bylem do niedawna szczesliwym posiadaczem miecza wykonanego przez Odala, niestety zlamal sie po pol roku podczas treningu. Napisalem do Odala, ile daje gwarancji na swoje wyroby (zapomnialem zapytac na poczatku, bo zbyt wielka rajcowke z tego miecza mialem ;), a on wyczul
trupa nosem i wykrecil sie sianem (czy na odwrot) - zaproponowal mi nowy miecz za 200,- + zlam w rozliczeniu. wszystko fajnie, tylko byl to drugi zlam w krotkim czasie. najpierw po tygodniu zlamal sie miecz kumpla (kupilismy 2 na wstepie), Odal wymienil go od razu. Dokupilismy 3 miecz i wszystko szlo ok, tyle, ze pozniej zlamal sie moj, a przy okazji zamowilismy tez 4 miecz dla kolegi (nie wyslal go, chociaz bylismy juz dogadani). odal sie zniknal, nie odpowiadal, stad moje pytanie: czy miecze kute dla znanych bractw roznia sie od mieczy robionych dla prywatnych klientow (miecze w jednej kategorii cenowej) ? chodzi mi o to, ze odal mogl sobie o nas pomyslec w taki sposob: kupia i zawiesza na scianie po tygodniu. mysmy trzaskali sie dosc powaznie, stad prawdopodobnie uszkodzenia. kolejny kumpel rowniez bral miecz prywatnie (nie u odala) i zlamal mu sie juz 2gi, wymieniony ! czekam na komentarze odnosnie mieczy odala (zaznaczam, ze dbalismy o nie) i robienia w konia mlodych i niedoswiadczonych.
tak moim zdaniem to niezle was przycial, ale zastrzegam ze go nie znam..
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(ilm)
kolejny kumpel rowniez bral miecz prywatnie (nie u odala) i zlamal mu sie juz 2gi, wymieniony ! czekam na komentarze odnosnie mieczy odala (zaznaczam, ze dbalismy o nie) i robienia w konia mlodych i niedoswiadczonych.
ogólnie nie bedê cytowa³ co³o¶ci ale tak w³a¶nie jest niestety sam sie z alladynem kiedy¶ po¿ar³em jak musia³em mu 6 mieczy odesa³æ ale od tamtej pory czyli od 4 lata dla mojej grupy przynajmniej robi miecze dobre. co¶ w tym jest ¿e kowal jak wie ¿e dla grupy to sie przyk³ada a jak dla private non in rr to odwala i miecz najbezpieczniej na scianie zawiesiæ.
Inna sparwa ¿e osobi¶cie Odalla nie znam nawet w pewnym momnecie my¶la³em ze piszes zo D±balu :D to tak w kwesti moich doswiadczeñ z sprzed jakiego¶ czasu.
Znam pana Odala osobi¶cie i jestem w posiadaniu jego produktu. Musze przyznaæ, ¿e bardzo go sobie chwale. Doskonale znosi treningi, a po ostatnim Wolinie pojawilo sie jedynie pare ma³ych rys. Ogólnie nie zanosi siê na to by mia³ siê szybko z³amaæ. Jak dot±d jedynie skargi jakie s³ysza³em pod adresem Odala dotyczy³y niedotrzymywania terminów zamówieñ. Jego wyroby za¶ s± przewa¿nie chwalone za dobre walory bojowe.
bardzo sie ciesze i gratuluje. moze po prostu mielismy pecha, nie wiem. absolutnie nie chce tu szkalowac dobrego imienia Odala, lecz nadal pozostaje pewien niesmak, sam rozumiesz
pozdrawiam
ILM
moze w przyszlosci jeszcze bede blogoslawil imc Odala, zobaczymy (w drodze eksperymentu pewnie zakupie nowy miecz)
Znam Odala i jego miecze (sam takowy posiadam). Facet robi miecze ze stali narzêdziowej (twarda jak diabli). Uzytkownicy zazwyczaj sobie je chwal± (choæ s± przyciê¿kawe - 1,4 kg), ale ogólnie jest pozytywnie odbierany
)
Ja bra³em od Norberta ( Odala ) ju¿ 6 mieczy i scramasaxa i ¿aden nie pêk³, s± wytrzyma³e jak diabli. Popieram, ¿e s± przycie¿kie i niezbyt dobrze wywa¿one ale mimo to polecam.
Halfgar !
mialem jego miecz, wiem z czego byl zrobiony i ile wazyl ;)
a tez go sobie chwale, bo pomimo wszystko mial najdluzszy staz z mieczy z mojego otoczenia. i kasal tez zajadle. mnie tylko rozwalil Odal tym, ze
nie chcial mi powiedziec ile na nie gwarancji daje, gdy juz mi poszedl. wtedy zaczalem myslec o tej 'ewentualnosci' (gorsze dla kolekcjonerow, mocniejsze dla wyjadaczy). po fakcie zaproponowal mi, ze jak odesle zlam, to za 200,- mi nowy zrobi. nie mialem (i nadal nie mam
) kasy, wiec licze, ze jak wszystko sie wyprostuje, to jego zobowiazanie bedzie nadal aktualne.
ILM
Ha ,a mnie wykul miecz Wegiel......
Istne cudenko,lieciutki ,szybki ,ladny......wszyscy nim sie zachwycali na Liwie.......ale po turnieju bojowym nie ma na nim miejsca na ktorym by nie bylo szczerby....
Czy tak ma byc ?
Saszkin
Có¿ - za miêkki po prostu ten miecz - ja znam jednego p³atnerza robi±cego wspania³± broñ - tylko, ¿e ceni siê on, ale ma i za co - znam go osobi¶cie - to encyklopedia wiedzy o metalurgii - Krzysztof Panas z £añcuta - senior. Jest mistrzem w szabli polskiej i katanie, ale kuje te¿ miecze ¶rednowieczne i wszelk± inn± broñ bia³± jak te¿ os³ony
czyli ze 400 za miecz ,to slaba cena?
to teraz moj mieczyk juz tylko na sciane
i po nowy na Lancut:)
Niekoniecznie na £añcut, lecz po prostu po twardzy miecz - ¶± ponoæ i takie za 200 z³ - Ale Panas ceni siê sporo wy¿ej. W sumie cena nie jest wa¿na dla samego miecza. Nieraz i za 1000 mo¿na bubel kupiæ. Panas ceni siê oko³o 1000 , ale za te pieni±dze masz dziwer, który sam r±bie(jak go tylko grzecznie poprosiæ)
No panowie, krawêdziujcie siê dalej a i najlepszy miecz pójdzie w diab³y. Nie zastanawia was fakt, ¿e niektóra broñ by³a u¿ywana przez lata /nawet i wieki/? My¶licie, ¿e walczono jak na amerykañskich filmach - ostrze w ostrze? Mi tam by³o by szkoda wydawaæ tysiaka na miecz, który i tak siê z³amie. /Tylko nie piszcie, ¿e u¿ywacie miecza przez X lat i siê nie z³ama³/
Pozdrawiam
Nie pamiêtam imienia czy nazwiska faceta. Robi miecze za oko³o 6000z³ z do¿ywotni± gwarancj±
Co¶ w tym jest. Najw±¿niejsze jest jednak podejscie kowala. Je¶li stal przy kuciu siê przegrzeje, to mieczyk tam pêknie. Kowal mo¿e taki przegrzany sprzedaæ i mieæ nadzieje, ze siê uda...lub wywaliæ do kosza metr stali czasem drogiej i dobrej.
jakie macie doswiadczenia z platnerzami z lodzi - Puchatkiem oraz Maciejem Tomczakiem ?
Ktorego z nich polecacie / odradzacie ?
Z gory dzieki za info.
Widzia³em jeden egzemplarz he³mu (produkcja : Maciej Tomczak), który zwie siê bodaj¿e "psi kaptur" (zas³ona podobna do psiego pyska z tym, ¿e na zawiasie czo³owym, dzwon basinetowy) i wygl±da³ ¶wietnie!
Z tego co pamiêtam, to walczy³ w nim Pigrza na Soplicowie.
Sam zamierzam u niego zamówiæ salade + rêkawice - jak dostane to siê odezwê
Pozdrawiam
Kuba
P.S.
Z tego co pamiêtam to Puchatkow± saladke ma Janusz Kakofoniks z Gdañska - ale g³ow± nie rêcze ...
CYTAT(Jakub z Bielska)
Z tego co pamiêtam, to walczy³ w nim Pigrza na Soplicowie.
Z tego co pamiêtam to Puchatkow± saladke ma Janusz Kakofoniks z Gdañska - ale g³ow± nie rêcze ...
W takim razie nale¿y on do B³a¿eja(z Wolnej Kompanii)
Je¶li mnie pamiêæ nie myli, to by³ to okup po wziêciu do niewoli.
A Janusz faktycznie ma tak± saladê i naprawdê robi ona wra¿enie!
CYTAT
W takim razie nale¿y on do B³a¿eja(z Wolnej Kompanii)
Mo¿e byæ, nie wnikam ;)
Pozdrawiam
Kuba
Regularnie zamawiam u Macieja Tomczaka, ale nie mogê te¿ z³ego s³owa powiedzieæ o Puchatku - Tomasz Kowalski.
Ja regularnie zamawiam u Puchatka. Od niego mam ju¿ trzeci komplet opancerzenia i raczej nie zamierzam zmieniæ p³atnerza. Ze wszystkich elementów jestem bardzo zadowolony. Jego wyroby s± wysoko cenione a nie za drogie np. w porównaniu do Chotomiarza. Jedyn± wad± jest nieterminowo¶æ. Zamówienie trzeba sk³adaæ pó³ roku z góry zw³aszcza na wiosnê - ma bardzo du¿o zamówieñ.
Maciej Tomczak to ta sama szko³a p³atnerska. Te¿ robi bardzo dobry sprzêt. Mam he³m jego produkcji - jestem z niego zadowolony. He³my robi± z blachy 3 mm, wiêc mo¿na ¶mia³o i¶æ w najwiêkszy m³yn.
Najwa¿niejsze jest to, ¿e s± oboje bardzo mili i nie robi± ³achy jak co niektórzy przy robieniu sprzêtu.
wynika ze obaj panowie sa solidni.
A jak wygladaja u nich ceny ? Sa zblizone czy ktorys jest ewidentnie drozszy ?
Rczej sie nie ¶cigaj± z cenami. To koledzy. Ceny - hm
nied³ugo na stronie Maæka. Puchatek te¿ skorzysta, bo ceny maj± podobne :-D
Przyka³dowo he³my:
przy³bica - 550
kapalin - 350
Tak, terminy s± problemem. Niestety to bardzo powszechna przypad³o¶æ p³atnerzy polskich. Oczywi¶cie to siê musi zmieniæ.
a tak przy okazji - czy mozna prosic o jakies namiary (najlepiej mejlowo - netowe) na obu panów?
http://www.platnerz.glt.pl/
Maciej Tomczak
Puchatek - Tomasz Kowalski - (42) 213-24-01
dziekuje pieknie... nichcia³bym byc marudny, ale czy puchatek ma mejla?
Puchatek ma maila ale korzysta z niego tylko jak sie wcze¶niej z nim umówisz ¿eby odebra³.
Z salady jestem bardzo zadowolony. Jest zgodna z wzorem który Puchatkowi da³em, bezpieczna, i bardzo ³adnie wykonczona.
Koszt razem z podbródkiem - 650z³
Z puchatkowych sprzêtów w¶ród ludzi to poleci³bym obej¿eæ Pig¿y napier¶nik (na zdjêciach z Soplicowa z zesz³ego roku ze strony Wolnej Kompanii chocia¿by).
Radzê sk³adaæ zamówienia u Puchatka na jesieni bo siê ch³opak nie wyrabia na wiosnê.
Naprawdê warto u niego zamawiaæ.
CYTAT(Janusz (vel Kakofoniks))
Puchatek ma maila ale korzysta z niego tylko jak sie wcze¶niej z nim umówisz ¿eby odebra³.
Z salady jestem bardzo zadowolony. Jest zgodna z wzorem który Puchatkowi da³em, bezpieczna, i bardzo ³adnie wykonczona.
Koszt razem z podbródkiem - 650z³
jaka to by³a salada i jaki podbródek? masz moze jak±s fotke? bo tez jestem zainteresowany podobn± konfiguracj± i sie zastanawiam ile mnie to uczyni... by³bym wdzieczny za fotke (moze na mejl? ghost666@poczta.fm).
Witam
A czy omawiani tutaj p³atnerze wykonuj± równierz elementy uzbrojenia wczesno¶redniowiecznego? Dok³adnie chodzi mi o he³m normañski taki zwyk³u obrêczowy z nosalem lub sz³om wielkopolski.
Pozdrowienia
Zapewne...
Skoro radz± sobie z saladk±
Pozdrawiam
Jakub
Szczerze mówi±c nie s³ysza³em... Ale bardzo dobre wczesne he³my robi Sebastian ze Smoczej Kompanii i tak zwani Rzymiarze. Ceny s± podobne. Kontakt przez Piotra Waska lub Semka (s± w¶ród u¿ytkowników).
CYTAT(Langus)
A czy omawiani tutaj p³atnerze wykonuj± równierz elementy uzbrojenia wczesno¶redniowiecznego? Dok³adnie chodzi mi o he³m normañski taki zwyk³u obrêczowy z nosalem lub sz³om wielkopolski.
Pucahtek jest w stanie zrobiæ Ci co tylko sobie za¿yczysz. Sprzêta o które pytasz równie¿.
pzdr
Reszta te¿.
Dodam, ¿e dzia³a tu te¿ £ukasz Lewandowski i Artur Nowicki.
Ostatni ma powa¿ne k³opoty ze zdrowiem, po trawieniu blachy kwasem, wiêc chyba bêdzie jaki¶ czas niedostêpny.
W £odzi jest w czym wybieraæ. Robi± wszystko.
Lewandowski i Nowicki tez sa z £odzi/okolic ?
Tak drogi Filipie, obaj s± z £odzi. £ukasz Lewandowski robi najlepsze nogi na ¶wiecie. Niestety potwierdzam to co napisa³ Wotawa o powa¿nych k³opotach ze zdrowiem Artura Nowickiego.
Pozdrawiam.
O zdrowie Artur zadje siê modlono siê jak s³ysza³em na mszy w czasie
Turnieju w £êczycy. Miejmy nadziejê, ¿e przyjdzie szybko do siebie.
Przy okzaji przypomina nam to o sporych niebezpieczeñstwach jakie kryj± siê czasem w tej zabawie.
Cieszy to, ¿e ci czterej ³ódzcy p³atnerze prezentuj± na prawdê wysoki poziom. Poza tym zdaje sie kilka osób tego fachu jest tu chyba jeszcze, choæ pracuje na mniejsz± skalê.
Poziom zasadniczo jest wyrównany. Oczywi¶cie ka¿dy ma jakie¶ "specjalno¶ci zak³adu" np. Maciek Tomczak ma np. du¿y talent do kszta³towania krzywizn.
W takim razie mam nadzieje ze Artur Nowicki szybko powroci do zdrowia.
A jak jest z cenami tych dwoch panow w porownaniu z Tomaszem Kowalskim i Maciejem Tomczakiem ? Domyslam sie ze zblizone ? maja jakies strony w sieci?
a tak przy okazji juz zupelnie - znacie kogos wytwarzajacego sprzety-blachy, godnego polecenia, z Poznania ?
O ile wiem £ukasz Lewandowski nie ma strony. Zlecenia to raczej poczta pantoflowa (telefon na priva, jak chcesz). Ceny nie s± ma³e ale my¶lê, ¿e warte wyrobu. Np. nogi z ³ydkami i trzewikiem trzymaj± siê doskonale bez dowi±zywania u góry do przeszywki lub pasa.
Pozdrówka
£ukasz i Artur chyba maj± wyzsze ceny, ale trudno mi tu byæ pewnym.
Jest w spisie rzemie¶lników na Bagrittonie.
Jeszcze s³ówko o Puchatku: wyroby klasa, terminy hmm do mnie ma cztery miesi±ce obsuwy /zamówienie tyczy³o pe³nej p³yty/. Na £êczycy dosta³em w koñcu rêkawice, na reszte ci±gle czekam. Podobno zamówieñ ma do Grun. 2004, ale warto pytaæ bezpo¶rednio.
A XII-XIII-wieczne rzeczy Ci Panowie robi±? Chodzi mi o he³my ruskie i koczownicze typu "pó³maska" (np. taki jak z Nikolskoe) i "liczina" - z zas³on± w kszta³cie twarzy (np Kovali). I ile to mo¿e kosztowaæ??????
U Puchatka teraz drozej, jak zamawialem salede z podbrodkiem to liczy juz 700zl.
Mo¿e i tak. Ale robi j± z blachy 3 mm!!!
700 z³ za saladê z podbródkiem to by³o ju¿ od dawna.
Du¿o zale¿y od skomplikowania samego modelu.
Niemirze, mówili¶my o tym w prywatnych rozmoach,a le dodam i tu. Owszem, robi±. :-)
Imæ Mardinus ma w swojej ofercie takie oto karwasze:
http://www.mardinus.c2000.pl/oferta/akceso...ia_01.php?id=91
i nagolenice:
http://www.mardinus.c2000.pl/oferta/akceso...ia_01.php?id=90
Na stronie jest napisane, ¿e s± to rzeczy wczesne. I tu rodzi siê moje pytanie - jak wczesne? Ja chcia³bym odtwarzaæ wiek 13 - nadadz± siê, czy absolutnie nie?
Uwaga!
Takie cus to chyba zostalo stworzone na podstawie sprzetu ,ktory uzywa³a bizantyjska guardia varegiana , i niektorzy koczownicy. Stosowanie tego typu elementow jako uzupelnienia kostiumu Wikingow czy s³owian to daleko id±ca Torgalizacja
,absolutnie zas nie w XIII w.
Mi³ó by blo,zeby producenci dodawali do swoich produktow b. szczegu³owe opisy ......
Pozdro.
Aiuto
Szkoda, wygl±da³y ³adnie
W takim razie czy móg³by¶ napisaæ czym powinienem siê zainteresowaæ, ¿eby zgadza³o sie z okresem, który odtwarzam?
Jak na moje rozeznanie ,to jesli chodzi o Europe zachodnia,to niestety d³€ga kolczuga z mitynkami i kapturem kolczym ........na nogach wszelkie szyny ,czy pierwsze nagollennice ,czy nakolanki ,od IIpolowy XIIIw.
POzdr. Aiuto
A ja wiem jak takie cos zrobic kupic plaskownik cienki pociac wyszlifowac i dorobic paski zaledwie pare godzin roboty no i jeszcze moze nawet tansze!!
Na stronie naszego Bractwa, adres poni¿ej - w dziale artyku³y jest artyku³ o karwaszach tatarskich - czyli datowanych ju¿ na 1 po³. XIII wieku.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.