Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Robe - wierzchnia suknia mêska
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Jakub z Bielska
Poszukuje zrozumia³ego wykroju XV-wiecznego stroju zwanego robe smile.gif
Oprócz wykroju by³bym wdziêczny za wszelkiego rodzaju informacje o tym odzieniu.
Korinka
To jest wykroj bez rekawow, ktore mialy rozne kroje. Jesli czegos nie rozumiesz to pytaj. Nie wiem czy wszystko jest jasne. Wiesz z czego zrobic robe?

Pozdrawiam
Jakub z Bielska
Dziêkuje bardzo za odzew :-)
Owszem wiem z czego zrobiæ robe - ja robie z we³ny.
Mi osobi¶cie chodzi³o o rêkawy "workowe" .
Korinka
Co do rekawów to najlepiej pode¶lij jakie¶ zdjêcie/rysunek to poszukam odpowiego wykroju. Poza tym interesuje Cie roba z jakiego¶ konkretnego regionu? Bo np. Angielskie by³y trochê inne - dlatego na wykroju sa takie paski - fa³dy by³y specjalnie podszywane, ¿eby siê równo uk³ada³y. Oczywi¶cie d³ugo¶æ roby te¿ bywa³a ró¿na.

Pozdrawiam
Jakub z Bielska
Niestety nie posiadam ¿adnego rysunku ale postaram siê co¶ poszukaæ.
Hmmmm.... Interesuje mnie robe w³oskie & polskie (je¶li w ¶redniowiecznej Polsce noszono taki rzeczy icon_wink.gif )
Ludka
Witam!

Tu akurat nie trafiles bo moda wloska bardzo sie roznila od mody zachodnioeuropejskiej, z ktorej to Polska czerpala wzory.
Ale jak chcesz czegos o modzie wloskiej poszukac, to jest dosyc dobrze rozdzial o tej modzie opracowany u Gutkowskiej. Podaje tez ona nazwizka wielu wloskich malarzy, ktorych to dziela mozna zobaczyc w sieci i poogladac sobie szczegoly.

Ludka Excalibur

PS. Wykroj robe masz takze w Encyklopedii Sredniowiecza LA Duca, razem z opisem po francusku no i oczywiscie w popularnej ostatnio "The Medieval Tailor's Assistant" tam tez kilka wykrojow rekawow.

Ludka Excalibur

CYTAT(Gokouu)
Niestety nie posiadam ¿adnego rysunku ale postaram siê co¶ poszukaæ.
Hmmmm.... Interesuje mnie robe w³oskie & polskie (je¶li w ¶redniowiecznej Polsce noszono taki rzeczy ;-) )
von Frisch
To i ja zadam pytanko smile.gif Czy jakos specjalnie wyroznial sie robe noszony przez zakonnikow (bracia, polbracia ,bracia sluzebni, etc) zakonu NMP ? Chodzi mi glownie o kroj ale jesli byly inne roznice to oczywiscie wzmianka o nich rowniez mile widziana icon_wink.gif
Marcin Waszkielis
Ano ró¿ni³ siê. Proste rêkawy i ca³o¶æ raczej w miarê przylegaj±ca. Nie wiem tylko czy to siê u Krzy¿aków fachowo robe nazywa³o. I jeszcze ciekawostka co do stroju Krzy¿aka. Nale¿y unikaæ czarnych nogawic.
Sentinel
Hmm macie mo¿e jakie¶ zdjêcie lub rysunek ajk toto bêdzie wygl±da³o po zszyciu? lubiê d³ugie szaty i nie specjalnie radje mnie wizja krótkiej krteczki(dublet) atak± robê z chêci± bym nosi³ o ile oczywi¶cie mo¿na do XV W.
Wedel
CYTAT(Wo³czko)
Ano ró¿ni³ siê. Proste rêkawy i ca³o¶æ raczej w miarê przylegaj±ca. Nie wiem tylko czy to siê u Krzy¿aków fachowo robe nazywa³o. I jeszcze ciekawostka co do stroju Krzy¿aka. Nale¿y unikaæ czarnych nogawic.

Witam.
Je¿eli chodzi o robe u krzy¿aków to nie bardzo wiem czy wogóle by³o noszone, a je¿eli tak to by³y na pewno bardziej skromne od ¶wieckich odpowiedników. Druga sprawa to czarne nogawice ( pocz XV w. ) - nie nale¿y zbytnio mówiæ o unikanu czarnego sukna na nogawice czy inne elementy stroju, gdy¿ s± znane fakty chod¼by zapisy w " Malborskiej ksiêdze kasowej", i¿ kupowano czarne sukno na stroje dla braci. Napewno nie wszyscy, ale czê¶æ braci z powodzeniem u¿ywa³a czarnego koloru bo wówczas by³ bardzo modny i chêtnie u¿ywany.
Marcin Waszkielis
ja po prostu przeczyta³em gdzie¶, ¿e czarnych nogawic braciszkowie nie nosili. By³o to chyba w "O wojskacj ZNMP zwanego krzyzackim", czy jako¶ tak.
Wedel
Tak ja te¿ czyta³em tê ksi±¿kê i faktycznie jest tam tak napisane, i chæ Winrych von Kniprode wprowadzi³ wiele zakazów co do ubiorów, to pod koniec jego ¿ywota nast±pi³o pewne rozprê¿enie w obyczajach. Zwi±zane to by³o z obecno¶ci± coraz liczniejszych go¶ci zakonu,a taki stan rzeczy wymusza³ pewien styl bycia - min. stroje, obyczaj, turnieje, uczty itp.
Je¿eli chodzi o robe czy inny strój wierzchni w zakonie, to z mi³± chêci± dowiem siê wiêcej na te temat, bo sam mam niewiele informacji na ten temat.
Nikodem
odswieze temat, zamiast zakladaæ nowy - czy Robe ma mieæ podszewke?
Madeleine
podszewk z materia³u lub futro- ale co¶ tam jednak musi byæ smile.gif
Pawel ChmurnoOki
osobiscie sugeruje plotno lniane,ewentualnie bawelniane,futro to chyba raczej bardziej houppelande /chociaz w niektorych przypadkach ciezko mi jedno od drugiego definitywnie rozroznic/.
Bez podszewki bedzie
a) -gryzlo /jak cholera -jesli bedzie z welny/
b) -szybciej sie niszczylo
c) -troche mroczylo /to mniej wiecej tak jakby dzis kupic plaszcz welniany bez podszewki/

Pawel
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Futrem mo¿na obszyæ, coby by³o ³adnie. Podszewkê polecam lnian±, bawe³nian± mniej, ale te¿ jest OK, to megawypa¶nych (t³oczony aksamit, hehe) jedwabn±. Pozdrawiam
Gwyn
von Frisch
A takie male pytanko: czym ró¿ni siê roba z I po³owy XVw od tej z II po³owy XVw ? Chodzi mi tu g³ównie o robe niemieck±...

Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
Cho¶by tym, ¿e pó¼niejsze robe mia³y czêsto fa³dy zszywane pasem. Poza tym zmieni³a siê moda na rekawy. W pó¼niejszych robe raczej nie zauwa¿a siê rêkawów workowatych, czy takich zwisaj±cych do ziemi. My¶lê, ¿e podstawow± ró¿nicê stanowi± w³a¶nie rêkawy.
von Frisch
A jesli bysmy mieli mowic o "zolnierskiej" (nie rycerskiej) robe z pierwszej polowy XVw. to czy ona tez miala workowate rekawy ? To chyba troche niewygodne ? Czy dopuszczalnym bylo by zrobienie rekawow prostych (ew. z rozcieciem na wyciagniecie przez nie reki) ? No i jak najmniej fald na samej robe... Chodzi mi tu o stroj zolnierza ZNPM wiec musi byc on jak najbardziej zgrzebny...

Pozdrawiam
Dacron
Czy to, co mozemy zobaczyc na hysytach z tego obrazka to rozniec sa robe ??

http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy5.jpg

Pozdrawiam.
Michal
Witam!

Znów pewnie posiejê zamêt i znowu siê o co¶ pytam bo niepewne me ¼ród³o (a w³a¶ciwie kompedium ¼róde³ niewiadomego pochodzenia - co zreszt± niejaki Micha³ ¯elazo zauwa¿y³)

.......... poniewa¿ stylizacja obrazka wygl±da mi na ¶redniowieczn± przeto nie¶mia³o zaprezentuje go, pokazane stroje do opisu "robe" pisa³yby siê!

czekam na sugestye.
Michal
momento:
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Dwa pierwsze za³±czniki s± puste, trzeci wygl±da na co¶ wcze¶niejszego ni¿ robe. Jest albo rozciête tylko u do³u, co wskazuje na wcze¶niejsz± proweniencjê, albo ma wszyte u do³u kliny, co jw. Plus sama stylistyka (nie stylizacja) wskazuje jw. Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Robe z przelomu XIV i XV wieku ma rekawy szersze, lekko zaokraglone, wszyte w pache bez przymarszczen. Cala robe wczesna zapinana jest na guziczki dosc gesto.
Robe z pol. XVw. ma podobnej szer. rekawy ale te sa przymarszczone na ramionach(moga byc rozciete) i zapinana jest na guziczki w parach (po dwa z duzym odstepem miedzy parami) lub wiazana.
Robe z konca XVw. jest szznurowana od pasa do pol piersi zygzakowato a pod szyja ma wiazadelko przewleczone przez kolka.
Marcus Aurelius Carnifex
Wed³ug tego co prze¶ledzi³em to robe wojskowe z pierwszej po³owy XV wieku ma rêkawy proste, nie ma bufek i jest nieco wê¿sze ni¿ te z drugiej po³owy XV wieku.

Wojskowe - druga po³ówka XV wieku to s³ynne bufki, rêkawy w miarê proste i jest nieco ciut szersze od pierwszej po³ówki XV wieku. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e pod spodem te¿ mamy dublet z bufkami.

Nie nale¿y tego braæ jako wyroczniê, bo wzorów jest od.............

Jak porobiê foty moich robe to mo¿e podrzucê tutaj i widaæ bêdzie ró¿nicê pomiêdzy tymi dwoma modelami z ró¿nych okresów.

Pa
S³odziutki
CYTAT(EwKa)
zapinana jest na guziczki dosc gesto.

Przepraszam, a te które za³±czam? Do tej pory wydawa³o mi siê, ¿e robe s± w wiêkszo¶ci bez ¿adnego zapiêcia z przodu, po prostu wk³adane przez g³owê... Czy siê mylê?

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Szata w 'robe2' jest zapinana na haftki. Co do tych dwu z Gutkowskiej nie bêdê siê wypowiadaæ, bo nie widzê orgina³u. Ale tej pani zasadniczo wierzyæ mo¿na. Pozdrawiam
Gwyn
Marcus Aurelius Carnifex
Te powy¿ej to raczej robe dworskie.
EwKa
Slodziutki-informacja o guziczkach dotyczyla przelomu XIV i XV wieku a ty zamieszczasz ilustracje z 2 cw. XV a nawet z pol. XV wieku. Polecam Tacuinum Sanitatis jesli chodzi o mode "nie dworska" z ok. 1400r. Wersja robe zapinana cala oraz pod szyja na kilkanascie i wiecej guziczkow tez tam wystepuje.
Ale generalnie na pocz. XVw. guziczki sa zapinane gesto i sa male. Poza tym niektorzy klasyfikuja robe zapinana pod szyja jako houppelande tylko skrocona.
Sa tez wersje robe (Book of hunt Gastona Phebusa) ktore wogole nie maja rozciecia przy szyji albo nie maja zapietego rozciecia. Wersja bezguzikowa najodpowiedniejsza bylaby dla chlopow i prostych rzemieslnikow oraz zolnierzy.

Do pol. XVw. faldy uklada sie miekko pod pasem a od pol. XVw sa one szczepiane-to tez jest jakas metoda klasyfikacji robe.
von Frisch
Salve,

1. A co z rozcieciami w rêkawach (takie na wysokosci lokcia, od wewnetrznej strony reki) w robach wojskowych z I polowy XVw ? Czy cos takiego istnialo i bylo wmiare popularne?

2. Czy taka stojka, jak na zalaczonym obrazku (wiem ze robe z obrazka jest z II pol. XVw i pomijamy podbrodek smile.gif ) jest dopuszczalna w robe z I pol. XVw ? Jesli nie to jak mniejwiecej wygladaly stojki (kolnierzyki) we wczesno XVw wojskowych robach.

Pozdrawiam
Kacper
mam 185cm. wzrostu.. ile w przyblizeniu wyjdzie materai³u na robe jak w za³±czniku? Pytam bo nie wiem ile pieniêdzy muszê jeszcze zebraæ..:D
Marcin Waszkielis
2m starczy je¶li umiejetnie pokroisz.
A tak wogóle, to macie jakie¶ fajne sklepy z materia³ami w Olsztynie?
Sylwia Grela
To zale¿y od tego jakie chcesz zrobiæ rêkawy.
Je¶li chcesz"workowate" to, moim zdaniem trzeba na nie liczyæ z 1,5 mb (na oba).
Spaszatoros
Niestety u nas nie masz zbyt wiele ciekawych sklepów, a tymbardziej ubogi jet w nich asortyment tkanin. Nie wiem jak u ciebie, ale w Olsztynie mo¿esz dostaæ kilka flauszów, we³nê garniturow±, surówkê bawe³nian± i czasem lnian±. Mo¿na te¿ znale¼æ adamaszek obrusowy, i to nawet nie t³oczony. To chyba tyle, bo reszta to firany i plastyki...
Janek Gryta
Czytam ten temt juz trzeci raz i w koñc uwszystko jasno mi siê u³o¿y³o. A¿ dobrn±³em do tego:
CYTAT(EwKa)
Poza tym niektorzy klasyfikuja robe zapinana pod szyja jako houppelande tylko skrocona.

Czy to oznacza, ¿e robe nie musia³a byæ rozcinana na ca³ej d³ugo¶ci?? No bo przecie hopki mia³y tylko lekkie rozciêcia pod szyj± (i ewentualnie od do³u), ale nie na ca³ej wysoko¶ci tears.gif . Ratunku...
Pozdrawiam
Janek P³aczliwy
EwKa
Robe to stroj ktory zastapil houppelande tak dluga jak i krotka. To taka zmiana nazewnictwa. O to tu chodzi.

Robe dworska/burgundzka z pol. XVw nie musiala byc cala rozcieta ale rozciecie bieglo od pachwiny do kolnieza. Obok tego byly robe cale rozcinane i cale zapinane na guziczki. Zasada jest prosta:
jesli robe ma ZSZYTE faldy na stale to rozciecie jest PRZEZ CALY PRZOD lub OD PACHWINY W GORE.
jesli robe jest kloszowa i faldy sa NIE ZSZYTE, uklada sie je pod pasem swobodnie to MOZE BYC Z MALYM ROZCIECIEM (wzor popularniejszy w 1 pol. XVw.ale popularny tez w pol. XVw. wsrod rzemieslnikow i chlopow) lub moze byc CALA ROZCIETA z roznymi formami zapiec. Jest to kwestia wygody ubierania i noszenia nie jakis tam wydumanych prawidel.

Prosze czytac uwagi tyczace datowania to wszystko bedzie latwiejsze...
von Frisch
Witam, ponawiam pytanie o rozciêcia w rêkawach bo chyba jakos zaginelo w pomrokach dziejow smile.gif

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3528&start=29

Pozdrawiam
EwKa
Rozciecia tez maja byc datowane na pocz/1 pol. XVw.? U Gutkowskiej sa przerysy pokazujace rekawy workowate z rozcieciem obramionym futrem, rozdzial poswiecony modzie burgundzkiej, lata bodajze 20-te XVw. Ale to jest niestety moda dworska. Ubiory wojskowe to nadal pourpointy jak Karola VII...
U Lochnera w "Oltarzu swietych miasta Kolonii" jedna osoba w swicie krola ma rekawy podobne w swej konstrukcji do rekawow pani Arnolfinii ale to ewidentnie tez moda dworska.
w zalaczniku-MASTER of the Polling Panels, "Prince Tassilo Rides to Hunting", 1444-lowczy (?) dmiacy w rog ma takie rekawy o jakie ci chodzi? Ta roba ma faldy przeszyte na stale.
MULTSCHER Hans, "Droga Krzyzowa", 1437 to przeglad uzbrojenia...rekawy rozciete masz w scenie zmartwychwstania choc to nie jest roba tylko ubior dopasowany w typie pourpoint.

Co do kolnierzy to z tylu nadal gleboko zachodzacy na plecy i w szpic (polokragly kolnierz to lata 90-te) ale od lat 20-30tych XVw. kolnierze sie obnizaja-u Lochnera sa jeszcze wysokie i nie maja wyokraglonych rogow wiec zalezy o ktore dokladnie lata Ci chodzi.
Janek Gryta
tracker.gif
Dziêkujê bardzo. Ju¿ za³apa³em.
von Frisch
Dziêkujê EwO za odpowiedz. Przepraszam ¿e tak pó¼no ale by³em lekko wyautowany icon_neutral.gif Co do interesuj±cego mnie okresu to 1410-1450, chocia¿ z tego co siê orientujê najlepiej by³oby mieæ 2 zestawy ciuchów...

Proszê powiedzieæ, jak by³a wszywana podszewka w takim robe (bli¿ej 1410 ni¿ 1450). Czy dochodzi³a maksymalnie jak najbli¿ej krañców rozciêcia z przodu czy móg³ tam byæ paro centymetrowy pas we³ny (jak w obecnie noszonych ubraniach). Z góry przepraszam za moj± nieudolno¶æ w pos³ugiwaniu siê fachowym nazewnictwem krawieckim icon_wink.gif

Pozdrawiam
EwKa
Przyznam Ci sie, ze nie wiem. Ilustracje sa zbyt niedokladne. W innych, wczesniejszych ubrankach (ostatnia cwierc XIVw. lub pocz. XVw.) podszewka doszyta jest pare milimetrow od krawedzi, nie ma jej wcale lub jest wszyta pod odlozenie tzn. wchodzi pod pasek welny takiej samej z jakiej zrobiony jest wieszch. Pasek ten moze byc wywiniety lub byc doszytym osobnym elementem.
von Frisch
Dzieki za pomoc smile.gif

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zwê¿anie wchodzi wyra¼nie w latach 40 (robe ju¿ wygl±da na burgundzk±, a rêkawy jeszcze szerokie-ostatnie znane mi przedstawienie tego typu, Weyden, Siedem Sakramentów, ma³¿eñstwo). Pozdrawiam
Gwyn
S³odziutki
Witam!

Do³±czê siê do pytania o rêkawy:

Interesuje mnie kwestia rozcinania rêkawów robe wzd³u¿ ich d³ugo¶ci na pocz±tku i w pierwszej po³owie XVw., ¿eby mo¿na by³o wystawiaæ rêce przez rozciêcia, a nie przez mankiety. Do tej pory znalaz³em jeden przyk³ad na stroju my¶liwego w Bardzo Bogatych Godzinkach i jeden w Gutkowskiej (oba dotyczy³y rêkawów workowatych). Pozosta³e jakie znalaz³em, s± datowane po 1450 i pó¼niej.
Czy kto¶ z Was ma mo¿e wiêcej przedstawieñ takich rêkawów na I po³owê XVw.? Przekopa³em tony ikonografii, a literatura w³a¶ciwie milczy.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
S³odziutki
"rozcinanie rêkawów robe wzd³u¿ ich d³ugo¶ci na pocz±tku i w pierwszej po³owie XVw"

Do mojego poprzedniego postu: chodzi mi o nastêpuj±c± ilustracjê, datowan± je¶li siê nie mylê, na rok 1416.

Czy kto¶ ma wiêcej ilustracji z takimi rêkawami na ten okres?

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Piotr Paruch
Wprowadze trochê zamieszania w temat i zadam nastêpne pytanie.

Przegl±da³em sobie TMTA i na stronie 141 natkn±³em siê na co¶, zaliczone przez autorkê do robe (gown).
Jest to szata d³uga, fa³dzista, z rêkawami lu¼niejszymi ni¿ przy cotehardie a wê¿szymi ni¿ przy typowym robe. Ca³a jest z przodu zapinana na guziki, od szyi po ziemiê. Opisane jest to jako strój mieszczañski z okolic 1400r, oparte na nagrobku datowanego w³a¶nie na ten okres.

Za³±czony przerys w TMTA jest w miarê wierny, lepszy jest tu: http://www.gothiceye.com/pictures.asp?categoryID=9 (numer CC001).

W zwi±zku z tym mam pytanie: czy kto¶ sie spotka³ gdzie¶ jeszcze z takim rozwi±zaniem zapiêcia? Stroje szlachecie maj± guziki najczê¶ciej do okolic pasa, bioder a dó³ lu¼ny (chocia¿by jak na nagrobku Jagie³³y)
Jak siê lepiej przyjrzeæ temu angielskiemu nagrobkowi, wygl±da jakby guziki by³y od do³u do pasa - w krótkim odcinku miêdzy pasem a fa³d± p³aszcza ¿adnego nie widaæ. Co tym mysleæ? Dla mnie by³oby irracjonalne, gdyby guziki by³y tylko do³em, a na korpusie juz ich nie by³o, czyli tym samym przybli¿am siê do rekonstrukcji z TMTA. Czy ko³nierzyk jest ok?

Przeszuka³em ikonografiê któr± dysponujê i trafi³em tylko na jedno przedstawienie d³ugiego stroju zapinanego do ziemi na guziki, w dodatku wystepuj± one parami. Jest to Tacuinum Sanitatis, egzemplarz wiedeñski, prze³om XIV/XV w. Dok³adnie chodzi o tê miniaturê.
Czy sk±p± ikonografiê mozna zrzuciæ na karb tego, ¿e w czym¶ takim raczej chodzili mieszczanie, którzy si³± rzeczy rzadziej pojawiaj± siê na malowid³ach?
Piotr Paruch
W uzupe³nieniu do mojego poprzedniego posta dodam, ¿e znalaz³em jeszcze jeden, lepszy przerys p³yty na stronie www.mbs-brasses.co.uk
oraz drugi, dosyæ podobny: http://www.mbs-brasses.co.uk/images/Shotte...e1386_brass.htm
Tu widaæ wyra¼nie guziki nad pasem, natomiast wygl±da na to¿e siê koñcz± na wysoko¶ci kolan. Sama szata jest nie do ziemi, ale do po³owy ³ydek, rêkawy s± wê¿sze. Nadal czekam na opinie co rekonstrukcji z TMTA.
Finn
Czy ma kto¶ mo¿e jaki¶ wykrój robe irlandzkiej lub angielskiej z ok 1340 - 1410 ??

Jakie guziki zastosowaæ do takiej rozcietej przez ca³a d³ugo¶æ robe z koñca XIV ??
Danniels
Od¶wie¿ê nieco temat, bo zg³upia³em.

W 50-tych latach XVw. robe by³y ju¿ tak poularne, ¿e ka¿dego niemal by³o na nie staæ. Co wiêcej nawet te jaskrawsze kolorki by³y powszechniejsze, ni¿ w ulubionym przez wiêkszo¶æ rodzimych rymcerzy okresie. bigsmile2.gif
Jak zatem nosili siê wówczas ¿o³nierze, którzy zarabiali raczej nie¼le?
Chyba by³o ich staæ na odrobinê luksusu.
I dlaczego wszyscy uwa¿aj±, ¿e wojskowe robe musia³y byæ szare i br±zowe?

To nie jest jakie¶ swawojne pytanko, tylko powa¿na w±tpliwo¶æ cz³owieka, który straci³ wiarê w swoj± dotychczasow± wiedzê icon_rolleyes.gif
Pomó¿cie; jaki krój i kolory bêd± odpowiednie dla pieszego z po³owy XV.

Z góry dziêki
JACUNIO
Christof
Szukam wykroju robe o w±skich rêkawach, noszonego przez szlachtê ok. 1410r. na wschodzie cesarstwa niemieckiego.
Z góry dziêkuje za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.