Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] pancerz ³uskowy lub lamelkowy...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Dir
jak viking ubral sie w jakas rybe to mial rybia luske a takie tunczyki to duze tam rosn± smile.gif ......
czemu nie czytasz tego co sie pisze ??????????? nie widzisz powyzszego zdziwenia tym co piszesz o rybo-vikingach ze szwecji?
Sighrolf
pasterzem ma³ych, pluszowych, ró¿owych ¶winek
Wocio Wielki
Cze¶æ

Tak jak w temacie. Chcia³bym zrobiæ sobie lamelke. Posiadam ju¿ skórê, ale nie wiem jak sie za ni± wzi±¶æ. Macie mo¿e jakie¶ wykroje albo có¶? Chodzi mi o wszystko co wi±¿e siê z wyrobem lamelki.

Z góry dziêkujê
Pozdr
Wojciech
Troche materialow ktore znalazlem.
Wocio Wielki
O dziêki wielkie mój imienniku smile.gif !
Jakie¶ pocz±tki ju¿ s±, czekam na dalsze materia³y i porady icon_wink.gif
Wocio Wielki
A mam pytanie: Czym ³±czycie lamelki, oprócz nawoskowanego rzemienia?
Czarnian
sam nigdy nie robi³em wiec apropo rzemienia ci nie powiem( ale wydaje mi sie ze tak) za to masz pod tym adresem ( http://armourarchive.org/patterns/lamellar_templarbob/ ) instrukcje jak co robiæ icon_cool.gif
Zawisza
przejrzyjcie Panowie dok³adnie forum temat ten byl poruszany wielokrotnie ze szczegó³ami jak ³±czyæ jakie by³y wzory zbrojników itp.

pozdr
Okrutny Ragnald
A ma kto¶ instrukcjê jak zrobiæ lamelkê wi±zan± z boku? np. tak± jak na zdjêciach tylko bez skurzanego podk³adu.
Zbigniew K
O ile sie niemyle ta lamelka niema skorzanego podkladu tylko brzegi wykonczone skora
Egil Vilfilsson
CYTAT
A ma kto¶ instrukcjê jak zrobiæ lamelkê wi±zan± z boku? np. tak± jak na zdjêciach tylko bez skurzanego podk³adu.

Zgadzam siê z Zawisz±, przejrzyj temat, bo s± tu informacje na temat takich lamelek(wiem, bo niedawno sam robi³em podobn±smile.gif
Joker_katowice
Przymie¿am siê do zrobienia sobie ³uskowego pancerz, jednak¿e nie wiem czy nie pro¶ciej by by³o zrobiæ lamelki. A mo¿e daæ sobie wogóle z tym spokój i zrobiæ kolcz±??
Tylko Ulf
Rób co chcesz. Nikt przecie¿ nie bêdzie za Ciebie decydowa³ co masz robiæ za pancerz.
Joker_katowice
No dobrze ale ja chce siê dowiedzieæ która jest na pocz±tek naj³atwiejsza do zrobienia.
Zawisza
Joker ja bym ci poradzi³ tak - zbierz kasê i zamów sobie kolcz± ale porz±dn± z p³askich nitowanych kó³ek np Opyros takie robi i jest na forum. Kolczuga jest bardzo uniwersalna a dobrze zrobiona d³ugo ci pos³u¿y.
Joker_katowice
Nie chce cie uraziæ ale w moim przypadku pozbieranie na tak± kolczuge je¶li on sobie liczy za ni± 1000 do 1500 jest niewykonalne. Ja jestem niestety cz³owiekim u którego kasa nie mo¿e le¿eæ wiêc chce zrobiæ pancerz. Tylko w³a¶nie siê zastanawiam czy lepiej kolcz± czy ³uskow±. Przy kolczej to mam za 60 z³ 15 kg drutu wiêc tanio jak barszcz, a blach te¿ niedroga. Te¿ mo¿ma powiedzieæ ¿e zrobienie czego¶ w³asymi rêkoma jest bardziej satysfakcjonuj±ce.
Spid
Witka

A co powiesz na tak± blaszkê jak w za³±czniku ?? W miarê uniwersalna ³uska - jezeli tak mo¿na powiedziec :D
Joker_katowice
Wzorek mucha nie siada... Mam tylko pytanie czy mo¿na zrobiæ ³uski tak jak w za³±czniku??
Spid
Z technicznego punktu widzenia - pewnie ¿e tak. Pytanie jednak czy taki wzór by³ i w jakim okresie oraz po³o¿eniu geograficznym wystêpowa³ ??
Jezeli jednak chodzi o kwestie techniczne , to jestem przekonany ¿e tak - mo¿na taka³uske wykonaæ.
Obawia³bym siê jedynie , czy tak ostra krawêd¼ dolna - szpic - bêdzie bezpieczna .
Joker_katowice
to mo¿na lawsze lekko zaszlifowaæ. A taki wzorek z powodów tecnicznych, wicinanie pó³kola szlifierk± jest niewykonalne. No ale dziêki za rade.
Spid
CYTAT(Joker_katowice)
to mo¿na lawsze lekko zaszlifowaæ. A taki wzorek z powodów tecnicznych, wicinanie pó³kola szlifierk± jest niewykonalne. No ale dziêki za rade.

Nie ma sprawy, a co do ³uski z pó³kolem to znam dostawce wiêc z zakupami nie ma k³opotów.
smile.gif
S³awomir I
Witaj Sigi!
1.Zapytam inaczej: ile jeste¶ w stanie daæ za metalow± a ile za skórzan±- pamiêtaj ¿e skóra cieñsza ni¿ 5mm nie ma tutaj sensu
2. utwardzanie skory woskiem daje rezultaty, ale nie zamienia skory w stal icon_wink.gif Trzeba przy tym bardzo uwa¿aæ -zbyt wysoka temperatura sprawi ¿e skóra stanie siê krucha i bêdzie pêkaæ jak herbatniki icon_wink.gif
pozdrawiam
Jarogniew
witam,

jak w temacie:) interesuje mnie historycznosc takiego polaczenia:) czy spotkaliscie sie z czyms takim w ikonografii zrodlach innych niz publikacje Osprey lub ospreyo-podobnych:)

pozdrawiam
Pawe³ Lipnicki
Przepatrzy³em dostêpne mi ksi±¿kowe ¼ród³a i przyznam siê, ¿e na nic takiego nie trafi³em...
Ale nie by³y to jakie¶ kompleksowe poszukiwania. Teoretycznie to mo¿liwe - je¶li jednak chodzi³oby
o wykopaliska, chyba nie mia³o miejsca...
Morgoth
dobrze zrozumia³em ze chodzi Ci o po³±czenie lamelki ( p³ytki wiazane ze sob±) i ³uski (p³ytki nitowane lub naszywane do podk³adu) ??? nigdy o czyms takim nie slysza³em i nie widzia³em nigdy zdjec zadnych znalezisk smile.gif to juz chyba podchodzi pod Warhammera, jakies krasnoludy czy cu¶ cool.gif cool.gif
Jacobsson
Co nie zmienia faktu, ze z logicznego punktu widzenia jest mozliwe. Nie musi byc Warhammer, tylko brak znalezisk. Vide - nasze vendelskie okulary, ktore sa z innej epoki...
Jarogniew
tak interesuje sie krasnoludami (mam brode... czasami) crazy.gif

a tak na powaznie to zajrzyj do:

I. Dzys - Liedowoje Morie 1242

czy

I. Dzys - Kulikowskaja Bitwa 1380

oba za pozne jak dla mnie

ale wystepuje cos takiego. i nie chodzi mi o te sliczne obrazki (choc swietnie na nich wyglada takie polaczenie) tylko o przerysy z ikonografii ..

no i pytam sie czy we wczesniejszym okresie ktos sie z tym spotkal??

pozdrawiam
Trym
Witam
Mam prosbe poszukuje informacji o wczesnosredniowiecznych zbrojach ³uskowych czyli jak wyglada³y, z czego sie sk³ada³y, kszta³ty ³usek, sposoby wiazania, wielkosc i grubosc ³usek itp. wszystko. Jestem w grupie odtwarzajacych okres wikingów i s³owian. Zastanawiam sie czy ci wogóle dysponowali takowymi a jak tak to jakimi . I czy wogóle jest sens brania sie za cos takiego.

Dzieki z góry,
Pozdrawiam
Trym.
mardinus
Dysponowali :-)
S± znaleziska z Birki p³ytek do lamelki.
Jest ikonografia przedstawiaj±ca s³owianina z XIIw w zbroi ³uskowej .(moneta bita przez Ja¶ko - ....)muszê sobie przypomnieæ sk±t.(ale napewno s³owiañszczyzna zachodnia.
Jest prawo Franków zakazuj±ce wworzenia i sprzedawania zbroi ³uskowych na tereny zamieszkane przez s³owian.- a ich zbroje ³uskowe mamy w kilku ikonografiach.
Kontakty z wschodem i Bizancjum kupców z Wolina sugeruj± ,¿e takie zbroje mog³yby byæ przyworzone z tych terenów.(w Wolinie istnia³a kolonia Greków - czyli bizantyjczyków).
O ile wiem ,na naszych terenach nie znaleziono orygina³ów z tych czasów......
Trym
To fajnie icon_cool.gif a niedysponujesz moze jakimis dok³adniejszymi informacjamy na temat kszta³u, wielkosci , i wiazania p³ytek ? Oczywiscie jak mozesz. szczerba.gif
Halfgar
jakie wi±zania p³ytek?? ... zbroja ³uskowa jest montowana na podk³adzie skórzanym i z wi±zaniem p³ytek naprawdê nie ma ¿adnej filozofii smile.gif ... gdzie¶ mia³em to pokazane. Znajdê to zamieszczêsmile.gif
Trym
Tak tylko wypisa³em bo nigdy tego nierobi³em bigsmile2.gif Poczekam smile.gif
Dzieki z góry
Halfgar
Tu masz troszke informacji o zbrojach ³uskowych: http://www.geocities.com/normlaw/page6.html

Buziaczki
WRzewuski
Witam
a ma kto¶ jakie¶ zdjêcia/rysunki znalezisk jakichkolwiek ³usek?(bez znaczenia na datê i obszar)
dziêki z góry
Zygmunt
proszê bardzo
Halfgar
Fragment zbroi ³uskowej z Zegumy (Anatolia). Prawdopodobnie I-II wiek n.e.

Dir
.........
Trym
Dzieki za wszystko smile.gif smile.gif Teraz tylko musze poczekac na blache i do roboty devil.gif
Jak byscie mieli jescze jakies info to wrzucajce tutaj zapewne przyda sie nietyko mi smile.gif
Pozdrawiam
Trym
Zygmunt
a tak przy okazji to ju¿ co¶ zosta³o napisane na ten temat tu:
http://freha.pl/index.php?showtopic=430
WRzewuski

To fotka, któr± dosta³em od Zygmunta
Wotawa
Squmamata z Dura Europos? III w.n.e., obecnie w Maintz?

TE¯ BYM POPROSI£ O NIE MNO¯ENIE TEMATÓW
Halfgar
Sposoby ³±czenia:

Drizzt-ek
Witam
Jakich rozmiarów by³y te p³ytki w zbroi ³uskowej?
http://www.geocities.com/normlaw/page6.html <-- tutaj siê nie doczyta³em rozmiarów
chyba ¿e to jest 2'' X 3'' (zak³adam ¿e 2'' jest to w calach co wychodzi oko³o 5cm) nie za du¿o jak na p³ytki do tej zbroi?? bêd± to ³uski niemal kwadratowe a to chyba nie wygl±da ³adnie...

Napiszcie przypuszczalne wymiary p³ytek oraz prosi³ bym o pare zdjêc takich zbroi.
Robi±c j± chcia³bym wiedzieæ mniej wiêcej jak to ma wygl±dac (widzia³em to zdjêcie pancernego z wolina lecz nie ma tam pokazane zbyt wiele...) interesuje mnie do k±d ona siêga³a. Je¶li do mniej wiecej kolan to gdzie mia³a rozciêcie i ogólnie...
Halfgar
CYTAT(Drizzt-ek)
Witam
Jakich rozmiarów by³y te p³ytki w zbroi ³uskowej?
http://www.geocities.com/normlaw/page6.html  <-- tutaj siê nie doczyta³em rozmiarów
chyba ¿e to jest 2'' X 3'' (zak³adam ¿e 2'' jest to w calach co wychodzi oko³o 5cm) nie za du¿o jak na p³ytki do tej zbroi?? bêd± to ³uski niemal kwadratowe a to chyba nie wygl±da ³adnie...

Napiszcie przypuszczalne wymiary p³ytek oraz prosi³ bym o pare zdjêc takich zbroi.
Robi±c j± chcia³bym wiedzieæ mniej wiêcej jak to ma wygl±dac (widzia³em to zdjêcie pancernego  z wolina lecz nie ma tam pokazane zbyt wiele...) interesuje mnie do k±d ona siêga³a. Je¶li do mniej wiecej kolan to gdzie mia³a rozciêcie i ogólnie...

Zmierzê swoje p³ytki to dam ci znaæ ...

Pancerny z Wolina nie jest dobrym przyk³adem ... jak± chcesz mieæ zbrojê ... dla konnego czy pieszego??
Drizzt-ek
dla pieszego
Halfgar
CYTAT(Drizzt-ek)
dla pieszego

To do pasa i na tak± zbrojê idzie ok 1000 ³usek
Halfgar
Coby poci±gn±æ temat ... znalaz³em cosik takiego - Lorica Plumata

Jednak mnie interesuje zbroja ³uskowa z okolic XIII wieku. Czy mog³a ona wygl±daæ podobnie?? ... Widzia³em wuzjê Jarogniewa i jako¶ ona do mnie nie przemawia:)

Buzuaczki
Bartosz
Hej
w Osprey którym¶ o armii niemieckiej jest przedstawienie ukrzy¿owania - jeden z ukrzy¿owanych jest w ³usce z d³ugimi rêkawami

w sfragistyce polskiej na XIII s± przedstawienia ³uskowych pancerzy - bezrêkawniki, nie spadaj±ce na uda, u³ozone wszystkie ³uski w rzêdach poziomych (zak³adane na tuniki, pod tunikami kolcza)

pozdrawiam
Halfgar
CYTAT("Bartosz")
Hej
w Osprey którym¶ o armii niemieckiej jest przedstawienie ukrzy¿owania - jeden z ukrzy¿owanych jest w ³usce z d³ugimi rêkawami

w sfragistyce polskiej na XIII s± przedstawienia ³uskowych pancerzy - bezrêkawniki, nie spadaj±ce na uda, u³ozone wszystkie ³uski w rzêdach poziomych (zak³adane na tuniki, pod tunikami kolcza)

pozdrawiam

Zapomnia³em dodaæ ... interesuje mnie wy³±cznie Bliski Wschód :D
Borg
A ja mam inne pytanie w Oszprejach czesto sa kolesie w samych napiersnikach badz tez samych takich "gorsetach" lamelkowych bez oslon ramion
Ktos wie skad takie pomysly sie wziely?
Bylbym szczegolnie zainteresowany wschodem Europy i stepem w okolicy X wieku
Pozdrawiam

PS
jeszcze jedno. Jak powiazac taka lamele?
moj zmysl orientacji wysiadl i nie umiem znalesc takiego ukladu dziorek z schematem wiazania
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.