CYTAT
na udzie (al oud - to siê odmienia?)
al-'ūd, pamiêtaj o prawid³owej wymowie
'ayn!
CYTAT
a rekonstruktorzy mog± zajmowaæ siê przez ca³e ¿ycie rozwa¿aniami na temat podstawka fideli [...] je¶li nic innego nie umiej±
Hola, hola! To lekka przesada! Muzyk powinien interesowaæ siê morfologi± instrumentu, bo to w³a¶nie ona w najwiêkszym stopniu wp³ywa na technikê gry. Dlatego odrzucanie dorobku "rekonstruktorów" jest trochê nie na miejscu - ostatecznie sam proponowa³e¶ stawiaæ przed pluton egzekucyjny graj±cych "muzykê dawn±" na skrzypcach.
CYTAT
"Zbyt szeroki repertuar" wynika w³a¶nie z tej kwestii, nie do unikniêcia dla ¿adnego profesjonalnego zespo³u, chyba ¿e kto¶ znajdzie sponsora
A w³a¶nie, ¿e nie. Je¿eli w±ski repertuar (choæby z jednego kodeksu) zostanie opracowany rzetelnie i nowatorsko, to mo¿na na nim przyzwoicie zarobiæ. Inna rzecz - zbiór zachowanej muzyki w³oskiej z XIV i XV w. pozwala na przynajmniej 10 lat grania bez rutyny i nudy, jest tego ca³kiem sporo.
CYTAT
Uwierzcie mi, ¿e wielu muzyków uchodz±cych za "powa¿nych i zas³u¿onych" (i bynajmniej nie mówiê o tych, w których wali na okr±g³o Lecheor) pope³nia wiele ciê¿szych grzechów przeciw puryzmowi.
Za³o¿ê siê, ¿e w nich te¿ gdzie¶ tu kiedy¶ wali³em
CYTAT
ale muzyki po prostu odtworzyæ siê tak nie da, bo jej ju¿ nie s³ychaæ!
Zatem odtworzyæ da siê tylko tê muzykê, któr± s³ychaæ? Wobec tego jedyna "odtwarzalna" muzyka, to ta zachowana na no¶nikach d¼wiêku oraz przekazana tradycj± oraln±/auraln±? Nie mo¿emy odtworzyæ Mozarta, Schuberta, Offenbacha, ani nic z "muzyki klasycznej", a odtwarzanie muzyki (poza tradycyjn±) zaczyna siê od wynalazku Edisona? Pytam jak najbardziej powa¿nie.
CYTAT
Sabionetta jest z Warsaw-by-night, wiêc nie wiem jak z ustawk±, mo¿e byæ trudno zgraæ terminy
Hehe, akurat szefow± Sabionetty spotykam w mojej ulubionej knajpie, tj. w bistro na przeciw Hotelu Bristol (tam, gdzie zapraszam Ajcka na meduzê z lornet±). Z ty³u jest Saski, wiêc idealne miejsce na ustawkê
CYTAT
nie trzeba siê przejmowaæ tyloma rzeczami, samo brzmienie siê liczy
A to ju¿ kwestia osobnicza. A skoro jest to dzia³ "muzyka dawna", to znaczy, ¿e siê liczy. Ot co.
Pozdrowienia,
l.
P.S.
CYTAT
mam nadziejê, ¿e nie psujê Lecheorowi kariery, wspominaj±c prowincjonalne korzenie ;), ró¿nie w Warszawce bywa...
No wiesz! W koñcu zapalczywo¶æ i grubiañski jêzyk nie s± cechami wielkomiejskimi