Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "II Grunwaldzki Turniej Bojowy Miecza D³ugiego" Grunwald 2011
> Inne > Kalendarium 2011 > Grunwald 2011
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Robert Szatecki
Wys³a³em parê dni temu zg³oszenie a jeszcze nie uzupe³niono o mnie listy:)
Józef
Robert - Tadeusz zagl±da w pocztê raz w tygodniu . Listê w najbli¿szym czasie na pewno uzupe³ni.

Do tematu "mini biesiady" powrócimy po ¶wiêcie majowym..
Je¶li kto¶ ma co¶ wa¿nego , mój nr. 600 945 969 . Ca³y czas mam problem z netem .
Potrzebne s± "odwa¿niki" 1kg. i 1,5kg. kto¶ pomo¿e ?

pozdrawiam
gryfici
Witam
Zaktualizowana lista uczestników liczy sobie 10 uczestników.
Proszê tych, do których wys³a³em maila o podanie nr pesel i jak najwiêcej danych o sobie, które wykorzystane bêd± tylko do celów turniejowych.
Pocztê sprawdzam codziennie, ale nie zawsze na komputerze gdzie gromadzê dane do tego turnieju.
Pozdrawiam serdecznie
Józef
(Wreszcie skoñczy³y siê problemy z moim netem)

Sêdzi± mierz±cym czas , jak i w zesz³ym roku jest Bart³omiej Zielonka.
Witamy Bartku smile.gif

Jak na razie mamy dziesiêciu ( wpisanych na listê ) uczestników .
Witam smile.gif
Lista znajduje siê na pi±tej stronie w po¶cie nr.85
Trochê ma³o.
Proszê - wysy³ajcie zg³oszenia .
Oczywi¶cie jak i w zesz³ym roku , liczê na udzia³ uczestników z zagranicy .
Co do sfinansowania mini biesiady - jeszcze nic nie wiem.
Mo¿e Wy macie jakie¶ propozycje /pomys³y ?

pozdrawiam
ps.pamiêtajcie o wys³aniu zg³oszeñ na Grunwald ( nie na ostatnia chwilê )

edit.

Wa¿ne !
Na stronie Grunwaldu w programie widnieje ¶roda - godz. 15. TMD
To tylko lu¼na/niewi±¿±ca propozycja .
W pierwszym po¶cie naszego tematu godziny wygl±daj± tak:

9.00 - zbiórka uczestników,losowanie,przegl±d uzbrojenia.
10.00 - rozpoczêcie eliminacji
17.45 - zbiórka uczestników
18.00 - rozpoczêcie æwieræfina³u,pó³fina³u,fina³u.

Oczywi¶cie wszystko zale¿y od ilo¶ci uczestników .
W zesz³ym roku przy 16tu uczestnikach , ci±gnêli¶my turniej w jednym kawa³ku.
Co sadzicie o zmianie godz.rozpoczêcia turnieju ?
Ja osobi¶cie jestem za rozpoczêciem o godz.porannej.
Mogê jednak nie mieæ racji.
Powiedzmy , ¿e turniej rozpoczynamy o 15tej - walki fina³owe rozpoczynaj± siê we wczesnych godzinach wieczornych - jest ch³odniej.

Proszê osoby zainteresowane o wypowied¼ .
Mamy trochê czasu na zmianê .

pozdrawiam
Post edytowany
£ukasz P³aza
Moim zdaniem lepiej jednak zacz±æ po po³udniu - Grunwald to jednak obozówka i wiele osób "bawi" siê do pó¼na smile.gif dajmy im szanse siê wyspaæ i zje¶æ ¶niadanie.
W dodatku walki fina³owe odbêd± siê gdy bêdzie ch³odniej a to istotne dla zawodników maj±cych za sob± ca³y turniej.
Robert Szatecki
CYTAT(Józef @ 12:39 09.05.2011) *
Na stronie Grunwaldu w programie widnieje ¶roda - godz. 15. TMD
To tylko lu¼na/niewi±¿±ca propozycja .
W pierwszym po¶cie naszego tematu godziny wygl±daj± tak:

9.00 - zbiórka uczestników,losowanie,przegl±d uzbrojenia.
10.00 - rozpoczêcie eliminacji
17.45 - zbiórka uczestników
18.00 - rozpoczêcie æwieræfina³u,pó³fina³u,fina³u.

9.00 to rzeczywi¶cie bardzo wcze¶nie. Proponowa³bym przesuniêcie eliminacji o te 2 godziny - 11 zbiórka i 12.00 start.Natomiast je¿eli problemem mia³by byæ to, ¿e turniej rozpocznie siê w pe³nym s³oñcu to wtenczas zróbmy mo¿e ca³y turniej bez przerw miêdzy eliminacjami i fina³ami ko³o 16.00
Józef
Radek sugeruje godz.14t±
Czekam na dalsze wypowiedzi.
pozdrawiam

edit.
Pamiêtajcie ¿e w tym roku towarzyszy nam Turniej Bardów.
Przy powiedzmy 20tu uczestnikach TMD i kilku bardach , turniej zajmie powiedzmy ok.6 godzin
(z przegl±dem uzbrojenia)
A w ¶rodê mo¿e nie byæ jeszcze sztucznego o¶wietlenia.
pozdrawiam
post edytowany
Wies³aw z O³awy
Faktycznie rozpoczynanie wszystkiego o 9:00 to nieco wczesna pora, ze wzglêdu na nocne hulanki, ale i na wydajno¶æ organizmu, która jest niby co¶ tam wiêksza po po³udniu (czyli teoretycznie walki powinny byæ o nieco pó¼niejszej porze ciekawsze).
Wydaje mi siê, ¿e du¿o i tak zale¿y od pogody, ale nawet je¶li ¿ar la³by siê z nieba to zawsze to dodatkowe wyzwanie dla walcz±cych smile.gif
I tak po prawdzie, my¶lê, ¿e czy zacznie siê o 9:00, czy o 15:00 to i tak nie uniknie siê walki w skwarze przez choæby czê¶æ turnieju (no, chyba, ¿eby pada³o). Tak¿e chyba najlepiej ustawiæ to na tak± godzinê, ¿eby zd±¿yæ przed tym jak zacznie zmierzchaæ. A skoro przyjmujemy, ¿e turniej mia³by trwaæ te wspomniane 6 godzin to pó¼niej ni¿ o 14:00 nie mo¿na rozpocz±æ, bo na fina³ach zacznie siê robiæ ciemnawo, co a¿ takie korzystne chyba nie jest...
Podsumowuj±c swoje wypociny - moim zdaniem ko³o 12-13 by³oby dobrze rozpocz±æ.
Artur Brzychcy
Tym bardziej ¿e nikt na kacu nie lubi jak mu siê ¶piewa :D
Józef
Rzeczywi¶cie dziwiê siê teraz , jak mog³em wpa¶æ na pomys³ rozpoczêcia turnieju o tak wczesnej porze.

Wszystko przemawia za tym , by¶my o godz. 13tej rozpoczêli przegl±d uzbrojenia , zapisy..
Kto co bêdzie mia³ do uzupe³nienia - poprawi .(powiedzmy do godz.13.30)
Dalej , ustalanie przeciwników , kolejno¶ci walk ..

O godz.14tej oficjalnie rozpoczniemy turniej.
(15ta mo¿e byæ trochê za pó¼no)

pozdrawiam
Józef
Jako¶ tak nie bardzo dwa posty , jeden za drugim , ale siê trochê informacji nazbiera³o.

Znaczki sêdziowskie ju¿ podobno gotowe.
Miecze na nagrody s± teraz sk³adane , a w przysz³ym tyg.maj± byæ robione do nich pochwy.
Poza tym Lotgar wys³a³ mi ju¿ paczkê z buk³akami.
Za Jego zgod± chcia³bym podarowaæ kilka z nich naszym wspania³ym markietankom , które zadbaj± równie¿ w tym roku , by ka¿dy z nas - czy to walcz±cy , czy sêdzia , mia³ wodê do picia.

Poza tym prosi³bym wszystkich zwi±zanych w jaki¶ sposób z turniejem - Lo¿ê Dam , sêdziów , walcz±cych i Ich knechtów , bardów , markietanki , darczyñców , o przyniesienie ze sob± naczynia (kubka)
Po zakoñczeniu turnieju zapraszam Was na skromny poczêstunek.
Je¶li kogo¶ pomin±³em , to proszê mi zwróciæ uwagê.

Co jeszcze - wiem , ¿e na li¶cie uczestników znajduj± siê same "kwiatki" bigsmile2.gif ale to przecie¿ zaszczyt z takimi walczyæ .
Zapraszam zatem - róbcie zg³oszenia.

pozdrawiam
post edytowany
Pablo
Witam ,
Na pro¶bê Orgów turnieju oraz dla osób zainteresowanych wrzucam fotkê badgesów - srebrnych - jeszcze przed z³oceniem fotka zosta³a wykonana smile.gif -znaczki obecnie s± ju¿ poz³ocone - aktualn± fotkê zrobiê i te¿ wrzucê.
Pozdrawiam Pawe³
Robert Szatecki
Rewelacyjnie wygl±daj± te badgesy
Józef
Witam.
Przysz³a ju¿ do mnie paczka z buk³akami od Lotgara.
9 buk³aków i 7 prochownic. Serdecznie dziêkujê Lotgarze .Buk³aki piêkne smile.gif
Jak córka przyjedzie w pi±tek , to wrzuci zdjêcie.
Trzema buk³akami chcia³bym "zasiliæ" równie¿ Turniej Bardów.
pozdrawiam

Józef
Na mini biesiadê dostaniemy od Orgów prosiaka smile.gif

Wa¿ne!
1.Czy kto¶ z Was ma numer telefonu do jednego z darczyñców TMD - Rafalazgrudnia ?
Pilnie potrzebny kontakt.

2.Czy kto¶ z Was potrafi³by w "wektorze" "narysowaæ proste logo?
Pilne.

odpowiedzi proszê kierowaæ na priw.

pozdrawiam

post edytowany
Radek (mi¶derca)
córka jest zajêta.....zdjêcia buk³aków i prochownic wstawia syn :P

fajna sprawa z tym prosiakiem...na pewno doda to klimatu ;)
Józef
Witam.

Misiek "POMERANIA MERCATORES" szewc i kaletnik historyczny.
Jak i w zesz³ym roku , deklaruje wsparcie kaletk± Turniej MD .
Kaletka ta , bêdzie upominkiem dla Lo¿y Dam.
Mi¶ku - dziêkujê serdecznie smile.gif
pozdrawiam

edit.
Naprawdê jest mi niezmiernie mi³o , ¿e tylu ludzi wspiera NASZ wspólny turniej.

(przypomnienie)
Proszê wszystkich zwi±zanych w jaki¶ sposób z turniejem - Lo¿ê Dam , sêdziów , walcz±cych i Ich knechtów , bardów i organizatorów TB , markietanki , darczyñców , o przyniesienie ze sob± naczynia (kubka)
Po zakoñczeniu turnieju zapraszam Was na skromny poczêstunek.
Bêdzie prosiaczek smile.gif

Józef
Józef
Wa¿na wiadomo¶æ !

"Aleksandrus" Mariusz O¶ko podaruje na potrzeby TMD namiot smile.gif

Mariusz - Serdecznie dziêkujê w imieniu uczestników turnieju.

Mamy problem bigsmile2.gif
Turniej obfituje we wszelkiego rodzaju nagrody i upominki.
Skoñczy³y mi siê ju¿ pomys³y , komu mia³bym ten namiot daæ ?

Zastanówmy siê wiêc wspólnie nad wykorzystaniem tak warto¶ciowej nagrody.
Bardzo proszê o pomoc.

pozdrawiam

£ukasz P
pomys³ na namiot :

Wykorzystaj swoje zdolno¶ci organizacyjne - odmówiæ Ci tego nie mo¿na.
Zorganizuj w przerwach miêdzy walkami taniec miecza - co¶ na kszta³t tego co proponowa³ RYBA.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23018

Józef
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 17:08 06.06.2011) *
Wykorzystaj swoje zdolno¶ci organizacyjne - odmówiæ Ci tego nie mo¿na.

£ukaszu - przez PDFy wektorowe zw±tpi³em w jakiekolwiek moje zdolno¶ci bigsmile2.gif

Co do pomys³u - czekam na dalsze propozycje .
Nie bêdê ukrywa³ , ¿e bardzo zale¿y mi na wypowiedziach uczestników turnieju .

I nastêpna mi³a niespodzianka .
Na potrzeby turnieju dostaniemy od Banana ultra¶n± szklaneczkê smile.gif
Szklaneczka ta bêdzie upominkiem dla Lo¿y Dam.

Banan - Serdecznie dziêkujê smile.gif

pozdrawiam
Fionn
No dobra choæ do koñca nie jestem pewien czy bêdê w tym roku uczestnikiem turnieju... to mam alternatywn± propozycjê co do namiotu.... tak± co to zmobilizuje towarzystwo do roztoczenia rycerskiego splendoru.
Podarujmy namiot panu feudalnemu który przyæmi wszystkich swoich rywali aur± z jak± wkroczy w szranki. Nagroda spora wiêc zachêciæ powinna towarzystwo bardziej ni¿ cokolwiek innego do tego ¿eby turniej rycerski pisany by³ przez du¿e "R". Niech posypi± siê kwiaty, rozlegn± fanfary a giermkowie niech ciskaj± w ci¿bê z³otymi monetami ;)

Co wy na to?
Marcin Waszkielis
CYTAT
Niech posypi± siê kwiaty, rozlegn± fanfary a giermkowie niech ciskaj± w ci¿bê z³otymi monetami ;)

Koszta by³yby wiêksze ni¿ warto¶æ namiotu. Niech go lepiej dostanie ten co rozwali wszystkich w turnieju a nie jaki¶ odpicowany jacyków.
Fionn
Widzisz Marcinie to mnie w³a¶nie wkurza w ogólnym tr±dzie turniejowy wspó³czesnego RR. Bawimy siê w odtwórstwo a idziemy w sport, olewaj±c wszystko to o co chodzi³o w ¶redniowiecznych turniejach. Nagrodê dla rozwalacza wszystkich ju¿ i tak mamy, jest z odpowiednim "przytupem" wiêc nie widzê powodu, czemu mia³a by byæ jeszcze raz zwiêkszona.
Józef
Mi siê w³a¶nie marzy , by ten turniej zbli¿ony by³ do tych dawnych.By by³ przynajmniej namiastk± tego , co by³o dawniej.
Pozwoli³em sobie na skorzystanie z materia³u XVI Warszawskiego Turnieju Rycerskiego o Szablê króla Zygmunta III Wazy.
http://www.youtube.com/watch?v=Rck4zjxroc8
Zwróæcie uwagê na komentarz po 30tej sekundzie tego filmiku .
Zale¿y mi na oprawie... na tym o czym pisze np. Fionn.
Decyzji jednak nie podejmê samemu.

pozdrawiam
MagicWojtek
a mo¿e namiot zrobiæ dla "Nagrody specjalnej dla najbardziej historycznego zawodnika" ? czyli osoby która ma najlepiej zrekonstruowany i spójny sprzêt z jednego okresu (przedzia³ 20 lat,czyli jak kto¶ ma co¶ z 1360 to mo¿e mieæ sprzêt max 1380). Wybrana by by³± przez sk³ad sêdziowski
pozdrawiam
Marcin Waszkielis
wtedy wystarczy, ¿e zg³osi siê kto¶ kto absolutnie walczyæ nie umie ale chêtnie siê wystroi po to aby zgarn±æ namiot. To mo¿e ma i sens ale powiedzmy ze bierze siê pod uwagê tylko finalistów.
MagicWojtek
nie finalistów tylko np.od fazy pucharowej.
Robert Szatecki
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 11:23 07.06.2011) *
wtedy wystarczy, ¿e zg³osi siê kto¶ kto absolutnie walczyæ nie umie ale chêtnie siê wystroi po to aby zgarn±æ namiot. To mo¿e ma i sens ale powiedzmy ze bierze siê pod uwagê tylko finalistów.

Naprawdê dobry pomys³. W pe³ni popieram.
Józef
Pomys³y ciekawe.
Ale czy sam strój/wygl±d uczestnika to nie za ma³o ? Czy nie nale¿a³o by braæ pod uwagê równie¿ "tworzenia klimatu" ?
Nie zapominajmy równie¿ o tym , ¿e Lo¿a Dam ma ju¿ do dyspozycji nagrodê dla wyró¿niaj±cego siê opraw± i zachowaniem , rycerza.
Nagrod± t± bêdzie srebrny ³añcuch darowany przez Paw³a Ob³ozê .
pozdrawiam smile.gif
MagicWojtek
tutaj chodzi o samo historyczno¶æ sprzêtu,a nie oprawê icon_wink.gif
Józef
CYTAT(Fionn @ 00:00 07.06.2011) *
.. mam alternatywn± propozycjê co do namiotu.... tak± co to zmobilizuje towarzystwo do roztoczenia rycerskiego splendoru.
Podarujmy namiot panu feudalnemu który przyæmi wszystkich swoich rywali aur± z jak± wkroczy w szranki. Nagroda spora , wiêc zachêciæ powinna towarzystwo bardziej ni¿ cokolwiek innego do tego ¿eby turniej rycerski pisany by³ przez du¿e "R". Niech posypi± siê kwiaty, rozlegn± fanfary a giermkowie niech ciskaj± w ci¿bê z³otymi monetami ;)

Te z³ote monety , to mo¿na potraktowaæ przecie¿ metaforycznie .
Powa¿nie nale¿y potraktowaæ oczywi¶cie umiejêtno¶ci uczestników - to o czym piszecie - finalistów.
Mamy jeszcze trochê czasu , czekam na dalsze wypowiedzi.
pozdrawiam
Marcin Waszkielis
a co znaczy historyczno¶æ sprzêtu? Przecie¿ trzeba mieæ historyczny ¿eby w ogóle wzi±æ udzia³ w turnieju. To co ka¿dy dostanie po namiocie?

Jean-Philippe
How can I apply to this long sword tournament ?

Thank you a lot smile.gif

Viator
As far as I understand, you must send an email to the Tadeusz mailbox at gryfici@poczta.onet.pl , stating that you are interested in participating in a Long Sword Tournament at Grunwald, 2011.

You have to include the following data:
- Name and Family Name
- Nickname (historical name) - if you want to use any during the event
- Blazon of your personal Coat-Of-Arms (or Coat-Of-Arms of your reenactment company)
- Your reeanactment company name - if any
- Town/Country
- If you have a National Identity Card (Carte nationale d'identité) please write down it's number.
In case you haven't, please put down your passport serial number.
- Please add a brief info concerning your character (one or two sentences: why have you joined us and what are you expecting) or describing your achievements (are you a champion / winner in other tournaments). Every one of the contestants will be introduced by a herald in the beginning.
Rafa³ Pr±dzyñski
Tak siê zastanawiam. To jest turniej otwarty - nie turniej kontraktowy. Zawodnicy potykaj± siê o nagrodê i s³awê/chwa³ê. No TAK - O S£AWÊ I CHWA£Ê TE¯. ¯e wielkie s³owa ----no odk±d funkcjonuj± sobie RANKINGI i tym podobne gus³a i zaklinania rzeczywisto¶ci to nie ¶a za wielkie s³owa.

Nie ma tutaj pracy i p³acy, nie ma obowi±zku, nie ma wymiernej ceny.

To powinno byæ wszystko - pióra w dupie i z³ote monety i dworne kuplety a ja jako pe³zaj±ca kontrrewolucja i zapluty karze³ reakcji pokusi³ bym siê jeszcze o wywodzenie pochodzenia i praw do ubiegania siê.

TURNIEJ to turniej a nie gala mem³amana czy inengo pudziana bigsmile2.gif
Józef
bigsmile2.gif No dobrze , ale to znaczy , ¿e Twoim zdaniem ten namiot mamy do³o¿yæ do nagrody za pierwsze miejsce?
pozdrawiam smile.gif
Pablo
Witam.

Wszystkim rozwalaczom w turbo-ultralekkich zbrojnikach przypominam, ¿e skuteczno¶æ w walce dla rycerstwa w 15 wieku by³a tylko jednym z elemetów ówczesnego kodeksu rycerskiego. Strój ,wygl±d wypa¶ne wyposa¿enie , zachowanie- mia³o przyæmiæ i wywo³aæ zazdro¶æ u przeciwnika - inaczej turnieje i ¶redniowieczne kampanie wojenne wygl±da³y by inaczej. Naszym dzisiejszym fajterom-sportowcom najbli¿ej jest do ch³opskiej piechoty (bez obrazy)smile.gif - która by³a mega skuteczna , bo nie bra³a jeñców. Moim zdaniem nagrodê w postaci namiotu powinien otrzymaæ rycerz l¶ni±cy , b³yszcz±cy i kolorowy" , otoczony stosownym pocztem , który podczas turnieju bêdzie stosownie mu us³ugwa³. Rycerz ów swoim zachowaniem zgodnym z konwencj± epoki powinien przyæniæ resztê(i nie mam tu na my¶li sienkiewiczowskiego waæpanowania") Z tym w±¿e siê wysi³ek w postaci inwestycji w stroje, detale i wiedzê w postaci przyswojonej literatury.
Co nie znaczy ¿e nie ceniê sobie adrenaliny , techniki i ultralekkiego sprzêtu:)

Pozdrawiam
Anariona
Jako ta, która bêdzie was podziwiaæ i oceniaæ w lo¿y dam, powiem, ¿e pomys³ Fionn'a, Pablo jest bardzo ciekawy. W sumie ta nagroda (namiot) mo¿e byæ za ca³okszta³t dla najlepszego uczestnika TMD. Do oceny wchodzi³yby zebrane przez uczestnika punkty za:
1. zajête miejsce w turnieju ( mo¿na te¿ zrobiæ np, 1 m-ce 3 punkty, 2 m-ce 2 pkt, 3 m-ce 1 pkt),
2. poziom historyczno¶ci uzbrojenia, spójno¶ci jego elementów (wiadomo ka¿dy uczestnik musi mieæ sprzêt historyczny, ale przecie¿ s± ró¿nice jego wykonaniu, doboru poszczególnych elementów, itp),
3. zachowanie, "rycersko¶æ", stosunek do przeciwnika w walce, fair play,
4. oprawa udzia³u, show które zrobi uczestnik, tj. herold, giermkowie, barwny korowód odprowadzaj±cy swojego pana na plac turniejowy, wszystko co robi³o by sza³ respekt.gif love3.gif ovation.gif , opad szczêk i zielone z zazdro¶ci spojrzenia innych (mo¿liwo¶æ wykazania siê fantazj±).

Ta nagroda mia³aby sk³oniæ uczestników nie tylko by pracowaæ nad technik± i miê¶niami, ale i dba³o¶ci± o ca³± historyczno¶æ postaci rycerza, który dyla³ z turnieju na turniej po kasê, ale i o s³awê, rozg³os i miêkko¶æ damskich nóg.

Szanujê wasz trud i hektolitry potu, ale pamiêtajcie panowie zbrojni, ¿e nie walczycie tylko dla siebie i prze¶cigania siê w tabelach, rankingach, ale równie¿ dla nas ogl±daj±cych. Tak jak chcemy ogl±daæ wasz± nienagann± technikê, to te¿ mi³o by popatrzeæ jak ca³± reszt± odtwarzacie historiê, wasz splendor, chwa³a bije po oczach nie tylko przez te krótkie chwile samej walki.

Tak na marginesie. Nawet dzi¶ np. ¶wiatowi wymiatacze na ringu robi± show jeszcze na d³ugo przed walk±, zespo³y komponuj± piosenki by prowadzi³y ich na ring smile.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
Wszystkim rozwalaczom w turbo-ultralekkich zbrojnikach przypominam

Rozwalacze maj± juz teraz przewa¿nie hartowane p³yty
Józef
Anariona - z praktycznego punktu widzenia romantyczniej by³oby , by Dama wrêcza³a wybrañcowi lo¿y - ³añcuch , wst±¿kê jak±¶ , a nie namiot smile.gif
Mam nadziejê , ¿e wybaczysz ¿art.
Daj Bóg takie problemy co roku. bigsmile2.gif 30 dni do wyjazdu na Grunwald. Mo¿emy na luzie pogadaæ .
Najwa¿niejsze by ten nasz turniej szed³ równie¿ w kierunku rekonstrukcji obyczajów.
Nie bêdzie nam ³atwo , ale jestem dobrej my¶li.
pozdrawiam
ps.
Rafa³ napisa³: "..zawodnicy potykaj± siê o nagrodê , s³awê , chwa³ê.."

Takie by³o zamierzenie turnieju.
Tylko s³owo zawodnicy zamieniam na uczestnicy , bo w regulaminie turnieju nie ma nigdzie mowy o zawodnikach.

pozdrawiam smile.gif
Anariona
Józek, chcesz mieæ wst±¿eczki? Proszê Ciebie bardzo! Wst±¿eczki, kokardeczki. crazy.gif
Tylko nie wiem co, jak któremu¶ trafi siê ró¿owa? maniac.gif

Józef
No przecie¿ ró¿owy by³ bardzo modnym kolorem smile.gif
Ja , to ca³y czas marzê o tym , by bardowie uk³adali o najlepszych pie¶ni - to by³a by nagroda i chwa³a .
pozdrawiam
MagicWojtek
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 21:44 07.06.2011) *
CYTAT
Wszystkim rozwalaczom w turbo-ultralekkich zbrojnikach przypominam

Rozwalacze maj± juz teraz przewa¿nie hartowane p³yty

i przeszywki z polaru ...

Radek (mi¶derca)
Wed³ug mnie namiot powinien zostaæ przeznaczony na jedn± z pierwszych 3 nagród...jednak bycie ulubieñcem dam to za ma³o ¿eby otrzymaæ namiot o takiej warto¶ci...
Anariona
CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 22:53 07.06.2011) *
Wed³ug mnie namiot powinien zostaæ przeznaczony na jedn± z pierwszych 3 nagród...jednak bycie ulubieñcem dam to za ma³o ¿eby otrzymaæ namiot o takiej warto¶ci...

Ale tu nie chodzi³o by namiot dosta³ ulubieniec dam, ani nikt nie wspomina³ by damy go wrêcza³y.
To ma byæ sk³adowa wszystkich elementów - walka, styl, fair play, historyczno¶æ od podszewki po wystawienie pocztu do giermka ocieraj±cego pot z czo³a swemu panu. Ocena za ca³okszta³t.

Z reszt± to by³a tylko propozycja na wykorzystanie namiotu, a zrobicie co uznacie za s³uszne smile.gif
Józef
CYTAT(Józef @ 18:43 27.12.2010) *
Wymogi uzbrojenia:

b. Os³ona tu³owia : Przeszywanica (nie mo¿e mieæ dziur pod pach± itp) , kirys (napier¶nik \naplecznik) , p³aty lub brygantyna
Przy czym w dwóch ostatnich przypadkach , nie mo¿e byæ przerw miêdzy blachami .wykonane z materia³ów stosowanych w ¶redniowieczu. Waga zbli¿ona do wzorców ¶redniowiecznych.

Wojtek - regulamin wyra¼nie mówi co wolno , a czego nie.

pozdro
Józef
CYTAT(Anariona @ 22:59 07.06.2011) *
Ale tu nie chodzi³o by namiot dosta³ ulubieniec dam, ani nikt nie wspomina³ by damy go wrêcza³y.

Ale jest równie¿ taka propozycja , która zak³ada doceniæ splendor itd..
Le¿y to w gestii Lo¿y Dam .
Co jest równie¿ w turnieju wziête pod uwagê.(nagroda - ³añcuch)
Na spokojnie szukajmy najlepszego rozwi±zania. To przecie¿ ju¿ tylko przyjemno¶æ smile.gif
pozdrawiam
Marcin Waszkielis
CYTAT
i przeszywki z polaru ...

zast±pi³y koce wojskowe
Józef
A w ogóle , ma kto¶ z Was linka do jakiej¶ strony Aleksandrusa - chcia³bym obejrzeæ jakie On te namioty szyje.
pozdrawiam
Anariona
Józefie, masz tu link do strony Aleksandrusa http://www.namiotyhistoryczne.pl/

Jakie namioty szyje? Mam od niego namiot typu pawilon oraz wiatê i s± bardzo dobre, wysoka jako¶æ, a w dodatku mo¿na u niego zamowiæ taki namiot, jaki Ci siê marzy (len, rêcznie szyty, maszynowo, kute szpile, itp.) i nie wydasz fortuny.

Dlatego uwa¿am, ¿e tak± nagrodê trzeba na prawdê z g³ow± spo¿ytkowaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.