Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Robe - wierzchnia suknia mêska
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Rita
CYTAT
Ja my¶lê panowie , ¿e malarz móg³ specjalnie "ubraæ" " ludzi pracy " - by ³adnie by³o.
Moja matka ma 83 lata .Jako dziecko , do ko¶cio³a chodzi³a boso .Dopiero przed ko¶cio³em zak³ada³a buty.
Zdjêæ z dzieciñstwa ma niewiele .Na ka¿dym jest jednak porz±dnie ubrana.

Takie podej¶cie mo¿e byæ prawdziwe w stosunku do portretów z epoki, ale nie do scen rodzajowych. [Moja babcia, miejskie dziecko zawsze chodzi³a w butach, i takie te¿ ma zdjêcia. Ludzie mog± mieæ bardzo ró¿ny status spo³eczny, ale po zdjêciach trudno siê tego domy¶liæ.]

Je¿eli malarz przedstawia³ scenkê rodzajow±, to korzysta³ z archetypu danej postaci - robotnika przedstawia³ w najbardziej typowej dla niego sytuacji, pozie i ubiorze, rzemie¶lnika, ch³opa, lekarza czy inn± profesje traktowa³ tak samo. Wa¿na by³a rozpoznawalno¶æ typu postaci, a nie oddawanie rysów konkretnej osoby. St±d du¿a syntetyczno¶æ wizerunków.
Je¿eli trzeba dzisiejszej analogii - jak napiszê "mechanik samochodowy", to jakiego cz³owieka widzisz? Ja od razu mam w my¶li faceta w kombinezonie roboczym, poplamionym olejem i smarem. Jak napiszê "lekarz", to te¿ wyobra¼nia podsuwa kanoniczn± sylwetkê w fartuchu z nieod³±cznym stetoskopem. To s± w³a¶nie te archetypy.
Józef
Rito - masz du¿o racji .
Jestem pewien , ¿e ludzie przedstawieni na tej ilustracji posiadali tego typu stroje .
Mo¿liwe równie¿ , ¿e u¿ywali ich w powszedni dzieñ do powszedniej pracy.( bogaty pan - bogata s³u¿ba) i odwrotnie icon_sad.gif

pozdro smile.gif

ps.gdzie¶ przez przypadek widzia³em ilustracjê kaptura z której wynika ¿e wycinanka mog³a byæ doszyta.

Post edytowany
Shan
Witam!
Mam nadziejê, ¿e nie nara¿ê siê specjalnie, ale 13 stron to ogrom postów, a ja mam kilka konkretnych pytañ co do robe...

Gdzie znale¼æ dobry wykrój? Widzia³em ich kilka (miêdzy innymi w Medieval's Tailor...), ale nie potrafiê powiedzieæ, który nada siê na Grunwald... icon_sad.gif Czy mo¿liwe jest wyciêcie robe z ko³a, ¿eby samo siê fa³dowa³o zaci¶niête pasem? S³ysza³em, ¿e tak, dlatego chcê to potwierdziæ.

Zak³adane przez g³owê, prawda?

Pó¼niejsze by³y chyba krótsze, ale jak wygl±daj± d³ugo¶ci z okresu oko³o-Grunwaldzkiego?

Stójka? Czy tylko w dublecie?

Jak lu¼ne mo¿e byæ? Czy które¶ ze zdjêæ jest blisko zgodno¶ci?
http://www.medieval-market.biz/img_m/robe_type_1_0.jpg
http://historyshop.piratemerch.com/images/...k_C1062_LRG.jpg
http://www.costumes.org/history/kohler/Fig196Medieval.JPG
Ostatnie wydaje siê zdjêciem jakiej¶ rekonstrukcji chyba...

Jak z rêkawami? Czy w XV w. spotyka³o siê rêkawy rozszerzaj±ce siê ku do³owi? Chodzi mi o to, ¿eby wygodnie by³o nawet z guzikami w dublecie pod spodem i raczej nie my¶lê o krótkich rêkawach z tippetami.

I po ostatnie, czy mo¿na uszyæ robe w szachownicê? Czy tylko dwie po³ówki ró¿nokolorowe?
Fionn
Na okres oko³ogrunwaldzki polecam opcjê pierwsz±.
Nidhogg
CYTAT(Shan @ 21:10 19.05.2010) *
Witam!
Mam nadziejê, ¿e nie nara¿ê siê specjalnie, ale 13 stron to ogrom postów, a ja mam kilka konkretnych pytañ co do robe...

Gdzie znale¼æ dobry wykrój? Widzia³em ich kilka (miêdzy innymi w Medieval's Tailor...), ale nie potrafiê powiedzieæ, który nada siê na Grunwald... icon_sad.gif Czy mo¿liwe jest wyciêcie robe z ko³a, ¿eby samo siê fa³dowa³o zaci¶niête pasem? S³ysza³em, ¿e tak, dlatego chcê to potwierdziæ.

Zak³adane przez g³owê, prawda?

Pó¼niejsze by³y chyba krótsze, ale jak wygl±daj± d³ugo¶ci z okresu oko³o-Grunwaldzkiego?

Stójka? Czy tylko w dublecie?

Proszê:
mój ulubiony wykrój.
Wykrój z TMTA ze strony 141-143 te¿ jest ok.

Mo¿e mieæ stójkê, wysoki ko³nierz albo po prostu wyciêcie z którego wystaje ko³nierz od dubletu
Mo¿e byæ zak³adane przez g³owê lub zapinane na guziczki. Obejrzyj sobie
Book of Hunt (BNF Fr 616) albo co¶ Christine de Pisan, np Harley MS 4431 z British Library, tam znajdziesz sporo przyk³adów. Generalnie staraj siê ogl±daæ ikonografiê, du¿o ikonografii.

CYTAT(Shan)
I po ostatnie, czy mo¿na uszyæ robe w szachownicê? Czy tylko dwie po³ówki ró¿nokolorowe ?

Nie w szachownicê, je¿eli koniecznie chcesz kolorowe, to mi-parti (dwie po³ówki ró¿nokolorowe). Ale w przedstawieniach dominuj± jednobarwne.
pozdrawiam, Rafa³.
Shan
Mhm, ok, rozumiem. A co z rêkawami? Bo ogólnie widzê, ¿e dominuj± chyba workowate, na które raczej nie mam ochoty w³a¶nie...

tutaj widzê jakie¶ podwiniête, ale nie wiem, czy s± workowate, czy jakie¶ inne
http://www.uiweb.uidaho.edu/student_orgs/a...hunt/gpboar.jpg

a tu natomiast mam pytanie, czy gentleman na konie ma rêkawy lu¼ne, czy workowate?
http://dreamdogsart.typepad.com/art/images...re_chasse_2.jpg

Czy mog± byæ po prostu rozszerzaj±ce siê ku do³owi, jako¶ w miarê delikatnie?

Dziêki za wszystkie odpowiedzi, mo¶ci Rafale, chyba bêdê Ci winien jednego, je¶li spotkamy siê na polach Grunwaldu icon_wink.gif
Rita
Konny ma rêkaw workowy.

W ikonografii nie znajdziesz rêkawa otwartego rozszerzaj±cego siê ku do³owi jak suknia gotyckiej divy. Nale¿y zrobiæ albo rêkaw houppelandowy typu "angel wing", czyli bardzo mocno rozszerzany i otwarty,
jak w Godzinkach ksiêcia de Berry, [w tym wypadku ciuch to ju¿ nie bêdzie obozowe robe], albo taki jak u Carlssona lub workowy.
Nikodem
Ja mam tylko techniczne pytanie co do wykroju rêkawa od Carlsona - to ¿e jest on z kilku kawa³ków to wynik celowy, czy po prostu oszczêdno¶ci materia³u?
Tubi¶
Hej

Co do rêkawów w houppelandzie/wczesnym robe to w±skie, wzglêdnie dopasowane rêkawy te¿ siê spotyka i to ca³kiem czêsto. Proponujê przejrzeæ sobie dowolne Tacuinum Sanitatis (najlepiej paryskie bo ³atwo dostêpne w Mandragorze).

Tu ilustracja z innego Tacuinum, jatka miêsna, mê¿czyzna po prawej stronie w niebieskim:

http://grande-boucherie.chez-alice.fr/tacuinum-Bouche.jpg .
Grzyp
W±skie rêkawy ma tak¿e hopka, która znajduje siê w Pradze http://kostym.cz/Obrazky/1_Originaly/01_Goticke/I_01_26.jpg
Rita
Owszem, rêkawy w±skie jak najbardziej wystêpowa³y, natomiast brak "lekko rozszerzanych" ku d³oni smile.gif
S³odziutki
CYTAT(Nikodem @ 09:17 20.05.2010) *
Ja mam tylko techniczne pytanie co do wykroju rêkawa od Carlsona - to ¿e jest on z kilku kawa³ków to wynik celowy, czy po prostu oszczêdno¶ci materia³u?

W przypadku chaotycznych, asymetrycznych fragmentów materia³u - to jest albo oszczêdno¶æ materia³u, albo naprawy, albo jedno i drugie.

Je¿eli masz w wykroju kliny, to mog± one wskazywaæ zarówno na oszczêdny, wydajny wykrój, jak i na chêæ poszerzenia stroju (tak¿e rêkawa) w danym miejscu.

Krojenie z klinami mo¿e byæ wynikiem aktualnej mody. Patchwork - niekoniecznie.

Pozdrawiam,
S³odki.
Nikodem
Najbardziej zastanawia mnie w tym wykroju - http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjol63.html - odciêcie rêkawa w po³owie. O ile kliny rozumiem to tego nie, a wygl±da to zadziwiaj±co regularnie.
Rita
Jak dla mnie to jednak sztukowanie, mo¿e to byæ "fabryczna" krawêd¼ u¿ytej tkaniny. Gdyby to nie by³o sztukowanie, to niepotrzebny by³by ten osobny klinik z boku - moim zdaniem krawiec wyroi³by ca³o¶æ z jednego kawa³ka.
Basia
Dla mnie to tak¿e jest sztukowanie.
Gdyby takie krojenie by³oby celowe, to raczej nie by³oby takie proste, tylko raczej ukszta³towane w taki sposób, ¿eby uzyskaæ jak±¶ konkretn± formê (jak np. w pourpoincie Karola z Blois)
A przecie¿ sztukowanie w³a¶nie po prostych krawêdziach tkaniny jest najmniej skomplikowane, bo wiadomo, ¿e kawa³ki bêd± pasowaæ do siebie i nie trzeba bêdzie siê bawiæ w uk³adanie puzzli ;)
Shan
Mam jeszcze jedno pytanie... Czy robe mo¿na po prostu uszyæ z ko³a? wyci±æ otwór na g³owê i otwory na rêkawy i zwi±zywaæ pasem?
Nidhogg
CYTAT(Shan @ 14:17 09.07.2010) *
Mam jeszcze jedno pytanie... Czy robe mo¿na po prostu uszyæ z ko³a? wyci±æ otwór na g³owê i otwory na rêkawy i zwi±zywaæ pasem?

Nie, bêdzie sie fatalnie uk³ada³o. masz ³adnie obja¶nione, jak uszyæ houupelande z pe³nego ko³a. Przy czym sugerujê, ¿eby ka¿d± æwiartkê kola sk³adaæ z dwóch kawa³ków, jak w Herjolfsnes nr. 63.
Rafa³
Yhm
Bêdziesz mia³ za du¿o zabawy z podk³adaniem brzegów (okr±g³e podk³ada siê fatalnie) i za du¿o materia³u zmarnujesz.
Nikodem
Czy to tak¿e jest robe:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...cesca_017_a.jpg (w³oski fresk 1452-1466)
http://www.medievaldesign.com/restricted/i...grande_1313.jpg (rekonstrukcja)

Je¶li nie to co i jak to szyæ?
Dariusz
Witam , mam pytanie czy robe zak³adano na przeszywkê , II po³. XV w.?

Borg
Czêsto widaæ, ¿e na zbroi, czêsto kolczudze maj± ¿o³nierze za³o¿one ró¿ne kurty. Zapewne te¿ mo¿na na pikowane ciuchy zak³adaæ. Z czego przy klasycznej przeszywanicy to wygl±da "misiowato" smile.gif
Dariusz
Witam,
czy tak± szatê wierzchni± jak maj± Ci panowie [ z lewej strony (zielony ) i prawej (czerwony z kusz± ) - ponacinan±] mo¿na by³o spotkaæ na ¦l±sku??? Szyje siê to normalnie jak robe?? Czy dobrze datuje na II po³. XVw.??

http://img545.imageshack.us/img545/6914/dfsdfi.jpg

Dziêkujê i pozdrawiam.
Basia
To raczej jest kurtka - rozciêta z przodu i prawdopodobnie ma ju¿ na sta³e uk³adane fa³dy w talii. Tutaj wystêpuje w wersji narzuconej na napier¶nik lub jak±¶ pe³niejsz± zbrojê (a wiêc wyciêcia zapewne w celu wyeksponowania tej¿e).

¬ród³o jest niemieckie, wiêc ¦l±sk raczej tak. Ale uwaga - datowane jest na lata 80. XV wieku.

W zasadzie mo¿na toto kroiæ z podstawowego wykroju robe, natomiast górê ma nieco bardziej dopasowan± i czêsto rêkawy s± g³êboko wkrojone, co wymaga zastosowania w rêkawie klinów, a tak¿e nieco wê¿sze i proste.

Proponujê jeszcze przejrzeæ sobie ten temat.
Oraz nieco wiêcej o ¼ródle - co prawda po niemiecku, ale zawsze mo¿na sobie poklikaæ w obrazki ;)
Dariusz
Witam, czyli szyæ to jak jack. Tylko jako ciuszek a zbrojê.

Dla strzelca i na okres RPK bêdzie pasowaæ???

Pozdrawiam
robert w. Wielki
Powinien siê nadawaæ. Ten twój jacket, to jak s±dzê, liweria, po polsku.
Basia
Mo¿esz szyæ te¿ z odciêciem w pasie - wtedy sfa³dowana bêdzie dolna czê¶æ - od pasa w dó³.
Ja to okre¶lam mianem kurtka, spotka³am te¿ siê z okre¶leniem "liweria" (w sumie to wypadkowa angielskiego okre¶lenia "livery jack" ;) ). Najczê¶ciej s³yszê okre¶lenie "liweria" w stosunku do ciuszka bez rêkawów, odciêtego w pasie, który ma mniej lub bardziej wyra¿aæ zale¿no¶æ nosz±cego od pana/sponsora/dowódcy (kolor czy naszyty znak/plakietka).

Mo¿na poszukaæ trochê miniatur na prze³om lat 60. i 70. z podobnymi kurtkami - ko³nierz bywa na nich ró¿nie konstruowany (b±d¼ nieobecny ;))
robert w. Wielki
Czyli, chodzi mi o to samo smile.gif Liweria przede wszystkim jako prto-mundur, w formie kamizelki, ale i jako szata wierzchnia z rêkawami. Dla mnie istotne jest ¿e, liweria jest strojem wierzchnim, i ma korpus krojony jak dublet. Pozdro.
Basia
Ja raczej bym siê sk³ania³a do wniosku, ¿e liweria to strój wierzchni, który ma wyraziæ przynale¿no¶æ s³ugi do pana, ale jednak nie niesie za sob± jaki¶ doprecyzowañ je¶li chodzi i krój. A wiêc liweri± by³by strój, który ciêty jest tak¿e i z 4 czê¶ci, np. ze zszywanymi w pasie fa³dami, je¶li pe³ni³by funkcjê liwerii w³a¶nie.
Tutaj dyskutanci doszli do wniosku, ¿e tym w³a¶nie krojonym "jak dublet" ciuszkiem jest kabat (co równa siê kurtce... A wiêc terminologia polskiej kostiumologii jak zwykle wszystko komplikuje ;))

Ale generalnie my¶limy o tym samym ciuszku ;)
robert w. Wielki
My¶lê ¿e tak bigsmile2.gif Ten z obrazu Dirka Boutsa , jednej z kwater z O³tarzam Eucharystii.
Dariusz
Witam.

Niestety ten ciuszek o który siê pyta³em nie mo¿e byæ szyty jak liweria, poniewa¿ nie uzyskamy takich fa³dowañ na plecach. Krój bli¿szy robe, mniej kloszowy z rozciêciami po bokach.
Borg
Mam problem. Przegl±daj±c obrazki z moich ukochanych lat 90tych XV wieku, natrafi³em na robkê (?) z zapiêciem z boku, na ramieniu.
Czy kto¶ widzia³ inne ilustracje z takim rozwi±zaniem (tak by widac by³o ca³o¶æ, fa³dy, d³ugo¶æ etc...), najchêtniej wcze¶niejsze....

Daria Malinowska
Ma kilka pytañ zwi±zanych z sukni± mêsk± przedstawion± po prawej an tej rycienie . W Gutkowskiej znalaz³am podobn± o nieco d³u¿sz± (przed kolanko , nr 176b) i zastanawia mnie czy to ta sama sukienka i forma robe ? Zaintrygowa³y mnie te¿ rêkawy . Czy to taka odmiana damskich bombardies ? Chcia³abym j± uszyæ ale poniewa¿ nie do koñca umiem j± sklasyfikowaæ nie wiem jak poci±æ materia³ . Wykroje na robe zamieszczone przez RItê z MTA s± obszerne u góry , rozszerzaj± siê po ca³o¶ci . A ta "sukienka" u góry jest dopasowana , sprawia wra¿enie rozszerzanej klinami , a jednocze¶nie do¶æ obszernej u do³u (przynajmniej u Gutkowskiej ) i zastanawia mnie czy mo¿na uzyskaæ tak obszerny i równomierny efekt przy u¿yciu zaledwie czterech klinów czy raczej powinnam wesprzeæ siê na Carlsonie ??

http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=18324

http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjol45.html
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjol44.html
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjol43.html
Borg
Korpus jak w cotehardie a nie jak w robie, bo to jaka¶ tam forma dopasowanej, pewnie pikowanej kurty jest.
Rêkaw lu¼ny zebrany pod nadgarstkiem. Kiedy¶ jak to próbowa³em szyæ, u¿y³em rêkawa "z rury" nie zwê¿aj±c go a¿ do tego za³amania po czym zszywaj±c odpowiednio i doszywaj±c mankiet.
Mam nadziejê, ¿e do¶æ jasno piszê jak co daj znaæ smile.gif
Daria Malinowska
Napisa³e¶ dosyæ jasno i zrozumiale . Mêczy mnie jeszcze tylko kwestia rozszerzenia jej . U¿yæ tylko 4 klinow ??

No i jeszcze jedna kwestia - góra . Ko³nierz jest zapinany na haftki ?? Nie dopatrzy³am siê tam guzików , a bez zapiêcia wydaje mi siê niemo¿liwo¶ci± zmie¶ciæ go przez g³owê .
Nidhogg
CYTAT(Daria Malinowska @ 09:48 02.09.2011) *
Napisa³e¶ dosyæ jasno i zrozumiale . Mêczy mnie jeszcze tylko kwestia rozszerzenia jej . U¿yæ tylko 4 klinow ??

No i jeszcze jedna kwestia - góra . Ko³nierz jest zapinany na haftki ?? Nie dopatrzy³am siê tam guzików , a bez zapiêcia wydaje mi siê niemo¿liwo¶ci± zmie¶ciæ go przez g³owê .

Przy czteropanelowym cotehardie mo¿na siê obej¶æ bez klinów, jak w sukni królowej Malgorzaty (za to mo¿na siê wspomóc sztukowaniem, ¿eby nie marnowaæ materia³u). Co do zapiêcia, to haftki s± bezpieczne i wygodne, zw³aszcza przyszywane na zmianê, ¿eby siê nie rozpina³y same.
Rafa³
Daria Malinowska
Pozostaje jeszcze kwestia rêkawa - gdzie zrobiæ szew ??
Borg
Po ³okciu. Przy wiêkszo¶ci ustawieñ rêki bêdzie siê ten "dzióbek" najlepiej uk³ada³ wtedy.
Shan
Witajcie,

Chcia³em zapytaæ siê, czy poprawne na pocz±tek XV wieku s± haftowane wzory na drogich (b±d¼ jakichkolwiek) materia³ach? Ostatnio u pani Gutkowskiej przewin±³ mi siê przed oczami fragment haftowanego jedwabiu z XIII wieku.

Otó¿ pytam, bo moje robe ma haftowany ko³nierz i poszerzane haftami rêkawy. Mogê przes³aæ zdjêcia, ale to po zajêciach ;) kupi³em je jaki¶ (do¶æ dawny) czas na allegro, do poprawek i by³em pewien, ¿e bêdê musia³ te¿ wymieniæ ko³nierz i te wciêcia w rêkawach. Niestety nie jestem ekspertem od materia³ów, wydaje mi siê, ¿e ca³o¶æ to aksamit.

Chcê wiedzieæ, czy zdarza³y siê takie haftowane elementy?

Za kilka godzin wrzucê zdjêcia, to na pewno pomo¿e oceniæ.
Laser
Zdarza³y siê. Konkretniejsz± odpowied¼ mo¿esz uzyskaæ dopiero po wrzuceniu zdjêcia.
Seraphinus
CYTAT(Shan @ 11:34 13.04.2012) *
Witajcie,

Chcia³em zapytaæ siê, czy poprawne na pocz±tek XV wieku s± haftowane wzory (...)

Mam wra¿enie, ¿e nie przejrza³e¶ tematu, w którym piszesz na stronie 5 Ewka mówi³a na ten temat, do tych haftów które posiadasz to i odpowiednia bi¿uteria by siê przyda³a i reszta dodatków "unaoczniaj±ca" status posiadacza haftu... ;)
Shan
Tak, przyznajê siê aniol.gif napisa³em trochê na szybko przed zajêciami, wybaczcie dunno.gif No i niestety oszuka³em trochê, mam tylko fotki do weryfikacji na Grunwa, ale uda³o mi siê wyci±æ ko³nierz, widaæ na nim ten pokrêcony wzorek, przy rêkawach wszyty jest taki sam. Innych zdjêæ niestety nie dam rady za³atwiæ, robka le¿y obecnie w niedostêpnym miejscu...
Laser
Weryfikacjê pewno przejdzie, ale czy jest poprawny to nie wydaje mi siê. Takich dziwnych szlaczków to raczej nie haftowali. Ja siê nie spotka³em. Popularne by³y jakie¶ elementy ro¶lin (lilijki, bluszcze), symbole religijne, scenki ca³e nawet (to raczej na sakiewkach), symbole heraldyczne i takie tam. I to te¿ nie wszêdzie i nie wszystko.
Shan
No w³a¶nie, to jedyny problem... Byæ mo¿e wymieniê po prostu to, co najbardziej widaæ, czyli ko³nierz. Dziêki za pomoc, pozdrawiam smile.gif
Witko
Mam robê mi-parti, rozcinan± z przodu na ca³ej d³ugo¶ci i zapinan± na haftki. Kupi³em metalowe guziczki i chcia³nym j± nieco upgradowaæ na Grunwald.
Przegl±daj±c siê ikonografiê zauwa¿y³em, ¿e wiêkszo¶æ robek z tego okresu jest rozcinane pod szyj± do wysoko¶ci mostka i zapinane na guziczki. Pytanie jest takie czy mogê sobie zszyæ przód przez ¶rodek zostawiaj±c rozciêcie pod szyj± i wszywaj±c guziczki? Czy bêdzie to historyczne?
Druga sprawa z tym zwi±zana to-to, jak zszyæ obie po³owy przodu: na zak³adkê czy podwijaj±c koñce obu stron do wewn±trz zszyæ krawêdzi± (co¶ jakby brzuszkami zszyæ dwie litery U)?
Tiberivs Petronivs Thvrinvs
Witam, chcia³em siê zapytaæ czy spotka³ siê kto¶ z houpelande na okres wojny 13-letniej i je¶li tak to prosi³bym o podes³anie jakiego¶ ¼ród³a na potwierdzenie.

pozdrawiam

Tiberivs Petronivs Thvrinvs
drzemik
Kiedy pojawi³y siê w robe rêkawy z rozciêciem w okolicy ³okcia?
Czy by³y ju¿ na prze³omie XIV i XV wieku?

Czy wystêpowa³y razem z rêkawami workowatymi?

(przeczyta³em ten temat, ale albo nie by³o tej informacji albo mi umknê³a)

Eh, jednak znalaz³em w tym temacie:
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...ost&p=74877 (1444)
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...ost&p=89825 (1416 - tu nawet i rozciêcie i worek)

Ma kto¶ wiêcej ¼róde³ na ten okres (powiedzmy 1380-1420)?
Uszat
Witam ja poprosilbym o jakis zrozumialy wykroj robe takiego ttypowego obozowego z XIV tak raczej z 2 polowy meskie. Z czego guziki do tego zrobic i jak?
robert w. Wielki
Pierwsza strona tematu angsad.gif o guzikach by³± mowa 1000 razy :P
Uszat
CYTAT(robert w. Wielki @ 13:39 05.01.2013) *
Pierwsza strona tematu angsad.gif o guzikach by³± mowa 1000 razy :P

Czytaj ze zrozumieniem na 1 stronei jest na wiek XV w dodatku bez rekawow
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.