Przepraszam za post-pod-postem, ale to istotna kwestia: jaki wzór he³mu chcieliby¶cie zobaczyæ jako przyk³ad - chodzi mi o dok³adny wzór? My¶lê ¿e uda mi siê jaki¶ przedstawiæ
.
Co prawda na razie mam wa¿niejsze zakupy na g³owie..Ale pó¼ny kapalin/salada.
Pozdro
Moja pierwsza wypowiedz na forum.
Urzek³ mnie ten he³m ... czy by³a by mo¿liwo¶æ nosiæ go na Grunwaldzie ??
tu
CYTAT
He³m z zas³on± wykonan± na podstwie orygina³u w³oskej zas³ony z Negroponte z 1430 roku.
cyt. ze strony, wyt³uszczenie moje. O szczegó³y pytaj kogo¶ z ekspertów d po³udnia Europy.
Mogê siê oczywi¶cie myliæ, ale zas³ona wygl±da jak do armetu.
Z tego co wiem na polach grunwaldu walczyli go¶cie zakonu z zachodniej europy wiec jest pewne prawdopodobieñstwo spotkania takiego he³mu (jest to mój ulubiony rodzaj)
Pewne prawdopodobieñstwo jest. Mniej wiêcej tak du¿e, jak szansa, ¿e do mieszkania obok wprowadz± siê dwie 23-letnie bezpruderyjne czirliderki.
Ci±gle czekam
Krótka pi³ka - mo¿e byæ i ze ¶rodka Polski, ale datowanie na 1430 na Grunwald NIE wchodzi.
Nie da siê ukryæ, ¿e na samej focie zamieszczonej u Mardinusa stoi:
"c. 1430 - 1460"
Rozumiem ... a kreci pysk nr4 od Hefajsto - pochodzi z XIV wieku??
tu
Przy³bice z zas³onami na zawiasach czo³owych, w tym te o kszta³cie tzw. psiego pyska pochodz± z prze³omu XIV i XV wieku w wiêkszo¶ci.
A ja chamsko zauwa¿ê, ¿e na pocz±tek warto cokolwiek przeczytaæ, choæby podpis obok zdjêcia...nie mówi±c ju¿ o dziesi±tkach tematów na fresze, gdzie takie kwestie s± poruszane... albo mo¿e jak±¶ ksi±¿kê?
Purvis ¶wietna uwaga :D
To akurat wiem - umiem czytaæ. Ale mi³o stara³e¶ siê pomóc... Nie by³em pewny bo tego typu zas³ony (dok³adnie wzoru 4.) nie widzia³em na ¿adnej rekonstrukcji Grunwaldu. Wola³em sie zapytaæ ni¿ potem mieæ problem...
CYTAT
Nie by³em pewny bo tego typu zas³ony (dok³adnie wzoru 4.) nie widzia³em na ¿adnej rekonstrukcji Grunwaldu.
Szukaj lepiej w ¼ród³ach, a nie na zdjêciach rekonstrukcji...
Witam
Mam malutki dylemat odno¶nie zakupu he³mu i mi³o by by³o poznaæ opiniê do¶wiadczonych ludzi. Ostatnio zauwa¿y³em he³m typu barbuta 3 u Mardinusa, wygl±da nie¼le ale nie wiem jak jest z ochron± g³owy. Czy taki he³m spisuje siê lepiej ni¿ np. klappvisier czy wrêcz przeciwnie to garnek którego dla w³asnego dobra lepiej nie u¿ywaæ.
Thank you from the mountain za pomoc.
Pozdrawiam
Nie mam pojêcia jak wygl±da barbuta 3 u Mardinusa, ¿aden he³m otwarty nie chroni twarzy lepiej od he³mu zamkniêtego jak np. wspomniany przez Ciebie klapen. Je¶li to kwestia ceny to konkurencja na rynku p³atnerzy jest silna i warto siê porozgl±daæ.
Walory ochronne to tylko jedna strona medalu - jaka jest reszta Twojego opancerzenia, czy to zbroja p³ytowa we "w³oskim" stylu?? Bo do innej zbroi stylistycznie i wiekowo barbuta po prostu nie pasuje.
jak nie chcesz mieæ po³amanego nosa to nie kupuj barbuty
posiadanie barbuty nie jest równoznaczne z po³amanym nosem
ale niestety prawdopodobieñstwo zarobienia w twarz jest znacznie wiêksze ni¿ w zamknietych he³mach
A barbuta jest przecie¿ he³mem otwartym.. Czêsto niedopuszczanym do turniejów
Ech, przepraszam bardzo za lekkie zamieszanie, tak to jest jak siê pisze na szybko a potem nie przejrzy...
Chodzi³o mi o barbutê u Hefajsta, a konkretnie modele
http://www.hefajsto.pl/data/powiekszenie.p...arbuty_3_01.jpg lub
http://www.hefajsto.pl/data/powiekszenie.p...arbuty_2_02.jpg. Z nazwy barbuta tylko z do³±czon± przy³bic±, wiec wygl±da ¿e twarz w miare ochroniona, martwi mniê tylko wielko¶æ wizury i st±d moje pytanie.
Jeszcze raz przepraszam za ba³agan
Pozdrawiam
Wygl±da to nie bardzo historycznie :/
Wzorowane to chyba na "p³ugu Missagliów", niegdy¶ nazywanym w RR "zas³on± ¿abi pysk" co ludziom myli³o siê z turniejowym "¿abim pyskiem". Gdzie¶ chyba by³y ze 2 tematy o tym he³mie i do dzi¶ jest kontrowersyjny. Zainwestuj lepiej w klappvisiera
Jak wy¿ej.. a w wolnej chwili poszukaj tematów o he³mach na XV
Wielkie dziêki za pomoc... No to zbieramy kaskê na klappena
Pozdrawiam
Z zastrze¿eniem, ¿e klapen to XIV wiek ;)
Polemizowa³bym... S± datowane +/- jak inne przy³bice starszego typu, tzw. psie pyski. Nagrobek Jana IV, zmar³ego w 1444 równie¿ jest z
klapk±
To on? Faktycznie nie ma ¿adnych w±tpliwo¶ci co do he³mu.
Witam
Czy ten he³m nadaje siê na Grunwald ?
Wrêcz idealnie, bior±c pod uwagê, ze jest przechowywany na Wawelu
¦wietna rekonstrukcja
Górna pó³ka - zawiasy na skroniach.
Czy ja wiem, czy rodzaj zawiasu determinuje pó³kê... przy³bica zawsze bêdzie najwy¿sz± pó³k±...tak± co wypada mieæ pas segmentowy, ostrogi ze sreberkiem.
A ten he³m nie jest przypadkiem w³oski?
Ja bym powiedzia³, ze górna pó³ka, prze to jak jest wykonana, ta konkretna reko-ca³± kuta na gor±co, dzwon z kawa³ka
CYTAT(Borg @ 22:27 01.12.2011)
Czy ja wiem, czy rodzaj zawiasu determinuje pó³kê... przy³bica zawsze bêdzie najwy¿sz± pó³k±...tak± co wypada mieæ pas segmentowy, ostrogi ze sreberkiem.
A ten he³m nie jest przypadkiem w³oski?
I tak i nie. Znane sa 4ry zachowane tego typu przy³bice:
1. Ruestakmmer Wiedeñ
2. Rzym
3. Mediolan
4. Wawel
a tak¿e kr±¿±ca zas³ona zas³ona pomiêdzy MWP Warszawa i Malborkiem.
Co do pasa i ostróg to bez w±tpienia.
Witam
Znalaz³em taki typ he³mu. Bardzo mnie interesuje jakie jest jego datowanie. Osobi¶cie podejrzewam, ¿e II po³owa XV wieku, ale nie wiem czy na pewno. Pierwszy raz spotykam siê z takim he³mem i je¶li mo¿na proszê o jakie¶ ¼ród³a lub obrazki.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Nie. To fantazja. A w drugiej po³owie XV w, mo¿e by¶ co¶ takiego znalaz³... w przedstawianiach ka¼ni Chrystusa.
P.S.
Te¿ 1 raz siê spotykam z tym "he³mem".
Dziêki za odpowied¼. Czy mo¿esz mi wys³aæ namiary do tych ¼róde³ "ka¼ni Chrystusa"?
Nie to by³a metafora ;) zak³adam, nowy w hobby. A wiêc: chodzi mi o to, ¿e uzbrojenie- dziwol±gi zdarzaj± siê w przedstawieniach o tematyce religijnej, szczególnie w ikonografii Pasji Chrystusa/ s± to tak zwane "przedstawienia szyrdercze". Arty¶ci, dla podkre¶lenia negatywnego charakteru postaci ¿o³daków czêsto (choæ nie zawsze), pokazywali ich w groteskowych fantazyjnych strojach i uzbrojeniu.
Generalnie je¶li szukasz he³mu dla siebie na forum masz nieco ¼róde³-poczytaj, ogarnij temat, znajdziesz co¶ dla siebie potwierdzonego ¼ród³ami
Pozdro, R.
Ju¿ wiêkszo¶æ tematów ogarn±³em i jest taki problem, ¿e jest trochê ma³o na temat II po³owy XV wieku np. w temacie o he³mie Barbuta jest o wszystkim i o niczym, wiecej dowiedzia³em siê na temat plemiêckich kapalinów lub czy garnek jest historyczny na grunwald czy te¿ nie.
A wracaj±c do he³mu, o który siê pyta³em, znalaz³em jeszcze kilka ich tylko wszystkie u niemieckich p³atnerzy lub niemieckich odwórców historycznych.
Kilka przyk³adów he³mu co znalaz³em:
LinkLinkLink
póki nie znajdziesz ¼ród³a b±dz orgina³u nie wzoruj siê na innych odtwórcach.. To jest moja rada.. no chyba ¿e chcesz zrobiæ rekonstrukcje rekonstrukcji, a nie reko orygina³u
Ok Makowski- krótko:
To co linkujesz mówi±c wprost to shit, nic nie maj±cy wspólnego z histori±.
Na II po³. XVw. w zale¿no¶ci od regionu Europy masz do dyspozycji (pewnie co¶ pominê) salady, kapaliny, proste ³ebki, np. z tarczkami skroniowymi, barbuty, armety. Przejrzyj forum pod tym k±tem/ jak nic nie znajdziesz co ciê zainteresuje, napisz mi na priv kogo chcesz odtwarzaæ, doradzê. Ale najpierw poszperaj jeszcze sam.
Witam,
moje pytanie dotyczy tej rekonstrukcji:
Czy ma kto¶ dostêp do ¼róde³ potwierdzaj±cych istnienie takich wizur w tego typu he³mach?
Poszukaj pod has³em "Great Bascinet." Nie wiem akurat czy kwestie budowy tej repliki s± poprawne- w oryginale to zas³ona jest zsuniêta na obojczyk, w replice odwrotnie
Znalaz³em jeszcze tak± rycinê
CYTAT(JakubW @ 18:52 16.04.2014)
Witam,
moje pytanie dotyczy tej rekonstrukcji:
Czy ma kto¶ dostêp do ¼róde³ potwierdzaj±cych istnienie takich wizur w tego typu he³mach?
Ja mam. Generalnie jest trochê tego. Wiêc takie wizury ¶mia³o mo¿esz u¿yæ. Chyba do wszystkich rodzajów zas³on widzia³em.
Pan z lewej:
Witajcie!
Jak wygl±da sprawa historyczno¶ci tej zas³ony?
Nadaje siê jedynie do "Ka¼ni Chrystusa" ?
Podobno XIV wiek....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.