Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bitwa pod Grunwaldem (Grunwald) -> 11-13.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
MacDwain
no to zdjêcie mnie powali³o... nagroda Pulitzera jak nic!!
Proponuje aby gdy ju¿ Ci Bia³orusini przyjad± nezt time to na dzieñ dobry przy wypakowywaniu dokonaæ konfiskaty albo im zorganizowaæ lekk± potyczke na ostro broñ (dla chêtnych)
No ale wina nie le¿y tylko po ich stronie jak tu widze, ale niektórym nie przet³umaczysz...
Shiryu
CYTAT(Taclem)
Shiryu : polacy zdecydownie strzelali z armat. Lucznikow mieli tylko Krzyzacy.

Ja nie pytam, jak by³o w czasie inscenizacji, ale w czasie prawdziwej bitwy. A wtedy Polacy mieli ³uczników (lub kuszników - mniejsza o to, bo w inscenizacji i tak by¶my ich nie u¿yli), a nie mieli armat. Tak przynajmniej g³osz± wszystkie ksi±¿ki w których widzia³em bodaj wzmiankê o Grunwaldzie. icon_neutral.gif
Ew. proszê o wyja¶nienie jak to by³o naprawdê
Zbigniew Tomicki
Potwierdzam ze w tym roku walczyli wszyscy ostro jak na rzadnym innym Grunwaldzie, pamietam czasy gdy sie rozbijalo namioty po drugiej stronie pomnika kolo harcerzy....

Mam nadzieje ze w przyszlym roku dostaniemy jakies palki elektryczne bo kijkiem niedlugo sie nic nie da zrobic...

Pozdrowka dla wszystkich niebieskich szmatek z lilijka smile.gif
i dla Nadrenskiej i calej horagwi K.W.
Bartko z £om¿yñca
Mo¿e zamiast pa³ek zaczniecie u¿ywaæ m³otków lucerneñskich?
Skuteczno¶æ gwarantowana... icon_wink.gif
Zbigniew Tomicki
Ach moje marzenie juz w tym roku bede zamawiac mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif
Bartko z £om¿yñca
A mo¿e to jest rozwi±zanie?
Je¶li uczestnicy nie panuj± nad sob±, przekraczaj± granice, to mo¿e justycariusze powinni stosowaæ przeciwko nim zdecydowan± przemoc?

Lucerniak ma drugi koniec - drewniany, wiêc gdy trzeba tylko poklepaæ, to nie ma problemu. A gdy trzeba, to mo¿na nim roztrzaskaæ ludzi w pe³nych p³ytach.
Po tym jak s³ucham opowie¶ci spod innych sztandarów nie uwa¿a³bym tego za przesadê...

Swoj± drog± by³ ¶liczny za 520 do kupienia.
Pierwszy kram na lewo od wej¶cia do obozu Krakowskiej.
Ogl±da³e¶? Mi ¶lina ciek³a jak cholera...
Olek
No có¿, ostra walka ostr± walk± ale mnie najbardziej dobi³o to, ¿e co poniektórzy nie s³uchali, a wrêcz atakowali panów w niebieskich tunikach. dunno.gif Ze wstydem icon_redface.gif przyznam, ¿e mi siê raz samemu zda¿y³o zaszaleæ, ale jak kazali mi siê k³a¶æ, to siê k³ad³em. Za stosowanie przemocy wzglêdem justycjariuszy powinno siê do¿ywotnio karaæ wydaleniem z RR... A jeszcze co do zwierzêcej si³y bic.gif , powiem, ¿e mia³em wy¶ció³kê z wojskowego he³mu na g³owie. Kto¶ tak mi przypierdoli³ (bo tego nie nazwê uderzeniem), ¿e mi sznurek w wy¶ció³ce poszed³ i mi he³m opad³ na g³owê... Wtedy siê skoñczy³a dla mnie bitwa chat.gif
Smok Migu¶
u nas tez juz sa smile.gif)

www.kasztel.republika.pl

zapraszamy smile.gif
Zbigniew Tomicki
Niestety przegapilem mlota tears.gif

A to ze atakowali justycjariuszy to prawda, mnie tez sie zdazylo pary razy unikac ciosow... face4.gif
Zbigniew Tomicki
Zapomnialem dodac.... nie wiem czy to wypada....ale...czy ktos nie widzial Wiesmi...Wiedzmina na tegorocznym Grunwaldzie??
Micha³ Koczanowski
By³ tam we w³asnej osobie. Nawet robi³ zdjêcia. Pewnie do swojego bestiariusza swinka.gif
Boguta z Bia³ej
Jako widz dodam tez cos od siebie:
1. Zaskoczyla mnie obecnosc bombard po obu stronach..., troche dolujace byly tez te fajetwerki w niebo - nie wiem co to mialo byc, ale wygladalo na inna bajke... face4.gif
2. Swietna muzyka i narracja - palce lizac yes.gif yes.gif
3. Szkoda, ze rycerstow powolutku, strumyczkami wchodzilo na pole bitwy; imponujacy bylby wmarsz calej armii
4. Nie wiem w ktorym momencie zaczalem sie bac, ze zaraz "reka, noga, mozg na scianie..." - zamierzam niedlugo stanac na polu obok Was i szczerze ponownie musze przemyslec grubosc blach...: Niektorzy halabardnicy robili oprocz standardowego "gora, dol" cos takiego: "dol, lekko do przodu , w gore", czy ktos sie nadzial na grot halabardy? bum.gif Zdolowal mnie tez "polak" ktory zalatwil "krzyzaka" od tylu poltorakiem (biedak dostal ze skosu w szyje miedzy krawedz helmu a naramiennik) i nie wygladalo to na lekkie pacniecie... Szkoda miejsca by inne kwiatki opisywac - ci co byli tez widzieli ale ogolnie : rzez (jako widz : super, jako przyszly uczestnik: zgroza)
5. Fajnie byloby tez wiedziec kto z kim w danym momencie sie sciera... Byla prezentacja odzdzialow przed bitwa, ale ciezko bylo powiazac slowa narratora z konkretnym oddzialem na polu bitwy, moze za rok jakis okrzyk, znak choragwia, gdy narrator bedzie mowil o danym oddziale?
Zreszta w czasie starc i tak nie wiedzialem ktorzy to "nasi" a ktorzy "niemcy" po prostu metlik - czyli jak na prawdziwej bitwie...
6. Malo Was "poleglo" - ciezko byscie sie kladli pod nogi innym (ktory oddzial sie "wysypal" na lezacym wojaku? zabawnie wygladalo) ale ogolnie doliczylem sie ... czterech "poleglych" (nie licze dobijanych "krzyzakow" pod koniec bitwy)
7. Daliscie z siebie wszystko i jeszcze troche - to bylo widac i za to CHWALA WAM !

To tyle co jestem w stanie napisac po nieprzespanych 48 godzinach crazy.gif , w tym 16 spedzonych na dworcach wsrod roznego menestwa aaa.gif
ALE I TAK WARTO BYLO!!!
Piotrek Masalski
Mam pro¶bê do wszystkich uczestników tegorocznego Grunwaldu.

Otó¿, w niewyja¶nionych okoliczno¶ciach zgin±³ mi kaptur przeszywany. Sta³o siê to w pi±tek wieczorem w obozie chor±gwi nadreñskiej b±d¼ w jego bliskim otoczeniu. Kaptur by³ lniany, na zewn±trz granatowy, od ¶rodka-czerwony, rêcznie pikowany czerwon± nici±.

Je¿eli kto¶ znalaz³ b±d¼ widzia³ ow± rzecz bêde bardzo wdziêczny za kontakt. love3.gif

pozdrawiam happy.gif
Kali
a ja wiem czemu w tym roku byla taka rzez na bitwie, to przez pogode...zawsze byl upal jak dyjabli i jednak troche to meczylo kazdy sobie myslal: "ee dwa razy sobie machne i sie poloze obejrze co sie bedzie dzialo", a tera? chlodek, wiaterek, relaksik to i energia i sila byla :P no i starcia potezne(pozdrowienia dla nadrenskie zwlaszcza dla lewego skrzydla zdziesiatkowanego w pewnym momecie przez trzy oddzialy bic.gif ) i do zobaczenia w Marienburgu panowie king2.gif
Kruku
witam!

to ja zapraszam do testowania wydajno¶ci strony bolkowskiej - http://brzb.prv.pl (albo http://www.zamek-bolkow.info.pl ).

ponad 200 fotek z grunwaldu i nie bêd± cyfrakowcy pluli nam w twarz ;)

pozdrówka i dziêki za fajn± zabawê
kruku
--
.

PS. je¶li kto¶ ma obiekcje co do podpisów pod swoim zdjêciem - proszê o mejla
Pocisk
a propos rzeczy zagubionych: kolo soboty wieczor zaginal mi na Grunwaldzie sztylet. G³owica w ksztalcie kola, jelec zagiety, z waskim zbroczem i puncmarka literami TS. Jakby ktos cos to bede wdzieczny za pomoc...
AdamS
Kruku jak zwykle twoje zdjecia ¯±dz± smile.gif
dobra lustrzanka to podstawa smile.gif
Cedric
Kali napisa³: pozdrowienia dla nadrenskie zwlaszcza dla lewego skrzydla zdziesiatkowanego w pewnym momecie przez trzy oddzialy bic.gif ) i do zobaczenia w Marienburgu panowie

W marienburgu sie nie spotkamy ale lewe skrzydlo dziekuje za pozdrowienia napor nbyl nie do ustania yes.gif
Kakofoniks
U nas te¿ juz s± smile.gif
www.janusz.iav.pl
My zrobili¶my oko³o 100 fotek.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
http://www.superexpress.pl/iso/Stale/Fotog...4&f=1&show=5197
Tam te¿ s± mroczne co prawda ale z tegorocznego grunwaldu
Lolo
CYTAT(Pawe³ S³awski h. Szeliga)
http://www.superexpress.pl/iso/Stale/Fotog...4&f=1&show=5197
Tam te¿ s± mroczne co prawda ale z tegorocznego grunwaldu

AJAJAJ... Carvi czuje siê pewniej! To ¿e nie tylko on jest mroczny, dodaje mu animuszu!
Korinka
Tia, rzeczy zaginionych bylo sporo. Mi zaginela czarna sakiewka (pozyczona) z kasa sad3.gif i scyzorykiem, ktory dostalam na osiemnastke... icon_cry.gif
Bartko z £om¿yñca
[quote=Ulrich von Lichtenstein][i][color=black][/color]

K³amiesz!
Wie¼li¶my Ciê na wozie po tym jak bohatersko Ciê zar¿neli¶my!

icon_wink.gif
Bartko z £om¿yñca
O jasna cholera...
Pomyli³em Ciê z Jungingenem...
icon_redface.gif

Ale wpadka...

P.S. Do Marcina Surdela.
By³o s³ychaæ jak powiedzia³em "cze¶æ Marcin" zanim zacz±³em Ciê ok³adaæ mieczem? icon_wink.gif
plaster
Pax Pax Pax fakt Grunwald w tym roku by³ brutalny i niebezpieczny (pó³ namiotu ostrych i niebezpiecznych zabawek to wystarczaj±ca reklama). Sztychy przegina, hardcorowe wjazdy trzema z sze¶ciu lini (mazowiecka Artura Koczkowskiego)na nadreñsk± (trzy linie) zawsze bêdzie koñczy³a siê totaln± rozpizduch±. Ogólnie postuluje o ros±dek i powstrzymanie wybuja³ej ambicji Pamiêtajmy ¿e walka ma nas bawiæ.

Ps. Od znajomych ch³opaków z Mazwieckiej dowiedzia³em siê ¿e mieli walczyæ do upad³ego a nie do pierwszego silnego ciosu(rozkaz dowódcy)
face4.gif g³upota? odpowiedzcie sobie sami devil.gif aniol.gif
Nivelis
CYTAT
Ps. Od znajomych ch³opaków z Mazwieckiej dowiedzia³em siê ¿e mieli walczyæ do upad³ego a nie do pierwszego silnego ciosu(rozkaz dowódcy)
g³upota? odpowiedzcie sobie sami

Plaster nie przesadzaj i nie rozsiewaj plotek. Szar¿a 6 liniami by³a odpowiedzi± taktyczn± na to co nas spotka³o w zesz³ym roku (masakra berdyszami - wtedy mieli¶my o co mieæ pretensjê, ale chyba nikt publicznie siê tak nie skar¿y³ jak ca³a nadreñska w tym roku).
Nigdy Artur nie wyda³ rozkazu ¿eby walczyæ do upad³ego. Wrêcz zastrzeg³, ¿e np. za sztychowanie czy ciosy od ty³u osobi¶cie wywali tego kogo¶ z chor±gwii. By³a miêdzy nami mowa jedynie o walce na poziomie nadreñskiej zesz³orocznej, czyli odpowie¼ na masow± nie¶miertelno¶æ i mocne ciosy. Chodzi³o o równorzêdn± walkê. Jednak mazowiecka by³a u¶wiadamiana o zasadach 'umierania' i (z tego co obserwowa³em) wiêkszo¶æ siê do tego stosowa³a.
Mam tylko pytanie - jak mam zareagowaæ na cios berdyszem z pe³nego zamachu? Zas³oni³em siê tarcz±, ale pó³ dnia to czu³em.
Pisa³em ju¿ na ldrp, ¿e niepotrzebnie obie strony unios³a adrenalina i ambicja i powsta³o niepotrzebne napiêcie. W przysz³ym roku (oby nie) mo¿e doj¶æ do jakiego¶ mszczenia siê i znowu bêdzie awantura... ¯eby nie by³o niedomówieñ - w tym roku to nie by³ ¿aden akt zemsty tylko sprostanie postawionym przez Was warunkom.
Najwa¿niejszy jest i tak zdrowy rozs±dek czego zawsze siê trzyma³em i ¿yczê tego innym.
plaster
Tak mi powiedziano(do upad³ego ludzie z poza excalibura a paru ich by³o) co do adreny to masz racje by³a po jednej i po drugiej stronie sam dosta³em od ty³u i mam do wymiany sprz±czke w kirysie naplecznik (napletnikiem zwany king.gif )
lecz przyznasz ¿e u was nikt nie pojecha³ do szpitala je¶li chodzi o szar¿e to spoko lecz nie w czê¶ci inscenizacyjnej (mieli¶my mieæ jedno starcie by³y trzy ) je¶li mam byæ szczery to tego typu walka nie ma sensu za du¿o agresji. do zobaczenia na gniewie mam nadzieje ¿e w lepszej atmosferze pa devil.gif devil.gif devil.gif
Fargo
Nivelisie, ka¿da strona ma swoj± racjê, jak widaæ. Nadreñska nie jest ¶wiêta, ale zrozum nasz± w¶ciek³o¶æ: ka¿y z nas mia³ mord w oczach, kiedy zobaczyli¶my, ¿e nasz kumpel o ma³o nie straci³ oka dziêki sztychowi kogo¶ z Mazowieckiej [przepraszam bractwo nies³usznie o to pos±dzone cicho.gif ]
Mam w takim razie tylko jedno malutkie pytanie- napisa³e¶, ¿e Artur
zastrzeg³, i¿ za"sztychowanie i ciosy od ty³u osobi¶cie tego kogo¶ wywali z chor±gwi".

Czy s³owa dotrzyma³?
Remko £ysy
Szanowni Panowie!
Nie powiem - starcie z Nadreñsk± by³o ostre. Ale nie otym chcia³em pisaæ, bo to ju¿ zosta³o stwierdzone. Walczy³em w Mazowieckiej i traf chcia³, ¿e by³em bardzo blisko rzeczonego sztychu na wizurê i stwierdzam, ¿e z tego co ja widzia³em, ¿adnego sztychu nie by³o. Facet trzyma³ miecz ca³kowicie nieruchomo w postawie obronnej, faktem jest, ¿e bardzo nisko. Poszkodowany za¶ w pó³obrocie do zadania ciosu sam siê na niego nadzia³. Mo¿e warto by³oby zwróciæ uwagê na zas³ony w he³mach. Ja szczerze mówi±c nie wyszed³bym do tej bitwy w zas³onie kratownicowej. Chcia³bym równie¿ zwróciæ uwagê na opiesza³o¶æ sanitariuszy w tym momencie. Mimo g³o¶nych wezwañ z naszej strony pojawili siê chyba dopiero po trzech, czterech minutach, chocia¿ stacjonowali bardzo blisko.
Jakub Saluda
Ma³e sprostowanko Fargo (¿eby nie by³o ze Nadreñska prowadzi ¶wiêt± wojne z Excaliburem ;]) Ten cz³owiek który rzekomo zada³ sztych (rzekomo dlatego ¿e nie ma ¶wiadków tego zdarzenia - oprócz poszkodowanego) NIE BY£ CZ£ONKIEM szczerba.gif Excalibura. To tyle je¶li chodzi o sprostowanko. Oczywi¶cie cz³owiek ten wychodzi³ pod dowództwem Artura K. i tylko tyle mia³ wspólnego z Excaliburem.

Proponuje zakoñczyæ ten nieszczêsny temat - sprawa jest wyja¶niona i nie ma co tego rozdmuchiwaæ.

Poza tym wiemy gdzie ten pan mieszka i juz zbieramy ekipe Avend¿eruf zeby zado¶æ uczyniæ za prawie wy³upane oko naszego przyjaciela.
Dodam ¿e nie ma co siê u¿alaæ i tak za rok mazowieck± bed± wywoziæ karawanami bic.gif moro.gif diabel.gif zly.gif Sprawiedliwo¶æ musi byæ nie bedzie nikt krzy¿aka z Nadrenii bezkarnie bi³!!!! zly.gif

Tak dla porz±dku dodam ¿e tekst od "Poza tym...." jest ¿artem - jakby kto¶ nie zauwa¿y³ icon_mrgreen.gif

Nadreñska KOCHA MAZOWIECK¡ love3.gif

OK to te¿ by³ ¿art hehehe.gif

dobra koñczê szef.gif PAPA
M¶ciwoj
Chwa³a wam wszystkim!!!
Nie by³em icon_sad.gif jeno zdjêcia widzia³em i musia³a to byæ piêkna impreza. Ta masa cia³ okutych w ¿elazo, powiewaj±ce sztandary KLIMAT. Z tago co piszecie to zamiast siê cieszyæ, k³ócicie siê kto kogo toprem zdzieli³. Te¿ nie popieram brutalnej walki i niesmiertelnych, ale to chyba mogli¶cie uzgodniæ przed walka. Walczymy ostro,ale bez szaleñstwa, odpu¶cie jak kto¶ przegina. Pomy¶lcie, ¿e my wojowie nie mamy nawet po³owy waszych zbroi, a jako¶ nie ma na 100 wojów 50 rannych. Zdziwi³o mnie jedno, mo¿e na kilku zdiêciach (z jaki¶ 200które obejrza³em) kto¶ le¿y na ziemi. Ja lubiê raz zebraæ w ³eb i filmowo upa¶æ pod nogi wroga. Nie dziwcie siê zatem, ¿e nie padaj±c po jednym, dwóch ciosach zaczynacie siê coraz ostrzej ok³adaæ i potem s± ranni.
Mo¿e za rok co¶ z tym zrobicie.

Ps: Jak patrzy³em na te stalowe formacje (Bia³orusini rulez king.gif ) to a¿ zapragno³em kupiæ zbrojê poæwiczyæ i do³±czyæ do was.
Jeszcze raz Chwa³a Wam za takie widowiska!!!!!
Jarobor
CYTAT(plaster)

taki rozkaz byl, ale w mazowieckiej sola. chodzilo o to, ze wychodzilismy na templarow,a oni tak wlasnie walcza. choc i tak szanse byly nierowne, bo nam zabroniono buzdyganow i toporow,a im nie .. smile.gif

pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
Wczoraj spotka³em siê z kumplami , którzy byli na Grunwaldzie w mazowieckiej i ody³o siê u nas zbiorowe szlochanie nad dwoma he³mami z których jeden jest do totalnego remontu po spotkaniach z halabardami, ¿e nie pêk³ to chyba tylko dlatego ¿e bozia czuwa³a nad u¿ytkownikiem.
Zeby nie by³o ¿e siê skar¿y³, u¿ytkownik znaczy siê, wprost przeciwnie pia³ z zachwytu nad bitw± i ju¿ siê nie mo¿e doczekaæ przysz³ego roku szczerba.gif
B³a¿ej Pi³atowski
Witam

Czytajac wypoeidzi szanownych Panstwa dochodze do wniosku ze zamiast oskarzac jeden drugiego proponuje zaczac myslec.
Ani Dowodcy ani Miecznik ani Organizatozry nie sa w stanie wylowic oszolomstwa z tlumu takiego typka ktoremu adrenalina zalewa oczy nalezy trafic na miejscu pokazac organizatorom a my ze swej strony mozemy obiecac ze niepojdzie do bitwy w roku nastepnym ale jezeli nikt nie jest w stanie personalnie pokazac klijenta i mu udowodnic to proponuje nie oskarzac calych grup czy choragwi bo robicie krzywde ludzia ktorzy normalnie sie zachowywali w bitwie.
A z drugiej strony nie jest to pierwsza impreza wiec wiadomym jest czego nalezy sie spodziewac po uczestnictwie w bitwie i powinno sie przygotowac do niej odpowiedni niezalezy wychodzic w chelmie z 1 lub bez wysciolki albo w innych takich pomroczych zabawkach nadajacych na wystawe.
Jezeli macie ochote isc w spokoju na bitwe pomozcie nam organizatorom wylowic takich oszolomow i pamietajcie ze soptykamy sie na Grunwaldzie i innych imprezach po to aby sie zabawic i wyjechac w takim samym skladzie w jakim przyjechalismy
Pozdrawiam Blazej P.
Pozytywny
A ja mam pytanie do ludzi z Chorongwi Mazowieckiej ????
Co sie stalo z tym go¶ciem co mu bombarda dziure w rêce zrobi³a.
Bo to ¦l±ska Chorongiew swojego sanitariusza wezwa³a na pomoc king2.gif. Pozdrawiam bigsmile2.gif
Jarobor
a co ze zdrowiem micznika ?
£azarz
Witam.
Do przyjazdu "erki" spoko. Nastepnie opiekê medyczn± przekaza³em w rêce kardiologa. Nastêpnego dnia od B³a¿eja dosta³em informacje ¿e wszystko wporz±dku.

Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
cashan
A ja podkresle to co poszlo kilka postow wyzej.

Dobrze ze jako Nadrenska wzielismy lomocik w tym roku. Mazowiecka wykazala ze jest szyk lepszy niz nasz i teraz znow mamy do kombinowania na rok czasu. smile.gif

O to miedzy innymi w tej zabawie (moim zdaniem) chodzi. aby sie uczyc , rozwijac, sprawdzac rozne techniki. Kto 2-3 lata temu chodzil w szyku??? Wszyscy walili kupa - dzis - w co bardziej zwartych choragwiach to nie do pomyslenia.

A ze lomot byl ostry (moze troche za ostry) - no cuz lepiej tam niz na koncertach smile.gif).

Mysle ze niktnie traktuje powaznie odgrazanek - bo to w koncu przeciez pelna symulcja :-)). A jesli ktos rzeczywiscie chce za tegotoczny Grunwald komus wlac ze tak powiem w realu :-) to powinien sie leczyc :-))).

Mam nadzieje ze zrozumielisci eco poeta mial na mysli :-)
Szypu³
CYTAT(cashan)
Kto 2-3 lata temu chodzil w szyku???

Chor±giew Gdañska czyli Stach Sikorski - Berdysze (s³ynne SS Bedrysze) icon_mrgreen.gif

Pozdrawki icon_mrgreen.gif
Taclem
Nivelis: jesli na cos narzekamy, to nie na to ze zebralismy klapsy, tylko na przypadki lamania pewnych regul, ktore zdarzyly sie. Klapsy dostalismy, bo Wasz pomysl byl po prostu dobry. Tu trzeba Wam oddac honor, z reszta wczoraj z kilkoma znajomymi rozmawialismy na ten temat i wiekszosc z nas miala takie wlasnie podejscie. Jest tak, jak powiedzial Cashan - duzo pracy przed nami. Od razu mowie ze nie planujemy ostrzyc berdyszy, ani robic jakichs innych glupich rzeczy diabel.gif
Co do tego co napisal Blazej, to oczywiscie racja, organizator nie da rady zapewnic pelnego bezpieczenstwa, jesli nie zadbamy o to sami. Mam jednak pewne propozycje, ktore organizator (czyli SBpG) musialby zaakceptowac i stworzyc mozliwosc ich egzekwowania.
1. W Nadrenskiej mamy taki zwyczaj, ze dowodca kazdego bractwa (zartobliwie: kontyngentu) sporzadza liste osob ktore reprezentuja bractwo na Grunwaldzie. W naszym przypadku jest to Imie, nazwisko/xywka i informacja z czym wychodzi do bitwy. Dotyczy to kazdego - od dowodcy po ciure obozowa. Na LDRP padl pomysl, zeby zapisywac PESEL, nie jest to zla koncepcja, choc mysle ze dane personalne z adresem itp. by wystarczyly. Taki spis trzebaby przeprowadzi na poziomie bractw np. do konca czerwca i przekazac dowodcy Choragwi. U mnie w bractwie nieznalezienie sie na liscie rowna sie nie braniu udzialu w imprezie (wlacznie z obozem).
2. Przeglad sprzetu. W Nadrenskiej ma miejsce w piatek wieczorem. Jest jeszcze czas na poprawki. Gdyby ustalic porzadek przegladow, miecznik lub jego pomocnicy mogliby ocenic osobiscie to co trzeba poprawic i czego wogole nie mozna do bitwy dopuscic. Majac liste o ktorej mowa w pkt. 1 jestesmy w stanie spisac delikwentow odrzuconych lub wyslanych 'do poprawki'. Na drugi dzien tych wlasnie musimy sprawdzic przede wszystkim. Przed sama bitwa przegladu moze dokonywac juz wylacznie dowodca Choragwi, sprawdzajac przede wszystkim tych, ktorzy dokonac mieli poprawek. Oczywiscie reszcie tez nalezy poswiecic troche uwagi, w razie gdyby sie okazalo ze Szatan zeslal komus w nocy jakies fajny topor itp. bigsmile2.gif
3. Nie sadzilem ze to powiem, ale brakowalo mi w obozie strazy miecznikowskiej. Nie chodzi co prawda o to by klasc rycerzy spac o 22 (bedac jeszcze w obozie ze Staszkiem Sikorskim przezylismy taki najazd smile.gif ), ale przede wszystkim o to by w nocy przed bitwa jednak mozna bylo tego snu zaznac. Nie wiem jak reszta z Was, ale ja jestem za powrotem prohibicji od polnocy w sobote do czasu po bitwie. Sam fakt ze jakas straz (nie obozowa, bo ta robimy sobie sami) chodzila by po terenie zmniejszylby prawdopodobienstwo glupich wybrykow z tojkami czy finalowa akcja ze zbiornikiem na wode - wlasnie jak to z nim bylo ktos wie ??

Wiem ze przy wczorajszej rozmowie cos tam jeszcze wymyslilismy, ale teraz juz nie pamietam, jak wroci - napisze.
Ciekaw jestem opinii na ten temat.
Smok Migu¶
Zgadzam sie, ze powinna byc straz miecznikowska, z jednym zastrzezeniem, nie moga to byc ludzie przypadkowi, dwa lata temu straz przyszla do naszego obozu tak pijana, ze z trudem rozumielismy czego od nas chce. A jak zrozumielismy to odechcialo sie nam jesc i pic, oszczedze szczegolow. Trzy lata wczesniej, oszolomy chodzily i zasypywaly glowne ogniska, bo cos pokrecili w poleceniach itp.
Powstaje wiec problem, kto bedzie pilnowal pilnujacych?
Co do prohibcji, to jest ona skazana na porazke, rozsadni wiedza, ze z kacem sie kiepsko walczy, glupcy beda pili w zaciszu namiotow lub ukradkiem przy ognisku. To walka z wiatrakami.
Z pewnoscia zas przydalaby sie cisza nocna, zeby rozsadni mogli sie wyspac, bez sluchania wycia i wystrzalow z hakownic. Jestem za.
Jarobor
witam

ad1 - pomysl dobry, latwiej rozdzielic warty itp
ad2 - w mazowieckiej sola bylo tak samo: w piatek przeglad pod okiem miecznika, pare osob spedzilo wieczor i ranek na poprawkach, a przed bitwa kontrola justycjariuszy
ad3 - prohibicja to ciekawy temat. u nas oficjalnie byl zakaz sporzywania w obozie od switu do zmierzchu.ale co dzialo sie poza obozem, tego juz oczy dowodcy zarejestrowac nie mogly...

pozdrawiam
Kruku
CYTAT(Taclem)
(...) finalowa akcja ze zbiornikiem na wode - wlasnie jak to z nim bylo ktos wie ??

z tego co zauwa¿y³em zbiornik sam siê zasabotowa³. woda ciek³a czêsto z góry (nie mam pojêcia gdzie siê to zakrêca³o, na pewno nie na dole), zrobi³o siê bajoro i za mocno siê toto przechyli³o w bagienku pod naporem ciê¿aru. szczê¶cie mia³ pan co parkowa³ metr od miejsca upadku zbiornika - lepiej umyæ samochód z b³ota ni¿ biegaæ do ubezpieczalni ;)

co do zakazu palenia z haków/innych armat po zmroku - wydaje siê do¶æ zasadny i nie chodzi mi o zak³ócanie spokoju. nie s±dzê, ¿eby ci pechowcy co po nich karetka przyjecha³a strzelali na trze¼wo.. zreszt± po ciemku nie widaæ ile siê sypie prochu i o wypadek ³atwo.

pzdr
kruku
--
.
cashan
No z tym "samosabotowaniem" to ja bym sie kloocil...

Zboczenie zawodowe (inzynier mechanik) spowodowalo ze zbladzilem i dokonalem ogledzin miejsca zbrodni, dosc wnikliwych...

Glebokosc bagienka w polbizu slupow, ich wysokosc"ubabrania" oraz geometria konstrukcji raczej wykluczyla "samowywrotke" - tak pi x drzwi to ktos pomogl sie podniesc jednemu bokowi stelazu o jakies 0,5 m.

(bo drugi nijak sie o tyle nie mogl zapasc, a tyle trezba bylo na oko do utraty statecznosci... )

Tak ze moim zdaniem to nieststy ktos mu wydatnie poomogl...
Pozytywny
Kruku masz racje co do strelania z haków i bombard sam musia³em specjalnie biec po sanitariusza z naszej chorongwi jak zobaczy³em odrazu otrze¿wia³em ,¿eby na miejscu nie by³o ¿±dnego leka¿± to szczyt.
A po drugie informuje te¿e cz³owiek by³ nie¿le podchmielony ale zachowa³ trze¿wo¶æ umys³u ale prawda jest taka ¿ê impreza pod wzglêdem bezpieczenstwa by³a ¿le zabezpieczona oczywi¶cie wy³±cznie w nocy!!!.
Taclem
bez Bez zartów. Kto¶ po pijaku robi sobie kuku bawiac sie prochem, a Ty masz pretensje ze Organizator tego nie przewidzial ? Organizator mysli ze zaprasza normalnych... no ale pewnie masz racje przydalo by sie kilka gustownych kaftanikow na podoredziu.
Pozytywny
Masz racje Taclem mo¿e przeszadzam ale ka¿dy kto wybiera sie na grónwald powinien trze¿wo my¶leæ!!!!.A nie PIÆ i nabijaæ bombarde po ciemku wtedy albo kto¶ jest bardzo odwarzny albo bardzo g³upi.
Kamil Mieloszyk
Stra¿ miecznikowska jak najbardziej, mo¿e po jednej lub dwie sprawdzone osoby z chor±gwi, ¿eby potem nie by³o wiadomych sytuacji. Przy okazji mo¿na by w³±czyæ do tego ze dwie osoby od naszych s±siadów zza wschodniej granicy, po jednej od templarów i od bia³orusinów /kolopotów jêzykowych nie przewiduje smile.gif /. Co do prohibicji to do tej pory w pewnych kregach z nostalgi± wspominane s± krêgi w zbo¿u powsta³e jakie¶ trzy czy cztery lata temu. Krótko mówi±c popieram Migusia, kto chce siê napiæ ten siê napije, a wzi±wszy pod uwagê ludzk± naturê, to co zakacane jest tym bardziej atrakcyjne. Cisza nocna, pomys³ ¶wietny, tylko ¿eby nagle siê nie okaza³o, ¿e nie mo¿na ¶piewaæ przy ognisku /hakownice itp wiadomo/. A propo, moja ¿ona nauczona do¶wiadczeniem wielu imprez, oraz wytrwa³o¶ci± mê¿a bigsmile2.gif wziê³a siê na sposób i kupi³a zatyczki do uszu /dostêpne w ka¿dej aptece/, sprawdzaj± siê.
Lorina
Witam Wszystkich.

No nie, jakby nie bylo, przyznajcie jednak, ¿e bylo dobrze!!! Trochê przykro mi czytaæ ci±gle, ¿e by³o ¼le bo... i tu nastêpuje piêæset milionów powodów. By³am z Ndreñsk± i powiem szczerze: bawi³am siê ¶wietnie, nawet (a mo¿e szczególnie) jak lata³am z innymi paniami, ¿eby poiæ naszych rymcerzy icon_wink.gif choæ mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku wyjdê razem z ³ucznikami devil.gif

Nie ma co specjalnie narzekaæ, choæ nieprzyjemne sytuacje siê zdarza³y. Po prostu nauczeni przyk³adem postarajmy siê, my jako uczestnicy, aby takich sytuacji wiêcej nie by³o.

Pozdrawiam wszystkich no i NIECH ¯YJE NADREÑSKA aniol.gif
Smok Migu¶
My nie narzekamy, my dzielimy sie uwagami, zeby w przyszlym roku we wlasnym zakresie zrobic wszystko, aby bylo lepiej. Ja juz mam kartke zapisana uwagami do samego siebie i swojej grupy, co poprawic. Nie mozna wszystkiego zwalac na organizatorow, wiele rzeczy mozemy poprawic sami. A bez wymiany doswiadczen nasza wiedza bylaby ubozsza. Grunwald tegoroczny byl jak dla mnie i mojej grupy wspanialy, szczegolne podziekowania naleza sie organizatorom za Jacka Kowalskiego, to byl moj trzeci jego koncert i najlepszy yes.gif . Mamy zasade, to co dobre przywozimy ze soba, do tego dostalismy wspaniale towarzystwo heart.gif , drzewo, opal devil.gif , slome spac.gif oraz kluczyki do toi toia ass.gif , czy trzeba czegos jeszcze? bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.