CYTAT(Janna i Mi¶ z Brochowa)
By³y wtedy ju¿ co prawda na Rusi he³my do¶æ g³êboko zachodz±ce na g³owê
(tzn. z wyciêciami na oczy - u¶miech w kierunku Wotawy, który mi ongi¶ udowadnia³ ¿e ich nie by³o)
i z d³ugimi nosalami (a¿ za brodê)
Mówili¶my wtedy o X-XIw.
Z wyciêciami na oczy znamy o ile sie nie mylê jeden z tych czasów. Nie liczy³em nigdy he³mów z tych czasów, ale przewa¿aj±ca czê¶c tych wyciêæ nie posiada. Staj± sie czêstsze dopiero pó¼niej.
Samych wczesnych "okularów" (bez he³mu) chyba widzia³ sporo Niemir.
Co do nosali mam podobne pytanie j/w.
Poza tym datowanie na Rusi to ci±gle jeszcze otwarta sprawa. To samo potrafi± wydatowaæ na Xw i na XIVw.
Ostatnio nieco im siê poprawia, ale duzo zale¿y od tego kogo siê czyta.
D³ugi nosal Xw - "Drevnosti cernych klobukov", jeden ze zbornych zeszytów Sovetskoj Archeologii, dostêpne w bibliotecre Muzeum Archeologicznego.
"Orli nos" - to znaczy jaki, bo ja nie kojarzê, a te¿ na I³¿y by³em...
B. d³ugi nosal na I³¿y (tyle ¿e prosty)- podobny he³m z d³uugim nosalem znaleziono w Moscu, obecnie jest w muzeum w Bukareszcie, datowany XII-XIIIw.
Troche siê gubie, a to dlatego, ¿e Panowie szanowni mówi± mi ¿e ten he³m to jest za wczesny. (chyba ¿e ¼le go opisa³em-jak tak to przepraszam
) Oki, ale na stronie p. Mardinusa jest he³m ¿ebrowy z os³on± karku (a o taki mi chodzi,
i wg mnie jest to okular, chyba ¿e siê myle
) i w genezie jest napisane:
"He³m ten pochodzi z VII-VIII z krêgu kulturalnego Skandynawii (kultura Vendel). Ma ochronê karku z blaszek metalowych (spotykane w kulturze Vendel). "
I ponawiam pytanie, czy TAKI he³m mog³ byæ noszony przez naszych przodków w X-XI wieku? I czy nie by³o by przegiêciem gdybym podczepi³ kolczuge, w³±cznie pod okular( na jakiej¶ stronce to widzia³em)?
Za³±czam fotkie?
Pozdrowionka
Yaza
Mi to wyglada na wyrob Mardinusa...
Oslony twarzy w helmach = (poza maskami) nosale i kolczuga? Dzieki wszystkim!
Pozdrawiam
Bojê siê ¿e na pytanie "czy móg³ byæ?" nikt nie odpowie w pe³ni arbitralnie, bo:
- owszem mógl, bo czemu nie
- ale nie wiemy czy by³.
To tak jakby spytaæ czy w Vw.n.e. w Chinach móg³ kto¶ wynale¼æ parowóz.
Odpowied¼:
-móg³
ale
-nie wiadomo czy wynalaz³.
Ale wracaj±c do pytania - podobne he³my (np. Gjermundbu) przecie¿ by³y w Xw, wiêc czemu nie? Tyle ¿e he³m na obrazku to jest w³a¶nie VIIw., i trochê siê jedank od niego ró¿ni.
witam,
czy moglbym zobaczyc jak±¶ wizualizacje tego helmu z Bukaresztu,jestem czlowiekiem slabej wiary.Po prostu chce wiedziec jak najwiecej na temat jaki mnie interesuje.
co do "Drewnosti Czernych Klobukow" Pletnewej to posiadam te publikacje,ale nie znalaz³em tam czegos podobnego.Prosze o naprowadzenie.
Nosale prawie po brode posiadaly
niektore helmy z polmaskami np. z Nikolskoje ale nosal byl integralna czescia maski.
O ile dopuszczalna jest dlugosæ tzw.orlich nosow prostych czy zagietych,do konca dolnej
wargi to przekroczenie tej granicy jest uwazam skrajnoscia, a juz dziwnie wygiety do przodu nosal siegajhacy za brode jaki widzialem na I³¿y) to nie dosc ,ze wygl±da po prostu ,bez obrazy, nieestetycznie to jest mysle malo praktyczne,
przecie¿ tym mo¿na sobie zrobiæ dziure w klacie
O raju...
Bukareszt - "Armies of Miedieval Russia", plate I.
D³ugi nosal - znaczy ¿e siê machn±³em :-) jak tylko znajdê ¼ród³o to dam znaæ.
Co do tego dziwnego nosala - musia³em ja go z kolei nie widzieæ, a ¿e mo¿na sobie tym pewnie wyci±gn±æ oskrzela, to fakt....
ja nie zbieram ospreyow wiec nie za bardzo pamietam ten helm,
bylbym wdzieczny za jakis rysuneczek,
mam pewne podejrzenia ale nie jestem pewien czy to ten sam
ale z ta dlugoscia nosali to naprawde przesada
drogi panie to jest jakas mroczna ospreyowa wizja ,
prosilbym raczej o rycinke lub foto oryginalu ,bo to nie jest dla mnie dowod na wystepowanie tak ich nosali,
poza tym chyba nawet mam fotke jesli nie tego to bardzo podobnego helmu z Moldawi
i on rowniez nie posiada tak dlugiego nosala
w jednym z ospreyow o koczownikach widzialem rekonstrukcje chyba Bulgara w helmie
z polmaska i dzwonem skonstruowanym z wielu blaszek -istny mrok !
poza wydatowane jest to na 10-13, ale ów osobnik ma palasz z glowica pierscieniowa
spotykana w orezu 8-9w- mega eklektyzm epokowy
Lepszy by³ ów Bu³gar, bo kolczugê mu (genialny sk±din±d McBride) na³o¿y³ ty³ na przód. Ot, Osprej.
Ju¿ tak nie je¼dzijcie po Osprejach, bo wszyscy na nie marudz±, a i tak wszyscy u¿ywaj± i nikt nic lepszego nie proponuje.
Do Osprejów to ja akurat mam szacunek, bo znalaz³em ju¿ ¼ród³a na kilka rzeczy które dot±d uwa¿ali wszyscy za fantazjê autorów.
Pokory, panowie, pokory.
Tylko rysunki McBride same w sobie nie mog± byæ traktowane jako ¼ród³o naukowe. Przecie¿ to nonsens.
Jest to dobre jako przyczynek do poszukiwañ.
Jakie to ¼ród³a panie pokorny?
Ka¿dy kiedys znalaz³ ¼ród³a na co¶ co uwa¿ano za mroczne, wiêc bym sie tak na piedesta³ nie stawia³ przesadnie.
Wotawo - to 'siê nie stawiaj" :-)
Ja do tego w³a¶nie nawo³ujê, a skoro lubisz przyk³ady, to Ci je dajê.
Rysunki same w sobie - zgadzam siê. Daltego nale¿y czytaæ text, gdzie autorzy pisz±, co sobie skonfabulowali, a co robi± na podstawie znalezisk.
Jeste¶ w stanie udowodniæ ¿e takich nosali nie by³o???
Nie.
Nijak.
A argumenty Heatha i McBride'a mo¿e i s± czasem dziadowskie, ale chocia¿ w ogóle s±.
Spokojni, tylko rozmawiamy. Nie rzucaj siê.
Nie rzucam siê.
Argument "udowodnij, ¿e nie by³o" - umówmy siê, odstawiamy na pó³kê.
Bo jak kto¶ ju¿ zauwa¿y³, Wikingóew bedziemy mogli poubieraæ w pióropusze indiañskie.
Nikt nie udowodni, ¿e nie przywie¼li z Winladni przynajmniej jednego (inna sprawa, ze Dorsetowie nie u¿ywali pióropuszy).
Co do rysowania, to ³atwo co¶ przeinterpretowaæ, co wiem sam po sobie, bo zrobione rysunki muszê odstawiæ na jaki¶ czas albo daæ do konsultacji. Po porstu bardzo ³atwo jest o przek³amania. Automatycznie czasem nadaje siê nowym przedmiotom cechy wcze¶niej rysowabnych, lub swoich ulubionych. To ma ka¿dy rysownik, nawet Mac Bride (a moze zw³aszcza).
Niestety ruski sprzêt ma bardzo, bardzo s³ab± dokumentacjê. G³ównie znany jest z przerysów, na podstawie czego np. Mac Bride rysuje swoj± wizjê dodaj±c to i owo. Np. wyd³u¿aj±c nosal.
¯eby by³o jasne - ja uwielbiam te rysunki i bardzo je ceniê, ale wiem, ¿e trzeba sprawdzaæ ka¿dy konkretny egzemplarz. Sam rysunek rekonstrukcyjny to pewna wizja. Znakomita jako podstawa rozwa¿añ, bo trzeba z grubsza przemy¶leæ co facet ma na sobie i jak to sie jedno drugiego trzyma, oraz skomponowaæ ca³o¶æ. Jednak jest to tylko interpretacja.
OK
Zgadzam siê w pe³nej rozci±g³o¶ci :-)
Witam.
Wtr±cê siê z pytaniem: czy kto¶ mo¿e jako¶ potwierdziæ autantyczno¶æ tego he³mu?
Na stronie jomsborg jest informacja ¿e jest to rekonstrukcja he³mu z Giermund ale nigdzie poza t± stron± nie mogê znale¼æ potwierdzenia tej informacji.
Poprawka. Nie doda³em zdjêcia
To na pewno nie jest rekonstrukcja he³mu z Giermunbu !
Z ca³ym szacunkiem dla Wieeelkiego Jarla W. i tego co robi:
sposób *jak* to robi jest co najmniej niezadowalaj±cy
i odradzam korzystanie z ich materia³ów oraz rekomendacji.
Ten he³m - taki 'motowiking',
w stylu skórzanych kubraków z podkrojem rêkawa :-)....
w tym wypadku zgodze sie z przedmowc±
moim zdaniem to helm ufoluda-wikinga
Dziêkujê za opiniê.
Mam takie pytanie mianowicie czy spotkali¶cie siê z he³mami z takim okularem? Z ca³ego he³mu interesuje mnie w³a¶nie ten okular czy mo¿na by go u¿yæ w innym typie dzwonu?
to zw³aszcza okular jest kosmiczny w tym helmie
Z *takim* dok³adnie to maj± chyba tylko kitowcy w Power Rangers.
Rozumiem ¿e ma to byæ kombo okulara z Xw (rzeczone Hjermundco¶tam chol... jak to siê pisze?)
z ruskimi z XII-XIII, gdzie faktycznie szczelinki na oczy by³y takie ³o malu¶kie jako rêkawicka :-)
Ten akurat okular - fajtycznie, pe³ny kosmos, Plan 9 z Kosmosu.
Ten akurat odradza³bym.
Inne - czemu nie?
P³atnerstwo to nie leksykografia, ¿elaznych regu³ nikt tam nie ustala³.
Kochani moi, ten he³m jest na stronce Jomsborg - Wolin - Vienieta i nie kojarzcie go z nasz± druzyn± proszê bo mnie tez on kole w oczy ![/code]
Racja Sigurd, przepraszam ¿e nie u¶ci¶li³em i mogly powstaæ jakie¶ niepomówienia.
A czy mo¿ecie poleciæ mi jaki¶ he³m z X/XIw który dobrze chroni³by zêby i ko¶ci policzkowe?
Ja z innej beczki.
S³ysza³em gdzie¶ ,¿e robiono badania sz³omów wielkopolskich pod k±tem metalurgicznym (prze¶wietlenia itp) i stwierdzono ,¿e w jednym z nich struktura stali sugeruje ,¿e co¶ by³o w miejscu nosala (który siê nie zachowa³).
Czy to prawda , czy tylko plotka ?
Kto¶ ma jakie¶ informacje?
hmm ...?
cie¿ka sprawa, ale mam tu cos ze wschodu, jest to co prawda 11-12 wiek ,ale chyba to
o co ci chodzi ,
helm ze S³onimia
Dziêki Nieczar, mo¿e mi siê przyda ale mia³em na my¶li bardziej co¶ z kultury skandynawskiej lub s³owiañskiej.
CYTAT(Niels)
Racja Sigurd, przepraszam ¿e nie u¶ci¶li³em i mogly powstaæ jakie¶ niepomówienia.
Nie szkodzi ale sam widzisz, ¿e parê gromów siê na nas posypa³o za ten he³m :-)
'S³owiañska' to chyba te¿ Ru¶, no nie?
:-) Chyba ¿e to ten S³onim w Azji Centralnej :-)
nie ,to S³onim na Bia³orusi
Znowu nie zprecyzowa³em
jako s³owiañskie mia³em na my¶li tereny Polski (najlepiej z do 20km od Nysy ;)) lub Rusi, interesuje mnie wszystko co czego mogli u¿ywaæ Waregowie (oprucz sz³omów). Poprawcie mnie je¶li siê mylê ale skoro byli to wikingowie zamieszkali w¶ród s³owian to czy nie mogli ³±czyæ wp³ywów tych dwuch kultur? Muszê zmieniæ he³m bo mój wygl±da straznie mrocznie, mo¿e zamieszczê zdjêcie ¿eby¶cie mogli siê po¶miaæ.
a Bialoru¶ to nie Ru¶?!
Nie, bo bia³a. A Ruscy powinni byc czerwoni. :-)
Na powa¿nie - Nieczar, sk±d ten skan? Mo¿esz daæ dok³adny namiar plz?
http://tgorod.go.ru/cgi-bin/board/topic.cg...um=1&topic=2673
wczesniej widzialem go w opracowaniu na temat twarzowek "Licziny" chlopakow z "TG"
oni duzo artykulow maja poukrywanych, niedostepnych normalnie ze stronki czy forum,
niestety trzeba sie prosic ,ale sie oplaca
OK, mam w rêku ¼ródlo z którego s± te skany - to samo co od berdyszy.
Ksi±¿ka sprawdzona, istnieje te¿ w 'realu' (nie tylko w matrixie) :-)
Czy mo¿ecie mi powiedzieæ gdzie i kiedy by³y u¿ywane takie zas³ony na twarz? Czy nie bêdzie naci±ganie u¿ywanie tego jako wareg z Xw. He³m z jeziora Lednickiego te¿ ma haczyk do zawieszenia kolczej i je¶li siê nie mylê jest datowany na Xw. Jeszcze jedno pytanie: czy mogê zrobiæ osobno kaptów kolczy i w nim p³at do zawieszania na nosalu?
Witam
Jako Wareg zasadniczo mo¿esz sobie zrobiæ patent "normañski" (spora ruchliwo¶æ tych ludzi) ale wtedy wygl±daj jak Norman (i nie Davis
). Taka os³ona twarzy jest brana przede wszystkim z Opony z Bayeaux. A tam go¶cie s± w pe³nych kolczych z integralnym kapturem. Ja odradza³bym robienie takiej os³ony do samego kaptura.
Pozdrawiam
a co powiecie o tym chelmie (wzor wziety z ospreya), ale jak go datujecie? (wyglada na puznego normana)
Witam
Skoro wziêty z Ospreya to w Ospreyu jest te¿ wydatowany
.
Jak dla mnie po³owa 12 wieku.
Pozdrawiam
Dziêki Owen.
A czy w Xw by³y kolcze razem z kapturem bo nie s³ysza³em o takich ale ja nic nie wiem dlatego siê pytam.
Hej
Hmm. Czy by³y to jest pytanie, by³y na pewno w po³owie XI.
Trzeba by tu przejrzeæ ikonografiê pod tym kontem.
Je¶li ju¿ to ja bym dopu¶ci³ co¶ takiego dopiero na sam koniec X. I to raczej w europie zachodniej, kontynentalnej. Ale tu pewno¶ci nie mam.
Pozdrawiam
w wieku 10 do tzw normanow nie stosowano kolczych kaptorow,
jedynie nakarczki z oslona szyi ,potocznie zwane czepcami co jest formalnie bledem,
generalnie z okresu 10 w,znane mi sa jedynie 2 okazy pochodzace z Moraw
czyli O³omuniec i Wacek, okaz wegierski niektorzy rowniez podciagaja pod 10w,ale to
tylko plotki
i to w tych helmach zaslona kolcza na pewno byla stosowana jednak nie stanowila integralnej czesci z dzwonem, prawdopodobnie laczyla sie z nim za porednictwem
skorzanego pasa lub wysciolki helmu
Wielkie dziêki.
Tak wiêc nakarczek, nie ma problemu ale co z haczykiem na nosalu, gdzie by³a mocowana kolcza podwieszana do niego, pomószcie bo nie mogê sobie wyobraziæ jak to wygl±da³o w normanach z Xw. które mia³y takowy haczyk.
Pozdrawiam
Witam
Nieczar a móg³by¶ podrzuciæ jakie¶ informacje (zdjêcia??) Jak w tych he³mach wygl±da³a ta zas³ona i po czym wnioskujesz ¿e tam by³a??
Ja dla odmiany podrzucam rysunek z X/XI wieku gdzie go¶ciu ma na piersiach takie cu¶
"kwadracik" jak go¶cie z Opony z Bayeaux. Natomiast nie ma kaptura kolczego, co w zasadzie k³adzie teoriê ¿e to by³a zas³ona twarzy, a przychyla do teorii ¿e by³o to wzmocnienie klaty.
Pozdrawiam
Du¿o to tej klaty nie os³ania³o...
do Owena ,
po prostu musiala byæ, jaki jest bowiem sens zakladac na glowe helm technologicznie w tym okresie najdoskonalszy i biegac z odslonietym gardlem,
w 10 w kolcze kaptury nie wchodza raczej w gre,
poze tym szczerze mowiac to nie znam normana datowanego na 10w z haczykiem na nosalu
oto norman datowany na 10-11 w z Wegier z miejscowosci Becs,on tez nie ma haczyka
Witam chcia³bym zapytaæ czy móg³by kto¶ podaæ stronê czy miejsce sk±d mogê wzi±æ informacje na temat he³mu ¿ebrowego. Ewentualnie jak mogê przerobiæ he³m wojskowy na ¿ebrowy. Pozatym czy istnia³y proste he³my ¿rbrowe które mia³y kszta³t poprostu sto¿ka o ostrym czubku. Wybaczcie ¿e zadaje takie pytania ale nie znam siê kompletnie na kowalstwie i chce zrobiæ che³m normandzki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.