Heil !
Jeszcze mam pytanie odno¶nie samej tuniki ze Skjoldehamn. Mianowicie przerabia³em moj± star± tunikê, która jest szyta z jednego kawa³ka...Rêkawy s± ca³o¶ci± z reszt±, tylko boczne szwy...wmontowa³em tam boczne kliny i troszkê przed³u¿y³em i zwêzi³em rêkawy, ale niestety otwór na g³owê jest okr±g³y (Ok skoñczy³em...tylko jeszcze ³adnie wykoñczyæ :D) no to teraz pytanie : Czy przy odrobinie dobrej woli oraz ma³ych przeróbek bêdzie siê da³o to podci±gn±æ pod Skjoldehamn czy raczej nie by³o odstêpstw od utartych wzorów, wykrojów ?
Odstêpstwa oczywi¶cie by³y, tak siê szy³o jak starcza³o materia³u.
Czy da siê to "podci±gn±æ" pod Skjoldehamn to nie mnie oceniac, ale na zdrowy rozs±dek Skjoldehamn to Skjoldehamn i odstêpstwa sprawiaj±, ¿e to ju¿ inny krój jest.
Aha, zapomnia³e¶ o klinach z ty³u i przodu które s± w oryginale
Pozdrawiam
Heil !
Mam jeszcze jedno pytanie odno¶nie tuniki ze sjoldehamn a mianowicie jakiej d³ugo¶ci kliny tam wmontowaæ ? czy a¿ pod sam rêkaw ( boczne ) czy gdzie¶ do pasa ?
Pozdrawiam
Ragnar Eirikson
CYTAT(Ragnar Eirikson @ 14:55 22.10.2009)
Heil !
Mam jeszcze jedno pytanie odno¶nie tuniki ze sjoldehamn a mianowicie jakiej d³ugo¶ci kliny tam wmontowaæ ? czy a¿ pod sam rêkaw ( boczne ) czy gdzie¶ do pasa ?
Pozdrawiam
Ragnar Eirikson
Zarówno boczne oraz przedni i tylny maja +/- tak± sama d³ugosc - czyli siêgaj± do pasa
Pozdrawiam
Byla tu wspomniane znalezisko z Skjoldehamn, wiec osmielam sie reanimowac od jakiegos czasu niaektywny watek. Wyszla wlasnie nowa praca magisterska napisana przez mojego znajomego z Uniwersytetu w Bergen. PDF mozna znalezc
tutaj. Praca jest niestety napisana po norwesku, ale jest troche fortografii i rysunkow z komentarzami po angielsku. Jeszcze nie zdazylem przeczytac calosci, ale jezeli ktos bedzie zainteresowany to moge przetlumaczyc, przynajmniej jej istotne czesci, na polski.
Pozdrawiam
Heil !
Je¶li istnia³a by mo¿liwo¶æ przet³umaczenia tekstu (je¶li jest co¶ zawarte na temat zdobiennictwa i ewentualnie drobniejszych elementów garderoby, do których trudniej siê dokopaæ w ojczystym jêzyku :D) , bêdê bardzo wdziêczny i my¶lê, ¿e wielu osobom to pomo¿e w rekonstrukcji
zaraz siê zabieram za lekturê tego, co ogarnê :D
Ragnar Eirikson
CYTAT(Ragnar Eirikson @ 21:55 06.04.2010)
Heil !
Je¶li istnia³a by mo¿liwo¶æ przet³umaczenia tekstu (je¶li jest co¶ zawarte na temat zdobiennictwa i ewentualnie drobniejszych elementów garderoby, do których trudniej siê dokopaæ w ojczystym jêzyku :D) , bêdê bardzo wdziêczny i my¶lê, ¿e wielu osobom to pomo¿e w rekonstrukcji
zaraz siê zabieram za lekturê tego, co ogarnê :D
Ragnar Eirikson
Pracuje nad tym. Postaram sie skonczyc tlumaczenie ciekawszych rozdzialow w najblizszej przyszlosci, jak tylko czas mi na to pozwoli.
Pozdrawiam
Janusz
S³awa,
mam kilka pytañ, jak d³ugie maj± by onuce i jak szerokie?
czy onuce to kawa³ek materia³u którym zawija³o siê stopy czy d³ugi kawa³ materia³u ,pytam gdy¿ spotka³em siê z dwoma takimi przyk³adami.
I pytanie jak siê zak³ada?
Z braku butów mog± byæ onuce?
Wi±za³o siê do kostek czy po kostki?
Sebas... co to znaczy z braku butów? Jak komu¶ pasuje chodziæ boso, to niech chodzi boso. A jak kto¶ nie chce, to przecie¿ najprostsze buty z jednego p³ata skóry plus rzemieñ, bez ¿adnego szwu, pasuj±ce dla Wikinga lub Celta, robi siê w dziesiêæ minut. Jeszcze nie s³ysza³em o chodzeniu w samych onucach - przecie¿ to siê rozlezie...
Dziêki za odpowied¼ Viator.
Tu masz jeszcze link do wykroju:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...HOES/SHOE56.HTMBut z jednego p³ata skóry, podziurkowanego/ponacinanego na obwodzie. Na piêcie i na przedzie przepleciony rzemieñ p³aski o szeroko¶ci 6-7 mm, zawi±zany tam, gdzie my wi±¿emy nasze wspó³czesne obuwie.
Pozdrawiam!
A./V.
Witam serdecznie, chce zrekonstruowaæ wikinga z okresu X wieku, z terenów Norwegii - jestem na etapie tworzenia dokumentacji historycznej, szukania materia³ów, znalezisk archeologicznych - kilka pytañ i pro¶ba o pomoc, jakie¶ wskazówki albo strony internetowe.
1. Jakie buty (to najwa¿niejsza sprawa), z Norwegii mamy tylko znalezisko z Oseberg, ale tu nie pasuje ju¿ datowanie.
2. Kwestia pasa, nie znalaz³em ¿adnych potwierdzonych znalezisk okuæ, sprz±czek z Norwegii prócz sprz±czki z Gjiermunbdu.
3. Pas mieczowy i jaki miecz z terenów Norwegii, czy jest co¶ w miarê dobrze zachowanego prócz Gjiermunbdu.
4. I ewentualnie jaka¶ bi¿uteria mêska.
Z góry dziêkuje za pomoc i pozdrawiam !
Oczywi¶cie ca³y czas sam szukam materia³ów, jak bêdê mia³ co¶ konkretnego - zamieszczê do tematu.
Odno¶nie okuæ do pasa, znalaz³em co¶ takiego w internecie.
http://www.yggdrasillthing.fora.pl/ozdoby-...rwegia,383.html
Czesc,
nie wiem czy znacie juz ten link (jak znacie to mozna anulowac):
https://sites.google.com/site/archoevidence...clothing-guidesmozna kliknac na te rózne regiony, i widac artikuly i zdjencia na ten temat.
Pozdrawiam
Nie wiem, czy to pytanie pad³o w tym temacie, ale zaryzykujê - Wiadomo, ¿e dekorowano skraje strojów (rêkawy, spody) "tasiemkami", czyli krajkami jak rozumiem. Ale czyta³em te¿, ¿e robiono ozdobne z³ote hafty. Nie mam za to pojêcia jak i z czego je wykonywano i zastanawiam siê czy je¶li u¿y³bym do takiej ozdoby wspó³czesnej z³oconej/z³otej nitki by³oby to akceptowalne?
Akceptowalne ale gdzie i jak? Pytanie jest odrobinê bez sensu, bo sam musisz odpowiedzieæ na to pytanie.
Ja odpowiem ¿e nie, z daleka bêdzie widaæ ¿e to wspó³czesny syntetyk. Ale za³o¿ê siê ¿e bêd± imprezy na których nawet nikt nie zwróci na to uwagi.
Kwestia Twojego podej¶cia i celów.
No tak, trochê ogólnikowo zapyta³em, ale i o ogóln± opiniê w sumie mi chodzi³o, bo nie mia³em konkretnych imprez na my¶li. W porz±dku, czyli kiepski pomys³. W takim razie czy wiemy jak mogli produkowaæ takie nici?
CYTAT(Shan @ 18:23 02.04.2012)
No tak, trochê ogólnikowo zapyta³em, ale i o ogóln± opiniê w sumie mi chodzi³o, bo nie mia³em konkretnych imprez na my¶li. W porz±dku, czyli kiepski pomys³. W takim razie czy wiemy jak mogli produkowaæ takie nici?
Nici z³ote i srebrneSrebrny haft
W zwi±zku z odskrobywaniem odtwórcy
Szweda z Birki, Xw.,uwa¿aj±cego siê za zamo¿nego z ubiorów modnych 10 lat temu
, uprzejmie proszê o obja¶nienia dotycz±ce pewnego istniej±cego u niego elementu garderoby zwanego przezeñ
nadtunik±.Mechanizm oto taki: bezpo¶rednio na ciele koszula lniana jako warstwa bieli¼niana, na to we³niana tunika z d³ugimi rêkawami. A na tym pojawia siê owa nadtunika - krótsza od tuniki, z krótkimi rêkawami, we³niana, obszyta krajkami. Zdaniem znajomego mia³aby to byæ alternatywna interpretacja haftowanych pasów na tunice na wysoko¶ci bicepsa; czyli ¿e nie haft/obszycie, tylko kolejna zewnêtrzna warstwa ubioru, z krótkim rêkawem.
Przyznam, ¿e moje dotychczasowe przegl±dy materia³ów, a tak¿e aktualnych zwyczajów w RR nie potwierdzaj± owego dziwa. Znawców prosi³abym jednak o potwierdzenie lub zaprzeczenie tego¿ zjawiska, bo obawiam siê, ¿e mój wiking z Birki na s³owo mi nie uwierzy .
PS. Czy przy stroju mêskim skandynawskim mo¿emy mówic o "schodkowym" uk³adzie okrycia górnej czê¶ci cia³a - czy koszula mo¿e wystawaæ spod tuniki?
CYTAT(mairead @ 11:07 17.04.2012)
Czy przy stroju mêskim skandynawskim mo¿emy mówic o "schodkowym" uk³adzie okrycia górnej czê¶ci cia³a - czy koszula mo¿e wystawaæ spod tuniki?
Raczej nie - i zachowane ubiory/fragmenty i wizerunki wskazuj± raczej na to, ¿e spodnie warstwy by³y ukryte pod wierzchnimi. Mo¿e nie popierali mody na obnoszenie siê "bielizn±"
W kwestii "nadtuniki" nie pomogê - w ¿yciu o czym¶ takim nie s³ysza³am, nie czyta³am o niczym co mog³oby to dziwo przypominaæ - sk±d wzi±³ t± interpretacjê, no i jakich konkretnie haftów, sk±d?
Dopytam siê, bo te¿ mnie to nurtuje sk±d taka teoria.
Natomiast ja znalaz³am tylko kamieñ nagrobny z Lindisfarne, gdzie panowie maj± do¶æ wyra¼nie rêkawy szerokie do ³okcia, a przedramiê jest znacznie cieñsze, jakby tu odzie¿ byla bardziej obcis³a. Brak widocznego po³±czenia materia³ów miêdzy ³okciem a przedramieniem- jak dla mnie to wygl±da jak zaznaczone wyloty krótkich rêkawów.
Mnóstwo jednak s³abych punktów: po pierwsze kamieñ prawdopodobnie z pocz±tków IX w.; po drugie- geograficznie gdzie Lindisfarne a gdzie Birka, no i wnioskujê, ¿e jest to przedstawienie wojowników. Mo¿e zatem by³aby to przeszywanica z krótkim rêkawem?
Albo schematycznie przedstawiona kolczuga - to na dole mi siê tak skojarzy³o.
Przyda³oby siê zdjêcie tego kamienia w dobrej rozdzielczo¶ci.
Mam ma³e pytanie co do kroju spodni wikiñskich
https://docs.google.com/file/d/0B-CfAAGDbh8...ber=2&w=799Rozumiem ¿e ¶rodkowy element nie zosta³ zachowany, i mo¿emy tylko domniemywaæ czy nogawki s± zszyte s± razem tworz±c ca³o¶æ, czy jednak by³a na ¶rodku wstawka?
Takie spodnie u góry powinny mieæ tunel na tasiemkê/sznurek?
Poszukujê od jakiego¶ czasu dok³adniejszych znalezisk, niestety, jak na razie bezskutecznie
¦rodkowy fragment siê nie zachowa³. Natomiast
tutaj jest ciekawe zestawienie znalezisk fragmentów spodni "z epoki", znalezisk wcze¶niejszych i pó¼niejszych oraz, w którym¶ z podrozdzia³ów, "pomys³y na rekonstrukcjê" spodni ze Skjoldehamn wg. ró¿nych badaczy - bardzo polecam przeczytanie, mnóstwo informacji.
Osobi¶cie gdybym je szy³a - u¿y³abym kroju z wstawk±, przemawiaj± za tym i inne znaleziska spodni/fragmentów identyfikowanych jako spodnie i praktyczno¶æ takiego rozwi±zania.
Z zachowanych fragmentów badacze wyci±gnêli wniosek, ¿e powinien byæ tunel z sznurkiem.
Dziêki Olof : )
To co nieco rozja¶nia, choæ teraz rodz± siê dla mnie dwa inne pytania:
-Jakiego typu sznurek? Zwyk³y, pleciony czy mo¿e jaka¶ przeszyta tasiemka? Dowolnie?
-Widzê ¿e tam wiele innych znalezisk ma stopê razem ze spodniami... Czy kto¶ orientuje siê czy to wyj±tki czy mo¿e jednak regu³a? Zachowany fragment zabytku o który pyta³em wcze¶niej ma rozciêcie w nogawce od spodu, wiêc ciê¿ko by³oby przypuszczaæ aby i tam rozwi±zano to w ten sposób...
Trudno na podstawie tak niewielu znalezisk okre¶laæ, czy co¶ jest wyj±tkiem czy regu³±. Zauwa¿, ¿e to s± wszystko znaleziska du¿o wcze¶niejsze, z pierwszej po³owy pierwszego tysi±clecia - mo¿e wtedy, z jakich¶ powodów, akurat taki typ spodni by³ popularny. Niekoniecznie ju¿ piêæset z górk± lat pó¼niej.
Dodajmy, ¿e w znalezisku ze Skjoldehamn s± tak¿e fragmenty identyfikowane jako skarpety.
No i ¿e akurat dó³ nogawki siê ³adnie zachowa³ i niespecjalnie cokolwiek wskazuje na to, by by³y tam doszyte jakie¶ stopki.
Sznurek zwyk³y czy niezwyk³y - poszukaj np. w opracowaniu "Nye tanker om Skjoldehamn funnet", mo¿e s± tam jakie¶ informacje w tej kwestii. Opracowanie ma te¿ swoje streszczenie po angielsku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.