Dobrych gambistów trochê na ¶wiecie jest
np ten niczego sobie albo
tenA je¶li chodzi o starych Angoli to ja np. bardzo lubiê tych
London BaroqueTo tak a propos pó¼niejszych epok...
A mo¿e zaproponowaliby¶cie jakie¶ konkretne swoje ulubione p³yty? Takie których po prostu lubicie s³uchaæ, albo takie które uwa¿acie za tzw niezbêdnik w ka¿dej porz±dnej p³ytotece?
Westernie, jeste¶ pewien ¿e chcesz odpowiedzi na to pytanie? Teraz ka¿dy mo¿e Ci podaæ inn± listê swoich ulubionych p³yt, lub p³yt które wed³ug niego ka¿dy powinien znaæ. Ustalanie takiego kanonu to rzecz odrobinê bezcelowa i nieudana. Bo ja my¶lê np, ¿e je¶li kto¶ siê interesuje renesansowymi madryga³ami to grzechem jest nie znaæ p³yty Madrigal History Tour grupy King's Singers. Ale czy ka¿dy by siê ze mn± w tej kwestii zgodzi³? W±tpiê. A o jaki okres Ci chodzi? Bo je¶li ¶redniowiecze, to to, co umie¶ci³ Lecheor w dziale linki jest bardo pomocne, ale oczywi¶cie nie ostateczne
A ja w³a¶nie chcia³bym siê dowiedzieæ jakie s± Wasze ulubione p³yty, te na które warto zwróciæ uwagê, te które stanowi± jaki¶ (nawet czysto subiektywny) kanon. Nie chodzi mi o tworzenie top listy p³yt muzyki dawnej, chodzi mi o to co prywatnie polecacie, a mo¿e nawet dlaczego akurat to. A co do przedzia³u czasowego... Dlaczego musimy siê ograniczaæ? Chodzi mi o to co wam siê podoba, co polecacie, a nie o konkretny przedzia³. Wiadomo ¿e jest sporo fajnych, godnych uwagi grup muzycznych, ale nie zawsze ¶wietna ekipa nagrywa zawsze ¶wietn± p³ytê. Wiêc proszê o wasze subiektywne rankingi. Jak nie na ogólnym forum, to proszê na priv.
Propozycja Westerna jest jak najbardziej do rzeczy. Zachêcam do wpisywania swoich "indywidualnych kanonów fonograficznych"
(z muzyk± dawn±, ma siê rozumieæ!).
A w miêdzyczasie zapraszam
TUTAJ.
Widzê ¿e nie ma chêtnych do pomocy i temat zdech³.
Szkoda, bo w sklepach jest do¶æ bogato pod wzglêdem wyboru i chc±c zakupiæ co¶ fajnego i dobrego zarazem trzeba siê dos³ownie przekopywaæ. A poza tym, sporo wykonawców ma w dorobku po kilkana¶cie p³yt i niestety czêsto siê zdarza ¿e i tym najbardziej znanym i szanowanym (wymienionym w dziale linki) nie wszystko wysz³o jak nale¿y i po prostu szkoda kasy na zakup p³yty miernej Nie wiem, je¶li kto¶ z was ma obawy ¿e za to co zaproponuje (co mu siê prywatnie podoba) zostanie publicznie "zdeptany", to mam pro¶bê, podsy³ajcie mi swoje typy na priv.
Westernie, nie traæ nadziei! Muzyka dawna ma te¿ to do siebie, ¿e dla cz³owieka, który nie przeszed³ prania mózgu i kilkusetgodzinnego treningu utwory i wykonania uwa¿ane za koszerne, jarskie i bezt³uszczowe bêd± po prostu niestrawne. Nic dziwnego, ¿e w¶ród mniej oddanych sprawie wci±¿ tryumfuj± zespo³y typu Sami-Wiecie-Jakiego (nie wymieniam nazw, bo zauwa¿y³am siln± korelacjê miêdzy ich wymienianiem w poszczególnych tematach a zamykaniem tych¿e). Je¶li chcesz muzyki "do pos³uchania" to faktycznie nie ma sensu pytanie innych o zdanie, bo co ucho to gust. Je¶li natomiast pytasz jakie wykonania nale¿y uznaæ za warto¶ciowe, dobre, koszerne, na porz±dnych instrumentach, to chyba watro zaznajomiæ siê z postami Lecheora. Pad³o tu ju¿ wiele nazwisk gwiazd tego hermetycznego ¶wiatka wraz z opisami. Na szybko opiszê to, z czego sama skorzysta³am:
W miarê niez³ym - i do pos³uchania, i pod wzglêdem historyczno¶ci - jest "In Festa" Micrologusa. Mia³am te¿ do¶wiadczenia z "D'amor cantando" i przyznam, ¿e wykonania s± piêkne a s³odkie, ale niestety jeszcze nie nauczy³am siê rozró¿niaæ poszczególnych utworów.
Nie kupi³am, nie uda³o mi siê ¶ci±gn±æ - s³ucha³am w radio. Marcel Perez i Ensemble Organum wydali czas jaki¶ temu "Chant des Templiers". Na samochodowych rz꿱cych g³o¶niczkach brzmia³o nie¼le, wiêc wyobra¿am sobie, ¿e w ludzkich warunkach musi brzmieæ jeszcze lepiej. Przyznam, ¿e nieco zaskoczy³o mnie wykonanie, tr±c±ce tribalem, ale wszelkie znaki na niebie i ziemi twierdza, ¿e Perez to ultras i tak ma byæ.
Podobny styl zreszt± prezentuje Bornus Consort. S³ysza³am ich na ¿ywo na festiwalu w Nowym S±czu. Maj± ¶wietne mo¿liwo¶ci wokalne a do tego podoba mi siê niesamowicie ich podej¶cie, choæby to, ¿e swój program liturgii godzin ¶piewali ty³em do publiczno¶ci, przodem do o³tarza. Byæ mo¿e na p³ycie nie bêd± tak efektowni, ale je¶li kto¶ bêdzie mia³ okazjê wbiæ siê na koncert-polecam.
Micrologusa to mo¿na sobie du¿o sampli pos³uchaæ na ich w³asnej stronie i wybraæ co kupiæ, co ¶ci±gn±æ. A warto s³uchaæ wszystkich ich wykonañ jak leci:)
CYTAT
Pad³o tu ju¿ wiele nazwisk gwiazd tego hermetycznego ¶wiatka wraz z opisami
Ja bym powiedzia³ raczej ¿e hermeneutycznego:)
CYTAT
Przyznam, ¿e nieco zaskoczy³o mnie wykonanie, tr±c±ce tribalem, ale wszelkie znaki na niebie i ziemi twierdza, ¿e Perez to ultras i tak ma byæ.
Za to ju¿ bym siê obrazi³. Marcel Peres to kontrowersyjny nowator, który swego czasu "wstrz±sn±³" ¶wiatem muzyki dawnej, a nie "ultras". Ale najwa¿niejsze jest to, ¿e ma za sob± szereg badañ i niesamowit± wiedzê, którymi wspiera takie, a nie inne wykonawstwo. A jego "tribale" maj± tak± technikê ¶piewu, ¿e mucha nie siada:P Jak siê z nimi widzia³em we Wroc³awiu, to ma³o mi w³osy z wra¿enia nie powypada³y:P
A Marcin Bornus-Szczyciñski uczy³ siê od Peresa, wiêc nic dziwnego, ¿e podobnie ¶piewa. Ale jego badania posz³y tez w stronê polskiej ludowszczyzny, co zmienia wiele. I jego wykonania s± czêsto "kosmiczne" i niesamowicie nieprawdopodobne. Ja mogê tylko powiedzieæ, ¿e kilka razy ju¿ zdarzy³o mi siê z Bornusem dyskutowaæ na ten temat i swój g³os zawieszam na czas nieokre¶lony, bo zbyt ma³o wiedzy mam, by oceniaæ prawdziwo¶æ jego interpretacji. Mogê przytoczyæ jego opiniê na ten temat, która ¶wietnie wszystko zwieñcza: "Ja teraz twierdzê ¿e to jest prawdziwe, odkry³em co¶ wa¿nego i na tym bazujê. Ale kto wie co przynios± kolejne odkrycia? Równie dobrze mo¿e to byæ wykonanie wyssane z palca. Dlatego trzeba szukaæ, szukaæ...
"
Jedno natomiast jest pewne. Warto s³uchaæ wykonañ Peresa i Bornusa bez wzglêdu na opinie. A czas przyniesie w³a¶ciwe odpowiedzi:)
A czy kto¶ z tu obecnych by³ mo¿e na warsztatach z Peresem na tegorocznym Jaros³awiu? Zdaje siê, ¿e przygotowywali "Messe de Nostre Dame" w peresowym stylu.
Ja nie by³em, ale chór festiwalowy, który wykonywa³ tê mszê przyjecha³ potem na Forum Musicum do Wroc³awia, gdzie by³em. S³ysza³em jak ¶piewali, dwie moje kole¿anki bra³y udzia³ w tych warsztatach. Ogólnie Peres to fajny facet i nieziemsko ¶piewa, ale chór sam w sobie za bardzo siê nie popisa³. Szczególnie jego kobiecy element... Czasami po prostu brakowa³o napiêcia, a w zamian by³o "wycie". Najpiêknejsze momenty to te w których Peres ¶piewa³ sam, albo z jego lud¼mi, b±d¼ te¿ lud¼mi Bornusa. Przyjemne:) A opinie moich kole¿anek o Marcelu wielce pozytywne. Mówi³y, ¿e ¶wietnie sie z nim pracuje i wogóle same plusy. To tyle co wiem:)
"Micrologusa to mo¿na sobie du¿o sampli pos³uchaæ na ich w³asnej stronie i wybraæ co kupiæ, co ¶ci±gn±æ. A warto s³uchaæ wszystkich ich wykonañ jak leci:)"
Tak, tylko ¿e gdzie dostaæ ich p³yty? Wiêkszo¶æ nie dostêpna w sklepach nie tylko polskich ale i za granic±. Co do ¶ci±gniêcia... w sumie mo¿na by, aczkolwiek w celach przyjemno¶ciowych i nie tylko zdecydowanie wolê p³yty oryginalne - ot takie fanaberie ;-P. Je¶li kto¶ z was ma oryginalne p³yty micrologusa a le¿± na pó³ce i siê kurz±, s± ju¿ przes³uchane i znane na pamiêæ, lub tez kto¶ ma p³ytê oryginaln± a nie jest problemem przegranie na w³asny u¿ytek tych p³yt - chêtnie, BARDZO CHÊTNIE odkupiê te oryginalne cd.
Westernie ,sprawd¼ Ebay, przed chwil± by³o kilka p³yt Micrologusa.
CYTAT(Leszek Pelc @ 23:01 19.11.2009)
Westernie ,sprawd¼ Ebay, przed chwil± by³o kilka p³yt Micrologusa.
Na ebayu oczywi¶cie sprawdzam na bie¿±co i to co akurat jest to mam
Niestety pozosta³a wiêkszo¶æ p³yt jest ju¿ nie dostêpna i w³a¶nie trzeba szukaæ okazji wiec pytam. ¯eby nie za¶miecaæ tematu - je¶li kto¶ ma jakie¶ p³ytki lub info na temat aktualnej dostêpno¶ci gdzie¶ to proszê na priv.
Bardzo dobre wykonania ¶wieckiej muzyki staroprowansalskiej to np. Ensemble Perceval (do¶æ wiernie oddana). Serdecznie polecam utwór napisany przez trubadura Jaufre'a Rudela "Lan que li jor". Piêkne!
Zupe³nie nawiasem mówi±c w Jaros³awiu w³a¶nie trwa XVIII edycja festiwalu muzyki dawnej Pie¶ñ Naszych Korzeni z m in ¶wietnym belgijskim zespo³em Graindelavoix.
CYTAT(100krotka @ 20:57 25.08.2005)
CYTAT(Agata Witkowska)
Muzyka dawna i klasyczna to jedno i to samo - jeszcze w XIX wieku kompozytorzy byli utrzymywani przez w³adców, co dopiero wczesniej.
to nie jest to samo...mo¿e pod wzglêdem dotacji,ale nie na ka¿dej p³aszczy¼nie!
to przecie¿ ró¿ne instrumenty, ró¿na harmonia, utwory, sk³ady zespo³ów/orkiestr...
Termin muzyka dawna jest mocno nieprecyzyjny i okre¶la siê nim aktualnie muzykê baroku, renesansu, ¶redniowiecza... Jednak¿e nale¿a³oby siê zastanowiæ najpierw nad terminem muzyka wspó³czesna, a nastêpnie okre¶laæ jakie epoki zaliczaj± siê do dawnych.
Zwyczajowo oczywi¶cie BAROK, RENESANS, ¦REDNIOWIECZE
Ale klasycyzm i romantyzm nie jest nam wspó³czesny a instrumentarium i strój nie by³y wcale takie ró¿ne np: w baroku i klasycyzmie... nikt raczej nie wymieni³ instrumentów z dniem ¶mierci Bacha... bior±c pod uwagê równie¿ fakt, ¿e ¿adna epoka nie by³a nazwana w trakcie jej trwania lecz dopiero po jej zakoñczeniu..
¦wiête s³owa, mocium panie ale na ten temat ju¿ siê k³ócili¶my.
Kto lubi takie granie? Concerto Palatino
a mo¿e William Dongois
Z tego co mi wiadomo to 29-31 czerwca odbêdzie siê w Szczecinie ma³a impreza. Impreza ma polegaæ na prezentacji zespo³ów graj±cych muzykê dawn±, "¶redniowieczn±". Szczegó³ów mi niestety brak ale mo¿na pisaæ do wspó³organizatora- do zespo³u Tryzna. My¶lê, ¿e warto pojechaæ, mo¿e jakie¶ pere³ki siê znajd±, je¿eli chodzi o muzykê.
CYTAT(brat grucha:) @ 10:41 01.02.2011)
Z tego co mi wiadomo to 29-31 czerwca odbêdzie siê w Szczecinie ma³a impreza. Impreza ma polegaæ na prezentacji zespo³ów graj±cych muzykê dawn±, "¶redniowieczn±". Szczegó³ów mi niestety brak ale mo¿na pisaæ do wspó³organizatora- do zespo³u Tryzna. My¶lê, ¿e warto pojechaæ, mo¿e jakie¶ pere³ki siê znajd±, je¿eli chodzi o muzykê.
Rzeczywi¶cie przed³o¿yli¶my projekt Festiwalu Sztuk ¦redniowiecznych który mia³ odbyæ siê pod koniec Lipca, i mo¿e zespo³y dawne to zbyt du¿o powiedziane, ale mia³o byæ trochê zaznajomionych mediewalnych kapel (m.in. Open Folk, Patrask, Eygenart) i kuglarzy (Telge Glima). Niemniej, za³o¿enia bud¿etowe by³y do¶æ ¶mia³e i Zamek nie zgodzi³ siê podj±æ takiego ryzyka, mo¿e w przysz³ym roku.
P.S. Leszku ten Dongois to przepiêkne jest, nie wiedzia³em ¿e cornett to tak ekspresyjny instrument.
Mi strasznie siê podoba Cadenet w tym wykonaniu:
Ale chyba o Sinfonye ju¿ by³o?
CYTAT(Mlodymir @ 15:43 01.02.2011)
CYTAT(brat grucha:) @ 10:41 01.02.2011)
Rzeczywi¶cie przed³o¿yli¶my projekt Festiwalu Sztuk ¦redniowiecznych który mia³ odbyæ siê pod koniec Lipca, i mo¿e zespo³y dawne to zbyt du¿o powiedziane, ale mia³o byæ trochê zaznajomionych mediewalnych kapel (m.in. Open Folk, Patrask, Eygenart) i kuglarzy (Telge Glima). Niemniej, za³o¿enia bud¿etowe by³y do¶æ ¶mia³e i Zamek nie zgodzi³ siê podj±æ takiego ryzyka, mo¿e w przysz³ym roku.
P.S. Leszku ten Dongois to przepiêkne jest, nie wiedzia³em ¿e cornett to tak ekspresyjny instrument.
Jak rozumiem impreza zosta³a odwo³ana?
CYTAT
Jak rozumiem impreza zosta³a odwo³ana?
Niestety tak.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.