Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ] "Rozmowy Ksiêcia z Wójtem" - Drahim -&g
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Vislav
Witam

W tym co napisa³e¶ Sasza jest bardzo du¿o racji.

Najbardziej zazwyczaj narzekaj± Ci siedz±cy na uboczu i czekaj±cy na zaproszenie do walca.

Wci±¿ jeszcze bardzo lubimy nazywaæ siê go¶æmi, a nie wspó³uczestnikam festiwalu czy imprezy.

To co mnie naprawdê siê nie podoba³o - to totalnie "ucywilnienie" go¶ci/uczestników od niedzielnego poranka.

W organizacji mo¿e nie zagra³o wszystko jak nale¿y, jednak w naszym przypadku
- transport na dworzec kolejowy by³ jak obiecane,
- przyzwoity kawa³ek dachu nad g³ow±,
- z g³odu nie umierali¶my
- strój do inscenizacji (dzk b Wawry¶)
ca³a reszta zale¿a³a wy³±cznie od nas i nie narzekamy, a wprost przeciwnie.

Przy okazji pozdrowienia równie¿ dla dzielnej za³ogi zamku Drahim i Zbyszka.

pozdrowienia Vislav
_Bjarni_
Nie chcê spamowaæ, ale mi³o mi zaprosiæ do galerii zdjêæ z Drahimia przygotowanej przez nasz± grupê - a tak¿e do krótkiej relacji na naszej stronie:)

W w/w galerii 153 zdjêcia z Drahimia. Zaczêto aktualizacjê od najnowszej imprezy;)

http://cahirro.lap.pl/midgard/singapore/
Masza z mosfilmu
CYTAT(Galahad @ 22:08 27.08.2006) *
Tak z ciekawo¶ci, co Liga baronów zrobi³a w czasie turnieju bojowego:>?

robert, jakbys byl to bys wiedzial ;p

CYTAT(Selion @ 09:40 28.08.2006) *
Do bombardy dopuszczony by³ sarmata, który ledwo trzyma³ siê na nogach. Oczywi¶cie skoñczy³o siê to prochem w rogówce oka, przypalon± powiek± i wizyt± w szpitalu.

ledwo sie trzyma³ na nogach? dlaczego? sugerujesz ze by³ pod wp³ywem alkoholu? pewnie nie wiesz, ¿e on nie pi³ przed strzelaniem, bo wogle nie byl by dopuszczony do odpalania armaty:P zeby bylo smieszniej od bombardy odszedl na wlasnych nogach i wogle sie nie chwial, zataczal (i nie rzucal pawi, ktrorych stado sie czailo pod zamkiem rano). pomocy mu udzielili miriam i nasi przyjaciele puszkarze, nieznany nam z imienia pan bedacy chirurgiem oraz drugi nieznany nam pan, ktrory rowniez chcial pomoc. harry jako najbardziej zainteresowany jakos nie narzeka na organizacje i inne bzdety. selion, a kim Ty jestes, bo tak sie strasznie tym przejmujesz, ale jakos Ciebie nie bylo przy Harrym (chyba ze sprawdzalas go wtedy alkomatem, czy co)

a impreza mi sie podoba³a, mi³o i przyjemnie. Norbert: wielkie dzieki, odwalo³es kawal dobrej roboty. dzieki za mozliwosc spotkania sie.
pozdrawiam sasze i zlego misia. pokazaliscie swietna walke, chociaz mogliscie olac turniej, popic browarka i ponasmiewac sie z sedziow:D
mam nadzieje ze za rok spotkamy sie znowu. wtedy na pewno wypalimy sisze z Pocztem Rumuñskiego Ksiêcia Ka³manawardze, ktory faktycznie zapada pamiêæ i niszczy psychikê. no i bedziemy sie bawic jeszcze lepiej.
fernir: masz fajna pupe. dzieki za pomoc.
Harry dziekuje Romanowi, Agnieszce, Miriam, panu chirurgowi oraz drugiemu panu.
no i wszystkim bez ktorych nie by³oby tej imprezy.
Pati
Witam.
Zanim odpiszê na Wszystkie posty typu Dobro i Z³o,chcialem podziêkowaæ WSZYSTKIM za przybycie a co do reszty...no có¿ Zaczynamy!

Pozwólcie ¿e odpowiem w podpunktach:

1. Michale z BRGS - jako¶ NIE widzia³em Ciebie ani w bojówce ani w samej Inscenizacji,odpowiadasz za¶ jak uczestnik Bardzo zmêczony udzialem w jednym i drugim...Jak dobrze pamiêtam,moje Pro¼by o pomoc w Inscenizacji by³y chyba dosæ czytelne dla zainteresowanych,¿ebym potrzebowa³ Ludzi "umêczonych" poprostu TAK bym napisa³ - POTRZEBUJÊ T£A! Ja tak jednak NIE napisa³em lecz teraz tego za³ujê! Pamiêtam te¿ czasy kiedy Ty z Bractwem odchodzi³e¶ z Chor±gwi Pomorskiej...wszystko wtedy czytane by³y prawie ¿e identyczne...Czy¿by¶ mia³ gotowe ju¿ teksty!

2. Angaist z BRGS - je¶li dobrze pamiêtam to poprosi³em Ciê o pomoc w "biegu..." nie KAZA£EM nie SZANTA¯OWA£EM i.t.p...ciekawe jednak czy Ty pamietasz co Mi wtedy na moje Pro¼by odpowiedzia³a¶...

3. Zenonie z DURANDALA - tu NIE we wszystkim Masz racjê! jednak Muszê przyznaæ ¿e z niektórymi zarzutami Muszê siê zgodziæ... Chod¼ i ja dobrze pamiêtam czasy Waszego pierwszego turnieju i...¶winiaka:}
Co¶ Was to nauczy³o,wiêc i Ja wyci±gnê odpowiednie wnioski!

4. Selion z Von Borka - Nikt nikogo NIe teroryzowa³[czytaj Ja] jednak moja pro¼ba o pomoc W³asnie do Was i wasza odpowied¼...ka¿dego postawi na równe nogi..."we¼ sobie Naszych m³odych" moja odpowied¼ " to poka¿ mi tych m³odych,przecie¿ Nie maj± wypisane na plecach ¿e s± Twoi[wasi] Wasza odpowied¼ " nie chce mi siê...jestem zmêczony" i teraz tu na tym forum,pytam siê...po czym BYLI¦CIE A¯ TAK ZMÊCZENI! przecie¿ i Was nie widzia³em ani w bojówce ani w Inscenizacji[ nie licz±c stania mi za plecami kiedy obs³ugiwa³em Nag³o¶nienie] Tak masz racjê...du¿o Pomogla¶ mi w organizacji"biegu..." i du¿o Od Ciebie siê nauczy³em i Bardzo Ci Za To Dziêkujê ale jako¶ NIE przypominam sobie ¿ebym Ciê i do TEGO zmusza³...no nic...wszystko Twoje ZA i PRZECIW ! zostanie szybko wykorzystane... co do samej Biesiady...no có¿...Tu te¿ cze¶ciowo Masz racjê lecz Moja umowa z W³a¶cicielem Zamku by³a ca³kiem INNA chod¼ i TU I TERAZ dziêkujê MU bardzo za pomoc...¿eby Nie On to i "Wioski" by Nie By³o...A dlaczego NIE by³o Strazy Po¿arnej i Pogotowia...no có¿ to jest oddzielny temat lecz tym razem z Kim¶ od Turystyki w Gminie który wielokrotnie zapewnia³ mnie ze Bedzie to Wszystko o co Proszê powtarzam PROSZÊ a NIE wymagam! Jak by³o...i Ty widzia³a¶... co do Toi - Toi...no có¿...na ten temat te¿ rozmawia³em z W³ascicielem! jednak Powtarzam...DUZO MI POMÓG£ wiêc pominê ten temat i Jednak nadal Mu - DZIÊKUJÊ! Zapytam siê te¿ W³a¶ciciela o pieni±dze...ale to Wszystko w Osobistej rozmowie...Mam nadziejê ze i Ty bedziesz ¶wiadkiem tego o czym bêdziemy rozmawiaæ...

Dzi¶ koñczê te wywody... Jutro odpiszê Ci na Twoje"dwa dni i 200 z³otych" z dalszym Twym prostowaniem, jednak jestem zawsze do dyspozycji!

Na koniec napiszê jednak co¶ jeszcze... Vislavie masz Racjê...zawsze g³osni s± Ci co NIC nie ROBI¡!

Pozdrawiam.
Micha³ Templarem zwany
Masza z mosfilmu ale ja uwazam, ze to nie tak z tym nasmiewaniem.
Dla Saszy na tym turnieju naprawde nie by³o przeciwnika i to, ze by³ nie w pe³ni si³ pozwoli³o mi na jako taka mo¿liwo¶æ powalczenia sobie.
Poza tym w turnieju bra³o udzia³ paru m³odych ludzi, którzy mogli zobaczyæ jak co¶ mo¿na nrobiæ. Mioz ez³amie w nich to konwencje walki w stylu atak za atak i to uwazam za olbrzymi plus. Zawsze mo¿na przekazac cze¶c wiedzy i umiejêtno¶ci dalej czy to w postaci swietnego fajtera jakim jest saszka lub duzego manekina, ktory potrafi siê jako tako zas³aniaæ i czasem siê odgry¶æ.

A tak na marginasie to my nie potrafimy siê bic...... ass.gif clap.gif
Smoke
CYTAT(Masza z mosfilmu @ 23:17 28.08.2006) *
nieznany nam z imienia pan bedacy chirurgiem

Ten pan by³... weterynarzem hehehe.gif Serio.
Tomic
a ja na inscenizacji zmoczy³em sobie buty, Pati to Twoja wina bo nie wysuszy³e¶ trawy, jak mog³e¶, wiêcej tam nie przyjade,
w moim namiocie lata³ komar i mnie pogryz³ w rêkê, to te¿ twoja wina, czemu go nie z³apa³e¶, zimno mi by³o w nocy, czemu nie zagwarantowa³e¶ mi ciep³ego konta, i zeby wej¶æ na zamek musia³em wspinaæ sie pod góre, czemu nie obnizy³e¶ góry, ehhh cz³owieku i ty sie bierzesz za organizacje imprez
Hubert Czarny
CYTAT
(...)To co mnie naprawdê siê nie podoba³o - to totalnie "ucywilnienie" go¶ci/uczestników od niedzielnego poranka(...)

Mam nadziejê, ¿e nie masz na my¶li tych którzy owego ranka wyruszali w drogê powrotn±? smile.gif

A wracaj±c do tematu. Na wyjazd do Drahimia nastawia³em siê od dawna, bo bardzo chcia³em uczestniczyæ w inscenizacji. Dwa lata wcze¶niej uczestniczy³em w innej inscenizacji i by³em oczarowany.
To jest to na czym mi najbardziej zale¿a³o. Nie jakie¶ tam turnieje czy wy¿erka. I uda³a siê a przy okazji mog³em raz jeszcze podziwiaæ drahimski zamek oraz spotkaæ siê ze znojomymi. Tak¿e raz jeszcze dziêki Norbertowi i Jego Puszkarzom.
Vislav
Hmm... Ci co musieli wyruszyæ - po prostu wyruszyli. Trudno jest mieæ o to pretensje. Ka¿dy ma jakie¶ obowi±zki.

Jednak wiele osób pozosta³o d³u¿ej i niestety wygl±da³o to tak jak wygl±da³o. Niema³o turystów, którzy wybrali siê w niedzielê by³o po prostu zawiedzionych.

Oczekuj±c wiele od innych tak samo traktujmy siebie. Byli¶my uczestnikami, a nie go¶æmi.

Jednak aby ca³y czas nie narzekaæ - muszê stwierdziæ, ¿e z przyjemno¶ci± wzi±³em udzia³ w sobotniej inscenizacji. Tutaj gor±ce podziêkowania dla Gospodarzy, Organizatora i Wspó³uczestników za mo¿liwo¶æ udzia³u w tym zdarzeniu. Przy odrobinie wyobra¼ni (mimo drobnych potkniêæ) mo¿na by³o siê przenie¶æ w tamte czasy.

pozdrowienia Vislav
Selion
Do Norberta
Widzê, ¿e fantazja Ciê ponosi.
Rozmowa z biegu dam:
Da³e¶ wa³ek i powiedzia³e¶ do Angi:
-Poprowadzisz bieg dam
(Andzi s³ów zabrak³o i tutaj wtr±ci³am siê do rozmowy)
-dlaczego wcze¶niej nie by³o kogo¶ wyznaczonego do organizacji?
-bo ja nie jestem od biegania w kó³eczko
(Andzia) - ale ja chcia³am te¿ wzi±æ udzia³
-ale kto¶ musi poprowadziæ
Tutaj spyta³am siê o nagrodê
-Od 6 miesiêcy go¶æ, który mia³ zrobiæ nagrody dzwoni³ do mnie dwa razy dziennie, ¿e wszystko jest zrobione, a dzi¶ siê dowiedzia³em, ¿e nie jest.
I tak mój drogi Norbercie wygl±da³a rozmowa, a teraz rozmowa z tego, jak "prosi³e¶" osoby do pomocy w inscenizacji (7 osób przy rozmowie)
Norbert: Dajcie kogo¶ do inscenizacji.
Micha³: Kogo mam daæ? Tatê? Gruchê? Nikt nie ma sprzêtu
Ja;: Zreszt± wszyscy s± g³odni
Norbert: Ja nie jad³em od rana! (nie wiem co to za t³umaczenie, niektóre dzieci w Afryce nie jad³y od paru dni :P )
Micha³: Ale ja nie mam kogo ci daæ
Norbert: No Curva, z 70 ludzi tylko 20 walcz±cych siê zg³osi³o, to ty daj (do mojego mê¿a)
Mój m±¿: we¼ m³odych
Norbert: gdzie s±?
Mój m±¿: tam biegaj± (i pokaza³ ruchem g³owy na ch³opaków walcz±cych palcatami)
Norbert: No curva, nie bêdê teraz lata³ i szuka³. (nawet nie spojrza³e¶ gdzie byli!) Tylko tyle macie?
Ja:Norbert nie rozumiesz, ¿e ze Z³ocieñca s± trzy grupy? Nas jest czwórka i masz dwóch m³odych
Norbert: Ja [beeep] zaraz skoñczê t± zabawê
I jeszcze raz krzykn±³e¶ na Einara, ¿eby przesta³ t³uc.
Tak w³a¶nie wygl±da³a ca³a rozmowa. Je¶li Ci pamiêæ zawodzi, to popytaj siê reszty.

Powtarzam jeszcze raz, bawi³am siê ¶wietnie, by³o parê doskona³ych grup. Wiêkszo¶æ bya fantastyczna. Zwróci³am uwagê na b³êdy, które niew±tpliwie by³y i nie mo¿na nazwaæ tego marudzeniem. M±dry cz³owiek potrafi s³uchaæ krytyki, nie tylko tej dobrej i wyci±gaæ z niej wnioski.

Co do sarmaty to widzieli¶my kiedy odpala³ i jak odpala³ bombardê. Pó¼niej m±¿ przygl±da³ siê jak mu wyd³ubuj± kawa³ki prochu z czo³a.
Rozumiem, ¿e ludzie w szoku moj± zachowywaæ siê jakby byli w stanie upojenia alkoholowego, ale on ju¿ przed bitw± szed³ chwiejnym krokiem, nawet z publiki ludzie zwrócili uwagê, czy on bêdzie bra³ udzia³.
Mo¿e sarmata ma problem z b³êdnikiem i pora¿enie miêsni, st±d taki wygl±d. Rano jest ok, a pó¼niej wygl±da coraz gorzej.
Fakt jest taki, ¿e nie umia³ odpalaæ bombardy (zapalniczk± od ty³u) i nie powinien w ogóle przy niej siê znajdowaæ.

CYTAT
"(...)To co mnie naprawdê siê nie podoba³o - to totalnie "ucywilnienie" go¶ci/uczestników od niedzielnego poranka(...)"

My o 12:00 w neidzielê byli¶my ju¿ w domu. Zreszt± wielu uczestników imprezy. Niektórzy po prostu siê zbuntowali.

CYTAT
Puszkarze Ksiêcia Kazimierza V Szczeciñskiego zapraszaj± na Zamek Drahim. W dniu 26 sierpnia 2006 r. na zamku odbêdzie siê impreza pt."Rozmowy Ksiêcia V z Wójtem Nowej Marchii nt. rozbojów granicznych".
W programie m.in inscenizacja w której udzia³ we¼mie 60 osób, odtwarzaj±c stronê Pomorsk± i Zakonn± z udzia³em artylerii...

Nie widzê tutaj informacji o tym, ¿eby chêtne grupy wziê³y udzia³ w inscenizacji. W³a¶ciwie jest informacja, ¿e jest ju¿ 60 osób.
Na nasêpny rok wystarczy napisaæ:
"wszystkie grupy prosimy o pomoc przy inscenizacji i organizacji poszczególnych punktów planu imprezy".
Je¶li kto¶ nie mia³ ochoty wzi±æ udzia³u to siê nie dziwiê, mo¿e przyjecha³ zobaczyæ 60 osób na inscenizacji, a nie ogl±daæ przeciwników przez wizjer? :P
Tomic
jeszcze ten wizjer trzeba mieæ
Mirklanda
Nie chcąc się miać z prawdą mimo wielu niedociagnięć bawilam się nie źle za sprawą niesamowitych ludzi. No i zajęłam II miejsce w biegu dam (dumna z siebie). Hmmm tylko nawet buzi w nagrodę nie dostala (foch)
Pati jedna uwaga z mojej strony na naszym pierwszym turnieju niewypałem był świniak i rzeczywiście negatywna ocena się przydała w tym roku byl pyszny i pachnący. To była jedyna krytyka jaką usłyszeliśmy choć sami doskonale wiemy jak dużo było wpadek.
Nie chcę nikogo oceniać a ni ganić za to co wyszlo co nie. Nie chcę fochów. Uważam jedynie że organizatorzy po przeczytaniu tego wszystkiego wiedzą czego się wystrzegać i co poprawić.
A tak w nawiasie krzyki i groźby pod adresem uczestników(gości) nie zachęcają do pomocy.

Pozdrawiam was serdecznie i ślę moc buziaczków.
Micha³ ¦l±czka
Witam ponownie

Z tego co widzê imprezê chwal± sami znajomi norberta, a gani reszta. Poza tym strasznie du¿o tu z³o¶liwo¶ci. Tomic dobrze wiesz ¿e chodzi³o o wizurê. Daj spokuj z³o¶liwo¶ciom i nie podk³adaj do i tak ju¿ gor±cego pieca. Wyci±gnijmy wszyscy z tego wnioski, bez zbêdnego obra¿ania siê. Krytyka wypowiadaj±cych siê tu ludzi nie jest z³o¶liwo¶ci±. Ona ma byæ konstruktywna.

A teraz pozwólcie ¿e ustosunkujê siê do wypowiedzi Norberta w moim kierunku.

Widzê Norbercie ¿e dalej uwielbiasz wk³adanie swoich s³ów w usta innych. Rozumiem ¿e by³e¶ zmêczony i zestresowany, ale nic podobnego do Ciebie nie powiedzia³em. Wiêc je¶li nie pamiêtasz co powiedzia³em to nie pisz g³upot. Nawet nie wspomnia³em nic o zmêczeniu, a ju¿ na pewno nie mówi³em "jak uczestnik Bardzo zmêczony udzialem w jednym i drugim..." .
Dla przypomnienia zapyta³em kogo mam ci daæ skoro mam tylko ¿onê. Tatê czy Gruchê?? A to ¿e ja nie poszed³em pomagaæ uargumentowa³em tyme jestem g³odny i nie mia³em zamiaru siê jeszcze mêczyæ z bólem ¿o³±dka.
Je¶li za¶ chodzi o historiê ChP to nawet nie poruszaj tematu, bo nie ma on tu nic do rzeczy.
A je¶li chodzi o moje, jak to nazwa³e¶ teksty, nie przygotowa³em ich wcze¶niej. Ja po prostu tak mam, ¿e szybko my¶lê i potrafiê odpowiadaæ. To, ¿e podobne jest wynikiem tego, ¿e ja sam (nie kto inny) jestem ich autorem. Styl wypowiedzi wykszta³ci³ mi siê ju¿ dawno. Za 2 lata bêdize taki sam bigsmile2.gif

Na zakoñczenie napiszê raz jeszcze. Impreza mimo wielu mankamentów i braków by³a fajna, bo... - napisa³em to we wcze¶niejszym po¶cie. Krytykê proszê traktowaæ jako co¶ dobrego. Dziêki temu mo¿emy siê doskonaliæ.

Raz jeszcze pozdrawiam wszystkich i proszê o zakoñczenie wymiany z³o¶liwo¶ci.
Tomic
To że Norbert jest moim znajomym to akurat niczego to nie zmienia, nie jade na impreze po to żeby sie denerwować jakimiś bzdetami, krytyka jest jaknajbardziej na miescu, lecz zaczne krytykować jak zrobie coś własnego i będzie to lepsze niz wszytkie inne imprezy.
To że jestem złośliwy to już wina mojego charakteru za co przeprosić nie moge bo tak już mam.
Zastanawiający jest jednak fakt ze jednym przeszkadza coś, na co zupełnie nie zwrcają uwagi inni, jeśli jednak były takie sytuacje to czeu tego nie zasygnalizowaliśnie podczas imprezy, a teraz wylewacie swoje żale na Freha, biduliki nie było jedzenia i słabosc głosy wam odebrała czy co??
Wiecie co podziee sie z wami pewna receptą na udaną impreze,
trzeba mieć swoje bractwo w miare możliwości liczene, lub kilka ekip zaprzyjaznionych, nastepnie kupiś cobie z 4-5 namotów tak by stworzyc sobe obozik i zeby wszyscy w nim nocowali, zaopatrzyc sie w jedzenie i picie, i uwierzcie ze każda imprza będzie fajna, będziecie niezależni od organizatorów, my tak robimy od jakiegos czasu i skończyły sie kiepskie imprezy, a jak mnie wkurza impreza to poprostu nie opszczam obozu i nikogo do niego nie wpuszczamy i kłopot rozwiązuje sie sam
a żeby ubrać się w blache nkt nas nie musi namawiaci prosić
Selion
Tomic, niech tylko zobaczê, ¿e gdzie¶ napisa³e¶ "p³ytówka", "przeszywka" i inne skróty (przy³bica na zas³onê itp) :P
Zamiast pisaæ do tematu to stosujesz takie tanie chwyty typu "jak wyka¿ê jeden b³±d w zdaniu, to ca³e zdanie zostanie uznane za fa³szywe".

Z imprez drahimskich nie zrezygnujê, bo lubiê klimat zamku i ludzi, którzy tam siê pojawiaj±. Mam nadziejê, ¿e zabawy bêd± ju¿ tylko lepsze smile.gif
Micha³ ¦l±czka
I ju¿ du¿o lepiej bez z³o¶liwo¶ci.
Tomic twoj± receptê postaram siê wykorzystaæ. Jest ca³kiem ok. Tylko musze kupiæ sobie jakie¶ du¿e auto na sprzêt.
Co do narzekania, to ja ne narzekam, staram siêjednak pokazaæ b³êdy. Nie wytykam ich tak¿e tylko na freha. Norbert us³ysza³ ode mnie, ¿e jestem g³odny. Na co odpowiedzia³ ¿e on te¿. Ma³o mi³e z jego strony.
Co do organizacji imprez to mam jaki¶ do¶wiadczenie i wiem jak unikn±æ pewnych b³êdów. Oczywi¶cie nie wszystkich, ale tych kardynalnych tak. Zawsze oferujê swoj± pomoc je¶li tylko kto¶ tego chce. Zaproponowa³em j± równie¿ w³a¶cicielowi zamku w organizacji przysz³orocznej imprezy w Drahimiu.
Je¶li jednak nie wierzysz mi na s³owo, ¿e mo¿na zrobiæ dobr± imprezê, bez wielu negatywnych komentarzy to odwied¼ kalendariun roku 2005 i poszukaj turnieju w Bornem Sulinowie.
Tomic
PATRZ WYŻEJ: żeby ubrać się w BLACHE nikt nas nie musi namawiaci prosić
i co mi zrobisz??

ja nie mam pretensji ze komuś sie coś niepodobało staram sie tylko to zrozumieć

to już ogólnie:
zastanawiający jest jeszce fakt ze przy takiej dużej ilości ucestników tak mało wyszło do insenizacji
no chyba ze byli zmeczeni bojowką na żenująco niskim poziomie
Masza z mosfilmu
salion, ale jestes madra! wszystko widzialas i wszystko wiesz. swietna z Ciebie lala, musze czesciej z Toba rozmawiac, bo przciez Ty jestes najmadrzejsza i mozesz nas wszystkich tak duzo nauczyc.
szkoda tylko ze z twoich wypowiedzi wynika ze nic na drahimiu nie robilas bo bylas taka zmeczona, nawet nie zalapalas sie na jedzenie, bo tak Ci sily witalne odjê³o (obserwowanie jak inni cos robia jest takie wyczerpujace) oraz ze jestes niepowazna osoba, ktora swoich problemow nie potrafi zalatwic na privie tylko sie musi z nimi oficjalnie afiszowac.
nie pisz tak dlugich postow bo sie zmeczysz i na nastepnej imprezie znowu bedziesz umierajaca.
Mirklanda
Wszystko się zgadza. Złośliwości wybitnie są zbędne. Naskakiwanie jedno na drugie nie ma sensu. Zresztą chyba każdy znalazł coś dla siebie. A co do czepiania się organizatorów to uroczyście obiecuję że nie poskarżę się na tego komara co to mnie w d... pupę ugryzł :D:D Większość przyjechala po to by się spotkać a na za wiele nie liczyła. A na to nie można się skarżyć bo bylo z kim pogadać.
Esh że też my u siebie nie mamy kawałka zamku lub czegoś w tym rodzaju. A może by tak wybudować?
Selion
Mnie nie mêczy pisanie :P
A co Ty robi³e¶/a¶ na Drahimiu?
Bo przecie¿ nie pisa³am, ¿e nic nie robi³am. Organizowa³am wcze¶niej imprezy nie tylko rycerskie i dlatego mogê zrwóciæ uwagê na b³êdy. Zreszt± forum dyskusyjne jest po to, ¿eby na nim pisaæ. Mówili¶my ju¿ na imprezie co jest nie tak, ale wtedy Norbert widocznie nie mia³ ochoty s³uchaæ.
Zreszt± czemy Ty nie mo¿esz mi napisaæ na priv swoich frustracji? smile.gif
Widzê, ¿e jeste¶ osob±, która sobie nadinterperuje teksty i lubi je przek³amywaæ, ¿eby napisaæ cokolwiek, bo nie ma innych tematów smile.gif
Powiem szczerze, tylko dzieci nie potrafi± przyj±æ krytyki.
A taki Twój sarkazm pokazuje Twoj± niepowagê.
W takim razie po co jest to forum? Dlaczego Ty masz decydowaæ co i kto ma tutaj pisaæ? Specjalnie siê zarejestrowa³e¶/a¶ ¿eby napisaæ jak jestem umieraj±ca? lol
Zabawna istotka.
Tutaj akurat podziwiam Jonsona, ma 13 lat i jest powa¿niejsza od niektórych takich osób jak Masza.
Gdyby¶ dok³adniej przeczyta³/a co robi³am to by¶ nie pisa³/a takich bzdur.

Powtarzam poraz który¶:
Bardzo fajnie siê bawi³am, by³a fajna inscenizacja, cieszê siê, ¿e mog³am pomóc przy wymy¶laniu konkurencji na bieg dam, ¿e z mê¿em mogli¶my zrobiæ mini biesiadê (l¿ejsz± od bigosu) i ¿e mog³am opisaæ b³êdy, które pewnie na nastêpnym roku siê ju¿ nie pojawi±.
Vislav
Hej, hej!!!

Odpu¶cie sobie na parê dni - taka eskalacja niczemu nie s³u¿y. Mo¿e by tak przenie¶æ resztê dyskusji w zakresie wypominania sobie na nastêpne spotkanie. Czasami takie sprawy ³atwiej wyja¶niæ siedz±c przy stole.

pozdrowienia Vislav
Tomic
jak zwykle g³os rozs±dku Vislava, jestem za

jak zwykle g³os rozs±dku Vislava, jestem za
Mauser
By³em na zamku i ¶mieszy mnie to ¿e teraz to wszyscy zmêczeni Norbert na nich nakrzycza³ i wogóle by³o niesympatycznie.Nie wiem jak to w RR wygl±da na codzieñ, ale na Drahimiu bezinteresowna pomoc komukolwiek i w czymkolwiek pod psem le¿a³a. Widzia³em jak paru ch³opaków przenosi³o taki d³ugi stó³, ciê¿ki jak cholera; i robi³ to Norbert i kolesie z Ligi. A reszta zadowala³a siê bierz±c± obserwacj± (zupe³nie jak m±¿ Selion). Mi to siê w g³owie nie mie¶ci takie zachowanie, i nawet istnieje kilka jego okre¶leñ( ale nie do druku).Powiadam wam, ¿e by³em przyjemnie zaskoczony ¿e kto¶ siê zaopiekowa³ tym wypadkiem przy bombardzie.Altylerzysta co prochu nie posmakowa³ to kut... nie altylerzesta. Nie róbcie z tego afery. Zw³aszcza je¶li siê tylko przygl±dali¶cie.
Mirklanda
Tylko spróbowa³by¶ nie byæ zaskoczony pozytywnie:D:D:D
Opieka opiek± ale apteczkê mogli mi zorganizowaæ:D:D:D
Zreszt± cywila te¿ opatrywa³am, biedactwo 6 szwów to nie przyjemno¶æ.
A co do Harrego dostal po twarzy, nic mu nie jest Bogu dziêki i na tym koniec. A kilka piegów na twarzy mu nie zaszkodzi:D
Selion
Mauser, chyba nie wiesz kim jestem, mo¿e od razu napiszê:
Anna Tratnerska-£ojek z Grupy odtwórstwa historycznego von Borck, Drawsko Pom. :P
Mój m±¿ te¿ nosi³ sto³y z tak zwanym "Gruch± herbu sad" ;)
Sk±d wy bierziecie takie wymys³y?
Poka¿ mi na zdjêciu który to mój m±¿ i na pewno sprawd¼ czy siê nie pomyli³e¶.
Nasi ludzie nosili sto³y i to nie raz. Przyszykowali miêdzy innymi siedzenia pod dachem na t± mini biesiadê. Nas by³a garstka, wiêc nie musieli¶my szykowaæ ³awek na conajmniej 20 osób i tyle te¿ jedzonka.
Bardzo lubiê pomagaæ, ale nie wtedy kiedy kto¶ tak traktuje innych ludzi, jakby byli tylko od tego, ¿eby mu s³u¿yæ.
Mimo wszystko z naszej czwórki dwoje bra³o udzia³ w inscenizacji. Oczywi¶cie z racji ich niepe³noletno¶ci s³u¿yli jako "wartownicy".

Takie ukazanie b³êdów to te¿ pomoc. Wyobra¼ sobie, ze Twoje dziecko wychodzi z domu i zostawia w³±czony gaz. Wraca w nocy i co powiesz?
Zwraca siê na to uwagê.
My¶lisz, ¿e mi przeszkadza³ brak stra¿y po¿arnej? Fajniejsze by³oby widowisko, gdyby drzewa siê zajê³y. Te¿ mi siê nic nie sta³o, ¿eby przeszkadza³ mi brak pomocy medycznej. Jedzenia i tak takiego nie jem, ale s³ucham co mówi± ludzie. Bawia³am siê dobrze, nie by³o mi ¼le i niesympatycznie.
Po to by pomóc zwracam uwagê na b³êdy, to tak trudno zrozumieæ?
Wolicie s³odki fa³sz? W ten sposób do niczego siê nie dojdzie.
Co do obozowiska to mieli¶my i swoje historyki i swoje miejsce, ale nie zamknêli¶my siê tam przed wszystkimi, tylko wystawili¶my z tym co mamy do ludzil. Na tym polega mile spêdzony wieczór na imprezie.

To wszystko co chcia³am napisaæ. Ludzie, którzy specjalnie siê zarejestrowali by co¶ tam powybielaæ i niektórych atakowaæ mog± sobie pisaæ dalej.
Jeszcze raz pozdrowienia.
Mauser
.
A co do Harrego dostal po twarzy, nic mu nie jest Bogu dziêki i na tym koniec. A kilka piegów na twarzy mu nie zaszkodzi:D
A i to mu raczej nie grozi, z czasem wszystkie drobne obce cia³a organizm sam usunie. Nie jutro, nie za tydzieñ ani dwa, ale tak bêdzie
Pozdrawiam,w szczególno¶ci Ciebie oraz jego
Mauser
Mi³a Aniu,ja piszê o tym co widzia³em i jak to wygl±da³o. Je¶li twierdzisz ¿e siê mylê co do twojego mê¿a, natychmiast publicznie go przepraszam go za krzywdz±c± wypowied¿.Ka¿dy mo¿e siê pomyliæ. Tylko dlaczego tak siê tym wszystkim przejmujesz, po co te nerwy, szkoda zdrowia. Z Twoich wypowiedzi wynika ¿e mia³a¶ pe³ne rêce roboty a birzesz do siebie co kto tylko napisze. My¶lê ¿e niepotrzebnie. Równierz koñczê owo pisanie bo ludzie tylko w¶cieklizny dostaj±.

Na razie
Micha³ Templarem zwany
PaX PaX

By³a to pierwsza tego typu inscenizacja na Drahimiu i wysz³o nawet spoko ( jak ju¿ pare osób pisa³o ) Potraktujmy to jako fundament do dalszej zabawy. Wyciagnijmy wnioski i róbmy swoje.

Pomimo pewnych animozji z pewn± grup±, która by³a na turnieju przyjecha³em i dobrze siê bawi³em. Nieprzeszkadza³o mi nawet publiczne docinanie mojej osobie. Przyjecha³em siê poobijac i dobrze mi to wychodzi³o.

Pozdrawiam
Tomic
Michał dobrze prawi, kamień wegielny został położony, organizator mam nadzieje wyciagnie wnioski z tych nażekań, jeśli za rok sie uda zrobic powtórke z rozrywki postaramy się ciągnąc calą choragwią (wiec na inscenizacji powinno sie zrobic tłocznie) jesli za rok kts będzie głodny to zapraszam do naszego obozu, nikomu nie odmówimy jadła i picia
Libusza
CYTAT(Selion @ 09:27 29.08.2006) *
Do Norberta
Widzê, ¿e fantazja Ciê ponosi.
Rozmowa z biegu dam:
Da³e¶ wa³ek i powiedzia³e¶ do Angi:
-Poprowadzisz bieg dam
(Andzi s³ów zabrak³o i tutaj wtr±ci³am siê do rozmowy)
-dlaczego wcze¶niej nie by³o kogo¶ wyznaczonego do organizacji?
-bo ja nie jestem od biegania w kó³eczko
(Andzia) - ale ja chcia³am te¿ wzi±æ udzia³
-ale kto¶ musi poprowadziæ
Tutaj spyta³am siê o nagrodê
-Od 6 miesiêcy go¶æ, który mia³ zrobiæ nagrody dzwoni³ do mnie dwa razy dziennie, ¿e wszystko jest zrobione, a dzi¶ siê dowiedzia³em, ¿e nie jest.

A ja tam mam nadziêjê, ¿e jednak otrzymam moj± nagrodê za pierwsze miejsce w biegu dam smile.gif

Norbercie skontaktuj siê ze mn±, to podam Ci swój adres i bêdziesz móg³ mi wys³aæ nagrodê przed po³ow± wrze¶nia, tak jak siê umówili¶my smile.gif
Mirklanda
Ja te¿ mam nadziejê ¿e chocia¿ dyplomy z Klar± dostaniemy za II i III miejsce bo jej siê troche przykro zrobi³o.
Wiêc czekam na kontakt od Ciebie a potem podam Ci nasze adresy.
Pozdrawiam
Smoke
Jak w parlamencie. Zganisz za drobiazg i w odpowiedzi - ¶wiête oburzenie smile.gif My krytykê za zesz³oroczny Z³otów przyjêli¶my ze spokojem i pokor±, wyci±gnêli¶my wnioski, które - jak mniemam - zaowocowa³y stokrotnie w tym roku. Kto by³, ten wie, kto nie by³, niech ¿a³uje (a co, jest siê czym pochwaliæ).

Te¿ powtarzam, ¿e bawi³em siê ¶wietnie, pomog³em jak mog³em - trze¼w± g³ow±, samochodem i kursem do Wa³cza - zreszt± dosta³em nawet od w³a¶ciciela zamku zwrot za paliwo, czego siê nie spodziewa³em - i za co serdecznie dziêkujê. O ubieraniu w blachy nie wiem nic, bo ¶wie¿y jestem, poza tym wypada mieæ chyba giermka do tego. I nie muszê chyba dodawaæ, ¿e bêdzie mi mi³o móc pojechaæ do Drahimia w przysz³ym roku, a do Z³otowa tu obecnych równie¿ zaprosiæ. Co, Norbert? smile.gif

Pax.
Tomic
skoñczcie juz te licytacje kto ile pomóg³,

jeszcze na koniec drobna uwaga, proponuje zawê¿yæ datowanie do XV wieku,
Kazimierz
O! I Tomic znów dobrze mówi - datowanie na wiek XV, w koñcu samo wydarzenie jest umiejscowione w czasie.

Co do licytacji - ja nic nie pomog³em. Wszystko co robi³em by³o spowodowane egoistycznym podej¶ciem do sprawy (JA chcê siê dobrze bawiæ), nie za¶ altruistycznymi dyrdyma³ami ;)
Yngvild Lupus
A ja posz³am do Norberta i zwolni³am sie z pomagania. Zapêdzi³ mnie jedynie do kuchni, do pomocy przy szykowaniu jedzenia. Na krótko.
zenon
Jako¶ nikt nie zwróci³ uwagi na bardzo ciekaw± rzecz:
W turnieju bra³o udzia³ mniej ni¿ 10 zbrojnych, a ilu ich by³o na inscenizacji: co¶ ko³o 25 w polu + artleria + ³ucznicy.
Przewaznie jest odwrotnie, rycerstwo przyje¿dza na turnieje, a do inscenizacji rzadko kto wychodzi, t³umacz±c siê zmêczeniem. W Drahimiu by³o odwrotnie. I chwa³a za to, i organizatorom, i uczestnikom. Przy inscenozacji my sie dobrze bawili¶my i tury¶ci, i o to chodzi. Mam kilka nowych "znaczków" od czyjego¶ pó³toraka.

Pozdrawiam "Von Borcke" i Mi³obora, poprzednio o nich zapomnia³em.
Tomic
ciekawe czemu tak by³o? hhehehe
porajczyk
No có¿,przysz³o i mi po raz pierwszy odezwaæ siê na tym szanownym forum.
Czytam te wszystkie wypowiedzi na temat inscenizacji w Drahimiu i zastanawiam siê o co w³a¶ciwie chodzi.
Kto widzia³ jak powita³ mnie w ubieg³ym roku na Malborku Norbert,nie mo¿e mnie pos±dzaæ o szczególne wzglêdy dla jego osoby,ale to co niektórzy tu wypisuj± ka¿e mi zabraæ g³os.
S³uchajcie zastanawiam siê czy wystarczy w naszym kraju jeden RR.
Mo¿e stworzyæ dla niektórych "rycerzy" i ich otoczki specjalny ruch gdzie FORMA bêdzie wa¿niejsza od TRE¦CI.
Dla mnie liczy siê tylko mo¿liwo¶æ spotkania wspania³ych ludzi,których ³±czy jaka¶ pasja.
Problemów i stresu mam do¶æ na codzieñ.
Wiêc czy kto¶ ma strój z takiego czy innego materia³u,czy szycie jest takie czy inne to mi to dynda.
Ja chcê siê w to bawiæ (mam nadziejê ¿e nikogo nie obra¿ê takim okre¶leniem).
Chcê walczyæ na ile potrafiê,piæ na ile wytrzymam i widzieæ nie stresuj±cych siê ludzi.
CHWA£A NORBERTOWI,ZBYSZKOWI i Wszystkim którzy organizuj± takie imprezy.
A je¶li komu¶ wiecznie co¶ nie pasuje to mo¿e lepiej przyst±piæ do KÓ£KA RÓ¯AÑCOWEGO,tam siê nie zestresuj±.
dunno.gif
Hako
witam.....

By³em w Drahimiu....nie wszystko widzia³em bo....le¿a³em chory w namiocie ale.......... moi mili, dobr± zasad±, znan± zreszt± od dawna, jest wymiana zdañ twarz± w twarz. Po to pan Bozia da³ nam narz±d mowy. Adwersarz ma wtedy szansê wypowiedzieæ swoje zdanie i byæ mo¿e konkluzja koñcowa nie wygl±da³aby jak wygl±da obecnie.

Wszelkie b³êdy, o ile takie by³y, ucz±. To na ich podstawie mo¿na modyfikowaæ swoje zachowania na przysz³o¶æ. I tak na pewno w przysz³ym roku siê stanie.
Dobra zasad± jest, by po wyj¶ciu z przyjêcia w domu gospodarza nie opowiadaæ publiczne, ¿e ma zezowat± córkê.........

Ja bawi³em siê ¶wietnie. Spotka³em siê ze starymi znajomymi. Pozna³em te¿ nowych. Wszystkich serdecznie pozdrawiam, organizatorów równie¿ i.......do zobaczenia za rok........ o ile zdrówko pozwoli............

ZRP - Hako
Pati
Witam.
Niestety brak doj¶cia do internetu skutecznie uniemo¿liwil mi reakcjê i mo¿liwo¶æ odpisywania na wszystkie za¿uty i chwalenia smile.gif teraz na pewn± chwilê mam takow± mo¿liwo¶æ...wiêc piszê.
Czytaj±c to wszystko dochodzê do wniosku ¿e ¿adne k³ótnie na temat kto co i dlaczego do niczego dobrego tu i teraz nie doprowadz± a jeszcze pogorsz± i tak ju¿ powsta³± sytuacjê...Czas z Tym skoñczyæ!

Jednak wnioski które wyci±gne³em z tego czytania dadz± mi du¿o do my¶lenia co zakoñczy siê odpowiedni± nauk±...
...proszê o odpowiednie namiary na priv i je¶li to mo¿liwe drog± przez SMS
tych wszystkich którzy brali czynny udzia³ w konkursach zdobywaj±c premiowane miejsca...[jeden adres ju¿ mam ] dotyczy to turnieju Bojowego,Luczniczego i biegu Dam.
Zawiadamiam te¿ ju¿ dzi¶ ¿e zgodnie z ustaleniami w kalendarium zamku Drahim znajdzie siê miejsce na redycjê tegorocznej imprezy - czyli rok 2007 na nowo przeniesie Nas w czasy dialogu Kazimierza z Wójtem.
Wszystkie Bractwa które bra³y udzia³ w tegorocznej inscenizacji bêd± mile widziane i co tu nie ukrywaæ...Oczekiwane!
Teraz pragnê Podziêkowaæ Wszystkim tym którzy byli za NIE i za TAK!bez Was ta inscenizacja by siê Nie odby³a
Pozdrawiam.
Norbert.
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Witam Wszystkich A Ja Pomaga³em Mamie i Tacie Których Pozdrawiam I Dziekujê .....

Uwa¿am, ¿e jê¶li ten temat ma i¶æ w t± stronê to powinno siê zamknac-temat.gif i tyle bo do niczego to nie prowadzi
a zaczyna wnerwiaæ ludzi którzy cokolwiek robili na tej imprezie ....

Moje zdanie jest takie ka¿da impreza jest tym bardziej "¦wietna" im bardziej dobrze sami sie na niej bawimy

i tyle ....

My¶le, ¿e miejsce ma bardzo du¿y potencja³ i w nastêpnym roku wiele z niedoci±gniêc tegorocznej imprezy bêdzie naprawionych ...

POZDRAWIAM WSZYSTKICH I DZIEKUJE ORGANIZATOROM ...
Tomic
kto¶ kiedys powiedzial ze impreze tworz± uczestnicy, a organizator tylko stwarza im do tego szanse, ca³kowicie sie z ty zgadzam
Tomic
Mia³em sie ju¿ nieodzywac w tym temacie, ale ca³y czas siê zastanawiam nad has³em które tu pad³o wcze¶niej "nie ultrasom"
mo¿e faktycznie macie racje, mo¿e faktycznie wygodniej biegaæ w glanach i we frajerskich sanda³kach, a mo¿e na Drahimiu odbywa³ siê jaki¶ konwent niespodzianka fantasy o którym nie wiedziedzia³em?
Smoke
CYTAT(Tomic @ 17:44 01.09.2006) *
Mia³em sie ju¿ nieodzywac w tym temacie, ale ca³y czas siê zastanawiam nad has³em które tu pad³o wcze¶niej "nie ultrasom"
mo¿e faktycznie macie racje, mo¿e faktycznie wygodniej biegaæ w glanach i we frajerskich sanda³kach, a mo¿e na Drahimiu odbywa³ siê jaki¶ konwent niespodzianka fantasy o którym nie wiedziedzia³em?

Nie, glany nie s± w tym wypadku fajne, frajerskie sanda³ki równie¿, a dyskusja o przero¶cie formy nad tre¶ci± podczas prób rekonstrukcji dawnego ¿ycia nie dotyczy tego tematu. W dyskusji tej (o ile dobrze pamiêtam) nie bra³e¶ udzia³u. O konwencie równie¿ nic nie wiem smile.gif
Tomic
nic to.... tak czasem bywa ze siê czasem czegos nie wie
Kazimierz
A ja tak, żeby się już wam wszystkiego odechciało przypomnę Poczet Rumuńskiego Księcia Kałmanawardze. Niech niszczy psychikę kobiet i dzieci oraz wywołuje odrazę wśród prawych mężÃ³w icon_wink.gif

W ten oto sposób niszczymy tradycję a hołdujemy Monty Pythonowskiemu stereotypowi średnoiwiecza, według którego tylko Król najjaśniejszy nie był obs..ny smile.gif
Tristan
No dobra... trochę wszystko ucichło, to ja mam pytanie:

ma ktoś może jakieś zdjęcia?? Jeżeli tak to można prosić je na maila?? podany w profilu.
Micha³ Templarem zwany
A mo¿e w przysz³ym roku zrezygnowac z turnieju bojowego jako takiego i zrobiæ po prostu manewry x 2. wszyscy sie wyszalej±, a jak kto¶ bêdzie chcia³ to sie moze popojedynkowaæ i wyszaleæ.
Oczywi¶cie co¶ takiego jest mozliwe jak wszyscy bêd± mieli oapncerzenie na dobrym poziomie i takie tam.

A teraz piêtnujecie mnie za "ultra podej¶cie"

Pozdrawiam
Micha³
Pati
Witajcie.
Wszystkich CZYNNIE bior±cych udzia³ w Inscenizacji Proszê o swoje namiary...oczywiscie na Priv! Jest ju¿ gotowy Film z inscenizacji...
S± ju¿ zakupione Nagrody...mam ju¿ dwa adresy - Niestety Nie posiadam trzeciego:{ Co by nie by³o zgodnie z obietenic± powonienem siê wyrobiæ w czasie i....
Pozdrawiam.
Norbert.
Tristan
Aa te adresy to mail czy korespondencyjne??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.