Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [inne] Repliki, producenci - dyskusje o wyrobach
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Inne uzbrojenie - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Radogost
Ave !!!

mam krótkie pytanie do frehowiczów czy kto¶ kupowa³ he³my od Piotra Nieczarowskiego???

je¶li tak podzielcie sie swoimi opiniami smile.gif
dzieki
WRzewuski
chyba chodzi o Patryka Nieczarowskiego
bo je¶li w³a¶nie o niego to robi on znakomite rekonstrukcje w niskich cenach
i wytrzyma³e
zobacz na www.nieczar.civ.pl
Marek Hilgendorf
Drogi Argailu-co do w³adania. Nie s³ysza³em, ¿eby wczesnymi mieczami, jakich zapewne wy³±cznie u¿ywacie, da³o siê w³adaæ inaczej ni¿ r±bi±c nim o tarcze. Wcze¶niak, którym mo¿na szermowaæ to wspó³czesna impresja na temat i dostosowanie go do wspó³czesnych wymagañ RR. Szermierkê to mo¿na uprawiaæ XIV-XV wiecznymi "brzytewkami". Wiêc je¶li miecz ³amie siê od nawalanki, to p prostu wytwórca siê nie pstara³....
Ja osobi¶cie mam XIII wiecznego hurdala, do¶æ niechlujnie wykonanego (nieco krzywa g³ownia, wyciête krzywo zbrocze), ale podczas tegorocznej I³¿y przeszed³ ciê¿k± próbê-jelec mi siê wygi±³ (no i prawid³owo), ale g³ownia wytrzyma³a nawet cios (i to niejeden), który poszed³ mi na p³az. Jak Hurdalek mo¿e taki zrobiæ, znaczy, ¿e nasi siê po prostu ¶rednio na tym znaj±.......
Argail
Mo¿e i masz racjê drogi Marku, nieomylny nie jestem!

CYTAT
Nie s³ysza³em, ¿eby wczesnymi mieczami, jakich zapewne wy³±cznie u¿ywacie, da³o siê w³adaæ inaczej ni¿ r±bi±c nim o tarcze. Wcze¶niak, którym mo¿na szermowaæ to wspó³czesna impresja na temat i dostosowanie go do wspó³czesnych wymagañ RR. Szermierkê to mo¿na uprawiaæ XIV-XV wiecznymi "brzytewkami"

Gdzie ja napisa³em, ¿e ja uprawiam szermierkê?? Przecie¿ wczesna walka polega na r±baniu w przeciwnika bez sztychów i nieczystych trafieñ.
eee - po co mam celowaæ w tarczê skoro mogê w przeciwnika??

CYTAT
Wiêc je¶li miecz ³amie siê od nawalanki, to p prostu wytwórca siê nie postara³....

Poka¿ mi Tego Twojego Hurdalka a ja Ci poka¿ê jak prosto go z³amaæ - i co - mo¿e te¿ kowal siê nie postara³?? - pamiêta, ¿ej stal jest tylko stal± wiêc i ma te¿ swoje mo¿liwo¶ci których nie przeskoczysz - dobry strza³ i ¿aden miecz nie przetrwa - wiem bo przypadkiem sam sprawdzi³em...

Generalnie najlepsi s± ludzie, którzy wziêli miecz do rêki ze trzy razyw ¿yciu i ju¿ wszystko wiedz± o walce orê¿em. ba! nawet porad udzielaj± bum.gif

Dla mnie osobi¶cie liczy siê umiejêtno¶æ walki, dopiero potem mogê oceniaæ brñ - to tak jakbym rozbi³ ferrari i powiedzia³, ¿e powodem by³o cienkie wykonanie - a mo¿e to ja prowadzi³em ¼le??

Reasumuj±c te wywody starej babci na klozecie - s± miecze i s± wojownicy, jak siê ¼le dobior± to nawet i sam Thor im nie pomo¿e, trzeba po prostu wiedzieæ czym siê macha i okre¶liæ swoje si³y w stosunku do orê¿a

Acha - odebra³em longsaxa (langsaxa - whatever) i powiem tak - jest [censored] zajebis szczerba.gif ty - owszem wymaga³ chwili pracy wykoñczeniowej ale i tak jestem zadowolony - W³a¶nie z braku pomys³ów na jakie¶ nowe gad¿ety zamówi³em sobie kolejny miecz u O
dala w/g w³asnego projektu king.gif

Ale nie chwal dnia przed zachodem s³oñca - Na Gnie¼nie siê oceni sprawê walka.gif

Marku, tak w³a¶nie sobie czytam moj± wypowied¼ - nie kierujê jej broñ Thorze przeciw Tobie - ani mi to w g³owie, prowadzê dialog

loki08.gif
Radogost
Jasne ze chodzi o Patryka,,,, Patryk sorry
Dir
Patryk robi swietne chelmy jak sie uprzesz to zrobi ci prawdziwe dzielo sztuki - oczywiscie za odpowiednia cene smile.gif Sam planuje niedlugo zamowic u niego nowy ruski chelm z maska icon_cool.gif
Dir
Czy ten temat nie powinien byc na uzbrojeniu ????
Marek Hilgendorf
Ale¿ Argailu!!! Ja nie atakujê Ciebie, ani nawet twojej wypowiedzi, hehe. Mia³em tylko nadziejê, ¿e przeczyta to przy okazji paru wcze¶niaków, od których raz po raz nas³uchujê siê o "wczesno¶redniowiecznych sztuczkach szermierczych". I devil.gif mnie bior±!!!!!
I masz ¶wiet± racjê-jak kto¶ nie umie walczyæ, to niech nie zwala winy na miecz....-ja na swój nie narzekam....Ale swoj± drog± uwa¿am, ¿e to oburzaj±ce, ¿e niemal przy ka¿dym zamawianym u nas mieczu trza co¶ poprawiaæ, czy¶ciæ, dopasowywaæ! SKANDAL!!!!
A'propos- wytrzyma³o¶æ mego Hurdalka mo¿esz przetestowaæ nawet jutro (30 maja), je¶li bêdzie ci siê chcia³o pofatygowaæ ok. 12 na Tory £ucznicze nad Wartê. Zapraszam naprawdê szczerze-nie wiem gdzie i jak czêsto trenujecie, ale ju¿ kilka ekip na Tory uda³o mi siê sprosiæ i jako¶ treningi id±.....
Argail
Ha!

a pewnie, ¿e przyjdê z chêci±, Mi³o, ¿e zapraszasz, szczególnie, ¿e to nie a¿ tak daleko ode mnie

Tylko nie w ten weekend - 30 i 31 mam egzaminy a to dopiero pocz±tek sesji...

Daj znaæ na priv kiedy i jak czêsto æwiczycie to siê zjawiê

ale tak siê w³a¶nie zastanawiam, jakie ja mam szanse przeciwko Waszym dwójkom?? bum.gif

A co do tego, ¿e trzeba co¶ poprawiaæ...

Jest takie powiedzenie, "poznaj fachowca, po tym, jak wykoñczony sprzêt z rêki wypuszcza"

no comment w przypadku Polskich kowali, bo faktycznie WSZYSTKIE ODEBRANE SPRZÊTY MUSIA£EM POPRAWIAÆ - dobrze, ¿e mam do tego warunki, bo inaczej krucho by by³o z moimi sprzêtami...

Ale co tu du¿o gadaæ - wszyscy kowale tak robi±, bo wychodz± z za³o¿enia, ¿e i tak ka¿dy bêdzie mia³ swoje upodobania...

ehhh.....
wszebor
CYTAT(KhaToo)
Nie pamiêtam imienia czy nazwiska faceta. Robi miecze za oko³o 6000z³ z do¿ywotni± gwarancj±.

Mo¿e chodzi ci o pana S³awiñskiego. Mia³em okazjê z nim rozmawiaæ w przerwie miêdzy pokazami dla muzeum w moim mie¶cie. Jego wyroby s± naprawdê tyle warte. I nie wciska szmelcu z pewno¶ci±. Mia³em w rêku jego miecz (p³azy, rdzeñ, ostrza s± z innej stali), który by³ niesamowity, ale kuty na koksie. I tylko dlatego nie zosta³ sprzedany.
Rugiewit
Dir, czy¿by¶ wraca³ do akcji?? smile.gif
Przemur
Jakim¶ wyj¶ciem jest u¿ywanie na treningach zwyk³ych "resoraków". Nie s± mo¿e piêkne, szczerbi± siê, ale s± tanie i do zrobienia nawet domowym sposobem. Poza tym s± do¶æ wytrzyma³e. Na treningi jak znalaz³. A je¶li chodzi o wyposa¿enie, z którym mo¿na siê "obnosiæ", to chyba angielskie miecze od Beans'a wygrywaj±. Drogie, ale jeszcze nie widzia³em, ¿eby który¶ siê z³ama³. Czasem Anglicy z Jomsborgelag przywo¿± co¶ na sprzeda¿ do Wolina, wiêc jaka¶ dostêpno¶æ jest.
Marek Hilgendorf
Hmmmmmm. Wiem z pewnego ¼ród³a, ¿e nie wszystkie z tych koszmarnie drogich angielskich mieczy s± robione w Anglii. Mówili mi to bracia Czesi, którzy wysy³aj± najlepiej zrobione g³ownie do UK, tam s± oprawiane i sprzedawane g³upim Polaczkom za 2000 z³, czy za ile tam, w ka¿dym razie 5 razy dro¿ej. Nie twierdzê, ¿e wszystkie, ale Pepiki wysy³aj± do Królestwa takie ilo¶ci, ¿e nie wykluczone, ¿e ow³adniêty mitem "anglika" wcze¶niak ³apie siê na taki egzemplarz.
A' propos- ciekawe, ¿e "angliki" spotyka siê g³ównie w rêkach wcze¶niaków, w naszym gronie bardziej ceni siê chyba robotê czesk±....tak mi siê przynajmniej wydaje....
Przemur
Heh, chyba nie mówimy o tych samych anglikach. Te o których wspomnia³em owszem czasem nie pochodz± z Wysp, ale nie s± importowane z Czech, ale bywaj± wyrabiane (o ile wiem) przez Indian ( w Republice Indii ). Z tym, ¿e to ju¿ chyba nie s± dok³adnie te, które sprzedaje Paul Beans ( nie jestem absolutnie pewien pisowni nazwiska). O czeskich mieczach nie pisa³em, bo s± niez³e (chyba wszyscy to wiedz±), ale jednak to nie to, co dobry anglik. A z tymi 2000 to chyba przesadzi³e¶- nieoprawion± g³owniê mo¿na dostaæ za ok. 600-700z³, mo¿e nieco wiêcej (w zale¿no¶ci od tego jakie ma siê doj¶cia), pe³n± wersjê za ok.1200 ( i to chyba maksymalna cena, przynajmniej za tyle by³y sprzedawane w Danii- oczywi¶cie w przeliczeniu na z³otówki). Mimo wszystko koszt w porównaniu z czesk± robot± jest wysoki. Ale jak wspomnia³em nigdy jeszcze nie widzia³em, ¿eby taki anglik siê komu¶ z³ama³. Mnie niestety na taki luksus nie staæ, ale z lubo¶ci± patrzê na te miecze- lekkie, wytrzyma³e, chyba po prostu w tej chwili najlepsze na rynku.
D±gos³aw
A moze ktos ( ewentualnie wytworca ) podalby orientacyjne ceny bo jakos na stronie ich nie znalazlem dunno.gif
CICHY_
CYTAT(Marek Hilgendorf)
Nie s³ysza³em, ¿eby wczesnymi mieczami, jakich zapewne wy³±cznie u¿ywacie, da³o siê w³adaæ inaczej ni¿ r±bi±c nim o tarcze. Wcze¶niak, którym mo¿na szermowaæ to wspó³czesna impresja na temat i dostosowanie go do wspó³czesnych wymagañ RR. Szermierkê to mo¿na uprawiaæ XIV-XV wiecznymi "brzytewkami".

A sk±d ta pewno¶æ Marku, ¿e "wczesnymi" meczami r±ba³o siê tylko tarcze. Od r±bania to s± siekiery (nie myliæ z czekanami i toporami). Zapewniam Ciê, ¿e ka¿dym narzêdziem u¿ytym jako broñ mo¿na uprawiaæ "szermierkê" rozumian± jako SYSTEM logicznych i skutecznych akcji zaczepno-obronnych, oczywi¶cie powtarzalnych i wykonalnych dla ka¿dego chc±cego je wykonaæ, bo chyba na tym polega "szermierka", prawda? I nie ma tu nic do rzeczy istnienie, b±d¼ nie istnienie materia³ów ¼ród³owych, np. traktatów. (Przy okazji - czy to co zawiera I.33 na jedynkê i puklerz to nie jest "szermierka"?) Cechy konstrukcyjno-funkcjonalne ka¿dej broni wprost wymuszaj± konkretne sposoby jej u¿ycia. Miecz "wczesny" ma swoj± specyfikê u¿ycia i bynajmniej nie chodzi tu o "krawêdziowanie" siê (to mo¿na robiæ ciê¿kimi mieczokszta³tnymi ³omami), ale nie odbiega sposobami u¿ycia szczególnie daleko od innych mieczy. Jest prosty, obosieczny i ma do¶æ krótki chwyt, niezbyt d³ugi jelec i masywn± g³owicê oraz ciê¿ar w granicach 0,8-1,5 kg. Takim mieczem mo¿na wykonywaæ ca³± masê ró¿nych ró¿nistych zagrañ i sztuczek, prostych i skomplikowanych - ca³a sztuka polega na tym, aby wybraæ i stosowaæ te skuteczne - i to jest w³a¶nie "szermierka".
Przy okazji - sk±d ta z góry za³o¿ona niechêæ do nas, czyli "wczesnych"?
CICHY
O¶ Z³a
Marek Hilgendorf
Moja pewno¶æ bierze siê z rozmów z niejakim Tadeuszem Antonim Pagiñskim, ostatnio gada³em z nim na ten temat na Kapitule w lutym. Pagina to dla mnie autorytet w tej dziedzinie. Oczywi¶cie jeden z drugim na tym forum- i nie pijê tu do przedmówcy twierdzi, ¿e zna siê na tym lepiej ni¿ fechmistrz, ale to nie miejsce by to komentowaæ. Jak mawia Pagiñski- SZERMIERKA JEST JEDNA.
Mia³em w rêce kilka orygina³ów wczesnych mieczy (przywilej dyplomownego historyka) i nie zazdroszcze nikomu, kto chcia³by nimi robiæ nawet najprymitywniejsze zastawy-wa¿one s± do ciêcia z ³okcia, ale tu nie formu³ujê kategorycznych wniosków-nie jestem fechmistrzem.

A co do mojej niechêci do wcze¶niaków-mam po prostu z³e do¶wiadczenia w kontaktach z nimi. Nie chcê uogólniaæ, ale po prostu ¶mieszy mni to, ¿e muszê w walce z wcze¶niakiem padaæ po mi¼niêciu w ramiê, czy udo- i to takim, które zadane prawdziwym mieczem nie skaleczy³oby nawet nieopancerzonego przeciwnika. Zupe³nie jakby w ¶redniowieczu ka¿dy cios w udo powala³ ¶miertelnie wroga!!!! Ale podkre¶lam- nie mam nic do wcze¶niaków i wszych zasad jako takich-po prostu nie lubiê z wami walczyæ z w/w powodów. Zwykle walczê na zasadach buhurtowych-tylko korpus i ³eb i do wyrzygania!!!!
PRZEMURZE- te 2000 to kwota zas³yszana! Sam siê zgarbi³em jak to us³ysza³em, mo¿e kto¶ przsadza³, poza tym by³o to parê lat temu....mo¿e co¶ siê w tym temacie zmieni³o na lepsze..........
UFFFFFFFFFF ale siê zmêczy³em tym pisaniem.......
Przemur
Nie spierajmy siê mo¿e kto uprawia szermierkê, a kto nie, bo tu chyba mieli¶my o sprzêcie popisaæ. Co do tego, ¿e miecz s³u¿y³ do "r±bania" tarczy- kurcze, jasne, ze do tego (miêdzy innymi) s³u¿y³. Niby sk±d siê wzi±³ zwyczaj zmieniania tarcz w wikiñskich pojedynkach? Ale je¶li chodzi o dzisiejsze walki ( chyba nikt nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e s± do¶æ odleg³e je¶li chodzi o realizm itp. od pierwowzorów), to szermierkê owszem mo¿na zobaczyæ czasami i w wykonaniu "wczesnych" i "feuda³ów". A najbardziej to chyba w wykonaniu tych, co siê szabli chwytaj±, bo to najbardziej "szermiercza" broñ (porównuj±c machanie szabl± z ok³adaniem siê pó³torakiem "do wyrzygania").
Ale wracaj±c do tematu, mo¿e kto¶ jest sk³onny poleciæ miecze od konkretnego producenta? Takie, ¿eby by³y wytrzyma³e, ³adne i niedrogie. Ja mogê poleciæ "firmê" Valhalla Swords- niez³e miecze, mniej wiêcej takiej klasy jak czeskie, dosæ ³adne, z gwarancj±, dodaj± pochewkê ca³kiem przyzwoit±. Cena ujdzie, choæ mog³yby byæ trochê tañsze, ale nie jest najgorzej. Wiêcej nic nie powiem, ¿eby nie by³o, ¿e za bardzo reklamujê. Kto chce, ten znajdzie.
Marek Hilgendorf
Hehe-to prawie rozmowa na czacie, co nie Przemur????
Ja polecam robotê Or³a- to Czech (i to jego prawdziwe nazwisko)
Robi bardzo wytrzyma³e rzeczy, ³adniej ni¿ Hurdalek, choæ jest nieco dro¿szy. W zesz³ym roku by³ na Grunwie...
W Pyrlandii mamy kilka "Or³ów"- piêkna i wytrzyma³a robota. Za "zwyk³±" jedynkê wo³a³ w zesz³ym roku 80 euro, ale wtedy nie by³ taki z³odziejski kurs...
Jak kogo¶ interesuje-mogê zdobyæ namiar na "ptaszka"
KhaToo
Ja bardzo chêtnie zobaczy³ bym jakie¶ foty, chêtnie stronê internetow± owego jegomo¶cia. Szukam czego¶ na XII/XIIIw.
Aran_Linveil
Czy ktos spotkal sie moze w wyrobami Macieja Tomczka? Mozna na nim polegac?

Nastepnie czy poradzilibyscie mi zakup rekawic klepsydowych czy moze raczej rêkawic opartych na wzorach z Visby?

Prosze o pomoc i pozadrawiam Aran Linveil

P.S
Ewentualnie prosze o kontakt do innych p³atnerzy.
Katia
Dzieñ dobry. Tak siê sk³ada, ¿e jestem szczê¶liw± posiadaczk± przedstawionych tutaj klepsydr. Moim zdaniem s± wykonane porz±dnie i ³adnie, natomiast za bardzo jeszcze nie mia³am okazji ich przetestowaæ.
Co do Maæka, to na pewno zna siê na swojej robocie i robi rzeczy b.³adne i solidne, natomiast, je¶li chodzi o terminy... to jest niestety straszny. Podejrzewam, ¿e parê osób mo¿e co¶- nie- co¶ na ten temat powiedzieæ.

Co do wyboru rêkawic, no to trzeba je dostosowaæ do reszty uzbrojenia. Wydaje mi siê, ¿e pod wzglêdem ochrony i innych, natury technicznej, nie ma specjalnej ró¿nicy, zale¿y od indywidualnych preferencji. Ale niech wypowiedz± siê m±drzejsi...
Pozdrowienia.
Aran_Linveil
Swietnie. Mialem nadzieje uslyszec taka wypowiedz, co do terminow to sie tego spodziewalem. Wlasciwie to chyba zaden platnerz nie robi teraz nic na czas.
Katia
Je¶li Ci nie przeszkadza, ¿e zamówione na grudzieñ rêkawice dostaniesz na we wrze¶niu, tylko dwa lata pó¼niej, to gor±co polecam Maæka. bigsmile2.gif Bardzo sympatyczny, na pewno siê dogadasz! Powodzenia.
Aran_Linveil
Z tymi dwoma latami to na prawde? Czekalas 2 (s³ownie: dwa ) lata na rekawice??
nieczar
w sprawia cen prosze o kontakt meilowy ,gdyz na forum nie wolno mi prowadzic dzialalnosci handlowej
Katia
No, nie przesadzi³am. Ale znam takich co do tej pory nie mog± siê doczekaæ, a mia³o byæ w grudniu.
Wotawa
Te dwa lata to by³o u pewnego bardzo znanego i bardzo dobrego p³atnerza spod Warszawy.
Maciek mia³ jeszcze wtedy ca³kiem dobre terminy. Zreszt± musia³ mi poprawiaæ ten he³m którego produkcja zajê³± dwa lata, bo mnie ju¿ siê nie chcia³o je¿dziæ z poprawkami, dzwoniæ, przypominaæ siê i czekaæ.

Nie wiem co jest grane z tymi terminami, ale to troche loteria, bo niemal ka¿dy co¶ komu¶ zawali³.
Fionn
A ja poza rewelacyjnymi he³mami Puchatka polecam równie gor±co rêkawie klepsydrowe, idealnie dopasowane do rêki i zero krêpowania ruchu.
Pati
Ostatnio odebra³em KAPALIN produkcji Puchatka.
Jestem bardzo zadowolony z wykonanego he³mu tym bardziej ¿e zamawia³em Go telefonicznie bez ¿adnego osobistego doje¿d¿ania do wytwórcy!no i cena te¿ mi odpowiada i termin wykonania na moj± pro¼bê okaza³ siê naprawdê szybki, bowiem "nasz" Szczeciñski p³atnerz do¶æ ¿e terminy wykonania mia³ kosmiczne to i cena te¿ okaza³a siê kosmiczna a ma³o tego jako¶ dziwnie nie móg³ zrozumieæ o jaki Kapalin mi chodzi chocia¿ poda³em mu 100 % namiary.
Zatem spokojnie mogê poleciæ Puchatka z czystym sumieniem ka¿demu komu zale¿y na dobrym i fynkcjonalnym wykonaniu zamówienia!!!
Marcus Aurelius Carnifex
O wy niedobrzy cool.gif .

To pewnie przez was musia³em tyle na swoj± saladê czekaæ cool.gif .

Pa
Fionn
Otu¿ nie Rze¼niczku, czeka³e¶ zapewne ze wzglêdu na pana co to zamówi³ u Puchacza peln± p³ytê i zapomnia³, ¿e na to trzeba mieæ pieni±dze... ¶mieræ mu (na swoje ³apki te¿ musialem poczekaæ)
Marcus Aurelius Carnifex
Problemy czasowe mia³, bo mu pracownik uciek³ i sam musia³ wszystko d³ubaæ.
borys
Mam pewn± zagryche.
Jestem posiadaczem dwóch mieczy 2 i 1 od Aladina maj± oko³o 4 lat i jestem zadowolony. Aczkolwiek koledzy z grupy w ci±gu roku "po³amali" cztery jego szable ¶redniowieczne . Po³amali w "" bo biæ siê umiej± A kto zna Bugiego to chyba w jego umiejêtno¶ci nie w±tpi. Dodatkowo zamówiona u pana A. glewia mia³a o zgrozo aluminiowe nity i rozp... siê po kilku z³orzeniach . No a poczyta³em o panu Marciniaku i nie wiem co o tym s±dziæ . Ja na ±ladina ze swoim sprzêtem nie jêcze , ale do¶wiadczenia kumpli z grupy hmm.
No i pytanie czy Aladin siê skiep¶ci³ i braæ od Marciniaka , czy mo¿e od kogo¶ innego w podobnych cenach.
Prosze o mnóstwo szybkich odpowiedzi bo trzeba szybko zamówiæ kilka sztuk broni .
DZIÊKI
Boran
To ja mo¿e jeszcze z innej beczki:
Maciejko. Wiem,¿e opinie na jego temat nie by³y przychylne, ale cz³owiek siê ju¿ znacznie poprawi³ i robi naprawdê niez³y sprzêt. Tylko nie nale¿y ufaæ ofercie ze strony www.miecze.pl bo w rzeczywisto¶ci jest znacznie szersza. Polecam miecze robione wed³ug indywidualnego zamówienia.

pozdr
Boran
shadow
Pracownia P³atnerska NORIKUM
co mo¿ecie powiedzieæ o ich mieczach?? bum.gif
Arbor
Obawiam siê, ¿e to nie ten temat smile.gif Og³oszenie to nie jest smile.gif
Thorgest
Witajcie

Je¿eli macie to poslijcie tutaj jakie¶ zdjêcia, ilustracje i najlepiej namiary na kogo¶ kto potrafi³by zrobiæ niespawany buzdyganik.
Szuka³em na google w grafice pod "mace" ale tam nic powa¿nego nie ma.
Pozdrawiam
Thorgest
dodam te¿ w±tku ogólnej broni obuchowej

http://www1.tip.nl/~t401243/mac/mac16rA.jpg - tutaj s± dwie - takie co¶ d³ugie i niebieskie i drugie na dg³owami koloru ¿ó³tego

http://www1.tip.nl/~t401243/mac/mac41rB.jpg - a tutaj to samo ¿ó³te na skraju po lewej stronie
Hever
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/of_j..._jacbuzdyg.html

pod tym adresem jest do kupienie buzdygan

Pozdrawiam king.gif
Thorgest
Hever wiem ale ten jaki¶ taki brzydki jest, a poza tym nie jest wczesny
vroobell
CYTAT(Thorgest)
http://www1.tip.nl/~t401243/mac/mac16rA.jpg - tutaj s± dwie - takie co¶ d³ugie i niebieskie

to "niebieskie" to akurat tasak wczesny jest
synek
koledze chyba chodzi³o o to niebieskie w prawym dolnym rogu
lob19
Czasem siê cos pokazuje na Allegro, ale zwykle nic specjalnego to to nei jest.
piotrekk
wie kto¶ mo¿e jak zrobiæ buzdygan albo sam± g³owicê do niego naa XIII wiek a jak nie to mo¿e gdzier mo¿na go kupiæ pomijaj±c allegro
Naazir
Tu mo¿na te¿ zamówiæ:
http://www.dlarycerzy.livenet.pl/topory8.htm
Butcher*
Mam pytanko czy kto¶ ma i mo¿e mi podaæ namiary do Matery podobaj± mi jego he³my
za informacjê z góry dziêki. icon_cool.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jacek Matera
O.Kolberga 2c/14
81-881 Sopot
(dom)

Polna 1, teren Hipodromu
81-745 Sopot
(warsztat)
jacekmatera@o2.pl

Pozdrawiam
Gwyn
Butcher*
Wielkie dziêki Gwyn smile.gif
Breja
Je¶li to mo¿liwe prosi³bym o podanie namiarów do reszty p³atnerzy z okolic £odzi, a tak¿e [co by nie zak³adac podobnego w±tku] do mieczników.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.