Ciê¿ko jednoznacznie powiedzieæ, co nosz± Templariusze na tych ikonach, ale ja bym siê jednak sk³ania³ ku habitom:
Spalenie Templariuszy, Francuska Biblioteka NarodowaPodobnie jak wy¿ejTo chyba habity...Nie mniej, ¿eby pozostaæ obiektywnym, s± i takie przedstawienia:
Tu chyba w jaki¶ dziwnych zbrojachpozdrawiam serdecznie
Ale to wszystko przedstawienia XIV i XV wieczne.... Ja tez s³ysz±c o mnichach- rycerzach, a nie widz±c ich nigdy na ¿ywo narysowa³abym ich w takich habitach...
Witam
Ja te¿ bym nie ufa³ tym przedstawieniom poniewa¿ jak to by³o pisane krzy¿ na p³aszczu by³ z lewej strony. a na tym przedstawieniu "w jaki¶ dziwnych zbrojach" krzy¿e s± po prawej.
pozdrawiam
Vistos
CYTAT(Anka z OTW @ 19:20 07.01.2012)
Ale to wszystko przedstawienia XIV i XV wieczne.... Ja tez s³ysz±c o mnichach- rycerzach, a nie widz±c ich nigdy na ¿ywo narysowa³abym ich w takich habitach...
No w XIV wieku istnia³o du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e autor tych dzie³ móg³ znaæ Templariuszy osobi¶cie lub ich widywaæ... historia Zakonu nie skoñczy³a siê wraz ze stosem przy katedrze Notre Dame... a w XV wieku mog³y istnieæ dok³adne opisy lub inne ¼ród³a, o których dzisiaj nie wiemy.
Ciê¿ko bêdzie znale¼æ inne dowody Aniu bo na tej zasadzie mo¿esz wszystko zakwestionowaæ... Ale ¶ci±gn±³em sobie niemiecki tekst kroniki Wilhelma z Tyru, przek³ad datowany na XVIII wiek. Jak bêdê mia³ czas, to siê pochylê nad tym tekstem.
pozdrawiam
witam.
co do "stroju, ubioru etc "poniekad ka¿dy z was ma racje, i jest to zale¿ne od badacza, ktory przekona³ was do swoich pogl±dów, a który zajmowa³ siê danym okresem i mocniej k³ad³ nacisk na takowy... z lat powiedzmy 1120 do 1307. bo moim zdaniem to bardzo wa¿ne aby scisle okreslic okres ktory sie odtwarza, je¿eli chce sie mówiæ na temat "ubioru mnicha''.
i tak sam pocz±tek zakonu to przeciez okres ideologiczny, zawarty w regule cysterskiej gdzy¿ templariusze to mnisi wojownicy scisle zwiazani z citoux i Bernardem. A tu nasuwa sie ca³± seria dowodów mówiacych o tym jak powinni byæ ubrani i jakie barwy nosic. jako ze citoux by³ w opozycji do cluny a tamtych mnichów zwano czarnymi ze wzgledu na swoje habity w citoux noszono bia³e. poniekad to sie jescze bardziej usankcjonowa³o po 1181 r kapitula generalna cystersów postanowila skasowac wszystkie sukna farbowane i oryginalne. na rzecz koloru we³nianego czyli bezbarwnego na tamten czas, sugerujac sie slubami ubustwa, które w konsekwencji mówi± o we³nie bezbarwnej czyli farbowanie jej jest fa³szertwem. W latach po¼niejszych sie to zmieni³o, gdy¿ templariusze odchodza od regu³y pierwotnej, zaczyna brakowaæ Bernarda i pierwszych braci rycerzy. co do koloru bia³ego mowia o tym pisma swieckie czy tez kronikarzy muz³umañskich o bia³ych rycerzach którrzy pojawiaja sie nagle aby wzi±¶æ udzial w bitwie po stronie wojsk ³acinników. ( jezeli ktos bedzie potrzebowa³ konkretniej zacytuje, jestem pozadomem a nie chcia³ bym podac b³êdnych nazwisk i cytatów), pozniejszy okres to juz okres plasowania sie zakonu na tle sredniowiecza swieckiego, a co za tym idzie i odejscia od zalo¿eñ co do milicji chrystusowej. Jak pisze Annaud de la Croix do swoich konwentów zaczeli przyjmowac klerykow gdyz sami nie potrafili odprawiac nabozenstw. a co za tym moglo isc kolor habitu ubioru mogl miec kolor czarny, przy czym z godnie z regu³a p³aszcz zostawa³ bia³y ;p
pozdrawiam i chetnie powymieniam sie informacjami na temat... pozdrawiam
Barwniki do insygniów to z czego robiono? Chcia³bym taki zdobyæ na tunikê (czerwony krzy¿)
Jest gdzie¶ na Freha temat o naturalnych barwnikach, tam znajdziesz liste tych, które daj± czerwony kolor. Moim zdaniem najlatwiej spróbowaæ marzann± barwiersk±, to zawsze prostsze ni¿ zbiaranie i suszenie robaczków
Sama nied³ugo bêdê próbowa³a pofarbowaæ marzann± kawa³ek materia³u na krzy¿, wrzucê zdjêcie jak wysz³o.
Tylko na pewno takiej czerwieni, jak± zazwyczaj maj± krzy¿e odtwórców templariuszy nie da sie w ten sposób uzyskaæ.
Pozdrawiam
Ostatnio wykombinowa³em bardzo tanio zaj*** worki lniane. S±dzê ¿e bêd± idealne tak¿e do uszycia habitu, kaptura i nogawic.
Ps. Tak wiem ¿e we³na dominowa³a ale szczê¶liwie siê sk³ada ¿e taki len by³ tak¿e w u¿yciu
Ponadto jak zobaczy³em te ceny 110 z³ za 1m. to
(przy takiej cenie ten surowiec wogóle nie wchodzi w rachubê) to na dodatek to paskudztwo jest mniej ¶redniowieczne (moim zdaniem). Tam niektórzy mi radzili ¿e lepsza we³na ale w ziemi ¶wiêtej bez najmniejszych w±tpliwo¶ci u¿ywano lnu (ze wzglêdu na tamtejsze klimaty we³na by³a kiepskim ubiorem).
CYTAT
Arek spokój odlicz do 10 a potem odpisz....
CYTAT
1...2...3...4... NIE
Raz te worki s± w wiêkszo¶ci jutowe. Juta jest blee w ogóle.
Czy ty t± we³nê chcesz kupiæ w Milanówku, u Dolce Gabbany czy Versace? Wejd¼ na allegro i zobacz ile kosztuje we³na. Ale chyba, ju¿ Ci to kto¶ t³umaczy³. Chyba, ¿e nie czytasz odpowiedzi na w³asne pytania?
I jak pamiêtam t³umaczono Ci ju¿, ¿e szyto z we³ny. Na Bliskim Wschodzie tym bardziej szyto z we³ny!!!!!!!!!!!!!! Nie ucz Arabów szyæ ubrañ bo nie masz racji.
Nie szyje siê z lnu, nie szyje siê z worków wojskowych do przechowywania ry¿u.
I trzy zdania od serca. Chcia³bym Ciê zobaczyæ w lnianym worku jako "habicie" gdy przypadkiem zacznie padaæ i zrobi siê ch³odno. Albo przy przymrozku o 5 rano.
Po drugie jak siê nie ma kasy na ASG to siê nie biega za kolesiami z karabinami u¿ywaj±c procy... Nie staæ Ciê na rycerza to zamiast paskudnego he³mu typu wiadro z castoramy kup dobre ciuchy pomocy obozowej.
I po trzecie, co ja siê stresujê. Przecie¿ jak zrealizujesz swój plan z kocem lub workiem na kartofle i tak Ciê nikt na imprezê choæ udaj±c± historyczn± nie wpu¶ci.
To nie jest z³o¶liwo¶æ. To krzyk rozpaczy wobec niezrozumienia idei tej zabawy, a co wiêcej porad, które by³y ad personam kierowane.
http://www.forumkomandoria.fora.pl/ubior-z...cji,368-30.htmlTutaj jako¶ widzê lniany habit (dla mnie to po prostu zwyk³e czepianie siê). podobnie z kolczug±. Egzemplarze nienitowane wystêpowa³y jeszcze po XIII wieku. Ale co tam Nadolski, ¯ygulski, Bogacki i inni specjali¶ci siê nie znaj±. Len wystêpowa³ jako materia³ do szycia ale nie. Wy chcecie we³nê.
Przejrza³em kilka bractw i co¶ te¿ siê za bardzo historycznie nie trzymaj± (krzy¿e po ¶rodku mimo ¿e templare nie mieli ich po ¶rodku tylko na prawym/lewym boku, natomiast kolczugi nitowane maj± zbyt równe i regularne kó³ka (wedy nie da³o siê uzyskaæ) mimo ¿e zabytkowe kolczugi posiadaj± nierówne i nieregularne. jeszcze kwestia strojów "AAAAaby by³y historyczne blabla". Szyjemy g³ównie na podstawie ikonografii (to tak jak pieczenie tortu na podstawie namalowanego obrazu). Czy chcecie czy nie, nie bêdziecie mieæ historycznego sprzêtu. Historyczny to wykonany w XIII wieku. My mo¿emy mówiæ co najwy¿ej o rekonstrukcji bli¿szej lub dalszej (trochê odbiegaj±cej)
Zaczynam podejrzewaæ ¿e to ma po prostu zniechêciæ nowicjuszy i naci±gn±æ ich na kupno u ew. miedieval marketów. Ludzie! Nie wciskajcie mi kitu. Poje¼dzi³em, poczyta³em, poogl±da³em i ¶ciemy mi nie wci¶niecie. To siê da spokojnie zrobiæ o wiele taniej i do tego zgodnie z histori±.
Tylko dwa zdania.
Raz: jak chcesz rozmawiaæ ze mn± o tkaninach to przeczytaj wpierw co¶ autorstwa speców od tkanin. Polecam Jerzego Maika z PANu. A nie zbrodnioznawców i historyków sztuki.
Dwa: gratulujê ¼ród³a. Forum ludzi nie odró¿niaj±cych znaczenia s³owa przynajmniej od bynajmniej.
Ja Ci ju¿ nic wiêcej nie bêdê wciska³. I MM nie polecam. Nie wierzysz Twoja strata.
ps
kolczugi mia³em w oryginale w ³apkach (taka praca). I s± powalaj±co regularne :D
Muzeum narodowe kolego, muzeum narodowe :P. A jak nie to trudno (bêdê mia³ sprzêt kolekcjonerski) ale odtwo¿ê ubiór i nikt mi w tym nie przeszkodzi.
Nie no szkoda, ¿e usun±³e¶ swoje zdanie o tym, ¿e jeste¶ wielkim specjalist± bo piszesz licencjat
Len w Ziemi ¦wiêtej te¿ by³ w u¿yciu, wspomina o tym regu³a. Z lnu szyto choæby koszule, ze wzglêdu na warunki atmosferyczne.
pozdrawiam
CYTAT(LaCroix @ 09:14 28.04.2012)
Len w Ziemi ¦wiêtej te¿ by³ w u¿yciu, wspomina o tym regu³a. Z lnu szyto choæby koszule, ze wzglêdu na warunki atmosferyczne.
pozdrawiam
Nie tylko ze wzgledu na warunki atmosferyczne, ale po prostu szyto. Koszule, gacie, generalnie bieliznê. Nie zauwa¿y³am, by ktokolwiek w tym, czy nawet innym w±tku to negowa³.
To, co liczne osoby tu usi³owa³y wyperswadowaæ koledze torysowi (usi³owa³y - ju¿ nawet niez³omny Borg wymiêk³), to koncepcjê uszycia habitu templariusza z tego, co najtañsze i w rêke wpad³o...
Torys, uszyjesz sobie cokolwiek bêdziesz chcia³, nawet kostium nurka piechoty pustynnej Imperium Miêdzygalaktycznego z sieci rybackiej z magazynu upad³ego PGRyb. Nikt na Freha ci w tym nie przeszkodzi. Tylko nie dziw siê, jak potem do zabawy zostanie ci tylko i wy³±cznie w³asna piaskownica...
Co ja siê bêdê z koniem kopa³.
Sprawa jest prosta. Wchodzi cz³owiek na forum, prosi o pomoc. A potem pomoc odrzuca w imiê swojej wielkiej wiedzy jako licencjusza. Jego sprawa. O tyle nie widzê sensu siê tym przejmowaæ, ¿e zwyczajnie w ¶wiecie w takim worku po kartoflach i tak go nigdy nie zobaczê na ¿adnej imprezie HISTORYCZNEJ.
Ja polecam zatrudniæ amerykañskich historyków. Pewien nawiedzony by³y szef Kontrwywiadu te¿ tak zrobi³. I na dobre mu wysz³o. Znale¼li mu rozpylony hel, znale¼li bomby, znale¼li tytanowe wzmocnienia w brzozie, wiêc i znajd± Ci dowody na templariuszy w workach po ziemniakach.
CYTAT
Zaczynam podejrzewaæ ¿e to ma po prostu zniechêciæ nowicjuszy i naci±gn±æ ich na kupno u ew. miedieval marketów.
Kurde, wyda³o siê!
A teraz na powa¿nie: tory¶, po co siê pucujesz na rycerza? Za ten garnek z avatara mia³by¶ ju¿ kilka metrów ³adnej we³enki, ¶ci±gasz sobie tylko wykroje i wygladasz jak cz³owiek - ubogi, ale cz³owiek. Nie ma przymusu robienia szlachty, du¿o ciekawsze, a na pewno prostsze i tañsze jest robienie kogo¶ z pospólstwa. tylko wtedy nie ma lasnu z nazywania siebie "templarem".
Wy wszyscy z tym garnkiem :/ Kurde! garnek i pierwsza przeszywka (szyje drug± od nowa) s± ewidentnie do kasacji. doskonale sobie zdajê z tego sprawê. Tylko nie pojmujê dlaczego jest czepianina na kolczugi nienitowane i materia³y inne ni¿ we³na (mimo ¿e historia zupe³nie inne ma na ten temat zdanie).
Po drugie ja nie robiê tego po to by siê bawiæ w rycerza. po prostu postanowi³em sobie ¿e zrekonstuujê templariusza (s³u¿bê to ja mam g³êboko w ....) w celach czysto rozrywkowych (kupiæ to mo¿e sobie ka¿dy). Awatarem siê nie kierujcie ( ten he³m i przeszywka robi± out a kolczuga ma ju¿ d³ugie rêkawy i czepiec).
Ponadto po raz pierwszy jak opublikowa³em to swoje cholerstwo jaki¶ kole¶ wys³a³ mi na pw je¶li zbywa ci kasy to mo¿esz kupiæ u mnie. Wiêc ciekawe co o tym my¶leæ??? :P
I ¿adne kurde worki po ziemniakach!!! Len zar±bisty gruby len!!! W imiê ró¿y chyba by³ taki ubiór.
CYTAT(torys @ 17:24 28.04.2012)
Ponadto po raz pierwszy jak opublikowa³em to swoje cholerstwo jaki¶ kole¶ wys³a³ mi na pw je¶li zbywa ci kasy to mo¿esz kupiæ u mnie. Wiêc ciekawe co o tym my¶leæ??? :P
Mo¿e to ¶wiadczyæ o tym, ¿e kto¶ Ci dobrze ¿yczy.
(to nie ja)
Choæ je¶li chcia³by¶ fajn± przeszywkê to chêtnie odsprzedam;)
Od d... strony zapytam w takim razie.
Sk±d wiesz, ¿e habity szyto z lnu? Podaj ¼ród³o i wszystko bêdzie cacy.
I przy okazji rozumiem, ¿e sugerujesz, i¿ kolczugi nienitowane oko³o XII-XIII wieku te¿ wystêpowa³y. Je¶li dobrze rozumiem to równie¿ proszê podziel siê ¼ród³ami.
Piszê w pe³ni serio. Co wiêcej jestem sk³onny postawiæ Ci butelkê dobrego wina za ¼ród³a do kolczug nienitowanych.
No jak to, Borgu, jakie ¿ród³o? Franek Jaki¶tam z Bractwa Jakiego¶tam ma lniany habit i kolcz± stykówkê, no i "W imiê ró¿y chyba by³ taki ubiór.".
Rrewelacyjne ¼ród³a, no nie?
A len z worów z demobilu bywa ¶wietny, jak siê ich trochê przesortuje i wybierze. ¦wietny na wiele rzeczy. Tylko akurat wierzchni ubiór rycerza zdecydowanie nie jest jedn± z nich!
I jak dla mnie koniec w tej kwestii, bo kolega Torys ze swoj± spiskon± teori± dziejów RR jest wyra¼nie impregnowany na wszelk± argumentacjê. Wykonany z dobrze impregnowanego lnu, jak s±dzê.
Podajê ¼ród³o Z. ¯ygulski jun., Broñ w dawnej Polsce..., Warszawa 1975, s. 39
Ponadto Pawe³ Paku³a z dzia³u Wystaw MWP gdy zapyta³em siê odno¶nie kolczug nienitowanych odpisa³ mi
"Podczas Pañskiej wizyty w Muzeum Wojska Polskiego pyta³ Pan mojego kolegê, czy w XIII wieku u¿ywano ju¿ wy³±cznie kolczug nitowanych?
Odpowiadam bardzo ostro¿nie (bardzo ma³o jest oryginalnych kolczug z tego czasu a to co jest jest czêsto zgrzane i nie da siê rowin±æ by sprawdziæ sposób wykonania. Przyk³ad to kolczuga z bitwy pod Len± z 1208 roku) ¿e najprawdopodobniej jeszcze w XIII wieku by³y kolczugi i nitowane i zgrzewane (spawane). Wydaje siê, ¿e dominowa³y kolczugi nitowane jako najbardziej wytrzyma³e ale mog³y w tym czasie wystêpowaæ tak¿e kolczugi konstruowane innymi metodami"
I co wy na to m±drale?
Co do habitów lnianych muszê pogrzebaæ w notatkach wiêc cdn
To wszystko wyja¶nia...
CYTAT
Odpowiadam bardzo ostro¿nie (bardzo ma³o jest oryginalnych kolczug z tego czasu a to co jest jest czêsto zgrzane i nie da siê rowin±æ by sprawdziæ sposób wykonania. Przyk³ad to kolczuga z bitwy pod Len± z 1208 roku) ¿e najprawdopodobniej jeszcze w XIII wieku by³y kolczugi i nitowane i zgrzewane (spawane). Wydaje siê, ¿e dominowa³y kolczugi nitowane jako najbardziej wytrzyma³e ale mog³y w tym czasie wystêpowaæ tak¿e kolczugi konstruowane innymi metodami"
Wiêc skoro mog³y wystêpowaæ (i z pewno¶ci± wystêpowa³y) to czemu tak siê ciskacie? ponadto czyta³e¶ ¯ygula? A z reszt± kij z wami! End of story Spadam Log out
Bowiem trudno dyskutowaæ z argumentami w stylu "najprawdopodobniej, wydaje siê, ale mog³y".
Na tym polega nauka, ¿e nie stawia siê barier hipotezom. Ale pó¼niej wypada³o by te hipotezy potwierdziæ lub im zaprzeczyæ. To, ¿e kolczugi mog³y byæ konstruowane ró¿nymi technikami, niekoniecznie nitowane, to hipoteza niepotwierdzona. Jak reko no to reko. A skoro ju¿ piszesz na forum dyskusyjnym, to nie miej pretensji o piêtnowanie hipotez niepotwierdzonych i (tu bêdzie ostro¿ne i polityczne s³owo) najprawdopodobniej b³êdnych.
Przykre, ¿e znaleziska archeologiczne w postaci nitowanych kolczug Ciê nie przekonuj±.
Chwalebne, ¿e zajmujesz siê rekonstrukcj± dla zabawy, bo w du¿ej mierze o to chodzi. Ale zabawa ma pewne regu³y, którym warto siê podporz±dkowaæ. Bo kiedy¶ inne dzieci nie bêd± chcia³y siê z Tob± bawiæ i bêdzie przykro.
pozdrawiam i ¿yczê zrozumienia
tfu, powodzenia
Adam
Czy s± jakiekowliek ¼ród³a potwierdzaj±ce fakt noszenia przez rycerstwo zakonne w I po³owie XIII wieku zbroi ³uskowej? Zw³aszcza na terenie Niemiec i Francji?
A co rozumiesz pod pojêciem "zbroja ³uskowa"?? Chodzi o lamelkê?? Tereny Niemiec i Francji w ¶wietle ¼róde³ to wy³±cznie kolczuga.
CYTAT(Tomasz Jesionek @ 22:10 01.08.2012)
A co rozumiesz pod pojêciem "zbroja ³uskowa"?? Chodzi o lamelkê?? Tereny Niemiec i Francji w ¶wietle ¼róde³ to wy³±cznie kolczuga.
Nie, nie o lamelkê - o zbrojê ³uskow±.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Czyli ¼ród³a na ten temat milcz±?
pzdr
1. W±tki o lamelce nale¿y przenie¶æ do dzia³u o uzbrojeniu...
2. Je¿eli ju¿ mowa o zakonnych i ich uzbrojeniu to nie ró¿ni³o siê ono praktycznie niczym od uzbrojenia rycerstwa ¿yj±cego na danym terenie. Podzia³ na uzbrojenie ¶wieckich i zakonnych nie ma sensu bo u¿ywali tego samego.
3. Nawet je¿eli ³uski czy lamelki wystêpowa³y w danym terenie to najpewniej za³o¿one na kolczugê.
4. Okre¶lenie regionu Francja/Niemcy te¿ trochê nie ma sensu. Na pó³nocy Niemiec co¶ mog³o wystêpowaæ, a na po³udniu ju¿ nie. Szukaj w konkretnych miastach - z regionu jaki Ciê dok³adnie interesuje. Proponujê zamkn±æ siê w np 100-200km od danego miasta, aczkolwiek im bli¿ej tym lepiej:) Warto te¿ przeanalizowaæ szlaki handlowe i s±siadów z którymi siê "t³ukli". Handel i starcia to najlepsza forma wymiany nowoczesnego towaru, uzbrojenia czy opancerzenia.
CYTAT(brat grucha:) @ 23:09 01.08.2012)
1. W±tki o lamelce nale¿y przenie¶æ do dzia³u o uzbrojeniu...
2. Je¿eli ju¿ mowa o zakonnych i ich uzbrojeniu to nie ró¿ni³o siê ono praktycznie niczym od uzbrojenia rycerstwa ¿yj±cego na danym terenie. Podzia³ na uzbrojenie ¶wieckich i zakonnych nie ma sensu bo u¿ywali tego samego.
3. Nawet je¿eli ³uski czy lamelki wystêpowa³y w danym terenie to najpewniej za³o¿one na kolczugê.
4. Okre¶lenie regionu Francja/Niemcy te¿ trochê nie ma sensu. Na pó³nocy Niemiec co¶ mog³o wystêpowaæ, a na po³udniu ju¿ nie. Szukaj w konkretnych miastach - z regionu jaki Ciê dok³adnie interesuje. Proponujê zamkn±æ siê w np 100-200km od danego miasta, aczkolwiek im bli¿ej tym lepiej:) Warto te¿ przeanalizowaæ szlaki handlowe i s±siadów z którymi siê "t³ukli". Handel i starcia to najlepsza forma wymiany nowoczesnego towaru, uzbrojenia czy opancerzenia.
Zgoda co do wszystkiego oprócz... zbroja ³uskowa zak³adana na kolczugê? :/ tego to nijak nie jestem w stanie sobie wyobraziæ... móg³by¶ rozwin±æ? Jaki mia³by sens zak³adania zbroi na zbrojê?
CYTAT
Zgoda co do wszystkiego oprócz... zbroja ³uskowa zak³adana na kolczugê? :/ tego to nijak nie jestem w stanie sobie wyobraziæ... móg³by¶ rozwin±æ? Jaki mia³by sens zak³adania zbroi na zbrojê? dunno.gif
Jaki¶ tam sens by³ (pan po lewej):
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Okey, mo¿e faktycznie zada³em pytanie ma³o precyzyjnie, wiêc siê poprawiam:
Niemcy, prze³om XII i XIII wieku, zbroja ³uskowa mocowana na skórze, z d³ugim rêkawem.
Osobi¶cie znalaz³em co¶ takiego (lecz tu rêkaw jest do ³okcia):
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikMalowid³o z Bochum (Pó³nocna Nadrenia-Westfalia), rok 1200, znalezione na stronie:
http://curiavitkov.cz/valka23.htmlCzy s± znane jeszcze jakie¶ inne ¼ród³a?
dziêkujê i pozdrawiam
P.S. Mo¿e faktycznie przenie¶æ temat do uzbrojenia?
CYTAT(LaCroix @ 23:13 01.08.2012)
Jaki mia³by sens zak³adania zbroi na zbrojê?
Odpowiem pytaniem na pytanie: Po co zak³adasz kolczugê na przeszywanicê? Odpowied¼ jest logiczna: dla ochrony. Tak samo zak³ada siê dodatkow± warstwê opancerzenia by byæ lepiej chronionym. Tutaj mo¿na spasowaæ prawie wszystko: lamelki, p³aty, ³uski itd.
Przyk³ad wczesne XIII-stkowe p³aty (np Maurycego). Geneza po co powsta³y jest prosta. Bogaty rycerz, bo tylko takiego by³o w sumie staæ na takie p³aty, chcia³ byæ lepiej chroniony. Sama kolczuga ma tak± wadê, ¿e nijak nie chroni³a przed d³ugimi drzewcami z byle czym byle zaostrzonym na koñcu. Kto¶ wpad³ na pomys³, ¿e skoro najczêstsze obra¿enia od tego typu broni zdarzaj± siê na obwodzie ¿eber i na klatce piersiowej to trzeba te miejsca ob³o¿yæ kawa³kami blachy która bêdzie zbijaæ czê¶æ ciosów, a na pewno sprawi, ¿e obra¿enia bêd± l¿ejsze. W efekcie p³aty powsta³y by za³o¿yæ je na kolczugê jako dopancerzenie. Tak samo mo¿na zastosowaæ ³uski, którymi siê zainteresowa³e¶.
Aczkolwiek w "dzisiejszym- wspó³czesnym" my¶leniu, owszem masz racjê po co zak³adaæ zbrojê na zbrojê, skoro jedno opancerzenie nam dzi¶ wystarcza:) Niestety moim zdaniem najbardziej spaczone takim my¶leniem jest odtwórstwo XIV-XV wieczne. Mieæ na sobie jak najmniej, byle chroni³o, byle by³o najl¿ej. Najlepiej to blaszki 0,00000001mm tak zahartowane by by³y pancerne i nic nie wa¿y³y:P
Ja mam na sobie swoje ponad 30kg gratów i mi z tym dobrze:) Z czego nitowankê mam w trakcie pracy, ale to spadnie do jako¶ 25-27kg sprzêtu.
Dziêkujê za solidn± porcjê wiedzy, bracie grucho
Jeszcze tylko prosi³bym - w miarê mo¿liwo¶ci - o odpowied¼ na moje g³ówe pytanie, dotycz±ce pe³nej zbroi ³uskowej, ¿ak³adanej na przeszywkê, na prze³omie XII i XIII wieku. O ile oczywi¶cie kto¶ dysponuje tego typu wiedz±.
pozdrawiam
a ja tu mam solidna porcje informacji....
plik moze nie zra¿ajcie sie i dociagnijcie do konca mnóstwo faktów bli¿ej nie znanych
Witam, chcia³bym odtwarzaæ Templara serwienta z lat 1190-1212. W co powinienem siê ubieraæ?Proszê o opisy strojów, wykroje itp
Nie siedzê w XII/XIII ale wydaje mi siê, ¿e nogawice masz za lu¼ne - powinny opinaæ nogi.
Kroi³e¶ ze skosa?
Postaraj siê te¿ o jakie¶ sensowne mocowanie pochwy do pasa.
I mam pytanko: z jakiej ksi±¿ki ta rycinka butów z Wroc³awia?
tak ze skosa (niestety nie bardzo wiem jak je ¶cia¶niæ tak aby ich nie zepsuæ).
Rycinê butów wzi±³em z frehy (niestety nie mogê znale¼æ w±tku o butach bez wi±zañ)
chyba oto chodzi
Tak, o tê rycinê mi chodzi³o.
A pyta³em o tytu³ ksi±¿ki, bo chêtnie bym obejrza³ resztê zawarto¶ci.
Co do nogawic to mo¿esz spróbowaæ za³o¿yæ na lew± stronê i niech kto¶ ci z ty³u (na szwie) zepnie szpilkami tak ciasno jak mo¿na, ale aby¶ móg³ ruszaæ nog± i zdj±æ nogawicê.
Witam !
Co prawda w RR dzia³am ju¿ dwa lata ale do tej pory odtwarza³em wy³±cznie kapelana w Zakonie Templariuszy. Lecz teraz za namow± mego Mistrza postanowi³em odtwarzaæ Turkopola w s³u¿bie owego zakonu. O ile o stroju bojowym jest wiele ¼róde³ i publikacji zarówno pisanych jak i ikonograficznych to z cywilnym zaczynaj± siê schody.
Proszê o rade, podanie ¼ród³e, publikacji, info o stroju cywilnym Turkopola w XIII wieku.
Równie¿ pozwolê sobie poprosiæ o wyja¶nienie , i mo¿liwe podanie ¼róde³, co to znaczy, ubiór na mod³ê muzu³mañsk± ?
Pozdrawiam !
CYTAT(Brat_Piotr_Templariusz @ 12:03 21.04.2015)
Równie¿ pozwolê sobie poprosiæ o wyja¶nienie , i mo¿liwe podanie ¼róde³, co to znaczy, ubiór na mod³ê muzu³mañsk± ?
Pozdrawiam !
To znaczy, ¿e ubrany jak muzu³manin. Zapewne chodzi Ci o dok³adne szczegó³y najlepiej z wykrojami?
CYTAT(Brat_Piotr_Templariusz @ 12:03 21.04.2015)
i mo¿liwe podanie ¼róde³
np. prace David Nicolle'sa dotycz±ce uzbrojenia bliskowschodniego doby krucjatowej (z nie¶miertelnym "Arms&armour crusading era" gdzie w przypisach jest w tzw opór ¼róde³) lub na skróty to ilustracje do eposu Varqa i' Gulshah.
To znaczy, ¿e ubrany jak muzu³manin. Zapewne chodzi Ci o dok³adne szczegó³y najlepiej z wykrojami?
[/quote]
Tak, dok³adnie to mia³em na my¶li.
Takie rzeczy tylko w Erze...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.