Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "II Grunwaldzki Turniej Bojowy Miecza D³ugiego" Grunwald 2011
> Inne > Kalendarium 2011 > Grunwald 2011
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Robert Szatecki
Bardzo ³adny
Józef
Krótko.
Rozmawia³em dzisiaj z Darkiem Maciejko(ARMA)
G³ownie mieczy na pierwsz± i drug± nagrodê wykute - posz³y do hartowania. smile.gif

Czekamy na zg³oszenia uczestników.

ps.
podpowiadam - nie czekajcie z zamówieniami do ostatniej chwili.

pozdrawiam
Józef
Dziêki zaanga¿owaniu wielu ludzi , Turniej M.D. jest turniejem do¶æ obfitym we wszelkiego rodzaju nagrody i upominki .
Jest mi niezmiernie mi³o napisaæ , ¿e i w tym roku.

Ekipa Medieval Market zadeklarowa³a pomoc w zorganizowaniu nagród dla bardów .
Tak - Turniejowi M.D towarzyszyæ bêdzie Turniej Bardów smile.gif
Ale o tym (o szczegó³ach ) napisze ju¿ Artur Brzychcy , który wraz z Rycerzami Dobrej Opieki bêdzie organizatorem czê¶ci artystycznej T.M.D.
W imieniu swoim i uczestników turnieju - dziêkujê smile.gif

Ps.
Dziêkujê równie¿ wszystkim tym , którzy przyczynili siê do ponownego uruchomienia forum.

pozdrawiam
Laser
Czy walki bêd± przerywane popisami bardów?
To mog³o by byæ dobrym rozwi±zaniem, gdy¿ czêsto przerwy miêdzy walkami siê d³u¿± niemi³osiernie.

Czy bardowie bêd± ¶piewaæ o aktualnie walcz±cych?
Jakub £adyñski
Widzê , ¿e turniej nabiera rozpêdu, ale zastanawia mnie ten Turniej Bardów. Wiadomo , ze uczestnicy zg³aszaj±cy siê na takowy bêd± oczekiwali przynajmniej równie dobrej organizacji co w³a¶ciwego turnieju. Czy nie bêdzie tak , ¿e prowadz±cy i koordynatorzy skupi± siê na TMD a Turniej Bardów zostanie odstawiony na bok i przeprowadzony na poziomie minimum(chocia¿ zrozumia³em, ¿e TB zajmuje siê odrêbna ekipa, ale czy wówczas ca³a impreza nie przeci±gnie siê w nieskoñczono¶æ?)? Nikt nie zak³ada , ¿e tak bêdzie , ale czy wykonalnym bêdzie te dwie "imprezy" sprawnie po³±czyæ?
Józef
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 20:17 14.03.2011) *
Czy walki bêd± przerywane popisami bardów?
To mog³o by byæ dobrym rozwi±zaniem, gdy¿ czêsto przerwy miêdzy walkami siê d³u¿± niemi³osiernie.

Czy bardowie bêd± ¶piewaæ o aktualnie walcz±cych?

My¶lê , ¿e przede wszystkim od æwieræfina³u .Tam przerwy miedzy walkami s± zbyt krótkie.
Wiêc jak najbardziej mo¿na by³o by wtedy wprowadziæ wystêpy Bardów.
Walcz±cy zyskaj± na tym d³u¿sze przerwy na wypoczynek.
Wiele zale¿y od ilo¶ci uczestników Turnieju Bardów .
Decyzje podejmê po konsultacji z Arturem .

W tegorocznym Turnieju Bardów w Piasecznie Artur Brzychcy zaproponowa³ , by Bardowie ¶piewali w³a¶nie: "o czynach tera¼niejszego rycerza"
Grunwaldzki TMD mo¿e byæ dalsz± realizacj± wspania³ego moim zdaniem , pomys³u/projektu.
Marzy mi siê , by bardowie ¶piewali w³a¶nie o Was .
O tych którzy wyró¿nili siê w zesz³orocznym turnieju.
Bêdzie to dodatkowa nagroda za Wasz wysi³ek .
Tak naprawdê walczycie dla chwa³y.
Dlaczego wiêc nie ?
Czy siê uda zmobilizowaæ Bardów ?
Wierzê , ¿e tak.
...............................

Lo¿a Dam powiêkszy³a siê o dwie panie :
Patrycjê Pu³awsk± ( Chor±giew Prywatna von Reihl )
Annê Adamczyk Karpiñsk± ( Chor±giew Wielkiego Mistrza )
Dziêkuje w imieniu swoim i uczestników . smile.gif

pozdrawiam

Edit.
Jakub - rozumiem Twoje w±tpliwo¶ci.
Umiem s³uchaæ , a Artur powa¿nie traktuje temat.
Obu nam zale¿y na zrealizowaniu "dobrego turnieju"
Ale nie Waszym kosztem.
I oczywi¶cie we¼miemy pod uwagê Wasz wysi³ek (godziny spêdzone w uzbrojeniu)
Poza tym my¶lê przenie¶æ wiatê (pod któr± siedzieli walcz±cy) na przeciwleg³± stronê .
Bêdzie dawaæ wiêcej cienia .
Poza tym mo¿e jakie¶ koryto z wod± uda siê ustawiæ (do przemywania twarzy )

Z pewno¶ci± docenimy równie¿ wysi³ek /wk³ad Bardów .

Ceniê sobie Wasze uwagi .

pozdrawiam

post edytowany
Artur Brzychcy
Witajcie
Przepraszam, ¿e tak d³ugo mi zajê³o odezwaæ siê w tym temacie, ale w³a¶nie z RDO jeste¶my w czasie organizacji innej imprezy i zajmuje mi to wiêkszo¶æ wolnego czasu.

Turniej Bardów nie bêdzie traktowany po macoszemu i z mniejszym zaanga¿owaniem organizatorów. Proszê mi zaufaæ smile.gif.

Bardowie bêd± proszeni o wykonanie dwóch lub trzech utworów autorskich. Innych nie bierzemy pod uwagê. Pie¶ni lub recytacje maj± opowiadaæ o czynach wspó³czesnych rycerzy.
Sêdzi± g³ównym jak w Piasecznie bêdzie Pawe³ Lipnicki, aktor, piosenkarz, tek¶ciarz, cz³onek RDO.
Zasady dok³adne pojawi± siê wkrótce. smile.gif

W razie pytañ proszê maile na abrzychcy@rycerzedobrejopieki.pl, lub turniej@brzart.pl

Pozdrawiam

Józef
W zesz³ym roku LOTGAR by³ jednym z darczyñców upominków T.M.D
Równie¿ w tym roku zadeklarowa³ nam swoj± pomoc. Dziêkujê smile.gif

Swoj± pomoc zadeklarowa³a równie¿ Roma Lubiñska , staj±c siê pi±t± dam± lo¿y.
Dziêkujê Ci w imieniu swoim i uczestników turnieju smile.gif

pozdrawiam
Gandalf
Badges jest rewelacyjny. Normalnie to a¿ sêdzi± chce siê zostaæ. :D
Czy wiadomo ju¿ mo¿e kiedy turniej siê odbêdzie? Ostatnio by³a to bodaj¿e ¶roda. Planowane s± jakie¶ zmiany w tym kierunku?
Jeszcze mam ma³e spostrze¿enie co do ostatniego turnieju. Wydaje mi siê i¿ walki 1,5 minuty by³y trochê za d³ugie, zw³aszcza przy tylu uczestnikach. Po oko³o minucie u wiêkszo¶ci ju¿ by³o widaæ oznaki zmêczenia i wyczekiwania a¿ walka siê zakoñczy. Wydaje mi siê lepszym rozwi±zaniem by³oby ich skrócenie w pierwszej fazie, nazwijmy to eliminacji i wyd³u¿enie d³ugo¶ci w kolejnych etapach. Zawodnicy pod koniec powinni byæ w ten sposób bardziej ruchawi, co podniesie atrakcyjno¶æ wizualn± pojedynków. :D Mo¿e niekoniecznie zmiana na teraz, co by ju¿ w regulaminie nie mieszaæ, ale warto zwróciæ na to uwagê i poczyniæ dalsze obserwacje.
Józef
Witaj smile.gif
Cieszy mnie ¿e znaczek Ci siê podoba.

We wstêpnej rozmowie z Krzy¶kiem Góreckim rozwa¿ali¶my czwartek (Grunwaldzkie wici - VIPów bêdzie z pewno¶ci± mniej , nie bêdzie takiej pompy jak w zesz³ym roku) ale to wszystko tylko projekt.
Planu imprezy jeszcze nie ma.

Co do czasu trwania walki - w zesz³ym roku by³o wyj±tkowo gor±co .
My¶lê , ¿e najlepszym rozwi±zaniem bêdzie , gdy tu¿ przed samym turniejem wspólnie ustalicie czas trwania starcia.
Bior±c pod uwagê równie¿ ilo¶æ uczestników i Ich zdanie na ten temat (mo¿e bêdzie ch³odniej ?)
Tak czy inaczej - Twój pomys³ wydaje mi siê dobry.
Decyzjê podejmiecie jednak Wy - sêdziowie .

rafalzgrudnia zadeklarowa³ wesprzeæ turniej upominkiem dla Lo¿y Dam .
Serdecznie dziêkujê smile.gif Cieszy mnie zaanga¿owanie w turniej tak wielu osób .

pozdrawiam
Laser
No pewnie, ¿e badges piêkny.

Czwartek z pewno¶ci± wp³ynie pozytywnie na frekwencjê. Chcia³em siê w zesz³ym roku zg³osiæ na turniej, ale przyjecha³y konie w ¶rodê i trzeba by³o siê nimi zaj±æ. Dodatkowo z koñmi zjecha³o czê¶æ osób, no i trzeba by³o to wszystko ogarn±æ w obozie.
Mam nadziejê, ¿e w tym roku uda mi siê wzi±æ udzia³.
Robert Szatecki
Wa¿ne, ¿eby nie nak³ada³ ani nie styka³ siê z turniejem miecza i tarczy
Józef
Spróbujê by ta odpowied¼ nawi±zywa³a do obu Waszych wypowiedzi (Laser i Robert)
S³ysza³em ju¿ :
"We¼ i zrób ten turniej w czwartek , wzro¶nie presti¿ , bêdzie wiêksza frekwencja"
Albo :
"Jak bêdzie w ¶rodê , to nie bêdzie takiej sr...ki i na spokojnie zrobimy super turniej , dla nas nie dla widzów /turystów.
Te¿ bym nie chcia³ , by oba turnieje - M.D i M.T siê styka³y lub pokrywa³y.
Choæ zesz³y rok pokaza³ , ¿e kto wyszed³ do jednego turnieju , nie wychodzi³ do drugiego.
My¶lê jednak , ¿e chodzi o to , by walcz±cy , bior±cy udzia³ w jednym turnieju - mogli przynajmniej obejrzeæ ten drugi , je¶li nie mog± braæ w nim udzia³u .

Moje osobiste zdanie - mi tam widzów/turystów nie trzeba - i jak dla mnie turniej móg³by odbyæ siê ju¿ w poniedzia³ek.(przyje¿d¿am w czwartek lub pi±tek)
Ale turnieju nie robiê dla siebie , tylko dla Was.
Zawsze znajdzie siê kto¶ , komu termin nie bêdzie odpowiadaæ .( nie wszyscy mog± dostosowaæ urlop do Grunwaldu )
To wszystko rozumiem . Wierzê jednak w do¶wiadczenie organizatorów przy uk³adaniu programu.
B±d¼my dobrej my¶li smile.gif
Edit.
Znaj±c wcze¶niej liczbê uczestników obu turniejów (choæby w przybli¿eniu) u³atwimy organizatorom pracê nad programem imprezy.
Dlatego te¿ namawiam wszystkich zainteresowanych (w obu turniejach bojowych , jak i turnieju bardów) by dokonywali zg³oszeñ.
pozdrawiam

post edytowany.
Laser
W zasadzie tak sobie teraz pomy¶la³em, ¿e turnieje mog³yby siê odbywaæ w tym samym miejscu i czasie. W jednej czê¶ci placu MiT w drugiej DM. Potem w fina³ach mo¿na by walki robiæ na przemian - zawodnicy mieli by wiêcej czas na odpoczynek i publiczno¶æ by siê nie nudzi³a.
Aczkolwiek to wymaga bardzo sprawnej organizacji, dlatego raczej nie ma szans (przynajmniej w tym roku) na takie po³±czenie. Dodaj±c do tego turniej bardów to w ogóle mo¿e skoñczyæ siê katastrof±.
Oczywi¶cie zak³adaj±c, ¿e zawodnicy nie startuj± w obu turniejach jednocze¶nie.
Taki lu¼ny pomys³ rzucam.

Tury¶ci w zasadzie nam nie s± potrzebni, jak ju¿ Józef zauwa¿y³. O presti¿ chyba te¿ nie chodzi, bo turniej zyska³ odpowiedni± reputacjê.
Zaproponowa³em czwartek ze wzglêdu na dyspozycyjno¶æ ludzi. Wiadomo, ¿e im bli¿ej weekendu tym wiêkszej ilo¶ci zawodników bêdzie pasowa³o.
Józef
My¶lê ¿e muszê siê nad tym zastanowiæ .
Mo¿e po³±czenie walk æwieræ, pó³ i fina³owych obu turniejów by³o by mo¿liwe .
Takie rozwi±zanie proponowa³ ju¿ w zesz³ym roku £ukasz P³aza .(zaraz po turnieju)
Mam jednak obawy .
To bardzo odwa¿ny pomys³ .
Du¿o zale¿y od zgrania /wspó³pracy wielu osób.
Ponadto najwiêkszy ciê¿ar realizacji/organizacji praktycznej , spoczywa na sêdziach .
I tu powstaje najwa¿niejsze pytanie :
Czy Oni gotowi byliby na takie rozwi±zanie ?
Poza tym , nie wiemy co na to organizatorzy TMiT ?
Laser - ale¶ mi zabi³ æwieka ..

pozdrawiam
Wies³aw z O³awy
Je¶li mogê wtr±ciæ swoje spostrze¿enia... Oba turnieje w tym samym czasie to nie jest najlepszy pomys³, bo mog± byæ tacy, którzy bêd± chcieli wzi±æ udzia³ w obu (jak np. ja w ubieg³ym roku. Co zreszt± zrobi³em). Sama za¶ chêæ w¶ród walcz±cych na MD do obejrzenia Miecza i Tarczy te¿ mo¿e mieæ nie lada znaczenie (pewnie kogo¶ chêtnego nie odci±gnie od startowania w Mieczu D³ugim, ale mo¿e pozostawiæ niedosyt). Co do turystów - jak bêd± chcieli to obejrz±, a jak nie to... nie smile.gif Przy tym narobi³by siê spory bajzel, obawiam siê. Do tego je¶li ma byæ zrealizowana w tym roku "otoczka rycerska" (giermkowie, proporce itd.) to podejrzewam, ¿e straci³aby na swojej warto¶ci w po³±czeniu z innym turniejem. Zwyczajnie mog³oby to popsuæ klimat.
Józef
Rafalzgrudnia wys³a³ zdjêcie paska - upominku dla Lo¿y Dam . Dziêki smile.gif
................................
"Witam
Proponujê co¶ takiego - sprz±czka z Raci±¿a XIVw. zakoñczenie te¿ datowane na XIV-XVw. Wzór t³oczenia wg. p³ p³yty nagrobne z terenu, Niemiec, Francji, ¦l±ska i W³och, t³ok introligatorski wg. Msza³u £añcuckiego z XIVw

http://pracowniaodlewnicza.pl/bilder/pas-s...ny-pan3-nr1.jpg
pozdrawiam "
................................

Czekam na dalsze wypowiedzi
pozdrawiam
Aranedorion
Moim zdaniem Wies³aw i Robert maj± racjê, turnieje MD i MiT powinny odbyæ siê w innym czasie. Dziêki temu ka¿dy (nie tylko z RR ale tak¿e turysta) bêdzie mia³ mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u (ogl±dania) ka¿dego z nich.
Radek (mi¶derca)
Nie s±dzê ¿eby po³±czenie tych turniejów by³o dobrym pomys³em...
Ca³a otoczka, prezentacja i przedstawianie rycerzy straci³yby na znaczeniu i niepotrzebnie wyd³u¿y³y wydarzenie.

Mo¿e za kilka dni wpadnie jeszcze kto¶ na pomys³ ¿eby dorzuciæ do tego pi±tki bohurtowe...

Je¶li chodzi o sprawê bardów to jak dla mnie bomba, ¶wietny pomys³ i zawsze to jakie¶ urozmaicenie smile.gif
A.Fran
Mo¿e warto by³oby sporz±dziæ prost±, np drewnian±, wieszan± wagê szalkow± i ni± a nie bezdusznymi urz±dzeniami po k±tach mierzyæ ciê¿ar broni? mo¿naby³oby zrobiæ to "przy ludziach". Nie chodzi o dok³adny pomiar masy a tylko mieszczenie siê mieczy w pewnym przedziale, wiêc wystarczy zawieszaæ na przeciwnej szali odwa¿nik o masie minimalnej a potem maksymalnej dopuszczanych do turnieju brzeszczotów. Tylko czy bêdzie na to czas dunno.gif
Józef
Adrian , powiem ¿e siê nad tym zastanawia³em (waga szalkowa).To dobry pomys³ .

Mo¿e zrobi³by¶ co¶ takiego ? Ale z metalu.
Z pewno¶ci± znalaz³o by siê wielu ludzi / organizatorów turniejów walk , chc±cych takow± wagê zakupiæ .
Tylko siê w odpowiedni sposób do tego przygotuj - (¼ród³a)
Co Ty na to ?
pozdrawiam
A.Fran
Czemu nie. Mo¿esz na mnie liczyæ, chêtnie popatrzê jak jaki¶ mój wyrób do czego¶ siê przydaje. Bêdzie prawdziwa waga.

----------

Naogl±da³em siê ilustracji z epoki i z pewno¶ci± mogê stwierdziæ ¿e waga o takim kszta³cie by³aby bez zarzutów:

http://www.timelineauctions.com/lot/coin-balance/2712/

Ta akurat s³u¿y³a do wa¿enia monet i z³ota ale wszystkie napotkane przeze mnie w ¼ród³ach s± bardzo podobne. Do jednej z szalek bêdziemy wieszaæ miseczki z odwa¿nikami tak jak tutaj:

http://www.nuernberger-hausbuecher.de/75-Amb-2-279-17-v

A z drugiej szalki bêdzie wisia³ ³añcuszek z podwójnym hakiem do chwytania mieczy za jelec, lub miseczka na miecz.
Józef
My¶lê , ¿e wystarcz± same szalki - miecz mo¿na po³o¿yæ w miejscu wywa¿enia .Im pro¶ciej , tym lepiej.
I tak nie bêdzie ³atwe wykonanie wagi , która bêd±c pusta wskazywaæ bêdzie "zero"

No i musimy pamiêtaæ równie¿ o maksymalnej wadze miecza (2,5kg - odwa¿niki)
(Czyli min.1,5 max 2,5)
pozdrawiam
Laser
Czyli minimalna waga miecza 1500 gram?
Józef
Przy pozosta³ych wymaganiach , wielko¶ci sztychu , grubo¶ci ostrza - waga ta jest raczej niemo¿liwa do osi±gniêcia .Chyba ¿eby kto¶ mia³ miecz d³ugi , d³ugo¶ci 90 cm.
W zesz³ym roku najl¿ejszy miecz , który spe³nia³ wszystkie pozosta³e wymagania , mia³ co¶ oko³o 1,6kg
pozdrawiam
Marek Hilgendorf
Ja tylko tak w kwestii formalnej- waga 1500 g, a nawet mniej jest ca³kowicie mo¿liwa do osi±gniêcia przy d³ugim mieczu (tak¿e przy obostrzeniach turniejowych). Nasi przodkowie ju¿ to udowodnili ponad wszelk± w±tpliwo¶æ, tylko u nas jako¶ wiêkszo¶æ mieczników ma z tym problemy.

Ju¿ siê wiêcej nie wtr±cam- mam swój TMD na XIII wiek.....

Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia
Laser
Na goods.pl mo¿na kupiæ Hanwei'a, który wa¿y 1200 gram. ¯eby by³o ciekawiej, miecz jednorêczny tego samego producenta wa¿y 1300 gram :-)
Wiêc da siê.
Józef
Wracaj±c do tematu poruszonego przez Lasera.
Oprócz Waszych wypowiedzi , tu w temacie TMD , otrzyma³em równie¿ prywatne wiadamo¶ci.
Przeprowadzi³em równie¿ kila rozmów telefonicznych.
Wniosek : wprowadzamy w tym roku zbyt wiele nowych elementów .
Mo¿e za rok ? smile.gif

CYTAT(Laser (ChZCh) @ 13:34 17.03.2011) *
.. turnieje mog³yby siê odbywaæ w tym samym miejscu i czasie. W jednej czê¶ci placu MiT w drugiej DM. Potem w fina³ach mo¿na by walki robiæ na przemian - zawodnicy mieli by wiêcej czas na odpoczynek i publiczno¶æ by siê nie nudzi³a.
Aczkolwiek to wymaga bardzo sprawnej organizacji, dlatego raczej nie ma szans (przynajmniej w tym roku) na takie po³±czenie. Dodaj±c do tego turniej bardów to w ogóle mo¿e skoñczyæ siê katastrof±.

......................
Powinni¶my zdecydowaæ równie¿ - czy uczestnikowi turnieju towarzyszyæ ma knecht z proporcem , lub tarcz± herbow± ? (alternatywnie)

pozdrawiam

MagicWojtek
jak kto¶ chce to mo¿e z nim towarzyszyæ,ale nie musi icon_wink.gif
niektórzy sami je¿d¿± na turnieje ;p
Robert Szatecki
CYTAT(Józef @ 12:18 23.03.2011) *
Powinni¶my zdecydowaæ równie¿ - czy uczestnikowi turnieju towarzyszyæ ma knecht z proporcem , lub tarcz± herbow± ? (alternatywnie)

pozdrawiam

Je¿eli ma to byæ turniej z opraw± "rycersk±" to jak najbardziej powinien siê taki wymóg pojawiæ. Nie problem poprosiæ kogo¶ z obozu o towarzyszenie.
Józef
Znajdzie siê kto¶ , kto poniesie przed takim uczestnikiem proporzec , czy tarczê.
Choæby kto¶ z organizatorów , kolegów.
Oprawa bêdzie.
Gorzej z napraw± uzbrojenia.
Tu wskazany jest kto¶ , kto zna uzbrojenie uczestnika , ma przy sobie zapasowy mieczy , czy sznurek od snopowi±za³ki smile.gif
Trochê ¿artów nie zaszkodzi.
pozdrawiam

edit.
Ale czy mo¿e byæ zamiast proporca np.tarcza herbowa?
Robert Szatecki
Uwa¿am, ¿e tarcza herbowa moze byæ - nie ka¿dy ma i z do¶wiadczenia jeszcze z XIII wieku wiem, ¿e nie ka¿dy zrobi sobie proporzec na jeden turniej. Najlepiej by³oby, ¿eby wychodziæ z tarcz± herbow± przed zawodnikiem i z proporcem za nim.
Józef
Dziêki Waszemu zaanga¿owaniu , turniej nabiera charakteru.
Chce siê dzia³aæ ..
114
pozdrawiam
Laser
CYTAT(MagicWojtek @ 12:20 23.03.2011) *
jak kto¶ chce to mo¿e z nim towarzyszyæ,ale nie musi ;-)
niektórzy sami je¿d¿± na turnieje ;p

Co to za rycerz nie ma pocztu? ;-)
gryfici
Witam
Oto lista zg³oszonych do tej pory:
1. Rados³aw Majchrzak Herbu " Dwie ró¿e " - w skos , w polu srebrnym b³êkitna ró¿a , w polu b³ekitnym srebrna ró¿a Bractwo rycerskie " Piesza dru¿yna Micha³a von Manteuffla "

2. Igor Zeler czyli Igor z Bêdzina herbu - Trzy pióra na czarnej tarczy z bractwa - Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin

3. Igor Jolewski zwany"Knurek" herbu Dzik - w polu czerwonym dzik wspiêty z Bractwa CZARNY KRUK

4. Wojciech Gula czyli Wojtek z Kielc herbu - Odyniec z bractwa - Chor±giew Prywatna von Riehl

5. Krzysztof Szatecki z herbu czarny królik na czerwonej tarczy z Warszawskiej Akademii Miecza

6. Robert Szatecki herbu w polu czerwonym na bia³ym skosie trzy krzy¿e barwy czerwonej z liljami na górnych ramionach.

7. Adrian £uczak z Bydgoszczy Herbu Aksak zwyciêzca ostatniego Turnieju Miecza D³ugiego im. Kazimierza Wielkiego, a by³o to w 2009 roku, 3 miejsce zaj±³ w turnieju w Ma³oszycach w roku 2010 i w tym¿e roku zaj±³ 3 miejsce na Turnieju w Dzia³dowie

8. Jacek Barañski zwany Jacek von Borcke herbu "Dwa Wilki" - Dwa srebrne Wilki na czerwonym polu z Grupy Odtwórstwa Historycznego von Borcke ze Z³ocieñca

9. Marcin Waszkielis z Kêtrzyna herbu X z Braci Chêdo¿ników Bosych

10. Aleksander Kikcio zwany Hadrian Beztrwogi herbu czerwony Krzy¿ogryf na niebieskim polu z Braci Herbu Gryf z Bytowa.

Czekamy na dalszych uczestników turnieju
Mile widziane by³oby podanie zwyciêstw w turniejach, to wiêksze oddzia³ywanie psychologiczne na przeciwniku.
Pozdrawiam
Kanclerz turnieju
Józef
Na tej li¶cie podane s± tylko podstawowe informacje ( bez rozwiniêtej oprawy )
Proszê pamiêtajcie przy zg³oszeniach o blazonowaniu itp.

Co¶ ma³o tych zg³oszeñ icon_sad.gif
Wiem , ¿e jeszcze czas , ale i tak prosi³bym by¶cie siê wpisywali .
Pomo¿e nam to w przybli¿eniu okre¶liæ czas trwania turnieju.
A to , u³atwi organizatorom zaplanowanie ca³ej imprezy.

W zesz³ym roku by³o grubo ponad 30 zg³oszeñ.
Na Grunwaldzie , w dzieñ turnieju przysz³o ok.20tu uczestników.
Z czego do turnieju dopuszczono 16tu uczestników.
Proszê - przeanalizujcie dok³adnie regulamin , by by³ czas (równie¿ sprzêtowo) siê przygotowaæ.

Kolejno¶æ zg³oszeñ nie bêdzie mia³a wp³ywu na kolejno¶æ walki !

Adres na który nale¿y siê zg³aszaæ : gryfici@poczta.onet.pl

pozdrawiam smile.gif
Krzysztof Szatecki
W³a¶nie wys³a³em swoje zg³oszenie na turniej.

Co do ilo¶ci osób to bym siê na razie tym nie przejmowa³ bo wiadomo ¿e najwiêcej osób zg³asza siê tuz przed, co oczywi¶cie zawsze stanowi k³opot dla organizatora.

Jak wiadomo turniejów miecza dlugiego ci±gle brakuje, wiec zachecam wszystkich do wziecia udzia³u. Jest okazja powalczyæ na rozsadnych zasadach wiec nie ma co siê zastanawiaæ.

Pozdrawiam
A.Fran
Waga do mierzenia ciê¿aru mieczy ju¿ wykuta. Jeszcze j± porz±dnie poczernie.

Stal, stare ¿elazo, mied¼ i woskowane sznurki konopne.
doktor
Zacna ta waga smile.gif
A znaczek dla sêdziów to ju¿ mistrzostwo ¶wiata.
ech... Szkoda, ¿e tak d³ugo trzeba bêdzie czekaæ
do lipca. Wygl±da na to, ¿e bêdzie jeszcze lepiej
ni¿ w ubieg³ym roku, a to wysoko postawiona
poprzeczka.

Wojtek z Kielc

PS: Mam nadziejê, ¿e pomys³ po³±czenia Turnieju
MD i MT zosta³ ju¿ zarzucony. Tym razem chcia³bym
wzi±æ udzia³ w obu imprezach...
A.Fran
Hmm... ma³o wiadomo o turnieju MiT, ale miejmy nadziejê, ¿e wszystko bêdzie jak trzeba. A im wiêcej czasu tym mo¿na siê lepiej przygotowaæ ;)

Co do wagi to jeszcze j± wzmocnie, ¿eby nie by³o kompromitacji, gdy jak jaki¶ sznurek odmówi pos³uszeñstwa. Józku, bêdzie stabilna i mocna.

Józef
Podobno wiele osób chce braæ udzia³ w obu turniejach.
My¶lê , ¿e uda siê to jako¶ rozplanowaæ.

Adrian - na pewno bêdzie OK.
Doktor - poprzeczka poprzeczk± .Ten turniej tworzy wielu ludzi.
Ka¿dy "¿uci" pomys³em - dla tego tak fajnie wychodzi.
Ja my¶lê co by tu zrobiæ , by wszystkich uczestników zatrzymaæ do koñca turnieju .
Czy w zwyciêzca , czy zwyciê¿ony , by razem usi±¶æ , ju¿ tak na luzie...
Wiem - zmêczenie, upa³.
Plandekê musimy rozwiesiæ po przeciwnej stronie co w zesz³ym roku.

Acha , uda³o mi siê kupiæ klepsydry . Jedna 1min. i 1.5min. tak by nie straszyæ stoperem czy komórk±.

pozdrawiam smile.gif

Józef
Net szwankuje , wiêc krótko.

Turniej miecza d³ugiego odbêdzie siê w ¶rodê !

Przy du¿ej ilo¶ci uczestników miedzy eliminacjami a walkami fina³owymi - zrobimy kilkugodzinn± przerwê na odpoczynek.
Podajê tê wiadomo¶æ by¶cie wiedzieli jak najwcze¶niej (planowanie urlopu..)
Musi byæ czas na inne turnieje i wielu uczestników TMD chce uczestniczyæ równie¿ w turnieju MiT ..
Przynajmniej na spokojnie , bez ci¶nienia i niepotrzebnego nat³oku turystów.

Proszê smile.gif
Róbcie zg³oszenia - bardzo pomo¿e to w tworzeniu programu ca³o¶ci imprezy.

pozdrawiam
Laser
W godzinach raczej wcze¶niejszych czy raczej pó¼niejszych?
Robert Szatecki
A tak mi siê przypomnia³o, ¿e podobnie jak grunwaldzki turniej MiT chcia³bym i turniej Miecza D³ugiego liczyæ ze wzglêdu na renomê do ranking turniejowego.
Józef
Laser - na pierwszej stronie , w pierwszym po¶cie s± podane godziny ,
które w zale¿no¶ci od ilo¶ci uczestników , mog± siê jednak jeszcze zmieniæ.

Zastanawiam siê nad tym , czy nie rozpocz±æ turnieju jeszcze wcze¶niej - np.pó³ godziny.
Im wcze¶niej , tym ch³odniej.
To czy walki fina³owe bêd± odbywaæ siê po tak d³ugiej przerwie , zale¿eæ bêdzie od ilo¶ci uczestników TMD , ale równie¿ od ilo¶ci uczestników Turnieju Bardów.

Wa¿nym dla nas jest , by¶cie nie zmierali niepotrzebnie w uzbrojeniu .

Dlatego tak cisnê Was o wcze¶niejsze zg³oszenia , by wszystko idealnie rozplanowaæ.
...................................
Robert - fajnie by by³o smile.gif

Pozdrawiam smile.gif

Edit.

Rafalzgrudnia przys³a³ ju¿ do mnie pasek bêd±cy jednym z upominków dla Lo¿y Dam .
Dziêki Rafale smile.gif

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam
post edytowany

doktor
Je¶li po walkach mamy siê spotkaæ i jeszcze razem posiedzieæ
to proponujê ma³± biesiadê! Trunki, jad³o, towarzystwo piêknych
pañ z Lo¿y z pewno¶ci± zachêci wszystkich uczestników do
pozostania na placu do samego koñca...
Mo¿e bez przesady z jakimi¶ sto³ami i galowym strojem, ale
jaki¶ baranek na ognisku i beczka piwa dla tych, którzy ju¿
nie walcz± by³yby pewnie wystarczaj±cym "magnesem".

Gdyby zacz±æ ju¿ w trakcie Turnieju to kolejni przybywaj±cy
do grona biesiadników byliby witani coraz bardziej gromkimi
okrzykami, a co za tym idzie sami zwyciêzcy dostaliby najwiêksze
owacje smile.gif

By³aby okazja podyskutowaæ o zbrojach, mieczach i technice,
ponarzekaæ na pogodê i na pecha przy losowaniu ;)
Co Wy na to??

Wojtek z Kielc
Józef
Mam nadal problem z netem , wiêc krótko.

Pomys³ mi siê podoba smile.gif
Co prawda ¶rodków finansowych brak , ale wierzê ¿e co¶ wspólnie wymy¶limy.
Oczywi¶cie w " przedsiêwziêciu " udzia³ wezm± wszyscy zwi±zani z TMD i TB .
Ze sto³ami i ³awkami najmniejszy problem.
Trzeba pomy¶leæ gdzie zamówiæ takiego barana ( najlepiej gdzie¶ w okolicy )
Koszta..itd.itp.

pozdrawiam

Radek (mi¶derca)
Pomys³ z mini biesiad± po turnieju to jak dla mnie idealny moment na wymianê spostrze¿eñ, ze tak powiem na ,,gor±co,, no i ogólnie ¶wietny pomys³. Wiadomo ¿e nie mo¿na siê z³o¶ciæ z powodu przegranej i ta mini biesiada na pewno by pomog³a zapomnieæ o po³amanych palcach itp. jak dla mnie bomba smile.gif
Roma
Przepraszam, ¿e siê wtr±cam PANOWIE, ale czy woda ró¿ana dla dam bêdzie dostarczona na miejsce czy nie?

usmieszek_10.gif
Maciej Reihl
CYTAT(Roma @ 16:55 19.04.2011) *
Przepraszam, ¿e siê wtr±cam PANOWIE, ale czy woda ró¿ana dla dam bêdzie dostarczona na miejsce czy nie?

usmieszek_10.gif

Roma! Dla Ciebie nie tylko ró¿ana ale i "rozmowna" woda w zestawie z ³adnym paziem heart.gif smile.gif

Pozdrawiam serdecznie
Maciek
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.