Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bitwa pod Grunwaldem (Grunwald) -> 11-13.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Soldier
no i po Grunwaldzie.
Chwila refleksji.
Po pierwsze - dojazd do poszczególnych chor±gwi i ogólnie do samego miejsca jako Grunwaldu pozostawia du¿o do ¿yczenia - to do organizatorów.
Drugie - wiem ¿e jest ciê¿ko kontrolowaæ siê w alkoholu ale widok pijanego "rycerstwa" przy wje¼dzie na miejsce obozowiska to co¶ co podnosi na duchu angsad.gif
trzeci± spraw± jest fakt ¿e do walki na polu zostali wystawieni ludzie którzy raczej nie kontrolowali swoej broni, swoich emocji ani nie potrafili zrozumieæ ¿e mog± innym zrobiæ krzywdê swoj± "têp±"?? broni±.
je¿eli chodzi o o sam± walkê to przypominam Panom rycerzom ¿e w wiêkszo¶ci walk rycerskich to by³y pojedynki miêdzy poszczególnymi rycerzami a nie starcia miêdzy kibicami i jednostkami Policji.
poza tym pojedynek przy chamskim remisie 3 do 1 to jest to co siê lubi.
a poza tym czemu niektórzy dowódcy na polu nie mieli che³mów??
cicho.gif
czwarta sprawa to faktem jest ¿e ca³y zlot odbywa³ siê za krótko. raptem pe³ne dwie doby ale syf i ba³agan jaki pozosta³ po niektórych obozach to dowód na to ¿e w przysz³ym roku powinien siê odbyæ tylko na bitwê i to bez uczty, budowania obozów i ca³ym zapleczem technicznym
pi±ta sprawa to TOI TOI-e wreszcie odpowiednia ilo¶æ smile.gif ale trzeba by³o polowaæ na kluczyk do niego najlepiej w jego pobli¿u smile.gif

ogólne odczucia??
Pozytywne z wyj±tkiem pijañstwa i braku kontroli walcz±cych.
poza tym ¿eby odsun±æ podejrzenia - te¿ walczy³em wiêc wiem z gruntu jak by³o.
A Je¿u sam podstêpnie zaatakowa³ nadstawiony miecz??? No to mo¿e traktat o tym napisaæ? proponujê tytu³: "Jak okiem miecz zaatakowaæ w przy³bicy bêd±c"

Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na nastêpnej imprezie

VIVAT VIVAT VIVAT NADREÑSKA!
Pok³ony dla Dzikiego wodza naszego krwwego i Misia sier¿anta jego
oraz dla wszystkich którzy szli po jedynej s³usznej stronie w obronie wiary i czci Panienki Naszej.
Kruku
CYTAT(Smok Migu¶)
My nie narzekamy, my dzielimy sie uwagami (...) Mamy zasade, to co dobre przywozimy ze soba, do tego dostalismy wspaniale towarzystwo :heart: , drzewo, opal :devil: , slome :spac: oraz kluczyki do toi toia :ass: , czy trzeba czegos jeszcze? :grin:

i s³usznie :)

w ramach konstruktywnych uwag (broñ bo¿e narzekañ ;) - nie wiem jak wygl±da³ sposób przydzia³u wspomnianych surowców, ale zasada 'kto pierwszy ten lepszy' jest trochê bolesna.

¶l±ska dotar³a do¶æ pó¼no (wiêkszo¶æ we czwartek rano, czê¶æ by³a wcze¶niej) i nie za³apa³a siê ju¿ na s³omê a ¿erdzie/deski do budowy ³aw/sto³ów by³y towarem mocno deficytowym. drewno na opa³ kupowali¶my w pi±tek od gospodarzy (mowa o gospodarzach z wioski) robi±c ¶ciepê.

my¶lê, ¿e mo¿naby podzieliæ zasoby proporcjonalnie wg liczebno¶ci chor±gwi i impreza jeszcze bardziej zbli¿y siê do idea³u ;P

pozdrówka
kruku
--
.

PS. there will be TP for everyone ;)
Gothfryd z Ravenscare
A ja mysle ze jak ktos organizuje impreze to ponosi odpowiedzialnosc. Co z wymogami ubezpieczen ? przeciez nikt tego nie sprawdza !!! Wszyscy wieszali kiedys z tego powodu psy na Malborku (ze psychole, ze niebezpiecznie), a Grunwald to swieta krowa!!!
£azarz
Witam.
Wedle ustawy o imprezach masowych organizator nie ma obowi±zku ubezpieczaæ i sprawdzaæ wszystkich czy maja wykupione NNW. Organizator imprezy musi natomiast wykupiæ polisê OC. Wysoko¶æ sumy ubezpieczenia jest wprost proporcjonalna do deklarowanej liczby uczestników. A czy masz polisê czy tez nie to ju¿ Twoje indywidualne podej¶cie do sprawy. Zamiast wieszaæ psy na Krzysztofie i B³a¿eju powiniene¶ podziêkowaæ im za wynegocjowanie z Wart± grupowego NNW na tak korzystnych warunkach, gdy¿ za zaledwie 10 z³ mia³e¶ sumê ubezpieczenia w wysoko¶ci 8.500 z³.

Pozdrawiam
Grzegorz
Smok Migu¶
Zapraszam do zajrzenia tutaj:
http://www.grunwald.olo.com.pl/
Nivelis
CYTAT
(...)jesli na cos narzekamy, to nie na to ze zebralismy klapsy, tylko na przypadki lamania pewnych regul, ktore zdarzyly sie.

nie no ok, rozumiem, nie o to mi chodzi³o. Zgadzam siê i przyznajê racjê co do kontroli wszystkich walcz±cych w chor±gwii. My te¿ nie znali¶my wszystkich walcz±cych z nami, by³o nas w koñcu ponad 60 'blacharzy'. My¶lê, ¿e kontrola miecznikowska by³a chyba w tym roku wszêdzie, obowi±zkowo. U nas by³a ju¿ w czwartek, bo wcze¶niej zaczêli¶my manewry. Co ciekawsze cz³owiek z dopuszczonym przez miecznika toporem zosta³ na bitwie wyrzucony za broñ. By³o jeszcze parê takich niedomówieñ miêdzy stra¿nikami. Pomys³ z spisywaniem ludzi i ich sprzêtu jest dobry, a kara za zmianê ekwipunku przed bitw± powinna byæ surowa. To mo¿e wykluczy³oby dziwne sytuacje.
Jestem te¿ za wprowadzeniem obowi±zkowych he³mów zamkniêtych (pe³na zas³ona). Kapalin nadaje siê tylko do ³ucznictwa. He³m krata ka¿dy wie jak zadzia³a³...

CYTAT
zwarta sprawa to faktem jest ¿e ca³y zlot odbywa³ siê za krótko. raptem pe³ne dwie doby ale syf i ba³agan jaki pozosta³ po niektórych obozach to dowód na to ¿e w przysz³ym roku powinien siê odbyæ tylko na bitwê i to bez uczty, budowania obozów i ca³ym zapleczem technicznym

oraz
CYTAT
¶l±ska dotar³a do¶æ pó¼no (wiêkszo¶æ we czwartek rano, czê¶æ by³a wcze¶niej) i nie za³apa³a siê ju¿ na s³omê a ¿erdzie/deski do budowy ³aw/sto³ów by³y towarem mocno deficytowym. drewno na opa³ kupowali¶my w pi±tek od gospodarzy (mowa o gospodarzach z wioski) robi±c ¶ciepê.

to zale¿y ju¿ tylko od dobrych chêci. Czê¶æ z nas by³a na grunwie ju¿ od 1 lipca. Do samej bitwy ciê¿ko pracowali¶my nad ca³ym obozem. Poniewa¿ by³y braki w drewnie i innym wyposa¿eniu kupili¶my mnóstwo narzêdzi, 30 kg gwo¼dzi i ciê¿arówkê drewna - ludzie z chor±gwii siê na to sk³adali (wbrew plotkom ¿e to przez nas inni nie mieli - by³o dla ka¿dej chor±gwii podzielone).
W niedzielê ci co zostali sprz±tali teren ca³ego obozu prawie ca³y dzieñ ¿eby nie by³o syfu.
Wystarczy chcieæ i ciê¿ko popracowaæ.

jeszcze co do mazowieckiej-nadreñskiej - pisa³em wczoraj, ale serwer pad³. ogólnie pad³ pomys³ roz³adowania napiêcia bitw± piwn±, albo urz±dzeniem jeszcze fajniejszego oblê¿enia wie¿y (trzeba bêdzie wiêcej jedzenia kupiæ ;D pozdro dla atakuj±cych mad.gif moro.gif bigsmile2.gif ). chyba do¶æ ju¿ agresji na polu bitwy???

jeszcze tylko pro¶ba - jak kto¶ ma namiary na zdjêcia z tegorocznego Grunwu niech napisze!!!
Pozytywny
Widze ¿e prawie wszyscy z Excalibura jak tylko sie pojawia to ci±gle o tej nadreñskiej i ci±gle sie z czegos t³umacz± chat.gif !!!!. A jak muwi stare przys³owie : Tylko winny sie t³umaczy. tongue.gif
Shiryu
CYTAT(Szypu³)
CYTAT(cashan)
Kto 2-3 lata temu chodzil w szyku???

Chor±giew Gdañska czyli Stach Sikorski - Berdysze (s³ynne SS Bedrysze) icon_mrgreen.gif

Pozdrawki icon_mrgreen.gif

Hmmm... Znajomy opowiada³ mi o tym, jak jakie¶ 2 lata temu walczy³ pó³torakiem (bez tarczy) i przez nieuwagê naci±³ siê na oddzia³ z berdyszami (otoczyli go i zaczê³o siê "wbijanie gwo¼dzi" bic.gif bum.gif ) - czy¿by to o nich mówi³?

CYTAT(Kamil Mieloszyk)
Co do prohibicji to do tej pory w pewnych kregach z nostalgi± wspominane s± krêgi w zbo¿u powsta³e jakie¶ trzy czy cztery lata temu..

UFO na Grunwie... hehehe.gif
CYTAT(Kamil Mieloszyk)
A propo, moja ¿ona nauczona do¶wiadczeniem wielu imprez, oraz wytrwa³o¶ci± mê¿a bigsmile2.gif wziê³a siê na sposób i kupi³a zatyczki do uszu /dostêpne w ka¿dej aptece/, sprawdzaj± siê.

Wyj±tkowo skuteczna metoda. Wprawdzie nie spa³em z czym¶ takim w uszach (nie ma jeszcze hakownicy, która by mnie przed ¶witem obudzi³a smile.gif ), ale faktycznie ¶wietnie t³umi± huk wystrza³u.

CYTAT(Smok Migu¶)
Grunwald tegoroczny byl jak dla mnie i mojej grupy wspanialy, szczegolne podziekowania naleza sie organizatorom za Jacka Kowalskiego

Podpisujê siê rêkoma i nogami!! heart.gif

CYTAT(Nivelis)
jeszcze tylko pro¶ba - jak kto¶ ma namiary na zdjêcia z tegorocznego Grunwu niech napisze!!!

S± na FREHA. http://www.freha.pl/index.php?showtopic=1085...düá#838
Lorina
Pozytywny napisa³:
"Widze ¿e prawie wszyscy z Excalibura jak tylko sie pojawia to ci±gle o tej nadreñskiej i ci±gle sie z czegos t³umacz± !!!!. A jak muwi stare przys³owie : Tylko winny sie t³umaczy."

Do Pozytywnego: Wcale siê nie dziwiê, ¿e biedne Excalibury siê t³umacz±, trochê ich zjechali¶my, wiec biedaki próbuj± co¶ powiedzieæ na swoj± obronê.

dunno.gif
Ale niewa¿ne. Ogólnie to my¶lmy pozytywnie i dobrze nastawiajmy sie na nastêpn± imprezê.
Pozdrawiam wszystkich zrzeszonych, a niezrzeszonych w szczególno¶ci!!! Do zobaczenia gdzie¶ w Polsce. heart.gif

VIVAT NADREÑSKA!!! king2.gif
Ludka
Witam!

Do autora ponizszego listu

Kochac to ty mojego bractwa nie kochasz, moglbys jednak zdobyc sie na obiektywizm. Czy to winna chlopcow z Pierwszej Choragwi Mazowieckiej, ze okazali sie lepsi od ludzi z innej choragwi, ktorzy od lat cieszyli sie slawa "nie pokonanch" czy "nie zwyciezonych".
Poza tym nie podoba mi sie, ze obwiniasz o to moje bractwo, ktore jak wiadomo jest jedna z najwiekszych, najlepszych i dysponujacych duza iloscia wyposazonia grupa re-enact w Polsce, ale 67 blacharzy, czyli tylu ile liczyla Choragiew Mazowiecka pod dowodctwem Artura Koczkowskiego, to my jeszcze sami nie jestesmy (niestety) wystawic.
Dlaczego nie czepiasz sie innych bractw, ktore walczyly w tej choragwii???
Pokonanie nadrenskiej to byl wspolny sukces tych wszystkich ludzi, ktorzy poszli do bitwy a nie jednego bractwa czy osob.

Ludka Excalibur

CYTAT(POZYTYWNY)
Widze ¿e prawie wszyscy z Excalibura jak tylko sie pojawia to ci±gle o tej nadreñskiej i ci±gle sie z czegos t³umacz± chat.gif !!!!. A jak muwi stare przys³owie : Tylko winny sie t³umaczy. tongue.gif
Pozytywny
Macie racje zabawa na Grunwaldzie by³a przednia nigdy jej nie zapomne.
A co do Excalibura to mo¿e pope³niam b³±d krytykujac ich bo wtedy krytykuje moich znajomych a w³a¶ciwie znajomego je¿eli Ludka znasz a moze i nie znasz Majdyka to spoko go¶æ i muj lepszy kolega szef.gif .
Kamil Mieloszyk
Co do drewna to i Mazowiecka i Nadreñska nie mia³y jak wiem z tym problemu. W obu przypadkach zakup zosta³ dokonany we w³asnym zakresie i by³o ok. Je¿eli chodzi o organizacje to proponuje przyjrzeæ siê Nadreñskiej. Jest wszystko, ¶wietnie zorganizowane, ja o koncercie Jacka Kowalskiego dowiedzia³em sie po 24, czyli po fakcie, ale nawet wiedz±c wcze¶niej i tak bym pewnie nie wyszed³ z uczty. Krótko mówi±c, moim zdaniem je¿eli jakie¶ bractwo tudzie¿ chor±giew ma pretensje do organizatorów odno¶nie uczty, lub drewna to ja sugeruje te "drobiazgi" za³atwiaæ we w³asnym zakresie a organizatorzy zaoszczêdzon± kasê niech przeznacz± np. na koncerty, inne atrakcje, dodatkowe 5-10 toy-toyów, extra piwo...
Odno¶nie pretensji Mazowiecka-Nadreñska, to wydaje mi siê, ¿e przynajmniej po czê¶ci s± uzasadnione, i bynajmniej nie kierowane konkretnie w strone Excalibura. Nie bêdê ich przytacza³ bo to chyba zbêdne. Bynajmniej skoro s± pretensje to i s± t³umaczenia, a byæ mo¿e i jakie¶ poczucie winy.

Ech Nadreñska, czemu¿ dopiero za rok icon_cry.gif
Cedric
nie ma sie co klococ i spierac spotkamy sie w gniewie, napijemy sie i kulturalnie bez zbednych wasni pogadamy sobie. Jezeli chodzi o to iz ludzie czepiaja sie excalibura to wytlumaczenie jest banalne dowodzil Artur jak wiadomo glowny "excalibur" dlatego wszystkie inne ekipy z jego choragwi podciagane sa pod niego. No to wszystko.
Wotawa
CYTAT(Kamil Mieloszyk)
Je¿eli chodzi o organizacje to proponuje przyjrzeæ siê Nadreñskiej.

To mo¿e niech nadreñska organizuje ca³± imprezê? icon_wink.gif
Wotawa
Acha, jeszcze jedno:
Skoro i tak wszystko jak piszesz trzeba za³atwiaæ samemu, to co w³a¶ciwie zapewniaj± organizatorzy?
Tak sie tylko pytam, bo kto wie, mo¿e kiedys cz³owiek postanowi siê wybraæ i chcia³by wiedzieæ.
A, ¿e wybraæ sie nale¿y to wiadomo.
Wszyscy wielcy Krytycy Grunwaldu je¿d¿± na niego jako¶ bez wiekszych wyrzutów sumienia, wiêc akurat ich opinia jako¶ mnie nie interesuje. Jakby im sie nie podoba³o to by nie je¼dzili.

Tylko nie rozumiem.
Co zapewnia wa³¶ciwie organizator, a co trzeba sobie zapewniæ samemu?
No i jaki jest w³a¶ciwie sens finansowy tej imprezy?
Stowa¿yszenie nie jest chyba "non profit"?
Tak siê tylko pytam, bo dla uczestnicy te¿ w koñcu maj± z tego korzy¶æ. Mianowicie tak±, ¿e mo¿na sie w duzej bandzie pook³daæ po g³owach. A to nie jest ³atwo osiagalne.
Kamil Mieloszyk
Jaki Grunwald jest ka¿dy jego uczestnik wie, to ¿e mo¿na tam ujrzeæ najró¿niejsze "kwiatki" te¿ jest oczywiste - jak to w wielkich skupiskach ludzkich. Co do finansowych stron imprezy i Stowarzyszenia to ich nie znam wiêc siê nie wypowiadam. Szczegó³y dotycz±ce zesz³orocznych problemów finansowych zosta³y za¶ podane do wiadomo¶ci publicznej.
Co powinien zapewniæ organizator? hmm dobre pytanie, wzi±wszy pod uwagê to co sta³o siê w zesz³ym roku, na ten rok zapowiadano brak wszelkich przyjemno¶ci, tymczasem ja osobi¶cie zosta³em bardzo mile zaskoczony /koncerty, niezapowiedziane piwo i jedzenie.../. Wed³ug mnie organizator powinien zapewniæ ubezpieczenie, sanitariaty i teren pod impreze, drewno do budowy obozu. Ca³a reszta mo¿e byæ a nie musi. Jak sam zauwa¿y³e¶ jest to jedyna tak du¿a impreza w Polsce i sam ten fakt powoduje ¿e ludzie na ni± przyje¿d¿aj±. Koncerty bywa³y lub prawie ich nie by³o, uczty bywa³y lub ich nie by³o, drewno bywa³o w ró¿nych ilo¶ciach itd mo¿na przytaczaæ dalej, ale nie o to chodzi. Pomimo tego impreza cyklicznie siê powtarza, a co najwa¿niejsze coraz wiêkszego do¶wiadczenia nabieraj± nie tylko organizatorzy, ale równie¿ grupy przyje¿d¿aj±ce. Do¶wiadczenie pokaza³o ¿e lepiej nie zdawaæ siê na ³askê i nie ³askê organizatorów, dlatego te¿ w Nadreñskiej jest drewno chocia¿ gdzie indziej go nie ma, jest wspania³a uczta, jest muzyka grana na ¿ywo oraz inne atrakcje. Wszystko to jest przygotowywane wspólnie przez bractwa zjednoczone pod jedn± chor±gwi±. Jest to nie tylko przyk³ad dobrej organizacji, ale rownie¿ dobrych stosunków panuj±cych wewn±trz chor±gwi, dla mnie osobi¶cie jest to kolejny powód ¿eby tej imprezy nie omijaæ.
Zorganizowanie ca³ej imprezy przez Nadreñsk± mog³oby przerosn±æ nasze skromne mo¿liwo¶ci, chocia¿ kto wie icon_wink.gif
Wotawa
Organizatorzy nabieraj± do¶wiadczenia tak ju¿ od od o¶miu lat chyba.
Nie mylê siê? icon_wink.gif.
Liceum i studia mo¿na skoñczyc przez ten czas.
Zreszta podobnie bywa na wielu imprezach.
Cz³owiek patrzy i dziwi siê:
Jak to do licha mo¿liwe, ¿e w tym roku znowu nam to a to nie wysz³o?!?
(np. permanentny brak ³aweczek lub uczciwego miejsca do posiedzenia u nas na £êczycy - oczywi¶cie tym razem sie to zmieni icon_wink.gif ).

Organizacja to zdecydowanie jedna z naszych specjalno¶ci narodowych.
Tak sobie ludziska siedz± i gadaja. "No tak tym razem nauczyli¶my sie czego¶ nowego, stale siê uczymy".
Ale co z tego? Sze¶æ lub osiem lat to kupa czasu. Przez ten czas niektórym dzieci wyros³y i posz³y do szko³y, a niektórzy zrobili studia. To ca³a epoka.

Tak siê zastanawiam ilu lat potrzeba by¶my wszyscy sie "nauczyli" wreszcie.
¯eby by³o jasne - my¶lê o problemie ogólnym, charakterystycznym dla wielu imprez.
Kamil Mieloszyk
Masz racje.
Dlatego najlepiej po prostu za bardzo nie liczyæ na organizatorów, szczególnie jak gdzie¶ siê jedzie na tydzieñ bigsmile2.gif
Smok Migu¶
CYTAT(wotawa)
Acha, jeszcze jedno:
Skoro i tak wszystko jak piszesz trzeba za³atwiaæ samemu, to co w³a¶ciwie zapewniaj± organizatorzy?

Zapewnili to samo miejsce, drewno na budowe obozu, pogode (taka jak co roku), toi-toie, wode, prysznice, sprowadzili olbrzymia ilosc kramarzy, koncerty (w tym wspanialy Jacka Kowalskiego), msze w kaplicy pobitewnej oraz opieke medyczna. Jak dla mnie i mojej grupy bylo to wystarczajace, zeby dobrze sie bawic i wrocic do domu zadowolonym. Powtarzam, to co dobre trzeba przywiezc ze soba, dotyczy to zarowno wyposazenia obozu jak i samopoczucia.
MacDwain
Witam.Wiem ¿e tem agresji na G ju¿ jest dawno wygas³y ale chcia³em tu pokazaæ zdjêcia mojego he³mu po konfrontacji z bia³orusiñska siekierk± smile.gif
zajrzyjcie na http://www.powiat.mielec.pl/bractwo/ aa tam pod szyldem Grunwald 2003 dostepne sa fotki mojego biednego he³mu face4.gif
i niech mi ktos powie ze to by³a têpa broñ!!
Wotawa
A ja mia³em pretensje do Malborka o he³my garnczkowe i salady....
Grunwald ewidentnie te¿ nabra³ cech imprezy niedatowanej.
Wikingów tylko mi brakuje. Byli jacy¶?

Oficjalnie przepraszam Malbork.

Widaæ tak to ju¿ jest z tymi imprezami. Wszystko OK, w koñcu ka¿dy robi takie imprezy jakie mu odpowiadaj±, tylko nie piszcie, ¿e jest to impreza datowana. Poza tym ju¿ siê wyluzowujê i idê sobie na spacer.
¯adnych pretensji. Ka¿dy siê bawi jak lubi.
Poddajê siê.
Bartko z £om¿yñca
CYTAT(wotawa)
Wikingów tylko mi brakuje. Byli jacy¶?

Byli.
W chor±gwi...hmm.. litewskiej? Chyba, ale w jakiej¶ byli.
Nie dam g³owy, ze wikingowie, ale wcze¶ni icon_wink.gif
Ludka
Witam!

Moim zdaniem organizator zapewnia minimum niezbedne do przetrwania. A o cala reszte nalezy zatroszcyc sie samemu, trudno wymagagac, zeby glowni organizatorzy zapewniali niezliczone ilosci drewna czy gwozdzi. Mi wystarczy ich zgoda na to bym mogla wybudowa sobie wieze czy kupic drewna czy realizowac wlasnych inne pomysly.
Przyklady podane Nadrenska, Mazowiecka pokazuja, jedynie, ze tylko duze i nie wszystkie choragwie potrafia czy chca sie zorganizowac.
A pytanie do ludzi z Nadrenskiej byly w koncu u was te warsztaty wykonywania nakryc glowy???

Ludka Excalibur

PS. Do Pozytywnego Majdyka niestety znam.

PS. Do Cedrika pozdrowionka z "Australii"
smile.gif))
Jaros³aw (Gêsik)
Rozpatrywa³ kto¶ kiedy¶ tak± my¶l aby wprowadziæ na Grunwaldzie pewn± rotacjê chor±gwii? Chodzi mi o to aby ka¿dego roku dana chor±giew spotyka³a siê w polu z inn± ni¿ w roku poprzednim, mo¿e zapobieg³oby to eskalacji agresji? Tak sobie tylko rozmy¶lam....
MacDwain
Ale to ca³a zabawa caly rok szykowaæ siê ponownie na bia³orusinów. I nie mówie tutaj o ostrzeniu toporów ale o obmy¶laniu szyku i gromadzeniu ludzi etc. Nie odbierajcie nam tego! tears.gif
Jaros³aw (Gêsik)
Ha... no teoretycznie siê z Tob± zgadzam MacDwain ale mo¿na te¿ na spojrzeæ z innej strony.
Pomy¶lmy, zawsze lepiej sz³o Nadreñskiej, w tym roku po zastosowaniu przez Mazowieck± innej taktyki to jej posz³o lepiej. Za rok Nadreñska pomna nauki wymy¶li co¶ aby zniwelowaæ to dziêki czemu w tym roku Mazowiecka mia³a prewagê. I tak w kolo Macieju, chodzi mi o to ¿e chor±gwie czasami my¶l± tylko o jakim¶ jednym elemencie, który w danym roku ma im daæ przewagê zamiast pomy¶leæ o jakim¶ uniwersalnym szkoleniu, które bêdzie mo¿na zastosowaæ do ka¿dej sytuacji. S± owszem wyj±tki, sam widzia³em jak ¦l±ska trenowa³a szyk ju¿ w na pocz±tku kwietnia w Toszku.
Wiem ¿e ka¿dy chcia³by dostaæ na przek±skê bia³orusinów bigsmile2.gif , ale rotacja te¿ mog³aby byæ ciekawa a z pewno¶ci± by³aby urozmaiceniem....
Bu³a
Pozdrowienia...... nieobra¼cie siê za to co napiszê ale jak czytam czê¶æ postów to chyba naprawdê ludzie niemaj± co robiæ jester.gif . Czê¶æ ludzi jedzie po ch³opakach z Bia³orusi i opowiada ¿e to "barbarzyñcy", "mordercy" itp itd..... ale to s± opowie¶ci, ¿e tak powiem g³ównie z bitwy ukierunkowane emocjami. Powiedzcie mi z rêk± na sercu czy który¶ z was ogl±da³ b±d¼ rozmawia³ z ch³opakami (mówiê tu o "templarach z którymi mieli¶my sianokosy szczerba.gif ). Pozatym to z Bia³orusi przyjecha³y chyba 3 lub 4 bractwa wiêc mo¿e bêdziemy mówili o konkretnych bractwach crazy.gif a nie walili narodowo¶ciami.

Co do twego Shiryu postu o teleportacji trzeciego tiemplara to chyba zadob¿e niewidzia³e¶, niepos±dzam Ciê o konfabulacjê ale je¶li niewidzia³e¶ dobrze to nierozsiewaj plotek proszê bo ani Tobie ani nikomu innemu nieprzynosi to chwa³y.

Koleina odpowied¼ na pytanie co z tym rannym w nocy po wystrzale czego¶ tam bic.gif (o dziwo nikt z Mazowieckiej nie odpowiedzia³, a odpowiada z Mzowieckiej Sola yes.gif ). Cz³owiek ten czuje siê lepiej i jest oki ju¿ z nim (pozdrawaim go jak i jego rodzinê i kompanijê zacn±).

Jedziecie tak po organizacji tego Grunwaldu, niestety widzê ¿e z roku na rok jest gorzej ale panie i panowie B³a¿ej i Krzysztof staraj± siê bardzo i to widaæ. Niewiem, które z was robi³o turniej b±d¼, próbowa³o zrobiæ fajny obóz.... ja to robi³em (niestety ze ¶rednim skutkiem, ale w przysz³ym roku bêdzie lepiej irish.gif ), ale bez waszej pomocy i udzia³u (wiêkszo¶æ na gotowe chce przyjechaæ i niewidzi tego co jest zrobione, a to co niewysz³o)to wyjdzie du¿a ass.gif . Co do obozów u konkretnych chor±gwi to wydaje mi siê, ¿e ka¿dy obóz minimum mia³ i ten kto chcia³ to móg³ postaraæ siê zawczasu o to czego potrzebuje.

I kolejne sprostowanie bic.gif umawiali¶my siê z Nadrensk±, bêdziemy siê bili tak z "muzyczk±" bo i oni i my mieli¶my ochotkê powalczyæ i uwa¿am ¿e by³o fajnie ( Mazowiecka Sola ). Co do walki z tiemplarami równierz uwa¿am ¿e by³o mi³o love3.gif , g³askalismy siê z nimi bic.gif , a oni nam niebyli d³u¿ni moro.gif bum.gif . Mam nadziejê i¿ w przysz³ym roku równierz powalczymy i z jedn± i z drug± chor±gwi± bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif .

Na koniec chcia³bym pozdrowiæ wszystkich których znam blinkie.gif obozow± piosenk± :

Cebula, cebula, czosnek zbudujemy sobie.......

i do nastêpnych sprostowañ bum.gif

G³ówna swinka.gif obozu Mazowieckiego Sola.

PS: Ostatnie sprostwanie cool.gif z tego co wiem to nie Nadreñska atakowa³a wie¿ê Pierwszej Mazowieckiej........
Bu³a
Sorrki...

Cebula, cebula, czosnek, czosnek zbudujemy ..........
Marek Hilgendorf
Niech i ja wtr±cê swoje 3 grosze do ogólnej dykusji.

Grosz nr 1: Bia³oruskie siekierki.
Odnoszê nieodparte wra¿enie, ¿e niektórzy ludzie uwa¿aj±, ¿e "co wolno wojewodzie...". Otó¿ chcia³bym zauwa¿yæ, ¿e krytykowanie os³awionych ju¿ siekierek jest krzycz±c± hipokryzj±!!! My (czyt. Polacy) od lat u¿ywamy choæby toporów koniñskich, których uderzenie jest baardzo niebezpieczne- wiem co mówiê. Sam mam kacprowe ustrojstwo, a i niejednokrotnie oberwa³em czym¶ takim. Podobnie sprawa ma siê z buzdyganami nagminnie robi±cymi dziury w tarczach na wszystkich bitwach. Czyli, ¿e nam wolno, a im nie??? Nied³ugo Bia³orusini bêd± zapraszani pod warunkiem, ¿e do walki wyjd± uzbrojeni w puchowe poduszki....choæ pewnie i tak daliby nam wp.....dol.

Grosz nr 2: Rze¼nia
I znowu ci przebrzydli Bia³orusini.......
Spêdzi³em ca³± sobotni± noc rozmawiaj±c z bia³oruskimi templarami- wszyscy zgodnie twierdzili, ¿e naszych daje siê ³atwo pokonaæ, bo s± niezdyscyplinowani, m¶ciwi i zupe³nie bezpodstawnie przekonani o w³asnych wyj±tkowych umiejêtno¶ciach w pos³ugiwaniu siê broni±. By³em ¶wiadkiem rozmowy 2 jegomo¶ci pod TOI TOI-em, w którym kontemplowa³em sens ¿ycia. Otó¿ ca³kiem jawnie umawiali siê, ¿e cytujê "na bitwie zajebi± Ruskich" z zemsty za pora¿kê odniesion± na pi±tkowym bugurcie. Dopuki takie warcho³y i pyskacze bêd± walczyli na Grunwaldzie dochodziæ bêdzie, ¿e tak górnolotnie powiem do eskalacja przemocy. I nie tyczy siê to tylko staræ ze wschodnimi s±siadami, a przede wszystkim z naszymi- Bia³orusini w odró¿nieniu od masy naszych potrafi± siê obroniæ.

Grosz nr 3: Salady
Wszyscy wiemy ( bo powinni¶my wiedzieæ), ¿e salada pojawi³a siê we W³oszech w 1407 roku. Pierwsza o niej wzmianka w Polsce to 1414, w Niemczech za¶ 1418 (dok³adnie nie pamiêtam, ale pó¼niej ni¿ u nas). Wielu ludzi z RR twierdzi, ¿e salady s± anachroniczne w stosunku do Bitwy Grunwaldzkiej. Otó¿ my¶lê (opieraj±c siê na zdaniu Nadolskiego, Kwa¶niewicza i innych, którzy znaj± siê na tym lepiej ni¿ taki przeciêtny absolwent historii jak ja), ¿e salada z jednofolgowym prostym nakarczkiem jest jak najbardziej na miejscu. Z tego co wy¿ej napisa³em wzmianka z 1414 nie oznacza, ¿e wcze¶niej nie by³o salad na naszych terenach- zw³aszcza, ¿e trudno te¿ uwierzyæ, ¿e Niemcy poznali ten he³m pó¼niej od nas, co wynika³oby ze ¶lepiej wiary w s³owo pisane. Pamiêtajmy, ¿e do naszych czasów dotar³o zaledwie 5 % ¼róde³ pisanych z XV wieku. Na formu³owanie kategorycznych wniosków na ten temat jeste¶my troszkê za "mali". M±drzejsi i bardziej Obryci ludzie (Nadolski) stwierdzili, ¿e salada na polu grunwaldzkim mog³a siê pojawiæ, choæ oczywi¶cie nie w masie i powszechnie. To tyle.

Tekst o saladach nie ma na celum zwyk³e na tym forum dopieprzenie komu¶, ale mam nadziejê, ¿e porawi samopoczucie wszystkim "prze¶ladowanym" saladziarzom (ale¿ to nie³adnie zabrzmia³o)
Wotawa
CYTAT(Marek Hilgendorf)
M±drzejsi i bardziej Obryci ludzie (Nadolski) stwierdzili, ¿e salada na polu grunwaldzkim mog³a siê pojawiæ, choæ oczywi¶cie nie w masie i powszechnie. To tyle

Noo jest to wygodna banialuka w której cieple mozna ogrzewaæ swoje leniwe kosteczki.
Uwielbiam powo³yywanie siê na Nadolskiego bez podania cytatu. Pewnie, ¿e Nadolskiemu nikt nie podskoczy, a co tam sobie pisa³ lub czego nie napisa³, to ju¿ inna sprawa. Nie strasz nas tym Nadolskim, tylko dawaj konkkrety.
Polecam wynurzenia na ten temat zawarte na tym forum w odpowiedni m temacie.
Wynurza³ sie towarzysz Rajtar. Warto zwóciæ uwagê na wypowiedzi odnosz±ce siê do subtelno¶ci celata-salada itp.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=97...der=asc&start=0

Dla he³mów garczkowych na G. te¿ mamy jakie¶ po¶wiadczenia Nadolskiego?Ûüs'
Marek Hilgendorf
To znowu ja.
Garnki....có¿- na polu grunwaldzim prawie na pewno ich nie by³o- bo cholerstwo niewygodne i wiele lepiej od przy³bicy nie chroni, poza tym nie na kieszeñ przeciêtnego rycerza powo³anego pod broñ na expeditio generalis. Mam w sobie jednak na tyle pokory, ¿e nie podejmê siê stwierdzenia, ¿e absolutnie ¿aden z 50000 ludzi, którzy 15 lipca 1410 roku naparzali siê pod Tannenbergiem nie uzna³ za stosowne przywdziania gara po dziadku. Co zamo¿niejsi i znaczniejsi rycerze urzywali wielkich he³mów d³ugo po 1410 roku- fakt, ¿e dla celów g³ównie presti¿owych, jak mogê s±dziæ.
My¶lê, ¿e jak kto¶ ma taki kaprys to niech sobie za³ada wielki he³m na Grunwald- najlepiej z ma³± ³ebkê pod spodem. Przegiêciem natomiast s± oczywi¶cie XIII wieczne kandelabry templarów.
Co do salady-post±pi³em oczywi¶cie bardzo nierozwa¿nie nie zamieszczaj±c odpowiednich cytatów- w tym miejscu to szczególnie niebezpieczne. Wkrótce naprawiê swój b³±d, a w przypadku, je¶li oka¿e siê, ¿e siê pomyli³em odszczekam wszystko na czworaka pod ³aw±- ja równie¿ nie mam monopolu na wiedzê.....ale zawsze jaki¶ malkontent siê znajdzie. Pozdrawiam Wotawo- mam nadziejê, ¿e kiedy¶ bêdziemy mieli okazjê porozmawiaæ na te pasjonuj±ce tematy bezpo¶rednio, a nie tylko tu.
Bu³a
Co do garnka i tiemplarów i Grunwaldu to prawda, no ale niestety przeciêtny zjadacz chleba widz±c dowolny krzy¿ na tunice lub innym nakryciu wierzchnim i tak powie ¿e to KRZY¯AK, wiêc ani nie bronie, ani niechcê polemizowaæ na takie tematy. Ale wydaje mi siê jest to mniejsze przegiêcie ni¿ vikingowie szczerba.gif .

Pozdrawiam bum.gif
Olek
No ale ciê¿ko sugerowaæ siê opini± "przeciêtnych zjadaczy chleba". Dla nich XIII w. templariusz to krzy¿ak w kasku, kolczatce z szabl± i metalowymi spodniami... Z ciekawszych wypowiedzi turystów przytoczê jeszcze jedn± ciekaw±, kiedy to ba¿ancie pióro w XVII w. czapce kumpla nazwano "piórem z pawiana" aaa.gif
JackyQ
CYTAT(wotawa)
Tak sobie pomy¶la³em, ¿e na tym forum to mozna bardzo duzo fajnych rzeczy znale¼æ. Jednak jak kto¶ sie uprze, ¿e uwielbia saladê to bedzie w niej siê pcha³ i miêdzy Wikingów.
Tak to ju¿ bywa.
mad.gif

Hmm.
W sumie to niezly pomysl :!:
Zawsze chcialem pojechac na Wolin blinkie.gif podobno niezla impreza bic.gif
A jak by to wygladalo wsrod rzymskich legionistow hehehe.gif
Moglo by chyba przejsc cool.gif w koncu te kilka (nascie) wiekow blinkie.gif
Gloria z Krakowa
Hmm... Czy to znaczy, ¿e jak kto¶ wyjdzie a turniej z zygmuntówk±, w p³ycie gotyckiej i sz³omie wielkopolskim, to bêdzie prezentowaæ sob± ca³± nasz± historiê, a wiêc bêdzie przez to lepiej postrzegany? devil.gif
Kamil Mieloszyk
Zapewne na niektórych turniejach mo¿e byæ to tak postrzegane bigsmile2.gif
Marek Hilgendorf
JackyQ- w¶ród legionistów jak najbardziej. Salada w koñcu przypomina jeden z typów he³mu z okresu pó¼nego cesarstwa. Zdejmiesz skórê z p³atów- ju¿ masz lorica segmentata. Powycinasz dziórki w butach i caligae gotowe. Tylko pteriges dla ochrony jajec musia³by¶ dorobiæ- ale to ¿aden problem. A tak powa¿nie. Na Wolinie nie, ale na Cedyni przy odrobinie szczê¶cia da³oby siê przemyciæ saladê- najlepiej wystêpuj±c z odkrytym ow³osionym torsem- nasi poganie uwielbiaj± takie mroczne egzempla¿e. Pozdrowienia!!!
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Wy sie tu smiejecie, a mojemu znajomemu na Cedyni pare lat temu komisja d/s stroju wpuscila basinet. Serio.

Jak to sie mowi, troszka smieszno, troszka straszno...
Remko £ysy
S³uchajcie, s³uchajcie (czytajcie?)

Usilnie poszukujê zdjêæ Chor±gwi Mazowieckiej. Szczególnie tych grupowych, robionych po bitwie przed obozem. Je¶li co¶ macie, to dajcie znaæ. Proszê. Dziêki.
Bu³a
No dobra ale pod Tannenbergiem by³y dwie Mazowieckie? bic.gif
Remko £ysy
Chodzi o Mazowieck± z Excaliburem
Thomas
Cze¶æ "Kruku"!

Chyba co¶ nie tak z t± Wasz± stron±. Pojawiaj± siê male zdjêcia. Po wyborze jednego z nich owszem otwiera siê du¿a rama, ale zostaje pusta. Wczym tu rzecz?

z powa¿aniem - Thomas (Regensburg/Ratyzbona, dnia 9.8.2003r.)
Bu³a
Tutaj jest stronka ze zdjêciami naszych braci ze wschodu. Chodzi o Grunwald oczywi¶cie : http://grunwald.iatp.by/excurs.htm
Smok Migu¶
Wygrzebalem nowa strone z fotkami z Grunwu 2003: http://www.interhome.com.pl/shadow/grunwal...2003/index.html
Smok Migu¶
Wygrzebalem nowa stronke o Grunwie 2003: http://www.interhome.com.pl/shadow/grunwal...2003/index.html
Semko
Co do koni na G. Bylo kilka fajnych momentow, szczegolnie jak tak wpadli w siebie i zrobili mlyn. generalnei jezdzic umieja niezle, aczkolwiek pojecie o sredniowieczu maja raczej zadne.

Co do naszych wystepow na grunwaldzie. Najpierw dla wyjasnienia dodam ze to nie Smocza jezdzi tylko Ksiazeca Druzyna, projekt kilku bractw, o otwartej formule.

Bardzo chcemy wystapic na grunwaldzie, jednak jest kilka problemow:

1) Najpierw musimy poszkolic konie zeby sie nie baly takiego tlumu i wybuchow.
2) Zrobic XV wieczne show zeby to jakos wygladalo, a nie taka bezladna gonitwa. Do tego potrzebny jest czas. No i fajnie by bylo miec jakis stracencow na ziemi ktorzy dali by sie rozjechac. :-)
3) Musimy zrobic Xv wieczny sprzet konny. A to sa gigantyczne koszta. Na przyszly sezon chcemy miec skonczone siodla i pikowance dla koni na XII/XIII i nei sadze zeby udalo sie nam cos wiecej.

No i na koniec

4) Dotychczasowa konnic przyjezdza na Grunwald na wlasny koszt. Nas na to nie stac. Konie nie sa nasze, tylko stadniny i ich wyporzyczenie w srodku sezonu kosztuje kupe
kasy, do tego przejazd, obrok itd. Robia sie powazne pieniadze.

Moze za jakies 2 -3 lata uda sie cos takiego zmatowac, wczesniej nie wydaje mi sie to realne.

pzdr
Krysiak

PS. To na banerku Frehy to my. To my, to my, to my, to my. Jeah!!! bigsmile2.gif
Bartko z £om¿yñca
Semko, ale zauwa¿y³e¶, ¿e po³owa z nich(tych z Grunwaldu) ma wsadzone stopy do oporu w strzemiona? smile.gif

Czy to pomaga w walce konnej? cool.gif
Banita
ma³e pytanie odno¶nie bezpieczeñstwa pieszych...

Widzia³em narzekania na to, ¿e w trakcie bitwy trudno jest doprosic sie o pomoc lekarsk± - kto¶ twierdzi³ ¿e poszkodowany w oko czeka³ dobre kilka minut.
Co jest powodem tej opiesza³o¶ci - zgie³k bitewny czy opiesza³o¶æ sanitariuszy?

Je¶li to zgie³k - to mo¿e czas aby wprowadzic (historyczny zreszt±) system przekazywania informacji ruchami chor±gwi. Mo¿na by wprowadzic znak "pomoc lekarska potrzebna"... Co wy na to? Jeszcze tak gdyby uda³o siê to wprowadziæ "globalnie" tak ¿eby na ka¿ej imprze znaki by³y te same - tak by nie musieæ ich uczyc sie na pamiêæ?
brat Bule
Z tego co mi wiadomo to od tego sa justytariusze te¿ !
£azarz
Salve!
Banito, temat pomocy medycznej oraz przedmedycznej by³ wielokrotnie poruszany po bitwie na FREHA oraz LDRP, ale streszczê Ci to:
- Zabezpieczenie przedmedyczne by³o w obozie rycerskim od poniedzia³ku tj. 7.07 w namiotach Zakonu Rycerskiego ¶w. £azarza. Informacja ta zosta³a przekazywana przez Krzysztofa Góreckiego do dowódców Chor±gwi. I w poniedzia³ku ja z Wuj± udzielili¶my ju¿ pierwszej pomocy (skaleczenia, st³uczenia, rany otwarte) i tak by³o a¿ do naszego wyjazdu w niedzielê
- Zabezpieczenie medyczne bitwy nale¿y do organizatora imprezy masowej czyli do gminy i dlatego nie rozumiem tekstów rzucanych w strone Krzysztofa i B³a¿eja. Pamiêtajcie, ¿e oni s± podwykonawcami, do ich obowi±zku nale¿y zorganizowanie bitwy i ca³ego naszego obozu.
- W piatek wieczorem si³y nasze by³y dodatkowo wzmocnione przez 15 ratowników ze S³u¿by Medycznej ¶w. £azarza www.lazarus.zp.pl
- S³u¿ba Medyczna ¶w. £azarza mia³a zabezpieczaæ medycznie tylko obóz rycerski (zauwa¿, ¿e pocz±tkowo ich namiot rozbity by³ na placu pomiêdzy Chor±gwia ¦l±ska a toaletami0
- W sobotê wobec braku zabezpieczenia pola bitwy jak i turystów namiot S³u¿by Medycznej ¶w. £azarza zosta³ przeniesiony w pobli¿u pola bitwy (przy drodze do wioski Grunwald). I tu mo¿esz mieæ pretensje tylko do gminy jako organizatora. Jak 15 osób mo¿e obs³u¿yæ medycznie ok 3.000 rzeszê rycersk± oraz ok 70.000 widzów? Te pytanie jednocze¶nie zadaje do gminy.
- System komunikacji na bitwie wa¿na rzecz, tu podejrzewam, ¿e Krzysztof z B³a¿ejem dopracuj± ten temat.
Podejrzewam, ¿e temat zosta³ wyczerpany.

Salve Fratres!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.