Puszkarze Ksiêcia Kazimierza V Szczeciñskiego zapraszaj± na Zamek Drahim. W dniu 26 sierpnia 2006 r. na zamku odbêdzie siê impreza pt."Rozmowy Ksiêcia V z Wójtem Nowej Marchii nt. rozbojów granicznych".
W programie m.in inscenizacja w której udzia³ we¼mie 60 osób, odtwarzaj±c stronê Pomorsk± i Zakonn± z udzia³em artylerii...
Organizator imprezy: Norbert Kacperski norbertk@poczta.fm
www.drahim.pl
Witajcie.
Tak jak w temacie.Puszkarze Kazimierza V Zapraszaj± wszystkich zainteresowanych do Udzialu w inscenizacji.
Bedzie to inscenizacja na wzor Oble¿enia Malborka i Bitwy Grunwaldzkiej.Impreza datowana na okres lat 1350 - 1450!
Tematem inscenizacji jest Rozmowa Ksiecia Kazimierza V Szczecinskiego z Wójtem Nowej Marchii na temat rozbojów granicznych.
Zapraszam do Udzialu.
Pozdrawiam.
.. a kiedy ta impreza miejsce miec bedzie miala?.. a co wzi±æ ze sob± oprócz.. yyy... no... trunków.. heheh..
s± jakies wymagania co do sprzêtu?
CYTAT
.. a kiedy ta impreza miejsce miec bedzie miala?..
CYTAT
. W dniu 26 sierpnia 2006...
Hie hie. Niezle pytanie.
Ja mam takie, na ktore nie ma tu odpowiedzi. Ano o szczegoly. Co sie bedzie dzialo, kto konkretnie bedzie. Wiecej danych, wiecej danych.
Witam.
Widze ¿e cos siê ruszy³o...
Pozwolicie ¿e Odpowiem w formie pod punktów,co pozwoli Mi na odpowiedzi na wszystkie dot±d zadane Mi pytania
Czyli:
1- wymagania sprzêtowe dostosowane powinny byæ do lat w których Dziala siê w orginale"Rozmowa" w tym przypadku by³ to rok 1417 czyli ¿eby zbytnio nie komplikowaæ powinny zamykaæ siê raliach XV wieku.
Napewno jednak podstawowym sprzêtem NIE bêdzie TRUNEK:}
Potrzebujemy £ócznikow,Artlerzystów,piechoty,...Strony Zakonnej i Ksia¿êcej!Mieszkañców wioski Pomorskiej
Planujemy obydwie strony"konfliktu"podzieliæ po +/- 30 Osób co da³o by Nam widowiskow±"Bitwê" a któr± te¿ planujemy podzieliæ na dwa etapy,gdzie Druga najbardziej widowiskowa{tak mi siê wydaje}odbêdzie siê w godzinach nocnych przy tle palacych siê taborów Zakonnych...
2-Kto bêdzie? Zapraszamy wszystkich Chêtnych chc±cych Nam pomóc...Bêdziemy rozsylaæ Zaproszenia lecz tak Jak Pisa³em wy¿ej Wszystkie Chêtne Bractwa bêd± Mile Widziane...co by Nie By³o...Inscenizacja powinna byæ cz±stk± Pomorskiej Historii i w takiej formie Chcemy J± zorganizowaæ.
3-Ca³o¶æ bêdzie Miala odpowiedni tekst z Rolami odtwarzajacymi Ksiêcia,Wójta i pos³anców obydwu stron...z podk³adem Muzycznym napisanym specjalnie dla Nas przez Zaprzyja¼nionego z Nami Kompozytora.
Myslê ze czêsciowo odpowiedzialem na pytania.
Pozdrawiam.
Pati.
Witajcie, my¶lê ¿e przyjadê. Nie jestem wpradzie puszkarzem ani ³ucznikiem, ale do kogo¶ przecie¿ trzeba strzelaæ
Pozdrawiam
berbeluch
czemu kol. Pati pisze o sobie z du¿ej litery?
datowanie szerokie. Ta tak, jakby robiæbitwe, w której bierze udzia³ piechur z I W¦ i komandos specnazu...kwestia gustu...
zastanówcie siê nad liczebno¶ci± uczestników... 30 po ka¿dej stronie to raczej nie bitwa, tylko potyczka i to niedu¿a.
Na grunwie jest z 700 walcz±cych a i tak jest ma³o
gdzie robicie bitwe?
na polance przy jeziorku, czy pod samym zamkiem?
czy raczej kolo ko¶cio³a?
...czemu z Du¿ej Piszê pseudo?Nie Zastanawialem siê na tym...
Co do Bitwy...No có¿- 30 0sób po ka¿dej stronie istotnie jest to ma³o...Je¶li mam Byæ szczery to liczba o której pisa³em poprzednio jest Planowaniem...Mam nadziejê ze Na Nasze Zaproszenie odpowie Wiêcej Chêtnych którzy Chcieli by Nam pomóc a wtedy i '"bitwa"by³a By wiêksza!Oczywi¶cie do Bij±cych trzeba dodaæ pewn± liczbe Odtwarzaj±cych mieszkañców wioski Pomorskiej...
Sam Zamek w tym przypadku ma"robiæ"za Ksi±¿êcy i Zakonny!Co do samej bitwy to wszystko planujemy poza Murami{mo¿liwe ¿e bêdzie to ko³o jeziora}Sam± wioskê te¿ Zamierzamy"postawiæ" nad samym jeziorem{kwestia bezpieczeñstwa}mamy zamiar spaliæ kilka Chat a wtedy do wody jest blisko:}
Je¶li Chcieliby¶cie uczestniczyæ w Inscenizacji...Serdecznie zapraszamy!Bêdziemy wdziêczni za Pomoc.
Pozdrawiam.
Aryjscy D¿entelmeni maj±na pieñku z w³a¶cicielem zamku, wiêc dziêkuj±za zaproszenie i zalecaj± ostro¿no¶æ przy wspó³pracy z zamkiem
Nie rozumie stwierdzenia"Ostro¿nosc' Z tego co wiem pan Zbigniew udostepnia Nam Zamek do wykonania Inscenizacji-Nie placimy my Mu ani On Nam...wiec w czym problem...A ¿e Bedzie Chcia³ zarobiæ na tej imprezie...Poka¿ mi takiego co by nie Chcia³!Zreszt± ¿eby Nasze w³adze{Szczeciñskie}by³ by Tak otwarte na wspólpracê...:}
Co do tego "pienka"Przeciez to Puszkarze organizuje w/w a Nie p.Zbigniew...a z tego co wiem My i Wy nie mamy ze Sob± zatargów wiêc raz jeszcze powtarzam-w czym problem!Mamy sie Bawic i...róbmy to!
Zaproszenie jest Nadal Aktualne.
Pozdrawiam.
No tak. Wiem, ¿e bêdzie bitwa. Czy 30 osób po jednej stronie to du¿o czy ma³o mo¿na siê spieraæ. Oczywi¶cie Grunwaldu siê NIE spodziewam (bo jak bym siê spodziewa³, to bym nie przyjecha³), ale taka bitewka to sprawa obiecuj±ca.
A mo¿e co¶ jeszcze? Jakie¶ turnieje ³ucznicze, walk pieszych? Mo¿e co¶ bêdzie mo¿na wygraæ? Przyda³aby mi siê p³ytówka
Jak z noclegiem?
Owszem przewidujemy dodatkowe Atrakcje - Bêd± wiec Turnieje £ucznicze oraz male sparingi:}Oczywiscie jakies drobne Upominki przewidujemy za Najlepsze Miejsca ale...pe³na P³ytówka to niestety NIe!Niestac Nas.
Zapraszamy Serdecznie.
Pozdrawiam.
Pati.
Witam. Moze cos wiecej apropos zakwaterowania i wyzywienia? Rozumiem ze zapewniacie? Mozna prosic o jakies namiary do kogo mozna wysylac swoje zdjecia?Pozdrawiam i do zobaczenia w Drahimiu mam nadzieje ze spelnie wasze wymagnia
Oczywi¶cie zapewniamy jedno i drugie{Dziekujemy za POMOC W³a¶cielowi zamku Drahim}Wszystkiego rodzaju Dane mozna Wysylaæ na adres:pkkvs@poczta.fm
Do zobaczenia w Drahimiu.
czyli nocleg w szkole a do ¿arcia wystawiacie kuchnie polow±, czy macie co¶ innego w planach?
Co do noclegu i wy¿ywienia to Je¶li sie uda Postaramy siê czêsc Zakwaterowaæ wewn±trz Zamku...{pewnie wiesz gdzie}Reszta i co nie Ukrywam dobrze by by³o ¿eby Czesæ mia³a Swoje namioty{jak czêsæ z Nas}Jesli Znasz sam Zamek to pewnie wiesz ¿e jak jest wewn±trz!Jednak jesli Masz jakiwe¶ pomys³y to z chêci± z Nich Szkorzystam Bêda ci wdziêczny za pomoc...Jestem otwarty na ka¿da sugestiê.
Nie planujemy ¿adnych kuchni na ko³ach...Wszystkiego rodzaju wy¿ywienie Planujemy organizowaæ i...przygotowywaæ na miejscu nie Ukrywajac tez ¿e tu Liczymy na pomoc W³a¶ciela Zamku.
namioty historyczne mo¿na ustawiæ ko³o ko¶cio³a niedaleko fosy. Jak sie dogadasz z klerem, to Ci u¿ycz± teren swój za ko¶cio³em. £atwo go odgrodziæ i przypilnowaæ. Sam zamek jest za ma³y, ¿eby robiæ w nim obozowisko...chocia¿ czê¶c ludzi mog³aby siê ustawiæ z namiotami w³a¶nie tam.
Oczywi¶cie przestrzegam przed ustawianiem cywilnych namiotów na terenie zamku, zamorduje to sceneriê.
Niestety, Pan M. ustawi³gustowne góralski haty na dzieniñcu, wiêc swoje szkody ju¿ poczyni³.
Obozowisko fajnie by wygl±da³o miêdzy jeziorem a zamkiem, ale;
trudno tego przypilnowaæ
tam raczej [powinien siê rozgrywaæ show, bo najwiêcej ludzi bêdzie mog³o ogl±daæ. Jako SBS mieli¶my rozpisanê bitwê na 150 osób w³a¶nie na zamku Drahim.
tyle, ¿e my to XVII'ty, ale da siê zaadoptowaæ.
pozdr
W 2004 roku by³em na jednej imprezie na zamku Drahim. Wtedy jeszcze nie by³o tylu zabudowañ na samym zamczysku. Obóz faktycznie by³ rozbity na terenie przykaplicznym (bankowo to jaki¶ stary cmentarz, ale obecnie sama trawa
), za¶ czê¶æ osób (organizatorzy i trochê go¶ci) mieszka³o na zamku (chyba w chacie góralskiej). Wiêkszo¶æ konkurencji i wydarzeñ zorganizowanych by³o na brzegu jeziora (bojówka, ³uczniczy i inscenizacja), a zaraz obok na parkingu by³ jarmark odpustowy
jak co to zawsze macie mnicha kurczaka;)
szkola jest pomyslem ciekawym ale jak ja zobaczycie to bedziecie bez watpienia skakac ze szczescia;)
nie wiem jak to wyglada teraz ale jednym z problemow z ktorym borykali sie miejscowi biznesmani zyjacy z turystyki bylo niepelne wykorzystanie bazy noclegowej w wakacje. w skrocie stoja im puste pokoje - pamietam ze jak przegladalem raporty (Gmina takowe sporzadzala i byly dostepne na stronie www.czaplinek.pl ) to w niektorych miejscach wachalo sie to od 20% do 40% dostepnych miejsc. wiec skoro i tak na tym nie zarobia to moze sami sobie pomoga (pamagajac wam w organizacji logistycznej imprezy) bo jak sie cos ciekawego dzieje w danym miescu to sciga to turystow, wiec im to predzej czy pozniej na plus wyjdzie. Poza tym Pan Zbysiu bogaty jest to moze byc dobry wujek i wam zafundowac wakacje;)
My podczas organizacji niedoszlego XVII drahmia zakladalismy takie rozwiaznaie ze meska czesc obozuje a panie mieszkaja w pobliskich domkach - wiadomo kobiety maja wyzsze potrzeby odnosnei higieny a poza tym kazac damie w dowrskiej sukni spac na ziemi w namiocie to obraza plci. tyle ze u nas to bylo musem gdyz oprocz samych uczestnikow ktorych mialo byc bardzo duzo , byl jeszcze teatr i zespol. wiec u nas zadania logistyczne byly znaczniej rozbudowane. ale macie podpowiedz na przyszlosc jak bedziecie miec wiecej niz 30 osob na bitwe;)
jak co to pogadaj z Grzeskiem z lazarusow - oni wkoncu spedzili na drahimiu Wakacje Zycia wiec napewno maja tez dobre rozpoznanie terenu i roznych miejscowych mozliwosci (czy to zalatwienie drewna czy innych rzeczy) poza tym moga wam sluzyc wieloma praktycznymi radami:D www.lazarus.zp.pl
ponadto skoro chcecie robic impreze historyczna to przylozcie sie do tego bo dotychczasowy poziom rekonstrukcji mozna uznac za bardzo ciekawy i intrygujacy. Jesli chcecie robic cos naprawde na poziomie to zgadajcie sie np z Vislavem ktory robi Beldan w forcie Aniola. on zna okolicznych rzemieslnikow na poziomie, sam jest kumaty historycznie wiec moze byc cennym zrodlem pomocy merytorycznej. Slowem zrobcie co w waszej mocy by odejsc od klimatu odpustu z wata cukrowa, bo nisza rynkowa zajeta przez golub-dobrzyn naprawde nie wymaga dodatkowej konkurencji. jak mow pewne ladne stwierdzenie - mniej czasu zajmuje zrobienie czegos dobrze niz wytlumaczenie czemu poszlo zle. powodzenia chlopaki
CYTAT
zy 30 osób po jednej stronie to du¿o czy ma³o mo¿na siê spieraæ.
To jest w sam raz. Oprócz niezwykle bogoojczy¼nianych bitew by³o u nas sporo ca³kiem ma³ych konfliktów, czêsto choæby miêdzy miastami. ¦wietny pomys³. Lepszych trzydziestu dobrze przemy¶lanych, ni¿ molochy organizacyjne i wy¶cigi która chor±giew wiêksza, kto wa¿niejszy, komisje, podkomisje, z³ote ramy, stra¿ marsza³kowska itp.
Witam
Zosta³em wywo³any do tablicy, to siê zg³aszam.
I. Impreza Beltan jak± organizujê w ¦winouj¶ciu ma ca³kowicie inn± formu³ê - niedatowana, nastawiona na zabawê jak na ¶wiêto Beltan przysta³o. Nie uleg³em ¿adnym namowom i bez wzglêdu na ilo¶æ potencjalnych uczestników (a zale¿y mi na ka¿dym) nie by³o i nie bêdzie ¿adnych bojówek, turniejów itp. Ewentualnie pokazy sprawno¶ci lub na gor±co i dla zabawy aran¿owane starcia. Mo¿na sobie postrzelaæ z ³uku, ale bez ¿adnego formalizowania.
II. Tutaj powa¿nie potraktowa³bym radê Wotawy co dobrego zainscenizowania lokalnego konfliktu z odrzuceniem gigantomanii i zbêdnych elementów.
III. Kilka s³ów co w/g mnie mo¿na i powinno siê zrobiæ:
1. Dok³adne oszacowanie ju¿ posiadanych przez Organizatora si³ i ¶rodków - z dotychczasowych postów za du¿o nie wynika
2. Dok³adne okre¶lenie potrzeb
3. Precyzyjne zaplanowanie w czasie i przestrzeni kolejnych zdarzeñ, aby ka¿dy chêtny móg³ znale¼æ miejsce dla siebie (impreza zgodnie z zapowiedzi± jednodniowa)
4. Przyzwoity kawa³ek tekstu przybli¿aj±cy t³o historyczne odtwarzanego zdarzenia
Do tego odrzucenie bojówek, turniejów czyli dodatkowych atrakcji o ile nie wynikaj± ze scenariusza.
Co do mojego udzia³u - jak na razie "wedrujê" pomiêdzy IX a XII, czyli daleka droga przede mn±. Temat ¶ledzê od jego pocz±tku, je¿eli co¶ jeszcze przyjdzie mi do g³owy nie omieszkam napisaæ.
pozdrowienia Vislav
Dzieki Wszystkim za rady w ramach mo¿liwo¶ci skorzystamy Skorzystamy ze wszystkich.
Postaram sie tez w jednym z nastepnych postów odpowiedzieæ Dokladnie na pytanie Vislava Powinienem tez Zamiescic fragment tekstu z Samej juz rozmowy Kazimierza z Wojtem dodac dokladnie - co juz Mamy a co jeszcze Musimy i Chcielibysmy Mieæ.
Dziekuje tez Wotawie za dokladne PODKRESLENIE lokalnego konfliktu,nie ma co ukrywaæ ¿e sam Szczecin oraz Kazimierz V i zwi±zana z Nim Historia jako¶ do tej pory{nie licz±c malego epizodu Grunwaldzkiego] nie uj¿ala swiatla Dziennego ¿adne Bractwo Nosz±ce" Czerwonego Gryfa" nie próbowa³o zrobiæ podobnej Imprezy Same W³adze Szczecina te¿ jakos nie pali³y siê do tego typu pokazania Regionu Chociaz Nie...troszkê sie pomyli³em...Duzy Kazimierzowski Czerwony Gryf wisi w sali Magistratu i to jest jedna jedyna oznaka Historii miasta.Dlatego My postanowilismy zrobiæ co¶ takiego - czy siê uda...Zobaczymy- Ja w to wie¿ê!
Ptacku- Dzieki za rade rozmieszczenia Namiotów.Mam nadziejê ze Nam pomo¿ecie w ca³ej organizacji...Sam stwierdzi³e¶ ¿e wasz wiek jak potrzeba do siê dostosowaæ do sytuacji...Zapraszamy serdecznie do udzia³u w imprezie...Tak Serdecznie Zapraszamy Kazimierza,Vieslava,Golluma,Wotawê[tu liczê na Twoja pomoc jesli Chodzi o wiedzê}oczywi¶cie Wszyscy tu wymienieni zapraszani S± wraz ze Swoimi Bractwami.
Pozdrawiam.
Pati.
heheheeh, jabym przyby³ ze swoimi Aryjskimi Dzentelmenami zmini³by¶ zdanie
na mnie raczej nie masz co liczyæ, rodzina na utzymaniu, za stary jestem na rycerzowanie. Jak Odm³odniejê, zecznê wiêcej je¼dziæ. Przysz³y sezon raczej dla mnie skormny.
Gollum, mo¿e siê bujniemy jednak? hehehhe by siê Wujek Zbyszek zdziwi³
Tak, czy inaczej zdalnie jestem w stanie pomóc i z chêci± siê podzielê tym, co wiem nt robienia imprez.
pozdr
jasne ptaku pojedziemy w cywilu i bedziemy sobie foty z rycerzami robic:D ale ja najchetniej to bym sie uwiecznil ze Zbysiem - mialbym dzieki temu +5 do geszefow:D
Moze Marcinek tez wpadnie na wate cukrowa?
aa Pati - bierz wszytsko na umowe / porozumienie zeby potem nie bylo niejasnosci bo wspolpraca na gebe z Panem Zbysiem, jak historia wielokrotnie pokazala, nalezy do ekstrawagancji. Najlepiej zanim zaczniesz cokolwiek dzialc okresl jasno co i jak ma byc zrobione, kto za co odpowiada itd. bo potem mozesz miec takie kwiatki jak my ze sponsorami - najpierw Pan Zbysiu opowiadal jak on wszystko moze a potem jak sie okazalo ze jest cieniutko to na nas chcial zrzucic odpowiedzialnosc za szukanie sponsorow. slowem nie dosc ze robimy mu impreze za darmo, wszytsko ma albo po kosztach albo za darmo bo wykorzytsujemy tutaj nasze uklady to jeszcze na minimalne koszty jakie trzeba poniesc sami musimy znalezc pieniadze. dobry lol byl wtedy.
slowem zachowajcie czujnosc.
jak wnioskuje z postow to nie masz zbyt duzego dosiwadczenia w organizacji takich imprez wiec jesli potrzebujesz wsparcia merytorycznego z zakresu zarzadzania projektami to odezwij sie na maila. podesle ci sporo pozytecznych materialow ktore pomoga Ci to wszytsko ogarnac i latwiej trzymac pod kontrola a ponadto ustrzega Cie przed popelnieniem prostych bledow. za zaproszenie dziekuje, niestety raczej nei skorzystam gdzy w tym terminie jestem najprawdopodobniej juz w chinach.
Gollum czê¶ciowo Masz racjê Moje do¶wiadczenie Nie jest A¯ TAK DU¯E ale nie Moge powiedzieæ ¿e Nie Mam Go Wcale...Lecz Jak zawsze Twierdzilem i Bêdê Twierdzi³...CZ£OWIEK UCZY SIÊ CA£E ¯YCIE to i Ja nadal siê uczê!Dzieki za propozycjê Pomocy,jak pisa³em wy¿ej napewno z Niej skorzystam...
Teraz na propozycjê Vislava podajê link do fragmêtu imprezy która by³a tak zwan±"szkol±" tego co w Sierpniu bêdzie TYM samym tematem lecz ju¿ w wersji du¿o Wiêkszej.Z niej to Pobiera³em "naukê"i Wiem co by³o ¼le a co mo¿na Dodaæ i oczywi¶cie Wszystko wyszlifowaæ.Tak jak Ju¿ pisa³em jestem Otwarty na sugestie za co Dziêkujê te¿ Tym co pomagali Mi zorganizowaæ w/w.
Oceñcie sami czy temat z Waszego punktu widzenia jest warty uwagi.
Pozdrawiam.
Pati.
http://s12.yousendit.com/d.aspx?id=3OEYK14...M20V4YRTMCKUV8Z
Kurcze link siê trochê d³ugo ¶ci±ga,za ma³o Go skróci³em...
Reszta za parê Godzin{jest 1:50 rano}
Pati.
P/S.
Ptacku-trudno ¿e Was/Ciê nie bêdzie...
Gollum-mi³ej podro¿y...
Witam
Filmik "sci±ga" siê do¶æ szybko, ok.20minut. Niestety d¼wiêk jest tragiczny - uda³o mi siê zrozumieæ s³owa dopiero przy prêdko¶ci odtwarzania 0,9.
Zobrazowany jest tylko fragment, planowanej rekonstrukcji zdarzeñ:
CYTAT
Potrzebujemy £ócznikow,Artlerzystów,piechoty,...Strony Zakonnej i Ksia¿êcej!Mieszkañców wioski Pomorskiej
Planujemy obydwie strony"konfliktu"podzieliæ po +/- 30 Osób co da³o by Nam widowiskow±"Bitwê" a któr± te¿ planujemy podzieliæ na dwa etapy,gdzie Druga najbardziej widowiskowa{tak mi siê wydaje}odbêdzie siê w godzinach nocnych przy tle palacych siê taborów Zakonnych...
2-Kto bêdzie? Zapraszamy wszystkich Chêtnych chc±cych Nam pomóc...Bêdziemy rozsylaæ Zaproszenia lecz tak Jak Pisa³em wy¿ej Wszystkie Chêtne Bractwa bêd± Mile Widziane...co by Nie By³o...Inscenizacja powinna byæ cz±stk± Pomorskiej Historii i w takiej formie Chcemy J± zorganizowaæ.
Wola³bym przyzwoity tekst obejmuj±cy ca³o¶æ zdarzeñ jak i samo historyczne t³o konfliktu. Resztê mo¿na pozostawiæ wyobra¼ni.
pozdrowienia Vislav
Jestes wymagaj±cy...
T³o historyczne: 29 VI 1417 ROKU{data domniemana}w Zamku Swobnickim odby³o siê spotkanie Ksiêcia szczecinskiego Kazimierza V z Wójtem Nowej Marchii w sprawie pokoju na pograniczu i w zwi±zku z wzajemnymi rabunkami poddanych...
Ten wla¶nie Dzieñ{choæ domniemany} ma byæ kanw± inscenizacji.Problemem jest to ¿e na temat Kazimierza V jest bardzo ma³o nawet w Szczeciñskiej Historiii.Nie mogê powiedzieæ ze nIE MA NIC bo to by by³o nie prawd± ale w tle Innych Ksi±¿±t Szczecinskich i wiadomo¶ci o Nich o Kazimiwerzu Historyczy wypowiadaj± siê bardzo szcz±tkowo...Wiêc i to zda¿enie o którym te¿ Wiemy ma³o mo¿na"pozostawiæ wyobra¼ni"
Sam tekst któr Ogl±da³e¶ i...S³ysza³e¶ jest tylko Moj±"wyobra¼ni±" Dok³adnie nie wiadomo Jakiej tre¶ci by³a ta Rozmowa{nie licz±c Oczywi¶cie g³ownego w±tku} a scerariusz...No co¿!ten Otrzymaj± tylko ci Którzy bêd± Odtwarzaæ jakie¶ Postacie w tej inscenizacji...t.j - Kazimierza.Wójta,pos³anców obydwu stron Ci co"zagraj±"Dowodz±cych potyczkami...oraz Lektor bo i taki bêdzie .Wybacz ale Nie bêde siê Rozpisywa³ bo je¶li i by do tego dosz³o...posty by³y by bardzo wielkie.Jesli Masz ochotê Nam pomóc i wcieliæ siê w jaka¶ Postaæ-Wtedy Otrzymasz tekst który byæ mo¿e bêdziesz Wypowiada³...
To co widziales te¿ By³o tylko fragmêtem ca³o¶ci - ale jak pisa³em wy¿ej z tej"szkoly" Pobiorê nauki.
Zaznaczam ¿e Wszystko pisze Sam...
My¶lê ¿e w skrócie Odpowiedzia³em na Twoje pytania.
Pozdrawiam.
Pati.
Witam
Chyba siê trochê nie zrozumieli¶my. Nie chodzi³o mi o sam± rozmowê Ksiêcia z Wójtem, w koñcu jest to tylko oko³o 30 minut z ca³ego dnia - lecz o ca³± resztê zwi±zan± z t± inscenizacj±.
Bitwy/potyczki przed czy po spotkaniu:
- ³ucznicy, artyleria, piechota
- strona zakonna i ksi±¿êca
- wie¶niacy
- pal±ce siê tabory
kto, z kim, gdzie i o co ma walczyæ - czy jest to odtworzenie konkretnych sytuacji, czy stworzenie t³a dla tego okre¶lonego spotkania Ksiêcia i Wójta.
Co do mojego ewentualnego udzia³u - nie jest to okres który odtwarzam, czyli poza rolê wie¶niaka/statysty gdybym siê decydowa³ na przyjazd nie wyjdê.
Tak czy inaczej musia³bym stworzyæ ca³y konkretny strój - inny od tych które posiadam.
pozdrowienia
Takowy"scenariusz"te¿ Ujzy ¶wiat³o Dzienne Planujac taka Inscenizacjê wszystko musi byæ zapiête na przys³owiowy"ostatni guzik" Na razie Piorytetem s± dialogi po¼niej przyjdzie Czas na ustawienia co przed a co po Rozmowie...Mysle jednak ze cal± Inscenizacje zacznie w³a¶nie Najazd Knechtow na Uspiona wioskê Pomorsk±,bronienie siê przed napadem mieszkancow,palenie i grabie¿ ca³ej wioski,dotarcie Wys³annika Pomorzan do ksiêcia z pro¼ba o pomoc...
Co do Ciebie to co tu Ukrywac od samego Pocz±tku naszego dilalogu mia³em i Mam Swoje plany- Co by siê sta³o Jak Bym poprosi³ Cie o wcielenie Siê w postaæ Kazimierza? a co do stroju...Jesli bys siê zdecydowa³ to i nad Ubiorem pomy¶limy...wiêc Jak widzisz Nie mai³em Ciebie na My¶li Jako wie¶niaka.Pomysl nad Moja Propozycj±.
Reszta Mailem jesli Masz Ochotê.
Pozdrawiam.
Pati.
Witam
Hmm... Teraz to mnie
Pati zaskoczy³e¶
. Moja postaæ to w³óczêga, podró¿nik - nigdy nie kreowa³em siê na jarla czy innego VIP'a (odnosz±c siê do wieków wczesnych). Zaciêcia teatralnego raczej te¿ nie przejawia³em.
Jednak to co lubiê, to nowe wyzwania. Muszê pomy¶leæ.......
pozdrowienia
Dzis Wlasnie Rozsylam Zaproszenia...Daj mi jakies Blizsze Namiary!
Reszta na priva.
Zdrówka.
Vislav, zastanów siê! Bêdziesz musia³ siê, z ca³ym szacunkiem, odm³odziæ (ka¿± Tobie zgoliæ w±sy i brodê), ¿eby¶ wygl±da³ jak 37-latek
Oczywi¶cie ¿artujê. Namawiam, ¿eby¶ wzi±³ rolê. Je¶li bêdziesz na tej imprezie, to mo¿e i ja wyczeszê czas, ¿eby siê pojawiæ, poznaæ Ciebie i wychyliæ z Tob± najzacniejszy miód na Pomorzu od naszego bartnika
Pozdrawiam!
Kazimierz...Dziêki za wsparcie:}
Moze i ty bys sie Zdecydowa³...Szukamy"Dowodcy"Wojsk Ksi±¿êcych!
Pomysl...
Pozdrawiam.
Pati.
Z chêci± siê wybiorê, jakkolwiek na dzieñ dzisiejszy nie wiem, czy akurat w tym terminie bêdê mia³ wolny czas. Ale bardziej tak ni¿ nie. My¶la³em w³a¶nie, któr± z drahimksich imprez wybraæ i chyba padnie na tê. A co do roli... brzmi interesuj±co. Zaciêcie aktorskie jako takie mam, grywa³em jeszcze niedawno w amatorskim zespole teatralnym, no i zawsze to ciekawiej odegraæ konkretn± rolê ni¿ i¶æ i siê "inscenizowaæ".
Raz jeszcze Dzieki. Pomysl dokladnie i Daj mi znaæ...Tak na marginesie,Jestem w³asnie po Wstepnych ustaleniach z Vislavem:}Wiec Mo¿e uda Ci siê wypic ten Miodek w gronie"Kazimierza" i "Wójta"Kto wie...?
Pozdrawiam.
Pati.
Witam
No, có¿... zdecydowa³em siê.
Pati - masz du¿y dar przekonywania. Biorê siê za ikonografiê, ¿eby zobaczyæ jak taka postaæ mog³a wygl±daæ. Reszta przed nami.
Drogi Kazimierzu - mam nadziejê, ¿e bêdzie okazja "pogadaæ" jak Kazimierz z Kazimierzem. Szykuj miodek, ja te¿ pewien napitek w/g wschodnich receptur bêdê posiada³.
Gollum - dzk za zgrabne "wprowadzenie" mnie w inny kawa³ek historii - jeszcze nie wiem kto komu ma piwo postawiæ.
Tak na powa¿nie - mam nadziejê, ¿e wielu po¶pieszy wspomóc Ksiêstwo Szczeciñskie, a i godnych przeciwników napotkamy na wspólnym spotkaniu w Zamku Drahim. Pomys³ inscenizacji
Bractwa Puszkarzy Kazimierza V Szczeciñskiego jest ciekawy i warty realizacji.
pozdrowienia Vislav
hmmmm moze jak bede mial wolne to i ja bym wpadl ........
No to Vislavie zanosi siê, ¿e ramiê w ramiê staniemy odeprzeæ nowomarchijsk± nawa³nicê.
Ju¿ sobie tê imprezê wpisa³em w swój kalendarz tegorocznych wyjazdów. Oczywi¶cie nikt nie jest w stanie powiedzieæ na 100%, ale je¶li nie bêdzie ¿adnych przeszkód, to w sierpniu wesprê si³y Kazimierza V Szczeciñskiego. My¶lê, ¿e przyjadê jeszcze z paroma osobami.
Pozdrawiam
...KSI¡¯Ê!NAJEMNE WOJSKA ZAKONU NAPAD£Y WIE¦ NASZ¡...PAL¡,MORDUJ¡,GRABI¡...POMÓ¯...JESTESMY ZA S£ABI ¯EBY SIÊ BRONIC...!
Witajcie.
Oto czytacie fragmet tekstu ktory wypowie jeden z nielicznych uratowanych"Pomorzan" prosz±cy Kazimierza V o pomoc.
Co do reszty...Mysle ¿e za okolo dwoch tygodni ca³o¶æ"uj¿y'¶wiat³o dzienne.
Vislavie i Kazimierzu - Dziekujê za TAK!
Adamsie- serdecznie Zapraszamy!
Bracie Arkady _ mo¿e i Tu Mi sie uda Ciebie namówiæ do roli dowódcy wojsk Zakonnych...liczê na mój Du¿y Dar przekonywania...
Dziêkujê Raz Jeszcze.
Pozdrawiam.
Pati.
Vislav podziekujesz mi jak impreza sie uda, zeby potem nie bylo ze mnie w piwie chcesz utopic;)
Gollum...
Dzieki za reklamê...Jaka by Ona nie by³a...TO ZAWSZE REKLAMA:}
Pozdrawiam.
Pati.
A impreza uda siê z pewno¶ci±. Gdybym w to nie wierzy³, to bym siê nie pakowa³ w to przesiêwziêcie. Zreszt± czynne odtwarzanie jest mi bardziej bliskie ni¿ czysto materialna rekonstrukcja.
Piwo to by³a taka bardziej ogólna metafora.
pozdrowienia Vislav
Witajcie.
Zaproszenia "posz³y" ...No co¿ Zobaczymy...
Pozdrawiam.
Pati.
P/S.
Mam ju¿ potwierdzenie czterech Bractw które chetnie Nam pomog± - Dziêkujê!
...Kolejne Bractwo zglosilo Sw± Obecnosc!
Zdrówka.
Pati.
Nie wiemy na której z Drahimskich imprez bêd± nasi druhowie Husyckie ¦cierwo (tak Zwierzak - do ciebie pije). Ale byæ mo¿e to Was nawiedzimy. O ile siê zgodzicie przyj±æ k³opoty pod swój dach.
'klopoty to Moja specjalnosæ'...
Mysle ze Macie zamiar sie Bawic i Nam pomóc a nie...:}Husyci tez ludzie...
To jak...Deklarujecie siê?
Zdrowka.
Pati.
Arbor, na tê w³a¶nie imprezkê polecam jechaæ
CYTAT(Kazimierz)
Arbor, na tê w³a¶nie imprezkê polecam jechaæ
Skoro Ka¼mirz poleca. Zewrzyjcie po¶ladki, przypnijcie siê ³añcuchami do cekaemów...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.