Sokolico - pisanie kilku postów pod rz±d jest nieregulaminowe - po to jest funkja edycji, by z niej korzystaæ.
K³aniam
Rabbi
MAm pytanie odno¶cie owijaczy. JAk my¶licie jak powiiny byæ d³ugie, a jak szerokie. I ile metrów krajki potrzebych jest do owijaczy.
CYTAT(AstridCW @ 13:52 28.09.2007)
MAm pytanie odno¶cie owijaczy. JAk my¶licie jak powiiny byæ d³ugie, a jak szerokie. I ile metrów krajki potrzebych jest do owijaczy.
Szerokosc znalezionych fragmentów wacha sie od 6 do 12 cm przy czym 7-10 by³y najpopularniejsze. D³ugo¶æ z doswiadczenia to min 3 metry.na jedn± nogê
Co do krajek (równie¿ z do¶wiadczenia) to 2.5 metra na jedn± nogê jest wystarczaj±ce ¿eby ³adnie i równo przewi±zaæ tak i¿ nie spadaj±.
Witam.
Mam pytanie dotycz±ce szwów i ¶ciegów. Czy wszystkie elementy stroju powinny byc szyte za pomoc± ozdobnych ¶ciegów? Bo szyjê teraz gacie i nie wiem w³a¶nie czy mam u¿ywac ozdobnego ¶ciegu. W koñcu i tak nikt gaci nie bêdzie widzia³... Ale bardziej mnie interesuje czy wikingowie u¿ywali takich ¶ciegów bo chcia³bym miec strój jak najbardziej historyczny.
Pozdrawiam.
Oczywi¶cie ¿e nie. Szwy ozdobne jak sama nazwa wskazuje s³u¿a do ozbadiania, wykañczania tak wiêc szyje sie nimi widoczne miejsca (i to oczywiscie te¿ nie zawsze). DO reszty mo¿esz u¿yæ zwyk³ych prostych szwów
CYTAT(Bjordhallen @ 13:00 14.04.2007)
czy to bedzie "mrok", je¶li u¿yje tego wykroju do uszycia lnianego T-shirt'a przeznaczonego do stroju dla wikinga?
http://img293.imageshack.us/my.php?image=cruxtuncqo2.gifje¶li tak to mog³bym prosic o link do takowego wykroju...
z góry dziekuje za "niezgnojenie" mnie na stêpie :]
To nie t shirt a tunika z d³ugim rêkawem. Moze sie wydawac inaczej ale to kwestai proporcji ( korpus jest szerszy aby nie krepowaæ ruchów bo nie posiada ona klinów)
Hej, dziêki za odpowied¼. Mam jeszcze jedno pytanie. Interesuje mnie kolorystyka elementów ubioru wikinga. Gdzie¶ natkn±³em siê ¿e kolor czarny i niebieski by³y kolorami luksusowymi, u¿ywanymi przez tych zamo¿niejszych wikingów. Uwa¿acie ¿e to prawda? S± jeszcze jakie¶ inne kolory raczej zarezerwonane dla bogatszych?
Aha, jak uwa¿acie czy szarawary wystêpowa³y tylko na wschodzie? Ludzie z zachodniej skandynawi u¿ywali szarawar? No i czy szarawary by³y u¿ywane w wiêkszo¶ci przypadków przez zamo¿niejszych wikingów? Znaczy czy szarawary mog³y byc wyznacznikiem maj±tku.
Pozdrawiam.
O kolorach by³o ju¿ na forum - i to nie raz. Trzeba poszukaæ.
O szarawarach tak¿e. Te¿ trzeba poszukaæ.
Nie widzê powodu, dla jakiego te same kwestie mia³yby byæ dyskutowane po raz kolejny i w kolejnym temacie.
Rabiega
Moje pytanie jest proste.
http://allegro.pl/item274111161_super_tunika_wikinga.htmlKrój wygl±da na dobry.Ale czy taki splot materia³u jest poprawny historycznie?
ja bym nie ryzykowa³a zakupu zw³aszcza ze rêkawy s± rozszerzane , co do splotu te¿ nie wydaje sie zbyt pewny.
ale to tylko moje zdanie,zawsze mogê sie myliæ.
Mam pytanie odno¶nie rêkawic na zimê - kiedy¶ by³ temat, ale ma³o co wyja¶nia³.
Czy kto¶ ma jakie¶ informacje jak takowe wygl±da³y?
Znalaz³em u siebie 2 zdjêcia, ale nie wiem sk±d s± i nie wiem na ile s± wiarygodne.
Jedna to rêkawica z Gdañska, a druga ze Starej Ladogi datowana na VIII - IX w. Czy kto¶ ma jakie¶ bardziej szczegó³owe dane na temat tej drugiej?
Pozdr.
CYTAT(Gorm @ 13:48 24.11.2007)
Mam pytanie odno¶nie rêkawic na zimê - kiedy¶ by³ temat, ale ma³o co wyja¶nia³.
Nie "by³", ale
jest.
Moim zdaniem za¶ wyja¶nia wiele.
Je¶li jednak masz niedosyt - dalsz± dyskusjê prowad¼ w stosownym temacie.
Rabiega
Chce uszyæ sobie kaftan i nie wiem czy Kaftan z Skjoldeham czy nadaje siê dla wikinga mimo tego, ¿e prawdopodobnie jest Lapóñski.
http://personal.utulsa.edu/~marc-carlson/cloth/skolde2.htmlhttp://storm.nazwa.pl/wiki/images/6/66/Fig.jpegA mo¿e lepsze rozwi±zanie to ten kaftan, który Vislav wykona³??
Mam do was pytanie. Czy surowy nie barwiony 100% naturalny len o splocie 12x12 nada sie na tunike spodni± dla wikiñskiego kupca z X wieku. Przeszuka³em frehe ale nie znalaz³em odpowiedniejszego tematu.
CYTAT(Gotorm2 @ 18:06 03.03.2008)
Mam do was pytanie. Czy surowy nie barwiony 100% naturalny len o splocie 12x12 nada sie na tunike spodni± dla wikiñskiego kupca z X wieku.
Nada sie. Pamiêtaj tylko o 2 rzeczach:
1) Kupcy to zazwyczaj ludzie majêtni wiec i stroj powinien byc stosowny (kolory)
2) Jesli chodzi o Skandynawiê to trzeba byc ostro¿nym z lnem. Szczegolnie jesli chodzi o Norwegiê i Islandiê gdzie przewa¿aj±ca wiêkszo¶æ tkanin by³a we³niana.
Pozdrawiam
Ozdoby to nie problem bo potrafie haftowaæ. Tak¿e krajki robie wiec sie ko³nierzyk obszyje. We³na owszem ale tu gdzie teraz mieszkam (Anglia) cie¿ko dostaæ w rozs±dnej cenie tkaniny rekonstrukcyjne. Zastanwaiam sie nad jedwbiem bo najwiêcej tego jest ale te¿ trzeba uwa¿ac.
Dziêkuje za odpowied¼ i równierz pozdrawiam.
ile metrów lnu potrzebowa³bym na uszycie spodni dla wikinga
1.5 starcza chyba ze jeste¶ gruby
CYTAT(Thyrvald @ 20:12 25.08.2007)
Spodnie mo¿esz owijaæ lub nie obie wersje maj± potwierdzenie choæby w przedstawieniach z epoki. Tak wiêc od ciebie to zale¿y.
Ten cytat tytu³em wstêpu, a teraz moje pytanie: czy rekonstruuj±c wikinga, kiedy nie u¿ywam owijaczy tylko skarpet, móg³bym/powinienem obszyæ krajk± nogawki?
Z jednej strony to logiczne -skoro u¿ywano krajek m.in. jako zabezpieczenia przed strzêpieniem siê materia³u, a z drugiej strony nie znalaz³em do tej pory dyskusji na ten temat -w³a¶ciwie czemu?
Z góry dziêkujê za konstruktywn± odpowied¼!
CYTAT(Bronis³aw @ 12:57 17.08.2008)
CYTAT(Thyrvald @ 20:12 25.08.2007)
Spodnie mo¿esz owijaæ lub nie obie wersje maj± potwierdzenie choæby w przedstawieniach z epoki. Tak wiêc od ciebie to zale¿y.
Ten cytat tytu³em wstêpu, a teraz moje pytanie: czy rekonstruuj±c wikinga, kiedy nie u¿ywam owijaczy tylko skarpet, móg³bym/powinienem obszyæ krajk± nogawki?
Z jednej strony to logiczne -skoro u¿ywano krajek m.in. jako zabezpieczenia przed strzêpieniem siê materia³u, a z drugiej strony nie znalaz³em do tej pory dyskusji na ten temat -w³a¶ciwie czemu?
Z góry dziêkujê za konstruktywn± odpowied¼!
Nie przesadzajmy. Dzi¶ ludzie nadu¿ywaj± krajek i to mocno. Wiêkszo¶æ tego typu znalezisk to s± znaleziska lu¼ne, mog±ce byc ozdobnymi pasami tekstylnymi.
Podwójne podwiniêcie i przeszycie krawêdzi nogawicy w zupe³no¶ci wystarcza aby siê ona nie strzêpi³a.
Pozdrawiam
Hm... pokazane tutaj ubiory przypisane s±, jak w temacie, do wikingów, ale czy mo¿na ich (ogólnikowo) u¿ywaæ do krojenia starszych ciuchów, np VI-VII wiecznych, dla osoby zamieszkuj±cej pó³nocn± Europê?
CYTAT(Nikodem @ 16:30 29.08.2008)
Hm... pokazane tutaj ubiory przypisane s±, jak w temacie, do wikingów, ale czy mo¿na ich (ogólnikowo) u¿ywaæ do krojenia starszych ciuchów, np VI-VII wiecznych, dla osoby zamieszkuj±cej pó³nocn± Europê?
Zasadniczo tak. Stroje s± do¶æ podobne na pó³nocy od epoki rzymskiej do wikiñskiej (pomijaj±c pó¼niejsze wp³ywy wschodnie). Ró¿nice s± widoczne g³ównie w¶ród arystokracji np. w epoce wêdrówek i Vendel u¿ywane s± charakterystyczne guzy zdobi±ce mankiety czy spody tunik (patrz pochówek wielmo¿y ze Snaertmo w Norwegii), które pó¼niej nie wystêpuj±. Ogólnie dodatki do stroju siê zmienia³y najbardziej.
Strój jednak dla warstw ni¿szych pozostawa³ do¶æ podobny przez d³ugi okres czasu. Wydaje siê tylko i¿ wcze¶niej ubrania by³y do¶æ mocno przylegaj±ce (znalezisko z Thorsberg i pó¼norzymskie przedstawienia barbarzyñców).
To tak bardzo ogólnie i w najwiêkszym skrócie.
Pozdrawiam
No w³a¶nie - wp³ywy wschodnie - dok³adnie chodzi mi szarawary (dosyæ jak zauwa¿y³em kontrowersyjne). Gdzie i od kiedy? (w nie-tureckiej Europie).
Szarawary bym odpu¶ci³, inspiruj±c siê raczej znaleziskiem z Thorsberg, ni¿ przedstawieniami z kamieni runicznych i szcz±tkami gaci z Hedeby.
Trochê dyskusji by³o w temacie o spodniach.
Tureckiej Europy w podanym przedziale czasowym jeszcze nie by³o
.
K³aniam-
Rabiega
Szkoda, bo podobaj± mi siê przeokrutnie i wydaj± mi siê strasznie wygodne, no ale skoro nie ma na to ¿adnego potwierdzenia, to nie, a i planowanej epoki zmieniaæ nie zamierzam, dla samych tylko spodni ;P.
O spodniach czyta³em i tutaj i na stronie p. Carlsona i ogólnie w sieci o znaleziskach i rekonstrukcjach ciuchów z tego okresu, wiec nie ma problemu.
A o turkach pisz±c mia³em na my¶li ludy-tureckie-zamieszkuj±ce-pó³wysep-turecki-i-nie-tylko-maj±ce-wp³ywy-na-Europê ;).
Dziêki za pomoc, jak bêdê mia³ wiêcej pytañ, to liczê na Wasz± pomoc
.
P.S. Tutaj pisa³em mniej-wiêcej to samo, plus jakie¶ t³o -
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=17447 - wiêc moderator, je¶li uzna za stosowne, mo¿e usun±æ, je¶li kto¶ by chcia³ skomentowaæ, bêdê bardzo wdziêczny, zw³aszcza za komentarze nt. pomys³u odtwarzania takiej postaci.
Kurcze, post pod postem, ale nie mogê nigdzie znale¼æ odpowiedzi...
Czy wczesne ciuchy posiada³y podszewki? Nigdzie nie znalaz³em ¿adnej informacji na ten temat (co mo¿e znaczyæ ¿e nie posiada³y), ale wolê zapytaæ. A je¶li posiada³y, to na jakiej zasadzie? Tzn koniecznie, czy mo¿e tylko dla bogatszych?
Zasadniczo nie.
Pozdrawiam,
Varg
-------------
Czego chcesz siê dowiedzieæ o MIECZACH?
http://www.ebiz.webd.pl/miecz/
zgadzam sie z Vargiem ¿e podszewek mog³o nie byæ, a przynajmniej nie jeste¶my tego w stanie wywnioskowaæ. znaleziska, jak np Skjoldehamn, nie posiadaj± podszewek.jednak osobi¶cie znalaz³em jedno przedstawienie, rycinê z Izbornika ¦wiatos³awa, które mo¿e (ale od razu zaznaczam ¿e nie MUSI) ukazywaæ ¦wiatos³awa ubranego w p³aszcz z dwóch warstw tkaniny (wiêc mo¿e w³a¶nie czê¶æ wierzchnia i podszewka) - niebieski z wierzchu i czerwony ze spodu. ale równie dobrze mog³a byæ to próba uchwycenia przez autora g³êbi. ciê¿ko to stwierdziæ.
ja osobi¶cie mam p³aszcz podszyty warstw± lnu gdy¿ jest o wiele wygodniejszy i daje lepsz± izolacjê przy wietrze ;)
P³aszcz podszyty inn± tkanin± to troszkê inna para kaloszy (ze wzglêdów funkcjonalnych). Tam to istotnie jest przydatne - jako druga warstwa materia³u.
A co np. z tak± tunik±?
szczerze powiedziawszy to... czemu nie. ja osobi¶cie nie widzê przeciwwskazañ ¿eby tuniki czy kaftana nie mo¿na by³o podszyæ warstw± lnu. na pewno bêdzie cieplejsza w ch³odniejsze dni. aczkolwiek jak wspomina³em, nie jest to w ¿aden sposób udokumentowane
No jasne, z funkcjonalnego punktu widzenia, wiem ¿e mogê podszywaæ to lnem. Chodzi mi o to czy w przesz³o¶ci podszywano - wystarczy mi, w zasadzie, tylko jeden przyk³ad, chocia¿ nie pogardzê wiêksz± ilo¶ci± ¼róde³.
CYTAT(Nikodem @ 23:55 06.03.2009)
wystarczy mi, w zasadzie, tylko jeden przyk³ad, chocia¿ nie pogardzê wiêksz± ilo¶ci± ¼róde³.
Tylko, ¿e jak pisali Ant i Sanoczak, nie ma przyk³adów potwierdzaj±cych takie co¶. Mo¿e na wschodzie podszewki wystêpowa³y (np. jedwab podbity czym¶ tañszym?), ale w Skandynawii nic takiego nie znaleziono.
Pozdrawiam
Podszewka z lnu moim zdaniem jest trochê bezsensu, poniewa¿ traci siê wtedy du¿o w³a¶ciwo¶ci we³ny.
Je¶li skoleji chodzi o p³aszcze to np. p³aszcz z Mammen jest podszywany jak± skór± (futerkiem :P).
Pozdrawiam,
Varg
http://www.MiecziTopor.TV
Jakie w³a¶ciwo¶ci we³ny traci siê podszywaj±c lnem?
Podbijanie ubrañ (chyba najszczególniej p³aszczy w³a¶nie) futrem to trochê inna bajka. Szczególnie i¿ ma to potwierdzenie w materiale zabytkowym, wiêc nie ma co kwestionowaæ.
A przy okazji - czym podszywaæ? tj. futro jakiego zwierzaka bêdzie najbardziej zbli¿one do oryginalnie u¿ywanych futer? Przecie¿ nie bêdê podszywa³ ciuchów wiewiórkami ;).
Ponadto - druga kwestia, mam nadzieje ¿e to dobry temat do tego. Ostatnio przegl±da³em stronê Marca Carlsona i moj± uwagê przyci±gn±³ jeden wykrój - dosyæ nietypowy, jednak z datowaniem, stosunkowo, wczesnym jak na odciêcie w pasie, zwê¿ane plecy (bo podkroje pod rêkawy tu ju¿ chyba). Chodzi o
Tunikê z Söderköping . Jest ona datowana dendro na przed 1242 rokiem... Co nie daje precyzyjnej odpowiedzi jak wcze¶nie mog³y pojawiæ siê takie ubrania w takim kroju. Mo¿e kto¶ dysponuje jakimi¶ dok³adniejszymi informacjami na temat tego zabytku?
Z góry dziêkuje za pomoc.
CYTAT(Nikodem @ 07:16 11.03.2009)
jak wcze¶nie mog³y pojawiæ siê takie ubrania w takim kroju
Datowana na pocz±tek XI wieku koszula lniana z Viborg w Danii jest odcinana w pasie.
Pozdrawiam
Thyrvi
Odcinanie jak odcinanie, chodzi mi raczej o inne zabiegi, jak np szycie z 4 a nie dwóch czê¶ci, zwê¿ana góra i podkroje pod rêkawy (to ostatnie najszybciej zaakceptuje, gdy¿ podobnie/lekko wcze¶niej ni¿ koszula z Viborg datowana jest tunika z Hedeby posiadaj±ca podkroje, przynajmniej tak zinterpretowane jest znalezisko ;)).
Ponadto - poszukuje wiêkszej ilo¶ci informacji o Tunice z Söderköping, np. jakiej¶ dostêpnej w Polsce literatury - nie musi byæ po Polsku.
http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...man/kaftan.html Ten link chyba siê ju¿ gdzie¶ przewija³ (albo tutaj, albo na Halli). Niestety, o ile wykrój zrozumieæ mogê bez problemu, o tyle ju¿ teksty pisanego z tej strony nie. Móg³by kto¶ go ewentualnie przet³umaczyæ?
Proszê o to, gdy¿, jak widzê ten 'kaftan' jest z podszewk±. Czy na jakiej¶ podstawie zosta³a ona tam wstawiona, czy po prostu od tak? Mam nadzieje ¿e wspomniano o tym w tek¶cie...
Z góry dziêkuje za pomoc
Nikodem
P.S. Przepraszam za post pod postem.
Moje t³umaczenie. Troche ko¶lawe bo szwedzkiego nie znam jako¶ specjalnie.
Slady (przyp. rz±d guzików) ubran typu kafanowego zosta³y znalezione w grobach w Skandynawii i daleko na wschodzie - na Rusi. S± one najprawdopodobniej pochodzenia bizantyjskiego i zosta³y zaadaptowane przez Skandynawów. Tan kaftan zosta³ uszyty z grubej granatowej we³ny z jedwabnymi aplikacjami i plecionkami z srebrnego drutu.
Kaftan ma podszewkê z lnu. Len s³abo zachowa³ siê w ziemii wiec nie znalaz³em ¿adnych informacji na ten temat. Jednak¿e jest mo¿liwe ¿e u¿ywano podszewek w tego typu ubraniach.Nizej jest tylko o tych drucianych aplikacjach
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=1303Po¼niej pisz± i¿
Rekonstrukcja jest oparta na znalezisku z Birki - grob 832 datowanego bna X wiek w którym pochowano mê¿czyznê z wy¿szej klasy spo³ecznej. W tym grobie znaleziono pozosta³o¶ci kaftana (guziki) miecz, noz, grot wó³czni, groty strza³, co¶ czego nie umiem przet³umaczyæ, szklane paciorki ze z³ota foli± (szk³o weneckie?) oraz konia z rzêdem. Jest pewne i¿ posiada³ on wysokie miejsce w hierarchii Birki ale ciê¿ko ustaliæ jak± konkretnie rolê sprawowa³.Tyle odemnie. Pozdrawiam
Dziêkuje Thyrvald za t³umaczenie. Niestety nie wnosi to wiele do tematu... szkoda ¿e autor nie napisa³ dlaczego s±dzi i¿ podszewka mog³a wystêpowaæ (a s± pewne rzeczy które czasami na to wskazuj±, jak chocia¿by podwiniêcie materia³u etc. niestety jak to wygl±da w tym wypadku nic nie wiadomo).
A tak mniej oficjalnie - czy bêdzie du¿ym mrokiem je¶li uszyje sobie taki kaftan z podszewk±? Oczywi¶cie z dobrego materia³u etc., jako 'Najlepszy, wyj¶ciowy ciuch'. ;)
No i nadal poszukuje informacji o tunice z Söderköping.
Oczywi¶cie mrokiem to nie bêdzie.
Co do twojego pytania wcze¶niejszego to podkrojone rêkawy wchodz± w grê - jest kilka przyk³±dów tego typu ubrañ min. Birka, Bocksten (pozniejsze), Hedeby
Zwê¿anie góra dó³ raczej odpada - nie mamy na to potwierdzeñ. Co do szycia z kilku mniejszych kawa³ków to te¿ nie jest to niczym g³upim, szyto tak jak materii stawa³o, czêsto sztukuj±c i to bardzo mocno. Patrz koszula z Bernuthsfeld w dzisiejszych Niemczech, której rêkawy w oryginale by³y szyte z kilkudziesiêciu pozszywanych kawa³ków. Bior±c pod uwagê dostêpn± szeroko¶æ materia³u (w±skie krosna pionowe) logicznym jest i¿ czêsto trzeba siê by³o uciekaæ do tego typu zabiegów, szczególnie w przypadku ludzi o wiêkszych gabarytach.
Pozdrawiam
Co do szycie a kilku kawa³ków masz absolutn± racjê, jednak spójrz na to jak uk³adaj± siê te szwy, wskazuje to na celowy zabieg takiego krojenia i szycie. Szczególnie ciekawy mnie to potencjalne odciêcie w pasie. Interesuj±cym jest te¿ fakt i¿ uszyte to by³o z materia³u w dwóch kolorach, co da³o efekt szachownicy.
No ale skoro, po drobnych uproszczeniach, nada siê na omawiany okres, to dorzucê to do mojej kolejki 'rzeczy do uszycia'.
Tylko jedno pytanie - jakiej d³ugo¶ci to uszyæ? Orygina³ szacuje siê na oko³o 90cm, zak³adaj±c ¶redni wzrost na poziomie oko³o 165cm, taka tunika siêga³a prawie do kolan(?).
Ponadto jest jeszcze jedna sprawa, z powodu której tak dopytuje o detale. Chodzi mi o to czy w grobie nie znaleziono nic wiêcej ciekawego? S±dz±c po kroju, mog³o to byæ rozpinane z przodu (rozciête na pewno by³o, o ile dobrze czytam wykrój).
Bardzo podoba mi siê idea uszycie czego¶, w/g tego kroju, mniej-wiêcej do kolan, nawet lekko za, rozpinanego z przodu. Tylko nie wiem na ile bêdzie to nagiêcie zabytku i frywolna interpretacja ;).
Nie zapominaj, ¿e to temat o stroju wczesnym. Tunika z Söderköping pochodzi z po³owy XIII wieku wiec juz ca³kowicie inna bajka. Odpu¶æ sobie to, tym bardziej ¿e znalezisko jest do¶æ specyficzne (kolory) i wskazuje ju¿ do¶æ mocno wp³ywy zachodnioeuropejskie (w przeciwieñstwie do np tuniki z Bocksten która ma któj pokrywaj±cy siê ze znaleziskami z Birki).
Po co przekombinowywaæ.
Hm... w zasadzie masz racje. Zupe³nie zapomnia³em ¿e to znalezisko jest datowane ju¿ na zupe³nie inn± epokê (je¶li chodzi o kulturê materialn±). G³ównie dlatego zale¿a³o mi na zapoznaniu siê z literatur±, ot chocia¿by ¿eby wychwyciæ kontekst tego znaleziska. No ale nic, chyba sobie odpuszczê. Przynajmniej póki co
.
Witam potrzebujê wykroju do szarek mêskich IX-XI w.
CYTAT(Margho @ 19:28 05.05.2009)
Witam potrzebujê wykroju do szarek mêskich IX-XI w.
Fukcja "szukaj" siê popsu³a ?
U mnie dzia³a.
Chyba, ¿e masz ma³o czasu, to poczekaj chwilkê, zaraz podamy sznurki na tacy.
Rabiega
Mam na prawdê ma³o czasu i nie mog³am znale¼æ nigdzie, albo ¼le szuka³am. Tak samo lnu takiego jakiego chcê nie mogê znale¼æ.
Heil !
Dobrzy ludzie poratujcie ! Dysponuje kto¶ mo¿e wykrojami na kaptur, koszulê oraz tunikê ze Skjoldehamn ? Znalaz³em wy³±cznie fotki znalezisk ale ciê¿ko mi co¶ uszyæ z samych fotek :D By³bym wdziêczny tak¿e za informacje na temat podszewek w kapturach. Czy by³y stosowane, czy u¿yæ cieñszej we³ny czy lnu ?
Przegl±da³em te¿ kolory otrzymywane naturalnie i pojawia siê pytanie: czy zieleñ (jak koszula na avatarku :D) jako¶ ujdzie czy nie bardzo ?
Nurtuje mnie tak¿e jeszcze jedna kwestia a mianowicie import gotowych towarów. Narzeka siê na ludzi mieszaj±cych czê¶ci strojów z ró¿nych krajów. Odtwarzam norwega, jest wiêc co¶ z³ego w tym, ¿e u¿ywam butów z hedeby i ozdób z birki ? I tu pojawia siê pytanie: Czy s± jakie¶ potwierdzenia na import gotowych towarów, czy wy³±cznie surowców ?
Je¿eli co¶ z tego ju¿ siê pojawi³o to wybaczcie ale nie uda³o mi siê znale¼æ.
Z góry dziêki za pomoc
Pozdrawiam
Ragnar
Skjoldehamn? Google wyrzucaj± tonê wykrojów. Np ta strona:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/skjolha2.html
CYTAT(Ragnar Eirikson @ 18:57 15.07.2009)
Nurtuje mnie tak¿e jeszcze jedna kwestia a mianowicie import gotowych towarów. Narzeka siê na ludzi mieszaj±cych czê¶ci strojów z ró¿nych krajów. Odtwarzam norwega, jest wiêc co¶ z³ego w tym, ¿e u¿ywam butów z hedeby i ozdób z birki ? I tu pojawia siê pytanie: Czy s± jakie¶ potwierdzenia na import gotowych towarów, czy wy³±cznie surowców ?
Hej
Oczywi¶cie importowano gotowe towary.
Zastanówmy siê jednak nad istot± problemu. Zasadniczo ubiór wszêdzie we wczesno¶redniowiecznej Europie by³ do¶æ podobny. I to w³a¶nie, moim zdaniem, takie zda³oby siê duperele jak ozdoby, buty i inne drobne elementy wyposa¿enia stanowi± wyznacznik tego z jakiego miejsca osobê odtwarzamy. Elementy z innych miejsc (czy te¿, w granicach przyzwoito¶ci, innego przedzia³u czasowego) powinny byæ u¿ywane dopiero kiedy nie ma znalezisk z interesuj±cego nas regionu i s± to przedmioty z tego samego krêgu kulturowego (a nie np bi¿uteria znaleziona w Birce ale ewidentnie pochodzenia koczowniczego). Oczywi¶cie s± te¿ sytuacje takie i¿ np ten sam wzór bi¿uterii znajdowany jest w Szwecji, Norwegii i Wlk. Brytanii - wtedy problem odpada.
Odpowiadaj±c na twoje pytanie, w zasadzie nie ma nic z³ego w u¿ywaniu znalezisk z innych czê¶ci Skandynawii (w koñcu to ta sama kultura) ale wtedy w moim odczuciu niezbyt na miejscu jest mówienie, ¿e odtwarza siê Norwega. Raczej jest to jaki¶ bli¿ej nieumiejscowiony "wiking". Ale to tylko moje prywatne zdanie.
O podszewkach i kolorach pisa³ nie bêdê bo ju¿ to by³o wa³kowane wiele razy.
Pozdrawiam
Thyrvi
Dziêki za odpowiedzi !
O podszewkach ju¿ znalaz³em
z kolei wykroju na kaptur jak nie mia³em tak nie mam :D tak dodam Thyrvaldzie, ¿e rekonstrukcje rzeczonego kapturka widzia³em na stronce Ydaliru...Mo¿na wiedzieæ czy by³ szyty na podstawie fotografii znaleziska czy wykroju ?
A wracaj±c jeszcze do rzeczy z importu, w³a¶nie staram siê odtworzyæ mo¿liwie najwiêksz± czê¶æ ubioru Norwega ze Skjoldehamn, a na buciki i czê¶æ bi¿uterii zdecydowa³em siê ze wzglêdu na to, bo wyda³o mi siê, ¿e elementy mo¿na powiedzieæ drobne mog³y przybyæ do Norwegii drog± handlu :D my¶lê, ¿e wyt³umaczenie ¿e ¿eglarz, który kupi³ sobie np w Birce kilka pierdó³ek nie jest z³e :D
Pozdrawiam
Ragnar
CYTAT(Ragnar Eirikson @ 22:47 15.07.2009)
my¶lê, ¿e wyt³umaczenie ¿e ¿eglarz, który kupi³ sobie np w Birce kilka pierdó³ek nie jest z³e :D
Czy dobre czy z³e to rzecz gustu. Mnie osobi¶cie o wiele wiêcej satysfakcji sprawia zamówienie sobie jakiego¶ "lokalnego" wzoru, choæbym mia³ zap³aciæ za to dro¿ej ni¿ za gotowe wzory.
Wykrój kaptura jest banalnie prosty.
2 kwadraty i 2 prostok±ty. Oto on:
(kolorami zaznaczy³em ci co z czym zszyæ.
CYTAT(Ragnar Eirikson @ 22:47 15.07.2009)
rekonstrukcje rzeczonego kapturka widzia³em na stronce Ydaliru
No to bardzo siê cieszê, ¿e komu¶ siê moje wypociny przydaj±
Pozdrawiam
Thyrvi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.