CYTAT(Micha³ Templarem zwany)
W Glogerze znalaz³em tylko cytat a propos szczerb:
"U drzwi domostwa wszystkie klamki, æwieki, haki,
Albo uciête, albo nosz± szabel znaki:
Pewnie to próbowano hartu Zygmuntówek,
Któremi mo¿na ¶mia³o æwieki obci±æ z g³ówek,
Lub hak przerzn±æ, w brzeszczocie nie zrobiwszy szcerby"
To "Pan Tadeusz" Mickiewicza. Trudno brac go za wiarygodne ¼ród³o do historii szermierki.
CYTAT(Micha³ Templarem zwany)
Znalaz³em tak¿e, ¿e szabla czarna s³uz³a do rabaniny. S³u¿y³a do pojedynków, najwiecej tym ore¿em odbywanego. Szabla, która pszechodzi³a z ojca na syna nie by³a u¿ywana zbyt czesto ( to mój wniosek po przeczytaniu ca³o¶ci )
Cytat:
"Polacy u¿ywali zwykle dwojakich szabli: do stroju- karabeli ozdobnie oprawnej lub pa³asika polskiego; do boju za¶ i pojedynków szabli "czarnej" "
Z ku¿nic wyszyñskich najbardziej pop³aca, dobroci jej próbowano, kiedy siê da³a gi±æ niemal do rêkoje¶ci i gdy siê po takiemu zgiêciu wyprê¿a³a
Encyklopedia Brucknera, chocia¿ nowoczesniejsza ni¿ Gloger i staranniej opracowana tez nie jest dobrym zród³em wiedzy na temat szermierki - g³ównie dlatego, ¿e prof. Bruckner by³ historykiem literatury i zwyczajnie zbiera³ cytaty nie badaj±c ich odniesienia do rzeczywisto¶ci.
Tyle o szukaniu wiedzy w Encyklopedii staropolskiej.
Jakikolwiek sens ma szukanie zróde³ z epoki.
Bruckner swiadczy najwyzej o tym, ze pod koniec XIX wieku juz nic pewnego nie wiedziano o polskiej tradycji szermierczej...
Sugeruje szperanie w pamiêtnikach z XVI i XVIII wieku.
A odniesienie cytowanego tekstu do rzeczywisto¶ci jest tu np. takie: szabla husarska (czarna szabla) ma skomplikowany przekrój: liczne bruzdy, czêsto podwójne i potrójne zbrocza (znam okaz ktory ma 4 bruzdy) - ca³a zabawa z wykuwaniem takiej szabli nastawiona by³a na to, by uzyskac klingê sztywn±, nie podatn± na drgania a zarazem lekk±.
Ona siê zwyczajnie nie gnie - nie dlatego ze nie jest sprê¿ysta, ale dlatego, ¿e wykuto j± tak, by siê nie giê³a.
Natomiast owszem w dawnej Rzeczypospolitej u¿ywano tez innych rodzajów szabel - niektóre z nich mog³y mieæ giêtkie klingi ale to nie by³y husarki. Zatem wyszperany cytat z Bucknera informuje nas tylko o tym, ze autor wypowiedzi (swieæ Panie nad jego Profesorsk± zacn± dusz±) nie zdawa³ sobie sprawy z tego, ¿e istnia³o wiele typów szabli i to, co jest prawd± o jednej mo¿e nie byæ prawd± o drugiej.
Z tego, co widzia³em, obecni zwolennicy szabli najczê¶ciej u¿ywaj± szabel giêtkich i elastycznych, doskonale sprêzynuj±cych przy uderzeniu w p³az, przy tym znacznie cienszych niz szabla dawna (te kilka egzemplarzy ktore moglem wymierzyc ma najwieksz± grubosc glowni ok.4-5 mm blisko jelca ale 3mm na wiekszej czesci d³ugosci klingi - podczas gdy mierzone przeze mnie okazy husarek mia³y rozkuty grzbiet klingi do szerokosci 6-7mm na calym grzbiecie az do piora). Te oryginalne husarki, ktore mialem w rekach, prawie nie drgaj± przy uderzeniu w plaz.
Klinga sztywna zachowuje sie inaczej przy zbiciach i zaslonach statycznych niz klinga gietka. Te same techniki wykonane tak róznymi klingami tez pewnie wychodz± inaczej.
Pytanie: czy ma to wplyw na szermierkê? tzn. czy uzycie do tej samej akcji szermierczej klingi o zupelnie innej reakcji na uderzenie w plaz zmienia skuteczno¶æ wykonanej akcji? Pytanie pomocnicze: jesli dana grupa technik wychodzi inaczej z powodu uzycia innej broni - czy ma to wplyw na taktyke walki czyli rezygnacjê z jednych technik na rzecz innych?
Wed³ug mnie w kazdym wypadku ale ja siê szabl± nie zajmujê, niech siê wypowiedz± szablisci.
Wydaje mi siê, ¿e sztywn± kling± husarki oryginalnej mozna inaczej przyj±æ i zadac cios, natomiast takie samo uderzenie w giêtk± klingê "husarki" wspolczesnej zwyczajnie przejdzie przez obronê.
Proszê o odpowiedz na powyzsze pytania.
Pietrek z Annopola