Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [inne] Repliki, producenci - dyskusje o wyrobach
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Inne uzbrojenie - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Aiuto
b.fajne,tyle ze to jednak stepy ......... a europa zachodnia ??
Slawa Przybylska!
de la Cabane
Witam !

Czy kto¶ z szanownych Frehowiczów u¿ywa uzbrojenia sprzedawanego przez http://www.studiomanufaktura.com/ ? Wygl±da sympatycznie , chêtnie us³yszê jakie¶ bigsmile2.gif opinie na temat walorów u¿ytkowych maniac.gif

Buziaki swinka.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

Miecznik, który wykona³ rzeczy ze zdjêæ, ju¿ z nimi nie wspó³pracuje (wiem, bo to kuzyn) - o nowych wykonawcach ani jako¶ci ich wyrobów nie wiem nic.
Sprzêtu od starego u¿ywam i mogê poleciæ z czystym sumieniem.

Pozdrowienia
LuCK
CYTAT(Piotr Niemir Kotowicz)
Na stronie naszego Bractwa, adres poni¿ej - w dziale artyku³y jest artyku³ o karwaszach tatarskich - czyli datowanych ju¿ na 1 po³. XIII wieku.

Pozdrawiam

Zrobi³em w³asnie jeden taki. Wyszed³ nawet ³adniejszy ni¿ ten z blaszek. Jaks ie dorobie jakiego¶ z nim zdjêcia to wrzuce smile.gif
Dziêki za info smile.gif
Peter von Opperau
a czy ów miecznik jeszcze kuje? bo strasznie mi siê spodoba³ miecz z ich strony smile.gif i ta waga 1kg... bigsmile2.gif jest jaki¶ namiar na niego?
pozdrawiam smile.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

Ano, kuje nadal - mail do niego to geo66@tlen.pl , geo66@o2.pl i to samo @go2.pl Je¶li nie zadzia³a, daj mi znaæ na priv - po¶lê Ci wtedy komórkê.

Pozdrowienia
Peter von Opperau
dziêki smile.gif jak zbiorê kasê (niestety w³a¶nie mia³em parê niezaplanowanych wydatków icon_sad.gif ) to bêdê siê zg³asza³
pozdrawiam smile.gif
Gregor
Hmm czy moglby mi ktos powiedziec co nieco na temat wyrobow panow Marciniaka i Pekuli ? Na allegro reklamuja sie juz od dawna, ze zdjec wynika, iz miecze sa nawet dobre. Wolalbym jednak zasiegnac jezyka u ludzi, ktorzy troche dluzej siedza w RR niz ja, czyli u Was drodzy Frehowicze smile.gif
adres ich strony to: http://www.jagmniecha.terramail.pl/

w sumie na reke byloby mi wziac od nich jedynke, niz u Hurdalka z Czech, gdyz sa to platnerze z Polski... o Hurdalku to swoja droga slyszalem roznorakie opinie. Tak wiec czekam na jakies info na temat tych dwoch panow smile.gif

p.s. nie wiedzialem gdzie dac ten temat to dale go tutaj, w koncu zbrojenie smile.gif
Armand
Monsieur de la Cabane.. smile.gif Szczerze odradzam miecze-..n/t rapierów i szabel nie wypowiem siê, bo nie widzialem w realu.Co do miecza-..kolega z ARMA- Wroc³aw æwicz±cy szko³ê w³osk± zamówi³ ponad rok temu jeden z "longswordów"... Oglêdziny zdjêæ ze stronki dostarczy³y nam wiele (przedwczesnych... dunno.gif ) emocji. Trzeba przyznaæ, ¿e autor stronki wykona³ ¶wietn± robotê marketingow±, za¶liniæ siê mo¿na ogl±daj±c te polerowane klingi na purpurowym tle, zgrabne jelce, dopieszczony ka¿dy detal,historyczne proporcje i wzory-...co za odmiana po czeskich "ostrzach chaosu" crazy.gif , ju¿ s±dzili¶my ¿e mamy polskiego kowala, który da nam wreszcie BROÑ do rêki. Powtarzam broñ, a nie p³askola wybitego z formy. Egzemplarz zamówniony przez naszego kolegê mia³ s³u¿yæ do æwiczeñ "rutyny"(co¶ jak kata w japoñskich systemach), a tak¿e do cut- testingu, tzn mia³ byæ zaostrzony...Kolega zamiast zapowiedzianego odbioru po miesi±cu czeka³...prawie rok (!) To co dosta³ i zaraz odes³a³ bigsmile2.gif ochrzcili¶my na poczekaniu "szabl±", a to ze wzglêdu na interesuj±ce krzywizny o odwa¿nych, ciekawych design'ersko mad.gif ,ale niespotykanych 500- 600 lat temu kierunkach....do wgl±du na za³±cznikach.¯e nie wspomnê o nakrêtce aaa.gif na g³owicy,skandalicznych nierówno¶ciach w pasowaniu jelca, oprawie z cienkiej, delikatnej skóry na lu¼nym(!) drucie etc etc BTW-..naostrzyæ "zapomnieli", brzeszczot by³ zupe³nie têpy...Aha, przymierzaj±c siê z postawy "Ochs" w górne otwarcie, celowa³o siê sztychem w ehmmm, czê¶ci rodne-...tzn ostrze wygina³o siê po prostu w dó³...Resume - no.gif no.gif no.gif , po trzykroæ...O polemice z "mistrzem", który udowadnia³, ¿e to Tomcio zamówi³ kurê, a nie or³a, nie bedê pisa³, nie chce mi siê..¯ydzi mówi± na takie zachowanie hucpa...
Có¿, "miecze" przy u¿yciu szlifierki te¿ robi³em, ale nie nazywa³em siê kowalem, i nie sprzedawa³em ich 600z³ sztuka.

I to tyle
Adieu
Sylwester Tyra
Dopiszê tylko, ¿e rêkojê¶æ rozklekota³a siê po kilku zamachach tym "mieczem". De facto w planach mia³a to byæ g³ownia typu XVa. Niestety otrzymali¶my co¶ w bli¿ej nam nie okre¶lonym typie a to dlatego, i¿ autor pracy stwierdzi³ stanowczo, ¿e tego typu g³owni± nie wykonywa³o sie uderzeñ.
Aha i jeszcze jedno... to tak z czystej ciekawo¶ci... od kiedy to porównuje siê w³a¶ciwo¶ci szabli (powiedzmy XVII wiek) do w³a¶ciwo¶ci d³ugiego miecza z pocz±tku VX wieku?

pozdro
Marcin Surdel
Czo³em!

I w³a¶nie przez tak± manianê sprzedawan± pod t± sam± nazw± co jego rzeczy i "marketing", kuzyn zrezygnowa³ ze wspó³pracy z t± firm±.

Pozdrowienia
Magnus
Marcinie, czy mozesz zrobic kuzynowi mala reklame i dokladniej opisac jego produkty ?? Chyba jest sporo zainteresowanych. Zdjêcia ze stronki to jego wyroby ?? I jak wyglada cennik, podobny to tego ze stronki, czy wyzszy ?? I czy mozesz pedeslac numer na komroke do tegoz kuzyna via priv, bylbym wdzieczny. Wlasnie jeden chlopak od nas mial zamiar zamawiac u nich. Dzieki wszystkim za opisy ich produktow, teraz przynajmniej nie wrobia innych ludzi.
Marcin Surdel
Czo³em!

Mam lepszy pomys³ - ¶ci±gnê tu kuzyna i sam siê bêdzie opisywa³ icon_wink.gif, wstawia³ zdjêcia itp icon_wink.gif
W ten sposób info bêdzie z pierwszej rêki, bo ja nie ma pojêcia o metalurgii, ani o samej produkcji.
Generalnie, ceny ma ni¿sze ni¿ te ze strony, nie robi serii, tylko "do rêki" na zamówienie, i wed³ug specyfikacji - jak zamówisz miecz, to dostaniesz miecz, jak ³om - to ³om.

Pozdrowienia
WRzewuski
Witam
ja mialem okazje porozmawiac z twoim kuzynem przez mejla na temat pewnej szabli i przyznam, ¿e podszed³ on do sprawy profesjonalnie i przekona³ mnie.
Po zbadaniu ca³ego rynku to jet jedna z lepszych propozycji, ale oczywiscie tylko tak mi sie wydaje bo nie widzialem na zywo.
Ale faktycznie przyda³y by siê zdjêcia, zw³aszcza szczegó³ów rêkoje¶ci i ukazuj±ce elastyczno¶æ materia³u
pozdrawiam
Baku Baku
ja polece wam strone dobrego p³atnerza wyrabia miecze szable topory i tarcze
http://www.jagmniecha.terramail.pl/ naprawde ma dobre wyroby
Czarny
Jaki¶ czas temu kupi³em sobie miecz jedynkê od niejakiego pana Vincenta Drapala z Czech ponoæ niez³ego kowala Jakie¿ ogromne by³o moje zdziwienie gdy da³em miecz do przeróbki Co siê okaza³o rêkoje¶æ zawiera³a ( POWA¯NIE ) ¶ruby 8 i 16 gwó¼d¼ (!) a ok³adziny na rêkoje¶ci odlane by³y z niezwykle histprycznego ...ALUMINIUM !Jeszcze jedno Jelec by³ przylutowany do g³owni a potem bardzo umiejêtnie zosta³o to ukryte D³ugo nie mog³em wyj¶æ z podziwu dla "kunsztu" owego "rzemie¶lnika zly.gif
Gregor
Naprawde nikt nic o nich nie wie :/ ?
Rudy
Ja tam o nich nic nie wiem, ale je¿eli oni siebie nazywaj± "P³atnerzami" to chyba co¶ tu nie gra, oni s± kowalami i miecznikami. No a reszte mo¿na przeczytaæ na ich stronie, ale jak ich pó³torak wa¿y ok2kg to troche du¿o (ale znam ciê¿sze okazy innych kowali) no i tak ¶rubka na g³owicy crazy.gif
Szczepan Twardoch
Witam,

trafi³em tu przypadkowo, ale pozwolê sobie wyja¶niæ dwie sprawy.

1) Miecz, który wys³a³em Panu Sylwestrowi Tyrze, rzeczywi¶cie by³ kiepski. ¯a³ujê, ¿e do tego dosz³o, trudno, ponoszê konsekwencje z³ej renomy, jak± mog³em sobie tym wyrobiæ. Nie zgadzaj±c siê z pewnymi punktami krytyki, jakiej Pan Tyra podda³ mój wyrób, przyjmujê jego ogóln± opiniê, jako klienta.

Chcia³bym jednak zauwa¿yæ, ¿e Pan Tyra zwróci³ mi ten miecz, który to zwrot przyj±³em (do czego zobowi±zuje mnie, w przypadku sprzeda¿y wysy³kowej, Kodeks Handlowy i zwyk³a przyzwoito¶æ), ja za¶ zwróci³em Panu Tyrze pieni±dze.

Miecz ten zosta³ poprawiony i sprzedany za ni¿sz± cenê - nastêpny klient by³ wzglêdnie zadowolony.

2) Po drugie, co wa¿niejsze - miecz ten zosta³ wyprodukowany w ca³o¶ci przez Grzegorza Surdela, owego "Kuzyna".
Ja ponoszê odpowiedzialno¶æ za fakt, ¿e zaakceptowa³em i wys³a³em badziewie, które sprzeda³em pod moim nazwiskiem. Konsekwencj± mojej b³êdnej decyzji jest opinia Pana Sylwestra Tyry - trudno, cz³owiek uczy siê na w³asnych b³êdach.
Stwierdzenie jednak, ¿e Grzegorz Surdel przesta³ ze mn± wspó³pracowaæ, gdy¿ sprzedawa³em towary w±tpliwej jako¶ci, wykonane przez INNYCH wspó³pracowników, których przyk³adem mia³by byæ miecz Pana Tyry, jest k³amstwem. Powtarzam, ten miecz wykona³ Grzegorz Surdel.
Póki Grzegorz Surdel wspó³pracowa³ ze mn±, nie sprzeda³em ani jednego egzemplarza broni, pochodz±cej z innego ¼ród³a.

3) Aktualnie broñ, któr± firmujê moim nazwiskiem, wykonuje Mirek Lis. Niektóre elementy podzleca na zewn±trz, m.in. Grzegorz Surdel wykonuje niektóre g³ownie. Ja jednak bezpo¶rednio wspó³pracujê aktualnie wy³±cznie z Mirkiem Lisem - jego wspó³praca z Grzegorzem jest jego spraw±, ja z Grzegorzem Surdel nie wspó³pracujê i nie bêdê wspó³pracowa³. Sprzedajê jeszcze czasem broñ jego produkcji, któr± dostarcza mi tytu³em sp³aty d³ugu ( w ilo¶ci 1 ezg. miesiecznie, na 15 - 20 egzemplarzy miesiêcznej produkcji, najczesciej zreszta broñ ta i tak jest wykañczana przez Mirka Lisa), jednak z chwil± tego¿ d³ugu, nie bêde bezposrednio sprzedawa³ zadnej jego broni.

Staram siê aktualnie byæ bardziej konsekwentny w kontroli jako¶ci mojej broni - jednak ocena moich starañ nie le¿y ju¿ w mojej gestii, pozostawiam j± klientom.

4) Nie bêdê publicznie pra³ brudów, wiêc nie zamierzam opisywaæ jak dosz³o do zerwania wspó³pracy z Grzegorzem Surdelem. Je¿eli kogo¶ to wyj±tkowo interesuje - zapraszam na priv, szczepan@twardoch.pl

Pozdrawiam,
Szczepan Twardoch
Studio Manufaktura
www.studiomanufaktura.com
Sauron
Witam

Ja dok³adnie wczoraj otrzyma³em, zamówione u Szczepana Twardocha, przeze mnie i mojego znajomego rapiery. Wprawdzie realizacja zamówienia trwa³a znacznie d³u¿ej ni¿ wynika³o by z umowy - ale mo¿na za³o¿yæ, i¿ ka¿dy mo¿e mieæ jakie¶ czasem problemy (w zwi±zku z tym dostali¶my upust).
Wygl±d broni mo¿ecie sami oceniæ (jestem naprawdê ciekaw waszego zdania) - http://gallery.ordugh.org/wzory/Rapiery-1587513499 - sam± techniczn± stronê broni bêdziemy testowaæ w sobotê - ale nie spodziewam sie niespodzianek.

Aha - zdjêcia posz³y jak by³y robione bez retuszu smile.gif) - jak by kto¶ co¶ chcia³ zobaczyæ jak±¶ czê¶æ szczególnie dok³adnie to cyfrówka jest pod rêk± (i ten rapier z drucian± owijk± na rêkoje¶ci równie¿).
Szczepan Twardoch
Witam,

rapiery, które kupi³ Pan Siemieniak zosta³y wykonane w ca³o¶ci przez Mirka Lisa.

Pozdrawiam,
Szczepan Twardoch
Têcza
We wrze¶niu zamówi³em u nich klingê do szabli - ordynka i klingê do chan¿ara perskiego. Warto¶æ i wytrzyma³o¶æ bojow± bêdê móg³ oceniæ dopiero po ich oprawieniu. Je¶li chodzi o wykonanie z szabli jestem zadowolony, choæ wymaga ona jeszcze du¿o polerki, jak na ordynkê waga i wywa¿enie jest ok. Chand¿ar to ju¿ insza historia, ale za takie niewielkie pieni±dze uwa¿am ¿e warto.
Marcin Surdel
Czo³em!

Pozwolê sobie zaznaczyæ tylko kilka spraw:
0. Najwa¿niejsze: kto wykona³ miecze. których zdjêcia prezentujesz, Szczepanie, na stronie?
1. Nie wypowiadam siê na temat obecnej jako¶ci wyrobów ani obecnych wykonawców www.studiomanufaktura.. Nie znam ich, nie u¿ywa³em, nie widzia³em.
2. To Twoja wersja, Szczepanie. Ró¿ni siê od wersji Grzegorza. Nie moje "brudy", nie jestem nimi zainteresowany. Ten miecz jest tak niepodobny do wyrobów Grzegorza, jak noc do dnia - st±d, i z wersji Grzegorza, moja opinia o tym, kto nie wykonywa³ miecza dla Sylwestra.
3. Jak sam piszesz, nadal sprzedajesz jego klingi - nieistotne, zakupione przez po¶rednika czy "z pierwszej rêki".

Zarzuci³e¶ mi publicznie k³amstwo, Szczepanie - rozumiem, ¿e jeste¶ w stanie tak¿e publicznie udowodniæ, ¿e ¶wiadomie i celowo mijam siê z prawd±? Tak ³atwo i szybko klepie siê w klawiaturê ... :-P

Pozdrowienia
Szczepan Twardoch
Ad. 0 Grzesiek. Jak ju¿ mówi³em, póki wspó³pracowali¶my, nie sprzedawa³em broni wykonanej przez nikogo innego. Grzegorzowi pomaga³o 2-3 pracowników, ró¿nych. Mirek Lis, mój aktualny miecznik, jest jednym z tych pracowników - przy³o¿y³ rêkê do niektórych mieczy na stronie, ale wy³±cznie w zakresie pomocy. Ich autorem jest Grzesiek.
A tak przy okazji - jestem w³a¶cicielem praw autorskich do zdjêæ na stronie, jedynym w³a¶cicielem i nie ¿yczê sobie jakiegkokolwiek tych zdjêæ wykorzystania.

AD 2. J.w. Miecz dla Pana Sylwestra Tyry wykona³ Grzesiek - innych mieczy nie sprzedawa³em wtedy. Grzesiek jest bardzo zdolnym rzemie¶lnikiem, i robi³ rzeczy ¶wietne, ale jest absolutnie niezdolny do trzymania jako¶ci. WYmaga³ sta³ego nadzoru, a ja momentami (moja wina) nie mia³em na to czasu - st±d powstawa³y takie potworki. Niewykluczone, ¿e gdzie¶ jeszcze w okolicy jest karabela, samodzielnie wykonana przez Grze¶ka kilka miesiêcy temu - je¿eli j± znajdê, chêtnie zamieszczê zdjêcia.

AD 3. Niektóre z mieczy, szabel i rapierów, które ja zamawiam, kupujê i sprzedajê dalej od Mirka Lisa (bo na tym polega moja wspó³praca z Mirkiem) maj± g³ownie wykonane przez Grze¶ka. Nie wnikam, które - to sprawa Mirka, w zakresie produkcji jest niezale¿ny, ja oceniam gotowy produkt i przyjmujê albo odrzucam. Nigdy nie twierdzi³em, ¿e Grzesiek nie jest zdonym rzemie¶lnikiem.

Ad. 4. Mam powo³aæ ¶wiadków? Proszê bardzo -> szczepan@twardoch.pl , na priv dam numer telefonu do osób, które wielokrotnie na w³asne oczy widzia³y ten i inne miecze w produkcji. I to zupe³nie niezainteresowanych ca³a spraw± osób, np. w³a¶ciciela budynku, w którym wynajmowali¶my warsztat, Pana Zbigniewa Paciê, lub jego brata Eugeniusza Paciê. Jestem przekonany ¿e akurat ten miecz pamiêtaj± dok³adnie, bo zdarzy³o mi siê zamieniæ z nimi na jego temat parê s³ów. Czy robisz to celowo? Qui bono?

Pozdrawiam,
Szczepan Twardoch
Marcin Surdel
Czo³em.

Teraz siê zirytowa³em.
Napisa³em ju¿, na jakich podstawach wyci±gn±³em wniosek o autorstwie "feralnego miecza".
Waszego warsztatu, "feralnego miecza", ani ¿adnego z wymienionych przez Ciebie ludzi nigdy na oczy nie widzia³em - w jaki sposób potwierdzaj± oni, ¿e _ja_ _wiedzia³em_, kto wykona³ ten miecz, i ¶wiadomie ³gam w ¿ywe oczy? Od cz³owieka, który napisa³ ciekawy artyku³ o pojedynkach oczekiwa³bym zwracania baczniejszej uwagi na s³owa. Nieporozumienie chêtnie bym wyja¶ni³ (_je¶li_ Grzegorz potwierdzi³by Twoj± wersjê) - ale za bezpodstawny zarzut k³amstwa oczekujê przeprosin.

W jednym zdaniu piszesz o "innych pracownikach", potem o tym, ¿e nikt inny nie wykonywa³ dla Ciebe mieczy. Na stronie, w ofercie trzymasz zdjêcia produktów jednego miecznika, sprzedajesz - innego (abstrahuj±c ca³kowicie od ich jako¶ci - nie znam ich, nie wypowiadam siê). Naje¿d¿asz (moim zdaniem, nies³usznie) na jako¶æ wyrobów tego od zdjêæ, po czym przyznajesz, ¿e ci±gle nimi handlujesz. Przychodzisz na forum i od razu zarzucasz bezpodstawnie ¶wiadome k³amstwo. Jakie wystawiasz sobie ¶wiadectwo? Ale, w sumie, to nie mój problem - to ty ¿yjesz ze sprzedawania mieczy, miêdzy innymi ludziom czytaj±cym ten temat.

I ¿eby by³o jasne - nie ja "bono". Nie jestem nijak zwi±zany finansowo z ¿adnym rzemie¶lnikiem, zwisa mi to, czyim ¿elazem chce sobie fechtowaæ RR (póki jest poprawne historycznie), i zwisa mi to, do kogo trafi kasa za te klingi.

Pozdrowienia
Szczepan Twardoch
Zirytowa³e¶ siê? Dr¿ê!
Nie widzia³e¶ miecza, warsztatu, etc. - jednak, po s³usznych zarzutach Pana Sylwestra Tyry napisa³e¶, ¿e Grzegorz nie by³ autorem tego miecza. A by³. Jakie by³y Twoje motywy - szczerze mówi±æ, niewiele mnie to obchodzi. Fakt jest prosty - Grzesiek wykona³ miecz, ty publicznie oznajmi³e¶, ¿e nie Grzesiek. Jeszcze raz powtórzyæ?
Wyra¿am siê jasno?
Nie zamierzam CIê przepraszaæ, bo to ja czujê siê tutaj g³êboko ura¿ony.

Inni pracownicy - pracowali razem z Grze¶kiem, pod jego kierownictwem. Najczê¶ciej to on ich zatrudnia³ - poza Mirkiem, który równie¿ pracowa³ pod kierownictwem Grze¶ka, wszyscy byli przyjació³mi Grze¶ka. Grzesiek odpowiada³ przede mn± za ka¿d± broñ, któr± wyprodukowali - wykonywa³ te¿ najbardziej odpowiedzialn± czê¶æ pracy, pracownikom pozostawiaj±c tzw. robotê g³upiego - szlifowanie, polerowanie, etc., czasoch³onn± lecz nie wymagaj±c± umiejêtno¶ci.

A co do Twojego dobra - odnios³em inne wra¿enie.

I teraz, ¿eby nie by³o niedomówieñ: zwracam baczn± uwagê na s³owa, to co piszê, piszê z rozmys³em i premedytacj±. A co do "przychodzenia" na Forum - nigdy w tym forum nie uczestniczy³em, nigdy go te¿ nie czyta³em. Nie wykluczam, ¿e uczyniê to w przysz³o¶ci - to, ¿e pojawi³em siê tutaj, jest reakcj± na Twoje s³owa. Skierowa³ mnie tutaj znajomy, który jest sta³ym uczestnikiem FREHY, zauwa¿y³ ten w±tek i da³ mi znaæ. I tyle.

Pozdrawiam,
Szczepan Twardoch
Marcin Surdel
<wzruszenie ramionami> Nie widzê sensu kontynuowania dyskusji z oszczerc±, z premedytacj± wszczynaj±cym burdy. Ka¿dy czytaj±cy ten temat sam sobie oceni wiarygodno¶æ uczestników.

To znaczy, je¶li moderatorzy go nie wytn± za degeneracjê w personalne przepychanki.

Have a nice life, Szczepanie.
Sauron
Panowie, moze przeniesiecie dyskusje na priv'a - bo ni jak nie dotyczy ona juz samego uzbrojenia ze Studiomanufaktura - a jedynie co kto powiedzial i co mial na mysli.
Rozumiem ze kazdy broni wlasnych interesow - ale litosci, ostatnimi czasy sprzeczki ideologiczno-personalne to 70% postow.
Szczepan Twardoch
Racja. EOT. Z Marcinem Surdelem porozmawiam osobi¶cie. Mo¿e rzucê jakie¶ kolejne oszczerstwo?

Pozdrawiam,
Szczepan Twardoch
Ulf Ko¶cisty
Witam!
Niedawno zamówi³em u nich miecz wikiñski. Naprawdê porz±dna robota. Musia³em tylko trochê sztych spi³owaæ bo mia³ ma³y kant. Poza tym wszystko OK.
Pozdrawiam
Ulf
£ukasz Lewandowski
Baku Baku napisa³:
"ja polece wam strone dobrego p³atnerza wyrabia miecze szable topory i tarcze
http://www.jagmniecha.terramail.pl/ naprawde ma dobre wyroby "

A ja siê zapytam do czego dobre s± te miecze, szable itp,? Chyba, ¿e zmieni³ materia³ na g³ownie, to siê nie pytam.
Mielismy glównie od p.Marciniaka (brali¶my sórowe do oprawy) jakie¶ 2 lata temu, zrobi³y siê z nich grzebienie i to powyginane, no ale mo¿e nieprawid³owo uzywali¶my, moze mia³y wisieæ na ¶cianie?
Tak pozatym g³ownie mia³y w miarê dobry (w skali 1-5) na 3, wstepny szlif.

Carotta D. v. S.P.
Thengal
Mam pytanie: jak sprawdziæ, czy dany miecz ma rêcznie kut± klingê?
No i jeszcze jedno: czym ró¿ni± siê rêcznie kute miecze od tych robionych maszynowo? Nie chodzi mi tutaj o sprawy realizmu, tylko o funkcjonalno¶c - czym ró¿ni± siê w walce?
Huskarl Thorgrim
Hej smile.gif
Ja walczê czesk± "karolink±" i powiem ¿e odradzam zakup tego miecza - ma pewny feler. Otóz G³owica jest osadzona na PRZYLUTOWANEJ ¶rubie - efekt jest taki ¿e juz trzykrotnie wymaga³ mój miecz spawania. Co do samego ostrza to nie mam wiekszych zarzutów - pracuje prawid³owo, szczerbi siê normalnie no i jest wywa¿one tak jak lubiê smile.gif
Aktualnie przymierzam sie do zakupu nowego miecza i zdecydowanie bedê zamawia³ u tego Grzegorza Surdla o którego by³a ta awantura smile.gif Nie wiem co robi³ kiedys i prawde mówi±c mnie to mniej interesuje po tym co ujrza³em u niego obecnie. Co jak co ale nie uda³o mnie sie znale¼æ nigdzie indziej kogo¶ kto pyta mnie sie jakie wymiary ma miec ka¿dy element miecza, ile ma wa¿yæ (z dok³±dnosci± do kilku gramów) i jak ma byc wywa¿ony :D
Pozdrawiam

(niestety za reklamê te¿ nie dostanê zni¿ki... angsad.gif )
Sauron
CYTAT(Huskarl Tomas)
Co jak co ale nie uda³o mnie sie znale¼æ nigdzie indziej kogo¶ kto pyta mnie sie jakie wymiary ma miec ka¿dy element miecza, ile ma wa¿yæ (z dok³±dnosci± do kilku gramów) i jak ma byc wywa¿ony :D

Z jednej strony to dobrze - ale czy rowniez proponowal jakies rozwiazania i cos doradzal? Bo z drugiej strony nazbyt wiele pytan moze swiadczyc po prostu o niewiedzy rzemieslnika.
W koncu klient ma tylko "kilka" zyczeñ z calej gamy dostepnych rozwiazan i ma wiedziec jak sie bronia poslugiwac - reszta powinna nalezec do wykonawcy (ktory powinien posiadac wystarczajaca wiedze by to zrobic lub odrzucic zlecenie)
Huskarl Thorgrim
smile.gif
Potrafi tez i cosik doradzic, a dla niezdecydowanych mo¿na na miejscu przewertowaæ ksi±zki ze zdjêciami i opisami znalezisk (zw³aszcza jedna ksiazka jest fajna bo znaleziska sa encyklopedycznie opisane razem z wag±)
Jak mu mówiê ze chce wczesny miecz to on wie o co chodzi i mozemy skupic sie na tym co jes dla mnie wa¿ne - d³ugo¶ci, wywa¿eniu - bez zbêdnego gadania na temat jakis ewidentnych technicznych detali - to nalezy do niego i w tej dziedzinie to on mnie informuje jak to bedzie zrobione.
smile.gif
Pozdrawiam
Jakub zwany garbatym
Witam

Te¿ posiadam (wczesny) miecz od Drapala. Konstrukcja rêkoje¶ci rzeczywi¶cie jest "imponuj±ca". W koñcówkê trzpienia wspawany jest kawa³ek ¶ruby, na któr± nakrêcona jest g³owica. ¦ruba ta "wyrabia siê" po jakim¶ czasie i g³owica notorycznie obraca siê i czaem nawet odkrêca. Raz ju¿ mi siê ta ¶ruba od³ama³a, koledze z bractwa w identycznym mieczu posz³a ju¿ ze 3 razy.To niestety chyba standard w jego wyrobach. Aluminiowe ok³adziny wyrzuci³em i zamieni³em na drewno.
Co do wytrzyma³o¶ci samej g³owni raczej nie mam zastrze¿eñ.

Jednak przed zakupem radzê 3 razy dobrze siê zastanowiæ zanim wydacie pieni±dze.

Jakub zwany garbatym
Zbigniew Tomicki
Ta glowica to moze byc jako bron uzywana, Sw. Granat Reczny bigsmile2.gif
Piotr Paruch
Problemy z odkrêcaj±cymi siê g³owicami zosta³y przedyskutowane tutaj:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=772
Moim osobistym zdaniem montowanie ¶rub w mieczach to grube nieporozumienie.
Baku Baku
ma kto¶ mo¿ê link to strony oweg producêta??
lub zdjêcia mieczy od niego??
a czy od innych producêtó miecze s± bez zastrze¿en??
jeszcze niemam swojego miecza zastanawiam siê nad kupieniem miecza ze strony www.platnerstwo.prv.pl wyroby wygl±daj± ³adnie i nieby³o ¿adnych za¿aleñ i zwrotów a co wy o nich s±dzicie??i czy kto¶ ma taki miecz??
Torkell
Do³±czam siê do pytania bo te¿ mi ciekawi± wyroby tych panów. Cena jest w miare niska a i mo¿liwo¶æ wykucia miecza w ca³o¶i (prawie) wed³ug w³asnego wzoru jest zachêcaj±ca.
sagraghad
By³y juz rozmowy na temat tych panów na targowisku i chyba w karczmie
Nikifor
Poszukuje kontaktu do osoby zajmuj±cej siê wytworem metalowych p³ytek do pancerzy lamelkowych (wed³ug konkretnego wzoru) w przystêpnej cenie. S³ysza³em o ludziach z Bytowa - mo¿e kto¶ posiada do nich kontakt? Dziekuje za pomoc
Maniek
Ja ostatnio kupilem glownie od owych Panow i musze powiedziec ze jest calkiem niezla .Po probie twardosci glowni nie ma wyczowalnych szczerbien .( Jedyny mankament to klasa wyszlifowania ostrza ). Naprawde polecam .

Marek
Maniek
Ja tez ostatnio kupilem od tych Panow klinge i jestem na razie zadowolony. Po probie na twardosc glowni prawie wogole nie ma szczerb .Polecam Ich wyroby .

Marek
Baku Baku
na stronie jest dzia³ z klijentami i mo¿na sprawdziæ jak siê sprawuje broñ a skarg nieby³o. i jest gwarancja a ceny dobre pobêde d³u¿ej w bractiwe kupie u niego miecz i tarcze.
Gregor
hmm coraz bardziej sie do ich wyrobow przekonuje.. byc moze wezme u nich jedynke
smile.gif
vroobell
mam ich glowniê w mieczu (póltorak). jest OK. mo¿na ten miecz obejrzeæ w której¶ grudniowej VIVIE (tej z Alicj± B-C, kumpel mój robi³ tê sesjê zdjêciow± i po¿yczy³)

naby³em równie¿ od nich ³uczysko do kuszy (80cm, do naci±gu rêcznego). równie¿ nie mo¿na niczego zarzuciæ temu wyrobowi.

polecam równie¿ ze wzglêdu na jako¶æ obs³ugi i nie wygórowane ceny.
Lysy_Gnom
CYTAT(Baku Baku)
kupie u niego miecz i tarcze.
miecz kup jak chcesz , ale nie kupuj metalowej tarczy na Boga !!!!! po pierwsze metalowe s± niehistoryczne , po drugie juz za 175 zl kupisz gotow± drewnian± tarcze trójk±tn± np: na stronce http://www.tarcze.prv.pl/
Baku Baku
Dziêk,i ¿ê ustrzeg³e¶ mnie przed b³êdem king2.gif , ale tej strony albo ju¿ niema albo ma b³±d.Bo ani przez link ani przez wpisanie adresu wy¶wietla siê b³±d. Ale i tak wielkie dziêki sam poszukam linków do tarcz.
Lysy_Gnom
Mnie ten link chodzi normalnie. Ps tañsze formatki idzie te¿ kupiæ na stronce www.lir.prv.pl
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.