Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] pancerz ³uskowy lub lamelkowy...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
WRzewuski
Rozpoczynam temat podobny do tego ponizej, kto co ma o ³uskach -szczególnie ze stepów- to niech sie popisze wiedz±.
Z góry dziêki.
Nikifor
Poszukuje przyk³adów p³ytek z pancerzy lamelkowych pochodz±cych z terenów Wêgier. Interesuja mnie znaleziska z 10 wieku. Dziekuje za ka¿d± wskazówkê.
Dacron
Czy jest ktos moze w posiadaniu schematow budowy, obrazkow, rysunkow, ikonografii czy innych tam zbroi lamelkowej spod Visby ??

Jesli tak to prosze o umieszczenie ich na forum, badz wyslanie mi ich na maila dacron@wp.pl.

Bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam.
DrzewiaK
Witam.

Ja mam pytanie troche innej natury. Na jednaj z podeslanych stron mowie sie o zabezpieczaniu zbrojnikow. Poczernianie w oleju wymienione jest jako jedna z metod. Czy ktos dokladnie wie jak to sie robi? No bo chyba nie wrzuca sie zbrojnikow do gara, w kuchni z gotujacym olejem tak poprostu.... A moze? W domu to by mnie chyba od czci i wiary odsadzili :-)

A tak swoja droga Owen, to zes se niezla fotke strzelil, nie ma co... cool.gif
Zaraz, zaraz kogos mi chyba przypominasz...
Owen
Ave Drzewiak
Poczernieniew oleju jak dla mnie to wygl±da tak ¿e po prostu chartujesz w nim blachê. A wiêc podgrzewaszw ogniu do wysokiej temperatury po czym do oleju i ju¿. Trwa³e, dobre iw ogóle super ale raczej nie w domu, no i do blaszek to d³uga robota.

A zdjêcie cool.gif no wiesz ostatnio zapó¶ci³em w³osy i wogóle staram siê upodobniæ do mojego wzoru "masta fajta" po¶ród wszystkich Philatelistów. bigsmile2.gif devil.gif
Pozdrawiam
Borg
Hmm
Ja w sprawie zbroi p³ytkowej
Pierwsze pytanie czy mówi±c o wikingach, krucjatach itp mo¿emy mówiæ o karacenie, czy to nazwa zarezerwowana dla XVII wieku?
Drugie na ile w czasie krucjat i troszke pó¼niej (XIII wiek) noszono takowe
Widzia³em w ksi±zce Szymona Kobylinskiego Gawêdy o broni i mundurze wizerunek XIII wiecznego pana w p³ytkowej zbroi
I je¶li by³y to skórznae czy metalowe?
Pozdrawiam
Borg
Mam rysunek
http://www.smocze-serce.eu.org/html/teksty...y/grafika/5.jpg
No i jak co¶ ktos wie, widzial w ikonografi, oryginale?
Pomo¿ecie?

PS
Jarku dzieki za zdjecia[/url]
Owen
Witam
Jak dla mnie trochê pomroczne.
Jedyne przedstawienie zbroi ³uskowej z tego okresu z którym siê spotka³em, to rze¼ba we Francji rycerza wzorowanego na Bzancjum.
Pozdrawiam
Din Elein
Witam
B³agam o pomoc gdzie mo¿na kupiæ takie narzêdzie do wibijania dziurek jak na tej stronce?
http://www.geocities.com/kaganate/howlamlr.html

lub jak wybijaæ dziurki w blaszkach do lamelki metalowej?
Zawisza
Najprawdopodobniej w pierwszej leprzej hurtowni lub sklepie z artyku³ami kaletniczymi - ja tam kupi³em swój
Din Elein
artyku³y kaletnicze ? Mi chodzi o "dziurkacz" do metalu.
Zawisza
Sorki ale na fotce to chyba dziurkacz do skóry - a mo¿e siê mylê
Din Elein
Te¿ tak mysla³em ale obok jest napisane
"A “Roper Whitney Junior” punch or generic equivalent (shown at the right) is unsurpassed for making holes in either metal or leather."
Tylko nie wiem do konca co znaczy "either" .
Ania Kryska
Konstrukcja "either...or" to "albo...albo"
Gere
A propos lmellli, wlasnie dziergam wlasna, mialem straszne problemy bo robie ja z podeszwówki, i na pocz±tku cia³em skalpelem, ale chwala Bogom wreszcie kupilem nozyce do blachy a z nimi idzie jak po masle. Mam pytanko jaki najlepiej dziorkacz stosowac? Czy moze lepsze sa przebijaki? Montuje ja wg wzoru z Visby, jak skoncze zapodam fotke.
pozdrawiam!
s³awko odrow±¿
Witam !
Dobrej dziurkarki prawdopodobnie nie dostaniesz bo to narzêdzie specjalistyczne i dobrze wykonane musi byæ drogie,chyba szkoda inwestowaæ .Natomiast jest takie bazarowe badziewie Made in China /rodzaj kleszczy z kó³kiem na koñcu szczêk w którym osadzone s± tulejki wycinaj±ce/kosztuje to 12-15 z³ ale i tych pieniêdzy szkoda bo to tandeta.Tak ¿e zostaje ci wybijak rurkowy narzedzie tanie,sprawdzone i niezawodne nawet przy grubszej i twardszej skórze.Ja jestem ju¿ po lamelce i polecam ci to z pe³m± odpowiedzialno¶ci±.Zrób sobie szablon p³ytki z tektury z zaznaczonymi otworkami i odrysowuj±c na skórze od razy zaznaczaj miejsca do wyciêcia.Aha,je¿eli utwardzasz p³ytki w wosku czy wodzie otworki wybijaj po zahartowaniu bo zmniejszaj± ¶rednice.
¯yczê powodzenia.
Odrow±¿
Din Elein
Wiatm
Uda³o mi siê dostaæ "rêczny" dziurkacz do blachy maks 1.5mm
Kosztyje Jedyne 650z³ angsad.gif
Ale jednak cos takiego istnieje i jak by ktos by³ zainteresowany to pomoge kontaktem smile.gif
Pozdrawiam
Dir
Czemu sobie tak utrudniac zycie szukajac dziwnych narzedzi ???? Ja wlasnie robie lamelke i do dziurowania stosuje full extra szybka i strasznie malo dostepna wiertarke elektryczna rok produkcji 1992 mojego ojca bum.gif polecam zamiast sie glowic i tracic czas na latanie po miescie siasc i robic z tym co sie z regoly ma smile.gif
Din Elein
u¿ywam wiertarki ale jubie szukaæ ciekawych rzeczy. A pozatym nie mam cierpliwo¶ci na wiercenie tysiêcy dziurek. icon_cool.gif To siê nazywa lenistwo.
hagen
no nie wiem przedzwoñ co¶ sie wykombinuje dla ciebie bigsmile2.gif
hooberth
Nie poleca³bym takiego pancerza - mo¿e i ³adnie wygl±da i jest dosyæ lekki, ale nie dosyæ¿e jest trudny w naprawie i konserwacji ( uzupe³nianie brakuj±cych ³usek i czyszczenie ich to prawdziwy koszmar) to co najwa¿niejsze, niezbyt dobrze chroni przed ciosami - dobra kolczuga i solidne blachy na to - to jest to.
Wotawa
Tylko niestety blachy i kolczugi nie pasuja do takich np. Mongo³ów z XIIIw.
mIrr
A ja znalazlem dwa artykuly na temat m.in lamelki skorzanej w ktorych jest napisane ze lepsze efekty daje utwardzanie skory w wodzie anizeli w wosku. Sam przymierzam sie do wykonania lamelki i teraz mam maly metlik w glowie

Utwardzana w wosku
http://www.pbm.com/~lindahl/cariadoc/perfe...fect_armor.html

i w wodzie
http://www.best.com/~ddfr/Medieval/Article...or_Improved.htm
Wojtas
Witam wszystkich smile.gif . Mam taki niewielki k³opot dunno.gif mam problem w wykonaniu zbroi ³uskowej... poprostu nie mam bladego pojêcia jak zamocowaæ p³ytki... bum.gif ps. dziêki za pomoc bigsmile2.gif
Hever
Jak mnie prosi³e¶...

CYTAT
P³ytki zbroi ³uskowej mog³y byæ wykonane z metalu, rogu lub ko¶ci, nitowane by³y do tekstylnego lub skórzanego podk³adu.

Z tego co tu mo¿na wyczytaæ to to ¿e by³a nitowana, ale dok³adnie jak to nie wiem. Jak znajde wiêcej w necie to siê odezwe. A tak naprawdê to chcesz wykonaæ t± zbrojê czy to jeste¶ tylko g³odny wiedzy ??

P.S. temat zamieszczony w strochaj. nale¿y go przenie¶æ crazy.gif
Owen
Witam
Ja mam trochê inn± sprawê. Mianowicie zastanawiam siê nad malowaniem p³ytek metalowych do lamelki. Zastanawiam siê czy jest to zasadne i dopuszczalne. Zasadniczo wtedy ju¿ i pó¼niej he³my jako nieliczne p³ytowe elementy uzbrojenia by³y nagminnie malowane, w celach ozdobnych i ochronnych, wiêc czemu nie lamela.
Pozdrawiam
Hula
Witam!
Jestem nowy na forum wiec pozdrawiam wszystkich!
Przegl±dnij temat o lamelkach i ³uskowych w tym dziale, poni¿ej masz linka do ³usek.
Widaæ dwa mocowania, Oczywi¶cie nitowane do podk³adu, ale to ju¿ pewno wiesz:
- 3 dziurki po lewej górnej stronie ³uski
- 2 dziurki w naro¿nikach ³uski

Mnie sie wydaje ¿e lepiej zrobiæ 3 dziurki po lewej, bo wtedy ³uski bêd± mog³y lepiej pracowaæ zachodz±c na siebie przy zginaniu sie materia³u, przy dwóch dziurkach nity mog± ograniczaæ wygninanie zbrojki. To s± tylko moje dywagacje bo nie zrobi³em jeszcze czego¶ takiego ale mam w planach.

http://www.geocities.com/normlaw/page6.html
Wojtas
Witam wszystkich smile.gif
Dziêki za odpowiedzi cool.gif . Mo¿e naraszcie uda mi siê wykonaæ ³uskow± zbroje :D, jeszcze raz wielkie dziêki.
Lech
S³awa!!!

Poszukujê jakichkolwiek informacji na temat zbroji ³uskowej, konstrukcji oraz u¿ytkowaniem jej u s³owian...

Z S³owiañskim pozdrowieniem: Lech
Ksiezniczka
a w jakim okresie urzywano takowych pancerzy? Z dostepnej mi wiedzy moge powidziec ze od nie wiadomo kiedy P.N.E. do ok XIII - XIV(na rusi) ale nie jestem pewien tak tylko kiedys slyszalem. Chodzi mi o plytki metalowe. Wydaje mi sie to logiczne , bo wykuc luske jest chyba prosciej niz zrobic drut, z niego kuleczko, a potem to zanitowac, wiec na pewno w urzytku byly wczesniej niz kolczugi i powinny byc tansze - tylko bardziej krepuja ruchy. W antykwariacie czytalem stare( baaaaaardzo) opracowanie (nie pamietam autora) dotyczace pancerzy wczesnych i tam powiedziane bylo ze we wczesnych wiekach porownywalnie duzo bylo pancerzy luskowych co kolczych. Ale nie jestem pewien, wiec pytam bo rownierz mm zamiar takowy pancerz zrobic. Sam bawie sie w IX - XI pomorzan.
Dacron
A. Nadolski w ksiazce 'Broñ w Dawnej Polsce' pisze, ze historia zbroi rozpoczela sie w srednim i poznym okresie brazu. Zbroje luskowe byly uzywane w srarozytnym Egipcie i Syrii. Pisze jeszcze, ze w okresie krucjat zbroje z wiekszych plytek byly rzadkoscia w Europie. Byc moze od dajmy na to wieku X, poczyniony postep pozwolil na ograniczenie sie do zbroi kolczej. A wczesniej byc moze zbroje luskowe/lamelkowe byly bardziej popularne.
Pozdrawiam.
Spid
Witam

W rzadnej mieze nie mogê uznawaæ sieza autorytet, ale jezlei chodzi o pance¿e z blaszek z³o¿one, to .......

Najpierw pytanie o mocowanie ³uski. Na podstawie "Armour from the Battle of Wisby 1361 t I" , mogê powiedziæ , ¿e py³y one tak samo nitowane do pod³o¿a , którym by³a skóra , jak i bywa³y przywi±zywane , za pomoc± drutu.

Po drugie, zacny Dacron, ma racje w swych domys³ach. Zbroje zk³adaj±ce siez blaszek by³y popularne i to bardzo , jak pokazuja znaleziska i ikonografia , g³ownie na terenach Rusi i ziemiach zajmowanych przez koczowników. Popólarno¶æ wielka zyska³y one równie¿, w obszarze wp³ywów muzó³mañskich.

Zainteresowanych, wiêksz± wiedz± odsy³am do dzia³u w którym toczy siê dyskusja, po¶wiêcona wy³±cznie tego typu pancerz±.

Ps: Swoja drog±, p. Nadolski opisa³ to w bardzo przystêpny sposób, acz ma³o wnikliwie.
Spid
Dziêkuje Zygmuncie

Zapomnia³em do³±czyæ link do dyskusji, a oto mi w sumie chodzi³o.
Nie ma jak krótka pamiêæ :-D
Spid
Witam

Polecam obej¿enie dyskusji dotycz±cej Pancerzy ³uskowch z blaszek.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2099

Mam ndzieje ¿e siê przyda smile.gif
Hula
Interesuje mnie taka oto zbroja:
Zbrojniki stalowe kwadratowe lub prostok±tne o rozmiarach 5 do 10 cm (bok), nitowane w czterech miejscach zbrojnika (rogach) do podk³adu skórzanego, nie zachodz±ce na siebie, i z WIERZCHU, nie od wewn±trz. Du¿o ludzi w tym biega a nie moge znale¼æ dos³ownie ¯ADNYCH informacji na ten temat (rozmiar i grubo¶æ zbrojników, rodzaj skóry, sposób u³o¿enia p³ytek, ogólny wykrój skóry).
Jest to na wiek X i kulturê wikingów etc.
Takie zbroje mo¿na znale¼æ na oponie (p³ytki maj± na oko 10x10 cm, i na pewno nie jest to lamella ani ³uska).

Bêdê BARDZO wdziêczny za wszelkie informacjê, ³±cznie z nazw± tego czego¶ smile.gif
Pozdrawiam.
Owen
Witam
Na Oponie z Bayeaux s± przedstawione kolczugi, a nie jakie¶ mroczne konstrukcje. To oczym mówisz to kojarzy mi siê z pomys³ami z Bravehearta bum.gif .
A ¿e du¿o ludzi co¶ takiego nosi spo¶ród "wikingów" to có¿ taka nasza polska specyfika bigsmile2.gif .
Co¶ w tym klimacie oddzielnych p³ytek przynitowanych do podk³adu z materia³u to s± wczesne p³aty 13 wieczne, ale one inaczej pewnie wygl±daj± od tego co sobie wyobra¿asz.
Pozdrawiam
Hula
Musze Cie zmartwiæ Owen ale jeste¶ ca³kowicie nie w temacie...
Przeczyta³em parê ksi±¿ek o uzbrojeniu wikingów (z rysunkami oczywi¶cie smile.gif i taki pancerz jak najbardziej jest na miejscu, na oponie te¿ siê znajduje, OPRÓCZ kolczug (tzw. zbroje z kapsli po piwie, tyle ¿e nie w kó³eczka lecz w kratkê smile.gif))
Ci co to nosz± s± jak najbardziej na miejscu i na czasie, pancerz ten by³ nawet bardziej popularny ni¿ b. drogie w tym czasie kolczugi...

Czekam na kogo¶ bardziej douczonego i kompetentnego, wybacz Owen, nie zamierzam Ciê krytykowaæ, ale poczytaj najpierw zanim zaczniesz pisaæ pierdo³y...

Jak znajde to wrzuce jakie¶ zdjêcia, czekam nadal na odpowied¼.
Pozdrawiam.
Owen
Witam
bigsmile2.gif
No dobra nie znam siê, i szukam ¶wiat³a, znajd¼ mi jakie¶ ¼ród³a z wykopalisk potwierdzaj±ce ten pancerz, a dla rado¶ci poka¿ jego dzisiejsz± rekonstrukcjê.
Ale nie powo³ój siê na ksi±¿ki z obrazkami pt. "Tak ¿yli ludzie" devil.gif
Pozdrawiam
Hula
Znaleziska z wykopalisk nie znajde, poniewa¿ nie mam za bardzo dostêpu do wykopalisk smile.gif
Oto zdjêcie o co mi chodzi, tylko ¿e tutaj zbrojniki s± w za du¿ych odleg³o¶æiach od siebie wg. mnie. Je¿eli bêd± blisko, bêdzie to co¶ jak ³uskowa, tylko p³ytki nie zajd± na siebie. Znalaz³em tego du¿o, z oczywistych powodów zamieszczam tylko to jedno. A je¿eli chodzi o ¼ród³a z internetu to ³usek i lamelek z wykopalisk tak¿e nigdzie nie znalaz³em, ale chyba s± historyczne? smile.gif Na oponie z Bayeaux s± zbroje z wyra¿nie zaznaczon± kratk±, gdzie wypada ok 3-4 kwadratowe p³ytki na bok (postaci s± wyszyte bokiem).
Owen
Hej
Tia bardzo pouczaj±ce zdjêcie cool.gif .
S³uchaj zasadniczo to nie chodzi³o mi o ¼ród³a z netu bo tam faktycznie ma³o jest rzetelnych informacji, my¶la³em ¿e skoro powo³ujesz siê na ¼ród³a lub opracowania to odwo³asz siê do ksi±¿ek szczerba.gif .
Co do lamel to one maj± potwierdzenie, to co ty wymyslasz NIE.
Co do Opony to przewa¿nie naukowcy interpretuj± to te¿ jako d³ugie kolczugi, choæ ja te¿ rozwa¿a³bym same przyszywanice z takim uk³adem pikowania.
Zdecydowanie nie s± to ¿adne mroczne p³ytki a' la Bravehaert.
Pozdrawiam
Hula
Ok, mo¿emy siê tak umówiæ ¿e jest bardzo du¿o mylnch ¼róde³ smile.gif
Je¿eli napisa³em ¿e widzia³em to w ksi±¿kach to prawda, m.in. te¿ w ksi±¿kach typu "by³o sobie ¿ycie" czy jak tam smile.gif
Skoro Ty tak mówisz, inni mówi± inaczej, ksi±¿ki podaj± inaczej to kto ma racje a kto sie myli?

Dla ¶wiêtego spokoju przynituje te blaszki w kszta³t ³uski, ¿eby nie by³o niedomówieñ, choæ to i tak niedu¿o zmieni w zbroi... ró¿nica powiedzia³bym kosmetyczna...

Czy jest w takim razie kto¶ kto twierdzi ¿e zbroja ³uskowa nitowana na skórzany podk³ad to mrok? Bo jak tak to bede dalej szuka³ smile.gif

Pozdro
AleX
http://www.arador.com/construction/coatplts.jpg

tak sobie dorzucam do pieca ;P
Owen
Witam
To jest wykrój p³atów 13 wiecznych nitowanych do materia³u i zak³adanych na pe³n± kolcz±.
Pozdrawiam
Hula
P³aty nie pasuja na X wiek angsad.gif

A propo ksi±¿ki - napis³em do konsultanta naukowego polskiego wydania: dr jakiego¶ tam (nie bêde wymienia³ po nazwisku bo jeszcze pójde do wiêzienia smile.gif.

I co?
I dosta³em odpowied¼ ¿e nigdy nie by³ konsultantem takiej ksi±¿ki smile.gif))

Pomy³ka jest ma³o prawdopodobna bo znalaz³em tylko jednego doktorka o takim imieniu.

Ca³a sprawa ¶mierdzi...
Pozdro.
M¶ciwój
Witam czy mogliby¶cie podaæ mi ceny lamelek wczesnych zarowno ze skóry, blachy jak i kosci. Z góry dziekuje
Boran
Na Ryni widzia³em u Melnira skórzane lamelki i ³uski za siedem stów.

pozdr
Leif Touvesonn
witam

Ivar z inowroc³awskich Kruków robi zajebiste skórzane lamelki w cenie od 600 do 800 z³
w zale¿no¶ci czy da mu siê skórê czy nie. Reszta to kwestia dogadania siê.

Pozdra
Lutom
ja za³atwiam lamelki od Ivara na zdjêciu Ragnar w jednym z jego wyrobów,

po za tym mamy te¿ lamelki blaszane...

zainteresowanych na priv.

Pozdr.

Lutom
Rugiewit
O, Ragnar za³o¿y³ zbrojê!

Ba, w³a¶ciwie to za³o¿enie zbroi to piku¶.
Najbardziej zdziwi³em siê, ¿e wreszcie zacz±³ do walki zak³adaæ koszulê. bigsmile2.gif

Nie do wiary, ¶wiat siê koñczy. :-)

A tak w ogóle, to widzia³em jedn± z tych lamelek z bliska i mogê potwierdziæ, ¿e s± niez³e.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.