Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bitwa pod Grunwaldem (Grunwald) -> 11-13.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Watcher
Szypu³
Ano w³a¶nie dziwne plotki dochodz± do mnie z prasy lokalnej o BpG podobno gmina Grunwald nie ma pieniêdzy i planowana jest alternatywna impreza 15 km od Grunwaldu w miejscowo¶ci Olsztynek (Altenberg).
By³bym widzêczny organizatorom za zdementowanie prasowych plotek lub potwierdzenie ich, w wolnym czasie wkleje owe artykuly.
Szypu³
B³a¿ej Pi³atowski
Impreza pt Bitwa pod Grunwaldem odbedzie sie w tym samym miejscu co zawsze czyli na Polach Grunwaldzkich.
Impreza pod Olsztynkiem z tego co mi wiadomo jest planowana na poczatku lipca ale czy wypali tego niewie nikt
wiecej informacji na temat Grunwaldu za niedlugo
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Czy w tym roku trzeba spelniac jakies specjalne wymagania (tzn. kiec tone zaswiadczen i rekomendacji) czy tez wstep jest wolny? A jesli nie, to jakie sa zasady owego wstepu? Dziekuje z gory za odpowiedz
B³a¿ej Pi³atowski
Witam Nareszcie uda³o mi sie tu dostac
Grunwald jest otwarty dla wszystkich grup ktore uczestniczyly juz w tej imprezie i co do ktorych organizatorzy podkreslam organizatorzy a nie Kapitula nie miala zadnych zastrzezen
Nowe grupy warto aby mialy jakas grupe wprowadzajaca na impreze ale jesli nie to niema problemu musza sie wczesniej zg³osic do ktoregos z organizatorow a ten wyrazi zgode (albo nie) bigsmile2.gif
prosze tez wszelkie pytania zg³aszac na adres grun1410@poczta.onet.pl
Juz niedlugo ruszy strona internetowa z wszelkimi informacjami

Pozdrawiam Blazej
Kakofoniks
A jak wyglada sprawa przynale¿no¶ci do poszczególnych chor±gwi? Czy mogliby¶cie podaæ listê osób dowodz±cych , tak by mo¿na by³o siê do danego oddzia³u zg³osiæ juz teraz?
Wojciech Radzki
Bardzo prosi³bym tak¿e o precyzyjne okre¶lenie jakie jest minimum uzbrojenia ochronnego i jaka broñ jest dozwolona na bitwie. Bo o ile pamiêtam to czêsto by³y ró¿ne niedomówienia i przed sam± bitw± by³y niespodzianki.

Pozdr!
WR
Friese
witajcie!
choæ widzê, ¿e temat nieco przygas³, chcia³am zapytaæ o rzecz, która pewnie ma³o zainteresuje zbrojnych panów :-P .mianowicie bardzo interesuje mnie rozwi±zanie sprawy udzia³u ³uczników w tegorocznej bitwie.jakich wymagañ mo¿emy siê spodziewaæ, oraz czy jest [bedzie?] ,wyznaczony jakis "limit" ,ilo¶ci ³uczników?...
pozdrawiam,
Fryzyjka szczerba.gif
jasmin
W ubieglym roku bylo od lucznikow wymagane wyjscie na bitwe w opancerzeniu i innych dodatkach - w ten sposob wzieto sie za pierwsza formacje, by wygladala jak na inscenizacje przystalo i wyszlo to na plus - ludzie w platach, kolczukach, kapturach kolczych, lebkach, z mieczami kordami itp; fajnie wygladalo; uczestnicy mieli pacynki dostarczone przez organizatora i calkiem sporo cwiczyli jesli porownac to do pozostalych formacji; lucznicy stanowili zbieranke ze wszystkich ekip i podzieleni byli bodajze na trzy kilkudziesiecio osobowe oddzialy;
pzdr
Andrzej Krzy¿anowski
Poprzedni Gunwald trwa³ tydzieñ, by³y szko³y tañca i inne,teraz w og³oszeiu podaje siê termin 11-13.VII.03. Czy bêdzie siê dzia³o co¶ poza bitw±, czy mo¿na siê zapoznaæ z pe³nym programem imprezy ? Od kiedy na terenie imprezy bêdzie czynna karczma, bêd± jakie¶ zespo³y, bêdzie biesiada po bitwie ?
Friese
Witam,

Jasmin:wiem co w zesz³ym by³o smile.gif ciekawa jestem jak w tym roku beda wymagania wygl±daæ...dawno nie wychodzi³am do bitwy bum.gif

pozdrawiam,

Fryzyjka szczerba.gif
MacDwain
jak ruszy ta grunwaldzka strona to niech ktos rzuci adres.
no i mnie interesuje ta sprawa zaciagow, w zeszlym roku walczylismy w mazowieckiej pod wodza Aherna, mam nadzieje ze i w tym roku tak sie stanie, dlatego przydalby sie spis choragwi i dowodcow...
Kazimierz
Ha! My te¿ walczyli¶my w mazowieckiej! Pozdrowienia dla Aherne'a! Ale¿ ten klin by³ ¶wietny bum.gif Pytanie do organizatorów: czy w tym roku te¿ mamy szukaæ dowódców po obozie, czy wcze¶niej mo¿na do³±czyæ do chor±gwi? Je¶li co¶ mozna zrobiæ w kierunku u³atwienia tego to proszê zróbcie to smile.gif

Pozdrawiam ca³e rycerstwo polskie!
Micha³ Tarnogrodzki
Chodz± s³uchy ¿e w tym roku chor±giew mazowiecka na i i¶c na bia³orusinów mad.gif . Ciekawe ile w tym prawdy?

Pozdrawiam
Jakub Saluda
Chor±giew Nadreñska, zaprasza wszystkich chêtnych na warsztaty, organizowane w dniach 9-11 lipca na polach Grunwaldu (a dok³adnie w obozie Chor±gwi Nadreñskiej).

Dok³adne informacje mo¿ecie znale¼æ na stronie:
www.tarcze.prv.pl/warsztat.htm

Zapraszam.....
Bjorn Einarson
Pytanie: czy przewidywane jest utworzenie lekkich oddzia³ów piechoty (nie mówiê tutaj o "tekstylnych" bo ostatnio us³ysza³em ¿e d³uga kolczuga, karwasze, nagolennice i he³m z kolcz± na twarz i kark to "lekkie" opancerzenie) po obu walcz±cych stronach? No i jakie minimum ochronne nale¿y spe³niæ aby do bitwy byæ dopuszczonym? JAka broñ jest dozwolona? Tak czy siak na polach Grunwaldu siê pojawiê jester.gif ale gdyby uda³o siê jeszcze bic.gif to by³aby pe³nia szczê¶cia bum.gif
MacDwain
Mazowiecka idzie na bialorusinów... mamy taka nadziejê jako LELIWA, bo w tamtym roku to przeszli przez nas jak pospieszny kutno - m³awa bic.gif
ale teraz nie pojdzie im tak latwo! moro.gif trenujemy ostro i sie na nich szykujemy. maniac.gif
jesli ktos sie jeszcze chce stykn±æ z tymi os³awionymi rze¼nikami to niech da znac, dodamy sobie nawzajem otuchy... zly.gif
Log
1. No w³a¶nie, je¶li tegoroczna imoreza bêdzie trwa³a tylko trzy dni... dunno.gif Czy kto¶ móg³by zatem powiedzieæ, jak to bêdzie z zaanga¿owaniem rycerzy? Fajnie, ¿e s± wcze¶niej warsztaty walki, ale kiedy zaczyna siê co¶ w ogóle dziaæ na polach?
2. Rok temu trzeba by³o przybyæ wcze¶niej i pomóc w budowie obozu, palisady itp. Czy teraz te¿tak bêdzie?
3. Jakie wymagania oprócz posiadania strojów i przemiotów codziennego u¿ytku nale¿y spe³niæ, aby zostaæ przyjêtym do obozu?

Za odpowiedzie serdecznie dziêkujê.
Marek Hany¿ewski
Warsztatow prawdopodobnie nie bêdzie, poniewa¿ firma Pro Ethno z tego co mi wiadomo nie jest zaangazowana w tegoroczna impreze. Warsztaty z tego co wiem bedzie prowadzic choragiew nadrenska ( pozdrowienia smile.gif ).
Jesli chodzi o wczesniejsze przybywanie i budowanie palisady, to jeszcze zalezy do jakiego obozu sie nalezy ( nie wiem jak bedzie w tym roku ).
Co do wyposa¿enia, to przy choragwii krakowskiej wyamagany jest historycznie poprawny stroj, duzo ciekawego i pozytecznego wyposazenia obozowego, najlepiej historyczny namiot, a do walki zbroja - wazne zeby nie wybiegala poza przedzial 1380-1410.

/pozdrawiam/..................Markus
Kakofoniks
A ja bym bardzo poprosi³ ¿eby przekazaæ organizatorom imprezy, je¿eli kto¶ ma z nimi kontakt, ¿e jest bardzo ciê¿ko siê z nimi skontaktowaæ i brakuje rzetelnych informacji co gdzie i jak. Na maila wysy³anego na podany przez B³a¿eja Pi³atowskiego adres nie dostali¶my od 2 miesiêcy odpowiedzi, i nie mamy siê do kogo zg³osiæ... Nie wiadomo kto prowadzi chor±gwie i jak siê zg³aszaæ indywidualnie (bo nie ka¿demu jest pisane do regionalnej chor±gwi siê do³±czyæ)...I tak dalej....
Log
To samo chcia³em, Januszu, napisaæ... Nikt nie odpowiada na maila podanego na pocz±tku postu sad3.gif Chcieliby¶my zorganizowaæ jaki¶ wyjazd, ale nie wiadomo, co i jak... chat.gif Czekamy na konkretne informacje, najlepiej oficjaln± stronê imprezy, bo czas nagli a przygotowania s± d³ugie i ¿mudne...
MacDwain
Ano w³a¶nie...
Co z t± stron± oficjaln±?
nikt nic nie wie, czarna magia....
Mo¿e organizator najwiêkszej imprezy rycerskiej w Polsce wreszcie uchyli³ r±bka tajemnicy: kto? gdzie? jak? i z kim?
Log
Witam!
A kiedy zacni panowie maj± zamiar przybyæ na pola? Chcia³bym wiedzieæ, kiedy siê ju¿ co¶ zacznie dziaæ, bo im wiêcej czasu spêdzonego w tym klimacie, tym weselej crazy.gif
Marek Hany¿ewski
Zapewne 5 lipca przybêdziemy my - chor±giew Krakowska i Podolska ( chyba ;) ). Organizatorzy pewnie bêd± 2 tygodnie przed.
B³a¿ej Pi³atowski
Na znany wam adres prosze o przesalanie zg³oszeñ grup, które maja ochotce
przyjechaæ na Grunwald

Prosze o podanie danych, je¿eli nie bêdzie to nadu¿yciem ze strony
organizatorowi:

Iimie i nazwisko osoby odpowiedzialnej za pobyt grupy na polu

Termin przyjazdy

Ilo¶æ osób

Ilo¶æ namiotowa

Przydzia³ do chor±gwi, ( je¿eli jest)

Uprzejmie prosze tez o posiadanie karty z nazwa grupy i nazwiskiem kierowcy
umieszczonej na widocznym miejscu w samochodzie podczas parkowania na
terenie wyznaczonym w przeciwnym razie samochód zostania skierowany na
parking p³atany ( bardzo uprzejmie prosze o pamiêtanie o tym)

Regulamin zostaje niezmieniony, czyli taki jak w roku ubieg³ym

Dowódcy zostaj± teoretycznie ci sami, co w roku ubieg³ym

Wykonawcy

Prosze o wyslanie na adres grun1410@poczta.onet.pl danych w celu
zarezerwowania miejsca handlowego

Imie i nazwisko

Rezerwuje budkê lub nie

Czym Pan/Pani bedzie handlowac na stoisku

uprzejmie przypominam o strojach i zakazie sprzedawania szeroko pojêtego
badziewia ( drewnianie mieczyki, maczugi oraz inne plastikowe zabawki)

Informuje tez o zakazie handlu alkocholem bez uprawnien i zgody glownego
organizatora

Zapraszamy na pola od 7 lipca

Pozdrawiam

B³azej Pi³atowski
Bartko z £om¿yñca
Hej!

Mam pytanie pó³ ¿artem - pó³ serio.
Jak bêdzie wygl±daæ w tym roku sprawa z garnkami i armetami, które da³o siê wypatrzyæ rok temu? icon_wink.gif devil.gif
Maciej z Czêstochowy
CYTAT
Jak bêdzie wygl±daæ w tym roku sprawa z garnkami i armetami, które da³o siê wypatrzyæ rok temu?

To wszystko jak s±dzê zale¿y od dowódców konkretnych chor±gwii. Jak dopuszcz± kogo¶ w garnku albo armecie, i ¿aden organizator nie bêdzie mia³ nic przeciwko (czyt. nie zauwa¿y), to przejdzie wszystko.

Przy okazji, wie kto¶ ju¿ jak liczne bêd± chor±gwie w tym roku??? Bo do ¦l±skiej do tej pory zg³osi³o siê ponad 100 osób...

Regards
B³a¿ej Pi³atowski
witam
mail grun1410@poczta.onet.pl dziala a na freha zaglondam dosc rzadko
niestety
Co do wygladu ostateczna decyzja zalezy od dowodcy ale regulamin jest prosty i jasno okreslone sa w nim zasady i warunki uczestnictwa w bitwie
Nigdy tez nie bylo tak ze jakas grupa MUSIALA przyjechac wczesniej i pomagac zalezy to tylko od ludzi czy maja ochote czy nie
Przypominam tez termin jestesmy n apolu od 7 rano wiec zapraszamy od 7 czyli tydzien wczesniej przed tym terminem niebedzie nikogo na polu
pozdrawiam Blazej
£azarz
Jest ju¿ w sprzeda¿y nowy Osprey "Tannenberg 1410", seria "Campaign 122" cena "tylko" 18.95$. Autor: Stephen Turnbull, ilustrator: Richard Hook. Wiêcej informacji w dziale "Literatura"

Pozdrawiam
Grzegorz
www.lazarus.zp.pl
Maciej z Czêstochowy
Grzegorzu,

CYTAT
Jest ju¿ w sprzeda¿y nowy Osprey "Tannenberg 1410", seria "Campaign 122" cena "tylko" 18.95$. Autor: Stephen Turnbull, ilustrator: Richard Hook. Wiêcej informacji w dziale "Literatura"

Jak ju¿ Jakub wspomina³ w dziale Literatura, jest wysoce prawdopodobne, ¿e t± ksi±¿kê bedziemy mieæ. I wtedy siê zobaczy czy jest warta tych 'tylko' 18.95$ smile.gif

Przy okazji pozdrawiam wszystkich wspó³braci zakonnych ¶w. £azarza yes.gif

Regards
Pawe³ S³awski h. Szeliga
blinkie.gif ¿yczê uczestnikom Grunwaldzkiej Bitwy weso³ej zabawy i oby tegoroczna bitwa oby³a sie bez ofiar crazy.gif mo¿e chodx w tym roku siê uda
Bjorn Einarson
Pytanie: czy nie uda³oby siê zorganizowaæ lekkiej piechoty do rozprawienia siê z ³ucznikami? Zawsze dodatkowy element bitwy. Potem mogli by uciec przed atakiem ciê¿kozbrojnych. Czekam na polemikê.
Marek Hany¿ewski
Niestety na to ju¿ za pó¼no. Krzysztof Górecki ju¿ opracowa³ tegoroczny scenariusz i pewnie nie bêdzie chcia³ wdra¿aæ nowych elementów. Ale na przysz³y rok - kto to wie?

/pozdrawiam/............................Markus
Gunnar
Witam!!!
Znalaz³em stronê ( chyba oficialna ) bitwy pod Grunwaldem.
Czy to o t± chodzi³o??? aaa.gif

http://www.grunwald.olo.com.pl/index.php

Ps. ¯yczê powodzenia w bitwie!!! Nie bierzcie jeñców!!
MacDwain
Witam.
Slyszalem ze w tym roku Mazowiecka nie dowodzi Aherne tylko Solo?
Jesli da rade to niechze ten znakomity rycerz poda jakis namiar co moglbym mu powiedziec co i jak.
No i chyba nadal Mazowiecka idzie na bialorusinow? maniac.gif
Do zobaczenia na polach Grunwaldu...
AdamS
Hej
tak mi chodzi po glowie pomysl :idea: zeby moze dzien przed bitwa zrobic bitwe nieinscenizowana .... podzielic ludzi na dwie armie , jednym dac jakiesz szarfy (coby sie odrozniali) i zrobic tak± mal± icon_wink.gif (1000 luda ?) potyczke ...
ewentualnie wybrac jakis dowodcow i niech pomysla nad taktyka i organizacja oddzialow ....
i mozna by wtedy odpuscic sztywne trzymanie sie ram czasowych w uzbrojeniu ...

Co wy na to ???
Log
Moim zdaniem pomys³ jest przedni. Tylko to wymaga przygotowañ i ustaleñ. Nie wiem, czy da siê w tydzieñ to zorganizowaæ... icon_cry.gif Je¶li jednak organizatorzy siê zgodz±, to za rok mo¿naby co¶ takiego urz±dziæ, bo to ca³kiem ciekawe. Ja jestem za... ale có¿ ja mogê icon_wink.gif
Marek Hany¿ewski
Ciekawe, ciekawe. Zobaczymy co siê da zrobiæ. Porozmawiam ( jak bêdzie mi siê chcia³o ) z kim trzeba.

/pozdrawiam/...............Markus
Aiuto
Do Kolegi Markusa!
Litosci !!!!! Niech kolega czasem pomysli ,zanim cos napisze ( a zw³aszcza w jakim tonie) po co robic na sile z siebie buca ???
POzdrawiam
AdamS
HeH - niniejszym zostalem Ojcem koncepcji prequela Grunwaldzkiego smile.gif

oby sie udalo .....
Aiuto
Witam ! Nie chce byc okrutny, ale niestety/stety tego typu pomysly ,(czyli "druga bitwa" ptzy okazji Grunwaldu) pojawiaja sie chyba od 1999roku . Dotychczas organizator nie zgadzal sie na tego typu dzialania , argumentujac ,ze nie moga brac odpowiedzialnosci za ew. obrazenia uczestnikow takich atrakcji ( a trzeba pamietac ,ze dzieje sie to na icj imprezie ) , i musze ich przyzac racje icon_rolleyes.gif
Ale nie jest to raczej do tematu GRunwald,ale moze " myslenie podczas walki " ?? al;bo cus w tym stylu ....
POzdrawiam
P.S oczywiscie zastrzegam ,ze nie jestem organizatorem , i nie posiadam monopolu na prade smile.gif
AdamS
A ja i tak jestem ojcem Chrzestnym smile.gif
oczywiscie bez zgody organizatorow to na pewno nie bedzie bitki ....
pamietamy piatkowe starcie z zeszlego grunwaldu gdzie musialem Ptacka wiesc do karetki (zlamany palec przez bialorusinow) a to bylo tylko kolo 20 luda
MacDwain
nawet takiego malego lupu cupu??? nie no, nie zartujcie, taki maly lewy gdzies w lesie schowany chociaz na drewno mozna by popelnic...
AdamS
taki malutki na 500 ludzi smile.gif
Sawka
Witajcie
Mam pytanie co mo¿e je¶æ biedne rycerstwo na Grunwaldzie? Tzn w³asne zapasy czy co¶ na imejscu mo¿na dostaæ?
Log
Ty bêdziesz wpiernicza³ w³asne ci¿my!!!! zly.gif zly.gif zly.gif Jakby¶ uwa¿nie s³ucha³, co mówiê NA KA¯DEJ NARADZIE, to by¶ wiedzia³. Doprawdy, czasami mi rêce opadaj±... Twoje zachowanie siê tak fanie nazywa, ale nie bêdê Ci lipy robi³. Nieraz siê pyta³e¶: "Ale log, tam bêdzie co je¶æ?", "A co bêdziemy je¶æ?", "A bêdzie blisko jaki¶ sklep?" Potem sam t³umaczy³e¶ innym Braciom (pó³¿artem, ale zawsze...). Wiêc po co ten post? Nie podoba mi siê taka ignorancja... anger.gif
Log
Dobra, ju¿ mi przesz³o. S³uchaj powtarzam, puszek (jak ju¿ mówi³em) raczej nie radzê wnosiæ, tym bardziej butelek... bum.gif mo¿esz co¶ wzi±æ w gliniane naczynie, ale Ci siê to szybko zepsuje, wiêc nie na d³ugo. Naprzeciwko obozu jest taki niby-bar-kram, gdzie mo¿esz siê zaopatrzyæ w co¶ do ¿arcia. S± tam jakie¶ kie³baski z grilla i tym podobne cieplutkie jad³o. Nie wiem, jak z cenami, ale jak na Twoj± kieszeñ, to jedeñ dzieñ mo¿esz tam co¶ zakupiæ. Poza tym niedaleko obozu s± sklepy z tañszym jad³em. Jak chcesz siê w co¶ zaopatrzyæ, to jaki¶ 1,5 kilometra (chyba) od pól grunwaldzkich jest jakie¶ miasto (?), tam jest kalepik, mo¿na co¶ sobie kupiæ i skonsumowaæ, ew. prze³o¿yæ do glinianek. No ale po cholerê, przecie¿ i tak nie ma to jak zaopatrzyæ siê w kie³bachy i robiæ sobie i¶cie rycerskie, klimatyczne ognisko icon_cool.gif mniam!!!

P.s. Wiem, z³ym jestem namiestnikiem szef.gif [/i]
MacDwain
bylo BUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i nasz czlowiek rozwalil busa co my nim mieli na grunwalda jechac tears.gif wiec tu mam prosbe, jesli ktos z Was bedzie jechal a ma mozliwosc zahaczyc o sandomierz i wezmie 4 osoby (3 komplety platow) to niech sie zlituje sad3.gif bo nie mamy jak tam dotrzec a chcemy sie troche bic.gif z krzyzakami
czekam na litosciwych pod moim mailem albo na priva
Olek
Pocieszê Ciê, ¿e rok temu te¿ nie mieli¶my busa i w 8 osób (4 pancernych) jechali¶my poci±giem. Fakt, ¿e chwilami by³ ob³êd crazy.gif ,ale jako¶ dojechali¶my. A swoj± drog±, to czy ty walczy³e¶ na turnieju w Szyd³owie? Pozdr
MacDwain
tak, walczy³em w Szyd³owie... a na bitwie mi z³amali nos anger.gif a bo co? je¶li chodzi o szczegó³y to ja Was rozlokowywa³em po kwaterach

no a poci±giem?? nie, w moim bractwie to nie przejdzie bo Panowie szlachta nie znosz± niewygody... a samemu to sie nie porwê na tak± wyprawe...
ale mo¿e jest szansa, bo jako¶ powoli lokujemy w ró¿nych grupach po jednej osobie blinkie.gif

a w tym roku Mazowiecka taka liczna a My sie nie za³apiemy... nie mo¿e to byæ!! diabel.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.