CYTAT(B³a¿ej B³a¿ejewski @ 12:19 12.12.2010)
Rozumiem, ¿e "Krakowska Palestra" ju¿ zbiera na kaucje i adwokatów dla "licznego warszawskiego towarzystwa"? :D
A propos "honoru szlachcica", kto¶ kiedy¶ widzia³ nazwisko S. w jakim¶ herbarzu?
Stan wy¿szej konieczno¶ci siê udowodni. W najgorszym razie przylepi siê mu ³atkê PISowca (bo wiecie sami dobrze kto patronowa³ jego imprezie!) i wtedy ka¿dy s±d Was uniewinni
).
Z herbarzy to widzia³em zdaje siê w Liber Chamorum... niech no przekartkujê
)
Marek, a jakie to nale¿no¶ci finansowe ma wzglêdem RKJM?
Przecie¿ cz³onkowie RKJM spoza Warszawy te¿ mieli dostaæ te ¶mieszne 30 z³. A by³o nas conajmniej dwóch:).
Z moich skromnych obserwacji wynika i chyba tak± mam nadziejê, ¿e cz³owiek zapad³ siê pod ziemiê i gêby wiêcej na ¶wiat³o dzienne nie wystawi, bo widzê ¿e cierpliwo¶æ ludzka siê skoñczy³a, i w ¶wiatku odtwórczym cz³ek ów ponury nie bêdzie mia³ czego szukaæ i na kuniu to sobie rekreacyjnie ju¿ polata po ³±czkach wokó³ Stolicy. Pozdrawiam. I chyba szkoda dalej gadaæ.
Czyli jak by³o wojsko w polu stawa³o, a zas³ug nie ma komu p³aciæ.
Niestety kole¶ dalej dzia³a tylko nazwijmy to ju¿ w trzeciej lidze. Ca³y czas urz±dza w tej "stanicy" jakie¶ mini imprezy i cha³tury na terenie Warszawy. A¿ dziw, ¿e jest jeszcze kto¶ kto nosi strój historyczny i mu rêkê podaje.
CYTAT(Parufka @ 10:34 16.12.2010)
Niestety kole¶ dalej dzia³a tylko nazwijmy to ju¿ w trzeciej lidze. Ca³y czas urz±dza w tej "stanicy" jakie¶ mini imprezy i cha³tury na terenie Warszawy. A¿ dziw, ¿e jest jeszcze kto¶ kto nosi strój historyczny i mu rêkê podaje.
Ze strony fundacji wynika ¿e bywa u nich "pierwsza liga":
http://www.hussar.com.pl/14250/od-orszy-po-wiedenhttp://www.hussar.com.pl/14526/hubertus-sa...ki-z-pkin-w-tlea sama fundacja która nie ma na zwrot kosztów podró¿y dla Rosjan nie ma k³opotów z pieniêdzmi na w³asne wyjazdy grupowe:
http://www.hussar.com.pl/14613/husaria-na-...tefana-batorego
No có¿. Widocznie jak zwykle s± lepsi i lepsiejsi. Szkoda tylko, ¿e bojkot tego typu ludzi raczej nie wyjdzie. No có¿ do¶wiadczenia z tego typu lud¼mi wskazuj± jednak, ¿e prêdzej czy pó¼niej i tak wszystkich wycyckaj±. No i w tej kwestii pomstowania chyba mi siê ju¿ pisaæ nie chce. Nazwaæ tylko mogê tutaj cz³owieka nieczuciwym - tak w skromnych s³owach, bo cz³ek bardziej porywczy to by mu od matki nawymy¶la³ i jeszcze w iinych kwestach zel¿y³. A tak jeno staro¶ciñska jurysdykcja pozostaje. S±dya sprawiedliwo¶æ wszelaka inna te¿. Kto¶ siê pokusi³ mo¿e ju¿ o wyst±pienie na drogê prawn±?
jak ju¿ podkre¶la³em na imprezie owej nie by³em, ale kontakt z owym Panem niestety mia³em.
Najgorsze jest to, ¿e skontaktowa³em go z Rosjanami czego bardzo ¿a³uje.
Jedna rzecz przera¿a, wiem, ¿e on ma d³ugów wiêcej ni¿ w³osów, bo koñ na którym sobie hasa te¿ jego nie jest bo nie mo¿e za niego zap³aciæ !!!
30 z³ od osoby to ju¿ jest jaki¶ ¶miech i ¿enada, ¿eby odtwórcy to zaproponowaæ, ale to nie moja sprawa.
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy, mogê zrozumieæ, ¿e nie ma on jaki¶ ¶rodków, ale dlaczego np. nie sprzeda swojej nowej co po zdjêciach widaæ zbroi, star± przej±³ jaki¶ "ros³y" m³odzieniec i nie próbuje oddaæ niekiedy marnych kwot !!!
Cz³owiek bez honoru, oszuka³ mnie pisz±c, ¿e sprawê z Rosjanami wyja¶ni, ja mu rêki nie podam a mo¿e nawet co¶ jeszcze ...
Ja bym móg³ poprosiæ NIE na priva imiê i nazwisko tego czego¶?
Parê postów wy¿ej widaæ jak osobisto¶æ S. sk³ada kwiaty i "oddaje ho³d" Stefanowi Batoremu, Panie ¶wieæ nad jego dusz±. Zapewne nie raz mu w tej krypcie by³o ciasno i obróci³ widz±c co siê dzieje w ojczy¼nie.
Tym razem kto¶ udaj±c szlachcica który nie posiada honoru i s³owo jego jest bez pokrycia przychodzi do miejsca wiecznego spoczynku Króla z ³aski Pana i niczym dumny paw sk³ada kwiaty, szczyc±c siê tym na stronie.
Takich polityków ju¿ mamy i tu mo¿e moja propozycja ¿eby mo¿e do sejmu siê wybraæ tam takich potrzebuj± i wiêksz± ilo¶æ ludzi bêdzie mo¿na wydoiæ!!
Mo¿e by panowie wykonaæ inny manewr i zawitaæ do fundacji i jako po tatarsku porz±dziæ co by nasze czyny potem s³awne by³y... A i pala nie ominê zaciosaæ co by przy nim mo¿na by³o sobie zrobiæ zdjêcie z Panem S.
£oskot królów przewracaj±cych siê w sarkofagach musial byc og³uszaj±cy...
To ju¿ nawet nie jest bezczelno¶æ ani nawet tupet. ¯e nikt z tych sarkofagów nie wsta³ i mu nie wpierdo.... to istny cud.
dziwi mnie tylko obecno¶æ I ligi u pana Bartosza ale co tam im wybaczam jednak fakt faktem nie p³aci nie odzywa sie a miche szczerzy na fotkach najgorsze jest to ¿e z w³asnej kieszeni pokry³em koszty dowozu konia na impreze i dotej pory nie dosta³em kosztów a to nie jest 30 z³ a 500 wiec nie wiem co powinienem zrobiæ temu panu . Jedno jest pewne nie odpuszcze
CYTAT
Mo¿e by panowie wykonaæ inny manewr i zawitaæ do fundacji i jako po tatarsku porz±dziæ co by nasze czyny potem s³awne by³y... A i pala nie ominê zaciosaæ co by przy nim mo¿na by³o sobie zrobiæ zdjêcie z Panem S.
...a s³omian± kuk³ê ze sob± przywióz³szy, udatnie j± pierwej na podobieñstwo onego jegomo¶cia wyrobiwszy, tam¿e w przytomno¶ci jego a gawiedzi t³umnie zgromadzonej na ko³ ów j± zgrabnie zasadziæ a chrustu podrzuciwszy z dymem pu¶ciæ...
CBR ostatni raz by³a w stanicy na pocz±tku wrze¶nia z okazji Orszy, Basi, Wiednia. Po dramatycznym po¶cie Helgiego nie pojawili¶my siê w stanicy, choæ by³y i s± po temu okazje. Czekamy jak inni na pomy¶lne rozwi±zanie sprawy czego Bartoszowi i innym (szczególnie Rosjanom) szczerze ¿yczê.
Z innej beczki, na TVP Historia emituja program nakrêcony w trakcie K³uszyna, wystepuje w nim czê¶æ z nas.
pozdrawiam
Adam
Z tej samej bo w dokumencie udzia³ bior±, co widaæ, grupy którym organizator nie zap³aci³.
A macie jaki¶ link do tego filmiku ???
No proszê ch³opcy dalej siê bawi± i to nie sami. Ja tam jednego znajomka widzê :
http://www.youtube.com/watch?v=G3oB0DPCUVU&feature=share
BTW, co oni sobie tak tym Batorym gêby wszyscy wycieraj±- czy to co maj± na sobie to nie s± stroje XVII wieczne?. Bieg³y w tym okresie nie jestem, wiêc poprawcie mnie, je¶li siê wyg³upi³em....
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:14 17.01.2011)
BTW, co oni sobie tak tym Batorym gêby wszyscy wycieraj±- czy to co maj± na sobie to nie s± stroje XVII wieczne?. Bieg³y w tym okresie nie jestem, wiêc poprawcie mnie, je¶li siê wyg³upi³em....
Ciuchy, buty, szabelki - wszystko na g³êbok± siedemnastkê.
Jakby na Austerlitz wyj¶æ w mundurze hallerowskim.
K³aniam -
Rabiega
CYTAT(rympa³ @ 22:15 17.01.2011)
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:14 17.01.2011)
Ciuchy, buty, szabelki - wszystko na g³êbok± siedemnastkê.
Jakby na Austerlitz wyj¶æ w mudurze hallerowskim.
Od kiedy zobaczy³em gêsie pióro z wk³adem d³ugopisowym le¿ê na plecach i kwiczê ze ¶miechu przebieraj±c koñczynami w powietrzu.
Mini wdzianko samego Pana organizatora to stój s³ugów z "Czarnych chmur".
Do niczego innego nie jest podobne, a ju¿ na pewno husarz na co¶ takiego by nawet nie splun±³.
Skoro ma kasê z okradzenia nas, to powinien zainwestowaæ w co¶ lepszego.
Czy kto¶ wie ile ten "organizator" wisi za K³uszyn Rosjanom?
Tylko, ¿eby nie wysz³o, ¿e robiê tu za jakiego¶ megaultrasa.
Po prostu zauwa¿y³em przy okazji ¶ledzenia tematu, ¿e Fundacja Hussar czêsto udziela siê w tematach "oko³obatorowskich" (per analogiam do "oko³ogrunwaldzkich") i ju¿ kompletnie zg³upia³em, bo jak na moj± znajomo¶æ tych kwestii to w tym co robi± z czasami Batorego maj± wspólnego tyle co ja.
Pal sze¶æ wzglêdy finansowe (choæ ca³a kwestia nale¿no¶ci napawa mnie niesmakiem), ale to chyba ewidentny mrok, jakiego siê w tym temacie nie spodziewa³em.
Zawsze my¶la³em, ¿e towarzystwo XVII-wieczne ma ju¿ za sob± "okres heroiczny" i etap "szlafroków i cyców" i takie kwiatki zdarzaj± siê tylko w¶ród nowych grup wciskaj±cych ciemnotê dzieciakom na pokazach w szkole.
Mo¿e i dzia³alno¶æ Fundacji nie jest reprezentatywna dla reszty towarzystwa, ale to oni wystêpuj± w TV i wp³ywaj± na ¶wiadomo¶æ masowego odbiorcy.....
Ok... do¶æ bicia piany...
Na to nie mamy wp³ywu, ¿e go¶æ z czym¶ co wygl±da jak aksamitny czepek k±pielowy z dodatkiem futra nie ma za grosz wstydu i lansuje siê w mediach po mimo tego, ¿e oszuka³ masê osób, a ¿e dziennikarzowi obojêtne z kim robi wywiad byle by wygl±da³ cudacznie to mamy takie kwiatki.
CYTAT(SAMUEL77 @ 07:42 18.01.2011)
Mini wdzianko samego Pana organizatora to stój s³ugów z "Czarnych chmur".
Do niczego innego nie jest podobne, a ju¿ na pewno husarz na co¶ takiego by nawet nie splun±³.
Panowie, ja rozumiem Wasze ¿ale odno¶nie K³uszyna, ale przez pryzmat K³uszyna nie oceniajcie stroju Bartosza Siedlara, bo robi siê zabawnie
.
Otó¿ strój ten, to jak najbadziej okres ostatnia æwieræ XVI w. - lata 30-40. XVII. I nie jaki¶ s³uga, ale co najmniej towarzysz. Dla porównania spójrzcie na portret W³adys³awa Wazy w stroju husarskim i jego drugi portret (ten bez zbroi, za to z szyszakiem husarskim na stole za nim).
W±skie spodnie - charakterystyczne dla tego okresu. Dopiero pó¼niej wesz³y w modê obszerne szarawary.
Niskie, ¿ó³te, podkute trzewiki - bardzo charakterystyczne dla husarii tego okresu. Dla porównania spójrzcie w czym je¿d¿± husarze z Rolki Sztokholmskiej, czy w czym stoi husarz z Tablicy Go³uchowskiej i W³adys³aw Waza na jednym ze swoich portretów (tym, gdzie na stoliku za nim le¿y szyszak husarski).
Aksamitny, czerwony ¿upan do kolan - z portretów W³adys³awa IV czy z Tablicy Go³uchowskiej.
Szabla - wêgierka.
Tylko ta czapka jaka¶ ma³o ciekawa. Dziwnie siê na g³owie uk³ada...
Ogólnie strój ok. Jak najbardziej pasuje do tego (wojny Batorego, Zygmunta III i W³adys³awa IV) okresu.
No to je¿eli to maj± byæ w±skie spodnie to niech bêd± w±skie tak jak powinny byæ wed³ug zróde³ które przedstawi³e¶ czytaj obcis³e, a nie workowate. ¯upan z bawe³nianego aksamitu to inna historia ale ten temat ju¿ by³ tu wa³kowany nie raz poza tym obszycie sznureczkiem u takiego posesjonata by siê zda³o. Pas materia³owy jaki¶ porz±dny by siê "Panu" towarzyszowi przyda³ jak i jaki¶ trzêsieñ na tym worku na g³owie. Bieliznê te¿ móg³ by mieæ inn± ni¿ gustowny czarny podkoszulek. Jak siê chce byæ Panem husarem to nie wystarczy tak napisaæ w internecie.
wszystko t³umaczy podkowa przy drzwiach to szopy staniocwej z kominem a la z pó³ziemianki dla bezdomnych, szczê¶cie ucieka, Panu Bartkowi. A je¶li kto¶ szuka z nim kontaktu polecam facebook-a mi odpisa³ po chwili no i po chwili zaraz skasowa³ mój post. Pozdrawiam
CYTAT(Parufka @ 12:59 18.01.2011)
No to je¿eli to maj± byæ w±skie spodnie to niech bêd± w±skie tak jak powinny byæ wed³ug zróde³ które przedstawi³e¶ czytaj obcis³e, a nie workowate.
To jest w ogóle szerszy problem. Nie zachowa³ siê dot±d wykrój spodni husarskich (i proszê tu nie pisaæ o wykroju spodni z ksi±¿ki Gutkowskiej-Rychlewskiej), ani opis materia³u z jakiego je wykonywano, wiêc jedyne co mo¿emy, to zbli¿aæ siê do wizerunków z obrazów.
Te wizerunki pokazuj± spodnie obcis³e, ale nikt nie wie, jak co¶ takiego dzi¶ zrobiæ. Wiêc nie ma co zarzucaæ B.S., ¿e ma spodnie nie do¶æ obcis³e. Bo takich nie ma ¿aden z husarzy w Polsce.
¯upan z bawe³nianego aksamitu to inna historia ale ten temat ju¿ by³ tu wa³kowany nie raz
A by³o wa³kowane co¶ na temat tego, ¿e wspó³czesne materia³y zawsze bêd± inne od tych, wykonanych technikami XVII w.? I ¿e szycie na maszynie to nie to samo co rêczna robota?
Znam tylko jedn± manufakturê w Polsce, która wykonuje materia³y wg oryginalnych siedemnastowiecznych wzorów i dok³adnie tak, jak w tamtym czasie (cena za 1 m - 1000z³). Nie znam ¿adnego husarza w Polsce, który w czym¶ takim paraduje. A mo¿e WM¶æ staæ na taki materia³? Z czego masz ¿upan?
Pas materia³owy jaki¶ porz±dny by siê "Panu" towarzyszowi przyda³
A gdzie taki pas widzisz u husarzy z Rolki Sztokholmskiej, czy z Tablicy Go³uchowskiej?
jak i jaki¶ trzêsieñ na tym worku na g³owie.
No przyda³by siê. Tak jak i przyda³aby siê delia. Ale co z tego, ¿e ich nie ma? Czy to co jest zas³uguje na tak± krytykê, z któr± siê tu spotka³o?
Nie bêdê robi³ za adwokata Bartosza Siedlara, ale mnie osobi¶cie denerwuj± przytyczki tego typu, ¿e ten nie ma tego i owego. A czy ci, co to pisz± sami maj± wszystko w 100% super dok³adnie odtwarzaj±ce przesz³o¶æ? Ilu rekonstruktorów ma np. podkute buty polskie? Ja spotka³em tylko kilku - w tym Bartosza Siedlara.
Z ca³± stanowczo¶ci± stwierdzam, ¿e nie ma w Polsce husarza, któremu nie mo¿na by wytkn±æ tego, czy owego. Nie ma w Polsce husarza, który ma porz±dnie wykonan± zbrojê husarsk± (poczynaj±c od grubo¶ci blach, poprzez ich kszta³towanie, ³±czenie elementów itd. itp). Nie ma w Polsce husarza, który mia³by siod³o husarskie, itd. itp. Wiêc o czym my tu w ogóle mówimy? ¯aden rekonstruktor husarii nie powinien siê pojawiaæ publicznie, bo jego strój nie jest w 100% poprawny?
A ja siê cieszê, ¿e ludzie w ogóle siê w to bawi±, ¿e siê rozwijaj± i ¿e próbuj± czerpaæ z dobrych wzorców.
Bieliznê te¿ móg³ by mieæ inn± ni¿ gustowny czarny podkoszulek.
Tu siê zgodzê. Mo¿na siê by³o zapi±æ pod szyjê, ¿eby tego nie pokazywaæ
oj panowie,
w sprawie K³uszyna mogê z ka¿dym z osobna i ³±cznie pisaæ powa¿nie,
ale to co czynicie tu po prostu mnie bawi. ;) (i nie tylko mnie)
Dziêkujê Radku za "adwokaturê", a raczej za obiektywne siêgniêcie do ¼róde³, cieszê siê, ¿e moim adwokatem nie jest Parufka, bo by³bym nie w g³êbokim XVII w, a w g³êbokiej d....
Parufka- co zrobi³e¶ zdaje siê bratowej na K³uszynie??? Niesamowite rzeczy s³ysza³em... ;)
Trzeba by³o na K³uszynie lub zaraz po, wypomnieæ na Freha oprócz kiepskiego jedzenia, cechy mojego stroju. Tam, jak i w okresie Batorego, jak ma³o kto mam wdzianko pasuj±ce do epoki, z anim± w³±cznie.
tak, "portki" mam z epoki, tyle ¿e mam chude ³ydeczki ;)
oceniacie mnie, jak jakiego¶ celebrytê, nie wiem czy zas³ugujê ;)
do gaci mi mo¶ci panowie jeszcze "zagl±dnijcie" (pisz±c po krakowsku)?
¿upan, buty i przede wszystkim szabelkê mam z epoki, a nie g³êbokiej XVII.
A, sorry, z g³êbokiej XVII mam guzy- od Andrzeja Mikiciaka. Straszne, co?
Jestem z nich bardzo zadowolony i polecam wyroby tego pana ;)
Zmartwiê Was.
Kto mia³ tam strój bardziej z epoki ni¿ ja?
Kto z was ma strój bardziej z epoki Batorego?
Zmartwiê was jeszcze bardziej. Kto tam by³ za kogo przebrany?
Ja by³em husarzem? Husarz tam by³? Kto by³ kim? Who was who? ;)
Kto by³ z poselstwa moskiewskiego, kto z polskiego?
Dlaczego nie mia³em swojego, zwyczajowego ko³paka, z piórami, lecz inny?
Przyznam siê szczerze i mo¿e podpowiem w ten sposób- najbardziej ahistoryczny z mojego wizerunku by³ brak brody. No, chyba, ¿e epokê po Piotrze I odgrywa³em, co?
Uwaga- Piotr I - nie chodzi o papie¿a ;)
Teraz ju¿ wiem czemu wy nie zorganizowali¶cie nieczego z okazji Jamu Zapolskiego.
Przecie¿ ja nie mam wy³±czno¶ci na Batorego. A wy co? Ma³ysza ogl±dali¶cie w TVP? ;)
Po prostu nikt z was nie mia³ stroju z epoki Batorego, czy tak?
Tym bardziej cieszê siê, ¿e obecni 15.01.2011 mieli wiêcej dystansu do siebie i okazji,
i stawili siê w strojach z g³êbokiego XVII w i zrobili co¶, aby przypomnieæ "ciemnogrodowi"
o Stefanie Batorym i Jamie Zapolskim.
Aha, kto z Was na K³uszynie by³ z epoki, a nie g³êbokiej XVII ???????????? ;)
Pisz±cy o oszukiwaniu nie wiedz± nic, kiedy, komu, ile dawniej czy ostatnio zap³acono.
I niech tacy, jak Samuel77 lepiej skonsultuj± siê z adwokatem, byle nie Parufk± ;) zanim co¶ napisz±, bo ka¿de s³owo mo¿e byæ wykorzystane przeciw nim. Internet nie jest anonimowy.
Parufka, ty te¿ powiniene¶ zacz±æ szukaæ adwokata. Mo¿e kolega z kancelarii?
Mia³em nosa, ¿e przed koñcem roku nie "skapn±³em" choæ cz±stki Samuelowi, a praktycznie na zasadzie losowej pos³a³em komu¶ innemu tyle ile mog³em.
A wypominaj±cy mi wydatki na tê "okaza³± imprezê" niech wiedz±, ¿e kosztowa³a tyle, co 28 ¶wieczek z IKEA, 3 s³oiki p³atów ¶ledziowych z Lidla, 2 chleby miodowe, 5kg ogórków kwaszonych.
Sorry, zapomnia³ bym o butelce 1L Finlandii z Lidla w promocji, bo Jam i Psków, geograficznie tak w stronê Finlandii, jak mi siê wydaje.
Nie wiem czy prze¿yjecie, ¿e nie tylko zagryzali¶my ogórkami, ale i popijali¶my pepsi, co podobnie jak pióro z wk³adem stanowi³o puszczenie oka do nas zebranych i widzów.
My¶licie, ¿e bez naszej informacji pani redaktor w ciemnej izbie by to wychwyci³a.
I wiecie co jeszcze? Tre¶æ pokoju wydrukowana by³a timesem new romanem, na drukarce laserowej HP ;)
Oczami wyobra¼ni widzê, jak czytaj±c to padacie jak muchy na pod³ogê... ;)
DZIÊKUJÊ WSZYSTKIM, KTÓRZY WZIÊLI UDZIA£, NIE W REKONSTRUKCJI, JAK PANI REDAKTOR POWIEDZIA£A, A W UPROSZCZONEJ I PE£NEJ KOMPROMISÓW ORAZ ELEMENTÓW HUMORYSTYCZNYCH INSCENIZACJI. TYM BARDZIEJ, ¯E W JEJ TRAKCIE I PO,
CZÊ¦Æ UCZESTNIKÓW UDA£A SIÊ DO GRODU WIKINGÓW ;)
KORZYSTAJ¡C Z OKAZJI DZIÊKUJÊ RÓWNIE¯ U¯YTKOWNIKOM FREHA ZA WYRAZY ZROZUMIENIA, WSPARCIA, NIERAZ UZNANIA PRZESY£ANE BEZPO¦REDNIO DO MNIE. NAPRAWDÊ WIELKIE DZIÊKI.
Reszta niech bawi siê dobrze. Og³aszam Igrzyska, niech trwaj± nadal...
Dzi¶ dali¶cie mi wiele rado¶ci i ogromn± satysfakcjê. Dziêkujê z ca³ego serca.
Bartek Siedlar
p.s.
w powa¿nych sprawach, a nie takich wyg³upach, pozostajê w bezpo¶rednim w kontakcie mailowym.
Gdyby tak jeszcze pokój w Jamie Zapolskim ze strony moskiewskiej sygnowa³ sp³acony HelgiStalingrad z towarzyszami...
Skoro mam liczyæ siê ze s³owami to powiem tylko, ¿e jeste¶ zwyk³y oszust Bartku.
Okrad³e¶ ludzi którzy ci zaufali i pomogli. Ma³o tego, podwa¿y³e¶ wiarygodno¶æ polskiego ruchu RH u Rosjan.
Jeste¶ te¿ tchórzem, który nie potrafi przyznaæ siê do pora¿ki i boi siê odbieraæ telefonu.
Hehehe to siê u¶mia³em
.
Na K³uszynie siê rado¶nie upodli³em w pi±tek, a o ¿arcie z Jersey Death to ju¿ s³ysza³ chyba ka¿dy
. Z bratow± muszê przyznaæ, ¿e mnie zaskoczy³e¶ bo jej nie mam ale najwyra¼niej ci siê plotki pomyli³y.
Zapraszam do zabawy s±dowej i anonimowy raczej nie jestem o co jest raczej trudno umieszczaj±c swoj± fotkê w avatarze i w wypadku kiedy wiêkszo¶æ ludzi z XVII-tki mnie zna.
Z zakresu prawa poleci³ bym ci raczej lekturê przepisów dotycz±cych nakazów zap³aty bo to akurat mo¿e ci siê przydaæ.
Adam na pewno pluje sobie teraz w brodê, ¿e mu nie "skap³o"
.
m_q chyba nikt nie móg³ tego w±tku lepiej podsumowaæ chocia¿ podejrzewam, ¿e koledzy z Rosji bardzo chêtnie by siê z B.S. spotkali w odleg³o¶ci na wyci±gniêcie rêki
.
Co do Husari
1. Mój strój jest raczejz pocz±tki 17 wieku i raczej w tê strone ide - portki mam dosc obcisle a i buciki krutkie jak na rolce .
2. zbroja Bastardowa szyszak koniec 16 wieku ( reszta sie robi ) wzorowana jest na wloskiej 1576.
3. Siodelko wzorowane na siodle Oskierki sie robi oglowie tesz wiec troche cierpliwosic
4. zupan 100% recznie tkany jedwab
5 Szabla niestety nie ta ale
Na kluszynie bylem jako husaria\
pisze to nie po to ¿eby sie chwalic ale..... pokazac ¿a niejestesmy tacy ciemni\
bartku ( imie specjalnie z ma³ej litery) jak nazwiesz kogo¶ kto wisi ci kupe kasy i niep³aci i nie odbiera telefonów.
( pisze do ciebie w imieniu ZBR Leszek Sobu¶)\
Je¶li Samuel nie ma racji to jak ty nazwiesz tak± osobe ?????
Ja takich ludzi nazywam OSZUSTAMI
I pozwij mnie jak ci sie nie podoba
PS Parówka podelslij mi wykroje moze cos uszyje
¯aden z was trzech poni¿ej nie odniós³ siê do obalonych, a podnoszonych wcze¶niej przez was argumentów o niepasuj±cym do czasów batoriañskich stroju...
A z reszt± nigdy wcze¶niej nie podkre¶la³em jakiego¶ niesamowitego poziomu mojej osoby, jako rekonstruktora. Uwa¿am siebie tylko i a¿ za popularyzatora historii,
a nie badacza gaci i obwodu moich ³ydek, jak Parufka.
O tyle specjalizujê siê w czasach Batorego, ¿e mam szablê z okresu i mam niezapomniane wspomnienia z wyprawy miêdzy innymi do Jamu Zapolskiego, Kiwerowej Góry i Pskowa.
Dziêki temu teraz wy, niewychodz±c z domu, niezamykaj±c okna freha, na którym po mnie jedziecie, mo¿ecie sobie popatrzeæ, jak jest w Jamie...
Uwa¿am, ¿e macie jaki¶ powa¿ny problem, ze zrozumieniem powodów pewnych moich dzia³añ i generalnie, ¿e macie problem...
my¶licie, ¿e po co zrobi³em K³uszyn?, potem jakie¶ mini spotkanie z okazji Orszy i Wiednia, czy Jam?
Dla kasy, d³ugów czy sp³aty zobowi±zañ?
Dla s³awy? W³a¶nie j± widzê, jak kilku frustratów teraz wiesza na mnie psy...
Po cholerê anonimowo robimy przejazdy przez miasto, czy wydajemy kasê na wi±zankê i poci±g do Krakowa, w którym stoimy bo nie ma miejsc, ¿eby z³o¿yæ wieniec królowi???
Wy wolicie siedzieæ tu i podniecaæ siê tym, co ja robiê.
Nie wiem czy moja skromna osoba na to zas³uguje. ;)
ja dla porównania nie wiem co i z kim robi np Parufka ;)
Jeste¶cie chorzy z nienawi¶ci, ch... was strzela, jak widzicie, ¿e na mikro imprezê u mnie przyjecha³a telewizja. Dobijê was, Polsat te¿ by³ ;) Bêdê was dobija³ w ten sposób jeszcze nie raz. Ale nie bêdê tego robi³ dla satysfakcji, ¿e was ch... strzela, a dlatego, bo uwa¿am, ¿e warto pokazywaæ ludziom, jak najszerszemu gronu nasz± historiê- to mi daje satysfakcjê.
Bêdzie wam kiedy¶ g³upio, ¿e macie takie d³ugie i niewyparzone jêzory, gdy zrozumiecie swoje b³êdne i przyziemne my¶lenie.
Wy sied¼cie na forum i piszcie, ¿e moja szabla wzorowana na tej z muzeum w Budapeszcie, opisana przez Pana Wojciecha Zab³ockiego, nie jest z XVI w, i ¿e mam ¿upan i buty nie z okresu. O¶mieszajcie sami siebie, maruderzy, domatorzy, forumowicze i prawnicy za dychê.
ad m_q:
Stalingrad przyjecha³ razem z Moskw±. Toczy³a siê tu ju¿ dyskusja z Olegiem w³±cznie...
ale trzeba czytaæ uwa¿nie i ze zrozumieniem. "Inna" wyra¿aj±c siê w imieniu grupy z Moskwy na wie¶æ przed imprez±, ¿e ¶rodków brak, napisa³a: Moskwa i tak przyjedzie...
Po ustaleniach z Inn±, która ich reprezentowa³a, móg³bym uznaæ siê za zwolnionego z jakiegokolwiek zwrotu. Mimo to na K³uszynie zap³aci³em im dobrowolnie, mimo to zobowi±za³em siê im zap³aciæ resztê, co uczyniê, ale to nie wasza broszka.
Identycznego maila o braku ¶rodków na grupy z daleka, jak do Rosjan, wys³a³em do 3 grup z Ukrainy, i te grupy nie przyjecha³y- zrozumia³y tre¶æ tamtego maila, ¿e niestety nie ma dla nich kasy.
Z ca³± pewno¶ci± sp³ata ca³o¶ci tak im, jak i np Samuelowi bêdzie dla was kolejnym dotkliwym ciosem z mojej strony, bo po có¿ wówczas bêdziecie pisali? Czy wasze ¿ycie nie straci sensu? ;)
Ja nie obiecujê niczego od pewnego czasu, tylko bez zbêdnego rozg³osu sp³acam, wot tyle.
Jedyne niepodwa¿alne zobowi±zanie wobec Rosjan, które by³o (bez ¿adnych nieporozumieñ)
i jest, jakie na siebie wzi±³em by³o wobec Omska, poniewa¿ gdy im oznajmi³em, ¿e muszê ich odwo³aæ z braku ¶rodków, okaza³o siê, ¿e oni kupili ju¿ bilety.
ad SAMUEL 77:
jakiej pora¿ki? pora¿k± by³ np brak Kircholmu.
K³uszyn to nie by³a okazjonalna imprezka rekonstruktorów.
To by³a wielka narodowa rocznica i poza komplikacjami finansowymi
wszyscy powinni byæ dumni z tob± w³±cznie, ¿e siê odby³a, ¿e ka¿dy uczestnik,
który nie zachla³ zbyt mocno, mia³ w niej udzia³.
I tak± imprezê nie powinien robiæ jaki¶ tam prywatny Bartek, a pañstwo.
Ja nie unikam odpowiedzialno¶ci, tylko powoli, mozolnie, sam zamykam niepozamykane dot±d sprawy. Jakie telefony? z kim mam rozmawiaæ? z tob±? po tym co wypisujesz?
Wiesz, ci, którym p³acê nie musz± ani do mnie dzwoniæ, ani smarowaæ na tym forum.
I zapewniam cie, ¿e nie w³azili mi w ty³ek ci, którym zap³aci³em.
Samuel77- poza s³usznymi pretensjami i frustracjami zwi±zanymi z kas±,
nie dawaj siê podpuszczaæ takiemu jednemu, który ju¿ kogo¶ przeciw mnie podpuszcza³...
Twój "podpuszczacz" by³by nawet bardziej uradowany ni¿ obecnie, gdybym imprezê odwo³a³ lub zorganizowa³ mini ognisko dla przebierañców i z jego pkt widzenia najlepiej w Wilanowie...
Samuell77- je¶li nie przeprosisz i nie wycofasz tego, co napisa³e¶, spotkamy siê w s±dzie.
To, ¿e jeste¶ prawnym analfabet±, nie upowa¿nia cie do pisania takich rzeczy i nie powoduje, ¿e nie bêdziesz za to odpowiada³ prawnie.
ad Parufka:
powtarzam, co mi siê o uszy obi³o, bo nawet nie mia³em przyjemno¶ci ani nieprzyjemno¶ci cie poznaæ. dla mnie jeste¶ tylko i a¿ frehow± parufk± i tyle.
Czy pamiêtasz, ¿e na K³uszynie w ogóle by³e¶? Proponujê aby¶ wzi±³ siê za obronê Adama.
Z Bogiem.
BS
Wszystko fajnie. To co robisz i z jakiej motywacji. Wielce szlachetne - bez ironii. Ale tu towarzystwu chodzi w jaki sposób to robisz. Sk³adasz obietnice bez pokrycia, mataczysz, na krytykê odpowiadasz agresj±. Ty siê ch³opcze dziwisz, ¿e ponad pó³ roku po imprezie, kiedy na Twoim koncie wisz± nierozliczone sprawy, ton postów jest jaki jest?
Ty ¶miesz groziæ s±dami? Jest pewna granica bezczelno¶ci, któr± w³a¶nie przekroczy³e¶. Po czym¶ takim ¿aden porz±dny cz³owiek nie powinien Ci podaæ rêki. Bo wiesz jak siê za³atwia takie rzeczy w ¶rodowisku ludzi cywilizowanych, Ty buszmenie? Jak kto¶ co¶ spieprzy³, nawet nie ze swojej winy to uszy k³adzie po sobie i nie przestaje przepraszaæ.
Pozostaje ca³a masa ludzi których nie sp³aci³e¶, maluczko to Ciê osobi¶cie pozwê, po drodze do pracy wrzucê do okienka. I to za pe³en koszt dojazdu i po¶wiêconego czasu, a nie 30 z³otych.
Poza tym uwa¿am czepianie siê Twego stroju za przesadê, choæ mo¿e dzia³a zasada "panie kierowniku! To pijak! I z³odziej, bo ka¿dy pijak to z³odziej"...
Szkoda, ¿e tak popisowo zepsu³e¶ to co zapowiada³o siê tak piêkinie.
On mnie zaczyna bawiæ naprawdê. Pos³uchaj bartku (spodoba³a mi siê ta forma
). My¶lisz, ¿e jeste¶my zazdro¶ni, ¿e u ciebie by³a telewizja, tylko to widzisz? Cz³owieczku ty robisz imprezy dla narodu tako¿ i my robimy tylko dla lokalnych spo³eczno¶ci (dowody naszej dzia³alno¶ci znajdziesz nie tylko na tym forum). Jest i telewizja, jest i prasa wiêc o co tu byæ zazdrosnym skoro ¿aden z nas nie stara siê dotrzeæ do ca³ego narodu. Ró¿nica polega na tym, ¿e ka¿demu z nas cokolwiek o nas napiszesz czy prawdziwego czy zmy¶lonego ludzie co roku gratuluj± i przyje¿d¿aj± w jeszcze wiêkszej liczbie na kolejne edycje naszych imprez. Mo¿e to cie boli? Jak trzeba to nas krytykuj± i chwa³a im za to bo kto ma wypominaæ nam nasze b³êdy jak nie nasi go¶cie dla których te imprezy robimy. Kolejna ró¿nica jest taka, ¿e jak zapraszam zagranicznych go¶ci, którzy s± gotowi przyjechaæ na swój koszt to ich tak ho³ubiê, ¿eby zapamiêtali imprezy w Polsce jak najlepiej i ponie¶li te wie¶ci do swoich krajów dziêki czemu mamy ich nastêpnym razem wiêcej i chce siê im nawet przylecieæ do Polski tylko po to ¿eby postrzelaæ z nami z muszkietów przez jeden dzieñ.
Jak ja siê napijê to tylko mnie g³owa boli i wstyd pali na drugi dzieñ tylko mnie, a za twoje dzia³ania szczawiku wstydzimy siê przed Rosjanami my wszyscy tym bardziej, ¿e spotykamy siê z nimi przy okazji ró¿nych imprez na których nigdy ciebie nie widzia³em. Koniec kropka z mojej strony tyle.
oj panie maæku.
strzelasz sobie w kolano lub w stopê, jak wolisz.
z rêk± na sercu, w tym tygodniu, przed tzw weekendem,
mia³em i ZBR i Tykocinowi (fv na 1K pln) co¶ w koñcu wys³aæ,
bo innym wcze¶niej, w tym tak¿e ostatnio wysy³a³em.
Z panem Sobusiem nie rozmawia³em telefonicznie, ale mailowo.
Ostatnio nic mu nie obiecywa³em, bo obiecywa³em ju¿ wcze¶niej.
Zmieni³em "taktykê" na wysy³anie przelewu i potem upewnianie siê mailem czy dotar³,
zamiast rozsy³aæ jakie¶ mgliste zapowiedzi. Z mojej loterii wynika³o, ¿e teraz na was kolej.
Jednak nie bêdê was przekupywa³ p³atno¶ci±, oczywi¶cie nale¿nego wam i przeterminowanego zobowi±zania, a przelejê innej grupie, ze strony której nie spotykaj± mnie takie potwarze.
panie maæku- taki¶ cwany, w takiej formie napisa³e¶ do mnie, ¿e akurat ciebie za tego maila nie mogê pozwaæ, ale zrewan¿ujê siê przesuwaj±c was i samuela na koniec kolejki.
Kolejno¶æ by³a w miarê przypadkowa, losowa, ale mam prawo do okazywania niewdziêczno¶ci i z³o¶ci za niewyparzony jêzyk.
Nie kupiê od ciebie dobrego s³owa, przeprosin, czy wycofania tych s³ów za parê "srebrników".
Nie mo¿e te¿ cie za takie s³owa spotykaæ "nagroda".
Nie chcê k³óciæ ze sob± innych grup, wiêc nie napiszê tu i teraz, kto zamiast was dostanie w tym tygodniu przelew, nie oczekujê te¿, ¿e te grupy tu na forum to napisz±.
Bêdzie to kto¶ ze wschodu Polski, z rejonu Krakowa i Górnego ¦l±ska.
(w³a¶nie wylosowa³em karteczki z nazwami)
Ja dowody wp³at przechowujê, wiem ile, kiedy i komu jest p³acone, oraz ile i komu nie.
Mo¿e nastêpnym razem zastanowisz siê, zanim co¶ palniesz w imieniu skarbnika grupy czy nawet bez jego wiedzy.
Dlaczego np oszczercê mam traktowaæ lepiej, ni¿ kogo¶, kto te¿ poniós³ koszty dojazdu, czeka na zap³atê, zarazem albo rozumie sytuacjê, albo ma na tyle kultury i taktu, ¿e nie psioczy???
Trzeba by³o zrobiæ K³uszyn, Kircholm, Grunwald i bitwê nad Bzur± jednocze¶nie...
bez odbioru.
BS
Rozumiem, ¿e po wys³aniu przelewów policzysz odsetki ustawowe które nale¿± siê wszystkim grupom, które w tak "fantazyjny" sposób karzesz? B±d¼ pewien, ¿e kto¶ policzy i Ci wytarga zza cha³ata... przypominam, ¿e to 13 % w skali roku.
trollu:
Primo, nie sk³ada³em obietnic bez pokrycia.
Secundo, w zwi±zku ze sp³atami i oczekiwaniem, nie raz na forum i bezpo¶rednio przeprasza³em. Po wielokroæ, tylko trzeba by³o chcieæ to zauwa¿yæ.
Natomiast ¶mieszne jest, jak tu na forum stajê siê antybohaterem,
bo spotkali¶my siê z okazji pokoju w Jamie czy pokazano nas w TV.
Niektórzy nie mog± prze¿yæ, ¿e co¶ jeszcze robiê.
Przecie¿ gdyby nie reporta¿ w TVP3, jeszcze chwila by³aby cisza,
potem by siê okaza³o, ile w miêdzyczasie zosta³o sp³acone...
O s±dzie piszê do konkretnych osób.
Odpowiadam te¿ konkretnym osobom, a nie ogó³owi, co wyra¼nie zaznaczam.
Nikt, jak tych 2-3 jegomo¶ciów nie zalaz³o mi za skórê swoimi niewyparzonymi jêzykami.
Te¿ mam swoj± cierpliwo¶æ i wytrzyma³o¶æ.
Z³o¶æ, nawet wobec mnie mo¿na wyra¿aæ w bardziej normalny sposób.
A po prostu obra¿aniem mnie, bo to niektóre wpisy mia³y na celu,
niczego pozytywnego nie da.
Je¶li kto¶ zwie mnie np oszustem, nie bêdzie tego robi³ bezkarnie.
Uprzedzanie o odpowiedzialno¶ci i konsekwencjach, to nie jest przekroczenie ¿adnej granicy.
Przekroczeniem granicy jest okre¶lanie mnie np w powy¿szy sposób.
Ta tzw ca³a masa ludzi, o której piszesz, z ka¿dym tygodniem jest coraz mniejsza.
Gdyby¶ Ty by³ nieop³acony, pewnie w ci±gu ostatnich 2 tygodni otrzyma³by¶ maila "inwentaryzacyjnego", którego rozsy³a³em w celu ustalenia harmonogramu p³atno¶ci.
BS
Jestem nieop³acony... tak samo jak wszyscy moi koledzy z Krakowa. To tak w kwestii mówienia prawdy.
Czy p³acê tej czy innej grupie , % s± takie same, bo zwi±zane s± z kwot± i nie zale¿± od tego wobec kogo mam zaleg³o¶æ, czy tak?
To, ¿e mamy zaleg³o¶ci i sp³acam ogony, nie znaczy, ¿e ka¿dy ma prawo do absolutnie dowolnych komentarzy na mój temat, z dowolnych powodów i przy dowolnych okazjach...
Rozumiem, ¿e po wys³aniu przelewów policzysz odsetki ustawowe które nale¿± siê wszystkim grupom, które w tak "fantazyjny" sposób karzesz? B±d¼ pewien, ¿e kto¶ policzy i Ci wytarga zza cha³ata... przypominam, ¿e to 13 % w skali roku.
To kto Cie reprezentuje, jako która grupa by³e¶?
"To tak w kwestii mówienia prawdy".
CYTAT(trollu @ 23:45 18.01.2011)
Jestem nieop³acony... tak samo jak wszyscy moi koledzy z Krakowa. To tak w kwestii mówienia prawdy.
Zdaje siê, ¿e pisa³em ju¿ wcze¶niej. RKJM.
Po K³uszynie, z tego co sprawdzi³em we wszystkich 3 skrzynkach: moja imienna, hussar i k³uszyn nie znalaz³em ¿adnej korespondencji z RKJM.
w ci±gu ostatnich 2 tygodni do grup, które mia³em w rozpisce z bitwy, jako uczestnicy,
które równie¿ po nazwie wyszuka³em w skrzynkach mailowych i od których mia³em po K³uszynie pytania o p³atno¶æ lub te¿, jak siê w kilku przypadkach, nie oczekiwa³y zwrotu, wysy³a³em praktycznie 1 i tê sam± wiadomo¶æ z pytaniem o stan rozliczeñ.
Co innego wiêksze p³atno¶ci z umów czy FV, a co innego zwroty po te 30pln dla indywidualnych osób. Czê¶æ z nich wyp³aca³em jeszcze zaraz po bitwie.
Od RKJM nie znalaz³em ¿adnej korespondencji pok³uszyñskiej, chyba ¿e kto¶ pisa³ z prywatnego- chyba ¿e mam Was, jako konkretna osoba koresponduj±ca i podana do p³atno¶ci, a nie jako RKJM.
Bardzo wiele p³atno¶ci po 30pln by³o dla 1-2 osób w ramach danego przelewu, a nie ca³ej grupy, bo ka¿dy móg³ jechaæ z innego kierunku...
CYTAT(trollu @ 23:57 18.01.2011)
Zdaje siê, ¿e pisa³em ju¿ wcze¶niej. RKJM.
OK, do imprezy korespondowa³em z Karolem od Was.
zapowiada³, ¿e bêdzie Was chyba sze¶ciu. Ostatni mail z 30.06.2010.
po imprezie nie otrzyma³em ¿adnej informacji (przynajmniej nie znalaz³em w skrzynkach)
z potwierdzeniem tej liczby osób uczestnicz±cych, na temat danych do p³atno¶ci,
i na temat oczekiwania p³atno¶ci.
bartku chyba troszke przesadziles .
wierz mi ze niejestesmy jako ZBR jak±¶ grupk± co wypadla kozie z pod ogona mamy osobowo¶c prawn± .Tylko dzieki temu ze mmi ciebie bylo szkoda do wykazu dlu¿nikiów cie nie podalismy ale chyba zmienimy zdanie .
co do twoich imprez ludziom chodzi oto ¿e nieplacisz i kontaktu z toba niema ¿adnego .
Nie zamierzam cie przepraszac bo niemam o co to ty powiniene¶ przepraszaæ i tlumaczyc sie dlaczego nie placisz i jaki masz plan sp³at
co do imprez ZBR robi szturm od kilku lat Tykocin podobnie . Parówka sam wlasnym kosztem na wlasnym podwórku robi impreze na kilkadziesi± osób i do koa¿dej z tych imperz tobie brakuje i to strasznie - to tak jak by porównaæ kloake z ³a¿nii tureckiej.
I zawsze co¶ niewyjdzie bo nie jestesmy bogami ale co roku ludzie donas przyje¿d¿aja a i my nie boimy siê im w oczy spoj¿eæ .
\LUdzie maja cie w .... i maja ..... twoje imprezki oni chc± ¿eby¶ uccziwie uderzy³k sie w pier¶ i zaplacil lub okre¶li³ kiedy to zrobisz .
A wierz mi ¿e naprawde nie zazdro¶æ ludzi ³apie jak widz± ciebie ale SZLAK
A co wypowiadania sie w czyim¶ imieniu to daruj sobie bo jako grupa mówimy jednym jêzykiem i jako grupa podejmiemy dzia³ania p /tobie .
[quote name='Maciej Jedliñski' date='00:32 19.01.2011' post='294479']
kontakt ze mn± by³ i jest non stop. z p. Leszkiem Sobusiem mailowa³em nie raz i to ostatnio te¿.
p³acê praktycznie ca³y czas komu¶ po trochu.
uderza³em siê w pier¶ nie raz, przeprasza³em nie raz, w bie¿±cych kontaktach mailowych te¿ to robiê, ale je¶li przeczysz wa¶æ faktom i pomawiasz mnie oraz w¶ciekasz siê, ¿e istniejê i cokolwiek robiê, jak tu rozmawiaæ? d³u¿nik czêsto nie równa siê "oszust".
nauczcie siê tego!!!
w dzisiejszym ataku na moj± osobê przemawia przez was wy³±cznie z³o¶liwo¶æ, frustracja, nie wiem co jeszcze. przypomnijcie sobie o co siê dzi¶ czepiali¶cie? o portki, buty, ¿upan, czapkê ;)
w kwestii listy d³u¿ników, skoordynujcie dzia³ania, bo mia³em od was dawno informacjê o dopisaniu... mimo to, w tym tygodniu mia³em co¶ przelaæ.
szczerze- je¶li kto¶ oczekuje jeszcze p³atno¶ci, je¶li nie straci³ nadziei, a tak mo¿e za spraw± kontaktów z waszym skarbnikiem by³o, skoro zdaje siê nie dopisali¶cie mnie do listy,
to jak mo¿na do kogo¶, z kim zamierza siê rozwi±zaæ sprawê polubownie, liczy siê i czeka, pisaæ mu per oszust? ja mogê w z³o¶ci powyzywaæ od skur..., ch... i innych tylko po co?
Oszust jako osoba i oszustwo to bardzo powa¿ne zarzuty, przestêpstwo.
Wasza z³o¶æ i frustracja nie uprawnia was do takich ocen,
a je¶li tak uwa¿acie, sk³adajcie panowie prawnicy doniesienie do prokuratury.
£atwo paplaæ i chrzaniæ, ale odpowiedzialno¶æ za s³owa tak¿e wy musicie braæ.
Co do bicia siê w pier¶ i przeprosin proponujê przejrzeæ historiê tego tematu na freha, zamiast swoimi wywodami tworzyæ nieprawdziwe wra¿enie.
Panie Macieju, z ciekawo¶ci (bez broñ bo¿e podtekstów) zapytam
CYTAT(Maciej Jedliñski @ 23:57 18.01.2011)
Co do Husari
1. Mój strój jest raczejz pocz±tki 17 wieku i raczej w tê strone ide - portki mam dosc obcisle a i buciki krutkie jak na rolce .
Jak uszyte s± Twoje portki? Masz mo¿e jakie¶ zdjêcia?
A trzewiki? S± podkute?
3. Siodelko wzorowane na siodle Oskierki sie robi oglowie tesz wiec troche cierpliwosic
Z tym siod³em Oskierki proponujê uwa¿aæ, ¿eby kiedy¶ nie spotka³o WM¶cia to, co B.S. tutaj
Jakie s± dowody na to, ¿e paradne siod³o Oskierki w ogóle by³o siod³em husarskim? To, ¿e w paru ksi±¿kach o husarii je pokazano, jeszcze o niczym nie ¶wiadczy. Ja takich siode³ nie u¶wiadczy³em na ikonografii z husari±. A szerokie strzemiona wprost pokazuj±, ¿e z husari± nie ma ono nic wspólnego.
Na kluszynie bylem jako husaria\
Z ¿alem stwierdzam, ¿e nie pamiêtam WM¶æ Pana z K³uszyna. No có¿, mo¿e przy innej okazji...
Natomiast, jako husarzowi, podpowiem trochê w ciemno. Zauwa¿y³em na K³uszynie, ¿e jednym z najwiêkszych problemów naszej husarii jest u¿ywanie do¶æ dziwnych substytutów kopii (to akurat jestem w stanie zrozumieæ, bo dobra replika kopii kosztowa³a parê lat temu 1500z³, a transport d³ugiego drzewka to te¿ nie taki piku¶) i nieu¿ywanie toków (to akurat jest dla mnie do¶æ dziwne, bo tok to kwestia ok. 150-200z³). Je¶li WM¶æ mo¿esz, to zwróæ uwagê na te elementy, bo one s± kluczowe w wizerunku husarza.
A i jeszcze jedno. Apel do wszystkich, którzy rekonstruuj±, lub zamierzaj± rekonstruowaæ husariê - nie mocujcie skrzyde³ do tylnych ³êków siode³. Wiem, ¿e w Ospreyu tak to pokazano, ale nie ma na to ¿adnych ¼ród³owych uzasadnieñ. Je¶li kto¶ chce, niech pisze do mnie na priv. Pode¶lê mu rysunki z epoki ze sposobem mocowania skrzyde³ przy siod³ach i na plecach.