Bagpiper, mi siê wydaje ¿e nosal od he³mu to chyba jaka¶ saperka
, a tak na powa¿nie to normañskie nosale by³y chyba wê¿sze nie...
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
przeslona kolcza na pelna twarz wystepowala na bliskim wschodzie i w bizancjum kwestia tego ze nie w helmach z nosalami! a ten pan to rzeczywiscie dziwny i te kolcze rekawice ........ a to co zalaczasz to z ospreya jest zaczerpniete z malowidla XII wiecznego przedstawiajacego przemarsz wojsk cesarskich najprawdopodobniej.........
pozdro DIR
tu masz kilka roznych przykladowych przeslon gardla twarzy i podbrodek ale na rzadnym z tych hemow nie widac nosala ......
magyar - X - Xi
khazarowie? (podbrodek) - IX
biz XI
biz XII - ta kolcza kominiarka przemarsz wojsk isaaca II
ten sposob zaczepiania kolczej na bok jest widoczny na figurce iranskiej znajdujacej sie w muzeum w bagdadzie niestety nie mam teraz zdjecia
Proszê powiedzcie mi jakie by³y mo¿liwo¶ci ochrony twarzy w X-XIw (dla mieszkañców okolic Nowogrodu). Czy by³o cos poza nosalami w he³amach? Prosi³ bym o koknretne przyk³ady lub o polecenie ¼róde³ w któych mogê co¶ znale¶æ.
Z góry dziêki
Awiecz
Dla miejscowych - nic, albo nosal. (Je¶li co¶ np. skórzanego chroni³o twarz, to siê niestety
nie zachowa³o...) Dla przyjezdnego wikinga mo¿na zaryzykowaæ "okular" z doczepion±
kolcz± chroni±c± dó³ twarzy, pod to pikowany kaptur z wysoko sznurowanym ko³nierzem.
Z Nowogrodu nie ma ¿adnych (zastrzegam sobie w tym wypadku s³owo "chyba", bo z wiedzy o Nowogrodzie nie jestem najlepszy) os³on twarzy.
Chyba pod uwagê mo¿na tylko wzi±æ ten he³m okularowy z Bia³orusi z XI-XIII w.
Z X w. s± kolcze zas³ony twarzy, ale to z Bizancjum.
Poza tym jak ju¿ w.w. he³m Gjermund ale to z kolei Skandynawia (te¿ nie przypasuje).
Pozdr.
z tego co mi wiadomo to z nowogrodu nie ma tego typu znalezisk, aczkolwiek musimy liczyc sie z tym ze istnial w tamtych czasach handel wiec zaryzykowal bym stwierdzenie ze wszystko jest mozliwe oczywiscie w granicach rozsadku. Pogrzebie jeszcze w materialach ktore posiadam moze cos znajde.
Pozdrawiam
CYTAT
Dla przyjezdnego wikinga mo¿na zaryzykowaæ "okular" z doczepion±
kolcz± chroni±c± dó³ twarzy, pod to pikowany kaptur z wysoko sznurowanym ko³nierzem.
Tylko, ¿e na "okularkach" nie ma ¶ladu po mocowaniu doñ czego¶ takiego.
Na okularach z epoki Vendel jest pe³no dziur, i czêsto by³a do nich przymocowana kolcza... Ale to tez nie ten okres...
Niestety, równie¿ mia³em na my¶li vendele, nie okulary typowe (G.).
Obawiam siê, ¿e - Nowogród - patrz mój punkt pierwszy...
.
Wariacja okular+kolcza+kaptur to próba wymy¶lenia czego¶
w miarê bezpiecznego, i w miarê "przystaj±cego"....
Jak przystaj±cego? Okular z Vendela na takie czasy to by³by mrok. W ogóle nie rozumiem...
'Okular' - zapewne taki jak z Gjermunda (zgadza siê Pawle?).
Gdzie¶ na terytorium b. Rusi znaleziono jeszcze kawa³ek podobnej jak w Gjermundzie maski (nosal + resztki tych bocznych w±sów + wykrojki nad oczy), mog³o byæ tego wiêcej... Ale to ju¿ inny topic dyskusji.
Aaaa tam bierzesz gumkê od majtek przyczepiasz takie cu¶, i masz piekn± zas³onê twarzow± z Novgorodu
Przegl±dn±³em ten temat i niestety nie uzyska³em poszukiwanej przeze mnie informacji (nie wykluczam i¿ w ogóle jej nie uzyskam). Poszukujê he³mu, mo¿liwie dobrze chroni±cego twarz, datowanego tak na X jak i na XIII wiek (có¿, skoro planujê robiæ te dwa okresy chcia³bym trochê oszczêdziæ). Dodatkowo dodam i¿ planujê odtwarzaæ postaæ Wikinga/Warega na us³ugach Bizancjum, dlatego s±dzê ¿e mam dosyæ szeroki wybór he³mów - mo¿e byæ skandynawski albo bizantyjski, ewentualnie ruski(?) ;).
Jedyny he³m z zabudowan± twarz± w tych wszystkich rejonach jaki znam to Giermundbu, jednak¿e on jest datowany li tylko na Xw., wiêc nie s±dzê aby u¿ywanie takiego by³o zasadne przy rekonstrukcji XIII wieku. A z drugiej strony bizantyñska kolcza na twarzy chyba nie by³aby zasadna w Xw.? Zostaje jeszcze oczywi¶cie ca³a gama he³mów ruskich, ale tego rejonu nie znam za dobrze, wiêc hm... czekam na sugestie
.
Odgrzejê trochê temat.
Czy taki oto he³m u¿ywany przez niektórych rekonstruktorów jest historyczny na XIII w?
Jako¶ nie mog³em znale¼æ ¼róde³ ale pewnie dlatego, ¿e nie potrafiê szukaæ;)
http://i814.photobucket.com/albums/zz63/Za...ha/DSC00305.jpg
Uploaded with
ImageShack.usja znam podobne, lecz nie identyczne ,bez wygiecia czêsci twarzowej,gdyby przedstawienie bylo z przodu mozna by cos wiecj powiedziec.
a ja mam pytanie czy ktos widzial taki helm na przedstawieniach jakichkolwiek?
Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.us
CYTAT(yasha @ 16:45 13.05.2011)
Widzia³em co¶ podobnego w Kronice o Henryku VIII i Baldwinie Luksemburskim, lata 1308-1313. Tylko tam to siedzi na cervalliere, a nie na ... tym czym¶ z ta¶m± u do³u.
Trochê czasu minê³o ale pozwolê sobie nawi±zaæ do postu Brata Zupy odno¶nie he³mu z mask±. Znalaz³em co¶ takiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/695/normanzmask.jpg/Pan po prawej, nie wiem czy dobrze to interpretujê ale ma he³m który wygl±da podobnie.
Malowid³a z ko¶cio³a Wszystkich ¦wiêtych w Claverley.
Pozdrawiam
CYTAT(yasha @ 16:45 13.05.2011)
Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.usS± one potwierdzone ¼ród³owo, datowanie tych he³mów to 2 po³. XII w. i wystêpowa³y chyba tylko we Francji, z innego kraju nie znalaz³em ¼róde³. Odno¶nie togo typu he³mów, wydaje mi siê ¿e by³ to ³±cznik po miêdzy he³mem z nosalem a maskê twarzow±, ¼ród³o jak odkopiê to podam.
1. Hakon Hakonson Król Norwegii. ¯y³ miêdzy 1204- 1263
2. Opis: The knight on the upper panel has a helmet with a nasal, cheek pieces and a neck protection. 1200 rok. Równie¿ Norwegia.
W trakcie szukania ¼ród³a do tego rozbudowanego nosala natkn±³em siê na bardzo ciekawe he³my z W³och: wed³ug opisu manuskrypt pochodzi z 1233 r. a co do he³mu to wydaje mi siê ¿e to frygijka z mask± i z "nakarczkiem". drugi za³±cznik to przedstawienie maski.
Witam,
Szukam w miare wiarygodnego datowania dla frygijki z mask±.
Wiem, ¿e koñcówka XII wieku, ale czy u¿ywano ich tak¿e, dajmy na to w I po³ XIIIw. we W³oszech?
Z góry dziekujê za odpowiedzi. (poza tymi o tre¶ci: "u¿yj opcji szukaj", bo przejrza³em ju¿ wiêkszo¶æ forum dla interesuj±cego mnie okresu)
Pozdrawiam,
S³awek
A czy te wasate helmy mogly lub byly uzywane przez piechote XIIIw?
Czy tylko kapaliny i normany wchodzily w gre?
A co do Ciebie Mosee watpie zeby frygijki byly uzywane przez wlochow w XIIIw bo oni zawsze byli do przodu i dla nich to juz byly antyki
Kuba
CYTAT
Wiem, ¿e koñcówka XII wieku, ale czy u¿ywano ich tak¿e, dajmy na to w I po³ XIIIw. we W³oszech?
Dwa posty wy¿ej masz w³oskie ¼ród³o z 1233
Pozwolê sobie odkopaæ temat i wrzuciæ jako ciekawostkê:
http://manuscriptminiatures.com/bible-troyes-bm-ms106/5065/Przypomina nieco te "w³oskie" frygijki z mask± i nakarczkiem do których ¼ród³o wrzuci³ Tomal. Tyle ¿e dzwon nie jest w formie frygijki a zwyk³ego normana. I ma³e pytanie z mojej strony - czy kto¶ zna to ¼ród³o?? Czy jest datowane tak jak podano: 1200 - 1225?? Bo widzia³em ju¿ na tej stronie parê b³êdów (np jaki¶ czas temu ikonografia z klêcz±cym rycerzem z Psa³terza Westminsterskiego by³a opisana jako 1200, aktualnie poprawiono na 1250).
Biblia z Troyes, faktycznie I æwieræ XIII.
http://www.culture.gouv.fr/public/mistral/...39;&DOM=AllSiê Pan czêstuje- wygugla³em.
Pisz±, ¿e pierwsza æwieræ, wiêc by siê nawet zgadza³o
Ja tam widze tu frygijkê jednak
Rzym 1233 r.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Frygijka, oczywi¶cie
O dzwon jak w zwyk³ym normanie chodzi³o mi w tym co wrzuci³em(Biblia z Troyes, dziêki za potwierdzenie datowania
). Ogólna konstrukcja he³mu bardzo podobna. Jeszcze ma³a ciekawostka - te frygijki z Rzymu 1233 w którym¶ Ospreyu zosta³y opisane jako Great Helmet, cholera wie czemu...
Znów znalaz³em dziwad³o
http://manuscriptminiatures.com/4902/14532/Niemcy, lata 1220-1230, pan po lewej - czy to przy nosalu to jaka¶ forma okularu czy te¿ zarysowana grub± kresk± krawêd¼ kolczej os³ony w formie "kominiarki"?? Jakie Wasze zdanie??
CYTAT(Tomasz Jesionek @ 21:39 26.06.2013)
Znów znalaz³em dziwad³o
http://manuscriptminiatures.com/4902/14532/Niemcy, lata 1220-1230, pan po lewej - czy to przy nosalu to jaka¶ forma okularu czy te¿ zarysowana grub± kresk± krawêd¼ kolczej os³ony w formie "kominiarki"?? Jakie Wasze zdanie??
Panie kominiarek u "Niemców" jest du¿o.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikEneida Henricha von Veldeke 1210-1220
lepsze foto:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Mi te¿ sie wydaje, ¿e to kominiarka. Zw³aszcza, ¿e przy tym kapalinie u goscia z prawej strony jest bardzo podobnie to narysowane. Mam takie pytanie, czy ma kto¶ z was ¿ród³a na frygijke z mask± ale nie z terenu W³och?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.