witam, czy kto¶ z was orientuje siê ile potrzeba skóry na lamelkê, tak przynajmniej mniej wiêcej?? mam dwa kawa³ki 120 x 60 cm i nie wiem czy mi wystarczy, bardzo dziekuje za pomoc
Chyba nie da siê tego matematycznie wyliczyæ, zacznij po prostu robiæ :-)
w³a¶nie o to chodzi ¿e jak zaczne robiæ i zabraknie to takiej skóry ju¿ nie dostane, szkoda niszczyæ. byæ mo¿e ktos robi³ i orientuje sie ile zu¿y³ skóry.
Da siê wyliczyæ bo w³a¶nie tak± robie.
Lamele krótkie (na kolczugê) mia³y ok 4 rzêdów na piersi oraz po 2 na ramiona (p³ytki wysokie na ok 8 cm i szerokie na 2,2cm - Birka).
Sposób zak³adania na siebie p³ytek decyduje o nadmiarowo¶ci materia³u (czyli jak zrobimy dziurki).
Mo¿na policzyæ ile p³ytek na oko³o (ka¿da p³ytka z przyk³adu daje nam pokrycie ok 5-6 cm x 1,5 cm).
czyli na lamele która ma 120 w klacie trzeba 120/1,5 = ok 80 lamelek x 4 rzêdy to 320 lamelek. Na barki (ok 60 cm d³ugo¶ci) trzeba 40 lamelek x 4 rzêdy to 160 lamelek.
Razem ok 500 lamelek 8x2,2 cm czyli ok 7000 cm kw czyli ok 0,9 m kwadratowego skórki.
To jest bardzo ma³a lamelka u¿ywana na kolczugê (tylko 24 cm wysoko¶ci na tu³owiu!). Jak chcesz lamelke jako samodzieln± zbrojê to policz sobie stopieñ pokrycia itd jak napisa³em powy¿ej. S±dzê ¿e na du¿± lamelkê (do kolan z kombinowanymi rêkawami) nie powinno wyj¶æ wiêcej ni¿ ok 3 m kw skóry.
Mo¿na du¿o zaoszczêdziæ kombinuj±c z kszta³tem i sposobem zamocowania lamelki.
Decyduj±ca role odgrywa te¿ d³ugo¶æ.
Jak chcesz du¿a lamele - ja bym na Twoim miejscu siê zabezpieczy³ i dokupi³ drugie tyle co masz (bo masz ok 1,5 m kw)
wielkie dzieki, napewno mi sie przyda to co napisa³e¶, ale teraz jestem w ¶lepej uliczce, ¿e tak powiem, poniewa¿ skóry takiej ju¿ raczej nie dostane, i nie wiem co robiæ, czy ryzykowaæ, czy poszukaæ gdzie¶ podobnej skóry. mo¿e kto¶ z was wie gdzie mo¿na tak± dostaæ, 3-5mm grubo¶ci??
Im wiêksze zbrojniki tym mniej skóry potrzebujesz - taka jest pierwsza zasada. Druga - to rodzaj lamelki - najbardziej wydajne s± te klasyczne z brzuszkiem u góry, dosæ ekonomiczne s± te¿ te D-kszta³tne. Nie polecam natomiast lamelek z wzorem wciêtym zu¿ywa siê na nie sporo wiecej materia³u
Pozdrawiam
a moglbys jakims zdjeciem zarzucic, bo niewiele mi mówi± jakie¶ brzuszki na dole, na górze, D-ksztaltne.
Oto brzuszki u góry i d-kszta³tne (Birka Szwecja)
Sam rysowa³em
Ja robiê lamelki prostok±tne z powodu mniejszego nak³adu pracy przy wykonaniu takowych. Zrobienie brzuszków lub d-kszta³tów wymaga o wiele wiêcej pracy, chyba ¿e kto¶ ma w domciu prywatn± t³ocznie
Prostok±tne te¿ zosta³y znalezione w Szwecji.
Mam takie szczegó³owe do¶æ pytanie, mianowicie lamele które widzia³em s± bez jakiejkolwiek ochrony ramienia (tj. od barku do ³okcia). Wojmir z Dru¿yny Wojów "Synowie Gromu" robi ochronê ramienia przymocowuj±c lamelki do podk³adu.
http://www.kolczuga.of.pl/
Czy to ma jakie¶ potwierdzenie historyczne?
Jakie s± jeszcze rozwi±zania ochrony ramienia p³ytkami? W miare mo¿liwo¶ci proszê o zdjêcia, najlepiej poparte wykopkami
Thanx i pozdrawiam.
Je¶li chodzi o lamelki to wszystko jest raczej rekonstruowane "na oko".
Os³aona ramion bywa³a i to czasem wcale d³uga. Co do mocowania do skóry, to raczej niekoniecznie, choæ bywa³y prawdopodobnie i takie lamelki.
Z przedstawieñ jakie znam, naramienniki lamelkowe zaczynaj± sie bardzo wysoko i nie ma ¿adnych przerw na sam podk³ad skórzany. Zreszta sam podk³ad skórzany pod lamele jest nieco " nietypologiczny", bo lamelki robi siê w³a¶nie po to by nie by³o trzeba podk³adu.
Mocowanie naramienników z tego co widzia³em by³o przewa¿nie punktowe i obrotowe (sznurowane?). Te bardziej stare i chiñskie, wygladaj± troszke jak "pelerynka biskupia". Troszkê.
"Na oko" nie podoba mi sie to za³±czone rozwiazanie, po rpostu nie przek³±da mi sie na zanne przyk³ady zupe³nie. Tyle, ¿e przy rekonstrukcjach lamelek w³a¶ciwie wiêkszosc rzczy sie zgaduje na podstawie wizerunków i to czêsto ma³o dok³adnych. Tu niestety nie dysponujemy porzadn±, uszeregowan± wiedz±. Wiêc moze sie okazaæ, zê jest to nienajgorsze rozwiazanie.
Przy okazji - Gorelik rekonstruowa³ brygantyny koczownicze z XIVw, gdzie proponowa³ mocowanie naramienników niejako pod kamizel± lamelki. Zabawnie trzymaj±ce sie takiego ¶liniaczka zapinanego pod szyj±. Co¶ w rodzaju krótkiej koszulki z naramiennikami. Lamelkê albo pancerz brygantynowy zapina³o siê na tym.
Dziêki Szefie
A mo¿e jaki¶ rysuneczek albo link do takowego?
Wojmir nie przymocowuje lamelek do podk³adu skórzanego gdy¿ sama budowa takiej zbroji wyklucza takie w³a¶nie montowanie, p³ytki takie maj± zazwyczaj 8 lub 6 dziur. Jedynie tzw. pancerze ³uskowe s± wykonywane poprzez doszycie (doczepienie) p³ytek w³asnie do podk³adu skórzanego, ³uski tego typu maj± po 2 dziurki.
Je¶li chodzi o historyczno¶æ os³aniania ramion to raczej jest to intuicja przy budowie takiej os³ony, tutaj kierujê siê zazwyczaj funkcjonalno¶ci± na polu walki i mo¿liwie jak najlepszym os³oniêciu przecie¿ bardzo mocno nara¿onego na trafienia barku.
Przepraszam za z³y opis Twojej lameli - nie mia³em jej w rêkach - sugerowa³em siê zdjêciami na Twojej stronie. Jest tam zamontowana os³ona ramienia i wygl±daj jakby by³a z³±czona z "podk³adem".
Je¿eli tak nie jest to czy móg³bym prosi¶ o wyt³umaczenie sposobu ³±czenia tej¿e ochrony do ramienia?
Dziêki i pozdrawiam.
CYTAT
A mo¿e jaki¶ rysuneczek albo link do
takowego?
We Wre¶niu dopiero. Na razie po rpostu nie dam rady siê z tym ogarn±æ. K³opoty ze sprzêtem od d³u¿szego czasu.
Mam g³ównie zbiory z Gorelika. Poszukaj te¿ innych dla pe³nego obrazu (koniecznie). Proszê mi przypomnieæ we Wrze¶niu, na prawdê mam:
1. dobre chêci
2. makabryczn± sklerozê
3. du¿o pracy
Z innej beczki:
Czy mo¿na jako historycznych u¿ywaæ elementów lamelkowych, lecz nie jako jednolity pancerz korpusu, lecz np. zarêkawie, os³ona ramienia, nagolennice lamelkowe?
Skoro by³y p³ytki, to niekoniecznie musieli z nich robiæ os³ony w³a¶nie tylko klaty - dobrze my¶le czy ca³kiem do d...
?
Generalnie nikt Ci nie udowodni ¿e nie mo¿na.... tylko nale¿y sie zastanawiaæ czy nasze widzi misiê pokrywa siê z widzimisiê kogo¶ kogo odtwarzamy. S±dzê ¿e nie zawsze. Ju¿ tutaj ludzie na Freha wielokrotnie wymy¶lali takie patenty, ze w³os siê je¿y³ na g³owie... Wiêc nale¿y siê 777 razy zastanowiæ zanim siê zrobi co¶ dziwnego lub g³upiego.
Pozdrowienia
hmmmmm widzi³em nieraz lamelke i ³uskê na karczychu ale zazwyczaj na zdjêciach a nie w ¼ród³ach ale te¿ jestem ciekawy choæby z tego powodu ¿e te¿ chcia³bym sprawiæ sobie tak± os³one na szyjê i kark bo trochê siê bojê tam oberwaæ a metalowe/skórzane p³ytki daj± mi wiêksze poczucie bezpieczeñsta ni¿ kolczuga.
Czepiec lamelkowy lub ³uskowy - ca³kowicie spoko. Zale¿y oczywiscie tak¿e od tego:
1. rodzaj he³mu
2. czasy
3. miejsce
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!
A ja mialbym prosbe o podpowiedz, w jakich regionach Europy nie byly mrokiem takie oto lamelki w okolicach 1000 roku... W sumie nigdie nie mogle sie doczytac, jak daleko na zachod docietraly te zbroje:(
http://kolczuga9.w.interia.pl/lamelki.htm
Dziekuje z gory i pozdrawiam!
Bryan
Witam
Chcia³bym siê dowiedzieæ, czy u¿ywana by³a w XIII wieku zbroja zrobiona z metalowych ³usek. Mam pare rycin, gdzie taka zbroja by³a u¿ywana, p³ytki by³y kwadratowe albo w kszta³cie rybich ³usek ³±czonych na skórzanym podk³adzie. Przypomina³o to zbrojê karaceñsk±. Czy istnia³o takie co¶ w XIII wieku??
o ile wiem, karacena by³a w u¿yciu przez d³ugie wieki,pocz±wszy od staro¿uytno¶ci. w Sredniowieczu troche takich zbroi sie spotyka³o, ale w XIII w. by³y juz niemodne. wysz³y z uzycia i z powrotem pojawi³y siê pó¼no, w XVIIw., wiêc je¿eli masz odtwrzaæ polskiego rycerza, odpada.
Czemu koledzy omiajj± temat "Pancerz ³uskowy" i tworz± taki sam? :-)
Czesc
Mam pytanie
Czy lamelke mo¿na ³aczyæ tylko za pomoc± rzemieni czy wchodzi w rachube jaki¶ sznur
jesli tak to jaki: konopny, lniany?
Pozdrawiam
Ja tam ³±czê dratw±...
hmm gruba dratwa czemu nie
Ale masz plytki metalowe czy skorzane?
Skórzane, podobno mocny jest sznurek do wedlin ale to hiba mrock
W tym temacie padlo juz to pytanie, ale zostalo bez odpowiedzi.
Jesli lamela z plytek metalowych, to jakiej grubosci plytki ? Moze ktos z Was posiada takowa i moglby od razu powiedziec wage takiej lamelki oraz dlugosc itd.
Bylbym wdzieczny.
Kurcze, nie macie czasem wra¿enia, ¿e te skórzane lamelki(nie wszystkie) ³±czone na nitki i w³a¶ciwie z dosæ cienkiej skóry wygl±daj± na takie...papierowe? Chodzi mi o to, czy taki pancerz móg³ uchroniæ od ciosu zadanego "ostrym narzêdziem" ?
To ja te¿ mam pytanko, a raczej pro¶bê o opiniê ... tyle tu uczonych i m±drych g³ów ;)
Przegl±daj±c ¶wiat wirtualny w poszukiwaniu nowo¶ci znalaz³em oto co¶ takiego:
http://koti.mbnet.fi/ruhtinas/armour/scale.html
Wnioskujê, ¿e toto pasowaloby na kolczugê. Ale mam kilka w±tpliwo¶ci:
1. Czy kszta³t p³ytek pasuje do X wieku w Polsce? (Jestem najemnikiem skandynawskim na us³uchach Polan)
2. Czy takie ³±czenie p³ytek mog³o byæ stosowane?
Zanim zniszczê swoj± skórê, chcia³bym siê dowiedzieæ, czy warto:)
Pozdrawiam
PS. Chodzi o skórê w moim posiadaniu, a nie o skórê któr± mam na sobie:)
Ksztalt tych plytek jak najbardziej pasuje na X wiek. Rób ¶mialo - plytki takie znaleziono np w Birce
Pozdrawiam
spasiba tawariszcz (brak cyrylicy:P)
Czy taka lamelka z blaszanych ³usek dobrze amortyzuje ciosy np.miecza ,oczywi¶cie pod ni± by³aby kolczuga i przeszywanica?
Pozdrawiam
Wszyscy mowia o lamelkach, a jak to bylo z luskowymi? O ile wiem historycznie nie mniej popularne od lamelek, moim skromnie niedoswiadczonym w tej kwestii okiem nawet poreczniejsze i chyba latwiejsze w produkcji. Co mozecie powiedziec o roznicy miedzy lamelka a luska w praktyce? Mowie o np. zachowaniu w walce albo naprawie.
I bardziej techniczne pytanie - jakie rozmiary i ksztalty mialy luski w zbrojach Wikingow ok. X w.?
Ragnarr
CYTAT(Decu)
Kurcze, nie macie czasem wra¿enia, ¿e te skórzane lamelki(nie wszystkie) ³±czone na nitki i w³a¶ciwie z dosæ cienkiej skóry wygl±daj± na takie...papierowe? Chodzi mi o to, czy taki pancerz móg³ uchroniæ od ciosu zadanego "ostrym narzêdziem" ?
no stary jesli to mialoby byc laczone nitka to wybacz, ale gdzie ty cos takiego widziales? A skorzana lamelka z grubej skory w dodatku zaimpregnowana jest jak beton.
Tylko Ulf:
Czy taka lamelka z blaszanych ³usek dobrze amortyzuje ciosy np.miecza ,oczywi¶cie pod ni± by³aby kolczuga i przeszywanica?
jasne ze tak, moj maz na sobie sprawdzil. Tyle ze takie ustrojstwo strasznie brzeczy. Jestes slyszalny zanim cie zobacza.
Teraz nastepuje wymiana metalowych na skorzane.
CYTAT
no stary jesli to mialoby byc laczone nitka to wybacz, ale gdzie ty cos takiego widziales? A skorzana lamelka z grubej skory w dodatku zaimpregnowana jest jak beton.
Nie twierdzê, ¿e widzia³em. Odnosi³em siê jedynie do wypowiedzi poprzedzaj±cych moj±. Mo¿e "nitka" to trochê nieprecyzyjny termin...chodzi³o mi o :
CYTAT
Ja tam ³±czê dratw±...
i
CYTAT
hmm gruba dratwa czemu nie
Ale masz plytki metalowe czy skorzane?
OK ?
Z tego co pisze np. ¯ygulski albo inni m±drzy panowie pisz±cy o grobach z Visby, to lamelki wi±zano wszystkim czym siê da³o - od sznurków przez rzemienie po drut.
Co do tzw. 'pancerza zbrojnikowego' (Hula do Ciebie pijê) na wczesne czasy to *ca³kiem mo¿liwe ¿e mog³o co¶ takiego istnieæ*.
ale
-nie ma potwierdzenia w ikonografii
- ani w znaleziskach p³ytek
- a te przerwy miêdzy p³ytkami a¿ siê prosz± ¿eby tam sztych wsadziæ
a ró¿nica nie jest kosmetyczna. Urok lamelki czy te¿ ³uski polega na tym, ¿e kryje ca³e cialo nie zostawiaj±c przerw, czego tzw. 'zbrojniki' nie robi±. Poza tym funkcjonalno¶æ - ³atwiej siê ruszaæ w p³ytkach przyczepionych tylko u góry ni¿ na ca³ej powierzchni, juz nie mówi±c o tym, ¿e ³atwiej taka p³ytkê wykonaæ (2 razy mniej dziur, 2 razy mniej mocowania etc). Owszem lamelki mia³y tych dziurek od groma i kszta³ty blach czasem jak z ksiê¿yca, ale jak kto¶ robi³ lamelkê, to ju¿ porz±dnie.
Wczesne p³aty owszem takie by³y, ale szybko z nich przeszli do p³atów 'klasycznych' z dwiema warstwami skóry.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam. A ja tak z grubej rury, bo zwariowalem:/
Czy taka zbroja np pasuje na rok 1000 Wielkopolske? Przy zalozeniu ultrasowym? Bo juz sam nie wiem :/
http://republika.pl/kram_slavia/zdjecia/lam1.htm
Chodzi mi nie tyle o ksztalt plytek, tylko w ogole o ten typ zbroi i jego ksztalt...
Z gory dziekuje wszystkim osobom, co wybawia mnie z rozterek:)
Maciek
Witam. A ja mam pytanie o wygl±d lamelki z XIII wieku- takiej jaka mog³a byæ stosowana na ziemiach polskich. Co¶ na ten temat by³o na 1 stronie tego tematu,ale niewiele i linki ju¿ niektóre nie dzia³aj±... Czy ktoos wie konkretnie jaki kszta³t ³usek, w jaki kszta³t po³±czone( z raionami,bez, krótka, d³uga) i czy mog± byæ ³uski skórzane,czy raczej tylko metalowe?
Dziêki z góry za pomoc.
A ja mam pytanko do ludzi, którzy maj± ju¿ na swoim k±cie lamelke skórzan±: czy 2mx1m skóry wystarczy na zrobienie lamelki krótkiej?
Dziêkuje i pozdrawiam
Gniewomir
Robie sobie zbroje ³uskow± z metalowych ³usek i kolega zaproponowa³ mi abym zrobi³ ³uske szwedzk± zamiast rybiej ³uski. Mniej wiêcej wiem czym to siê ró¿ni ale mam problem z robieniem dziurek na nity. Czy ktos mo¿e mi pomóc ??
Czym to siê rózni, bo ja nie wiem?
Uk³adem ³usek. W rybiej ³usce ³uski zachodz± n siebie tylko z góry i stykaj± siê bokami z kolei w szwedzkiej ³uski na chodz± na siebie jeszcze bokami. I teraz mam problem natury technicznej czy we szwedzkiej ³usce na przpada jeden nit przypadaj± dwie dziurki czy jedna.
CYTAT
Uk³adem ³usek. W rybiej ³usce ³uski zachodz± n siebie tylko z góry i stykaj± siê bokami z kolei w szwedzkiej ³uski na chodz± na siebie jeszcze bokami. I teraz mam problem natury technicznej czy we szwedzkiej ³usce na przpada jeden nit przypadaj± dwie dziurki czy jedna
Czyli tak jak w rzymskim pancerzu ³uskowym. Lorica squamata. W rzymskiej czesto przyszywano lub wi±zano boczne ³±czenia. W póxniejszych czasach analogicznie jak w lamelkowej.
Sk±d termin "szwedzka ³uska"? (z ciekawosci pytam).
Witam
Do³±czam siê do pytania Wotawy sk±d termin "szwedzka ³uska" ?? jakie¶ zdjêcia tego czego¶ jak masz to proszê wrzuæ na forum.
Pozdrawiam
osobiscie tez nie spotkalem sie jeszcze z taka terminologia podpisuje sie pod poprzednikami
MAM TROCHÊ INNY PROBLEM ODNO¦NIE WW ZBROI, MIANOWICE CZY MA KTO¦ ALBO JAK¡¦ DOKUMENTACJÊ ODNO¦CIE TWORZENIA PANCERZY £USKOWYCH I KARACEN LUB CHOCIARZBY ZDJÊCIE ALBO JAKIE¦ RYCINY, BO W£ASNE DO¦WIADCZENIE WSZAK NAJWIÊCEJ JEST WARTE ALE JEST TE¯ DO¦Æ KOSZTOWNE.
POZDRAWIAM
jak bys troche szukal to jest taki temat w tym dziale !!!!!
poza tym masz pytanie powyzej poniewaz z regoly pancerze tego typu spotyka sie od XIII wieku i pojecie luski szweckiej brzmi bardzo podejzanie a tu masz notabene pokazowke z tematu ponizej
http://www.freha.pl/download.php?id=250
SLAVA!
TO ZNÓW JA - DZIÊKI ZA LINK, ALE TO JESSZCZE NIE WSZYSTKO - MAM WIEC INNE PYTANIE - CZY ZWYK£A, RYBIA£ £USKA MOZE ZNALE¬C SIÊ NA WYPOSARZENIU WIKINGA?
POZDRA
a i jeszcze jedno - lepiej naszywac ³uski na skóre[i na jak±] czy na szmate.. zn. usztywniona przesywe
pozdra
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.