Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] pancerz ³uskowy lub lamelkowy...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Dobrobor
CYTAT(Borg @ 19:08 20.04.2007) [snapback]187238[/snapback]
grodzisko "Zamczysko" w Sanoku-Bia³ej Górze znam smile.gif

A ja mam pytanie
Ktos wie na podstawie czego kolesie z ospreya wymyslili napiersniki z lamelki?

masz mo¿e fotki tych ³usek z Sanoka, ich wymiary itd.
M¶cidróg
Tak¿e podczepiam sie pod pytanie czy dysponuje kto¶ przedstawieniami pancerzy ³uskowych lub samych ³usek z terenów dzisiejszej Polski ewentualnie Czech,S³owacji.Interesuj± mnie takze "produkty" wschodnie.Datowanie IX-XIw. Dodatkowo sposób ich mocowania.Na przedstawieniach frankijskich ³uski zwrócone s± "brzuszkiem":) w dó³,na bizantyjskich-w góre.Bizantyjskie s± wi±zane jak lamelki-czy wystêpowa³y przynitowywane do podk³adu?
Pozdrawiam
M¶cidróg
CYTAT(dobrobor @ 21:55 21.04.2007) [snapback]187324[/snapback]
CYTAT(Borg @ 19:08 20.04.2007) [snapback]187238[/snapback]
grodzisko "Zamczysko" w Sanoku-Bia³ej Górze znam smile.gif

A ja mam pytanie
Ktos wie na podstawie czego kolesie z ospreya wymyslili napiersniki z lamelki?

masz mo¿e fotki tych ³usek z Sanoka, ich wymiary itd.

Cytuj±c Niemira pisz±cego kilkana¶cie postów wstecz: Znalezisko z Bia³ej Góry to zbrojniki lamelkowe D-kszta³tne,datowane na XII-XIIIw.
Czy zna kto¶ co¶ wcze¶niejszego (IX-XI),zbrojniki ³uskowe przynitowane lub przysznurowane do podk³adu skórzanego lub tekstylnego? Jaki¶ ¶lad zeby wiedziec gdzie szukac?
Pozdrawiam
Nienazwany
czy ma ktos jakies zdjecia zbroi luskowych?( oczywiscie metal)
a tak przy okazji jesliby ktos byl taki mily i dal pare linkow do rzemieslinkow ktorzy robia takowe to bylbym dzwieczny.
tryton
S³awa!

Wiêc i ja sie pod³±czê...ma kto¶ dowody na pancerz zbrojnikowy, ³uskowy z terenów mazowsza, ziemi ³êczyckiej, albo co tam nawet z terenów Polski we wspó³czesnym wymiarze? Za przes³anie takowych namiarów runda na barana przy najbli¿szym spotkaniu gwarantowana.
Acha i po edycji ...chodzi o wieki IX - XI

Za chocby namiar i wskazanie gdzie szukac pó³runda na barana

Po pogrzebaniu - zespó³ zbrojników- nie pozwalaj±cy jednak na odtworzenie ca³ego pancerza odnaleziono w Raci±zu.Gród zosta³ spalony w ok 1256 roku tak wiêc XIII w -kawa³ czasu do mojego przedza³u.Pojedyncze zbrojniki znajdowano na Mazowszu i w Wielkopolsce- co sugeruje przejêcie pancerza ³uskowego , a moze nie przejecie a podobieñstwo z uzbrojeniem wojowników ruskich ..bo zgodnie z moj± wiedza innych znalezisk pancerzy zbrojnikowych poza Rusi±-brak.

Lamelki- Mazowsze- pierwsza po³owa XIV wieku - pieczêæ Ziemowita Mazowieckiego 1343 rok- brak ich ¶ladów w innych cze¶ciach Polski- co znowu sugerowaæ mo¿e -kontakty przejêciowe z Rusi± lub tez Ba³tami gdzie znaleziska lamelek wystêpuj±.

to tyle , znaczy cholernie niewiele dla przedzia³u IX -XI
i co ozostaje jedynie przeszywanica zatem? czy jak?
i w³a¶ciwie jak z ta przeszywanica dla tego okresu?
Alcaron
Witam. Szukam wszedzie i znale¼æ nie mogê nic.
Prosze o pomoc.
Interesuj± mnie wszelkiego rodzaju skórzane zbroje do X w n.e. w³±cznie pochodz±ce z europy wsch oraz troszke dalsze zakatki co¶ z azji jak arabia i krañce wschodnie turcji.
Szczególnie zdjêcia i opisy.
Je¿eli kto¶ co¶ ma b±dz namiary na jakiego¶ producenta bêdê wdzieczny
pozdrawiam
Halfgar
CYTAT(Alcaron @ 09:17 06.09.2008) *
Witam. Szukam wszedzie i znale¼æ nie mogê nic.
Prosze o pomoc.
Interesuj± mnie wszelkiego rodzaju skórzane zbroje do X w n.e. w³±cznie pochodz±ce z europy wsch oraz troszke dalsze zakatki co¶ z azji jak arabia i krañce wschodnie turcji.
Szczególnie zdjêcia i opisy.
Je¿eli kto¶ co¶ ma b±dz namiary na jakiego¶ producenta bêdê wdzieczny
pozdrawiam

Chwila moment ... szukasz producenta, czy materia³ów ¼ród³owych?? ... Producenci to na targowisku szukaj ... a ¼ród³a ... hmmm ... Znalaz³em skórzany pancerz paskowy z XII wieku (region pó³nocnego Iraku), ale na Bliskim Wschodzie dominuje g³ównie kolczuga i stalowe pancerze ³uskowe i lamelkowe. Jest p³askorze¼ba znad jeziora Van w Turcji, która pokazuje ciê¿kozbrojnego ghulama tureckiego, który ma na sobie lamelkê, ale to raczej jest stalowa ni¿ skórzana. Mo¿liwe, ¿e ¼ród³a bizantyjskie mog± co¶ wnie¶æ, ale na ¼ród³a arabskie przez XII wiekiem bym nie liczy³.
Alcaron
Jak najbardziej chodzi mi o ¼ród³a historyczne.
Szukam i ma³o gdzie mo¿na cokolwiek znale¼æ a internetowa wyszukiwarka to chyba najmniej pomaga, bo teraz fantasyka opanowa³a je.
A czy co¶ wiêcej gdzies mogê znale¼æ, zalezy mi bardzo na tych wiadomosciach o zbrojach skórzanych.
Jakby ktos mia³ co¶ wiêcej to bardzo bêdê wdziêczny.
Halfgar
Ma³o znajdziesz, poniewa¿ jak pisa³em pancerze skórzane by³y, ale raczej daleki wschód (¼róde³ bizantyjskich nie znam). D. Nicolle zamie¶ci³ fragmenty skórzanego pancerza paskowego, ale to jest XII wiek - pó³nocny Irak, czyli uzbrojenie typowo arabskie i nie maj±ce ¿adnego prze³o¿enia na pancerze w Europie, gdzie dominuje kolczuga.
Iobiorn
Uda³o mi siê znale¼æ trochê materia³u. Nie wiem czy ju¿ siê pojawi³... jak tak, to dla od¶wie¿enia wrzucê raz jeszcze. Komu¶ siê mo¿e przyda.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - rys. wykop. (widzimy na tym zdj. ¿e do wi±zania u¿yto sprz±czek, nie rzemieni)

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - opis wraz z nr. wykop.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - zrobiona, mniej wiêcej podobna do opisu (tutaj jednak rzemienie)

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - z boku. Druga strona wygl±da tak samo

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - a to ju¿ w ogóle co innego : P Jak kto¶ siê bawi w tatara to ma tutaj rekonstrukcjê. Mniej wiêcej tam tak pisze -> tatarskie mogilaki, mogi³a. Rekonstrukcja czê¶ci pancerza i jego przekrój(?) 1-naspinnik 2 nagrudnik 3 pancir kirasa
Finkenberg
Motto:
CYTAT(Iobiorn @ 23:37 18.01.2010) *
... jak tak, to dla od¶wie¿enia

Lu¼na uwaga u Gibbona - temat lamelek "z utwardzanej skóry" Sarmaci rozwi±zali tak, ¿e wykonywali lamelki z kopyt koñskich, pociêtych na cienkie g³adzone p³ytki, naszywanych na koszule i spodnie z p³ótna. Pauzaniasz mia³ widzieæ orygina³ takiej zbroi w ¶wi±tyni Eskulapa w Atenach.
"Zmierzch Cesarstwa Rzymskiego" Wyd. PIW 1975 t. II s. 155 za: Pauzaniasz I 21 par. 5.

No to odtwórcy Sarmatów maj± z górki, bo tak to "na bazie ikonografii" musieliby ulegaæ jedynie s³usznym interpretacjom i zasuwaæ w jaki¶ stalowych parakaracenach i kalesonach ze stalowmi ³uskami. Gorzej maj± wcze¶ni, bo Saxo, ni Thietmar nie napisali o takich lamelkach (tak jak i o karwaszach), a wiêc na pewno ich nie by³o...

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.