Sires, mam pewn± sprawê.
Na ile historyczne jest cu¶ takego:
http://allegro.pl/item103787185_helm_wikin...llegro_bcm.html
Wg. mojej skromnej wiedzy ten he³m wikiñski nie jest (policzki, kszta³t nosala), bardziej chyba bizantyjski
ale ta plecionka na karczku
Wiêc z glebokosci swej ignorancji wo³am do Was: zaryzykowac datowanie na prze³om III i IV ery, Zachodnia Bruzda MArchii Rohanu? pomo¿ecie?
witam
mam pytanie odno¶nie he³mu z za³±cznika,jaka jest jego nazwa,datowanie to chyba okres krucjat ale nie jestem pewny.
Witam
Mam pytanie: co to ma byc?
Helm powiedzmy wariacja na temat szlomow, lamelka ladna...
Tylko co to za naramienniki? Jakies Bizancjum czy co? Ma to wogole cos wspolnego z X wiekiem?
Bo te rekawice bokserskie w tle juz pomine, chyba ze ktos widzial takie w zrodlach
Pozdrawiam
naramienniki to ja datowa³bym na 90 lata XIV w
http://freha.pl/download.php?id=900
pozdr. czarnian
Witajcie.
Przegl±da³em ostatnio tematy, ale nie znalaz³em odpowiedzi na moje pytania.
Chodzi mi konkretnie o jakie¶ wzory g³owicy do buzdyganu z okresu od XI do XIII wieku, a tak¿e wzory he³mów garnczkowych z tego samego przedzia³u czasowego. Potrzebowa³ bym jakie¶ porz±dne wzory b±d¼ szkice.
Zwracam siê tu naprawdê w ostateczno¶ci bo wszystko co do tej pory znajdowa³em w necie przypomina³o bardziej co¶ dziwnego, pokrêtnego i zdaje siê nawet, ¿e bardzo mrocznego. W skrócie nie przypomina³o to niczego co widywa³em do tej pory na turniejach. Rzecz jasna nie spodziewam siê by spad³a mi tu z nieba typologia he³mów i buzdyganów z okresu XI-XIII wieku, ale za wszelk± pomoc bêdê wdziêczny.
Pozdrawiam
tu troche o he³mach z roznych epok
http://www.rycerze.org/rola_uzbrojenia/ryc10.htm i na freha jest gdziesw temat o he³mach z czasow krucjat.
Dziêki Jarogniewie.
Mam jeszcze jedno pytanie. Nie wiedzia³em co prawda gdzie je zadaæ, a nie chcia³em tworzyæ nowego tematu wiêc napisa³em tu.
Chodzi mi by¶cie wyrazili swoj± opiniê na temat mieczy i he³mów produkcji S³awomira Ciszewskiego. S³ysza³em, ¿e to dobry p³atnerz i kowal, ale wole siê spytaæ tych którzy mieli z nim styczno¶æ i mog± wyraziæ swoj± opiniê na temat jego wyrobów.
Pozdrawiam
No nic.
Widaæ nie mieli¶cie z nim styczno¶ci, wiêc zawierzê tym co mi go polecali wcze¶niej i zaryzykujê zakup jego wyrobów.
Pozdrawiam
Witam.
Mam pytanie co do pewnej broni pochodz±cej z ilustracji znalezionej na FREHA.
Jest w za³±czniku, zaznaczona na tej ilustracji czerwon± obwódk±. Wydaje mi siê ¿e to jaki¶ rodzaj maczugi, ale mogê siê myliæ.
Prosi³ bym o jakie¶ informacje na jej temat (Ile wa¿y³a w przybli¿eniu? Od kiedy do kiedy by³a u¿ywana i przez kogo???).
Je¶li kto¶ ma wiêcej ilustracji lub zdjêæ znalezisk czy rekonstrukcji tej broni w to by³ bym bardzo wdziêczny za ich zamieszczenie tutaj b±d¼ za wys³anie mi ich na priva czy meila.
Pozdrawiam
Na oko wzieli to z Biblii Maciejowskiego, czyli jak pamietam polowa XIII wieku
Tam nosi to piechota, ale nie widze problemow by rycerz nosil obok miecza
Aaa i ta maciejowska chyba byla 2reczna, niepamietam
tak jak w temacie.
Dziêki
Ró¿ne grubo¶ci widzia³em, ale a¿ tak grubych to sobie nie przypominam.
Witam.
Posiadam taki o to he³m jak zamieszczony poni¿ej na zdjêciu. Chcia³bym sie tylko dowiedzieæ czy bêdê mia³ problem z dostaniem sie na turnieje XIII - wieczne, np. I³¿ê, przez ten ozdobny krzy¿ i literê "T" oraz ozdobne wzmocnienie na twarzy. Ostatno z³apa³a mnie niepewno¶æ i chcia³ bym j± rozwiaæ dlatego pytam sie was
Witam
Je¶li o mnie chodzi, to mia³bym w±tpliwo¶ci do samej konstrukcji he³mu - krótkie wizury, sam dzwon wydaje siê dziwny. Ma³y, tak jakby i po zdjêciu zdaje siê, ¿e ods³ania spory kawa³ek szyi. O ilterach nie wspominam, nie przypominam sobie, cobym co¶ takiego spotka³ wcze¶niej, choæ nie wydaje mi siê to zbyt przydatne.
Ja mam pytanko z kolei do he³mu w za³±czniku, znalaz³em go przed chwil± na pewnej niemieckiej stronce. Podpsany zdaje siê na rok 1290, jako jedno z oryg. znalezisk "garnków". Prosi³bym o sprostowanie.
Pozdrawiam
Orzech
Witam
Czy w XI wieku wchodzi w rachube taki pas mieczowy?
Jesli nie jak to powinno wtedy wygladac?
Witam!
Mam pytanie odno¶nie he³mu poni¿ej:
-Czy jest on historyczny? Je¶li tak, to na jaki okres siê nadaje? (S±dze ze XII w)
Proszê o wyrozumia³o¶æ je¶li oka¿e siê zbyt mroczny
i jeszcze jedno pytanko (szuka³em tego w topikach o kolczugach ale znalezc nie mog³em) chodzi mi o robienie rêkawów kolczugi pod k±tem 45 stopni, a konkretnie w jakim okresie wystêpowa³o takie ³±czenie rêkawów i jakiej one by³y d³ugo¶ci (do ³okcia? czy 3/4 reki?)
Z góry dziêki za odpowied¼
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Robin ... mam powa¿ne w±tpliwo¶ci, czy ten he³m przetrwa jak±kolwiek walkê. Wygl±da jakby by³ zrobiony cha³upniczo w domu ze starych garnków babci ... :D
Mam nadzieje ¿e jednak troche wytrzyma
Blacha z jakiej zostal zrobiony ma 2 mm grubo¶ci. Jedyne czego sie obawiam to ³±czenie górnej blachy na czole, ale poza tym ca³o¶æ wygl±da solidnie. A jak jego aspekt mroczno¶ci?
Jak na XII w, to wydaje siê trochê zbyt mrooczny.
W skali od 1 do 10 wypada gdzie¶ na 6.
Hmm, ja dopiero raczkuje w zdobywaniu wiedzy z zakresu wieków ¶rednich wiec tak tylko orientacyjnie waln±³em ¿e to jest XII wiek
. A na jakie wieki nadaje siê ten he³m je¶li wogóle?
Witam,
W za³±czeniu rysunek he³mu (z Ospreya). Taki rodzaj he³mu do¶æ czêsto jest w Ospreyach rysowany, do¶æ czêsto widzia³em go te¿ na g³owach rekonstruktorów.
Mam w zwi±zku z nim 2 pytania:
1) czy kto¶ mo¿e ma dostêp do przedstawieñ ¼ród³owych takiego he³mu (pro¶ba o podes³anie, skierowanie etc.)?
2) na listwach ¿ebrowych widaæ tylko jeden pionowy rz±d nitów - to oznacza, ¿e p³aty dzwona musia³y byæ ³±czone na zak³adkê (i na wierzch jeszcze listwa ¿ebrowa); konstrukcja by³aby chyba logiczniejsza, gdyby p³aty by³y na styk, a ³±czy³aby je tylko listwa ¿ebrowa - wtedy jednak musia³yby byæ dwa równoleg³e rzêdy nitów; czy jeden rz±d nitów nale¿y traktowaæ jako uproszczenie rysownika?
Z góry dziêkujê i pozdrawiam
Dentysta
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikNo i jszcze za³±cznik
Cztery zebra mogły trzymac płyty razem i mieć podwójny rząd nitów, czery, pod kątem 45% do grubszych mogły być cieńsze i tylko w jakiś sposób wzmacniac dwon. Jak przyjrzeć się, to dwa żebra są widoczne tylko w połowie.
To przedtawianie z późnego XII wieku może coś pomorze, choć dzwon troche inny.
Razowiec on jest zupelnie inny
Dzwon kanelowany, "zaslona" bez tego "przetloczenia/zalomu"
Chcialbym zobaczyc przedstawienie takiego helmu ale z zebrami maska moze byc dowolna i tak sie uciesze
A co do pojedynczego rzedu nitow jak pamietam Giermundbu tak ma wiec tu akurat nie robil bym problemow
I co? Nikt nic nie ma? Nikt nic nie wie?
Pozdrawiam. Dentysta
w którym¶ temacie by³o juz pisane na temat he³mów ¿ebrowych, a dok³adniej na temat zachodzenia przednich p³atów na tylne, a przednich dwóch rzêdach nitów... nie pamiêtam tylko w którym.
CYTAT
2) na listwach ¿ebrowych widaæ tylko jeden pionowy rz±d nitów - to oznacza, ¿e p³aty dzwona musia³y byæ ³±czone na zak³adkê (i na wierzch jeszcze listwa ¿ebrowa); konstrukcja by³aby chyba logiczniejsza, gdyby p³aty by³y na styk, a ³±czy³aby je tylko listwa ¿ebrowa - wtedy jednak musia³yby byæ dwa równoleg³e rzêdy nitów; czy jeden rz±d nitów nale¿y traktowaæ jako uproszczenie rysownika?
Nie jestem pewny jak to jest technicznie rozwiazane w helmie z Giermundbu (tak, wiem ze to ok300 lat wczesniej, ale tu o pomysl na konstrukcje chodzi), ale na pewno sa tam zebra i pojedynczy rzad nitow na nich. Wydaje mi sie, ze platy sa "na styk" a pod nimi drugi komplet zeber do trzymania tego w kupie. Ale jak mowie - tak mi sie wydaje (na podstawie jakiegos rysunku konstrukcyjnego ktory widzialem na forum, ale teraz nie jestem w stanie zlokalizowac...) Zapytaj o to Nieczara, on ma w dorobku bardzo ladna rekonstrukcje giermunda...
Mam takie pytanko, z jakiego okresu pochodzi taki typ uzbrojenia? I na jakim terenie go wykorzystywano??
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Witam ,
Potrzebuje ilustracje dotycz±ce uzbrojenia S³owian ... a niestey do¶æ trudno jest to znale¼æ
jakie ilustracje ? z epoki? wspolczesne?
jakich slowian? z kiedy?
moze bys forum poczytal albo do biblioteki poszedl...
mam pytanko z innej beczki, bo ¿em na forum nie znalaz³, czy puklerz móg³ byæ montowany na przedramieniu czy musi³ byæ trzymany w d³oni, bo ryciny z puklerzami w d³oni znajdowa³em a z pukle¿ami na przedamienu nie znalaz³em, je¿eli kto¶ móg³ by mnie fachow± rad± wspomóc
Witam,
Mam zamiar kupiæ sobie nowy he³m (docelowo XIII wiek) i przegl±daj±c oferty rodzimych p³atnerzy znalaz³em co¶ takiego:
http://mardinek.shentel.pl/oferta/img/helm...zne/img_204.jpgCzy ten he³m nadaje siê do rekonstrukcji, czy te¿ jest to tylko weso³o-mroczna twórczo¶æ?
Czy kto¶ mo¿e dysponuje ikonografi±, fotografiami rze¼b, nagrobków itd gdzie tego typu he³m by³y przedstawiony?
Z góry dziêki.
na XIIIstke ten helm sie nie nadaje!!
jezeli okreslibys polozenie geograficzne oraz dokladniejsze lata odtwarzanej przez Ciebie "poztaci" (nie chodzi tu o konkretna osobe) to postaram sie pomoc bo bez tych informacji to raczej ciezko
pozdr.
CYTAT(Pawcio @ 23:34 31.07.2007) [snapback]196765[/snapback]
na XIIIstke ten helm sie nie nadaje!!
jezeli okreslibys polozenie geograficzne oraz dokladniejsze lata odtwarzanej przez Ciebie "poztaci" (nie chodzi tu o konkretna osobe) to postaram sie pomoc bo bez tych informacji to raczej ciezko
pozdr.
Mniej wiêcej 1250 rok, bli¿ej nieokre¶lony krzy¿owiec, Palestyna (Akka i okolice)
CYTAT(Pawcio @ 14:34 01.08.2007) [snapback]196813[/snapback]
Dziêki za chêci ale BM znam dobrze
Moje pytanie nie dotyczy³o co mi mo¿e kto¶ poleciæ na XIII bo wiem co mo¿na na XIII za³o¿yæ, tylko czy wzór do którego da³em linka jest gdziekolwiek udokumentowany historycznie.
Zapomnij o tym he³mie, tak bêdzie najlepiej
Skoro znasz BM to poogl±daj sobie jakie he³my nosz± tam ludkowie. Zamorze to przecie¿ sta³y dop³yw ludzi z Europy, a wiêc to co noszono oko³o 1250 roku we Francji, Niemczech, czy Italii bez problemu mog³o pojawiaæ siê i na bliskim wschodzie.
Pozdr.
M.
CYTAT
czy puklerz móg³ byæ montowany na przedramieniu czy musi³ byæ trzymany w d³oni,
Puklerz "montowany" do przedramenia to praktycznie gwarancja odr±bania d³oni lub w najlepszym przypadku zgruchotania nadgarstka.
Tymczasem:
Poszukujê jakichklwiek bli¿szych informacji o tym obrazku. Pojawi³ siê ju¿ na FREHA, wraz z niepewnymi podejrzeniami o Wielkomorwsko¶æ, gdzie¶ te¿ spotka³em siê podejrzeniami o 10-wieczno¶c. Jako ¿e s± to jednak tylko nieudokumentowane podejrzenia, bardzo zale¿y mi na jakich¶ pewnych informacjach.
Problem ju¿ nieaktualny
CYTAT("Myslibor")
Przedstawienie ikonograficzne tarczy pochodzi ze s³ynnego dzie³a miniaturowego, tzw. Manuskryptu Kataloñskiego lub Biblii z Rhodos, datowanego na ok. 1047 r.
Jest to jedno z najwczesniejszych zrodel przedstawiajacych tarcze migdalowate w ikonografii miniaturowej.
Zdjecia za Koch H. W (1998) Ilustrierte Geschichte der Kriegszüge im Mittelalter, Augsburg.
Dla zaiteresowannych reszta tutaj:
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?p=15401#15401
W ksi±¿ce Studia nad uzbrojeniem polskim w X, XI i XII wieku A. Nadolskiego na tablicy nr.2 widnieje miecz z Goc³owa, pow. rêdowski, typ K, w.IX.
Po zeskalowaniu wymiarów wysz³o mi co¶ takiego:
D³ugo¶æ ca³o¶ci: 128cm
D³ugo¶æ rêkoje¶ci: 20cm
D³ugo¶æ g³owni: 108cm
Szeroko¶æ jelca: 16cm
Szeroko¶æ g³owni u nasady: 8cm
Czy kto¶ posiada prawid³owe wymiary tego miecza??
W katalogu znalezisk archeologicznych znalaz³em ten miecz:
http://storm.nazwa.pl/wik..._Goc%C5%82owo_I Czy jest to ten sam miecz co w Nadolskim? na tablicy nie posiada on zbrocza.
Hej kochani.
Mam tak± pro¶bê/problem- piszê aktualnie proseminarium o he³mie z Ostrowa Lednickiego, w³a¶ciwie to jest ju¿ teoretycznie napisana i potrzebujê tylko jednej rzeczy, a mianowicie przedstawieñ prototypów he³mów typu ¶wiêtowac³awowskiego/normañskiego/burgundzkiego(zwa³ jak zwa³) ze Wschodu (Antiochia, Egipt, Persja sasanidzka). Pisze o nich J. Górecki w "„Gród na Ostrowie Lednickim na tle wybranych o¶rodków grodowych pierwszej monarchii piastowskiej”(s. 127 jakby komu¶ by³a taka wiedza potrzebna). Niestety tylko pisze i jako¶ nie mogê znale¼æ ikonografii tego.
Za wszelk± pomoc bêdê wdziêczny ;)
Pozdrawiam
Witam
Poszukuje fotek i opisów he³mu z fortecy Assenova w Bu³garii. Bêdê wdziêczny za ka¿d± informacjê.
Pozdr.
niestety nie ma lepszej fotografii, he³m jest niewystawiany od bardzo d³ugiego czasu
artykó³ z Archeological News - 1946 r:
8. Forged, iron, very rusty, military helmet, with conical shape, slightly damaged on the right side. Heigth: 0.195 m; with eliptical base with dimentions: 0.18 m, 0.22m and wall thickness: 0.001m (all mesurments are given in meters with acuracy up to mm. So it could be 1.5 mm or 1.25... ) and weight in it's current condition: 790 g. It's made out of 10 pieces - 8 concave triangular plates (actually not exactly triangular) - 4 outer, and 4 inner , paced vertically in chequerboard fashion. The first (the outer) are a bit narrower - height 0.175 m, greatest width 0.095 m) riveted together with 4 rivets each or altogether 32 rivets. The top of the helm is a separate cap with diameter 0.055 m and is riveted with 4 rivets only to the outer wall pieces, which are 0.005 m longer than the inner ones; at the base the 8 wall plates are riveted with 22 rivets to a horizontal circlet with width 0.05 m. The two ends of the circlet are riveted together with 3 rivets, and that is on the back side of the helm. On the front side, where the forehead is, the circlet is 0.005 m narrower. On the lower side of the circlet 0.005 m above the end, there are 21 holes with diameter 0.003m, and spacing between them 0.035 - 0.04 m. 8 of the holes are different - they are placed 4 on the each side of the helm where the cheeks are and are 0.01 m apart from each other.
z drobnym komentarzem,
i po co sie pytasz na forum
mam za to fotografie niemal identycznego he³mu wykopanego niedaleko miejscowo¶ci Dobrich, ale to na priv
Przynajmniej przys³u¿y³ siê gawiedzi. Teraz gawied¿ jest bogatsza w wiedzê.
Gawied¿ bêdzie jeszcze bogatsza jak zamiast kitraæ zdj±tka po zakamarkach kompa poka¿esz je tutaj.
k³aniam
i
A ja mam tê fotografiê i ten opis. No w³a¶nie szuka³em lepszych fotek, ¿eby ³atwiej mi by³o zaprojektowaæ rekonstrukcjê tego he³mu... No ale trudno, trzeba siê pomêczyæ.
Zakamarki komputerów Acoluthi s± jak pude³ko czekoladek
Pozdr.
fotka z muzeum v Plovdiv, niestety muzeum to przez ladnych kilka lat bylo zamkniete, jest jeszcze podobny helm z Tarnovo
CYTAT(Atakan al Vefa @ 10:47 28.01.2008)
niestety nie ma lepszej fotografii, he³m jest niewystawiany od bardzo d³ugiego czasu
artykó³ z Archeological News - 1946 r:
8. Forged, iron, very rusty, military helmet, with conical shape, slightly damaged on the right side. Heigth: 0.195 m; with eliptical base with dimentions: 0.18 m, 0.22m and wall thickness: 0.001m (all mesurments are given in meters with acuracy up to mm. So it could be 1.5 mm or 1.25... ) and weight in it's current condition: 790 g. It's made out of 10 pieces - 8 concave triangular plates (actually not exactly triangular) - 4 outer, and 4 inner , paced vertically in chequerboard fashion. The first (the outer) are a bit narrower - height 0.175 m, greatest width 0.095 m) riveted together with 4 rivets each or altogether 32 rivets. The top of the helm is a separate cap with diameter 0.055 m and is riveted with 4 rivets only to the outer wall pieces, which are 0.005 m longer than the inner ones; at the base the 8 wall plates are riveted with 22 rivets to a horizontal circlet with width 0.05 m. The two ends of the circlet are riveted together with 3 rivets, and that is on the back side of the helm. On the front side, where the forehead is, the circlet is 0.005 m narrower. On the lower side of the circlet 0.005 m above the end, there are 21 holes with diameter 0.003m, and spacing between them 0.035 - 0.04 m. 8 of the holes are different - they are placed 4 on the each side of the helm where the cheeks are and are 0.01 m apart from each other.
z drobnym komentarzem,
i po co sie pytasz na forum
mam za to fotografie niemal identycznego he³mu wykopanego niedaleko miejscowo¶ci Dobrich, ale to na priv
A jak jest datowany ten he³m?
Mam pytanie odno¶nie historyczno¶ci skórzanej przeszywanicy dla wikinga, konkretnie Norwega X-XI wiek. Mo¿e byæ czy raczej nie bardzo?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.