Ja niestety w kwestii koni jestem teoretyk (choæ na koniu parê razy siedzia³em z takowego te¿ uda³o mi siê zlecieæ) ale ja nie o je¼dzie, ale bardziej rzemio¶le z koniem zwi±zanym i taktyce i to mnie bardziej interesuje.
Odno¶nie tego czy ³awki wp³ywaj± na ogolnie pojêty sposób jazdy to tam jest pytajnik na koñcu czyli chcia³ bym wiedzieæ. Wp³ywaj± na samego konia, z tego co czyta³em to siod³o ¶redniowieczne zachodnie by³o dla konia mniej przyjazne. Interesuje mnie konstrukcja siode³ (w ogóle rzêdu) XVI wiek i pó¼niej oraz czy rzeczywi¶cie na terenie Polski wczesno¶redniowieczne s± stylu koczowniczego (wschodniego). Jest chyba jedno znalezisko (nie pamiêtam w tej chwili sk±d ale znane do¶ powszechnie).
Odno¶nie artyku³u to jest do¶æ d³ugi, w wolnej chwili zeskanujê i wrzucê. A jutro podam namiary, natomiast co do ksi±¿ki to jest w niej trochê informacji, ale bardzo chaotycznej niestety, i tak naprawdê nie doszed³em jakie s± pogl±dy w tej materii autorki. Ksi±¿ka wygl±da na pracê magistersk±, na dodatek kiepsko przygotowan± do druku. Ja nie da³m rady jej przeczytaæ mimo, ¿e raczej jestem cierpliwy
Z Sawicka, Koñ w ¿yciu szlachty w XVI-XVIII w. wydawnictwo Marsza³êk z Torunia, roku wydania nie raczyli napisaæ?, ISBN 83-7174-839-6
Osobi¶cie nie polecam tego "dzie³a" polecam natomiast parê artyku³ów z przedwojennego przegl±du Kawaleryjskiego, s± tam b³êdy historyczne ale te artyku³y maj± jedn± zaletê - pisali je ludzie którzy sami uczestniczyli w konnej walce. I to moim zdaniem widaæ. Prawdopodobnie, co ciekawsze z artyku³ów z PK bêd± na stronie www o której pisa³em. No i wydawany obecnie Nowy Przegl±d Kawaleryjski co¶ nieco¶ rokuje nadzieje na dobre pismo. Ale to trochê nie na temat, przepraszam.