Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¦wiecino 1462; 4 sierpnia; 550-rocznica bitwy
> Inne > Kalendarium 2012
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Józef
Tomek - Przyznam , ¿e nie wszystko zrozumia³em z Twojej wypowiedzi (bez podtekstu)
Pytanie - czy na prawdê nie mo¿na wypracowaæ kompromisu ?
pozdrawiam
Tomek
Witam,

Decyzja zosta³a podjêta wewn±trz RPK na podstawie naszych wspólnych przemy¶leñ, do¶wiadczeñ i wniosków. Józef ciê¿ko bêdzie wyt³umaczyæ komu¶ z zewn±trz "co nas boli", bez wdro¿enia w szczegó³y. A tego nie chcemy robiæ. Proszê tego nie odbieraæ jako foch itp.
Wed³ug nas na dzieñ dzisiejszy nie ma mo¿liwo¶ci kompromisu. Przez 7 lat zgadzali¶my siê na wiele kompromisów (nie chodzi tylko o "poziom historyczno¶ci ubioru itp" - piszê to bez z³o¶liwo¶ci) lecz niewidoczna granica zosta³a przekroczona.
W 2013 RPK robi sobie przerwê od ¦wiecina. Co potem - zobaczymy.

Pozdrawiam
Tomek
Adam Kaszeba
Bardzo dziêkujê Rocie Pana Kacpra za 7-letni wk³ad pracy w organizacjê ¦wiecina. Dziêkujê za wprowadzenie w odtwórstwo historyczne, wiele siê od Was nauczyli¶my, mam nadziejê ¿e nasze kontakty na samym ¦wiecinie siê nie skoñcz±, Was jako organizatorów którzy zaczêli organizacjê ¦wiecina zawsze bêdziemy mile widzieli czy to jako sformalizowane Bractwo, czy te¿ jako pojedyncze osoby które zechc± przyjechaæ w te strony. Na dzieñ dzisiejszy jeszcze nie podjêli¶my ¿adnej decyzji co do przysz³ego ¦wiecina nie wiemy czy je bêdziemy robiæ, oraz jaki mia³oby mieæ charakter, to wypracujemy po spotkaniach na prze³omie roku.
Kolejna sprawa spotkanie które mia³o byæ 15 i 16 wrze¶nia bêdzie tylko 16 wrze¶nia o godz 17.00 spotykamy siê w ¦wiecinie sk³adamy kwiaty pod pomnikiem, oddajemy salwê z hakownic, przejazd samochodami do ¯arnowca z³o¿enie kwiatów na krypcie Rawenecka i powrót do ¦wiecina na kawê i ciasto - chêtnych zapraszam i za zmianê planów przepraszam (jeden z kolegów który mia³ byæ na spotkaniu jest obecnie w szpitalu st±d ta zmiana).
Hako
Upowa¿niony przez chorego Mayrisa, Stowarzyszenie Lêborskie Bractwo Historyczne - Hufiec przedni Wójtostwa Lêbork dziêkuje Rocie Pana Kacpra za;

- przekonanie Nas do ruchu rekonstrukcyjnego pó¼nego ¶redniowiecza (czasami bolesne aaa.gif bic.gif )
- za przeprowadzenie nas za r±czkê przez niuanse rekonstrukcji, z której ju¿ nie zrezygnujemy clap.gif ,
- za mo¿liwo¶æ siedmiokrotnego spotkania wspania³ych ludzi, w przecudownej atmosferze pijacy.gif walka.gif
Kto tego nie do¶wiadczy³, kto nie by³, niech ¿a³uje.

Uwa¿amy, ¿e ¦wiecino to te¿ wk³ad Waszej pracy, którego nikt nie powinien podwa¿aæ. Nawet gdyby siê zmieni³ charakter tej imprezy miejcie ¶wiadomo¶æ, ¿e na jej pocz±tkowym kszta³cie odcisnêli¶cie swoje piêtno.

HaKo
Józef
CYTAT(Tomek @ 11:12 06.09.2012) *
Józef ciê¿ko bêdzie wyt³umaczyæ komu¶ z zewn±trz "co nas boli", bez wdro¿enia w szczegó³y. A tego nie chcemy robiæ. Proszê tego nie odbieraæ jako foch itp.

By³em dwa lata temu na ¦wiecinie. Przypuszczam , ¿e wiem gdzie problemy(bo jest ich kilka)
Twojego posta nie traktujê jako focha , prêdzej jako zmêczenie i zniechêcenie.
W pewnym sensie rozumiem.
B³êdem by³o by jednak nie próbowaæ ratowaæ sytuacji.
Do tego potrzeba dobrej woli wszystkich i obiektywnego spojrzenia na stawiane zarzuty innych uczestników imprezy.
Bardzo trudno jest przyznaæ siê do b³êdów. Ale kto ich nie pope³nia?
Chyba tylko ten , co nic nie robi.

Wyj¶cie z problemu jest - trzeba je tylko znale¼æ.
Wspólnie.
pozdrawiam
iwantus
Od d³u¿szego czasu obserwujê tocz±c± siê dyskusjê na forum, i mimo ¿e nie do koñca jestem do tego w pe³ni uprawniony, to jednak chcia³bym zabraæ g³os. Jako przedstawiciele Najemnej Roty Strzelczej rok temu byli¶my na ¦wiecinie. Wiedz±c o naszej niedoskona³o¶ci odtwórczej, przy du¿ej tolerancji organizatorów i wsparciu Hako, Majrisa oraz wielu innych osób,poczuli¶my doskona³± atmosferê tego miejsca, kulturê i ¿yczliwo¶æ która nas otacza³a. W ocenie wielu odtwórców którzy kochaj± to co robi±, ¦wiecino pe³ni b. wa¿n± rolê niezale¿nie od kr±¿±cych tu i ówdzie opinii. Za to chcia³bym podziêkowaæ wszystkim którzy to dzie³o rozpoczynali, tworzyli i pragnê wierzyæ ¿e mimo wszystko bêd± kontynuowali w³a¶nie na ¦wiecinie. Pozdrawiam.
Indar
Wyczy¶ci³em troszkê, koñcówka tematu odesz³a trochê od meritum dyskusji.
Borg
W ramach merytorycznych uwag: za to zdjêcie grozi krymina³ "rodzicom".
Pozdrowienia dla wokalisty Manowara stoj±cego obok Adama.
Purvis
No co¶ ty, Eric Adams ma wiêksze bice. I jest starszy ;)

Ale za te dwa zagniewane serdelki z federami rodzic powinien zostaæ postawiony do raportu.
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
I krzy¿acy bardziej krzy¿accy od Krzy¿aków, bo z krzy¿ami na plecach...
Adsumus
Tak to jest jak siê ³ucznicy tradycyjni pojawi±, zawsze wiocha... :/
Spvrivs Decivs Darivs
Jestem tylko ciekaw jak Wy, Panowie, wygl±dali¶cie w wieku 16-17 lat smile.gif

Ja podobnie.

Pozdr.
Grzyp
Ja jednak bym wzi±³ pod uwagê fakt, ¿e przez ostatnie 10 lat ¶redni poziom i dostêpno¶æ wiedzy uleg³y delikatnym zmianom.
Spvrivs Decivs Darivs
Ksi±¿ek i publikacji w bibliotekach by³o 10 lat temu tylko nieznacznie mniej, chyba ¿e przez "dostêpno¶æ wiedzy" masz na my¶li ilo¶æ postów na Freha smile.gif

Nie podoba mi siê, ¿e od dwóch miesiêcy je¼dzicie po tych m³odych ch³opakach. Czy poza z³o¶liwo¶ciami i podbijaniem fermentu kto¶ z Was wysili³ siê, ¿eby jako¶ do nich dotrzeæ? Wys³aæ mail, PMa, odezwaæ siê na FB?

Pozdr.
Borg
Mia³a dyskusja siê skoñczyæ, ale czasem d... piecze.
W komentarzu o dostêpie do ksi±¿ek to konkurujesz z Januszem K-M w poziomie rozgarniêcia, a z Antonim M w poziomie merytorycznym.
A do tych "rekonstruktorów" i "bractw" to po kiego mam siê odzywaæ? Nie mój cyrk nie moje ma³py. Nie chodzê po mieszkaniach i nie pukam z najnowszym tomem Archaeologia Historica Polona pod pach± pytaj±c czy "Zechcesz porozmawiaæ o rekonstrukcji?".
A nastêpnym razem jak zobaczê dzieci na bitwie wezwê policjê i przy okazji mo¿e jakiego¶ dziennikarza ;3
Tiberivs Petronivs Thvrinvs
To rozwi±zanie bêdzie bardzo komiczne jak dla mnie: Borg w jak¿e fajnym uzbrojeniu odchodzi na bok podczas bitwy i zza pazuchy wyci±ga telefon komórkowy i dzwoni na policjê... heh historyczno¶æ na dwiesta procent smile.gif
Nidhogg
Historycznie to by by³o, jakby zmasakrowa³ dzieciaka halabard± i poszed³ dalej, nie ogl±daj±c siê. W sumie takie rozwi±zanie na pewno skutecznie ograniczy³oby mrok na przysz³ych inscenizacjach. A i widowiskowo¶æ bitwy by wzros³a.
Rafa³
Micha³ ¯elazo
Faktycznie, czasem nie da siê nie odezwaæ...

Czy pewien konny w lewym dolnym rogu zdjêcia zapodanego przez Borga nie ma przy sobie... "noside³ka" do miecza ? Bo na pe³n± (pardon) pochwê to mi to co¶ nie wygl±da.
Coraz bardziej wydaje mi siê, ¿e co poniektórzy konni stwierdzili, ¿e je¶li to co wylatuje ich rumakom spod ogona jest historycznie s³uszne, to ca³± resztê "reko" mo¿na olaæ. Dziêki podobnej aktywno¶ci konnych, na tegorocznym ¦wiecinie poziom kupy by³ do¶æ wysoki. Dyskusyjna pozostaje kwestia czy dla inscenizacji to dobrze, czy niekoniecznie...
Spvrivs Decivs Darivs
CYTAT
W komentarzu o dostêpie do ksi±¿ek to konkurujesz z Januszem K-M w poziomie rozgarniêcia, a z Antonim M w poziomie merytorycznym.

Ja nie obra¿am Ciebie, wiêc Ty nie obra¿aj mnie. Pi³eczki odbijaæ nie mam zamiaru, nie bawiê siê w internetowe pyskówki.

CYTAT
A do tych "rekonstruktorów" i "bractw" to po kiego mam siê odzywaæ? Nie mój cyrk nie moje ma³py.

.. to po kiego wy¶miewasz te dzieciaki na internetowym forum?

Poza tym - zwracasz czasem uwagê na zielony napis pod swoim avatarem? Czy on ju¿ do niczego nie zobowi±zuje?

Wiêcej odzywaæ siê nie mam zamiaru. Nie dziwiê siê, ¿e ¦wiecino wygl±da tak, jak wygl±da.

Pozdr.
Borg
Wy¶miewam od razu crazy.gif Podsumowujê imprezê i tyle. Do tego jest ten dzia³. Skoro organizator chce by to by³a impreza rekonstrukcyjna, nie biesiada rymcerska, to chyba pomocnym bêdzie, gdy grupa starszych sta¿em ludzi poka¿e co jest szambem a co perfumeri±.

Oczywi¶cie, ¿e zwracam uwagê na napis. Staram siê kontrolowaæ wszelkie ataki spambotów, przenosiæ dyskusje do odpowiednich dzia³ów. Oczywi¶cie, je¶li masz zastrze¿enia do mojej pracy, mo¿esz to zg³osiæ administracji.
Hako
Te "dzieci" w federami to najprawdopodobniej "narybek" gdañskiej szko³y fechtunku. Zapewne postanowili sobie wzi±æ udzia³ w takiej imprezie. I uda³o im siê. Ludzie Ci nie zostali zaproszeni na t± imprezê przez ¿adnego z ogranizatorów, których kolega Moderator mia³ na my¶li. Nie kontrolowani przez nikogo do inscenizacji weszli ju¿ w czasie jej trwania, od strony lasu. W ten sam angielski sposób oddalili siê z miejsca inscenizacji.

Nie zamierzamy je¼dziæ po gdañskich gimnazjach czy podstawówkach by sprawê wyja¶niæ dog³êbnie bo sam pomys³ uwa¿amy za idiotyczny.

Michale - Konny z zegarkiem bardzo ¿a³uje ale nie pomy¶la³ nawet, ¿e zegarek ten bêdzie widoczny. Przedmiot ten nosi codziennie; nawet i w nocy, nawet pod prysznicem. Lakonicznie stwierdzi³, ¿e szkoda, i¿ nie zwrócono mu uwagi bo by zegarek ten zdj±³, podwy¿szaj±c standard imprezy.

Michale - pewien konny w rogu zdjêcia, z noside³kiem, to osobisty trener Moderatora w je¼dzie konnej.

CYTAT
grupa starszych sta¿em ludzi poka¿e co jest szambem a co perfumeri±.

¶mierdz±cy szambem Hako do starszego sta¿em, pachn±cego subteln± perfum±....

P.S. Ten post nie bêdzie mia³ zapewne d³ugiego ¿ycia. Kto¶ temat posprz±ta.
Je¶li tak siê stanie to solennie obiecujê, ¿e pe³n± jego tre¶æ wy¶lê na Berdyczów Panie, na Berdyczów
Wojciech Radzki
Ja dorzucê od siebie kilka pomys³ów na rozwi±zanie czê¶ci problemów o których tu mówiono.

1. Wyznaczyæ jedn± osobê odpowiedzialn± za przyjmowanie zg³oszeñ.

2. Na miejscu, wyznaczyæ osobê (ta sama co wy¿ej?), która po kolei bêdzie odnotowywaæ przyjazd wszystkich uczestników, jednocze¶nie wypraszaj±c osoby które pojawi³y siê znik±d (nie wys³a³y zg³oszenia), lub nie spe³niaj± wymogów imprezy.

W ten sposób uniknie siê sytuacji ¿e w obozie lokuj± siê ludziska nie wiadomo sk±d, a zarazem bêdzie informacja na temat liczby uczestników ka¿dego dnia, któr± wykorzysta osoba dostarczaj±ca ¿ywno¶æ.

3. Wyznaczyæ przed imprez± dowódców stron. Dowódcy przed bitw± robi± przegl±d swojego wojska, eliminuj±c osoby niepo¿±dane (np. bêd±ce pod wp³ywem alkoholu). Teren inscenizacji mo¿e zabezpieczyæ ochrona aby nikt spoza uczestników na nie siê nie dosta³.
Oczywi¶cie wcze¶niej nale¿y zdefiniowaæ pojêcie "osób niepo¿±danych".

4. Okre¶liæ precyzyjnie wymagania stroju i wyposa¿enia i jednocze¶nie egzekwowaæ je. Dotyczyæ to powinno strojów, uzbrojenia, wyposa¿enia obozowego. Wyznaczyæ osobê (odpowiednio asertywn±), która bêdzie pilnowa³a aby uczestnicy nie obnosili siê ze wspó³czesnymi przedmiotami w obozie.

5. Okre¶liæ dzieñ i godzinê od której do obozu nie wolno wjechaæ /wej¶æ w cywilkach. W razie konieczno¶ci przydzieliæ obowi±zek egzekwowania tego zakazu wartownikom przy bramie.

Pozdrawiam

Bejbs
Na Grunwaldzie funkcjonuje system identyfikatorów ( znaczek na rzemieniu ) dla uczestników mo¿e i na ¦wiecinie warto o czyms takim pomy¶leæ aby odrózniæ "przebierañców" od uczestników
Zielu
Jestem za pomys³em Bejbsa smile.gif Tylko z tego co pamiêtam (by³em na Grunwie 2010) rozró¿nione by³by osoby wychodz±ce do bitwy i cywile. Jeszcze pamiêtam, i¿ przed samym wej¶ciem na pole bitwy by³a kontrola tych identyfikatorów przez Justycjê. Moim skromnym zdaniem osoby niepe³noletnie powinny dostawaæ tylko identyfikatory dla cywilów, niewa¿ne czyje to dziecko, bo albo wszystkie dzieci poni¿ej 18 lat maj± zakaz brania udzia³u w inscenizacji albo ¿adne.

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski vel Arcanvs z Efezu
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Pomys³ identyfikatorów warty przemy¶lenia ale nie popadajmy w skrajno¶ci. Identyfikatory tak ale tylko dla uczestników. Da to mo¿liwo¶æ zweryfikowania ka¿dego i to pod wzglêdem przygotowania do bitwy te¿. Niepe³noletni udzia³ w inscenizacji za dodatkow± pisemna zgod± rodziców. Przy okazji ilo¶æ wydanych identyfikatorów na dany dzieñ pozwala³a by na bie¿±co monitorowaæ liczbê osób w obozie.
jasmin
CYTAT(Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barb @ 13:27 23.09.2012) *
Pomys³ identyfikatorów warty przemy¶lenia ale nie popadajmy w skrajno¶ci. Identyfikatory tak ale tylko dla uczestników.

Dajecie dodatkow± robotê dla Adama. Tylko na Grunwaldzie i Wolinie uczestnicy maj± identyfikatory oraz Bitwie Narodów.
Zamiast identyfikatorów wystarczy by by³y obiecane próby/a i wiêksza dyscyplina u tzw. oficerów.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.