Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pogotowie historyczne
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Rae
Witam. Rekonstrukcja krucjat - templariusze. Czy który¶ z tych he³mów jest poprawny historycznie??

http://www.miecz.com.pl/product_info.php/c...products_id/755

http://www.miecze.com.pl/sklep/images/g008_1small.jpg

Z góry dziêkujê.
NormanPablo
Witam
Mam pytanie czy Normanowie u¿ywali zbroi lamelkowych w drugiej po³owie XI wieku ?
W osprey znalaz³em obrazek http://www.normanowie.freha.pl/osprey/w01_B.jpg
sanoczak
normanowie wogóle nie u¿ywali zbroi lamelkowych. a osprey nie jest dobrym ¼ród³em do rekonstrukcji historycznej
Mateos
Mam nadzieje, ¿e to nie jest nieodpowiedni temat. Mam pewien problem, a mianowicie czy kto¶ z was mog³by podac pe³ny zapis bibliograficzny do Nadolskiego - Studia nad uzbrojeniem Polski ? Na pierwszej stronie pojawia siê kupa ró¿nych informacji z ktorych nie jestem w stanie wyciagnac wszystkiego tak, jak trzeba (jakies 2 nr, kilka miejsc wydania? czy mo¿e chodzi o cos innego?) A potrzebuje do recenzji na studia, wiec musi byc poprawnie. Z góry dziekujê za pomoc
Borg
piszesz recenzjê nie widz±c orygina³u?
Mateos
Mam ksi±¿ke w pdf'ie
Rad-an
To jakiego ty masz pdf'a ¿e nie ma tam bibliografi?? ... nic to napisz mi na mail rad-an@o2.pl, wy¶lê ci skany, bo to 7 stron jest...
Mateos
kurcze chyba sie nie zrozumielismy :p chodzi mi o zapis samego tytu³u tej konkretnej publikacji (Nadolskiego), po pierwsza strona laikowi nijak wszystkich informacji nie dostarcza: jakies dwa numery, ktore teoretycznie kojarza sie z czasopismem (ale czemu dwa?), kilka nazw, (Zak³ad im. Ossoliñskich to jest wydawnictwo?). Za ca³kowita ilosc stron tez bede wdzieczny, bo mi sie ksiazka urywa na typologiach. Wybaczcie, ze zadaje takie dziwne pytanie, ale recenzja juz napisana, a tu taka gafa, a orgina³u znalezc pomimo wysilków nie moglem :/
Borg
Zak³ad Ossoliñskich: tak to jest wydawnictwo, co druga ksi±¿ka wrêcz jest przez nich wydawana... nie zapisuje siê wydawnictwa w przypisach jak mnie pamiêæ nie myli, tylko miasto wydania. W przypadku ZO piszesz:
Wroc³aw-Warszawa-Kraków Gdañsk... najczê¶ciej...
Maciej Sabat
Mateos - poproszê stronê tytu³ow± mailem - m.sabat-(at)-gmail(kropka)com - ode¶lê Ci poprawny adres bibliograficzny.

Co do Ossolineum - to czasem by³o Zak³adem, czasem wydawnictwem - ró¿nie to bywa. A co do miejsca wydania - podajemy tylko pierwsze na li¶cie. A i tak wszystko zale¿y od przyjêtej konwencji sporz±dzania adresów, poniewa¿ Polska Norma nie 'jest w³adna' ustaliæ jednego i ostatecznego kanonu.

m.
Mateos
Pani doktor która prowadzi nasze zajecia wymaga i wydawnictwa i ilosci stron (tez nie wiem, dlaczego, bo z kolei na cwiczeniach ucza nas, zeby tego nie podawaæ. I we¼ tu cz³owieku b±d¼ m±dry). Dziekuje za pomoc, Macieju, ale problem z zapisem juz rozwiaza³em, pozostaje mi tylko problem co do dok³adnej ilo¶ci stron.
Boran
Na lito¶æ, to naprawdê tak wielki problem przej¶æ siê do biblioteki? Ba, nawet nie przej¶æ siê tylko przejrzeæ opis bibliograficzny w internetowym katalogu (np. w BJ)...

pozdr.
Boran
Mateos
W Olsztynie tego nie maj± (nawet w uniwersyteckiej) niestety. Nie przysz³o mi do g³owy, zeby szukac w internetowym katalogu. Wielkie dzieki za pomoc Boran.
Wojnar
Mam pytanie !!!
Kupi³em karwasze o grubo¶ci 7mm, niestety s± one nie wygotowane w wosku pszczelim angsad.gif
Muszê je teraz wygotowaæ, lecz nie wiem ile wosku potrzeba i jak d³ugo trzeba gotowaæ i przy jakiej temperaturze???

PROSZÊ o odpowied¼!
Ragnar SW
witam
mam ma³e pytanko - znalaz³em w Ospreyah (dlatego pytam) - The vikings taka oto tarczê u¿ywan± przez Rusa ok X-XI w
chcia³bym siê dowiedzieæ czy jest ona historyczna - najbardziej chodzi mi o kszta³t - prostok±t

Wojnar - je¶li chodzi o wygotowywanie to poszukaj na forum o metodach woskowania
jakby co to ilo¶æ wosku zale¿y od naczynia w którym go rozgrzewasz -trudno dok³adnie okre¶liæ ile dekagramów u¿yæ - najlepiej we¼ wiêkszy garnek nalej do niego trochê wody rozpu¶æ w nim wosk (kilo powinno spokojnie starczyæ), wy³±cz ogieñ (je¶li zbyt d³ugo trzymasz skórê zanurzon± w gotuj±cym siê wosku to mo¿e siê poskrêcaæ) i zanurzaj w nim karwasz. potem dajesz karwasz nad np. palnik i patrz±c aby siê nie poskrêca³ lub przypali³ powoli nagrzewasz go i usuwasz nadmiar wosku np. szmatk± lnian± - takiej metody u¿ywam ja, ale jest wiele szkó³
Indar
Ragnar, nie zamie¶ci³e¶ ¿adnej ilustracji.
Wojnar, na Freha jest ca³y temat po¶wiêcony zagadnieniu utwardzania skóry. Wystarczy w "szukaj" wpisaæ odpowiedni± frazê, s±dzê ¿e "Utwardzanie skóry" bêdzie w sam raz.
Sprawd¿ proszê.
I.
Wojnar
Dziêki wielkie za pomoc smile.gif Przepraszam za k³opot.
Ragnar SW
oto ilustracja tarczy
przepraszam za zw³okê ale musia³em siê nieco podszkoliæ w dodawaniu ilustracji

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

je¶li jest historyczna to czy kto¶ orientuje siê jak wygl±da³aby kwestia imaków - montowaæ jeden pod umbem czy zastosowaæ system "migda³owy" tzn paski
ant7
To chyba nie ta epoka i region.

----
http://www.MiecziTopor.TV
sanoczak
ospreye ju¿ od dawna nie s± uznawane za ¼ród³o o jakiejkolwiek warto¶ci merytorycznej. nie ma sensu na nich bazowaæ. skorzystaj z czego¶ pewniejszego
Razoslaw
CYTAT
ospreye ju¿ od dawna nie s± uznawane za ¼ród³o o jakiejkolwiek warto¶ci merytorycznej
Jakiejkolwiek? To, ¿e nie nale¿y traktowaæ tamtejszych obrazków jak ikonografii to nie znaczy, ¿eby ca³± seriê traktowaæ jak "Micha³ki". Mimo wszystko znajdzie siê tam nie raz sporo ciekawej ikonografii i znalezisk. Chocia¿by.

RagnarSW - po prostu postaraj siê zapomnieæ o tej tarczy i ju¿.
Ragnar SW
hmmm...
trochê mi szkoda - podoba mi siê, chyba zrobiê na w³asne ryzyko - mam jeszcze 2 inne wiec jak kto¶ mnie na pokazie okrzyczy najwy¿ej wezmê inn±.
Wola³bym mieæ pewno¶æ ¿e jest w miarê historyczna ale skoro nie ma potwierdzenia...

co do ospreyów - wiêkszo¶æ zawarto¶ci jest zgodna historycznie i uznajê je za w miarê dobry wzór.
trzeba mieæ jednak czasem nieco rezerwy do rysunków i kombinacji sprzêtu ale nie s± to w ka¿dym razie micha³ki gdzie nie ma jakichkolwiek potwierdzeñ historycznych
sanoczak
chodzi³o mi oczywi¶cie o tamtejsze rekonstrukcje w kolorowych obrazkach. wybaczcie za zamêt ;)
Ragnar SW
Witam
mia³bym jeszcze jedno pytanie (choæ nie obrazi³bym siê gdyby kto¶ jeszcze zaopiniowa³ poprzednie pytanie) - jakich he³mów u¿ywali wojownicy bizantyjscy z "centralnej" czê¶ci imperium - X-XI w
wyczyta³em (niestety g³ównie w micha³ku) ¿e szeregowa piechota u¿ywa³a czasem "pierwotnych" wersji kapalinów wzorowanych na he³mach perskich (bardziej owalne i zaokr±glone ni¿ te pojawiaj±ce siê pó¼niej w XI i XII w)
w jednostkach posi³kowych mniej wiêcej siê orientujê i nie o nie mi chodzi - choæ wiadomo¶ci nigdy za wiele
prosi³bym o jakie¶ wskazowi lub o przekierowanie (powoli coraz trudniej co¶ znale¼æ z powodu liczby tematów na stronie - wiêc przepraszam za ewentualn± wpadkê)
Razoslaw
A ja prosze o pomoc w nastêpuj±cej sprawie:

Kto¶ mo¿e dysponuje lub wie sk±d wzi±æ zdjêcia orygina³u lub zrys o wiêkszym stopniu wiarygodno¶ci ni¿ ten ni¿ej?

Jedyny opis to ¿e jest to relief z katedry w Moguncji przedstawiaj±cy walkê ze S³owianami
M¶cidróg
Znajomy z Czech zbiera materia³y do magisterki.
Zwrócil siê z pro¶b± do mnie czy nie znam podobnych znalezisk (jak w za³±czniku) z terenu Polski.
Wielko¶æ tego zbrojnika :45mmx30mm-¿elazo.
Ja nie znam,mo¿e kto¶ zna ?
Pozdrawiam
M.
Rabiega
CYTAT(Razoslaw @ 08:23 10.04.2009) *
Jedyny opis to ¿e jest to relief z katedry w Moguncji przedstawiaj±cy walkê ze S³owianami

Gdzie¶ w sieci pojawia siê opis tego reliefu, jako wizerunku walki Niemców z bli¿ej nieokre¶lonymi S³owianami.
Rozumiem, ¿e wpasowuje siê to idealnie w schemat forum rodzimowierczego, ale...
Ja na reliefie widzê konnych wojowników normañskopodobnych pod sztandarem Królestwa Jerozolimy walcz±cych z wojownikami w ekwipunku saraceñskopodobnym.
Czyli scenê z krucjaty raczej.

Rabiega
Znicz
<Zwrócil siê z pro¶b± do mnie czy nie znam podobnych znalezisk (jak w za³±czniku) z terenu Polski. Wielko¶æ tego zbrojnika :45mmx30mm-¿elazo. Ja nie znam,mo¿e kto¶ zna?

Proszê potwierdziæ czy jest to zbrojnik. Widzia³em ten rysunek w czeskiej literaturze podpisany jako kovani, a nie zbroje – chyba nale¿y t³umaczyæ jako okucie. Ale mo¿e siê mylê.

Pozdrawiam
Znicz

Znicz
<Jedyny opis to ¿e jest to relief z katedry w Moguncji przedstawiaj±cy walkê ze S³owianami

Ów relief z Moguncji wg Davida Nicolle to:
Eighteenth-century drawings of lost early to mid-12th сеnturу stained glass windows illustrating first Crusade, from St Denis, Paris 

Pozdrawiam
Znicz

Lecheor
Dok³adnie, jak sugerowa³ Rabbi i napisa³ Znicz.

To grawiura z Montfaucona, Les Monuments de la monarchie française, , t. I, pl. LIII
Cykl nieistniej±cych obecnie witra¿y krucjatowych z bazyliki Saint-Denis.
Co ciekawe, Suger chyba o nich nie wspomina...
Razoslaw
Dziêki serdeczne za pomoc!

Szkoda jednak, ¿e trop by³ fa³szywy icon_neutral.gif
M¶cidróg
CYTAT
<Zwrócil siê z pro¶b± do mnie czy nie znam podobnych znalezisk (jak w za³±czniku) z terenu Polski. Wielko¶æ tego zbrojnika :45mmx30mm-¿elazo. Ja nie znam,mo¿e kto¶ zna?

Proszê potwierdziæ czy jest to zbrojnik. Widzia³em ten rysunek w czeskiej literaturze podpisany jako kovani, a nie zbroje – chyba nale¿y t³umaczyæ jako okucie. Ale mo¿e siê mylê.

Osobi¶cie pierwszy raz spotka³em siê z czym¶ takim.Popytam i postaram siê wrzuciæ nieco wiêcej na ten temat.
Pozdrawiam
M.
Baldandevil
Witam!

Mam jedno krótkie pytanie, czy we wczesno¶redniowiecznym (do max pocz±tku XIw.) no¿u dopuszczalna jest strudzina przez prawie ca³± d³ugo¶æ ostrza?

Pozdrawiam!
Czcibor
CYTAT(Baldandevil @ 19:36 25.09.2009) *
Witam!

Mam jedno krótkie pytanie, czy we wczesno¶redniowiecznym (do max pocz±tku XIw.) no¿u dopuszczalna jest strudzina przez prawie ca³± d³ugo¶æ ostrza?

Pozdrawiam!

Zale¿y co gdzie i jak. Takie patenty s± znane np. z Wielkich Moraw.
Rae
Witam, mam pytanie odno¶nie przeszywanicy z XI w. (¦l±sk) wiem, ¿e nie ma pewnych informacji na ten temat, dlatego interesuje mnie forma jaka jest przyjêta w grupach rekonstrukcyjnych. Stosuje siê przeszywanice wk³adane przez g³owê, czy takie na zapiêcia z przodu?
Macbeth
Witam.
Wpad³ mi ostatnio w rêce angielski film nt. bitwy pod Hastings. Wszystko by³oby ok gdyby nie przeszywki u¿ywane przez ³uczników na tym filmie. S± one zak³adane przez g³owê i zapinane po bokach pasami. Na razie nie uda³o mi siê zrobiæ screena z tego filmu wiêc w za³±czniku wrzucam mój schemat (wybaczcie jako¶æ icon_redface.gif ). Czy kto¶ orientuje siê jak jest z historyczno¶ci± tych pancerzy?? Proszê o pomoc.
Borg
Bez zbytniego rozwodzenia siê odpada:)
Jak chcesz odtwarzaæ czasy Hastings to na oponie z Bayeux jest chyba wszystko czego potrzeba.
Nikodem
Staram siê powoli skompletowaæ strój i uzbrojenie datowane na ok IX..Xw, rejony gdzie¶ "pó³nocno-wschodnie z wp³ywem bizancjum". Jako uzbrojenie pad³o na w³óczniê, czy taka rekonstrukcja jak na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item941851178_wlocznia_grot.html jest ok? Chodzi mi o kszta³t oraz wymiary, gdy¿ grot ten wydaje mi siê niezmiernie d³ugi...

Z góry dziêkujê za pomoc i niekomentowanie eklektyzmu postaci ;) to siê zmieni z czasem.
Boran
¯e 44cm to "niezmiernie d³ugi"? Ten (klik) ma 60 bez paru milimetrów...

Grot jest w porz±dku. Mo¿na go okre¶liæ jako typ V wg. Nadolskiego. Do¶æ popularne i wystêpowa³y w rozmaitych wielko¶ciach, takie te¿ bywa³y...

pozdrawiam
Nikodem
CYTAT(Boran @ 00:13 02.03.2010) *
¯e 44cm to "niezmiernie d³ugi"? Ten (klik) ma 60 bez paru milimetrów...

Grot jest w porz±dku. Mo¿na go okre¶liæ jako typ V wg. Nadolskiego. Do¶æ popularne i wystêpowa³y w rozmaitych wielko¶ciach, takie te¿ bywa³y...

pozdrawiam

Dziêkujê za odpowied¼. To ¿e istnia³y d³u¿sze mnie nie zaskakuje, jednak chyba takie 60 cm groty nie by³y norm±? ;)
Boran
Nie no, jasne.
Ale okolice 40cm to jeszcze w miarê regularnie spotykane. Wbrew pozorom to nie jest a¿ tak strasznie du¿o.
brothun
S³awa! Nie mog³em siê doszukaæ wiêc postanowi³em napisaæ. Odtwarzam woja z Birki (X w.) i siê zastanawiam, czy aby wszystko by³o zgodne z epok±, mogê mieæ na wyposa¿eniu skórzan± lamelkê. Wiem, ¿e metalowe by³y, lecz czy skórzane?

(Tyle co mi wiadomo, to lamelki pochodz± z Chin i Japonii, lecz by³y równie¿ u germanów, co zawsze mo¿na t³umaczyæ wypraw± ³upie¿c± na tych terenach, gdyby siê okaza³o, ¿e jednak tylko stalówki mieli szczerba.gif )
Borg
Nie mog³e¶ siê doszukaæ bo nie szuka³e¶? He? Temat wa³kowany sto razy. Nie nie by³o i kropa.
Nie w tej czê¶ci ¶wiata. Oko³o Wo³gi i dalej tak, tu nie. Teoria o kradzie¿y jest odleg³a idei rekonstrukcji, a bliska dowodzeniu ¿e nie by³o dresów z 3 paskami w X wieku... (dowodów brak).
Nikodem
Z tego co mi wiadomo, nigdzie nie znaleziono skórzanych lamelek. Wszêdzie tylko metalowe...
Saren
Wyprawa ³upie¿ca Germanów do Chin?
Dobre.
70 lat temu zrobi³by¶ karierê z t± teori±.

Bogaty wojownik z Birki ¶wietnie bêdzie wygl±da³ w kolczudze. Co z t± kolczuga jest? Za ma³o mrocznie wygl±da czy jak? Nie nadaje siê? Wszyscy tylko lamela i lamela.
Viator
Gorzej. Zaczynamy podejrzewaæ, ¿e w rzeczywisto¶ci historycznej nie noszono pod ni± przeszywanicy, a nie mo¿emy przecie¿ zrezygnowaæ z niej na buhurtach bo bêdzie masakra.
Wigdan
Jo³
Czy terenach Moraw istnia³y jednostki pikinierów z tarczami (piechota)? Oczywi¶cie mam na my¶li okres miedzy IX a XI wiekiem.Z góry dziêki za odpowiedz.
Grunwaldomaniak
Pika to raczej XV wiek, wiêc bez piki nie by³o i pikinierów.
Razoslaw
Pytanie odno¶nie no¿a w za³±czniku - kto¶ ma dok³adniejsze informacje odno¶nie tego¿? Skala, dok³adniejsze datowanie?

Pochodzi toto jak wie¶æ niesie z
W. Hensel, Najstarsze stolice Polski, Kruszwica 1958
podajê za: http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=1...sc&start=15

Generalnie nó¿ wygl±da na masywny i du¿y, choæ podobne zabytki znane mi terenów polski na ogó³ du¿e nie s±, nie przekraczaj± 10-15cm d³ugo¶ci samej g³ówni. Choæ przyznam, ¿e nie widzia³em dot±d takiego ze zbroczem, st±d ciekawo¶æ
Znicz
Bez skali ale z datowaniem

Pozdrawiam Znicz

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.