników.
Pozdrawiam.
Pati.
Witam
Czekam niecierpliwie na teksty. Trzeba bêdzie siê zabraæ za naukê
.
Jak na razie tworzê sobie wstêpna koncepcjê stroju - sporo do zrobienia.
Uczestników coraz wiêcej - inscenizacja powinna byæ ciekawa.
pozdrowienia
Drahim - Stare Drawsko, byli¶my tam w 2004, bitewka by³a naprawde dobrze przygotowana.
Witajcie.
Bractwo Rycerzy ¶w Jana potwierdzi³o swoj± Obecnosæ...Dzieki Wielkie!
Vieslavie - tekst Otrzymasz najpo¼niej do Poniedzia³ku 20 Lutego...podaj na prive pod jaki adres Mam wszystko podes³aæ.
Czarny Hubercie wraz Zbrojn± Gwardyj±...Zaproszenie zostalo Wam wyslane- Co¿ Ja tu i teraz raz jeszcze...Serdecznie Zapraszam!
Pozdrawiam.
Pati.
Vislavie - Przepraszam za bl±d...to wszystko z euforii!
Jesli Chodzi o sam strój je¶li Bedziesz Mia³ jakie¶ problemy Chêtnie Ci wtedy pomogê...
Raz jeszcze Przepraszam.
ZBROJNA GWARDYJA potwierdza Swoje przybycie...Dzieki Wielkie!
Witam.
Powoli lecz sukcesywnie wszystkie potrzebne teksty s± ju¿ na ukonczeniu.Przepraszam te¿ za nie Dotrzymanie terminu wys³anie CD dla Vislava i Kazimierza - Nie przewidziane obowi±zki s³u¿bowe skutecznie pochamowaly Moje dobre Intencje.
Raz jeszcze Przepraszam.
Pozdrawiam.
Pati
Witam
Nie ma problemu - czekam. Chocia¿ tekst jest dla mnie wa¿ny pod k±tem dobrania stroju. Istotny jest charakter "odgrywanej" osoby.
pozdrowienia Vislav
Wiesz, je¶li bêdziesz chcia³ odtworzyæ strój ksiêcia Kazimierza V, to ³adnie siê wykosztujesz
Chyba, ¿e nie podchodzimy do tego "koszernie", to mo¿na jako¶ to wymodziæ
Zawsze mo¿na na sam± inscenizacjê po¿yczyæ co lepsze elementy stroju od tych, co w zbroje siê zakuj±, a¿eby skompletowaæ jak najdostojniejszy ubiór.
Mimo ¿e powli dokopuje sie do wszystkiego co nawet w bardzo ma³ym stopniu pokazuje Nam sylwetkê Kazimierza V to nadal nie moge siê doszukaæ Jak by³ Kazimierz ubrany tego dnia czy jak sie Ubiera³!Zmuszony jestem opieraæ siê na danych dotyczacych ubioru Dworskiego z tamtego okresu i to przynajmniej na razie Musi Mi/Nam wystarczyæ!
Dzieki Ci Kazimierzu za odpowiednie rady dla Vislava
Pozdrawiam.
No có¿, ¿eby cokolwiek po¿yczyæ b±d¼ wykonaæ muszê wiedzieæ czego szukaæ. Jest wiele mo¿liwo¶ci:
- rycerz-weteran (Grunwald)
- dostojny ksi±¿e
- dworski fircyk
- asceta
i tak dalej
pozdrowienia
My¶lê, ¿e najprêdzej dostojny ksi±¿ê, choæ nie tak bogaty jak jego zachodnioeuropejscy odpowiednicy
Czyta³em pewn± pracê (bodaj¿e G.Labudy, ale mogê siê myliæ - sprawdzê), w której by³a krótka wzmianka o fakcie, i¿ Kazimierz V przebywaj±c w niewoli u króla W³adys³awa Jagie³³y (po Bitwie pod Grunwaldem) go¶ci³ wielokrotnie na jego dworze przy ró¿nych okazjach i pokaza³ siê z bardzo dobrej strony zarówno pod wzglêdem obyczajowo¶ci, etykiety jak i honoru - nie próbowa³ ucieczki, zachowywa³ siê godnie, jak przysz³y w³adca pañstwa. Podobno w³a¶nie postawa Kazimierza, godna monarchy, pomog³a W³adys³awowi podj±æ decyzjê o jego uwolnieniu. Mia³ on w zamian obiecaæ nigdy nie wyst±piæ zbrojnie przeciw Koronie i Litwie (tej obietnicy chyba uda³o mu siê dotrzymaæ).
Ta ksi±¿ka to"Dzieje Zakonu krzy¿ackieg w Prusach" z tej publikacji te¿ Skorzystalem ale nadal nic nie Wyczytalem w Niej jak Kazimierz sie Ubiera³!
Biorac pod uwagê ze Mamy do zorganizowania Inscenizacjê i poslanic Pomorzan przybedzie do zamku wiêc Biore pod uwagê ze wtedy Ksia¿ê ubrany by³ Dworsko.Pytanie tylko jak!Tu niestety bedziemy Musieli i¶æ na jakis kompromis.
Szukam dalej...teraz w publikacji"POMERANIA" Thomasa Kantzowa
Pozdrawiam.
Chyba spokojnie mo¿emy przyj±æ, ¿e ubiera³ siê zgodnie z ówczesnymi standardami mody. Pomerania, jako kraj o silnych wp³ywach kultury niemieckiej oraz du¿emu kontaktowi z zachodem Europy dziêki Hanzie chyba by³ na bie¿±co w aktualnych trendach mody
Wystarczy odnale¼æ wizerunki ksi±¿±t pañstewek niemieckich i voila
Ale my¶lê, ¿e spokojnie jakie¶ ³adne dworskie hopelande/robe, czaperon, trochê ozdób i ju¿. Nie przesadzajmy - to tylko inscenizacja.
My¶lê ¿e propozycja Kazimierza jest jak najbardziej realna...Proponujê poprzestaæ na w/w
Pozdrawiam.
Pati.
mo¿e wtr±ce swoje 3 grosze, je¶li ubór Kazimierza V bedzie ubiorem dworskim, to proponuje czerñ i/lub purpure,
w tym okresie te dwa kolory dominowa³y przynajmniej w Szczecinie, oczywi¶cie we³na odpada,konieczniez at³asowa
Godna Uwaga...Dziêki:}
Co sie jednak tyczy atlasu...to nie stety Bêdziemy zmuszeni obraæ skromniejsz± wersjê...szmal szmal i raz jeszcze szmal:{
A tak wracajac do Naszych rozmów...Nadal podtrzymuje Swoja propozycjê...Mo¿e jednak us³yszê TAK:}
Pozdrawiam.
Witajcie.
Próbny tekst juz"poszed³"drog± mailow± do zainteresowanych...
Zdrówka.
Kr±g Rycerzy Zamku Brodnickiego potwierdza Sw± Obecnosæ!Dziêkujemy...
...i Kolejne Bractwo - Pelicanus Invivtus.Dziekujemy!
Grupa £ucznicza"Stalowy Lisc" te¿ potwierdza Swoje Przybycie.
Dziekujemy.
Witam
Ilo¶æ uczestników ro¶nie i baardzo dobrze.
Teksty otrzyma³em - podobaja mi siê. Wszystko wskazuje, ¿e bêdzzie to ciekawa impreza
pozdrowienia Vislav
Co¿ mogê Powiedzieæ...Dziêkujê!
Nie chce sie wtracac, ale lubie czytac wszelkie watki o Drahimiu, daltego prosze Pati zacznij uzywac przycisku z napisem EDYTUJ...
A tak poza tym to oczywiscie kibicuje imprezie i zycze powodzenia.
Pzdr.
i...kolejne Bractwo"Wojowie Gardu Welesa"
Z tym ze Wojowie wraz z Bractwem rycerzy Bezimiennych zagraj± mieszkanców wioski.
Dzieki wielkie.
Liga Baronów potwierdza swoje Przybycie...Wielkie Dzieki!
Pati - gratulacje. Wreszcie w Drahimiu bêdzie naprawdê du¿a i ciekawa impreza.
Staram siê...
Mazowiecka Rota Strzelcza Ksiecia Janusza Pana Ziemi Czersko - Warszawskiej - potwierdzila Swój udzial...Dzieki Bardzo!
Zdrowka.
CYTAT
Przepraszam i myslê ze Ten Nie Zamierzony B³±d Nie zmieni Waszej Decyzji...
Nic siê nie sta³o. Tylko ¿eby¶ nie mówi³, ¿e Ciê nie ostrzega³em co nadci±ga.
Odno¶nie ról: mogê zagraæ jakiego¶ niezrównowa¿onego psychicznie chirurga, albo niepoczytalnego psychopatê. Mam sta¿.
CYTAT
A gdzie Wendyjska Chwa³a spotyka Z£O tam jest niez³a biba
Nie jest nowo¶ci±. Tylko tego tam, wiesz, wysokiego, tego na "B" nauczcie piæ piwo/wino bo wstyd takiego na izbê wpu¶ciæ, cholera. Krowy pij± wodê.
Co¿...Czekamy!
Dzieki za Tak...
Witam Piesza Dru¿yna im. Micha³a Manteuffel'a z Po³czyna Zdroju chêtnie zaoferuje swoja skromn± pomoc ;) Imprezka zapowiada sie przednio wiêc czemu nie mieli by¶my wpa¶æ po s±siedzku do Drahimia
byæmo¿e zajedzie tak¿e kto¶ ze ¦widwina
Dziekujemy...i do zobaczenia.
Pozdrawiam.
Witam!!
A czy niezrzeszone zab³±kane duszyczki jak ja s± mile widziane na tej imprezie?:>:>
Chcialiby¶my odwiedziæ zamek w kilka osób... jakie wymagania musimy spe³niaæ...
pozdrawiam
N.N.
Wszystkie duszyczki s± mile widziane
Wymagania stroju i uzbrojenia...no co¿!Czas Grunwaldu i po...do 1450 roku...
Czekamy wiec i do Zobaczenia.
Bardzo mi³o bêdzie mi siê z wami spotkaæ w takim razie
Teraz tylko przede mn± walka o wolne w pracy
pozdrawiam i do zobaczenia
N.N.
AVE !
Civitas Militiae - milicja miejska miasta Szczecina zg³asza swoj± gotowo¶c do wziêcia udzia³u w tej imprezie ! ! ! Z chêci± we¼miemy udzia³ w inscenizacji
Witam milicjê Miejsk± miasta Szczecina!
Dziekujê za wsparcie
Pozdrawiam...i do zobaczenia.
czizus, nie zagl±da³em tu jaki¶ czas a teraz to jak ksi±¿eczka.....
Norbercie, Zaciê¿na dziekuje za zaproszenie, sprawa przyjazdu jest uzale¿niona od wielu aspektów które znasz. Datowanie jest ciekawe choæ standardowe, jak jednak bêdzie ze sprawdzaniem historyczno¶ci ubioru i uzbrojenia? joko¶ciowo sêdze ze wejdziemy, ale zawsze lepiej sie dopytaæ...
pozdrawiam
Witaj.
Czytam i czytam i...Uzbrojenie i stroje...staram siê ¿eby ka¿dy mie¶ci³ siê w okresie który jak Sam stwierdzile¶"jest ciekawe choæ standartowe"...Co do Was to nasze ostatnie spotkanie tylko pokaza³o mi ¿e jesli chodzi o ubior i uzbrojenie to - nic dodaæ nic uj±æ
wiêc i sprawdzanie nie bêdzi tu potrzebne...jednak jaki¶ standart Jestem zmuszony utrzymaæ,nawet w stosunku do Osób odtwarzajacych g³owne role i tego bede sie trzyma³...Postaramy siê ubraæ "Kazimierza" najbardziej realnie i to samo bêdzie dotyczyæ"Wójta"...
Cieszê siê ze powoli kierujesz siê w kierunku Drahimia
naprawdê!
Pozdrawia Serdecznie.
Witam
Mi³o bêdzie zobaczyæ znajomych
Pati
Co do stroju, to zacz±³em rozmowy z Robertem/Wawrysiem - mam nadziejê, ¿e Kazimierz bêdzie na V.
Vslv
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.