Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "II Grunwaldzki Turniej Bojowy Miecza D³ugiego" Grunwald 2011
> Inne > Kalendarium 2011 > Grunwald 2011
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Marcin Waszkielis
ró¿nica polega na tym, ¿e bielizna nie zmienia nic w mozliwo¶ciach bojowych, a lekki sprzêt jednak troche tak. Nie mniej faktycznie p³aty, he³m itp nie musz± wazyæ po 6 kg, po³owa tego wystarczy. tak naprawdê hartowana blacha o grubo¶ci do 1mm jest najl¿ejsz± a przy tym najpewniejsz± z dostêpnych os³on i nawet nie ma sensu zastêpowaæ jej wspó³czesnymi materia³ami.
Józef
Marcin - TMD jest naszym wspólnym turniejem i dlatego decyzji (miêdzy innymi) dotycz±cej bielizny , nie podejmê kieruj±c siê swoim osobistym zdaniem.
Podejmiemy j± wspólnie.
Mamy wa¿niejsze problemy .
pozdrawiam smile.gif
Mateusz z Grójca
to w koñcu trafienia w przedramiê by³y punktowane czy nie?
w pewnym momencie kto¶ powiedzia³, ¿e nie wiêc siê nimi broni³em co widaæ w filmiku z walki z Radkiem..
Józef
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 12:23 23.07.2011) *
to w koñcu trafienia w przedramiê by³y punktowane czy nie?

Na zesz³orocznym turnieju regulamin mówi³ : przedramiona to obszar dozwolony niepunktowany .
Po turnieju jednak wielu uczestników nalega³o , by ciosy zadawane w przedramiona punktowaæ .
(by³em przeciwnikiem tego rozwi±zania . da³em siê jednak przekonaæ i zmieni³em wpis w regulaminie )
Mog³o to spowodowaæ zamieszanie.
Na Twoje pytanie udzieliæ odpowiedzi mog± tylko sêdziowie.

Radek zdecydowa³ np. ¿e obojêtnie , czy ciosy te bêd± liczone , czy nie , bêdzie siê przedramionami zas³ania³.
pozdrawiam

ps.uzbiera siê wiêcej uwag , zajmiemy siê regulaminem.
Proszê jednak o umieszczanie propozycji zmian.
Wies³aw z O³awy
No, faktycznie, Mateusz, widaæ to blokowanie przedramieniem smile.gif Tylko co to znaczy, ¿e "w pewnym momencie kto¶ powiedzia³"? Przecie¿ to, w mojej opinii, sêdziowie/osoby prowadz±ce powinny wyra¼nie poinformowaæ walcz±cych.

Kwestia problemu, jaki ja widzê to: je¶li by³a jaka¶ zmiana w regulaminie (obojêtne, czy ustalona przez organizatora, czy przez sêdziów) nale¿a³oby ten fakt og³osiæ przed rozpoczêciem turnieju. Bo m.in. ja (ale nie tylko, z tego co wiem) do koñca by³em przekonany, ¿e przedramiona s± punktowane, zak³adaj±c, ¿e skoro tak mówi regulamin to tak jest. Zamiast tego, gdybym wiedzia³ o zmianie, skupi³bym siê na trafianiu innych miejsc.
Ergo... po co ustalaæ co¶ i biæ pianê tu na forum o regulaminie, w zasadzie ca³ymi miesi±cami, skoro jest on potem zmieniany (nieprzestrzegany?) na ostatni± chwilê?! A z tego co pamiêtam temat przedramion by³ d³ugo i zaciekle wa³kowany. Jak widaæ na darmo...

I w³a¶ciwie, z ca³ym szacunkiem panie Józefie, podej¶cie Radka do u¿ywania przedramion do blokowania nie ma tu absolutnie ¿adnego znaczenia. To jego wolna wola.

Konkluduj±c - mo¿e lepiej regulamin, z jego wszelkimi zmianami (ustalonymi przez w³adne osoby), przeczytaæ i/lub umo¿liwiæ wgl±d do niego przed rozpoczêciem turnieju wszystkim uczestnikom. Sprawa bêdzie wtedy jasna i czysta.
Natomiast w regulaminie tycz±cym TMD, który bêdzie wisia³ na freha zaznaczyæ koniecznie, ¿e mo¿e on ulec zmianie. I wtedy mo¿na patrzeæ na niego z przymru¿eniem oka, a nie braæ go za pewnik (co ja, jak widaæ niepotrzebnie, uczyni³em).

I to by by³o na tyle z moich wniosków w sprawie TMD.
Mateusz z Grójca
no z tym odczytem zasad (albo przynajmniej zwiêz³e przypomnienie) to jest bardzo dobry pomys³..

Ja na przyk³ad w nat³oku spraw nie zd±¿y³em sobie ich przypomnieæ ani wcze¶niej nie uczy³em siê ich na pamiêæ.
Bij±c piê¶ci± mia³em te¿ w±tpliwo¶ci czy mog³em to zrobiæ ;)
Józef
CYTAT(Wies³aw z O³awy @ 19:11 23.07.2011) *
Konkluduj±c - mo¿e lepiej regulamin, z jego wszelkimi zmianami (ustalonymi przez w³adne osoby), przeczytaæ i/lub umo¿liwiæ wgl±d do niego przed rozpoczêciem turnieju wszystkim uczestnikom. Sprawa bêdzie wtedy jasna i czysta.
Natomiast w regulaminie tycz±cym TMD, który bêdzie wisia³ na freha zaznaczyæ koniecznie, ¿e mo¿e on ulec zmianie. I wtedy mo¿na patrzeæ na niego z przymru¿eniem oka, a nie braæ go za pewnik (co ja, jak widaæ niepotrzebnie, uczyni³em).

Wie¶ku-
Z tak± propozycj±(przeczytania ca³ego regulaminu na pocz±tku turnieju) wyszed³ jeden z sêdziów na dzieñ przed turniejem.
Jako organizator uzna³em to za niepotrzebne. Powiedzia³em , ¿e wystarczy poinformowaæ uczestników o dokonanych zmianach , których by³o trzy .

Pierwsza dotyczy³a - dogrywek do pierwszego trafienia.

Druga dotyczy³a - niepunktowania ciosów zadawanych w przedramiona .

Trzecia dotyczy³a - czasu starcia walk eliminacyjnych.(ograniczonego do 1min.)

Przyznajê , ¿e podczas rozmów dotycz±cych zmian w regulaminie , postanowi³em daæ woln± rêkê sêdziom.
Upowa¿niony wpisem w regulaminie mówi±cym wyra¼nie ¿e "organizator ma prawo dokonania zmian w regulaminie"
Pozwoli³em sêdziom na dokonanie tych zmian.

O zmianach tych uczestnicy turnieju zostali na pocz±tku turnieju poinformowani.
Z jakim skutkiem?
Pozwolê sobie przypomnieæ o drobnym zamieszaniu zwi±zanym z przegl±dem uzbrojenia , brakiem nag³o¶nienia na pocz±tku turnieju i powszechnemu , zrozumia³emu poruszeniu uczestników , którzy czekali na rozpoczêcie walk .
(w turnieju bowiem uczestniczyli przecie¿ najwiêksi "wymiatacze" w Polsce .)
Kto wtedy s³ucha³ z uwag± tego , co mia³ do powiedzenia prowadz±cy?

Wie¶ku - Twoje uwagi traktujê powa¿nie , jednak proszê w imieniu swoim , sêdziów , jak równie¿ w imieniu tych którzy trwo¿yli regulamin o powstrzymanie siê od sarkazmu.
Krytykê Twoj± przyj±³em do wiadomo¶ci - wnioski wyci±gnê .

Jako organizator przepraszam wszystkich uczestników za powsta³e zamieszanie - winê biorê na siebie.
Rozmawiajmy jednak bez niepotrzebnych emocji.

Mateusz - w regulaminie nie ma wpisu dotycz±cego uderzeñ piê¶ci± - trzeba to sprecyzowaæ.

pozdrawiam

ps. uzupe³niane wnioski i propozycje zmian zawarte s± w po¶cie nr.183
Mateusz z Grójca
nie ma te¿ wpisu dotycz±cego punktowania uderzeñ zadanych jedn± rêk±.
a przyda³by siê jaki¶.
doktor
Huh!
Taki Turniej nie zdarza siê czêsto. Oprawa by³a i¶cie królewska.
Lo¿a dam, heroldowie, proporce - miód i orzeszki smile.gif Bardzo
¿a³ujê, ¿e mój giermek nie dotar³ na Grunwald i wygl±da³em przez
to blado na tle moich znakomitych konkurentów, ale to siê wiêcej
nie powtórzy.
Mile zaskoczy³ poziom walk - widaæ, ¿e byle kto w tym Turnieju nie
startuje. Tu pozdrowienia dla Krzy¶ka Szateckiego, który niechybnie
by mnie poSzatkowal gdyby nie zbroja ;) Je¶li zdarzy siê okazja to
nastêpnym razem planujê stawiæ Ci zacieklejszy opór ;)

Wieczorna biesiada to te¿ super pomys³ - nie przybyli wszyscy, ale
ci co przybyli bawili siê dobrze. A prosiak z kasz± - wy¶mienity !!

Dziêki wszystkim za ¶wietn± zabawê - takich emocji
nigdy za wiele - pozdrawiam;

Wojtek z Kielc
doktor
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 13:55 24.07.2011) *
a przyda³by siê jaki¶.

Na wielu Turniejach Miecza D³ugiego trafienia jedn± rêk± nie s± punktowane.
Ma to sens i zniechêca walcz±cych do równie kontrowersyjnej taktyki ³apania
miecza przeciwnika.
Z drugiej strony zawodnicy klasy Marcina, Krzy¶ka czy Radka potrafi±
jednor±cz uderzyæ mocniej ni¿ ja obur±cz, ale przyda³oby siê precyzyjne
okre¶lenie, czy mo¿na takie uderzenia punktowaæ.

Moim zdaniem pomys³ Wie¶ka z O³awy odno¶nie liczenia punktów ca³kiem
dobry. Sêdziowanie to nielekka praca, a taki system sporo by u³atwia³.
Je¶li chodzi o "ryzyko remisu" to w czym problem? Od tego s± dogrywki.
Zw³aszcza je¶li dogrywka jest do pierwszego trafienia. Zwykle trwa to kilka
sekund. Je¶li kto¶ liczy g³osy dla takiego rozwi±zania to ja jestem ZA!

Trafienia w przedramiê tak¿e popieram. Punktowane oczywi¶cie. Nie zwiêkszy
to raczej liczby kontuzji, a zmusza do czujno¶ci. Trafienia w d³onie moim
zdaniem s± najczê¶ciej zwi±zane z próbami blokowania ciosu lub z tym, ¿e
po zadaniu uderzenia rêce s± po prostu najbli¿szym celem. Jako¶ nie wyobra¿am
sobie, by kto¶ celuj±c w przedramiê "niechc±cy" trafi³ w d³oñ...

Takie moje trzy grosze:

Wojtek z Kielc
Józef
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 13:55 24.07.2011) *
a przyda³by siê jaki¶.

Regulamin mówi wyra¼nie , ¿e liczone bêd± ciosy tylko silnie osadzone.
Wiêc je¶li kto¶ zadaje je jedn± rêk± , to dlaczego nie mia³y by byæ liczone ?
http://www.youtube.com/watch?v=Nr4y2kLP3u4
Proszê zwróciæ uwagê na ciosy zadawane jedn± rek± od 1.35min.
£apanie miecza jest kontrowersyjn± technik± tylko dla osób nieznaj±cych traktatów.

pozdrawiam
Adsumus
CYTAT
Moje osobiste zdanie jest : Je¶li pozwolimy na wspó³czesn± bieliznê , to dlaczego nie mieliby¶my pozwoliæ na np. plastikowe , motocyklowe ochrony - byle by nie by³o ich widaæ z pod "szmaty herbowej

Argumentum ad absurdum?
Józef
Witam.
(ju¿ mi przesz³o) smile.gif

Czekam na dalsze uwagi, choæ mam nadzieje , ¿e nie bêdzie ich zbyt wiele.
Proponujê , by pracê nad regulaminem (z pomoc± listy uwag) od³o¿yæ jednak na d³ugie jesienne wieczory - Po sezonie.

pozdrawiam

Rafa³ Pr±dzyñski
P³aziku - mnie tam nie by³o (i nie bêdzie) wiec gadam jak eunuch o sexie co sam zauwa¿y³em - ergo nie eleganckie jest pytanie mnie czy mam na my¶li przekupno¶æ tego czy tamtego sêdziego - bo to ju¿ nie ogólnej zasady dotyczy a wycieczki personalnej.

Jako prowokator zawodowy nie zrobi³ by¶ na s³on± wodê bigsmile2.gif

"Miro i Zbycho" to pewna obowi±zuj±ca postawa w tym kraju - zjawisko spo³eczne. Czemu mam siê niby czepiaæ "Mirem i Zbychem" sêdziów, skoro regulamin stanowi³ co stanowi³ a "zawodnicy" zrobili co zrobili albo nie zrobili tego co powinni. Tak przynajmniej opisa³ to Józef.

Po co czepiaæ siê PZPenu jak to pi³karze kopi± pi³kê na murawie????
Aranedorion
Film z rozdania nagród

Niestety kiepska jako¶æ, jedyna bateria, która wytrzyma³a. Zdjêcia bêd± wkrótce, zbieram po ludziach.

Józef
Wielka szkoda ¿e film jest tak z³ej jako¶ci , brakuje równie¿ wrêczenia nagrody za trzecie miejsce Krzy¶kowi Olczakowi. icon_sad.gif
Czy dysponuje kto¶ lepszym materia³em ?
No i musimy dokonaæ wpisu w regulaminie mówi±cym o wymogu odpowiedniego stroju dla osób odbieraj±cych nagrody.
(rozumiem ¿e Marcin by³ rozebrany , bo dozna³ kontuzji barku i wraca³ w³a¶nie z punktu sanitarnego)

pozdrawiam
Jean-Philippe
Jakub, thank you again for my first fight in Poland, I was out of breath ;)) I gave all i had : ) No doubt you will get your revenge soon smile.gif
It was awesome to fight against you
http://www.youtube.com/watch?v=YcrFyFqeLQ4
Józef
TMD - Samokrytyka-

Moja ¿ona mówi "..wszystko musi byæ po Twojemu - bo Ty tak chcesz.."
Widocznie jestem egoist± bigsmile2.gif
Ka¿de "potkniêcie" , pope³niony b³±d , prze¿ywam jako osobist± pora¿kê.
Gdyby jednak wszystko by³o perfekt , czym by¶my mieli siê zajmowaæ ?

Moim marzeniem jest prze¿yæ podczas imprezy przygodê (tak± pisan± z du¿ej litery)
Podczas turnieju poczuæ zapach potu , krwi i koñskiego gnoju.
A wszystko to , przy dobrej muzyce.
Muzyka bowiem odgrywa wielk± rolê w moim ¿yciu.

Wiem , ¿e sam nie dam rady.
Proponujê zatem by¶my zrobili to razem.
Proponujê by organizatorzy TMD , TMiT i turniejów bohurtowych wspomagali siê w swoich dzia³aniach.
(Dobrym pocz±tkiem w tym roku , by³o wspólne wykorzystanie szranków , wiaty..)

Proponujê stworzyæ temat , w którym umieszczali by¶my linki do utworów muzyki dawnej .
Z wszystkich propozycji wybraliby¶my te "najlepsze" , tworz±c z nich "¶cie¿kê d¼wiêkow±"/podk³ad do turniejów.

Mi osobi¶cie brak wiedzy , by taki temat prowadziæ .(Kto móg³by siê tym zaj±æ ?)
Mogê jednak podaæ kilka moich ulubionych tytu³ów .

propozycje:
Llibre Vermell de Montserrat

-Stella splendens in monte
-Los set goytx
-Cuncti simus
-Mariam mantrem virginem
-Inperayritz de la ciutat joyosa
-Los set goytx

B±d¼my egoistami i zróbmy to dla siebie bigsmile2.gif

pozdrawiam
Jean-Philippe
QUOTE (Józef @ 10:49 31.07.2011) *
...

It's always better than Lady Gaga. bigsmile2.gif
Kermit
Widzê Józku, dzielnie siê bronisz przed tyloma zarzutami pod adresem turnieju.
Moim zdaniem wszystkie niedoci±gniêcia by³y drobne i nie rzutowa³y na przebieg turnieju.
Impreza bardzo udana, moim zdaniem najlepszy turniej miecza d³ugiego w Polsce.
Ps. Odno¶nie niehistorycznych gaci przytoczê tekst z publiczno¶ci na rozdaniu nagród, który osobi¶cie us³ysza³em " a co on rajstopy ma na sobie?"
Wiêc moim zdaniem kwestia gaci jest te¿ wa¿na, je¶li ma to byæ turniej historyczny.
Pozdrawiam.
Robert Szatecki
Chcia³bym uzupe³niæ ranking miecza d³ugiego czy masz Józefie rozpiskê poszczególnych walk?
Józef
CYTAT(Robert Szatecki @ 23:07 02.08.2011) *
Chcia³bym uzupe³niæ ranking miecza d³ugiego czy masz Józefie rozpiskê poszczególnych walk?

Tak± rozpisk± dysponuje kanclerz turnieju - Tadeusz. Powinien wreszcie zamie¶ciæ j± w temacie .
Równie¿ na to czekam.
Zale¿y mi równie¿ na informacjach od samych walcz±cych na temat kontuzji.Na razie zg³oszone s± trzy niezbyt powa¿ne.
pozdrawiam
Marcin Waszkielis
To ja jeszcze chcê podziêkowaæ sponsorom - Aleksandrusowi za ³adny namiocik, który na pewno mo¿e komu¶ dobrze pos³u¿yæ. Osobi¶cie po tym grunwaldzie jestem potentatem namiotowym. Nie mniej dziêkujê za wspania³y mieczyk firmie Arma, który po stêpieniu na pewno bêdzie przecudnie ¶miga³.
smile.gif
Józef
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 18:18 06.08.2011) *
To ja jeszcze chcê podziêkowaæ sponsorom ..
smile.gif

Mi³o z Twojej strony ¿e o nich pomy¶la³e¶ smile.gif

Wy ciê¿kozbrojni (oprócz wydawania niema³ej kasy na uzbrojenie ), nara¿acie siê na kontuzje .
Nagrody w tego typu turniejach s± wiêc swego rodzaju zado¶æuczynieniem za poniesione straty materialne i co najwa¿niejsze - uszczerbek na zdrowiu.
...

Od pewnego czasu my¶lê o tym , by w TMD (ale i nie tylko) , wprowadziæ pewien nowy element oprawy.
Mianowicie - "stworzyæ" swego rodzaju stra¿ , której zadaniem by³o by utrzymanie porz±dku w strefie buforowej jak i przy samych widzach .
By³a by to niez³a próba rekonstrukcji.
Wyobra¼my sobie kilkunastu lekkozbrojnych z broni± drzewcow± , w kapalinach "utrzymuj±cych porz±dek" w¶ród gawiedzi smile.gif

Pytanie tylko - kto chcia³by braæ w tym udzia³ ?
Najlepiej , by zorganizowanie takiego oddzia³u podj±³ siê jaki¶ dowódca lekkozbrojnych.
Czy jest szansa ?

pozdrawiam

Smerda
"Od pewnego czasu my¶lê o tym , by w TMD (ale i nie tylko) , wprowadziæ pewien nowy element oprawy.
Mianowicie - "stworzyæ" swego rodzaju stra¿ , której zadaniem by³o by utrzymanie porz±dku w strefie buforowej jak i przy samych widzach .
Wyobra¼my sobie kilkunastu lekkozbrojnych z broni± drzewcow± , w kapalinach "utrzymuj±cych porz±dek" w¶ród gawiedzi smile.gif

Najlepiej , by zorganizowanie takiego oddzia³u podj±³ siê jaki¶ dowódca lekkozbrojnych.
Czy jest szansa ? "

W sumie to bardzo dobry pomys³. My¶lê, ¿e ch³opacy ze ¶w. Krzysztofa poszli by na taki uk³ad. Zreszt± u Was Panie Józefie w grupie te¿ jest kilku lekkich... szczerba.gif Pomys³ ciekawy i warty uwagi. Pozdrawiam
Bartosz
Byleby nie ucierpia³y na tym warty w Wallenrodzie;)
Józef
CYTAT(Smerda @ 19:47 10.08.2011) *
W sumie to bardzo dobry pomys³. My¶lê, ¿e ch³opacy ze ¶w. Krzysztofa poszli by na taki uk³ad. Zreszt± u Was Panie Józefie w grupie te¿ jest kilku lekkich... szczerba.gif Pomys³ ciekawy i warty uwagi. Pozdrawiam

To prawda , tyle ¿e jako g³ówni organizatorzy musimy zajmowaæ siê ca³o¶ci± przedsiêwziêcia.
Poza tym jeden z nich jest równie¿ ciê¿kozbrojnym , bior±cym udzia³ w samym turnieju.
Potrzebuje dwóch knechtów.
-jednego do noszenia tarczy herbowej itp.
-drugiego (technicznego) , który zajmuje siê tylko jego uzbrojeniem.
Pozostali donosz± markietankom wodê do picia i mycia dla uczestników turnieju...

Zale¿y mi na grupie odpowiedzialnych (zdyscyplinowanych) ludzi , maj±cych swojego dowódcê.
My¶lê , ¿e taka stra¿ by³a by ¶wietnym elementem rekonstrukcji.
Zbli¿y³a by nas do tamtej rzeczywisto¶ci.
A przecie¿ wszystkim nam o to w³a¶nie chodzi.

W co powinien byæ wyposa¿ony taki stra¿nik ?
W kapalin , cepak lub glewiê lub halabardê , jaki¶ Messer , powróz ?
..................................
" Byleby nie ucierpia³y na tym warty w Wallenrodzie;) "

Oczywi¶cie powinno byæ to realizowane za zgod± dowódcy chor±gwi , do której lekkozbrojni nale¿±.

Zapraszam do wspólnej zabawy.
pozdrawiam smile.gif
Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
Józefie mam pytanie i co z t± rozpisk± ? Ju¿ trochê czasu minê³o a fajnie by by³o zaktualizowaæ rankig.

Pozdrawiam
Szymko
Józef
Przykro mi o tym pisaæ .
Tadeusz , jako kanclerz turnieju dysponuje t± list± .
Teraz ju¿ trochê lu¼niej - to mo¿e znajdzie czas i wstawi .
Dzisiaj do Niego zadzwoniê .
pozdrawiam
Józef
CYTAT(Szymon (Niuniek) Andrzej Sawicki @ 13:14 01.10.2011) *
Józefie mam pytanie i co z t± rozpisk± ? Ju¿ trochê czasu minê³o a fajnie by by³o zaktualizowaæ rankig.

Pozdrawiam
Szymko

Lista podczas turnieju tworzona by³a w dwóch egzemplarzach.
W "czystym i roboczym" ten roboczy jest w moim posiadaniu i przy pomocy mojej córki wrzucam w formie zdjêæ .
Nie potrafiê jednak odtworzyæ kolejno¶æ poszczególnych "staræ"
Na "drabinkach" zupe³nie siê nie znam.

W GTMD brali udzia³ najlepsi wymiatacze . By³o by nie na miejscu listy tej nie publikowaæ .
Mo¿e wiêc uda siê nam wspólnymi si³ami jako¶ j± uporz±dkowaæ.
Z mojej strony (organizatora) postaram siê , by wiêcej do takiej sytuacji nie dosz³o.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

.....................
Jak ju¿ pisa³em , we wczesnym okresie zimowym zajmiemy sie dokonaniem drobnych zmian w regulaminie i organizacyjnych .
To , ¿e na razie nic nie piszê - nie znaczy , ¿e nic nie robiê . W³a¶nie jestem w trakcie przygotowywania pewnego powa¿nego elementu wzbogacaj±cego turniej . Czy uda mi siê to zrealizowaæ ?
Nie wiem. Dlatego jeszcze nie piszê o szczegó³ach .

pozdrawiam smile.gif
Edit.
Proszê moderatora o usuniêcie dolnych zdjêæ - tych do góry nogami shocked.gif crazy.gif smile.gif
Hej

Przepraszam Józefie, ¿e to powiem ale z twoich notatek trudno by³o cokolwiek wykalkulowaæ, jednak¿e wielkie dziêki, ¿e to wrzuci³e¶. Podj±³em siê przejrzenia wszystkich filmików i przeanalizowaniu turnieju.

Wrzucam PDF'a z analiz±.

Jedynym problemem jest to ¿e nie wiem kto z kim walczy³ w fazie æwieræfina³ów. Dok³adniej J.Fillipe, K.Olczak, W.Kurek. Tutaj zostaj± Mateusz z Grójca, pan Piskorz, K.Szatecki. Je¿eli kto¶ wie kto z kim walczy³ by³bym wdziêczny za uzupe³nienie.

Do tego pro¶ba do Roberta aby zaktualizowa³ ranking.
Mateusz z Grójca
w naszej grupie by³o inaczej niz przedstawi³e¶
bo ja pokona³em Radka, Radek Roberta, a Robert mnie

i tym sposobem by³ w grupie remis a potem dogrywki w których odpad³ Radek

potem trafi³em na Jeana i przegra³em
No w³a¶nie tego mi brakowa³o bo z waszej grupy filmiki s± niekompletne. Aha to jeszcze tylko pytanie. Po dogrywkach wewn±trz grupy zosta³e¶ tylko ty czy Robert te¿ wyszed³ bo na pewno Radek odpad³ bo zas³ona mu odpad³a.
Tutaj poprawi³em co nieco. Ca³y czas w korekty jakby co.
Józef
CYTAT(Szymon (Niuniek) Andrzej Sawicki @ 17:23 02.10.2011) *
Przepraszam Józefie, ¿e to powiem ale z twoich notatek trudno by³o cokolwiek wykalkulowaæ..

Bo to nie s± moje notatki i ja te¿ niewiele z nich rozumiem bigsmile2.gif

Co do ostatniej grupy , to by³a niepe³na - czyli nie sk³ada³a siê z 4 uczestników , tylko z trzech.
Radka, Roberta i Mateusza . I je¶li siê nie mylê wyszli z niej Mateusz i Robert - bo przecie¿ z ka¿dej grupy mia³o wyj¶æ po dwóch uczestników ?

Filmów z dogrywek z pewno¶ci± nie ma , bo nie by³y wystarczaj±co efektowne .
Dla Radka skoñczy³y siê kontuzj± d³oni. Dogrywka do pierwszego trafienia nie by³a najlepszym pomys³em.Oczywistym by³o , ¿e przy ostro¿nym ataku przeciwnika bêdzie siê celowaæ w punktowane przedramiona , a to z kolei mo¿e byæ powodem nieumy¶lnego trafienia w d³oñ.
(ale o tym zim± przy poprawkach regulaminu)
Teraz dziêkujê Wam za gotowo¶æ pomocy.

pozdrawiam smile.gif
edit.
Ta niepe³na grupa by³a chyba ostatnia.
Jutro zadzwoniê do Maæka Reihla , mo¿e co¶ pamiêta.
Kto ma tel. do P³azika niech do Niego zadzwoni.
Dobra tutaj postara³em siê nanie¶æ chyba wszystkie poprawki, jak s± jeszcze jakie¶ w±tpliwo¶ci pisaæ.
Robert Szatecki
Niez³± robota Szymon. Jutro uzupe³niê ranking. Wielkie dziêki za ogarniêcie tematu:)
Józef
Panowie , ale tam na drugiej kartce jest jeszcze pewna niewiadoma dotycz±ca Krzy¶ka i Roberta Szateckich ?.
No i (nie wiem czy to wa¿ne i czy tak by³o), ale czy ta grupa Radka , Roberta i Mateusza nie by³a ostatni± ?

Szymon i ode mnie - wielkie dziêki i na Grunwaldzie zapraszam Ciê na butelkê dobrego miodu do chor±gwi WM .

Jak ju¿ bêdzie wszystko pewne , to poprosimy moderatora o wstawienie tej tabeli w widoczny sposób w drugiego posta na pierwszej stronie .
Oczywi¶cie tu na koñcu te¿ mo¿e byæ.
pozdrawiam smile.gif
Robert Szatecki
krzsiek walczyl z wie¶kiem ja z Olczasem to ja pamietam:)
Robert Szatecki
Wyniki dopisa³em do rankingu jeszcze jedna rzecz mi siê rzuci³a w oczy, ¿e Marcin wygra³ w fazie eliminacyjnej z Wie¶kiem(tak te¿ wyliczy³em nale¿ne punkty)
Józef
Robert - Wiele z tego nie rozumiem bigsmile2.gif , ale zapewne wiesz co robisz.

To co , znaczy ¿e tabela Szymona jest ju¿ Gotowa ?
Je¶li tak , to trzeba zlikwidowaæ w niej dwa znaki zapytania i wstawiæ w widoczny sposób do tematu.
Nie wiem czy technicznie sobie z tym poradzê .
Dziêkuje za pomoc smile.gif

Jak siê kliknie w Twój aktualny ranking MD to pisze , ¿e link nieaktualny ?

pozdrawiam smile.gif
Wies³aw z O³awy
CYTAT(Józef @ 10:10 24.07.2011) *
Powiedzia³em , ¿e wystarczy poinformowaæ uczestników o dokonanych zmianach , których by³o trzy .
Przyznajê , ¿e podczas rozmów dotycz±cych zmian w regulaminie , postanowi³em daæ woln± rêkê sêdziom.

CYTAT(Józef @ 19:12 02.10.2011) *
Dla Radka skoñczy³y siê kontuzj± d³oni. Dogrywka do pierwszego trafienia nie by³a najlepszym pomys³em.Oczywistym by³o , ¿e przy ostro¿nym ataku przeciwnika bêdzie siê celowaæ w punktowane przedramiona , a to z kolei mo¿e byæ powodem nieumy¶lnego trafienia w d³oñ.

O! Czyli jednak przedramiona by³y punktowane?!?!
Nie ¿ebym siê czepia³, ale jak widzê nawet pan nie wie ostatecznie, co by³o, a co nie by³o punktowane. Ca³e szczê¶cie, ¿e punkty nie s± wa¿ne przy ocenianiu walk, prawda? anger.gif

Przykro mi, ale moja frustracja nie da³a mi siê powstrzymaæ od tej szpilki w zadek face4.gif

Mnie osobi¶cie taki chaos zniechêca, bo wola³bym jednak mieæ pewno¶æ, ¿e jak wyjdê walczyæ (zw³aszcza na turnieju wysokiej klasy, a do takiego TMD chyba pretenduje) to wysi³ki walcz±cych bêd± traktowane powa¿nie. Zawiera siê w tym, oprócz sprawy oceniania walk, równie¿ kwestia podawania wyników turnieju (i nie mam tu wcale na my¶li rankingu, a zwyczajn± informacjê z presti¿owej imprezy). I mo¿e zamiast rozbudowywania go i dodawania do niego, jak to pan okre¶la, elementów wzbogacaj±cych warto skupiæ siê na podstawach. Kiedy one bêd± ju¿ dopracowane (a na razie ewidentnie nie s±), wtedy bêdzie dobry czas na wprowadzanie dodatków do turnieju.
Co do tych nieszczêsnych kontuzji d³oni... szczerze?! Wszyscy (chyba dos³ownie) mówi± panu, ¿eby dopu¶ciæ te¿ inne rêkawice, ni¿ tylko klepsydry. Uwa¿aj±, ¿e bêdzie bezpieczniej, lepiej i wszyscy bêd± szczê¶liwi. Pan t³umacz±c siê ultra¶no¶ci± i bezpieczeñstwem (niejednokrotnie przecie¿ podkre¶la pan wagê swojej odpowiedzialno¶ci za zdrowie walcz±cych) uparcie nie pozwala na to, a potem narzeka, ¿e s± kontuzje d³oni. Gdzie tu logika?
MagicWojtek
piêknie Wies³aw powiedziane :D

Józef
CYTAT(Wies³aw z O³awy @ 12:02 16.10.2011) *
CYTAT(Józef @ 10:10 24.07.2011) *
Powiedzia³em , ¿e wystarczy poinformowaæ uczestników o dokonanych zmianach , których by³o trzy .

CYTAT(Józef @ 19:12 02.10.2011) *

O! Czyli jednak przedramiona by³y punktowane?!?!
Nie ¿ebym siê czepia³, ale jak widzê nawet pan nie wie ostatecznie, co by³o, a co nie by³o punktowane. Ca³e szczê¶cie, ¿e punkty nie s± wa¿ne przy ocenianiu walk, prawda? anger.gif
.................................................
Odp. Witaj.
Masz prawo siê czepiaæ.
Ka¿da zmiana regulaminu wprowadzona w ostatniej chwili powoduje zamieszanie.
Tak siê sta³o w wypadku tegorocznego TMD.
Sêdziowie wiedzieli jak maj± liczyæ punkty, bo to przecie¿ Oni dokonali zmiany w regulaminie.
O zmianach powiadomili uczestników turnieju. (druga sprawa)Z jakim skutkiem?
To zale¿a³o od uwagi samych uczestników !
Nie pisz zatem "¿e punkty nie s± wa¿ne przy ocenianiu walk"

.......................................................

Przykro mi, ale moja frustracja nie da³a mi siê powstrzymaæ od tej szpilki w zadek face4.gif
......................................................
Odp.
Organizuj±c turniej po¶wiêcam swój czas , równie¿ prywatn± kasê - oczywi¶cie robiê to dla siebie - dla swojej satysfakcji. Kierowany egoizmem i pró¿no¶ci± bigsmile2.gif
Wiêc jedna szpilka w zadek , czy dwie nie robi mi ró¿nicy bigsmile2.gif

.............................................................

Mnie osobi¶cie taki chaos zniechêca, bo wola³bym jednak mieæ pewno¶æ, ¿e jak wyjdê walczyæ (zw³aszcza na turnieju wysokiej klasy, a do takiego TMD chyba pretenduje) to wysi³ki walcz±cych bêd± traktowane powa¿nie. Zawiera siê w tym, oprócz sprawy oceniania walk, równie¿ kwestia podawania wyników turnieju (i nie mam tu wcale na my¶li rankingu, a zwyczajn± informacjê z presti¿owej imprezy).
...................................................
Odp.
Jako organizator powo³a³em ekipê sêdziów zajmuj±cych siê poszczególnymi sprawami.
Jeden z nich nie wywi±za³ siê z powierzonego mu zadania.
Pope³ni³em b³±d , do którego siê przyzna³em i za który przeprosi³em.
Wiêcej siê to nie powtórzy.
W przysz³ym roku kanclerzem turnieju(sekretarzem) bêdzie Ja¶min.

....................................................

I mo¿e zamiast rozbudowywania go i dodawania do niego, jak to pan okre¶la, elementów wzbogacaj±cych warto skupiæ siê na podstawach. Kiedy one bêd± ju¿ dopracowane (a na razie ewidentnie nie s±), wtedy bêdzie dobry czas na wprowadzanie dodatków do turnieju.
...........................................
Odp.
Dla Was walcz±cych najwa¿niejsza jest rywalizacja , nagrody i s³awa.
Pomy¶lmy jednak jeszcze o innych .

............................................

Co do tych nieszczêsnych kontuzji d³oni... szczerze?! Wszyscy (chyba dos³ownie) mówi± panu, ¿eby dopu¶ciæ te¿ inne rêkawice, ni¿ tylko klepsydry. Uwa¿aj±, ¿e bêdzie bezpieczniej, lepiej i wszyscy bêd± szczê¶liwi. Pan t³umacz±c siê ultra¶no¶ci± i bezpieczeñstwem (niejednokrotnie przecie¿ podkre¶la pan wagê swojej odpowiedzialno¶ci za zdrowie walcz±cych) uparcie nie pozwala na to, a potem narzeka, ¿e s± kontuzje d³oni. Gdzie tu logika?

...........................
Odp.
Wiesiek - logika jest w tym , ¿e najpierw rêkawice , bielizna , pó¼niej plastikowe protektory "bo i tak pod szmat± nie widaæ"

Jak Radkowi "dzia³a siê krzywda" , to i mnie , ojca bola³o.
Mog³em "dochodziæ" ¿e regulamin mówi "kto spowoduje kontuzjê .. podlega dyskwalifikacji , bla bla"
Nie zrobi³em tego.
Bo to jest walka i ja te¿ wiem , co znaczy ból.
Dlatego ka¿dy , kto wychodzi do tego turnieju - musi liczyæ siê z ryzykiem.
Równie¿ mój syn.

Chyba zaczniemy omawiaæ poszczególne punkty uwag.
Ale na spokojnie , bez niepotrzebnych emocji.

pozdrawiam
smile.gif
Wies³aw z O³awy
CYTAT(Józef @ 11:56 18.10.2011) *
1)Odp. Witaj.
Nie pisz zatem "¿e punkty nie s± wa¿ne przy ocenianiu walk"
2)Odp.
Organizuj±c turniej po¶wiêcam swój czas , prywatn± kasê - oczywi¶cie robiê to dla siebie - dla swojej satysfakcji. Kierowany egoizmem i pró¿no¶ci± bigsmile2.gif
Wiêc jedna szpilka w zadek , czy dwie nie robi mi ró¿nicy bigsmile2.gif
3) Odp.
Jako organizator powo³a³em ekipê sêdziów zajmuj±cych siê poszczególnymi sprawami.
Jeden z nich nie wywi±za³ siê z powierzonego mu zadania.
Pope³ni³em b³±d , do którego siê przyzna³em i za który przeprosi³em.
Wiêcej siê to nie powtórzy.
W przysz³ym roku kanclerzem turnieju(sekretarzem) bêdzie Ja¶min.
4) Odp.
Dla Was walcz±cych najwa¿niejsza jest rywalizacja , nagrody i s³awa.
Pomy¶lmy jednak jeszcze o innych .
5) Odp.
Wiesiek - logika jest w tym , ¿e najpierw rêkawice , bielizna , pó¼niej plastikowe protektory "bo i tak pod szmat± nie widaæ"
/.../
Bo to jest walka i ja te¿ wiem , co znaczy ból.
Dlatego ka¿dy , kto wychodzi do tego turnieju - musi liczyæ siê z ryzykiem.

ad.1 To by³a ironia... I podsumowanie niekonsekwencji w Twoich wypowiedziach, Józefie.
ad.2 Szpilki maj± zazwyczaj to do siebie, ¿e potrafi± zapa¶æ w pamiêæ i mieæ wp³yw na energiczne dzia³ania. Zw³aszcza szpilki w zadku smile.gif Szkoda zatem, ¿e nie robi± ró¿nicy.
ad.3 Okej.
ad.4 Jak najbardziej jestem za tym, ¿eby my¶leæ o innych. Sugerujê tylko, ¿eby najpierw zaj±æ siê podstawami i dopi±æ je, a nie piêtrzyæ nowo¶ci, bo to komplikuje organizacjê. Rozumiem, ¿e to pewnie sprawy ambicjonalne itp., ale poma³u, nie wszystko naraz. Proponujê zastosowaæ metodê ma³ych kroków.
ad.5. Jak grochem o ¶cianê...
To nie logika - to wydumany problem.
Suspensory dopuszczamy? Ba! Nakazujemy je mieæ. Dlaczego? Bo dziêki nim jest bezpieczniej. Ka¿dy ma skórzane?... a mo¿e s± historyczne?... no to mo¿e chocia¿ wygl±daj± rycersko?...
Id±c tym tropem pozwolê sobie zauwa¿yæ, ¿e od suspensorów jest du¿o bli¿ej do "plastikowych sportów" ni¿ od rêkawic, które pozwoli³yby ludziom zachowaæ ca³e palce.
W sumie, co mi tam... przekornie powiem - zabroñmy u¿ywania suspensorów, bo przecie¿ ka¿dy wie co znaczy ból, a poza tym
CYTAT(Józef @ 11:56 18.10.2011) *
najpierw rêkawice , bielizna , pó¼niej plastikowe protektory "bo i tak pod szmat± nie widaæ"

Tym mi³ym akcentem koñczê swoje kolejne, niestety na pró¿no, prowadzone dyskusje. I ¿yczê powodzenia w zimowym opracowywaniu zmian wszystkim, którzy podejm± siê tej, obawiam siê, syzyfowej pracy. Obym siê oczywi¶cie myli³ smile.gif
Grzegorz £

Józefie pomy¶lmy o jeszcze jednym rozwi±zaniu bezpieczeñstwa d³oni . Rêkawice kolcze w wypadku zawodników posiadaj±cych sprzêt datowany blisko po³owy XIV w. mo¿na spokojnie obroniæ jako patent historyczny a odpowiednio zrobione pozwalaj± unikn±æ kontuzji.
Józef
CYTAT(Józef @ 10:27 21.07.2011) *
Witam.
Postaram siê na gor±co przedstawiæ analizê turnieju.

1. Na dzieñ przed turniejem na li¶cie uczestników mieli¶my ok.24 walcz±cych .
Postanowili¶my zatem , by w pierwszym etapie (czwórki) czas starcia ograniczyæ do jednej minuty.
Nie przewidzieli¶my jednak tego , ¿e ilo¶æ uczestników zmaleje po przegl±dzie do 15tu osób i ¿e bêd± reprezentowaæ tak wysoki poziom .
Efektem wyrównanych walk by³y problemy w ocenie i konieczno¶æ dogrywek.

Wniosek jaki siê nam nasun±³ : Przy tak wysokim poziomie uczestników nale¿y od pocz±tku zastosowaæ 1.5 minutowy czas walki.

2. Czas przegl±du uzbrojenia by³ niezbyt dobrze sprecyzowany .(za d³ugi)
W konsekwencji czego , niektórzy z uczestników kompletnie uzbrojeni czekali na pozosta³ych .
(Niektórzy przyszli na przegl±d nie ubrani mimo tego , ¿e ustalenia mówi³y , by do przegl±du wyj¶æ w pe³nym uzbrojeniu)

Wniosek : sprecyzowaæ w regulaminie zasadê przegl±du.
£ukasz napisa³ :
"Przegl±d nale¿y zwo³aæ na 25 min przed rozpoczêciem turnieju. W ci±gu 15 min wszyscy chc±cy walczyæ maj± siê stawiæ w sprzêcie - tyle wystarczy na przegl±d a zarazem 15 min da szansê na wymianê sprzêtu tym co nie przeszli weryfikacji. Potem 10 min na rozpisanie grup i ruszamy"

3. Mimo stosownego wpisu w regulaminie dotycz±cego "historyczno¶ci" niektórzy z uczestników stosowali stój /bieliznê z materia³ów niewystêpuj±cych w ¶redniowieczu.

Wniosek : Proszê o uszanowanie konwencji turnieju
W przypadku niedostosowania siê uczestników , bêdziemy zmuszeni takowych odrzucaæ ?
A mo¿e dokonaæ stosowne zmiany w regulaminie?
Niedopuszczalny jest np. odbiór nagrody we wspó³czesnym stroju lub samej bieli¿nie historycznej.

4. Sêdzia g³ówny - Po analizie postanowili¶my rozdzieliæ obowi±zki sêdziego g³ównego .
Czyli - Maciek Reihl skupia siê tylko i wy³±cznie na dopilnowaniu przebiegu pojedynków , bezpieczeñstwie uczestników i pracy pozosta³ych sêdziów .
Prowadzeniem za¶ ,(blazonowaniem , komentowaniem poszczególnych staræ) zajmie siê Artur Brzychcy .
Artur zajmie siê równie¿ przygotowaniem odpowiedniego podk³adu muzycznego.

Wnioski : funkcja sêdziego g³ównego jest zbyt odpowiedzialna , by zajmowa³ siê równie¿ komentowaniem .
Osobno nale¿y zadbaæ o oprawê turnieju.

5.Praca trzech sêdziów oceniaj±cych starcia i sêdziego mierz±cego czas .

Wnioski:
Propozycja Wie¶ka : "2 sêdziów liczy punkty tylko jednego z walcz±cych (drugi w ogóle ich w tym wzglêdzie nie interesuje), po czym na koniec walki wyci±gaj± z tych punktów ¶redni± (znaczy sumuj± i dziel± przez 2) i mamy powiedzmy 14 trafieñ/punktów.
Druga para liczy drugiego walcz±cego i otrzymuj± z obliczeñ 10 trafieñ/punktów.
¯aden z nich nie bêdzie musia³ stwierdzaæ kogo uwa¿a za lepszego, bo to bez znaczenia. Ich zadaniem by³oby zliczyæ punkty i podaæ ich u¶redniony wynik sêdziemu g³ównemu (ten doda i odejmie za ewentualne obalenia, odebrania broni itd.), który og³osi wynik: 14 do 10 dla, powiedzmy, Wyrwidêbu z Koziej Wólki.
Z tego co siê orientujê sêdziowie na TMD równie¿ liczyli trafienia, przek³adaj±c je na przewagê jednego walcz±cego nad drugim, czyli sumowali zdobywane przez walcz±cych punkty na bie¿±co. Innymi s³owy metoda, któr± proponujê, jest bardzo podobna, z tym ¿e zwiêksza precyzjê naliczania punktów za trafienia. Tym samym zmniejsza ryzyko jakich¶ przeoczeñ."

"regulamin, z jego wszelkimi zmianami (ustalonymi przez w³adne osoby), przeczytaæ i/lub umo¿liwiæ wgl±d do niego przed rozpoczêciem turnieju wszystkim uczestnikom"

6. Lo¿a Dam - mam nadziejê , ¿e stanie siê nieod³±cznym elementem turnieju smile.gif

7. Osoby towarzysz±ce uczestnikom - Jeszcze raz wspomnê osobê Emila Guza - dziêki Tobie Emilu , niefortunny pojedynek mojego syna ogl±daæ zaczynam z u¶miechem na twarzy.
Ale : jeszcze wiêksz± przyjemno¶æ mieliby¶my gdyby¶ by³ trochê lepiej ubrany.

Wnioski : Prosi³bym zatem wszystkie osoby towarzysz±ce , by na przysz³o¶æ by³y lepiej ubrane.
(nale¿y dokonaæ wpisu w regulaminie dotycz±cego wymagañ stroju osób towarzysz±cych)
Osoby ubrane w sam± bieliznê , znajduj±ce siê w strefie "buforowej" bêd± usuwane po za t± strefê.

Mieli¶my równie¿ problem z t³okiem przy wej¶ciu w szranki , gdzie tworzy³ siê zator .
Miejsce to powinni zajmowaæ tylko uczestnicy poszczególnych staræ wraz ze swoimi knechtami.

W pewnym momencie dosz³o równie¿ do nieporozumienia -
Podczas starcia , kto¶ z widzów lub osób towarzysz±cych zawo³a³ stój lub stop .
Konsekwencj± tego by³o spontaniczne zatrzymanie pojedynku przez walcz±cych .
Moj± reakcj± by³o (mo¿e niesprawiedliwe) wyproszenie jednego z widzów poza strefê buforow±.
Je¶li niesprawiedliwe - przepraszam.

..Mianowicie - "stworzyæ" swego rodzaju stra¿ , której zadaniem by³o by utrzymanie porz±dku w strefie buforowej jak i przy samych widzach .
.................................................
8. Mini biesiada - rozumiem , ¿e uczestnicy byli zmêczeni , ale trochê szkoda , ¿e frekwencja nie dopisa³a.
A prosiak faszerowany kasz± , miody i wina naprawdê by³y przednie.

Wiesiek napisa³:
"czemu, skoro robimy, mniej lub bardziej udan±, otoczkê rycersk± wokó³ turnieju, wywo³uje siê walcz±cych z imienia i nazwiska (czyli tak czysto sportowo)? Czy zamiast tego nie by³oby bardziej klimatycznie u¿ywaæ podawanego przy zg³oszeniu miana/nazwy do wywo³ania (temu zreszt± mia³o chyba s³u¿yæ)?"

Mateusz napisa³ :Bij±c piê¶ci± mia³em te¿ w±tpliwo¶ci czy mog³em to zrobiæ ;)
Wniosek : dokonaæ wpisu w regulaminie.

Kontuzje:
-

c.d.n

proszê o wnioski i komentarze .

Dobra panowie - wychodzi na to , ¿e trzeba siê ju¿ zaj±æ analiz± i poprawkami.

(Dla wiêkszej przejrzysto¶ci ), Proszê o analizê , wnioski i propozycje dotycz±ce nie wiêcej ni¿ dwóch , punktów.
I proszê w kolejno¶ci.

pozdrawiam smile.gif

ps. do moderatora
- czy nie powinni¶my za³o¿yæ nowego tematu w kalendarium na 2012 r. ?
Marcin Waszkielis
CYTAT
3. Mimo stosownego wpisu w regulaminie dotycz±cego "historyczno¶ci" niektórzy z uczestników stosowali stój /bieliznê z materia³ów niewystêpuj±cych w ¶redniowieczu.

Wniosek : Proszê o uszanowanie konwencji turnieju
W przypadku niedostosowania siê uczestników , bêdziemy zmuszeni takowych odrzucaæ ?
A mo¿e dokonaæ stosowne zmiany w regulaminie?

Macie zamiar zagl±daæ pod majty? Pojki te¿ maj± chodziæ bez staników? cycki im obwisn±³. Dajcie sobie ju¿ siana z t± bielizn±, je¶li jest niewidoczna to komu niby przeszkadza? Mo¿e jeszcze siê znajdzie taki, co zarzuci komu¶, ¿e wygrywa dziêki wspó³czesnej bieli¼nie i soczewkom kontaktowym.

CYTAT
Niedopuszczalny jest np. odbiór nagrody we wspó³czesnym stroju lub samej bieli¿nie historycznej.

Z tym siê zgodzê
CYTAT
Propozycja Wie¶ka : "2 sêdziów liczy punkty tylko jednego z walcz±cych (drugi w ogóle ich w tym wzglêdzie nie interesuje), po czym na koniec walki wyci±gaj± z tych punktów ¶redni± (znaczy sumuj± i dziel± przez 2) i mamy powiedzmy 14 trafieñ/punktów.
Druga para liczy drugiego walcz±cego i otrzymuj± z obliczeñ 10 trafieñ/punktów.
¯aden z nich nie bêdzie musia³ stwierdzaæ kogo uwa¿a za lepszego, bo to bez znaczenia. Ich zadaniem by³oby zliczyæ punkty i podaæ ich u¶redniony wynik sêdziemu g³ównemu (ten doda i odejmie za ewentualne obalenia, odebrania broni itd.), który og³osi wynik: 14 do 10 dla, powiedzmy, Wyrwidêbu z Koziej Wólki.

To jest najlepszy system pod warunkiem, ¿e sêdziowie sa zgrani. Jesli to bêdzie zbieranina to kazdy bêdzie liczy³ inaczej i ten kto trafi na bardziej restrykcyjn± pare ma na starcie nieco gorzej. Ale je¶li juz siê uprzecie, to po co dodawaæ punkty a potem dzieliæ zaokr±glaj±c? Lepiej dodaæ i taki wynik podaæ. Przy liczeniu obu naraz przez ka¿dego sedziego oczywi¶cie umknie czasem wiecej ciosów ale na pewno te co bardziej soczyste zostan± zauwa¿one, a o to przecie¿ chodzi.

CYTAT
"czemu, skoro robimy, mniej lub bardziej udan±, otoczkê rycersk± wokó³ turnieju, wywo³uje siê walcz±cych z imienia i nazwiska (czyli tak czysto sportowo)? Czy zamiast tego nie by³oby bardziej klimatycznie u¿ywaæ podawanego przy zg³oszeniu miana/nazwy do wywo³ania (temu zreszt± mia³o chyba s³u¿yæ)?"

Chyba nikomu by to nie wadzi³o zw³aszcza, ¿e przy podawaniu miana mo¿na podac imie i nazwisko. Mo¿e to jednak troche utrudnic Robertowi prowadzenie rankingu.

No i oczywi¶cie dopu¶ciæ rêkawice inne niz klepsydry.
Józef
Marcin - moje osobiste zdanie:
Na ty³ek majtki wspó³czesne + suspensor+ gacie.
(tak mia³ Radek)

Co do podkoszulki termo.. - uwa¿am , ¿e mo¿na by³o by zabroniæ.

pozdrawiam
edit.
dyskutujmy na razie tylko "do bielizny" bigsmile2.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
Co do podkoszulki termo.. - uwa¿am , ¿e mo¿na by³o by zabroniæ.

A¿ g³upio gadac tyle o bieli¼nie... Ale komu to przeszkadza??? To ju¿ na poziomie zabraniania kobietom noszenia stanika. Niby nie jest to niezbêdne ale jednak komfortowe i niewidoczne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.