Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pogotowie historyczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Niestety, takie polaczenie raczej niemozliwe ... Choc zalezy jeszcze co rozumiesz pod pojeciami glewia, szyszak, pikowanie do stop, buty podkolanowki... Jelsi to co ja, to szyszak to tak najpozniej XI w, glewia najwczesniej z polowa XIII, tak na oko, przesywanic siegajacych az po stopy to ja w zyciu nie widzialem, chyba ze masz na mysli nogawice pikowane, buty dlugie poid kolana... TRoche za dlugie, wusokie buty siegaly polowy lydki najczesciej i i to raczej wiek XV najwczesniej, choc bywaly ruskie w w X w bodajze, i pewnie kilka razy w roznych odmianach mignely,ale raczej nie byly obiwuem typowym... Spodni skorzanych nie widzialem nigdzie.. W pznym pietnastym byly buty ze strasznie dlugimi cholewami, az po pachwiny prawie, de facto byly to skorzane nogawice, ale chyba nie o to chodzi...

Napisz jaka epoke chcesz odtwarza ijaka klase spoleczna/rodzaj zbrojnego, to sprobuje Ci moze z grubsza podac skladniki odpowiedniego zestawu...

Pozdrawiam!
Maciek
Trawa
Jestem w trakcie robienia kolczugi. Wygl±da ona mniej wiêcej tak:
1.Drut stalowy 2.5 mm.................w sumie to drut do spawania automatem:)
2.¶rednica wew. kó³ek 8 mm.
3. Splot 4w1
4. "Model" XIV w. (rêkawy pod katem prostym do tu³owia)

Mam takie pytanka dwa smile.gif
1. Jak zakonserwowac tak± kolczugê przed rdz± (s³yszalem o oksydacji, ale tylko tak bardzo ogólnie)
2. Czy jest w miarê "Historyczna"
Piotr Niemir Kotowicz
Starsznie gruby drut... Ch³opie zar±biesz sie w takiej kolczudze, zw³aszcza przy srednicy 8 mm. Aha nie wiem jak z tym jest (nie próbowa³em z takiego grubego drutu robiæ ósemek) ale czy przy takiej grubo¶ci, przestrzeñ wewn±trz kó³êczka bêdzie wystarczaj±ca, zeby to sobie dobrze pracowa³o. Bo mo¿e wyj¶æ ¿e bêdziesz mia³ co¶ co przypomina kolczugê, ale nie nadaje siê do noszenia.

Pozdrawiam
Bary¶
Witam!!
2,5mm+2,5mm+2,5mm+2,5mm=(jakby nie liczyæ)10mm

Nie wiem jak to zmiê¶cisz w 8mm, ale ¿yczê powodzenia. bigsmile2.gif
Rudy
Bary¶, we¼ sie za matme, bo to troche inaczej sie liczy.
Rudy.
Trawa
Witam.

Da sie to nosic, bo juz kawalek (ok 10kg.)mam gotowy. Splot na piersi jesk ok a i rêkaw jest dosyc luzny, wiec chyba ca³osc (poza wag±) bedzie w miare dobra. W 8mm spokojnie sie mieszczê, jak bede mial okazjê to dorzucê foto, ale narazie to tylko na s³owo smile.gif. Ponawiam wiêc pytanie o poprawno¶æ historyczn± i sposob anty-rdzy smile.gif.

Pozdrawiam.
Rudy
Powiem Ci tak: nie bêdzie to historyczne, bo nie jest nitowane, a nie by³o innych w ¶redniowieczu, poza przeplatanymi z kó³kami sztancowanymi, ale jak narazie tego typu mrok jest powszechnie akceptowany. I przy nitowanych wykorzystywany by³ du¿o cieñszy drut, bo dziêki nitowi ogniwo stawa³o siê du¿o mocniejsze.
Pozdrawiam Rudy
Trawa
Co do nitowanych kó³ek, to tez znajdzie siê jakie¶ pytanie smile.gif...Jak "domowym" sposobem nitowaæ kó³ka i jak zrobiæ kó³ka sztancowane? Jak narazie jedyny sposób na nitowan± kolczugê jaki uda³o mi siê znale¼æ to kupno gotowej albo zakup kó³ek (ale ich cena.....eh, szkoda s³ów:) ).
Poza tym gdzie mo¿na znale¼æ dok³adn± "rozpiskê" tworzenia kolczugi XIV-wiecznej?
Z góry dziêki.
Rudy
W dziale Uzbrojenie ogólne, znajdziesz taki temat jak Kolczugi, przej¿yj go, i tam znajdziesz odpowiedzi na wiêkszo¶æ trapi±cych Cie pytañ. A tak narazie: www.forth-armoury.com dzia³ Research oraz How-to.
Trawa
Merci beaucoup smile.gif
Trawa
Mam ma³y problem. Kupi³em drut ale, jako nie jestem z Warszawy to szukam kogo¶ kto udostêpni³by mi na jeden dzieñ nawijarkê do sprê¿yn:). Najlepiej na prêcie 8mm. Je¶li kto¶ chcia³by pomóc to daje namiary na siebie:
punk_rocker@o2.pl
gg:1370204
Kedzierzawy
Proponowa³ bym zrobiæ sobie samemu tu podaje link jak zrobic takie cos http://www.moonforge.prv.pl/
wchodzisz na p³atnerstwo - zbroje kocze -nawijarka do ku³ek kolczych.smile.gifblinkie.gif
Trawa
Mm w³asn± nawijarkê (nomen omen robion± na podstawie moonforge'a:) ), ale ona jest w moim domu(200 km od Warszawy). Chodzi mi tylko o dostêp na 3-4h ¿eby nawin±æ 3kg. drutu.
Ksiezniczka
CYTAT(Wotawa)
Co do plecionek przypominaj±cych juszman czy bechter, to spod Uralu z XIVw najwcze¶niejsza jak± znam.

Pozwole sobie odswierzyc temat troszke.

Wlasnie przegladalem ksiazki w antykwariacie i wpadlo mi w oko jedna rzecz. Poza Bechterem (to napewno nie bechter na tamtych zdjeciach byl - w bechterze plyki zachodza na siebie) i juszmanem (juszman to tez nie jest - zbyt prymitywne ulozenie i ksztal blaszek) istnial jeszcze jeden rodzaj pancerza - teraz trudna chwila - zeby sie niepomylic - "Kolontar" lub "Kalantar", ktora byla prymitywna wersja (prostakatne plytki, tylko z przodu, nieozdabiane) tych powyzszych i istniala na dlugo przed nimi od okolic X w (???). Oczywiscie mowa o stepach chyba.

Badz tu madry... :/

Niestety popelnilem kardynalny blad i niezapamientalem autora, ani tytulu - nie tego szukalem, wiec niezainteresowalo mnie to, a teraz zobaczylem to tutaj na rcinie wygladalo prawie identycznie jak ten egzemplaz ze zdjecia. Jak tylko bede mogl to sproboje jeszcze raz poszukac w ktorej to ksiazce bylo.
Kuba Bia³ek
Hmmm wiem ze troche mroczne pytanie ... Ale na jaki okres datujecie ta czape przeszywke ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58241525 Aha no i co o niej myslicie
Dir
CYTAT(Ksiezniczka)
CYTAT(Wotawa)

Co do plecionek przypominaj±cych juszman czy bechter, to spod Uralu z XIVw najwcze¶niejsza jak± znam.

Pozwole sobie odswierzyc temat troszke.

Wlasnie przegladalem ksiazki w antykwariacie i wpadlo mi w oko jedna rzecz. Poza Bechterem (to napewno nie bechter na tamtych zdjeciach byl - w bechterze plyki zachodza na siebie) i juszmanem (juszman to tez nie jest - zbyt prymitywne ulozenie i ksztal blaszek) istnial jeszcze jeden rodzaj pancerza - teraz trudna chwila - zeby sie niepomylic - "Kolontar" lub "Kalantar", ktora byla prymitywna wersja (prostakatne plytki, tylko z przodu, nieozdabiane) tych powyzszych i istniala na dlugo przed nimi od okolic X w (???). Oczywiscie mowa o stepach chyba.

Badz tu madry... :/

i nie trzeba byc tu madrym smile.gif taka forma proto-bechteru rzeczywiscie pojawia sie na wschodzie ok X wieku
Kuba Bia³ek
Witam !
Czy takie nagolennice pasuj± do XIII wieku ???

http://www.moonforge.prv.pl/

trzeba wejsc - P³atnerstwo -> Zbroje p³ytowe -> Proste nagolennice -> ostatnie zdjecie
BoBeK
Ok mam kolczuge sobie splatana. 4w1 ale w okolichach dalem splot 6w1 i wpleciona rune B. Jak bardzo moge zostac objechany przez lowcow mroku (zbieram na lamele ale to troche kosztuje)
Wotawa
CYTAT
Ok mam kolczuge sobie splatana. 4w1 ale w okolichach dalem splot 6w1 i wpleciona rune B. Jak bardzo moge zostac objechany przez lowcow mroku (...)

Sprzedaj to komu¶ od fantasy i kup lamelê. Szkoda zdrowia.
BoBeK
Wiem :-/ kicha straszna na najblizszym festynie chyba to zakleje power tejpem :-P no nic bylo sie w 1szej gimnazjum to ta runa jara³a jak nic, moze na allegro pojdzie za 200 ale gdzie ja lamelke za to kupie :-)
Kedzierzawy
CYTAT(Kuba Bia³ek)
Witam !
Czy takie nagolennice pasuj± do XIII wieku ???

http://www.moonforge.prv.pl/

trzeba wejsc - P³atnerstwo -> Zbroje p³ytowe -> Proste nagolennice -> ostatnie zdjecie

Do³acze sie do pytania bo tez jestem ciekaw tego czy takie nagolennice pasuja do II p. XIII w.a moze to juz poczatek XIV blinkie.gif
Thyrvald
Czy takie obszycie koszuli jest odpowiednie dla biednego wikinga ?
http://img167.imageshack.us/img167/5482/im...im0009616qd.jpg
http://img167.imageshack.us/img167/8320/im...im0009629bk.jpg

I czy taka tarcza jest do przyjêcia dla takowego ?
http://img48.imageshack.us/img48/7121/im0005335pp.jpg
http://img335.imageshack.us/img335/8605/im...im0009600cn.jpg

Z góry dziêki ?
Rabiega
Biedny wiking to duupa nie wiking... smile.gif
To jak wypa¶ne mia³ hafty nie wynika³o z jego zamo¿no¶ci, ale z pracowito¶ci jego baby ( tu przepraszam frehowe feministki icon_mrgreen.gif ).
Lniana niæ na koszuli lub we³niana na tunice to niewielki koszt.
A taka "ozdoba" to zwyk³e obszycie, ¿eby giez³o siê nie strzêpi³o.
Tarcza jest minimum uzbrojenia defensywnego.I nie by³a wówczas luksusem, zw³aszcza ¿e - z racji konstrukcji ( deski ) by³a zwykle przedmiotem jednorazowego u¿ytku.Z wykopków wynika ¿e mia³a umbo i zabezpieczenie brzegu.Prostszej siê chyba zrobiæ nie da smile.gif O tarczach zreszt± do nudno¶ci masz parê postów ni¿ej.
Pozdrawiam.
Malkolm
No to ja zejdê troszeczkê z tematu, mam pytanko czy wczesno ¶redniowieczny (VI w – IX w) Wiking mo¿e siê uzbroiæ w taki he³m [Patrz za³±cznik], i jak czarna kolczuga (niewa¿ne czy z czarnego drutu, czy barwiona... bêdzie siê mia³a do historyczno¶ci. No i je¶li, to kto mo¿e mi wykonaæ w/w he³m? I za ile...
Thyrvald
bardzo ogólnikowo i uparaszczaj±c:

He³m - tak
Kolczuga - nie
Boran
No to ja trochê wejdê w szczegó³y...
He³m wygl±da na próbê rekonstrukcji Valsgarde 7. VII wiek, czyli jeszcze przed "epok± Wikingów" (Je¶li chcesz powa¿nie podej¶æ do rekonstrukcji, to wydatuj siê trochê cia¶niej ni¿ VI-IX)- ogólnie ¶liczne cacko, no ale có¿... niestety.
Natomiast czerniona kolczuga nie wydaje mi siê byæ grzechem (a na pewno jest lepsza ni¿ ocynk icon_wink.gif). Kolegê Thyrvalda zniechêci³ jak s±dzê widoczny na zdjêciu kaptur, który w tym okresie nie powinien siê pojawiæ. No ale i tak najlepsze (historyczne) s± kolczugi nitowane.

pozdro
Boran
Malkolm
No ok he³m siê mie¶ci (a na ile musia³ bym siê ¶cie¶niæ ?), mo¿ecie powiedzieæ cos wiêcej o tym (chce wiedzieæ co i jak zanim za³o¿ê), a kto mo¿e mi wykonaæ taki he³m? A co do kolczugi... nity no tak to jest cacuszko, ale jakie drogie smile.gif , chodzi³o mi tylko o koszule kolcz±, a ten obrazek to da³em na wzór. Bo oczywi¶cie mogê wsi±¶æ, inne "zwyk³e" kó³eczka, ale rozmy¶lam nad czarnymi.

Tak wiec podsumowuj±c:
He³m bêdzie siê nadawaæ, na Wikinga, tylko kto go wykona i za ile (my¶la³em nad Mardinusem)?

Kolczuga... nie wiem smile.gif
Boran
CYTAT
Tak wiec podsumowuj±c:
He³m bêdzie siê nadawaæ, na Wikinga, tylko kto go wykona i za ile (my¶la³em nad Mardinusem)?

Kolczuga... nie wiem Smile

No to ja jeszcze raz:
1. He³m jest dla Wikinga za wczesny o mniej wiêcej 100 lat. O wikingach mówi siê od koñca VIII stulecia. Wiêc (1) albo robisz wikinga i mie¶cisz siê w przedziale koniec VIII-po³owa XI wieku, (2) albo robisz VI-VII wiek (niech bêdzie i do po³owy VIII), ale wtedy nia ma mowy o wikingach, a raczej co¶ w okolicy kultury vendel.
Na pierwsz± opcjê poleca³bym raczej he³m z Giermundbu (Xw) (¶wietne rekonstrukcje np u Nieczara: http://www.nieczar.civ.pl), albo jak±¶ formê he³mu sto¿kowego ("normana").
W zwi±zku z drug± opcj± bêdziesz mia³ du¿o problemów: po pierwsze, ten he³m pochodzi z bardzo bogatego pochówku, wiêc nosz±c go by³by¶ zobowi±zany do posiadania stroju i ozdób na bardzo wysokim poziomie. Musisz przy tym byæ ¶wiadomy, ¿e nawet gdyby¶ zebra³ stosowne oporz±dzenie, do wiêkszo¶ci imprez wczesno¶redniowiecznych (datowanych zwyczajowo IX-XI) pasowa³by¶ jak piê¶æ do oka.

2. Co do kolczugi, to - powtarzam - nie widzê grzechu w zrobieniu jej z czarnych kó³ek.
Rabiega
Do Malcolma :
He³mowych dyskusji na Fresze by³o do womitu.Odpu¶æmy wiêc sobie.
Równie¿ sugerujê zawê¿enie marginesu czasowego rekonstrukcji oraz u¶ci¶lenie profilu odtwarzanej postaci.He³my vendelskie s± z innej bajki i parê wieków wcze¶niejsze.Giermundbu jest powszechnie kopiowanym unikatem.£adne i proste normany, jakie maj± w swojej ofercie Anter i Nieczar to ju¿ prze³om X i XI wieku.Có¿ wiêc wybraæ ?Je¶li he³m ksi±¿êcy - to reszta te¿ musi byæ w pe³nej jarlowsko - komeskiej opcji, je¶li he³m wojacki - to ju¿ troszkê mniejsze obci±¿enie finansowe.
Kolcza - byle nie ocynkowana, dobrze by by³a z zaklepywanych kó³ek, lub przynajmniej sp³aszczonej nierdzewki o kó³kach ciêtych prosto.Barwienie?Czyli oksyda?Odradzam, to nietrwa³e, lepsza ju¿ z drutu czarnego.Kó³ka przed robot±, lub ca³± kolcz± po zapleceniu - do wora z trocinami i wytrz±saæ przez tydzieñ.
No i jeszcze jeden drobny szczególik, jak¿e czêsto niestety pomijany przez wcze¶niaków - przeszywanica pod kolcz± - obowi±zkowa.
B.t.w. - na swoje pytania znalaz³by¶ odpowied¼ na Fresze, trzeba tylko trochê pomyszkowaæ.
Pozdrawiam.
Boran
CYTAT
£adne i proste normany, jakie maj± w swojej ofercie Anter i Nieczarto ju¿ prze³om X i XI wieku.Có¿ wiêc wybraæ ?
s± jeszcze - znane g³ównie z przedstawieñ rze¼biarsko-graficznych - segmetowe spangenhelmy. Anter ma takiego w ofercie smile.gif znane od VIII przynajmniej do XI wieku
KhaToo
Chcia³em zapytaæ znawców, co my¶l± o mojej rekonstrukcji ubioru bojowego pieszego boroczka. Stronê wizualn± opar³em g³ownie na Maciejowskim podpierajac siê informacjami z innych ¼róde³ w razie w±tpliwo¶ci. Technicznie sprawa ma siê tak: przeszywanica szyta rêcznie technik± przeszywania wielu warstw tkaniny, widoczne warstwy to len -niewidoczne niestety nie; cote lniane te¿ szyte rêcznie; czepek pikowany wykonany tak, jak przeszywanica, he³m "³ebka" dzwon z donitowan± obrêcz± na dole; broni jeszcze nie mam -topór albo to glewiowato-kosowate co¶ z maciejowskiego. Nie mogê niestety walczyæ w bitwach, ale zawsze staram siê dodawac kolorytu w jaki kolwiek sposób. Taka odzie¿ nie zagwarantuje mi oczywiscie ochrony, ale te¿ nie bêdê siê pcha³ w m³uckêsmile.gif W zale¿no¶ci od chêci mogê tego te¿ u¿ywaæ jako stroju ³ucznika-pacynkarza. W planach mam jeszcze zakup tasaka jednorêcznego takiego, jak w maciejowskim. Co o tym my¶licie? Mo¿ecie byæ brutalni, mam ca³± zimê na wprowadzanie zmian. Stara³em siê, by wszystko by³o ok, ale krytyczne spoj¿enie zawsze jest pomocne. Tylko prosi³ bym konkretnie i rzeczowo. Fotki nie s± najlepszej jako¶ci, postaram sie je zmieniæ jak bedzie okazja. Fotogeniczny te¿ nie jestem, ale nie ka¿dy musi byæ. Jak kto¶ chce, krytykê mo¿e pisaæ na priva.
Rabiega
Znawc± nie jestem, ale jak¿ebym móg³ zmilczeæ, gdy ¦l±zak pyta smile.gif
Bêdê wiêc brutalny.
Dla mnie jest O.K.
Pozdrawiam.
KhaToo
Dziêki:) Przy okazji zapytam, czy nie bêdzie b³êdem wykonanie do tego nogawic pikowanych z trzewikami? Na jakie dodatkowe detale dla urozmaicenia móg³bym sobie pozwoliæ -jaka¶ sakiewka czy torba przy pasie, buk³aczek...?
Hax
Witam serdecznie Frehowiczów.
Przejrza³em du¿± czê¶æ forum i siê ju¿ wiele dowiedzia³em, wydajê mi siê te¿, ¿e znam odpowied¼ na moje pytanie, jednak chcê siê upewniæ. Gdzie¶ widzia³em, ¿e u¿ytkownicy podawali sprzêt i datê, chc±c dowiedzieæ siê czy zmieszcz± siê w danym przedziale wiekowym. Ja my¶lê o XII - XIIIw., i przymierzam siê do:
- kolczuga (raczej d³uga - do nadgarstków i trochê poni¿ej pasa)
- kaptur kolczy (jako osobny element najlepiej)
- rêkawice kolcze (mitynki, do³±czane do rêkawów kolczej)

Zmieszczê siê?

Do tego pewnie jakie¶ spodnie z tamtego okresu, jak uzbieram wiêcej pieniêdzy to i buciki. A teraz pytanie - jaki miecz dla tamtego okresu? Jaka tarcza (rozmiar, kszta³t).

Pozdrawiam.

Wyedtyowa³em posta bo znalaz³em wiêcej info na temat uzbrojenia smile.gif
I jeszcze jedno - ucieszy³bym siê gdyby kto¶ napisa³ co dla XII-XIII wiecznego Anglika smile.gif
Boran
Witam

CYTAT
Do tego pewnie jakie¶ spodnie z tamtego okresu, jak uzbieram wiêcej pieniêdzy to i buciki.

No to tak:
1. nie "do tego" - czyli jako dodatek do zbroi - tylko na pocz±tku, jako podstawiê zrób sobie strój cywilny. Jak masz do¶æ kasy na kolczugê, to tym bardziej powiniene¶ mieæ na porz±dne ciuchy i buty.
2. nie spodnie, tylko nogawice, np. takie jak tu: http://personal.utulsa.edu/~marc-carlson/c...h/bockhose.html

CYTAT
- kolczuga (raczej d³uga - do nadgarstków i trochê poni¿ej pasa)

Kolczuga raczej gdzie¶ do kolan
no i o przeszywce nie zapomnij... taki do¶æ czêsty b³±d...
reszta chyba w porz±dku (je¶li jakie¶ herezje wypisujê, to poprawcie...)
Hax
Bóg zap³aæ, za odpowied¼.
Postaram siê skompletowaæ pe³ny strój cywilny takiego ¿o³daka, aczkolwiek wpierw kolczugê chyba zrobiê - bo ogniwa ju¿ mam. Kolejne pytania:
1) Jakie by³y typowe miecze dla XIIIw. Anglików w tamtych czasach?
2) Czy czepiec kolczy (pod nim jaka¶ przeszywka) zapewnia dostateczn± ochronê? Czy lepiej nie dostaæ w czerep? (Tak siê sk³ada, ¿e czepiec posiadam ale jeszcze nie mia³em okazji testowaæ z przeszywk±)
3) Czy móg³by mi kto¶ podaæ jakie¶ ¼ród³a dotycz±ce tamtego okresu dla Anglików? Nie musz± to byæ za³±czniki w postaci obrazków (jednak proszê o ¼ród³a, które móg³bym znale¼æ w internecie, wierzê, ¿e takie siê znajd± smile.gif), wystarcz± adresy stron, ew. nazwy pod jakimi mam szukaæ ¼róde³ etc.
4) Czy du¿ym mrokiem jest tzw. "pseudokolczuga"?

To chyba wszystko. Odezwe siê wkrótce z kolejnymi w±tpliwo¶ciami ;)

EDIT: Wiadomo, ¿e prawie wszystkie znane nam wzory ³±czenia ogniw kolczugi nie wystêpowa³y nigdy wcze¶niej. Me pytanie - czy wiadomo co¶ na temat rozmariów samych ogniw?
Tylko Ulf
Zale¿y od tego co masz na my¶li pisz±c "pseudokolczuga"
Hax
4 w 1 nieocynk 8mm/1.8mm smile.gif
Tylko Ulf
Jak dla mnie ta kolczuga da³a by rade ;) i wcale nie by³a by pseudo je¶li ma to byæ nieocynkowana.
My¶la³em ¿e masz na my¶li jak±¶ z podk³adek.
A co za "niepseudokolczuge" pewnie uwa¿asz nitowan±? Wiesz co bardzo ma³o ludzi bawi±cych siê w to u¿ywa kolczug nitowanych, tak¿e spokojnie mo¿esz u¿ywaæ takiej jak wy¿ej poda³e¶.
Hax
Kolejne pytanie.
Co za³o¿yæ pod... przeszywanicê? Rozumiem koszula jaka¶, lniana. Tylko jaka? Szuka³em w wyszukiwarce Freha nie znalaz³em wiele. Je¶li jest - upomnijcie mnie, ja przejrzê, je¶li nie jest to skomplikowane to proszê o jakiego¶ linka albo co. Bêdzie mi mi³o smile.gif
Spvrivs Decivs Darivs
Witam

Czy móg³by kto¶ zweryfikowaæ istnienie skórzanych zbroi ³uskowych w Nowogrodzie, Kijowie i/lub okolicach? Okres: IX-X w.

Lamelki by³y na pewno.. ale co z ³usk±..
Joker_katowice
Mo¿ecie mi powiedzieæ czy templariusze jescze mog± siê zaliczaæ do wczesnego ¶redniowiecza??
Boran
CYTAT
Czy móg³by kto¶ zweryfikowaæ istnienie skórzanych zbroi ³uskowych w Nowogrodzie, Kijowie i/lub okolicach? Okres: IX-X w.

Lamelki by³y na pewno.. ale co z ³usk±..

Nic nie wiadomo o istnieniu jakichkolwiek skórzanych zbroi na wschód od Uralu (te¿ ¿a³ujê...)
Rabiega
CYTAT(Joker_katowice)
Mo¿ecie mi powiedzieæ czy templariusze jescze mog± siê zaliczaæ do wczesnego ¶redniowiecza??

Odpowiedz sobie sam na tak zadane pytanie.
Podpowiedzi:
1.Kiedy powsta³ zakon Templariuszy ?
2.Jaki wiek przyjmuje siê powszechnie jako limes "wczesnego ¶redniowiecza" ?
Odpowied¼ nasunie siê sama smile.gif
Pozdrawiam.
DYSZEL
Mam trzy pytania dotycz±ce ubioru w XI i pierwszej po³owy XII wieku.

1) Nie chcê i nie lubiê szerzyæ mroku wiêc wy³o¿ê sprawê tutaj: czy kolczuga zrobiona z drutu 1.8 ocynkowanego o ¶rednicy wewnêtrznej oczek 8 mm z nie nitowanymi i nie sp³aszczonymi kó³kami (czyli taki z³om mojego wyrobu) po usuniêciu ocynku (czyli zczernieje i nie bêdzie siê ¶wieciæ jak psu jajca) bêdzie tolerowana na turniejach z tej, ¿e epoki. Rêkawy ma do ³okci, a ca³o¶æ siêga do kolan, ale martwiê siê czy nie przyczepi± siê do tego i¿ kó³ka nie s± z drutu o przekroju czterok±tnym.

2) Czy ko³nierz (stójka) przy przeszywce jest historyczny na te czasy? Ja osobi¶cie nic o tym nie znalaz³em, ale z tego co czyta³em to teraz wchodz± wymogi i¿ ko³nierz jest obowi±zkowy.

3) Znalaz³em i¿ buty typu Mails s± z pó¼niejszego okresu, ale nic mi nie wiadomo czy buty Kryspin (za³±czam szkic) http://klub.chip.pl/butyrycerskie/html/kryspin.html nadadz± siê do tej epoki.

Proszê was o odpowied¼ w tej sprawie i mam nadziejê, i¿ nie uznacie ¿e zawracam wam g³owy pierdo³ami.

Pozdrawiam
Rabiega
Re - Dyszel.
Ad.1. Wci±¿ jeszcze wiêkszo¶æ wczesnych u¿ywa kolczug z ocynku lub czarnego drutu - aspekt ekonomiczny jest tu determinuj±cy. Nie ka¿dego staæ na zgrzewan±/sklepywan±, ¿e o nitowanej nie wspomnê.Spokojnie wiêc mo¿esz wyst±piæ (byle nie w zardzewia³ej !)
Ad.2. Te¿ bym siê chêtnie dowiedzia³ smile.gif .Z punktu widzenia w³a¶ciwo¶ci ochronnych - stójka niezbêdna.
Ad.3. Buty siê nijak nie nadaj±.
Pozdrawiam.
Piotr Paruch
CYTAT(DYSZEL)
1) Nie chcê i nie lubiê szerzyæ mroku wiêc wy³o¿ê sprawê tutaj: czy kolczuga zrobiona z drutu 1.8 ocynkowanego o ¶rednicy wewnêtrznej oczek 8 mm z nie nitowanymi i nie sp³aszczonymi kó³kami (czyli taki z³om mojego wyrobu) po usuniêciu ocynku (czyli zczernieje i nie bêdzie siê ¶wieciæ jak psu jajca) bêdzie tolerowana na turniejach z tej, ¿e epoki. Rêkawy ma do ³okci, a ca³o¶æ siêga do kolan, ale martwiê siê czy nie przyczepi± siê do tego i¿ kó³ka nie s± z drutu o przekroju czterok±tnym.

Usuwanie ocynku to wredna robota.

CYTAT(DYSZEL)
3) Znalaz³em i¿ buty typu Mails s± z pó¼niejszego okresu, ale nic mi nie wiadomo czy buty Kryspin (za³±czam szkic) http://klub.chip.pl/butyrycerskie/html/kryspin.html nadadz± siê do tej epoki.

<REKLAMA>To co znalaz³e¶, to stara wersja strony S³awomira Rokity www.butyhistoryczne.pl W nowej wersji jest podzia³ ze wzglêdu na okres, mo¿e to Ci pomo¿e.</REKLAMA>
DYSZEL
Dziêki wam za pomoc, bardzo mi siê to przyda smile.gif

A i wiem, ¿e ten szkic to ze starej strony, ale zamie¶ci³em go bo na nowej stronie niema tego typu butów. Z tego co siê pyta³em to na razie nie s± wyrabiane icon_sad.gif

Mam nadziejê, ¿e kiedy¶ bêdê móg³ siê wam odwdziêczyæ yes.gif

Pozdrawiam
Tenebrosus
CZy ten he³m pasuje do Wikinga IX-XI ??
Rabiega
CYTAT(Tenebrosus)
CZy ten he³m pasuje do Wikinga IX-XI ??

Witam.
No nie bardzo.Vendele s± zdecydowanie wcze¶niejsze.Niezrêcznie by³oby wyja¶niaæ postronnym, ¿e to he³m po prapradziadku smile.gif .
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.