Jaki Norman waszym zdaniem chroni g³ory z kolcz± , skór± jakie wykoñczenia przyda³y by mi siê zdiêcia nied³ugo chce sobie wykonaæ i zastanawiam siê jakiego mam zrobic...
na ile poprawne historycznie sa helmy krucjatowe mardinusa ?
Czy¿by Swawolna wyje¿dza³a do Iraku
? Husein ! ju¿ mi ciê ¿al oni ciê schlej± na smieræ.
Witam
Je¶li ci chodzi o te nitowane jak normany z ruchomymi zas³onami to dla mnie bardzo pomys³owe fantasy
Poadrawia Owen
w ksia¿ce do histy trafi³em na scene morderstwa jakiego¶ tam biskupa,czy Bóg wie kogo. By³a mniej wiecej z XIIw.raczej ju¿ 2 po³owa. By³o tam chyba 3 rycerzy, z czego 1 mia³ he³m sto¿kowy (nie wiem czy nitowany,czy normandzki...) do tego ka¿dy mia³ zas³one twarzy. Nie by³a to raczej maska, jak u mardinusa. Bardziej to kratke przypomina³o. Co¶ jak w peppenheimerach (?). Mo¿e nie koniecznie z "drutu", a wyciêta zblachy by³a...w ka¿dym razie nie by³a to maska. Tyle ja siê dowiedzia³em przypadkiem.
W czym w³a¶ciwie jest problem?
Czy istnia³ he³m sto¿kowy z p³ytow± zas³on± twarzy?
Istnia³.
Co to jest "he³m krucjatowy"??
Witam.
He³m krucjatowy jest inspirowany he³mem z Ospreya "Normans"
Jest datowany na 1180r.
(Jeden klient zamówi³ taki , i do niego os³one kolcz±)
Nazwa jest przezemnie wymy¶lona (moje wyroby musz± siê jako¶ nazywaæ
).
He³m krucjatowy z zas³ona jest zamówiony przez jednego z klientów .
Jest inspirowany ikonografi± z jakiej¶ publikacji francuskojezycznej dostêpnej tylko jako ksero.
I tyle.
chce skompletowac sprzet do "krucjatowca" i interesuje mnie wlasnie jakis helm z zaslona ... jakies sugestie ?????
bo te mardinusowe wygladaja na dosc dobrze chroniace twarzyczke ...
Witam
Ale je¶li chcesz zrobiæ z siebie k¿yrzowca to zdecyduj siê na okres. Krócjaty trwa³y ok. 200 lat!. Polecam albo frygijki z mask± albo garnki albo normany ale resztê stroju i sprzêtu te¿ musisz mieæ dostosowan±.
Pozdrawiam Owen
CYTAT(Owen)
Witam
Ale je¶li chcesz zrobiæ z siebie k¿yrzowca to zdecyduj siê na okres. Krócjaty trwa³y ok. 200 lat!. Polecam albo frygijki z mask± albo garnki albo normany ale resztê stroju i sprzêtu te¿ musisz mieæ dostosowan±.
Pozdrawiam Owen
to to ja wiem tylko ze chce wiedziec wiecej
bo jak przegladalem ospeye to niewiele w nich zmnalazlem ....
moze mi ktos cos doradzic ew jakas literature ?
wszytko mnie interesuje od gaci do helmow ...
Adamie!
XIw czy XIIw czy XIIIw?
jeszcze do konca nie zdecydowalem ale bardziej XII i XIII ...
chociarz za wczesniejsze maerialy tez bede wdzieczny ...
Witam,
Wyobra¼cie sobie:
czepiec przeszywany,
czepiec z kó³eczek,
norman z nosalem.
Jak zamocowaæ to to ¿eby nie je¼dzi³o ?
Pomys³y:
1. Paski zaczepiemy 2 (przed uchem i za uchem) zchodz±ce siê w jeden na wyskoko¶ci ko¶ci policzkowych. A potem pod brodê a raczej grad³o.
2. Zmieniæ pomys³ na:
kaptur we³niany
czepiec przeszywany,
czepiec kolczy udawany czyli podczepiony pod spodem che³mu (taki wyski a¼ nad skronie ko³nierz), i wy¶ciu³ka z wojskowego che³mu. Ciê¿ar che³mu wiêkszy dziêki temu stabilniejszy no i nowoczesne wy³o¿enie che³u poprawia jego stateczno¶æ tak wa¿n± w trudnych chwilach w pojedynkach.
Wtedy jeden standardowy pasek pod brodê.
???????
help co radzicie, ¿eby by³o ³adniej i "na normana: ?????
W za³±czniku w±tpliwej jako¶ci zaczep: pan z lewej raczej nie walczy a Pan z prawej wogóle jest statyst± jak to angol (Norman heheh) ten nie ma ¼adnego paska.
skrobnijcie co¶ w temacie : Jak zaczepiæ do dyni ¿eby siê nie majta³o.
maly
----
Trza byæ twardkim wojem a nie miêtk± niñd¿±.
Mistrzu! Po pierwsze uszyj sobie arming cap. Co¶ takiego jak ma ten pan po prawej. Na to zak³adasz kaptur kolczy (najcze¶ciej stanowi³ on ca³o¶æ z kolczug±). Teraz dalej, je¿eli jeste¶my w XI wieku to musisz doczpiæ do kolczugi co¶ na kszta³t prostok±ta z plecionki kolczej. Normalnie powinno to co¶ wiswieæ jednym koñcem pod szyj±, przed walka drugi koniec dowi±zujesz do kaptura tak by zas³ania³ szyje i brode, a od spodu (pod brod±) spinasz pasem od he³mu. Je¿eli masz dobrze wykoanany i wy³o¿ony he³m (we¼ poprawke na to, ¿e zak³adasz go na kaptur kolczy) nic nie ma prawa "lataæ" ani spadaæ z g³owy.
Odrazu zapomnij o takich mrokach jak wyk³adka z he³mu wojskowego, czy imitacja kaptura kolczego. Chcesz byæ normanem czy jego imitacj±?
Jutro postaram siê za³aczyæ rysunki które pokazuj± dok³adnie jak to powinno wygl±daæ.
Jak obieca³em za³±czam obrazek. Narazie niestety tylko z Osprey'u.
Witam,
Thx za zdj±tka.
Czy bede móg³ sobie zrobic t± os³onê ale nad kinol i prawie pod oczy ?.
Czyli wy¼ej ni¿ broda ew wy¿ej ni¼ u¶miech ?
tak aby nosal przykrywal kolczuge na przeszywanym kawalku prostok±ta ?
Masz mo¼e wykrój takiej czapy ? Czy ona tak¿e mo¿e byæ z czym¶ w rodzaju ko³nierza. Je¼eli nie to czym chroniæ szyjê pod kó³kami ?
pozdrawiam
Witam. Jestem tu nowy ale szybko sie ucze
puki co mam pytanie: widzial ktos moze jakies helmy wczesne (do XIIw.-nie garnczkowe) z oslonami zebow? Szukam szukam a zrodel znalezc nie moge
Z gory dziekuje!
Witam!
Z tego co mi siê wydaje to by³y g³ównie podwieszane kolczugi jak w he³mach normañskich. i innych raczej nie s³ysza³em, ale kto wie ? Chêtnie do³±czê siê do pytania.
Pozdrawiam
Ulf
PS. Mardu czy nale¿ysz przypadkiem do Zbójeckiej Bandy Jastrzêbi?
Jest baaaardzo wczesny he³m z Sutton Hoo ale to tylko król nosi³.
Dzieki za informacje! Jezeli ktos znalazl by cos jeszcze to bardzo bym prosil!
Ps. Tak Ulfie:) zgadles
Co to znaczy do XIIw?
Anglosaskie z VIIw?
Racja nie sprecyzowalem.
Chodzi mi o helmy w przekroju czasowym od IX-XIIw. najlepiej na terenie Europy Srodkowej i Wschodniej.
Pozdrawiam
Witam!
Mo¿liwe ¿e siê mylê, ale my¶le ¿e krzy¿owcy u¿ywali he³mów ¿ebrowych z doczepian± zas³on±. Jest to niew±tpliwie os³ona na zêby, i chyba wystêpowa³y ju¿ pod koniec XII wieku w czasie krucjat. Mo¿e nawet wcze¶niej.
Mo¿esz sprawdziæ - Mardinus robi takie helmy, zw± siê krucjatowe z zas³on± i s± w he³mach pó¼nych.
Z tego co siê orientuje to nie znajdziesz os³ony sta³ej (nie kolczugi) na zêby w he³mach oko³o wieku X, oczywi¶cie jak napisa³ Sigurd he³m z Sutton Hoo mia³ takow±, ale to by³o wcze¶niej i to jest wyj±tek dla króla.
http://www.mardinus.c2000.pl/oferta/helmy_pozne.php
Gdzies tu jest zdjecie helmu z doczepiana lamelka, zamiast kolczugi, cosik takiego napewno daje lepsza ochrone niz kolczuga (szczegolnie taka standardowa wsrod RR, bez czepka pikowanego pod spodem). Byla tez fotka doczepianego pancerza luskowego, tak samo jak wczesniej. Gdzies ten temat jest, jesli znajde, dam znac.
luska:
http://www.freha.pl/download.php?id=897
kurcze nie potrafie znalezc tego tematu, gdy ktos sie zapytal, czy lamelka moze byc dolaczana do helmu, i czy nie jest to mroczne. W kazdym razie cos takiego chyba jest.
Racja, ale... Gdzie¶ na freha wyczyta³em, ¿e kto¶ znalaz³ (chyba w ospreyach) czapke frygijsk± z os³on± twarzy. Widzia³em to na filmie ("czarny rycerz"-mrok totalny, ale frygijka wystêpowa³a) i nawet powiedzieæ muszê, ¿e gdyby by³o mnie staæ, to bym takie co¶ zamówi³. He³m ¿ebrowy z os³on± twarzy widaæ na banerze u góry strony -chodzi o jegomo¶cia ze smoczej i (z tego co wiem) pasuj± do okresu I,II krucjaty, chyba nie wcze¶niej. III to ju¿ na pewno pó³garnczki -z pieczêci Króla Ryszarda Lwieserce mo¿na wywnioskowaæ. Co do normaniow widywa³em w zagranicznych galeriach he³my normandzkie (nie ¿ebrowe, nie myliæ) z dosyæ szerokim i d³ygim nosalem siêgaj±cym pono¿ej nosa, praktycznie na wysoko¶c ust. Ma³a to ochrona, ale sporo daje w po³±czeniu z zas³on± kolcz± i przeszywk±. A do tego wszystkiego -pisa³em to ju¿ gdzie¶ kiedy¶- widzia³em ikonografie "zabójstwo jakiego¶ tam biskupa", datowan± na XIIw. by³y tam i he³my garnczkowe i ¿ebrowe, ale z os³on± tak±, jaka jest w peppenheimerach -klatka z wygiêtego w U i pionowego prêta. Dosyæ ciekawa, nie spotka³em siê jeszcze z reprodukcj± tego czego¶ (moze jest to uzbrojenie "szydercze"). Tyle wiem ja, skromny jegomo¶c odtwarzaj±cy prze³om XII/XIIIw. A! co jeszcze ciekaawsze, ogl±da³em sobie na imprezie w Opolu ksi±¿ke na straganie pewnego pana. Dotyczy³a ona uzbrojenia i wia³o od niej jako¶ mrokiem. By³ tam szkic he³mu garnczkowego, ale wyciêcie na twarz by³o jak w barbutach czy he³mach greckich... Hmmm....
Dziekuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi. Chyba pozostane przy oslonie kolczej z przeszywka pod spodem...chyba ze bede mial tyle zapalu zeby sobie lamelke zmajstrowac;)
Pozdrawiam
Jest te¿ znalezisko z jeziora lednickiego: norman z jednego kawa³ka z lekko rozszezaj±cym siê nosalem na koñcu którego jest ma³y haczyk, prawdopodobnie s³u¿±cy do podczepiania kolczej zas³aniaj±cej czê¶ciowo twarz. Datowane jest to na XI-XII. Trochê fotek mo¿na zobaczyæ w Broni w dawnej Polsce ¯ygulskiego.
Ca³uski Ola
Helm tego typu ma chyba w swojej ofercie Mardinus. Fajny, tylko ma jeden mankament- brakuje mu oslony oczu (wiem ze narzekam, ale jak sie walczy na wlocznie to...Mateo wie czym to grozi
)
Pozdrawiam
Zamiast kombinowaæ z he³mem wczesnym zas³aniajacym zêby i oczy lepiej chyba nauczyæ siê bezpiecznie walczyæ w³óczni±.
JA umiem, moj sparringpartner - nie. Ma odruch ze wali w glowe, probowalismy go oduczyc ale nie wyszlo...
Pozdrawiam
Mradu, je¶li mo¿na psa nauczyæ aportowaæ to w koñcu i uda siê wam kolegê nauczyæ odruchów :-)
Rozumiem ze za kazde uderzenie w glowe trzeba go bedzie karcic, nie dawac mu jesc i zamykac w budzie? Hmmm...mozna by sprobowac- nieglupi pomysl
Pozdrawiam
KhaToo- co do tej frygijki to ktos na forum sprzedawal cos takiego - chyba Owen i chyba za 400 zl. Pogadaj z nim
Pozdrawiam
CYTAT(Mradu)
Chodzi mi o helmy w przekroju czasowym od IX-XIIw. najlepiej na terenie Europy Srodkowej i Wschodniej.
Witam jestem nowy na forum ale w RR siedzê ju¿ od ponad trzech lat.
Je¿eli szukasz he³mów z tego okresu z os³on± na zêby to powiniene¶ obejrzeæ
he³my wendelskie u Mardinusa w dziale he³my wczesne (ma jeszcze fajn± policzkow± ¿ebrówkê ale to ju¿ Vi w.). Chyba ¿e chodzi Ci o he³my z okresu krucjat, bo wendele to he³my wikiñskie nadaj±ce siê tak¿e do u¿ytku przez s³owian.
Pozdra
Wendelskie to zdecydowanie nie IX-XIIw. Z tym, ¿e ma³o komu to przeszkadza, bo rzeczywi¶cie s± fajniejsze od wikiñskich.
Podobn± os³onê jak te z Vendel i Valsegarde daje chyba tylko he³m z Gjermunbu. Jedyny tego typu wikiñski he³m. Wbrew pozorom ró¿ni± siê od siebie.
Z tego co wiem Vendele sa przedwikinskie. Wiekszosci to jednak nie przeszkadza, mi jednak tak. Gdyby mi nie przeszkadzalo to moglbym nosic rownie dobrze garnek (podobna odleglosc czasowa).
Pozdrawiam
Witam!
Ja gor±co polecam helmy Szymona Jakubowskiego (www.anter.friko.pl). Ja mam okulara, ale Szymon potrafi zrobic wszystko, wystarczy tylko wys³aæ rycinê, albo zdjêcie. Jego ceny s± bardzo konkurencyjne, a wyroby solidne i ³adne (Taka ma³a reklama)
Te helmy sa piekne - chetnie bym cos kupil gdybym mial wiecej kasy. Puki co korzystam z uslug znajomego kowala (20 pare lat praktyki), musze mu tylko dostarczyc wzor.
Pozdrawiam
Z "niewtajemniczonymi" kowalami to ja bym uwa¿a³. Mog± w to za du¿o artyzmu w³o¿yæ, dodaæ za du¿o od siebie "¿eby ³adniej wygl±da³o". Mo¿e z tego wyj¶æ pseudo historyczny he³m. Nie mówie oczywi¶cie, ¿e kowal od razu co¶ spapra. Je¶li jednak nie mia³ z RR kontaktu, to warto wyt³umaczyæ dok³adnie co i jak.
Trochê to mówie z w³asnego do¶wiadczenia, bo to ja bawi³em siê w takiego kowala robi±c sobie garnek. Jak ju¿ blacha by³a odpowiedno powyginana zacz±³em kombinow±æ "a mo¿e by tu takie brwi wybiæ..albo k³y na szczêce...albo na ku¼nie, ¿eby by³o widaæ, ¿e robota kowalska...". W garnczkach jednak takie zabiegi nie by³y stosowane. Kowal mo¿e o tym nie wiedzieæ i zrobiæ po swojemu. Je¶li bêdzie mia³ w pamiêci he³my, które widzia³ na filmach z czasów PRL, to mogi³a murowana.
Wiem, wiem..zaraz posypi± siê komentarze i zacznie polemika na temat moich przemy¶leñ.
S± te¿ tacy kowale, nie zaprzeczam, ale przecie¿ nie trzeba zamawiaæ tego co jest na stronce tylko daæ rycine albo zdjêcie i sprawa za³atwiona.
Polemika? Wrecz przeciwnie! Masz racje, zawsze istnieje ryzyko ze kowal stwierdzi "temu wikinskiemu helmowi brakuje rogow"
. Oczywiscie wytlumacze kowalowi jak krowie na rowie czego chce, czego NIE CHCE ("Panie kowalu nie chce: rogow, klow, masek dzikich zwierzat, piuóropuszy, kajaku, ponczoch, flagi, masztu itp.") i jak ma to dokladnie wygladac. Dam mu zdjecia, rysunki, napisze mu to na kartce i powiele w takich ilosciach ze bedzie mogl tym wytapetowac kuznie. Moze wtedy nie dostane normana z rogami, nosalem w kszta³cie smoka i ze szpikulcem na szczycie dzwonu.
Pozdrawiam
www.anter.friko.pl
Tu bym siê czepia³ bo mocno fantazjuje. Nie mam nic przeciwko fantazjom, je¶li sie je odpowiednio opisze i zdeklaruje.
Gjermudbu nie powinien mieæ sztabek chroniacych kark zamiast czepca. Po prostu takie sztabki s± typowe dla okresu wendelskiego.
He³m" krzy¿ak" to kompletne fantasy, podobnie jak cudaczny "he³m z zas³on±".
Z takim potworkiem jak "krzy¿ak" czy kompletnie kosmiczny "he³m z zas³on±" niestety - dziêkujemy zdecydowanie nawet na bardzo z³agodzonej ostatnio £êczycy. Wypada poinformowaæ klientów kiedy sprzedaje im siê w³asne fantazje.
Ciekawi mnie te¿ "kapalinXVw" i parê innych drobiazgów.
Zreszt± jest to uwaga natury ogólnej, bo jest to czêsto spotykany problem. Tutaj mamy po prostu wrêcz idealne przyk³ady "he³mu z niespodziank±". Czyli kup, pojed¼ na imprezê, narób sobie hmm... "kontrowersji".
Szkoda, bo rzeczywi¶cie widaæ, ¿e autor jest w stanie wykrzesac ca³kiem ³adne rzeczy.
Tylko ewidentnie trzeba go pilnowaæ podsuwaj±c bardzo konkretne wzory.
Lorica segmentata praefectorum?
To jest jak widzê po prostu corbridge B (zreszt± ca³kiem fajna), niepoprawnie wydatowana na I po³owê II w.n.e. Dla drugiego wieku typowy jest raczej newstead a nie corbridge. Corbridge B by³a juz rozpowszechniona za Nerona, gdzie¶ od po³owy Iw.n.e. Typ "A" wprowadzono najprawdopodobniej ju¿ za Tyberiusza.
Dodac te¿ nale¿y, ¿e jest to zbroja szeregowaca, oficer takiej nie nosi³.
Trudno mi zidentyfikowac cz³owieka przedstawionego w niej na obrazku. Noszona skóra moze sugerowaæ signifera, o ile ma zachowany ³eb zwierzecia. Na pewno nie jest to centurion, gdy¿ oni tego typu zbroi po prostu nie nosili.
Mo¿na sie pofatygowaæ np. do kramu pana Rokity. £adnie podane daty i ¼ród³a. Obawiam sie, ¿e jest to w dzisiejszych czasach konieczno¶æ. Chocia¿ przedziwnie trudno na to namówiæ wiêkszo¶c rzemie¶lników.
Hilsen.
Mnie porazi³y w tej ofercie he³mów he³my Giermundbu i Okular. Zw³aszcza okular w tych he³mach, który zamiast chroniæ ko¶ci policzkowe i nos, chyba ma za zadanie chroniæ policzki. Tak niewymiarowy okular to szpetota dla he³mu. I jak za takie co¶ daæ jeszcze tyle kasy. Zrêczne rêce to nie wszystko, nale¿y mieæ jeszcze zmys³ konstrukcyjny i my¶leæ przy robocie i przed robot± te¿
Czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ jakie he³my by³y najpopularniejsze w XIII wiecznej Ma³opolsce?
Pozdrawiam
¦cibór
Witam! Jestem tu od niedawna, interesuje mnie czy he³m okular z os³on± karku, taki jak ma w swojej ofercie pan Mardinus, mo¿e byæ wykorzystany jako he³m s³owiañski? I czy nie by³o by przegiêciem jakbym doczepi³ do niego kolczuge? W tych klimatach zaczynam dopiero raczkowaæ
Prosze o odpowied¼. THX
Pozdrowionka
Co do XIII w Ma³opolsce to tak jak chyba wszêdzie norman z nosalem lub szyszak - w zale¿no¶ci czy pocz±tek czy koniec XIII w rozpowszechnia³y siê wtedy He³my garczkowe w formie znanej z Bibli Maciejowskiego.
Wiem, ¿e szyszak w tym okresie mo¿e siê komu¶ nie spodobaæ, ale by³y to na naszym terenie he³my na tyle popularne, ¿e tak jak z innych dobrych wzorów nie rezygnowano z nich zbyt szybko na rzecz nowinek - nie ka¿dego by³o staæ na nowy he³m, a korzystano z tego co pozosta³o w zbrojowni po przodkach.
Wracaj±c do pytania wyj¶ciowego (dyskusja jak zwykle posz³a bokiem):
na Rusi ju¿ w XIIw. pojawiaj± siê he³my z rozbudowanym nosalem i os³on± 'okularow±'. Nosal jest tak ¶miesznie zagiêty ku twarzy, a ca³o¶æ wygl±da jak zwis mêski.
Na 99% mia³y one do tych okularów-nosali doczepian± te¿ kolczugê (albo innego facehuggera).
Je¶li bezpieczny he³m na XIIw - tylko takie.
W grê na XIWw. wchodz± ewentualnie he³my czarnok³obuckie, ale to ju¿ jest bydlê z pe³n± mask± modelowan± na kszta³t twarzy.
Jesli reflektujesz, mogê pos³aæ skany z ksi±¿ek.
A je¿eli chodzi o X-XI wiek i tereny Polski, to móg³by byc takowy he³m na wyposa¿eniu?
Niechcia³bym pope³niæ gafy, i dlatego siê pytam zacnych panów
Pocz±tki s± trudne sami chyba o tym wiecie najlepiej:)
pozdrowionka
P.S.
Dzieki za odpowiedzi
Yaza
X-XIw - trochê za wcze¶nie.
By³y wtedy ju¿ co prawda na Rusi he³my do¶æ g³êboko zachodz±ce na g³owê
(tzn. z wyciêciami na oczy - u¶miech w kierunku Wotawy, który mi ongi¶ udowadnia³ ¿e ich nie by³o)
i z d³ugimi nosalami (a¿ za brodê)
ale raczej nie z mask±.
Sorki.
no wla¶nie, w sprawie tych nosali az za brode w he³mach ruskich ,
czy moglbym zobaczyc jakis konkretny przyklad poparty fotka lub rycinka,
bo troche siedze w tym temacie od jakiegos czasu i szczerze powiedziawszy nie zetkn±³em sie z czyms takim,
a juz na pewno nie z okresu 11 wieku
pytam z ciekawosci bo nigdy w zrodlach nie natrafilem na taki he³m,
a rok temu na Il¿y widzialem helmy z nosalami typu orli nos za brode co wydaje mi sie
czystym niczym nie popartym mrokiem,
choc oczywiscie moge sie myliæ i ma to swoje uzasadnienie w ¼rodlach
wiem ,¿e na pewno na zachodzie w okresie 11-12 wystepowaly nosale po brode,
widac to na niemieckich rycinach nie pamietam sk±d
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.