Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Templariusze
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
bluetit
w porz±siu mo¿e byæ ii³¿a tylko data jest 1-4.v tak?? nam odpowiada ten termin skierniewice moog± wtedy byæ...tylko czy umawiamy siê na ppewno? i niech siê reszta odezwie...co na to i czy bêdzie?? jak co¶ to mój mail blue_tit@poczta.onet.pl

pozdrawiam wszystkich
mateusz
Emeth
Bêdê napewno.
bluetit
oki super martin bedziesz???do pozostalych to samo pytanie jak sie znajdziemy w ii³¿y bo fakt jest taki ze my jeszcze nie bylismy na turnieju w il¿y?? smile.gif
Martin de Dinan
No ja na 95 % te 5 % niepewni¶ci to kasa i komisja strojów... ale pewnie bedzie wszystko w porz±dku...
bluetit
sluchaj ja nie gwarantuje ze bedziemy na pewno w strojach bo to roznie moze byc ale na turnieju w takkim czy innym charakterze sie na pewno pojawimy...takze spotkanie moze dojsc do skutku i to by byla fajna sprawa
u nas jeszcze nie wszyscy maja strroje, czesc ma ale nie pelne i tak w 100 nie jestesmy pewni czy te stroje ktore mamy sa odpowiednie...sporo rzeczy zaczerpnelismy z wykrojow ktore bractwo chwarszczanskie zamniescilo kilka postow wczesniej, a poza tym stroje nasze odpowiadaja po prostu epoce i materialom z netu...
milo by bylo jak byscie nam napisali jakie stroje macie...jakies wykroje itp...zeby mroku nie robic blinkie.gif

pozdrawiam mateusz
Martin de Dinan
Noo no to siê na I³¿y zobaczymy... teraz reszta siê musi podporz±dkowaæ devil.gif bo wiekszo¶ci pasuje ten termin szczerba.gif
Emeth
Je¶li kto¶ nie wyrobi siê ze strojem to niech przyjedzie chociazby w cywilu, ustalmy jednak jeszcze czy ca³a i³¿a bêdzie jedn± wielk± integracj±, czy mo¿e wyszczególniæ jeden dzieñ, dan± godzinê, a dalej siê zobaczy, jak proponujecie ??
bluetit
ja bym proponowal konkretny dzien i godzine ale i tak pewnie wyjdzie cala ilza na integracje ale w tej konkretnej godzinie i dniu bysmy sobie po prostu obgadali pare rzeczy napili sie itp...co wy na to??? blinkie.gif
Martin de Dinan
Taaa ja te¿ bym by³ za konkretnym dniem i godzin±, oczywi¶cie i tak pewnie ca³y czas bêdziemy razem siedzieæ... ale lepiej siê ustawiæ na konkretny czas...
bluetit
to zaproponujcie jakis czas( byle nie od rana pierwszego dnia i³¿y ) i miejsce konkretne bo szczerze to w i³¿y jeszcze nie byli¶my a nie chce lataæ od osoby do osoby i pytac sie czy to ta w³a¶ciwa crazy.gif

pozdrawiam mateusz
Emeth
I³¿a wed³ug informacji z oficjalnej strony zaczyna siê ju¿ w sobotê 30 kwietnia – o godzinie 12 jest rozpoczêcie turnieju – proponujê krótkie spotkanie w³a¶nie wtedy, zgromadzimy siê pod bannerem templariuszy na rozpoczêciu turnieju – ka¿dy wie jak wygl±da chor±giew templariuszy, ja j± przygotujê. Poznamy siê wtedy i ustalimy kto jest kto, a tak¿e ustalimy kiedy pójdziemy spokojnie usi±¶æ i pogadaæ.
Martin de Dinan
No i tu siê zgadzam z przedmówc±... tak bêdzie najlepiej chyba nie ??
bluetit
tez pasuje to super jestesmy umówieni
pozdrawiam mateusz
Thengal
Wiem, ?e to do strojów troch? nie pasuje... jednak temat jest po?wi?cony templariuszom, wi?c zapytam:

Jakimi ?ukami pos?ugiwali si? templariusze? Czy w ogóle si? nimi pos?ugiwali? Standardowe wyposa?enie nie obejmowa?o ?uku, jednak czy trafiali si? ?ucznicy? Strzelali z krótkich, refleksyjnych ?uków?
Emeth
Templariusze jako bro? regulaminow? u?ywali kusz, Jednak oprócz tego dysponowali oddzia?ami tzw. turkopoli lub innymi, którzy mogli pos?ugiwa? si? ?ukami refleksyjnymi, je?eli byli do tego przeszkoleni. Nie spotka?em si? jeszcze ani z ?ród?ami ani interpretacjami które wskazywa?yby na u?ywanie ?uków, wrecz przeciwnie, twierdzi si? ?e konwoje pielgrzymów atakowane by?y z zaskoczenia przez konnych ?uczników, którzy oddawali kilka strza?ów i wycofywali si? zanim templariusze zdo?ali przygotowa? kusze do strza?u, by?o to du?? niedogodno?ci?, ale z tego co wiem mimo to nadal korzystano z kusz. By? mo?e dlatego, ?e trening ?ucznika trwa zbyt d?ugo, a kusznika mo?na wy?wiczy? szybciej, a tym samym taniej.

Pozdrawiam
Wasek
Ojej ludzi ustawiacie siê na I³zy na spotkanie. Spoko ale z tego co wiem a chyba wiem najlepiej smile.gif nie wszyscy na i³zy bêdziecie. Patrz Szara kohorta. Ludzie najpierw zdjêcia a pó¼niej umawiania siê co gdzie i jak. Bo nie¼le mi to wygl±da, ¿e umawiacie siê w miejscu gdzie zaproszenia nie dostali¶cie smile.gif

pozdrawiam
Wasek
bluetit
po pierwsze zdjêcia siê robi±(a nie chcemy robiæ kaszany dlatego jeszcze nie wysy³amy) i nied³ugo mam nadziejê bed± wys³ane a je¿eli nam siê nie uda to i tak pojawimy siê na turnieju chocia¿by w charakterze obserwatorów a to mam nadzieje wystarczy ¿eby siê spotkaæ i istotne rzeczy omówiæ.

pozdrawiam blinkie.gif
mateusz
p.s.bedziemy w takim czy innym charakterze blinkie.gif icon_cool.gif icon_cool.gif
Martin de Dinan
hehe popieram bluetita... Wasek chyba nie zabronisz nam przyjechaæ do I³¿y jako tury¶ci nie ?? Zdjêcia swoj± drog±... Ale jak nie da rady to przecie¿ i tak bêdziemy siê tam mogli spotkaæ w knajpie na piwku, czy zamierzasz ustawiæ blokady na rogatkach i sprawdzaæ turystów czy przypadkiem nie s± templariuszami ?? szczerba.gif Chocia¿ bojê siê o jedno, skoro jest ograniczona liczba miejsc to przyjad± starzy znajomi a nowym, chocia¿ bêd± mieli prawid³owe stroje zostanie odmówione wziêcie udzia³u...(TO TYLKO MOJE G£O¦NE MY¦LI)
bluetit
robimy co mo¿emy ¿eby zdjêcia ju¿ by³y i postaramy siê za³apaæ na te wolne miejsca(choæ jest nas niedu¿o)
cierpliwo¶ci bracia blinkie.gif blinkie.gif cool.gif
pozdrawiam
Stanis³aw Kossakowski
Witam poszukuje pilnie reguly Templariuszy. Dok³adnie chodzi o fragmenty dotycz±ce kar i nagród ale ca³o¶ci± te¿ nie pogardze. Mile widizne w jêzyku polskim.
Aiuto
Nie sadze, zeby komus kto bedzie porzadnie zrobiony ( ale na podstawie zropdel ,a nie fotek przemilych dzentelmenow zaa wschodniej granicy) odmowiono udzialu na turnieju w I³zy smile.gif
Nalezy jednak pamietac ze ostatnio modne jest ubieranie prszescieradla z krzyzem roznego koloru i uwazanie tego za kostium rycerskiego zakonu .. nie wiem czemu sie tak dzieje,ale w srodowisku XIII powoli zamiast modnego kiedys slowa "mrok" pojawia sie nowe " templar" ..( cos jak trendy i jazzy) , nie mam nic przeciw odtwarzaniu zakonow rycerskich ,chodzi jednak o to zeby nie robic profanacji ...
Cukiereczki i ciasteczka
bluetit
Ka¿d± rzecz staramy siê sprawdzaæ w ¼ród³ach ale b³agam tylko nie jazzy bo skoñczy siê vendett± icon_cool.gif icon_cool.gif icon_cool.gif a prze¶cierad³a to fakt ubiera³em ale na bal w przedszkolu smile.gifa od tamtej pory to raczej s³u¿y mi ono do innych celów blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif
pozdrawiam
mateusz
Emeth
Life is brutal. Nie bêdzie mnie na i³¿y z powodów studenckich. Sory ch³opaki ale musicie siê inaczej umówiæ, bo be zemnie nie bêdzie banera.
Martin de Dinan
Dobra bedzie bez banera...
Jak bêdziemy w strojach to sie chyba poodnajdujemy nie ?? Damy radê jako¶.... Prze¶cierade³ jakos nie lubie nak³adaæ wolê na nich le¿eæ (nie ma to jak rêcznie tkane p³ótno lniane po prababci :D)
bluetit
Prababcia wiedzia³a co robi smile.gif smile.gif smile.gif szkoda ¿e ciê nie bêdzie ale to siê jeszcze jako¶ zgadamy nic straconego a my¶lê ¿e na i³¿y siê znajdziemy tak czy siak blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif
pozdrawiam
brat Adam
Salve!
W³a¶nie ogl±dam ospreya Knight Templar (z którego kilka skanów kto¶ przesy³a³ wcze¶niej w tej dyskusji). Sprawia dobre wra¿enie, rysunki s± oparte na ikonografii, bez zmy¶lania i wariacji na temat. Pani Helen Nicholson nie po raz pierwszy odwali³a dobr± robotê read.gif
Mam zamiar do przysz³ego sezonu wyekwipowaæ siê nale¿ycie, w pewnej mierze w oparciu o tego¿ ospreya. Co do mroczno¶ci polskich templarów - jest ona faktem, sam te¿ jak na razie jestem do¶æ mroczny, ale to siê powoli bêdzie zmieniaæ. Z czasem wzorem ¶wieckich rycerzy tak¿e templarzy podci±gn± poziom, bêdzie dobrze. Coraz ³atwiej dostêpne s± ¼ród³a i wskazówki, coraz wiêcej wiadomo. Dot±d by³em "zrobiony" na wzór bia³oruski, ale teraz skrêcam w stronê historyczno¶ci.
A przy okazji chcia³em prosiæ o nieco wyrozumia³o¶ci - mrok mrokiem, ale skromno¶æ strojów zakonnych by³a wrêcz narzucona przez regu³ê. Oceniaj±c na turnieju wygl±d templara bierzmy pod uwagê ¿e:
- ró¿nice pogl±dów na temat ich strojów i barw wci±¿ istniej±
- ró¿nice samych strojów w historii na pewno mia³y miejsce - nie ma i nie by³o jednego, jedynie s³usznego wzoru
- znoszona, zniszczona, skromna szata nie musi w tym wypadku oznaczaæ niedbalstwa

Serdecznie pozdrawiam wszystkich zakonników!
berbeluch
Sebald
Witam mam taki maly problem dopiero od niedawna zaczalem sie bawic w rr i brak mi paru informacji co do ciuszkow templariusza ;)

Mam taka nazutke - tunike ktora zaklada sie na kolczuge i nawet nie wiem czy mnie nie przepedza smile.gif
bo nie wiem czy dobrej jest dlugosci - mianowicie siega mi do kolan , nie jest szyta recznie za co tez pewnie beda mnie gonic smile.gif jest zszyta z jednego kawalka materialu z otworami na lapki i rozcieciem miedzy nogami - i nie mam pojecia czy cos takiego mozna na siebie zalorzyc .

Po 2 nie wiem co ze spodniami , czy templariusze mieli nogawice i gacie ;) czy tez cos w rodzaju rajtuz i czy jesli wyjde z rajtuzami to czy mnie nie pogonia , smile.gif

Po 3 i bynajmniej nie ostatnie - buty - tego jeszcze nie mam i nie wiem od kogo zamowic i jakie... dlugie , krotkie

po 4 pas ... czy tez sznur bo w koncu czyms biedny templariusz musial sie przewiazac

po 5 kolczuga z podkladek :D , podobno robiono kolczugi z drutu o przekroju kwadratowym ale to wikingowie tez nie wiem czy mnie z taka nie pogonia :D

po 6(66) ;) devil.gif jak wygladal stroj templariusza taki hmm....codzienny :D
zapewne podobna tunika tylko ze z rekawami i dlurzsza do kostek smile.gif

bede wdzieczny za karzda informacje o ciuszkach tego zakonu

Pozdrawiam
Vlasta
Odrobinê ni¿ej jest ju¿ temat o odzie¿y templariuszy. Dok³adnie tutaj. Po kiego diaska zak³adaæ nowy?!
Vlasta
Sebald
bo to raczej pytania o hisatorycznosc stroju...;)
bluetit
Dok³adnie pogrzeb troche przej¿yj linki znajdziesz tam wszystko co potrzeba a jak Ci to nic nie wyja¶ni pisz na priva albo maila mo¿e bêde móg³ pomóc

pozdrawiam
brat Adam
Sebald, moje propozycje sa takie:
- przeczytaj wpisy pod tematem "templariusze" - w koncu to wlasnie o tym co Cie interesuje, sa tam tez rysunki z Ospreya.
- przeczytaj jakas ksiazke o zakonie read.gif (wybacz jesli sie myle, ale odnosze wrazenie ze jak na razie tego nie zrobiles). Dla przykladu w ksiazce z cyklu "Zycie Codzienne" (Templariusze) masz opis calego ekwipunku, w tym stroju templariuszy, oparty na regule i ikonografii. To lekka, przyjemna i ciekawa ksiazka, z innych polecam Malcolma Barbera, Helen Nicholson, Regine Pernaud. Jest w czym wybieraæ.
A co do sznura ktorym "biedny templariusz" musial sie przepasac - mial zwykly pas, a sznur byl symbolem slubow zakonnych (podobnie jak w innych zakonach). Sznur jest wiec waznym elementem stroju, ale bynajmniej jego rola nie polega na tym by portki nie spadaly smile.gif
Pozdrawiam
berbeluch
AdamS
a tak z ciekawosci jakie sa koszty ubranka "cywilnego" i "bojowego" zakonnego rycerza na XIII wiek .... np Joanity ?
bluetit
witam
pytanko kontrolne: Czy spotkanie na I³¿y jest aktualne??
Bo my niestety bêdziemy bez strojów icon_sad.gif
No i jak nie bêdzie" banera" to gdzie siê umówimy??
A je¶li co¶ siê pozmienia³o to prosi³bym o informacje.

pozdrawiam
mateusz
Martin de Dinan
Spotkanie na I³¿y jak najbardziej aktualne... To ju¿ za tydzieñ... Ja prawie na bank bêdê... dowiem siê jutro lub w poniedzia³ek...
Vandil Asksson
Witam

Czy kto¶ zna adresy do rzemie¶lników zajmuj±cych siê wyrobem tunik rycerskich? Szuka³em na bagricie i przez wyszukiwarki i nic icon_neutral.gif icon_neutral.gif
Dark_Archon_
Trzeba odkurzyæ ten temat...
Mam kilka pytañ i mogê trochê odbiec od tematu:
1. Jakiego splotu w kolczugach u¿ywali templariusze/u¿ywacie wy? Ja jak na razie zabiera³em siê za królewski 4w1, ale jeszcze nie zacz±³em.
2. Jakich he³mów u¿ywali krzy¿owcy? Czy tylko garnczkowych i ¿ebrowych? Je¶li u¿ywali jeszcze jakich¶ to prosi³bym o napisanie jakich.
3. I w koñcu jak siê maj± templariusze do mieczy dwurêcznych?

Mam w swojej biblioteczce dobr± ksi±¿kê nt. templariuszy. Jest tam wed³ug mnie dobra ilustracja jego ubioru, jednak nie mogê jej teraz zamie¶ciæ, ale obiecujê umie¶ciæ j± w najbli¿szej przysz³o¶ci.

I jeszcze jak posz³o spotkanie w I³¿y?
Adsumus
CYTAT
I w koñcu jak siê maj± templariusze do mieczy dwurêcznych?

Jak piê¶æ do nosa
Dark_Archon_
Dziêkujê za wyczerpuj±c± odpowied¼, ale chodzi³o mi o to, jak popularne by³y miecze dwurêczne w¶ród templariuszy.
Dawid.najemnik
my¶le ¿e brak odpowiedzi powinien powinien ci troche powiedzieæ na temat sensowno¶ci pytania, ale skoro nie to ja odpowiem: miecze w¶ród templariuszy nie by³y popularne tak samo jak gotyckie zbroje p³ytowe i husarskie skrzyd³a z jednego powodu, do¶æ zasadniczego: kasaty zakonu dokonano d³ugo przed tymi wynalazkami. bigsmile2.gif
Dawid.najemnik
ja teraz mam pytanko... z jakiego materia³u powinno byæ zrobione okrycie na zbroje zak³adane przez templarów? micha³ek pisa³ ¿e krzy¿owcy zak³adali na zbroje tuniki z bia³ego p³ótna z uwagi na upa³. a sa jakie¶ inne g³osy w tej sprawie??
klepa
Ja s³ysza³em ¿e równie¿ by³ stosowany len w róznorakich kolorach ale zapewne stosowany równie¿ by³ bardzo drogi jak na tamte czsy jedwab (wyj±tkowo rzadko) mo¿na byæ pewnym ¿e u¿ywano materia³ów pochodz±cych od bawe³ny smile.gif
Dawid.najemnik
jeszcze jedno: czy zestaw tunikalniana klinowa do kolan z d³ugim rêkawem a na to krótsza tunika z rêkawem za ³okcie mog³aby pasowaæ na strój serwanta templariuszy?? pozbawiona ozdób i obszyæ??
Szymon Chochlik
Witam!

Ten temat wiele razy siê ju¿ powturzy³ lecz mimo to zak³adam nowy aby wszystko generalnie sklasyfikowaæ, nie chcê za¶miecaæ forum, po prostu wszêdzie jest du¿o o tym informacji a jednocze¶nie wogóle. Pragnê zatem zapytaæ o strój zakonny Templariuszy z prze³onu XIII-XIV wieku oraz, Alcantara z okresu XIV-XV wiek. G³ównym moim zalo¿eniem, zak³adaj±c ten temat by³ chaos w innych. W jednej ksi±¿ce czytam i¿ templariusze mieli p³aszcz i habit (jak on wygl±da³?), w drógiej ¿e esklawinê (was is das? Na googlach zero informacji na ten temat). Gdzie indziej dowiedzia³em siê ¿e mieli tunikê i p³aszcz. W regule pisze ¿e habiy i kukulle (?). I tak w³a¶ciwi nie wiem nic na temat strojów zakonnych. Prosi³bym tak¿e o odpowiedz w kwestii tego jak ubierali siê na bojowo a jak po cywilnemu.

Pozdrawiam (zirytowany) Szymon Chochlik![/code]
Szymon Chochlik
Witam!

G³ównie interesuje mnie termin esklawina bo google milcz± i nie mam sk±d wzi±æ informacji.

Pozdrawiam Szymon Chochlik!
Spvrivs Decivs Darivs
Witam

Mam pytanie odno¶nie he³mów. Otó¿ nie ma problemu je¶li chodzi o garnki i nosale.. ale jak sprawa siê ma z np. "he³mem krucjatowym" znajduj±cym siê w ofercie Mardinusa. Na moje oko tylko z nazwy ma on zwi±zek z krzy¿owcami, ale mogê siê myliæ.

Odno¶nik

A odno¶nie ogólnej kolorystyki strojów. To ¿e habity mia³y bia³± barwê (oczywi¶cie mówimy o braciach rycerzach) nie ulega w±tpliwo¶ci. IMO w reszcie stroju móg³by dominowaæ kolor czarny (jak na w³oskich freskach), jako ¿e nawet regu³a szeroko wspomina o symbolice tego¿. Sam raczej bêde d±¿y³ w stronê w³a¶nie bia³o-czarnej (oczywi¶cie z du¿± przewag± tego pierwszego) kompozycji stroju smile.gif
Joker_katowice
Mam pytanko. Czy macie mo¿e jakie¶ wykroje p³aszcza bojowego i koszuli templariuszy & czy moge mieæ czerwone nogawice jako templar czy raczej nie??
Jakub Zieliñski
CYTAT
z jakiego materia³u powinno byæ zrobione okrycie na zbroje zak³adane przez templarów? micha³ek pisa³ ¿e krzy¿owcy zak³adali na zbroje tuniki z bia³ego p³ótna z uwagi na upa³.
We³na podszyta lnem.
CYTAT
Ja s³ysza³em ¿e równie¿ by³ stosowany len w róznorakich kolorach
tak, na podszewki j.w., bieliznê (koszule, gacie)
CYTAT
ale zapewne stosowany równie¿ by³ bardzo drogi jak na tamte czsy jedwab (wyj±tkowo rzadko)
na szczê¶cie naturalny jedwab jest do dzisiaj drogi
CYTAT
mo¿na byæ pewnym ¿e u¿ywano materia³ów pochodz±cych od bawe³ny
mo¿liwe, ¿e u¿ywano nieprzerobionej bawe³ny (paku³) jako wype³niacza do przeszywek, stosowanie bawe³ny w Europie w formie materia³u jest baaardzo dyskusyjne.
CYTAT
Mam pytanie odno¶nie he³mów. Otó¿ nie ma problemu je¶li chodzi o garnki i nosale.. ale jak sprawa siê ma z np. "he³mem krucjatowym" znajduj±cym siê w ofercie Mardinusa. Na moje oko tylko z nazwy ma on zwi±zek z krzy¿owcami, ale mogê siê myliæ.
ten he³m to czysta fantastyka. kup normalny norman albo garnek, zale¿y jaki rok odtwarzasz.
CYTAT
Czy macie mo¿e jakie¶ wykroje p³aszcza bojowego i koszuli templariuszy
p³aszcza bojowego? chyba tuniki bojowej? jedno i drugie (p³aszcz [ale chyba nie bojowy] i tunika) by³y wa³kowane w tym dziale. koszula nie ró¿ni³a siê od zwyk³ej cywilnej. przedstawieñ p³aszczy templariuszowskich te¿ siê sporo nazbiera³o w tym dziale
CYTAT
& czy moge mieæ czerwone nogawice jako templar czy raczej nie??

raczej nie, najbardziej pasowa³yby chyba w kolorze naturalnej we³ny kremowe (ecru nie wiem jak to siê pisze), br±zowe, szare.
No i przede wszystkim u¿ywajcie opcji SZUKAJ i nie liczcie na to ¿e kto¶ bêdzie pisa³ po raz kolejny to co ju¿ by³o przerabiane na tysi±ce sposobów.
Rogata
Regula Templariuszy zabrania zbytkow. Dlatego sorry, ale zaden jedwab nie wchodzi w gre. Kolor bialy tez snieznobialym nie byl, to byl lekki odcien szarego, bo wybielanie plotna tez bylo procesem podchodzacym pod zbytek (tkaniny welniane odtluszczalo sie deptajac, jak kapuste w beczce z dodatkiem kilkudniowego... moczu, a potem bielilo na sloncu).

Czerwone gacie tez odpadaja. Na zime mozna bylo, jedynie ze wzglegu na koniecznosc podbic koszule skorkami szarych wiewiorek, nic drozszego nie wchodzilo w gre. Pojecie mody dla mnicha nie istnieje, jedynie pojecie praktycznosci.

Ostatnio ukazala sie publikacja pt. Codzienne zycie zakonu templariuszy. Polecam
Rogata
Troche przydlugawo bedzie, za to precyzyjnie. Polecam ze wzgledu na szczegolowosc opisu.
Ekwipunek templariusza, który nalezal do zakonu,a mnichowi byl jedynie wypozyczany skladal sie z dwóch koszul, dwóch par spodni do kolan, dwóch par kalesonów, dlugiej tuniki, okrycia na futrze, obszernej oponczy, dwóch plaszczy (jednego zimowego podbitego tanimi skórami) tuniki o waskich rekawach i szerokiego pasa skórzanego (lub rzemienia), bawelnianego czepca i filcowego kapelusza. Dluga tunika zwana takze jupel a girons (niekiedy wycieta u dolu w zeby lub spiczasto zakonczona z przodu i z tylu), byla rozcieta z przodu i tylu dla swobody ruchów, gdyz siegala polowy lydek. Oponcza zwana chape byla obszernym, prostym plaszczem albo peleryna okrywajaca cale cialo, zawiazywana pod szyja lub spinana agrafa. Tunike noszono na koszuli, a jej rekawy byly dosc waskie. Do wyposazenia dodac nalezy dwa reczniki: do przykrywania stolu i wycierania sie. Na wypadek chlodu mozna bylo miec kape (do spania lub okrywania sie na koniu), biala lub czarna lub w bialo-czarne pasy – kolory choragwi Beaucent.
Rynsztunek bojowy: kolczuga zaopatrzona w druciany czepiec odlaniajacy jedynie twarz, para zawiazywanych z tylu kolczugowych nagolennic, lekki zelazny helm –tzw.kapelusz – o opadajacych krawedziach, helm bojowy (przykrywajacy cala glowe cylindryczny kask z wizjerem, wzmocniony dwiema przynitowanymi zelaznymi sztabkami w ksztalcie krzyza), trzewiki, bojowa tunika - kaftan. Kolczuga przechowywana byla w skórzanym worku lub siatce splecionej z zelaznych kólek. Bojowe buty dopelnialy ekwipunku.
Uzbrojenie: miecz (prosty, obosieczny, z zaokraglonym koncem), wlócznia (z jesionowym drzewcem i stozkowatym ostrzem), tarcza (trójkatna, od wewnatrz wyscielana, z zewnatrz pokryta skóra, a niekiedy wzmocniona nabijana cwiekami blacha). Do tego trzy noze: sztylet bojowy, noz do krojenia miesa i chleba, kozik.
Czerwony krzyz Swiatyni naszyty byl na plaszczach (na kapitulach tygodniowych, za pokute odbierano czasowo plaszcz, co bylo wielkim bólem dla mnicha), tunikach i tunikach bojowych (na tych ostatnich z przodu i z tylu) i mnich mial za zadanie wyszyc go na wszystkich sztukach bielizny. Noszenie bialego koloru bylo przywilejem rycerzy. Bracia serwinci (podoficerowie zakonu) mieli czarne tuniki i plaszcze z naszytym czerwonym krzyzem. Uzbrojenie mieli takie same, jak rycerze, tylko nagolenniki byly krótsze i bez butów bojowych, co ulatwialo im chodzenie (w koncu to oni mieli pomagac i biegac).
Na koniec dawano rycerzom trzy uprzerze dla trzech koni, do których mieli prawo w czasie wojny, maly niezbednik polowy: kociolek, misa do mierzenia jeczmienia i trzy sakwy, z których dwie nosil giermek. Wszystko nalezalo do zakonu. Giermkowie sluzyli na czas okreslony i kiedy odchodzili templariusz mógl im podarowac kaftan garnache, który nosil juz przez dwa lata. To jedyna forma dysponowania nalezacym do zakonu wyposazeniem. Templariusz nie mógl w niczym modyfikowac swego stroju, który byl dla niego przypasowywany przez sukiennika. Nie mógl modyfikowac go w niczym, skrócic strzemion, ani pasa, ani pendentu podtrzymujacego miecz ani sznurka kalesonów (chyba ze za zezwoleniem komandora).
Rycerz posiadal miske sporzadzona, jak precyzuje Regula z rogu lub rdzenia debu, dwa puchary o rozrzerzajacych sie brzegach (jeden codzienny, drugi swiateczny) i lyzke.
Funkcja stroju byla prosta: chronila przed zimnem, wilgocia lub sloncem, bez zbytków , ale i lat. Liczyla sie tez wygoda. Regula mówila: „Niech kazdy baczy, aby mógl szybko sie przyodziac i rozdziac, obuc i rozbuc”
Opis skompilowany na podstawie Georgesa Bordonne i Regine Pernoud
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.