Pierwsza sobota w tym roku wypada 4 sierpnia.
Serdecznie zapraszam na kolejn± inscenizacjê bitwy z okresu wojny 13-letniej.
Datowanie jak co roku II po³ XV wieku, starzy bywalcy wszystko wiedz±, nowych odsy³am do kalendarium ¦wiecino 2011 lub wcze¶niejszych.
Co nowego w temacie ¦wiecina 2012.
W zwi±zku z okr±g³± rocznic± bitwy zamierzamy w pi±tek przed inscenizacj± zorganizowaæ konferencjê na zamku w Krokowej zwi±zan± z okresem przez nas odtwarzanym, serdecznie zapraszam chêtnych do uczestnictwa a tak¿e zorganizowania wyk³adów-prelekcji, mam nadziejê ¿e pomorskie grono naukowe te¿ skorzysta z zaproszenia (wspó³organizatorzy konferencji: Zamek Krokowa i Muzeum Pi¶miennictwa i Muzyki Kaszubsko -Pomorskiej w Wejherowie).
W Wejherowskim muzeum bêdzie te¿ wystawa dotycz±ca odtwarzanego okresu, muzeum zobowi±za³o siê do wypo¿yczenia eksponatów z innych muzeów w Polsce ( tu liczymy na wsparcie Ministerstwa kultury - wniosek z³o¿ony).
W ¦wiecinie w ¶wietlicy zamierzamy zorganizowaæ wystawê zdjêæ z dotychczasowych inscenizacji, oraz przedstawiæ historiê bitwy, uzbrojenia, strojów i ¿ycia w II po³ XV wieku (chêtnych do pomocy zapraszam).
W niedzielê po bitwie jest jarmark cysterski w ¯arnowcu w zesz³ym roku udali¶my siê na jarmark wozem bojowym niestety z przygodami w po³owie drogi rozlecia³o siê ko³o, zamierzamy odremontowaæ wóz - proszê o informacjê czy znacie dobrego ko³odzieja oraz ile kosztowa³yby u niego nowe ko³a. Zapraszamy wszystkich chêtnych do pozostania w niedzielê i uczestnictwa w festynie, mam nadziejê ¿e wyprawa wozem (a mo¿e wozami) i konno w tym roku siê uda.
Nie znamy jeszcze bud¿etu jakim bêdziemy dysponowaæ – prowadzimy rozmowy, dlatego na temat udzia³u grup ukraiñskich, czeskich, wêgierskich, niemieckich itp. nie bêdê pisa³ – jak zdobêdê fundusze to zwrócê siê do Was o pomoc.
Proszê przedstawiaæ te¿ ¶mia³o swoje pomys³y i oczekiwania (postaramy w miarê mo¿liwo¶ci siê z nich wywi±zaæ).
Mam pro¶bê aby¶cie jak co roku poprowadzili dyskusje na forum i przeprowadzili liczenie „g³ów” tak aby¶my najpó¼niej do czerwca wiedzieli na ilu zacnych go¶ci mo¿emy liczyæ.
Promocjê imprezy zamierzamy przeprowadziæ wiêksz± tak aby zwiêkszyæ liczbê widzów z 6-7 do oko³o 15 – 20 tys. Logistycznie podo³amy jak co roku, na parkingi przygotujemy oko³o 30 ha.
Je¿eli liczba uczestników przekroczy 200 to w maju przyst±pimy do budowy drugiego obozu, mamy deklaracje zaprzyja¼nionych bractw ¿e pomog± ( ku¼niê te¿ przygotujemy i mo¿e piec chlebowy).
Wystarczy na pocz±tek aby zacz±æ dyskusjê.
Pozdrawiam Adam z Bractwa Spod Nordowej Gwiazdy.
Czy odbêdzie siê jaki¶ turniej?
Impreza ma charakter obozu wojskowego, no i posiada element bitwy- to nie typowy turniej rycerski ;) ale kto wie, co organizatorzy szykuj± na ten rok...
Jak bawisz siê w XV wiek, zw³aszcza pó¼ny, warto choæ raz przyjechaæ, aby zobaczyæ jak to wygl±da/ by³em w poprzednim roku po raz 1 , i ¿a³owa³em, ze wcze¶niej mnie tam nie by³o :/
Pozdro
To bêdzie nasze trzecie ¦wiecino i ju¿ szykujemy zapasy prochu do naszego foglerza, bo musimy pobiæ rekord szybkostrzelno¶ci z zesz³ego roku ;) Je¶li kto¶ chcia³by poæwiczyæ fechtunek to zawsze mo¿na wygospodarowaæ trochê czasu i dogadaæ sie w parê osób by poza obozem posparowaæ. Robert, Amor ¼le piszê? ;)
Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Przez kulturê nie zaprzeczê :D pozdro
Kolejne ¦wiecino przed nami. 550 rocznica.
Pewnie wielu z Was siê zastanawia czy przyjechaæ.
Nie ma siê co zastanawiaæ.
Przyjechaæ nale¿y!
Nastêpna okr±g³a rocznica za 50 lat, ale inscenizacja w naszym wykonaniu za pól wieku wygl±daæ mog³aby dziwnie. Dlatego nie ma co zwlekaæ, trzeba zabieraæ siê do roboty i sporz±dziæ brakuj±ce elementy ubiorów oraz sprzêtów.
Nie wszyscy byli rycerzami. Dlatego zachêcam tych, którym korona z g³owy nie spadnie, aby przygotowali sobie podstawowy ubiór ciury obozowego czy ch³opa. Nie jest tego du¿o jak na 6 miesiêcy, które pozosta³y do inscenizacji. Mamy sporo sprzêtu na inscenizacjê, du¿o pomys³ów na prezentacjê w sobotê, potrzeba osób na stra¿ników, pomocników, rzemie¶lników pokazuj±cych zawody z epoki itp.
Nawet jak nie macie pomys³u, sprzêtu to Was przygarniemy i zadanie ciekawe powierzymy (czasami bywa mniej ciekawe...) pod warunkiem posiadania podstawowego ubioru oraz odpowiednio pozytywnego nastawienia.
Uwagi lu¼ne:
1. Mamy prezentacjê dotycz±c± wojny trzynastoletniej, któr± przygotowali¶my na ¿ywe lekcje historii do szkó³, wiêc jak taka konieczno¶æ bêdzie to mo¿emy przedstawiæ.
2. To obóz wojskowy - mo¿na potrenowaæ. Nawet mo¿na w sobotê zaprezentowaæ zwiedzaj±cym obóz. Chyba ze dwa lata wcze¶niej by³ taki ciekawy pomys³, ale nie doszed³ do realizacji. Mo¿e teraz mo¿na bêdzie to zorganizowaæ?
3. Szykujemy niespodziankê, ale o tym za oko³o miesi±c lub dwa.
Poni¿ej przeklejam fragment dotycz±cy spraw organizacyjnych dla osób, które chc± prze¿yæ swój pierwszy raz.
Inscenizacja bitwy odbêdzie siê 4 sierpnia (sobota), ale przyje¿d¿aæ mo¿na ju¿ wcze¶niej jaki¶ tydzieñ.
1. Datowanie: wojna trzynastoletnia – uzbrojenie, ubiory, sprzêty stosownie do epoki, co tu wiêcej pisaæ. Ale k³adziemy nacisk na jako¶æ. Dlatego prosimy o wcze¶niejszy kontakt, ¿eby unikn±æ nieporozumieñ. Chcieliby¶my zaprosiæ, tych którzy siê wahaj± do przyjazdu. Niestety mamy pewne wymagania minimalne. Obowi±zuje datowanie na II po³. XV w. Tyle, ¿e nie ka¿dy musi byæ rycerzem. ¯o³dacy i ch³opi te¿ bêd± mile widziani. A nawet milej! Wszak by³o tu ich sporo. Wiemy, ¿e wiele osób chcia³oby przyjechaæ, ale obawia siê, ¿e zostan± wyrzucone z imprezy i wiele km pokonaj± na darmo. Z jedne strony zale¿y nam na poziomie jako¶ciowym imprezy, ale z drugiej chcieliby¶my, aby liczba uczestników siê zwiêksza³a stopniowo. Dlatego zastosujemy nastêpuj±ce rozwi±zanie:
a) Grupa nawi±zuje z grup± najbli¿sz± geograficznie, sentymentalnie itp., która by³a na ¦wiecinie. I oni pomagaj±, decyduj± i odpowiadaj± za wygl±d grupy na imprezie
b) Chêtna osoba przesy³a fotki mailem do Hako, Gwyna i S³odkiego w celi uzyskania akceptacji i/lub cennych wskazówek odno¶nie stroju. Trzeba uzyskaæ zgodê 2 osób z 3.Wszystko po to, aby nie by³o pretensji i rozczarowañ w momencie przyjazdu. Pewne niewielki niedoci±gniêcia s± akceptowane, przecie¿ my te¿ nie jeste¶my idealni, chcemy jednak, ¿eby by³ trzymany pewien poziom poni¿ej którego nie schodzimy. My¶lê, ¿e to uczciwy uk³ad. Wszystko jasne i oczywiste. Chêtne grupy zg³aszaj± siê ju¿ teraz, aby nie by³o rozczarowañ. Postaramy siê pomóc co do strojów i wyposa¿enia.
c) Je¿eli kto¶ chce przyjechaæ nie musi byæ ¿o³nierzem weteranem, rycerzem itp. Ka¿da osoba pasuj±ca do obozu, prezentuj±ca rzemios³o i umiejêtno¶ci z pasuj±cego okresu bêdzie mile widziana. Czasu jest sporo i mo¿na podstawowy strój niedu¿ym kosztem przygotowaæ. Uzbrojenia i wyposa¿ania mamy sporo i bêdziemy mogli u¿yczyæ, a przez pó³ roku mo¿na sobie poradziæ z podstawowym ubiorem
2. Uczestnicy maj± zapewnione miejsce na namioty w obozie, wy¿ywienie (od ¶rody poprzedzaj±cej bitwê), wodê, sanitariaty.
3. Ca³e ¦wiecino jest dla uczestników, a tylko sobota dniem otwartym dla publiczno¶ci i zarazem dniem inscenizacji.
Na koniec cytat (no prawie...)
Nie pytaj, co ¦wiecino mo¿e zrobiæ dla Ciebie.
Zapytaj, co Ty mo¿esz zrobiæ dla ¦wiecina!
Przyjechaæ nale¿y a nawet wypada ;) wkoñcu nastêpna okr±g³a rocznica za 50 lat
Jak napisa³em wcze¶niej Lublin zjawi siê ze swoim foglerzem i mo¿e czym¶ jeszcze ;)
Juz siê cieszymy na spotkanie
A wahaj±cych sie jeszcze - zachecam. ¦wiecino to wspania³a impreza!
Jak mi nic g³upiego nie wyskoczy, i dojadê, przygotujê stanowisko tarczownika. Sadzê, ¿e jest to warte pokazania ;) Pozdro
no to trzeba chyba sobie uszyæ jakie¶ ciuszki specjalnie na t± okazjê :D
Witam
Ja zauroczy³em siê ¦wiecinem kilka lat temu i jest to teraz dla mnie najwa¿niejsza impreza w roku. Wspaniali ludzie (mieszkañcy) i uczestnicy.
Mam pro¶bê do wszystkich rzemie¶lników pó¼nego ¶redniowiecza, aby nie szczêdzili kasy na paliwo i przyjechali pokazaæ swoje umiejêtno¶ci. W zesz³ym roku, jak dla mnie, przebojem by³ wspania³y skryba. Chcia³bym aby¶my pokazali wszystko co umiemy, farbiarstwo, kowalstwo, krawiectwo, mydlarstwo, wszelakie drewno (tokarnia), iglarstwo, pasamonictwo, buty, broñ, garncarstwo. I nie po to, aby to tutaj sprzedaæ (to mo¿na tak¿e), ale po to aby pokazaæ podzieliæ siê wiedz±. Prawdê mówi±c rzemios³o wczesnego ¶redniowiecza jest bardziej zauwa¿alne na pokazach. Wynika to mo¿e z tego, ¿e pó¼niejsze potrzebuje wiêcej narzêdzi, lepszego warsztatu. Mam nadziejê, ¿e jeste¶my w stanie to przenie¶æ na ten tydzieñ w³a¶nie do ¦wiecina i pokazaæ nam i ludziom, którzy bardzo chêtnie patrz± i du¿o pytaj±. W sobotê rano czekaj± setkami, a mo¿e i tysi±cami, przed bram± do obozu aby wej¶æ i pytaæ o wszystko. Rycerze, a w³a¶ciwie ¿o³nierze buduj± obwarowania, a my w tym czasie zajmiemy siê przygotowaniem warsztatów. W czasie tygodnia ka¿dy mo¿e przez np. godzinê pokazaæ co , jak i dlaczego robi to co robiæ potrafi najlepiej.
Rzemie¶lnicy!!! jeste¶cie tam.
Pozdrawiam Cacy
More Maiorum
30 marca (pi±tek) godz 19.00 spotkanie organizacyjne dotycz±ce organizacji inscenizacji bitwy pod ¦wiecinem. Spotkanie odbêdzie sie w zamku w Krokowej. Po spotkaniu mo¿liwy nocleg w ¦wiecinie. Proszê o potwierdzenie udzia³u w spotkaniu. Dotychczas potwierdzi³y udzia³ bractwa:
Rota Pana Kacpra,
Lêborskie Bractwo Historyczne/Hufiec Przedni Wójtostwa Lêbork,
More Maiorum mieszczanie grodu Konitz,
Bracia Herbu Gryf,
Chor±giew Jakuba Wejhera,
Grupa Kaskadersko Historyczna "D¿ygit",
Tczewskie Bractwo Rycerskie,
Ja¶min,
i Bractwo Rycerskie Spod Nordowej Gwiazdy.
Proszê o dalsze zg³oszenia bractw lub osób które bed± bra³y udzia³ w spotkaniu - najlepiej telefonicznie.
Uwagi i wnioski dotycz±ce organizacji przyjmujemy te¿ drog± elektroniczn±, zostan± one omówione na spotkaniu przedstawicieli bractw.
Ja bym chcia³ siê zg³osiæ do udzia³u w bitwie jak rok temu i zachêciæ wszystkich do udzia³u w tym ¶wietnym wydarzeniu!!
Witam, w celu rozreklamowania imprezy stworzy³em wydarzenie na Facebooku jako Rota Pana Kacpra. Zainteresowanych zapraszam. Adam ustawiê Ciê jako jednego z administratorów w celu edycji i poprawek. W informacji o imprezie wklei³em post Mayrisa. Oto link do wydarzenia:
http://www.facebook.com/events/195041123941526/Pozdrawiam!
CYTAT(Konrad z Czêstochowy @ 00:16 27.03.2012)
Link nie dzia³a.
Dodano:Sorki - dzia³a, ale tylko jak siê wcze¶niej zaloguje na FB. Bez zalogowania odsy³a do pustej strony.
Informacja dodatkowa.
W celu wiêkszej integracji i z chêci rozwiniêcia imprezy zapraszamy równie¿ osoby i grupy z I po³owy XV wieku.
Wiele elementów mamy wspólnych, wiele drobiazgów ró¿ni±cych mo¿na ³atwo pomin±æ. St±d chêtnych do udzia³u ¿o³nierzy piechoty, strzelców etc datuj±cych swoje rzeczy przed po³ow± XVwieku proszê o kontakt.
Niektóre elementy wyposa¿enia (nogawice mocowane jednopunktowo do gaci, kapaliny ¿ebrowe, kolcze rêkawice, pikowane nogawki, kultura rycerska-psie pyski etc) z góry odrzucamy. Jednak¿e wiele prostych, ¿o³nierskich rzeczy nie ulega³o drastycznym zmianom (proste kapaliny, proste robe, dublety). St±d zapewne siê dogadamy.
zainteresowanych proszê o kontakt:
arkadiuszprzyby³ok@gmail.com
a mo¿na prosiæ e-mail do Gwyna / Hako / S³odkiego xD?
CYTAT(Borg @ 15:33 28.03.2012)
Informacja dodatkowa.
W celu wiêkszej integracji i z chêci rozwiniêcia imprezy zapraszamy równie¿ osoby i grupy z I po³owy XV wieku.
Krok w dobrym kierunku:)
Dajcie info w og³oszeniach i rekrutacji.
Tu, poza w±skim gronem zainteresowanych, nikt tego nie przeczyta.
Pod jakie adresy wys³aæ foty?
Czy co¶ wiadomo o turnieju?
Jak dot±d nie by³o tam turnieju, poza zesz³orocznym ³uczniczym-impreza towarzysz±c±.
A zawsze musi byæ turniej..? ;) Polecam Ci Damian, nie jestem weteranem imprezy, uczestniczy³em raz, i ¿a³owa³em pó¼niej, ze wcze¶niej mnie tam nie by³o :/ Przyjaciele z bractwa, te¿ zadowoleni
pozdro, R.
¦wiecino jest inne ni¿ wszystkie pozosta³e imprezy historyczne, nie ma napinki na walkê, ani turniejów które zdominowa³y imprezy o wcze¶niejszym datowaniu. Tu przyje¿d¿asz by pobyæ z lud¼mi w obozie, razem pracowaæ przy obwarowaniach, zrobiæ sobie klimatyczny przemarsz po okolicy. Zrobienie tam turnieju bojowego moim zdaniem zabi³oby klimat jaki panuje w obozie. Krótko pisz±c przyje¿dzasz dla dobrej zabawy i odpoczynku
Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Mój mail mick(dot)costg (at) gmail (dot) com
Pozdrawiam
Dziêkujê przedstawicielom bractw za przybycie na spotkanie. By³o nas wiêcej ni¿ zawsze, to cieszy. Dziêkujê za konstruktywne uwagi. Nie bêdê o wszystkich pisa³ gdy¿ oczywiste s± po prostu do realizacji, je¿eli siê kolejne nasun± to pozosta³a nam droga elektroniczna lub telefon. Z ciekawszych elementów dyskusji to poszerzenie oferty ¦wiecina o dwudniow± wyprawê wozami taborowymi, pieszo i konno z Lêborka do ¦wiecina na tydzieñ przed bitw± (sobota, niedziela). Kolejnym wa¿nym elementem jest generalna próba inscenizacji po³±czona z przegl±dem broni w pi±tek przed inscenizacj±. Muszê wspomnieæ o zmianach w porozumiewaniu siê w trakcie inscenizacji, bêdziemy wyposa¿eni w 8 mikrofonów bezprzewodowych z s³uchawkami - w znacz±cy sposób u³atwi to i usprawni sam przebieg inscenizacji. Jak dopracujemy wstêpny konspekt to wy¶lemy do konsultacji. Fajna sprawa to pomoc w opracowaniu podk³adu muzycznego odpowiedniego dla epoki. Do koñca kwietnia bêdziemy mieli wzór plakatu. W inscenizacji wezm± udzia³ trzy wozy taborowe. Postaramy siê te¿ inaczej zorganizowaæ obóz, bêdzie w nim kilka niespodzianek (karczma, ku¼nia, piec chlebowy, trzy wozy taborowe spiête ³añcuchami jako czê¶æ umocnieñ). Poszczególne bractwa oddeleguj± osoby do prac remontowych i budowlanych w obozie. Przed inscenizacj± planujemy godzinn± przerwê i zamykamy obóz, to samo po inscenizacji minimum 0,5 godziny przerwy w zwiedzaniu obozu - informacja o tym na plakatach i na stronach internetowych. Czas ten zape³nimy publiczno¶ci jako organizatorzy wystêpami na scenie np.: zespó³ muzyki dawnej który te¿ bêdzie przygrywa³ nam w trakcie biesiady. To nie wszystkie sprawy które by³y poruszane, o kolejnych w razie potrzeb poinformujê.
Zwróci³y siê do mnie osoby z pro¶b± o zorganizowanie turniejów miedzy innymi walki na miecze (dotyczy to te¿ innych turniejów). Stara³em siê w tym wzglêdzie wypracowaæ kompromis z innymi uczestnikami.
Bêdzie to mo¿liwe pod warunkami:
- ochotnicy sami go zorganizuj± na w³asn± odpowiedzialno¶æ,
- odbêdzie siê poza obozem na ogrodzonym padoku tam gdzie organizujemy pokazy konne, lub w innym wyznaczonym przez organizatorów inscenizacji oddalonym od obozu miejscu (wzglêdy bezpieczeñstwa),
- organizatorzy turnieju wezm± pe³n± odpowiedzialno¶æ za jego organizacjê (ja tego nigdy nie robi³em i nie zamierzam),
- muszê wcze¶niej otrzymaæ listê uczestników z podpisan± deklaracj± ¿e nie bêd± mieli ¿adnych roszczeñ do organizatorów inscenizacji w przypadku jakiegokolwiek uszczerbku na zdrowiu,
- turniej w ¿aden sposób nie mo¿e zak³óciæ atmosfery panuj±cej w obozie, absorbowaæ odtwórców w czasie inscenizacji i pokazów,
- nie powinien trwaæ d³u¿ej ni¿ godzinê,
- dobrze by by³o aby turnieje by³y osadzone w realiach epoki jak± odtwarzamy.
Ja preferowa³bym raczej pokazy organizowane przez poszczególne bractwa (np. pokaz kuszniczy, pokaz ³uczniczy, pokaz walki na miecze, pokaz artyleryjski, pokaz walki na kopie itp.), nikomu nie chcê jednak zabraniaæ siê bawiæ w taki sposób w jaki lubi, pod warunkiem ¿e nie bêdzie to przeszkadza³o innym uczestnikom inscenizacji i nie zdezorganizuje pracy przed i w dniu inscenizacji organizatorom i uczestnikom.
Nic dodaæ, nic uj±æ. Tyko jeszcze jedno jest istotne, ¿eby by³o w datowaniu, bo wkoñcu to 550 rocznica. To zobowi±zuje.
CYTAT(robert w. Wielki @ 20:28 30.03.2012)
Jak dot±d nie by³o tam turnieju, poza zesz³orocznym ³uczniczym-impreza towarzysz±c±.
A zawsze musi byæ turniej..? ;) Polecam Ci Damian, nie jestem weteranem imprezy, uczestniczy³em raz, i ¿a³owa³em pó¼niej, ze wcze¶niej mnie tam nie by³o :/ Przyjaciele z bractwa, te¿ zadowoleni
pozdro, R.
Czyli turniej ³uczniczy by³ i nie zepsu³ atmosfery. Z bojowym bedzie tak samo niczego nie zepsuje. Czê¶æ uczestników lubi wspó³zawodnictwo sportowe i nie widzê powodu ¿eby cokolwiek tu blokowaæ, poza tym tury¶ci z chêci± ogladaj± turnieje (sam nim 4 lata temu by³em i gdyby nie turniej w Liwie w 2008 to mo¿e bym nie przyst±pi³ do RR). No i rekonstruktorzy 2 po³. XV nie s± zbyt aktywni turniejowo - a szkoda.
Na ¦wiecinie spotyka siê banda "ludziów", którzy maj± swoje podej¶cie do zabawy. Wiêkszo¶æ z nas (no w sumie jestem od pierwszej edycji) ma ju¿ za sob± turniejowanie i woli obozowaæ. Wiêc imprezka jest od nas (a w szczególno¶ci Adama) dla nas ;)
¦wiecino- poznaj inny wymiar rekonstrukcji ;) LOL
CYTAT
Czyli turniej ³uczniczy by³ i nie zepsu³ atmosfery.
Dobry kilometr od obozu by³(na szczê¶cie) i rzeczywi¶cie nie popsu³.
A w zesz³ym roku ch³opaki co¶ tam machali ¿elastwem, poza obozem i te¿ nikomu nie przeszkadza³o.
CYTAT
poza tym tury¶ci z chêci± ogladaj± turnieje (sam nim 4 lata temu by³em i gdyby nie turniej w Liwie w 2008 to mo¿e bym nie przyst±pi³ do RR).
Jeszcze chêtniej zwiedzaj± obóz. Przyjedziesz, zobaczysz, poczujesz :D
Dla ka¿dego co¶ mi³ego, rozumiem wy³±cznie obozujacych, i liczê ¿e zrozumienie walcz±co-obozuj±cych te¿ nie bêdzie trudne. Je¶li kto¶ ma turniejowanie za sob± to ok. Albo tego nie lubi, albo nie umie, albo go to poprostu nie bawi. Mo¿na tak a mo¿na tak i tak. Mam nadziejê, ¿e dotrê na imprezê i oprócz obozowania i inscenizacji bêde móg³ uczestniczyæ w fajnym turnieju MD. Trzymam kciuki ¿eby wysz³o fajnie, ¿eby by³o du¿o chêtnych, ¿eby turniej trwa³ nieco d³u¿ej ni¿ 1 godzinê i ¿eby kilka osób mia³o z tego frajdê.
CYTAT
rozumiem wy³±cznie obozujacych
To "wy³±cznie" obozowanie na ¦wiecinie potrafi daæ równie dobrze w ko¶æ jak niejeden turniej - to nie jest zwyk³e siedzenie przed namiotem i ¿³opanie browara za browarem.
CYTAT
No i rekonstruktorzy 2 po³. XV nie s± zbyt aktywni turniejow
Wychodzenie do bojówek w mocno niekompletnym uzbrojeniu charakterystycznym dla piechoty tego okresu nie jest najlepszym pomys³em. S± po prostu trochê inne za³o¿enia imprezy, nigdy póki co nie by³ to "mini Grunwald" i mam nadziejê, ¿e nigdy nie bêdzie.
CYTAT
Czê¶æ uczestników lubi wspó³zawodnictwo sportowe
I co z tego wynika? Czy na ka¿dej imprezie MUSI byæ bojówka? Imprez z bojówkami jest w Polsce multum. Jak wspomnia³em, ¦wiecino ma po prostu trochê inne za³o¿enia.
CYTAT
To "wy³±cznie" obozowanie na ¦wiecinie potrafi daæ równie dobrze w ko¶æ jak niejeden turniej - to nie jest zwyk³e siedzenie przed namiotem i ¿³opanie browara za browarem.
Ciiiiiichoooooo, bo siê dowie i siê nie zdziwi jak przyjedzie
Nie zmieniajmy tego tematu w temat z karczmy, co?
Pozdro600
Turniej ³uczniczy psu³ atmosferê, klimat, organizacjê. By³ tam potrzebny jak stado czirliderek z pl±sawic±.
Podobnie potrzebny jest turniej.
Przepraszam, ale czy kto¶ s³ysza³ by w obozie polskim lub krzy¿ackim w 1462 roku w okolicach wsi ¦wiecino stado kolesi z piórkami w d*** organizowa³o turniej o testis aurus?
Ca³y urok imprezy polega na tym, ¿e:
a) nie ma tam rymcerstwa
b) nie ma tam turnieju
c) nie ma tam niczego co kojarzy mi siê z grunwaldowaniem
Mam nadziejê, ¿e siê to nie zmieni. Adam wespó³ z Lêborkiem, RPK i reszt± ekip stworzyli klimat dla którego warto jechaæ przez ca³y kraj. Ja tam dziêkujê za ewolucjê...tfu atawizm w tê stronê.
CYTAT(Borg @ 23:16 03.04.2012)
Turniej ³uczniczy psu³ atmosferê, klimat, organizacjê. By³ tam potrzebny jak stado czirliderek z pl±sawic±.
Podobnie potrzebny jest turniej.
Przepraszam, ale czy kto¶ s³ysza³ by w obozie polskim lub krzy¿ackim w 1462 roku w okolicach wsi ¦wiecino stado kolesi z piórkami w d*** organizowa³o turniej o testis aurus?
Ca³y urok imprezy polega na tym, ¿e:
a) nie ma tam rycerstwa
b) nie ma tam turnieju
c) nie ma tam niczego co kojarzy mi siê z grunwaldowaniem
Mam nadziejê, ¿e siê to nie zmieni. Adam wespó³ z Lêborkiem, RPK i reszt± ekip stworzyli klimat dla którego warto jechaæ przez ca³y kraj. Ja tam dziêkujê za ewolucjê...tfu atawizm w tê stronê.
Kwintesencja jak dla mnie
¦wiecino jest jedn± z niewielu imprez dla rekonstruktorów w której a¿ tak dba sie o szczegó³y, które maj± jak najwierniej odtwarzaæ epokê. Z roku na rok poziom jest coraz lepszy a sprzêt coraz koszerniejszy. Nie sp**rdolmy tego teraz robieniem na si³e turniejów wmawiaj±c ¿e to "atrakcja dla turystów". Turystom na ¦wiecinie zale¿y na WIEDZY co jest mi³ym zaskoczeniem dla nas, którzy s± po to ¿eby im odpowiedzieæ na pytania które s± na zaskakuj±cym poziomie. Przyjed¼, przekonaj siê. Podpisuje siê pod poprzednikami- warto zrobiæ to w pierwotnej formie.
CYTAT(Konrad z Czêstochowy @ 23:34 03.04.2012)
Nie sp**rdolmy tego teraz robieniem na si³e turniejów wmawiaj±c ¿e to "atrakcja dla turystów". Turystom na ¦wiecinie zale¿y na WIEDZY co jest mi³ym zaskoczeniem dla nas, którzy s± po to ¿eby im odpowiedzieæ na pytania które s± na zaskakuj±cym poziomie. Przyjed¼, przekonaj siê. Podpisuje siê pod poprzednikami- warto zrobiæ to w pierwotnej formie.
Dodam tylko, ¿e ani ja, ani wed³ug mojej najlepszej wiedzy nikt inny, nie us³ysza³ od turystów przez poprzednie edycje imprezy tekstu typu: "no ³adnie i piêknie, ale czemu siê panowie nie napi...lacie". Moim zdaniem "rycerze" walcz±cy w "turnieju" s± na ¦wiecinie potrzebni tak, jak u³anowi rozum, ale je¶li Adam wyrazi zgodê, to niech sobie bêd±. W wyznaczonym przez niego miejscu, przy wacie cukrowej.
Wydaje mi siê, ¿e nale¿y siê jeszcze jedno wyja¶nienie dla tych, którzy pierwszy raz...
¦wiecino z za³o¿enia wychodzi do osób odwiedzaj±cych obóz z sercem na d³oni.
Znaczy to, ¿e z mi³o¶ci do tego co robimy i co nam daje rado¶æ pokazujemy to innym w sposób otwarty, powa¿ny i przystêpny daj±c mo¿liwo¶æ obcowania ze ¶redniowieczem w sposób bezpo¶redni. Tutaj w swobodnej atmosferze wymienia siê pogl±dy, pokazuje, przekazuje, opowiada, uczy itp. Zwiedzaj±cy nie s± zainteresowani turniejem ³uczniczym czy bojowym, bo ju¿ to widzieli.W ¦wiecinie mog± porozmawiaæ, pow±chaæ, posmakowaæ ¶redniowiecza, dotk±æ i us³uszeæ.
Ma to równie¿ drug± stronê medalu. W ten sposób wychowujemy sobie turystów i pokazujemy im ¶redniowiecze w sposób jaki uwa¿amy za w³a¶ciwy zgodny z naszym najlepszym stanem wiedzy, a nie pokazujemy im tego jak im siê wydaje, ¿e ¶redniwiecze by³o.
Dlatego jestem za tym, ¿eby zamiast turnieju (bojowego, ³uczniczego czy jakiegokolwiek innego) lepiej bêdzie zrobiæ pokaz technik walki z II po³. XV wieku?
Materia³ów jest sporo. Osób kilka pewnie te¿ siê zna na tym. Gwarantujê, ¿e cieszyæ bêdzie siê wiêkszym zainteresowaniem ni¿ standardowy turniej. Ale jest trudniejsze. Wymaga wiêcej przygotowañ i wysi³ku, ale tak¿e daje wiêksz± satysfakcjê.
Lepiej od kolejnej bitki zaprezentowaæ kilka - kilkanascie technik, najpierw pokazaæ na sobie i koledze, potem opowiedzieæ krótko sk±d to siê wziê³o, dlaczego, itp. Wa¿ne ¿eby mieæ wiedzê imówiæ prawdê.
Taka prezentacja bêdzie lepiej pasowa³a do za³o¿eñ imprezy, które ewoluowa³y na podstwie doswiadczeñ wypracowanych wspólnie przez organizatórów i turystów.
Podsumowuj±c
Zwiedzaj±cy przekraczaj±c bramê wchodzi do obozu sprzed 550 lat!!
I w³a¶nie takie wra¿enie ma odnie¶æ.
To jest g³ówny atut ¦wiecina.
Witam!
Mo¿e trochê uspokojê sytuacjê. Damian jest bardzo dobrym szermierzem na MD, i widzia³em jak w swojej pe³nej mediolance rusza siê zadziwiaj±ca sprawnie i szybko
Rozumiem ¿e chcesz Damianie powalczyæ sobie sportowo, ale tak jak napisa³ Mayris, we¼ wtem federa i je¶li jeste¶ szkolony w traktatach poka¿ tê sztukê walki. Pomy¶l o tej imprezie jak o eksperymencie, i tak jak na prawie ka¿dym turnieju w Polsce trwa³ym punktem imprezy jest turniej bojowy, tak tutaj jest to np. musztra
Zapraszam na naprawdê dobr± zabawê, ale obiecujê równie¿ ¿e pot bêdzie lecia³ Ci po d...ie.
CYTAT(Damian Lakomski @ 19:10 03.04.2012)
No i rekonstruktorzy 2 po³. XV nie s± zbyt aktywni turniejowo - a szkoda.
Hola hola, jak bardzo bêdziesz spragniony walki, to mo¿emy na inscenizacji zrobiæ pojedynek harcowników ;)
Pozdro
Chaos
Widzê ¿e rozgorza³a dyskusja i dobrze ¿e teraz wyja¶niamy po co wiele osób przyje¿d¿a na ¦wiecino i jaki jest jego charakter.
Starzy bywalcy to wiedz±, nowi maj± ró¿ne pomys³y, - to dobrze, jednak wymagaj± one akceptacji pozosta³ych. Trzeba siê liczyæ z tym ¿e, nie zawsze wszystkie uzyskaj± akceptacjê, to te¿ trzeba braæ pod uwagê.
Wola³em temat turniejów umówiæ na forum bo ju¿ powodowa³o to konflikty w roku poprzednim.
Nie bêdê powtarza³ to co napisa³em wcze¶niej ale zachêcam do obejrzenia zdjêæ w necie z poprzednich edycji ¦wiecina, one wiele mówi± o charakterze tej imprezy.
Teraz kilka s³ów o tym dlaczego powinny byæ pokazy walki.
Nasze bractwo jest m³odym bractwem mam kilku ch³opaków którzy z ciekawo¶ci± zobaczyliby jak wygl±da³a walka na miecze d³ugie, jakie stosowano techniki, ile by³o szkó³ walki, jakie stosowano otwarcia, jak parowano ciosy, to samo dotyczy innej broni - to na pewno te¿ zainteresuje turystów, którzy z ciekawo¶ci± obejrz± i wys³uchaj± co mamy im do przekazania.
Tym kierowa³em siê wyra¿aj±c zgodê (pod pewnymi warunkami) na zorganizowanie turnieju, chcia³bym aby to by³o interesuj±ce dla turysty zainteresowanego histori± a tacy przewa¿aj± na ¦wiecinie, inna sprawa czy godzinny turniej jest to wstanie zaoferowaæ ? Mia³em i nadal mam w±tpliwo¶ci.
Dlatego namawia³bym jednak do pokazu, aby by³ atrakcyjny dla turysty nie powinien trwaæ d³u¿ej ni¿ godzinê. Proszê aby zg³osi³y siê osoby chêtne do zorganizowania takiej prezentacji po³±czonej z pokazem.
Teraz trochê na weso³o, jak nas podszkolicie to powalczymy sobie za laskiem, ja ufundujê nagrodê (tak± jaka jest na turniejach), ale to w czasie wolnym od prac obozowych i innych, po prostu dla zabawy, a po walce spotkamy siê w karczmie w obozie, któr± w tym roku musimy zbudowaæ jeszcze lepsz± i wiêksz± ni¿ by³a w zesz³ym.
Pozostaje jeden istotny szczegó³, Adamie. Walki turniejowe id± w³asnym tokiem ewolucji sportowej. W³a¶ciwie dochowuj± siê ju¿ w³a¶ciwych sobie tylko, sportowych ochraniaczy itp itd. Jako cz³owiek krêc±cy siê w okolicach sportów walki (w tym broni±) doceniam i szanujê. Tworz± te¿ w³asn± technikê prowadzenia starcia, dostosowan± do istniej±cych/czêsto stosowanych przepisów.
Wspó³czesny nurt odtwarzania dawnych sztuk walki te¿ idzie w³asn± ¶cie¿k±, gdzie sprzêt ochronny nawet nie próbuje na¶ladowaæ swoich historycznych odpowiedników (przynajmniej w zakresie tzw miecza d³ugiego i korda). Technika jest mocno osadzona w ¼ród³ach historycznych, g³ówne traktatach szermierczych. Oczywi¶cie interpretacje s± ró¿ne, ale przejawiaj± pewne podobieñstwa, bo w koñcu maj± wspólne ¼ród³a. Te¿ istnieje tu silny nurt sportowy.
Wiem, ¿e Adsumus, ¿e Mayris i parê innych osób (kto¶ z Lublina?) siedzi w temacie i mog³oby co¶ zmontowaæ. Ale metody 'historyczne' s± niekompatybilne z bezpieczeñstwem w sprzêcie historycznym, bo opieraj± siê w du¿ej czê¶ci na pchniêciach, czêsto w twarz i szyjê. Wiêc do tej zabawy maski szermiecze. Poza obozem doskona³y pomys³. ¦wietna zabawa. Je¶li Wam trzeba warsztatów czy regularnych wizyt, to polecam Fechtschule Gdañsk, kontakt pod ensifer (ma³pa) wp (kropka) pl Mo¿e zgodz± siê te¿ zrobiæ pokaz
Je¶li Adamie s± chêtni, mo¿emy zrobiæ dla uczestników warsztaty dawnego fechtunku/ wed³ug mojej wiedzy, jest trochê osób zajmuj±cych sie tym mocniej, na imprezie, wiêc jest to do zrobienia/ ale raczej dla uczestników, to powinno wygl±daæ inaczej ni¿ dla turysty-tzn. tak, ¿eby siê czego¶ nauczyæ/ pod turystê robi siê tak, ¿eby pokazaæ. Trudno jest pogodziæ jedno z drugim, zreszt± nie wiem, czy ma to sens ;) Pozdro, R.
CYTAT(robert w. Wielki @ 18:52 04.04.2012)
Je¶li Adamie s± chêtni, mo¿emy zrobiæ dla uczestników warsztaty dawnego fechtunku/ wed³ug mojej wiedzy, jest trochê osób zajmuj±cych sie tym mocniej, na imprezie, wiêc jest to do zrobienia/ ale raczej dla uczestników, to powinno wygl±daæ inaczej ni¿ dla turysty-tzn. tak, ¿eby siê czego¶ nauczyæ/ pod turystê robi siê tak, ¿eby pokazaæ. Trudno jest pogodziæ jedno z drugim, zreszt± nie wiem, czy ma to sens ;) Pozdro, R.
Hej,
Stosowana kiedy¶ przez Fechtschule metoda to:
A) najpierw b³yskawiczna wymiana zakoñczona ostatecznym ciosem lub technik± zapa¶nicz±
B) nastêpnie ta sama sekwencja wykonana w zwolnionym tempie
C) rozbiór sekwencji na czynniki pierwsze, z komentarzem
D) jeszcze raz szybko, ju¿ ze zrozumieniem u publiczno¶ci
Jest i widowiskowo i naukowo.
To trzeba przygotowaæ zawczasu, na imprezie ewentualnie doæwiczyæ. A warsztaty zawsze dobrym pomys³em s±.
pozdrawiam
CYTAT(Zielu @ 21:19 30.03.2012)
¦wiecino jest inne ni¿ wszystkie pozosta³e imprezy historyczne, nie ma napinki na walkê, ani turniejów które zdominowa³y imprezy o wcze¶niejszym datowaniu.
Daleko id±ce stwierdzenie... kiedy kolega ostatnio by³ na zamkniêtej imprezie XIII wiecznej?
Amor daj spokój ! ;) Ja bywam i tu i tu. Uwierz mi na s³owo, drugiej takiej imprezy jak ¦wiecino nie widzia³em.
Nie uwierzysz - zamawiaj ciuchy, jakiego¶ helmuta (akurat czê¶æ z becikowego op³acisz
) i zaje¿d¿aj do nas nad morze. Imprezy XIII-stkowe potrafi± byæ ¶wietne, na wielu siê dobrze bawi³em, ale na ¦wiecinie po prostu jest inaczej. Taka specyfika miejsca i ludzi.
Na ¦wiecinie, nie wiesz kiedy, tydzieñ ginie!
El masterrro del sucharroo, czyli MUA we w³asnej osobie
Blachy to i owszem, ale XVI wieczne kupujê... W sumie wolê burgonet od salady, hehe.
A na ¦wiecinie pewnie by¶cie mnie nie chcieli, bo mój koñ strasznie brudzi³by w obozie
BTW. Ju¿ sobie z Zielem na priva wyja¶nili¶my to i owo.
CYTAT
A na ¦wiecinie pewnie by¶cie mnie nie chcieli, bo mój koñ strasznie brudzi³by w obozie
Lol.
Strasznie próbujesz zmieniæ nasz klub d¿entelmenów w stajnie!
W takim razie Marek: cywilki, , miecz, i pawê¿-i jeste¶ zrobiony na tip top ;) salady nawet nie trzeba, takie by³y czasy... :D Pozdro
CYTAT(Micha³ /Gwyn/ Czerep @ 20:43 04.04.2012)
CYTAT(robert w. Wielki @ 18:52 04.04.2012)
Hej,
Stosowana kiedy¶ przez Fechtschule metoda to:
A) najpierw b³yskawiczna wymiana zakoñczona ostatecznym ciosem lub technik± zapa¶nicz±
B) nastêpnie ta sama sekwencja wykonana w zwolnionym tempie
C) rozbiór sekwencji na czynniki pierwsze, z komentarzem
D) jeszcze raz szybko, ju¿ ze zrozumieniem u publiczno¶ci
Jest i widowiskowo i naukowo.
To trzeba przygotowaæ zawczasu, na imprezie ewentualnie doæwiczyæ. A warsztaty zawsze dobrym pomys³em s±.
Ok bardzo dobry pomys³ w ca³o¶ci akceptujê, ch³opaki na pewno siê uciesz±, na razie trenuj± bez instruktorów drewnianymi mieczami, s± na AWF-ie wiêc nie ma u nich problemu z kondycj± i sprawno¶ci±, mo¿e uda siê te¿ zorganizowaæ pokaz dla turystów w formie jak± proponujecie. Wiêc proszê aby osoby posiadaj±ce ju¿ umiejêtno¶ci prawid³owo historycznej walki w³±czy³y sie w ten pokaz lub cykl pokazów po³±czonych z prezentacj± i omówieniem sposobów walki.
http://www.telewizjattm.pl/serwis-informac...ki.html?play=onZapraszam do obejrzenia informacji ze spotkania na zamku w Krokowej. Nie wszystko jest dzi¶ aktualne na spotkaniu doszli¶my do wniosku ¿e nie bêdzie dwóch obozów, tylko rozbudowujemy istniej±cy.
A jak kto¶ po ¦wiecinie zatêskni za klimatem obozowo-militarnym, bardzo serdecznie zapraszamy tutaj:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25...mp;#entry331148 Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
Chcia³em zapytaæ, czy wiadomo co¶ na temat przemarszu z wozami na pocz±tku imprezy?
Wyprawa wozami bêdzie 28 i 29 lipca 2012 r. Zaczynamy w Lêborku przy naszej baszcie, koñczymy wiadomo gdzie
Dopinam w³a¶nie sprzwy organizacyjne zwi±zane z przemarszem i noclegiem z soboty na niedzielê.