Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Robe - wierzchnia suknia mêska
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Ludka
Witam!

Widzisz jak sie czlowiek zaglebia w ksiazki to glupieje, w kazdej inna rekonstrukcja jednej i tej samej sztuki odziezy. Mi sie to ciagle zdaza Ja bym uznala, ze w MTA pojawia sie blad rysownika i wzorowala sie na oryginale z nagrobka albo pomeczyla meilowo autorke ksiazki.

Ludka
Excalibur
krazownik
Jak na moje Danniels, to trudne i ma³o higieniczne warunki, które towarzyszy³y piechocie, przeszkadza³y w nienagannym utrzymaniu Robe o jaskrawych kolorach w dobrej formie i wybierano te ciemniejsze i na dodatek, jak na moje, to by³y bardziej praktyczne podczas dzia³añ wojennych. Je¿eli siê mylê to niech mnie kto¶ poprawi bigsmile2.gif
Pozdrawiam
krazownik
Mam pytanie. Jakie charakterystyczne cechy posiada³o Robe z obszarów Polski datowane na pierwsz± æwieræ XV w.? Bêdê BARDZO wdziêczny za wszelk± pomoc.
Pozdrawiam
Lipek
Mam ma³e pytanko jak to jest z Robami w Zakonie NMP czy by³y noszone czy nie je¶li tak to jakie kroje pytanie to zosta³o ju¿ zadane wcze¶niej ale nie ma na nie konkretnej odpowiedzi. Bêdê bardzo dzwiêczny za odpowied¼.

Pozdrawiam Lipek devil.gif

A wiêc.. ?
Marcin z Krakow
Witam Wszystkich
Z pytaniem do Was przychodzê smile.gif czy ktos moglby mi podaæ jak±¶ stronke ze zdjêciami strojów z 2-giej po³owy XV wieku bo ja i komputery to nie bardzo siê lubimy i jakos nie mogê nic ciekawego znale¶æ smile.gif
Z góry dziêkujê.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
To znaczy zabytków? Czy rekonstrukcji? Czy mo¿e jednak chodzi o ikonografiê? Jako podstawa: www.companie-of-st-george.ch I zdjêcia rekonstrukcji na ludziach i tablice pogl±dowe z rzetelnymi przerysami ze ¼róde³. Pozdrawiam
Gwyn
Marcin z Krakow
Dziêkujê serdecznie postaram sie zrobiæ z tego dobry u¿ytek smile.gif
Marcin z Krakow
A je¶li mogê to o jeszcze o co¶ zapytam smile.gif mam rysunki z ksi±¿ek "Ospray" i pytanie czy to jest dobre ¼rud³o? za³anczam taki rysunek a konkretnie chodzi mi o pana w czerwonym stroju z kusz±smile.gif
Marcin z Krakow
smile.gif Cos mi z tym za³anczaniem niezbyt posz³o smile.gif przepraszam
Marcin z Krakow
nie wiem co jest :/ wybaczcie ooo.....uda³o siê :0
EwKa
Dobrym zrodlem nie jest, bo to wspolczesna ilustracja ksiazkowa a nie obrazek z epoki w ktorej zyl taki kusznik. Po drugie to robe ja tam nie widze...kusznik ma na sobie doublet.
Marcin z Krakow
Ok dziêki za info smile.gif szkoda ¿e to niezbyt dobre ¼ród³o bo ³adne te rysunki smile.gif
krazownik
Owszem, rysunki s± ³adne, ale manuskrypty s± jeszcze lepsze...i to nie tylko pod wzglêdem wygl±du ale i wiarygodno¶ci
Lipek
Mam pro¶bê do wszystkich Frehowiczów, gdy¿ wraz z ilo¶cia przysfajnego meteria³u read.gif robiê siê coraz g³upszy crazy.gif. Odtwarzam Brata Zakonu NMP z prze³omu XIV/XV w i chcia³ bym sobie uszyæ Robê kloszow± zapinan± na haftki lub guziki czy taka "szata" bêdzie pasowa³a na prze³om XIV/XV i czy ewentualnie istania³y Roby wk³adane przez g³owê bez ¿adnych zapiêæ tylko z na³ym rozciêciem na g³owê ? dunno.gif Za wszelkie odpowiedzi uwagi porady i spostrze¿enia z góry serdecznie dziêkujê szczerba.gif .

Lipek
A wiêc czy kto¶ mnie poratuje jest to dla mnie bardzo wa¿ne...czy znajdzie siê kto¶ natyle rycerski.. bum.gif

Kruliczek
D¿emdobry. Ja mam takie pytania: jak d³ugie ma byæ robe? (do ud, do kolan)? i guziki - od szyi do ...... do k±d - do konca? czy moze tylko do pasa? dunno.gif
Muminek
A ja mam takie ma³e pytanie. Czy to robe na zamieszczonym przeze mnie zdjêciu jest w porz±dku? Autorka zdjêcia datujê strój na 1450 rok. Czy rêkawy s± odpowiednie? Czy materia³ (brokat) pasuje do tego stroju czy mo¿e uszyæ to z jakiego¶ innego materia³u? Na co to mo¿e byæ zapinane? Czy obszycie rêkawów i brzegu futrem nie bêdzie mrokiem? Czy tego typu robe mo¿na z³o¿yæ na we³nainy dublet? (z tego co wiem dublet by³ strojem spodnim i powinno siê jeszcze co¶ nosiæ)
Z góry dziêkujê za odpowied¼
Robe 1
Krystian
CYTAT(Muminek)
Czy tego typu robe mo¿na z³o¿yæ na we³nainy dublet? (z tego co wiem dublet by³ strojem spodnim i powinno siê jeszcze co¶ nosiæ)

Skoro piszesz, ¿e dublet jest strojem spodnim i co¶ powinno sie na nim nosiæ to w³asnie do tego s³u¿y ubiór wierzchni, którym jest min. Robe!!!

Prosze read.gif
krazownik
Z tego co wiem to na niektórych terenach d³ugo¶æ zale¿a³a od pozycji spo³ecznej, na jakiej siê kto¶ znajdowa³. Czym d³u¿sza, tym kto¶ by³ wy¿ej. Je¿eli siê mylê, to poprawcie mnie smile.gif Co do guzików to ja mam gêsto od góry do do³u.
Anna Bernadetta
CYTAT(Muminek)
Czy materia³ (brokat) pasuje do tego stroju czy mo¿e uszyæ to z jakiego¶ innego materia³u? Na co to mo¿e byæ zapinane? Czy obszycie rêkawów i brzegu futrem nie bêdzie mrokiem? Czy tego typu robe mo¿na z³o¿yæ na we³nainy dublet? (z tego co wiem dublet by³ strojem spodnim i powinno siê jeszcze co¶ nosiæ)

Hej!
Je¿eli staæ Cie na brokat z naturalnego jedwabiu oraz na prawdziwe futro na obszycia...? Robe jest ciuszkiem wierzchnim, wiêc stanowczo na dublet. Jednak zastanów siê nad doborem materia³ów na ca³o¶æ stroju ( czyli np. bardzo dobra gatunkowo we³na typu ambasador pod brokat; podszycie jedwabiem itd.) oraz nad ca³o¶ci± wygl±du swojej osoby, a nie tylko na ucztê smile.gif
A mo¿e gdzie¶ siê mylê...?
Ca³uski wszystkim -
AB
Korinka
Futro jak najbardziej, ale gatunek zaleza³ od majêtno¶ci danej osoby i tego czy by³ to strój codzienny czy bardziej elegancki - na szczególne okazje, przy czym czêsto (zazwyczaj?) ca³y ciuch by³ nim podszyty. Wydaje mi siê, ¿e sporo informacji na ten temat mo¿e byæ w ksi±¿ce "Ubiór w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów".
Co do brokatu to raczej nie bardzo, nie chodzi o to, ¿e go nie noszono w ogóle, ale staæ na niego by³o ksi±¿±t, królów itp. czyli bardzo ma³y u³amek spo³eczeñstwa... Zreszt± tak jak napisa³a Anna jest on baaaardzo kosztowny. W dodatku do stroju z takiego matreria³u ca³a reszta tak¿e powinna byæ bogata.

Pozdrawiam
Korinka
Lipek
Dziwne ale znowu niewidze odpowiedzi na zadane wcze¶niej przeze mnie pytanie czy mi siê wydaje czy poprostu zadalem glupie pytanie jak tak to mnie poprawcie ale to o co sie pytalem jest dlamnie wazne gdy¿ niechcê sobie szyc jakiego¶ syfu...

Pozdrawiam Lipek
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Na prze³om XIV-XV robe raczej zak³adane przez g³owê, na zasadzie skróconej houppelande. Albo bez stójki, albo ze stójk± wysok±, z ty³u prost±, w odró¿nieniu od pó¼niejszych, wszywanych trójk±tnie w plecy. Rêkawy szerokie trójk±tne ew. workowate, mo¿liwe lejkowate zakoñczenie mankietu. Wszytko opisane w Gutkowskiej na przyk³ad. Poszukaj 'Le livre de la chasse' Gastona Phoebusa je¿eli chcesz przyk³adów. Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Kolego Lipek, polecam http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3354&start=75
Temat strojow zakonnych byl walkowany tam. Z ikonografii polecam Madonne szafkowa z Klonowki. Wynika z niej jasno, ze zakonne szaty dlugie na przelomie XIV i XVw. byly krojone i szyte kloszowo, nie widac czy mialy stojke czy nie, bo broda zaslania. Co do formy kolnierza i sposobu jego wszycia to jesli takowy wogole byl to:
-kolnierz z tylu wszyty gleboko w forme trojkata
-sam kolnierz raczej niski jak stojka a nie wysoki i rozchylony jak lejek wokol szyji
Ze wzgledu na wystepowanie kaptura moze w niektorych przypadkach nie byc kolnierza (moda na noszenie kaptura owinietego wokol glowy nie byla tak popularna w srodowiskach zakonnych na pocz. XVw., przyklady takich praktyk mozna znalezc dopiero ok. 1450r.). Jesli kolnierza nie ma, to dekolt jest na tyle duzy, ze glowa przejdzie bez problemu.
Najprawdopodobniej wzorem moze byc jakis ze strojow z wykopalisk grenlandzkich z zaznaczeniem, ze nie moze byc zapinany na guziki (nawet rekawy). Szata musiala miec dlugosc "zakonna" wiec podejzewam, ze siegala kostek.
Muminek
Bardzo dziekujê tracker.gif za o¶wiecenie mnie w temacie materia³ów z których mogê szyæ robe. A czy ktos móg³by mi jeszcze doradziæ czy tego typu rêkawy pasuj± do robe z drugiej po³owy XV wieku? Chodzi mi dok³adnie o te rozciêci± w rêkawach. Czy co¶ takiego by³o czy mo¿e to fantazja krawcowej? Acha i jeszcze jedno pytanie czy robe z drugiej po³owy XV wieku by³o zapinane na guziki czy na haftki?
Z góry dziekujê za odpowied¼
Lipek
EwKa i Gwyn Dziêkuje wam Serdecznie heart.gif za udzielenie odpowiedzi (dziêki wam wiem teraz jak byæ historycznie poprawnym:D) jestem wam bardzo wdzieczny( i dzieki wam m±drzejszy

Pozdrawiam papa
Kruliczek
A ja mam jeszcze jedno malutenkie pytanie. Podszewka w robe ma byæ tego samego koloru, czy moze byc kontrastowa?
krazownik
Podszywka by³a zazwyczaj bia³a, lecz mog³a byæ równie¿ w kontrastuj±cych barwach wzglêdem koloru we³ny.

Pozdrawiam
EwKa
Mozliwosci finansowe oraz chec odtworzenia konkretnej postaci o konkretnej majetnosci przeklada sie wprost na kolorystyke i material:)
Blanchet to biala podszewka lniana-rozwiazanie najtansze. Jak cie stac to jest jeszcze barwny atlas lub tafta jedwabna. Inne rozwiazanie to futra od kota (nie radze stosowac, bo zemsta bedzie straszna!), krolika lub baranicy do lisa (byle nie piesca czyli srebrnego lisa.
Barchan bawelniany barwiony na dosc mocne kolory i kontrastowy wobec wieszchniej warstwy stroju wchodzi w gre przy odtwarzaniu osob srednio zamoznych, z terenu Slaska, Prus czy Malopolski od pierwszej cwierci XVw.
Kruliczek
ja jednak podziekuje i zostane przy lnie (choc i tak bawe³na u mnie jest duzo duzo tansza... jakies 4 z³ za metr bierz±cy) a co do futer to nie móg³bym... A juz napewno nie futro z Krulika devil.gif
Narion
Mam kilka pytañ do szanownych wspó³frehowiczów smile.gif:

1. Czy zamieszczony w za³±czniku strój (i wykrój do niego) jest to robe?
2. Je¶li tak, to czy nadaje siê na prze³om XIV i XV w dla rycerza zakonnego (mo¿e bez tych zdobieñ na dolnej krawêdzi, które wygl±daj± jak futro)?
3. Je¶li to nie jest robe, albo jest, ale nie wystêpowa³o w podanym przeze mnie przedziale czasowymi, to gdzie mogê znale¼æ potrzebny mi wykrój? ( w tym temacie takowego nie ma)

A oto i ciuszek:

Ciuszek

Wykrój

pozdrawiam
EwKa
1. postaraj sie przeczytac 6 stron postow ze zrozumieniem napewno dojdziesz do wniosku, ze szata z twego zalacznika nie jest krojona kloszowo, obszerna i przymarszczona w pasie...
2. nie nie nadaje sie na pocz. XVw. bo jest tak grubo po 2 pol. XVw. Tymbardziej dla zakonnego NIE, bo na obrazku masz mlodego lalusia a tak sie nie ubierali zakonnicy. Ja jednak polecam temat o strojach zakonnych...
3. gotowca nie znajdziesz chyba nigdzie, ni moze jakas pomoca posluza Ci stroje: http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/herjback.html
Tu masz suknie zakonne franciszkanskie:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...cloth/clara.htm
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/elizabeth.htm
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...oth/francis.htm
ale musisz sie troche spocic i samemu cos wybrac:)
Tunia
najgorsze jest to, ¿e na tej stronce podaj± to jako francuski mêski strój - z 13 wieku dunno.gif
fragmenty tej ksi±¿eczki, z której pochodz± te wykroje mam gdzie¶, szkoda, ¿e nie wiem gdzie, bo a¿ mam ochotê sprawdziæ co tam pisze ;)

pozdrawiam
Narion
Do EwKi:

Owe 6 stron postów przeczyta³em, ale na szyciu i krojeniu siê nie znam - wola³em wiêc zadaæ konkretne pytanie, tym bardziej, ¿e opis na stronie z której pochodz± za³±czone przeze mnie pliki, nie by³ moim zdaniem odpowiedni - co zreszt± potwierdzi³a¶ - sarkazm wiêc by³ nie potrzebny smile.gif
Temat o strojach zakonnych te¿ znam. Napisano tam z grubsza, ¿e rycerze zakonni preferowali d³ugie szaty, aczkolwiek jak sama piszesz w jednym z postów, ¿e robe by³o elementem stroju codziennego. Wydaje mi siê, ¿e w³a¶nie takie proste robe, z w±skimi rêkawami zak³adali równie¿ rycerze zakonni na wyprawy wojenne. Wykroju takiego robe nie znalaz³em jednak w w/w temacie. Zak³adam wiêc, ¿e to co opisywane jest w podanym przez Ciebie po¶cie jako tunika, to w³a¶nie jest robe... smile.gif

dziêki za pomoc i pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Narion, to po prostu nie jest robe i zdecydowanie nie jest to wiek XIII (jak napisali na tej stronce).
Pozdrawiam
EwKa
Wykroj robe jest na 1 stronie, zalaczyla ja Korinka. To tyle a propos szukania w temacie...
Po pierwsze-problem polega na tym, ze tu mowimy o robe jako bardzo konkretnej szacie przypisanej modzie burgundzko-francuskiej od ok 1430-1440r. Tobie chodzi zas o suknie zakonna czyli habit-w tym wlasnie chodzili Bracia Rycerze po domu. W polu, na zbroi obowiazywala ich "jaka" lub wappenrock. Nizsze grupy takie jak Polbracia lub knechci mogli nosic uproszczona forme robe-nie przecze. Ty pytales sie o Braci-Roba jest po prostu zbyt krotkim ubiorem aby mogli jej uzywac. Nie wystepuja zreszta oni w szatach krotkich na ikonografii z lat 1430-1480.
Po drugie interesuje Cie okres wczesniejszy niz okres wystepowania robe. Najwlasciwszym pkt-em wyjscia dla szaty zakonnej sa ubrania z zalaczonej przeze mnie strony Marc'a Carlson'a a NIE ROBE.
Nie wiem czy dosc naswietlilam problem:)
Narion
Ok. Dziêki za informacje.
Pozdrawiam smile.gif
Kruliczek
ja przepraszam, ale jeszcze powróce do tematu zwiazanego z rêkawami... brzmi ono tak: chcia³em zrobic sobie robe z rekawami bez tego "sciagacza", no to zeby takie cos uszyc to musze wzi±æ czwiartke ko³a i zszyæ - prawda? no ale moje pytanie jest takie: czy szew musi i¶æ na ³okciu i czy materia³ bedzie sie wtedy dobrze uk³±da³? (i jeszcze czy jak jest stójka to czy musi byæ taki trójk±cik jak w jopuli?) z góry thx
Alicja Marczyk
a ja mam pytanie coby drugi raz tego samego bledu nie popelnic:
czy moge uszyc robe z sukna, obszyc brzegi futerkiem i wyhaftowac drobny szlaczek nad futerkiem?
albo wersja druga: robe z sukna, bez futerka i wzorek (historyczny oczywiscie) wokol roznych brzegow?
bo jak na razie znalazlam tylko rekawy wyszywane w jakies kropeczki (lub czyms naszywane), a ze baaaaaardzo lubie haftowac to usiluje to robic na czymkolwiek... bigsmile2.gif
Roma
w³asnie, w³asnie, popieram pytanie co z tymi haftami??
Kruliczek
co do tych haftów to ja mam tylko takie cos takiego - z tym ze nawet dok³adnie nie wiem co ten cz³ek ma na sobie
Tunia
Biblia Maciejowskiego jako¶ mi siê cienkim ¼ród³em na
- robe
- pó¼ne
wydaje

anger.gif
Alicja Marczyk
hmmm... no wlasnie... bo ja mam nieodparte wrazenie ze wsredniowieczu to wszystko bylo haftowane, ale jestem wciaz zaskakiwanamam cos co moze byc haftem ale nie jestem pewna bo jest baaardzo slabo widoczne
pan z pieskiem na smyczy, w zielonym robe cus ma na dole(drugi obraz)
a pan w czerwonym?(pierwszy obraz): czy to jest robe? czy jest haftowane czy to tak tkany material? sadzac po wykroju na robe chyba ciezko byloby skroic material zeby wzor tak wygladal... nie wiem... prosze o sugestie:)
EwKa
W sredniowieczu nie wszystko bylo haftowane, ba! nawet mozna stwierdzic, ze niewiele bylo haftowane i byly to rzeczy ewidentnie zbytkowe. Dzieki temu sie zachowaly ale jest tez ich baaaardzo niewiele. W kostiumologi to ewenementy nie norma.
"Pan w czerwonym" ma robe z jedwabiu, po wzorze mozna przypuszczac, ze hiszpanskiego...
Pan z pieskiem w zielonej robe ma jakies czlaczki na dole ale sa zbyt slabo widoczne aby moc rozroznic czy to zaznaczony scieg czy jakis haft. Jest jednak zbyt biedny aby nosic hafty a miejsce na dole robe w warunkach lowow (te krzaki, wysoka trawa, galezie itp.) jest zbyt narazone na uszkodzenia. Hafty umieszczano w lepiej widocznych miejscach czyli w okolicach dekoltow lub na rekawach. Wloski pomysl z haftowaniem nogawic tez jakos do wyczynow sportowych najemnej sluzby mi nie pasuje. Takie haftowane ozdoby fundowali sobie patrycjusze, dworzanie z najblizszego otoczenia sluzby lub mozni i wladcy. W przypadku psiarczyka czy lowczego bylby to wyjatkowy przejaw zbytku. Nijak haft nie ma sensu na dole robe do gonitw za zwierzyna.
Odsylam do tematu o haftach w dziale Stroje-Ogolne...
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21...er=asc&start=45
Znajdziesz tam 3 przyklady robe pd-niemieckiej z konca XVw. haftowanej zlotem, jedwabiem i perlami.
Alicja Marczyk
ok:) dzieki, chodzilo mi raczej o meskie i z poczatku XVw, ale nie napisalam, wiem, przepraszam za niescislosc:)
wyszperalam jeszcze cos, to o czym pisalam, te rekawy wyszywane czyms.
do zalacznika 1: czy to robe? (meskie)
do zal. 2: czy to robe? (wole zapytac, bo kto nie pyta ten nic nie wie)
jedno i drugie ma cus na rekawach
EwKa
Jasli chodzi o robe z tapiserii (1420 dev sleeves), to jest to typowy przyklad dworskiego stroju. To, co wyhaftowane jest metalowymi blaszkami, perelkami i jedwabiem ma znaczenie w dworskiej grze milosnej-pisze o tym i Gutkowska i Huizinga w "Jesieni Sredniowiecza". Forma rekawa workowatego sprzyja tego typu dekoracji. Haft podlega scisle regulom heraldyki tzn. umieszczany jest po lewej stronie stroju (przynajmniej jego gl. czesc czyli dewiza czy emblem) w tym przypadku na lewym rekawie. Tak samo dekorowane sa rekawy damskiej houppelande.
Giermek Chaussera (1405 squire) moze miec stroj wyszywany metalowymi blaszkami. Na poczatku XVw. stosowano duzo ozdob brzeczacych czyli pasy z dzwonkami lub wlasnie metalowe blaszki naszywane na ubranie.
Jest to robe, dosc krotka, widac faldy zebrane pod pasem z dzwonkami. Ubranie podszyte jest futrem a otwarte rekawy ma podszyte czerwona tkanina (jedwab zapewne) i obramione waskim paskiem futra.

Znaleziono takie blaszki w Londynie-maja forme lisci i okragle uszko sluzace do przyszycia. Sa odlewane z cyny lub mosiadzu, maja tez forme blaszek z uszkiem z drutu. Moga byc zarowno czescia naszyjnika jak samodzielna ozdoba do aplikacji na sukno.

W obu przypadkach jest to jednak elita i ostrzegalabym przed syndromem "Diuka Burgundii", bo nawet do dworskich tancow te stroje sa zbyt wystawne...Wybor jednak nalezy do Ciebie:)
Alicja Marczyk
dziekuje za odpowiedz:)
czy moge jeszcze wykorzystac Twoja wiedze? jeszcze jeden zalacznik, niebieskie robe (zakladam juz ze to robe:)
to material taki wzorzysty?
upewniam sie tylko
EwKa
zapewne jedwab wzorzysty.
Piotr Paruch
Jak to jest z "kieszonkami" w mêskich robach z drugiej po³owy XIV wieku?
Marc Carlson opisuje na swojej stronie parê takich z Herjolfsnes: 42, 43, 45. Czy kto¶ zna przyk³ady na podobny okres z innego zak±tka Europy? Dot±d wydawa³o mi siê, ¿e to by³a kobieca moda. Choæ z drugiej strony, me¿czy¼ni te¿ przecie¿ pewnie nosili sakiewkê przy pasku pod robem...
EwKa
Tacuinum Sanitatis (kopia mediolanska), Psalterz Lutterell-a...

Tacuinum datowane jest na lata 1390-1400 a tuniki 38, 39 albo nie maja zadnej daty albo wiek ich okresla sie na lata 1380-1530, ew. 1420-1530 (metoda dat. izotopem wegla C14 jest nieprecyzyjna wciaz). Z ukladu stroju na sylwetce klienta w kramie krawieckim wynika, ze jest to taki sam konstrukcyjnie stroj jak egzemplarz z Grenlandii.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.