Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zakup He³mu
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
czy he³m z za³±cznika móg³ równie¿ wystêpowaæ na terenach Francji i Polski

Pytasz serio czy robisz sobie jaja?
Pozdrawiam
Marek Degórski
A dlaczego mia³bym robiæ sobie jaja? Ciekaw jestem, bo nie mam w tej chwili dostêpu do ¼róde³, które mog³yby mi umo¿liwiæ stwierdzenie tego. Podejrzewam, ¿e wystepowa³ on na wiêkszo¶ci kontynentu, ale nie chcê strzeliæ gafy.
Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
CYTAT
A dlaczego mia³bym robiæ sobie jaja?

My¶la³em, ¿e ten he³m znaj± wszyscy.
CYTAT
ale nie chcê strzeliæ gafy.

Mo¿esz spokojnie w czym¶ takim chodziæ w drugiej po³owie XIV i pocz±tku XV w. Nazywa siê to klappvisier.
Pozdrawiam
Marek Degórski
smile.gif
No tak, to ju¿ wiem smile.gif (nawet chyba z Tob± ju¿ na ten temat rozmawia³em smile.gif).
Tylko chodzi mi czy na tych terenach. Pytam tak z ciekawo¶ci. Widzisz, mam gdzie¶ fotkê (jak tylko j± wyszperam na Hdd to zamieszczê), gdzie jest wykopaliskowy he³m tego typu i podpisany by³ "Swiss Bascinet". I to mnie zaintrygowa³o.
Tak czy siak dziêki!
Gart
Witam

Skoro juz o he³mach mowa bum.gif .To mam ma³e pytanko.Czy he³m widoczy na zdjêciach(za³±cnzik) by³ historyczny ? A je¿eli tak to z jakiego okresu mug³ byæ ? Zdjêcie to mam z kramu pana Mardinusa ,który swoj± droga ma bardzo ³±dne zeczy ale wola³ bym sie upewniæ o ich historyczno¶ci (wole nie kupowaæ he³mu który potem sie bêdzie nadawa³ tylko na imprezy fantazy) face4.gif

Pozdrawiam
Marek Degórski
O. I o tê w³a¶nie fotê mi chodzi³o. Wiem, ¿e ona równie¿ jest do¶æ znana, ale mnie chodzi tylko i wy³±cznie o teren wystêpowania. Nie jest to dla mnie jako¶ super wa¿ne (nie potnê siê je¶i nikt nie udzieli mi odpowiedzi ;)), ale mi³o by³oby wiedzieæ czy kto¶ spotka³ siê z jakim¶ potwierdzeniem wystêpowania tego he³mu w PL i Fr.
Pozdrawiam!
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Mo¿na spokojnie stwierdziæ, ¿e wystêpowanie tego typu klappvisierów by³o powszechne na terenie kontynentu w II po³. XIV w, pojawiaj± siê w na nagrobkach i w ikonografii, jak i znane s± znaleziska np Siedl±tków ( inna nieco zas³ona, ale zasada dzia³ania ta sama). Co do okresu w którym wystêuj± nale¿y byæ nieco ostro¿nym, na pewno lata 70-te i 80-te w tym okresie wystêpuj± na nagrobkach, je¶li i¶æ za Nadolskim i uznaæ tezê, ¿e ¶redniej zamo¿no¶ci polski rycerz osiad³y w gródku sto¿kowatym móg³ posiadaæ zbrojê, która pojawia siê na 30 lat wcze¶niej na niemieckim nagrobku ksi±¿êcym to ich funkcjonowanie mo¿na przed³u¿yæ do 1400-1410 r.
Tatar
Cheshch! Ja neumiem pyshech na polskim ale chtytam smile.gif To od razu pshepresham za pomilky (mistakes?)...
Chy mozheche poviedzhiech jakiego vieku so te helmy:
http://www.mardinus.c2000.pl/_en/oferta/he...ne_01.php?id=97
http://www.mardinus.c2000.pl/_en/oferta/he...ne_01.php?id=42
http://www.mardinus.c2000.pl/_en/oferta/he...ne_01.php?id=25
Dzienkuje bardzo!
Micha³ Koczanowski
Z XXI
Tatar
A no to tak zrobioni teraz.... smile.gif To jasne, ale oni so fantasia? ali rekostrukcja???
Marek Degórski
He³my te nie nadaj± siê do rekonstrukcji.
Pozdrawiam!
Jakub Zieliñski
¯eby nie by³o, ¿e jestem z³ym porucznikiem, Tatar, napisz co Ciê interesuje (tu albo na prywatn± wiadomo¶æ) i je¶li bêdê umia³ to Ci pomogê.
Tatar
Prosto nejestem ekspertem v historium armora... A na tym saicie nievidzialiem ani vieku, i nigdy psed tym nievidzalem/niesytalem/nieslyhalem o "bagi" guarda...
To jakiego vieki ten "bagi" jest moze ktosh zna??? http://www.mardinus.c2000.pl/_en/oferta/he...ne_01.php?id=97
Jakub Zieliñski
To ¿e nigdzie wcze¶niej nie widzia³e¶ takiego he³mu to fakt do¶æ znacz±cy ;)http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery/view_album.php?set_albumName=Bascinet
je¶li chcesz co¶ na pierwsz± po³owê XV wieku to odwied¼ t± stronê. Zawsze lepiej jechaæ do p³atnerza ze zdjêciem orygina³u.
Tatar
<<<<To ¿e nigdzie wcze¶niej nie widzia³e¶ takiego he³mu to fakt do¶æ znacz±cy >>>
To znaci ze "bagi" neistorichny?
P.S. Dzienkuje za link...
Jakub Zieliñski
<<<<To ¿e nigdzie wcze¶niej nie widzia³e¶ takiego he³mu to fakt do¶æ znacz±cy >>>
To znaci ze "bagi" neistorichny?

Nie spotka³em siê z nim ani w ikonografii ani w zabytkach. Moim zdaniem rzeczywi¶cie nie jest historyczny.
Tatar
Dziekuje bardzo!
Good luck!
mardinus
Witam.
Zas³onê "Bagi" wzorowa³em na obrazku z wydawnictwa Osprey (Italian Medieval Armies 1300 - 1500).

W opisie do tego obrazka jest napisane ,¿e jest to he³mAustriacki, ¿e pochodzi z ikonografii datowanej na 1345r .
Tyle opis - nie uda³o mi siê doj¶æ do oryginalnej ikonografi.
Aiuto
to cxudownie,tyle ze helm chyba nie tylko z samej zaslony sie sklada, jesli zlozymy n.p dzwon z XIV z zaslona z II pol XVw to mimo iz oba elementy beda wzorowane na orginalach ,helm ktory powstanie bedzie co najwyzej oryginalny sylistycznie ,ale nie bedacy rekonstrukcja .....smile.gif
mardinus
Masz racjê - to nie jest rekonstrukcja - jest to he³m zamówiony przez klienta.....
A poza tym nie mo¿na mówiæ o rekonstrukcji wzoruj±c siê na obrazku z Ospreya.

Gdyby pomy¶leæ na serio o rekonstrukcji trzebaby by³o do¶æ do oryginalnej ikonografii.

Lecz ja twierdzê ,¿e ten he³m ma jakie¶ podstawy historyczno¶ci (w sêsie takim ,¿e nie jest radosn± twórczo¶ci± wyobra¼ni autora - czyli Fantazy) .

Jest on bardziej historyczny od masy innych he³mów na rynku p³atnerskim ( w tym moich) .
Fionn
CYTAT

Ten he³m jest akurat historyczny(na swój sposóB)... mo¿e nie dok³adnie tak wygl±da³ ale bardzo podobnie. Co do datowania to c.1340 g³ównie Anglia i Francja.
Tatar
Aga dzienki bardzo!!! Kiedy uponiamulysce Ospreya pshez nego ja znalazlem ten helm. Dobry jednak...
Dzenki!
I psheprasham Mardinusa za to co ja obmuvylem tvoi helm fantasio...
Garret_90
Mo¿e kto¶ poradzi czy jest ko³o warszawy jaki¶ sklep w którym móg³bym kupiæ po¿±dny he³m lub inny element zbroii bo nie mam zaufania do kupowania przez net a je¿dziæ daleko te¿ mi sie nie chce icon_redface.gif
Borg
huhu
ciezko bedzie nie wiem czy sa sklepy z pozadnymi helmami icon_neutral.gif
nie spotkalem sie
Polecam jednak neta i umawiasz sie z producentem dajesz dokladny wzor dogadujesz sie co jak wymiary jakie mozesz popytac w razie czego zeby ci cos doradzil
z regoly (sa wyjatki najczesciej obrzucone blotem na forum) robia jak trzeba a napewno bedzie lepszy(i to o kilka nieb) niz to co dostaniesz w sklepach z pamiatkami szczerba.gif

ps
mala prosba nie duplikuj postow
Borg
czyzby zaslona bagi?
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Moim osobistym zdaniem aby wykonaæ rekostukcjê nale¿y podpieraæ siê co najmniej trzema niezale¿nymi ¼ród³ami :
1) zachowany orygina³ (najlepsze ¿ród³o informacji o jego budowie, przeznaczeniu i pochodzeniu etc.)
2) nagrobki (oddaj± wiarygodno¶æ szczegó³ów, mo¿na przypisaæ dany element konkretnej postaci lub chocia¿ miejsca, niestety z datowaniem jest problem, wiele nagrobków ufundowano wiele lat po ¶mierci danej osoby, wiêc nale¿y siê kierowaæ osob± fundatora a nie osoby, któa jest pod nim pochowana)
3) ikonografia ( podstawow± wad± jest przedstawianie elementów fantastycznych, zalet±, je¶li widzimy na przedstawieiu rzecz, która znajduje potwierdzenie w dwóch powy¿szych ¼ródlach mo¿emy j± w wiêkszo¶ci wypadków wydatowaæ i co najwa¿niejsze stwierdziæ powszechno¶æ jej u¿ywania)
Borg
w pelni sie zgadzam
nawet mi przez mysl nie przeszlo by taki helmik miec
ale skoro natrafile na zrodlo w orygiunale nie przerysowane to juz cos i mozna szukac dalej
tak pozatym to na oko IpolXIV wieku (widac ogladajc cala ilustracje: pelne kolcze helmy sekretne i niepelne nagolennice u goscia a wtym helmie) wiec nie grunwald co wielu by chcialo
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
To nie jedyne ryciny na których widaæ dziwne przy³bice, niestety znane, przynajmiej mi s± jedyne z ikonografii, orygina³ móg³ siê nie zachowaæ, ale nagrobków, czy rze¼b jest wystarczaj±ca ilo¶æ, aby mieæ w±tpliwo¶ci, chocia¿ to jedynie brak materia³ów. Nie nale¿y wykluczaæ ich istnienia, ale dla mnie sama ikonografia to za ma³o, zeby co¶ rekonstruowaæ, bo jest wiele ciekawszych rzeczy w zupe³no¶ci udokumentowanych.
Zastanawiam siê za to sk±d tak szerokie zainteresowanie ma³o atrakcyjnymi wizerunkami i dochodzê do wniosku, ¿e chyba ³atwo¶æ (w stosunku np: do "psiego pyska") wykonania, a tym samym ni¿sza cena wyrobu.
watman
CYTAT(Krzysztof. ¦wi±tkiewicz)
Zastanawiam siê za to sk±d tak szerokie zainteresowanie ma³o atrakcyjnymi wizerunkami i dochodzê do wniosku, ¿e chyba ³atwo¶æ (w stosunku np: do "psiego pyska") wykonania, a tym samym ni¿sza cena wyrobu.

no i w wielu przypadkach chec wyroznienia sie - 'o, patrzcie, tego poznaje, bo ma inny helm!' :]
Borg
Inny helm i chec odroznienia sie jedno
Ale przyjzyj sie ile jest na imprezach "zabek" i to czemu?
Moim zdaniem bo sa najtanszymi z zawiasami skroniowymi w ofercie p.Mardinusa i zle nie wyglada w porownaniu z prosta blacha
kajfasz111
Witam! widze ze dawno nikt nie szukal rad w sprawie zakupu helmu ;) czyzby ostatnimi czasy zbroili sie sami wyjadacze?

Zartuje. Do rzeczy:
Wpadlo mi w rece takie zdjecie:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Z tej okazji mam dwa pytania:
1. czy na Grunwald sie w nim wkrece?
2. czy przerwa miedzy zas³ona a dzwonem na policzku nie stanowi zagrozenia oberwania wlasnie w ten odkryty punkt, albo nawet osloniety kolczuga. jednym s³owem czy jest bezpieczny?
Pozdrawiam
Fratres
XD a co ja mówi³em jak jakie¶ pytania wal do mnie. Dobra co do he³mu, proste je¶li he³m jest dobrze zrobiony to nie ma problemu. Najbardziej newralgicznym elementem tego he³mu jest zas³ona. Dlatego moja rade zainteresuj siê bardziej he³mami z zawiasami skroniowymi. Bezpieczniejsze s± od he³mów z samymi zawiasami czo³owymi.
robert w. Wielki
He³m ten jest do¶æ znany icon_wink.gif przechowywany jest na zamku Sion, a datowany na II po³. XIV w.
Na grunwa chyba wchodzi..
L¶ni±cy Blaskiem Chwa³y
Nie "chyba wchodzi", tylko na pewno.
A ochrona w tym he³mie jest dobra, poniewa¿ jak dostaniesz uko¶ny cios to i tak energiê ciosu przejm± krawêd¼ dzwonu i zas³ony, gro¼ne mog± byæ sztychy, ale nie spotka³em siê by organizatorzy inscenizacji lub turniejów pozwalali na takie ciosy. A jak nie jeste¶ pewny co do skuteczno¶ci ochrony w tym he³mie, to kup he³m z zas³on± psi pysk( na Grunwaldzie jest ten he³m czêsto u¿ywany).
Pozdrawiam.
robert w. Wielki
Napisa³em chyba, gdy¿ wymogi s± kwesti± zmienn± i mam wra¿enie zale¿n± od chor±gwi devil.gif
W³ochaty
A propos Grunwaldu , zamierzam kupiæ dunno.gif he³m psi pysk tyle ¿e nie wiem gdzie w granicach do 550z³.Na allegro szukam ale dobre okazje zdarzaj± siê bardzo rzadko. tongue.gif
Mateusz z Grójca
Za 550 z³ to ty takiego he³mu - nowego i ³adnie wykonanego - niestety nie kupisz.
Wojtek zwany Rudym
http://allegro.pl/helm-psi-pysk-taniej-nie...1309759039.html
http://allegro.pl/helm-psi-pysk-i1313177455.html
Nowe, wed³ug mnie ³adnie wykonane, ale nie wiem, jak z wytrzyma³o¶ci±.
MagicWojtek
nie s± dobrze wykonane
za t± kwotê to mo¿e Hefajsto by zrobi³(Ale nie pamiêtam cen)

ale szkoda kupowaæ takie co¶ jak poda³e¶ wy¿ej,dorzuciæ trochê kasy i masz ju¿ co¶ lepszego na d³u¿ej

EDIT: nie ma takiego s³owa jak kupywaæ...
A. ¯uk
Wojtek zwany Rudym
Powiedzia³em ³adnie, a nie dobrze, chocia¿ zdaje mi siê, ¿e powinny byæ dobre, ale siê nie znam.
Ten_Który_Mroczy
Szkoda ¿e siê nie zainteresowa³e¶ tym he³mem tak gdzie¶ 3 czy 4 tygodnie temu, bo go¶ciu na allegro sprzedawa³ piekny psi pysk + os³ona kolcza + pikowaniec pod he³m. I to chyba za 500 z³. Sam ¿a³owa³em ¿e nie mia³em kasy, bo okazja by³a wielka.
Kszysz
Moim zdaniem zakup którego¶ z powy¿szych to kasa wywalona w b³oto, dozbieraj ze 300z³ i kup co¶ naprawdê solidnego, co bêdzie d³ugo s³u¿yæ. A i ³adne bêdzie.
W³ochaty
Nie znam siê na wytrzyma³o¶ci he³mów ale czy u¿ywane s± do¶æ wytrzyma³e?
robert w. Wielki
Zale¿y jak Ci go kto¶ zrobi aniol.gif dobry kosztuje- ostatnimi czasy ceny skoczy³y w górê.. icon_sad.gif
Ten_Który_Mroczy

CYTAT(W³ochaty @ 12:24 12.11.2010) *
Nie znam siê na wytrzyma³o¶ci he³mów ale czy u¿ywane s± do¶æ wytrzyma³e?

Dok³adnie, zale¿y od wykonania owego he³mu. A mity typu nie kupowaæ u¿ywanych czy u¿ywanych z allegro bo sa do bani to tez mo¿na wrzuciæ miêdzy bajki. Wiadomo, mog± byæ z³e, ale równie dobrze nowy mo¿e byæ z³y. Sam zreszt± kupi³em za 80 z³ociszy normana z polikami i oplotem kolczym i jako¶ miecze, topory, duny nie robi³y na nim specjalnego wra¿enia, albo grubego normana z oplotem za 120 z³ i ¿yje. :D
Mateusz z Grójca
CYTAT(robert w. Wielki @ 15:54 12.11.2010) *
Zale¿y jak Ci go kto¶ zrobi aniol.gif dobry kosztuje- ostatnimi czasy ceny skoczy³y w górê.. icon_sad.gif

Nie wszêdzie, a jak siê zdaje np u pana Matery ostatnio nieco potania³o.
Nazwisko w tym przypadku to ju¿ znana marka i renoma.
robert w. Wielki
No wiadomo, on jest artyst± w¶ród p³atnerzy.Kumpel ma komplet od niego, i nie powiem zazdroszczê...Niestety na jego us³ugi mnie nie stac icon_neutral.gif
nawet po obni¿ce cen szczerba.gif
Nikodem
A ja polecam Tomka Bettina. Szukaæ na allegro HanaBeta. Niestety nie posiada swojej strony, ale mo¿na zobaczyæ w dziale o rzemie¶lnikach zdjêcia narêczaków jego roboty, które mia³em przyjemno¶æ zakupiæ ostatnio.
robert w. Wielki
Widzia³e¶ mo¿e jakie¶ jego he³my?
Nikodem
Tak, robi³ dla mnie Gjermundbu. Bardzo dobrze wykonany w pe³ni zgodny z wzorem wykopaliskowym, moim skromnym zdaniem ¶liczny, a wyceniony na 450z³. Mogê zrobiæ mu zdjêcie, jak co¶, ale konstrukcyjnie etc to zupe³nie ró¿ny he³m od pó¼niejszych.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.