Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [inne] Repliki, producenci - dyskusje o wyrobach
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Inne uzbrojenie - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
jasmin
Maciej Tomczak - komorke zmienil - biezaca - 888060515;
Ja w cenie helmu "malpki" mam jeszcze serwis sezonowy - przeklepanie, przepolerowanie, biezace poprawki itd ... Niestety nie wiem jak pozostali platnerze, gdyz u nich nie bylem i nie zamawialem.
Pozdro
Micha³ /Gwyn/ Czerep
£ukasz Lewandowski i Krzysztof ¦wi±tkiewicz. Znani z forum. Pozdrawia
Gwyn
Breja
CYTAT(Gwyn)
£ukasz Lewandowski i Krzysztof ¦wi±tkiewicz. Znani z forum.

Zapewne, ja jednak podpadam pod ka¿dym wzglêdem pod kategorie "freshmeat" wiêc dla mnie znani nie s± icon_wink.gif
Pana Krzysztofa znalaz³em po¶ród u¿ytkowników, pana £ukasza jednak nie.Czy moge prosic o jego login?

pozdrawiam
Fionn
Je¶li chodzi o Puchatka to puchatek212@op.pl
Adalbertus
13 wiek to jeszce spokojnie uzywac mozna odlewanych z brazu i mosiadzu...bulaw:) a co do buzdyganow to moze ktos mnie oswieci jakie sa najstarsze dowody ich istnienia?
Elchon
A ja mam pytanie czy byly buzdygany na stalowej hmm raczce bigsmile2.gif bo drzewcem tego nie nazwe:P? Chodzi mi o polowe XV wieku bo tu i owdzie takowe mozna kupic,czy tylko na drewnie?
Adalbertus
W zbrojowni MN, muzeum Czartoryskich i na Wawelu w Krakowie jest pare buzdyganow i o ile pamietam, wszystkie z 15 w. Kazdy jest w calosci zelazny, moze ktorys posrebrzany. Jakby kogos interesowalo, to historyczna metoda mocowania pior czy skrzydel buzdyganu w glowicy polegala na wkladaniu miedzianego drutu do szpar,gdzie tkwily owe piora i trzymaniu dopoki ta miedz sie nie wlala do srodka/wiecej o tym w "Teofilu". nastepnie czekano az konstrukcja zastygnie. dzis chyba wszyscy historycznie spawaja...
Elchon
Owszem drogi.Ale ja posiadajac kirys i naramienniki produkcji Tomali nie narzekam-sa ladne(nawet bardzo),robione na wzor zachowanych oryginalow-z pewnymi modyfikacjami.Pewne pogloski mowia jednak o niespecjalnej wytrzymalosci he³mow...coz nie mam akurat he³mu jego produkcji wiec nie potwierdze.
Bary¶
Witam
Co do he³mów mamy dwa jego produkcji. I w³a¶ciciele s± zadowoleni, ¿ebrowy trochê siê wgniata smile.gif
ale ten co ma na stronie pod nr 7 http://www.tomala.tron.yupe.net/of_d/plyto...lmy/helm7_1.jpg jest nie do zdarcia. Czyli polecam yes.gif bigsmile2.gif
Wotawa
Jak w temacie. Temat scalony z kilku w±tków.
Snaewar
Witam

Planujê zakup he³mu bêd±cego wiern± rekonstrukcj± "nosala" znalezionego na Ostrowie Lednickim (prawdopodobnie z okresu najazdu czeskiego) i takowy ma w swojej ofercie Anter. Jak oceniacie jego zgodno¶æ z orygina³em? Niestety wyrobu Antera nie dane mi by³o widzieæ "na ¿ywo". Wiem, ¿e mo¿na siê dogadaæ z wytwórc± na temat szczegó³ów zamiawianego produktu, ale muszê wiedzieæ co chcê zmieniæ w wersji, któr± prezentuje na stronie smile.gif
Z góry dziêkujê
Maciek

P.S. Je¿eli takowe pytanie ju¿ jest to przepraszam, ale nie znalaz³em.
Rabiega
Re - Snaewar :
Mam takowy.
I mogê tylko szczerze poleciæ - solidny, za niewygórowan± cenê.
Dobra i wierna kopia znaleziska, nie ¿adna "wariacja na temat".Z podczepianym kapturem chroni nie¼le.
Na XI wiek jak znalaz³.
W za³±czniku masz orygina³.
Pozdrawiam.
Snaewar
Bardzo Ci dziêkujê Rabiego, na stronie wygl±da na trochê bardziej sp³aszczony ni¿ na zdjêciach na stronie muzeum, ale to pewnie z³udzenie wywo³ane z³ej jako¶ci zdjêciem u Antera. Pozostaje mi tylko nabyæ produkt, jeszcze raz wielkie dziêki Rabiego smile.gif

A i jeszcze jedno: czy widoczny w oryginale "grzbiet" he³mu jest widoczny w kopii? Masz mo¿e zdjêcie siebie w tym he³mie?
Rabiega
Jak ju¿ napisa³em - to wizualnie dobra kopia, proporcje jak w oryginale, haczyk i dziurki tako¿.
I "grzebieñ" jest wyra¼ny.
Technologia wykonania inna ni¿ orygina³u, bo ten by³ wyklepywany z jednego kawa³ka ¿elaza, he³m Antera jest spawany z dwóch blach, spaw widoczny wewn±trz, ale z zewn±trz wygl±da jak monolit.
Dla technologicznych purystów - nie do przyjêcia, ale mi siê podoba taki, jaki jest.
Wy¶ció³ka jest hand made, nie wk³ad z wojskowego gara.
W tej chwili nie mam pod rêk± starych zdjêæ, ani cyfrówki, by nowe zrobiæ.
Ale bêdê pamiêtaæ, wy¶lê ci na priv, albo zamieszczê tu, choæ nie lansujê siê, jak niektórzy smile.gif .
Pozdrawiam !
Snaewar
Jeszcze raz wielkie dziêki smile.gif
Snaewar
WItajcie

Jakiego wytwórcê toporów polecacie? Chcê kupiæ topór "duñski" wg mojego wzoru. S³ysza³em trochê niepochlebnych opinii o Winlandzie.

Interesowaliby mnie tak¿e producenci grotów w³óczni.

Z góry dziêkujê za pomoc
Maciek
dziik
1. Dla posiadajacych duzo PLN polecam wyroby Pana Krzysztofa Panasa, czas oczekiwana niewiadomy ( zalezy od ilosci aktualnych zamowien ) cena nieprzyzwoita, ale wyroby najwyzszej jakosci. Specjalizuje sie Pan Krzysztof w mieczach japonskich, a produkuje je glownie na eksport ( cena )

2. Dla osob ceniacych dobry stosunek jakosci do ceny polecam studiomanufakture Szczepana Twardocha ( nie wazne ktory kowal kuje ). Pierwszy raz zamowilem u Pana Szczepana chyba z 5 lat temu O_O kosztowal o ile sie nie myle 900 PLN glownia selektywnie hartowana w glinie ( sam nie wiem czy byl to dobry wybor, proszek hartowniczy moglby niekoniecznie okazac sie lepszy rozwiazaniem ). Podczas uzytkowania wymienilem tylko wykonczenie rekojesci, niestety sprzet zostal "zezlomowany" po chyba 4 latach intensywnego uzytkowania ( a poniewaz nie byl oszczedzany to mial prawo ). Czas oczekiwania byl spory chyba cos okolo 3 mieciecy. Szczepan wysyla aktualne zdjecia, takze podczas produkcji mozna "cos" zmienic

Kolejnym zamowieniem byla wlocznia cena 670 zl czas oczekiwania 1.5-2 miesiace. Produkt nie posiadal jedynie otworow na kolki mocujace ( dla mnie + poniewaz sam moge wywiercic otwory gdzie chce i jakie chce w 30 sekund ). Staly kontakt i jasne okreslenie wymagan gwarancja sukcesu
pierwsze zdjecie wykonane "komorka" niestety nedznej jakosci

http://img65.imageshack.us/img65/5617/spearvi2.jpg

zrobione przez Szczepana w fazie produkcji

http://img412.imageshack.us/img412/9/pict0014hc7.jpg

http://img181.imageshack.us/img181/6894/pict0026tb0.jpg

Jezeli ktos chce dokladne zdjecia moge zwalczyc swoje lenistwo i pstryknac kilka fotosow
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.