CYTAT(MW-750 @ 01:08 06.08.2012)
Wiem ¿e na imprezê przyjechali przede wszystkim kolekcjonerzy - i ów brak "szczêku orê¿a" by³ spowodowany oszczêdzaniem pieknych zbroi, tarcz i ostrzy mieczy zarówno swoich jak i obawy przed z³o¶ci± przeciwnika ¿e mu siê co¶ uszkodzi³o z jego wspania³ych eksponatów.
CYTAT(Grzyp @ 07:50 06.08.2012)
Chêci musz± byæ po obydwu stronach, a nie tylko po stronie "kolekcjonerów".
CYTAT(Tomek @ 11:18 06.08.2012)
Ja¶min co Ty bredzisz o jaki¶ "kolekcjonerskich saladach"?
Nie ja, zacytowa³em tylko poprzedników.
Ciekawym by³ tak¿e pomys³ nie strzelania na bitwie "bo konie siê p³osz±".
Chyba nie us³ysza³e¶ tego do koñca, co mówi³em na odprawie, o której nawet nie zostali¶my
poinformowani. Brzmia³o to mniej wiêcej tak: nie strzelaæ do galopuj±cej konnicy, szczególnie, gdy jest oddalona od bombard 15¶cie kroków jak rok temu ... Co innego jest te¿ salwa puszczona w zady koñskie z bliska, a co innego jest pojedyñczy, przypadkowy/opó¼niony strza³ ...
Co Ty piszesz, ¿e nie bêdziecie inwestowali w zbroje na konia.
Czy zdajesz sobie sprawê, ile ona kosztuje?
Przecie¿ od samego pocz±tku nie poprawili¶cie nawet stroju cywilnego na co zwracali¶my uwagê.
Czy by³e¶ u nas w obozie?
Z Waszej strony od samego pocz±tku imprezy nie ma ¯ADNEGO postêpu.
Nie je¼dzimy od pocz±tku na t± imprezê. W tym roku byli¶my po raz drugi. Jad±c w tym roku na imprezê wymienili¶my siê uwagami z paroma osobami zaanga¿owanymi w imprezê, w tym g³ównym organizatorem i tam gdzie by³ sens ekonomiczny zmiany zastosowali¶my.
No ale zapomnia³em, je¼dzicie konno. Lepiej wygl±da³o by 4 dobrze zrobionych profesjonalistów (których proponowali¶my zorganizowaæ) ni¿ 30 kozako-krzy¿aków.
Organizator nie dysponuje ¶rodkami finansowymi na wynajêcie 4rech dobrze zrobionych profesjonalistów zamiast 30-40 kozako krzyzaków.
CYTAT(Adsumus @ 12:24 06.08.2012)
A co do reszty siê zgadzam i uwa¿am, ¿e jest zbyt du¿o ustêpstw w stosunku do konnych, którzy nic sobie nie robi± z wymagañ dla obozu.
Tak tak, wiem, serce boli, bo konia nie mo¿na do s³upa przed namiotem przywi±zaæ i jak chodzi to sra. Wiêcej ni¿ pies. Przepraszam.
Ich podje¶cie
mówisz w tym momencie o mnie
pokazuje prosta scena na odprawie,
szkoda, ¿e nie byli¶my o niej poinformowani, chodzia¿by na próbie o 19:00, na której siê nie stawili¶cie, bo pad³ deszcz:D ...
dowódcy prosz±, ¿eby pochowaæ zbrojniki itp, a Ja¶min, mówi, ¿e nie schowa,
bo powiedzia³, ¿e na obozie konnym bêdzie dla turystów pokazywana prezentacja kopii rze¼b, obrazów z paru ró¿nych epok wraz z jednym zestawem archaicznym dla ¦wiecina oraz zdjêciem muzealnym tego, co powinno byæ pod ¦wiecinem
...albo zaklad o to, ¿e wjad± na koniu do obozu(o ile to prawda)
wow tak powstaj± legendy miejskie:) zatem: mamy spe³niaæ wymagania ¦wiecina, ale nie wchodziæ/wje¿dzaæ do obozu bo ...?
- jak dla mnie to wyra¿a wiêcej ni¿ 1000 s³ów i wskazuje, ¿e niektórzy s± tam po to, ¿eby robiæ na z³o¶æ wszystkim na oko³o i udowodniæ, ¿e mo¿na przechytrzyæ z³± Rotê, Mayrisa i Adama, a w miêdzyczasie wykorzystaæ zaufanie jakim obdarzyli ich inni.
Proszê nie uogólniaj w³asnych odczuæ i nie przeno¶ ich na inne osoby, ¿e my¶l± tak samo jak Ty.
Postêpu w umiejêtno¶ciach je¼dzieckich te¿ nie widaæ. Dynamiczny wyjazd z pola walki po ca³ym zamieszaniu to na pewno opanowane zosta³o.
Nie chcieli¶my psuæ komfortu historycznego i zjechali¶my z pola. Dziêkuje, ¿e zosta³o to dostrze¿one.
Ale mam bazgro³y w avatarze, to mogê wiêcej napisaæ, bo to tylko s³owa b³azna.
Mo¿esz
CYTAT(Agata Witkowska @ 12:34 06.08.2012)
@Ja¶min (...) na pewno nie by³o tak, ze ch³opaki specjalnie wytoczyli foglerz prosto pod konie.
Wierzê Ci, bo nikt o zdrowym rozs±dku by tego nie zrobi³. Brakuje tych prób po to by w³a¶nie tych sytuacji unikn±æ. Konie te ca³e pole przebieg³y mo¿e w 8 sekund ... Powiedz mi tylko po co kto¶ przetacza³ z miejsca na miejsce foglerz w trakcie bitwy, w korytarz, który by³ zarezerwowany dla konych (w lewo) zamiast pod drzewa (w prawo) lub do ty³u?
By³abym jak najdalej od wymagania, ¿eby¶cie wygl±dali i je¼dzili tak, jak Ksi±¿êca.
Nie ma problemu, by stawiaæ takie wymagania, po prostu musimy zmieniæ stawki za imprezy a'la ¦wiecino. Lub chcesz, mo¿esz w³asn± grup± wynaj±æ tak± grupkê - 4rech konnych za 3500 z³ na t± imprezê ...Proszê bardzo. Bêdzie na pewno wy¿szy komfort historyczny.
Ale jednak jakies absolutne minimum zachowane byc powinno. Za takowe uwazam miedzy innymi nie przy³a¿enie do sredniowiecznego obozowiska w strojach kozackich. NIestety, wiekszo¶æ grup konnych ma z tym problemy.
(...)Co do m³ota - ja by³am bez okularów i nie widzia³am, kto sie nim pos³uguje.
Ja jestem trochê przyg³uchy, ale s³ysza³em ...