Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Helm z zaslona
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Tomasz Rajtar
E, nie bardzo rozumiem po co tworzyæ nowe nazewnictwo...
Kreci pysk to straszliwe zas³ony produkcji sztumskiej i basta! bigsmile2.gif
(stara nomenklatura RR, lata 90-te ubieg³ego wieku).

To co pokazujesz - to równie¿ s± psie pyski, tyle ¿e z zaczepem czo³owym a nie skroniowymi.
Czyli po prostu klappenvisiery z zas³onami typu psi pysk.

G³ówna wada - nikt nie wie jak zrobiæ, ¿eby to cudo nie klapa³o i ¿eby jednocze¶nie by³o histerycznie.
Wystarczy popatrzyæ, jak przera¿aj±cy jest ten patent nad zas³on± - na ostatnich trzech fotkach pokazuj±cych Wasz± rekonstrukcjê...

Nie rozumiem te¿ dlaczego w he³mach o zas³onach z zaczepami skorniowymi dzwon ma z ty³u niby gorzej przylegaæ ?

Wystêpowanie na ziemiach polskich - mo¿na zak³adaæ, ¿e wystêpowa³y. I nic wiêcej m±drego na ten temat powiedzieæ raczej siê nie da.

-
Hako
Witam....
......wrócê w dyskusji do ulubionego mojego he³mu nale¿±cego do pana Landau. Nie jest prawd± jakoby nie mo¿na by³o podnie¶æ tej zas³ony bo przeszkadza jej klejnot. Na rysunkach ukaza³em zas³onê poniesion± o k±t równy 90 stopni. Niebieska podzia³ka i widoczne wyra¼ne ¿ó³te linie i punkty wykazuj±, ¿e zas³ona ta ca³kowicie ods³oni twarz i da pe³na widoczno¶æ do przodu przy ods³oniêciu o k±t...... 90 – 42 = 48 stopni..........nie naruszaj±c klejnotu......
Empiryzm polecam panowie... empiryzm........
ZRP Hako
Tomasz Rajtar
A ta korona, na któr± Ci wjecha³a Twoja empiria, to pewnie z tektury by³a ? smile.gif

Do mnie za tym, ¿e jest to he³m z zas³on± przemawia zupe³nie co innego - widoczne na tylnej po³owie he³mu mocowanie czepca kolczego i jego brak z przodu.

-
Racimir
Hako --> mi klejnot w niczym nie przeszkadza³ smile.gif
Za to górna czê¶æ wizury (zaznaczona na niebiesko) i du¿a wklês³o¶æ zas³ony oraz jej przebieg budzi³y moje w±tpliwo¶ci - podczas podnoszenia wklês³o¶æ zas³ony mog³a zaczepiaæ o 'szpic' górnej granicy wizury (w dzwonie)

Twoje kombinacje zachêci³y mnie do podobnego sprawdzenia tej kwestii - i jednak 'od biedy' wychodzi, ¿e zas³ona mog³a siê podnosiæ.
W za³±czeniu rusunek... Na niebiesko górna granica dzwonu , na czerwono zas³ona.
Po prawej szkic zas³ony w czasie podnoszenia. Na styk ze 'szpicem'...

Problem w tym, ¿e omawiane przedstawienie he³mu jest pod k±tem, a nie z profilu, wiêc wszystkie kombinacje w programach 2d s± obarczone b³êdem...
Hako
Tomaszu....jeszcze raz przeanalizuj rysunek........
.....zas³ona po podniesieniu do 90 stopni zahacza o koronê co widaæ.......
.....przy 40 kilku stopniach nie zahacza o klejnot choæby on i ze z³oconej tektury by³......
Serdecznie pozdrawiam Hako
Jakub Zieliñski
Od tych paintowych empirii bardziej przekonuje mnie argument Tomka o znikaj±cym czepcu. Przecie¿ wystarczy³o ¿eby rze¼biarz pomyli³ siê o milimetry i ju¿ z painta wyjdzie, ¿e "siê nie da³o".
Na szczê¶cie to i tak za wczesne na Grunwald a na I³¿ê za pó¼ne bigsmile2.gif
jedam von blabo
Salve!!

To ja jestem autorem tego przera¿ajacego patentu na zawias przy krecie. Jest to jedyny patent który potrafi siê blokowaæ przy zamykaniu zas³ony i przy otwieraniu i jest ca³kowicie bezpieczny. Konstrukcja genialna w swej prostocie. Takiej konstrukcji czêsto u¿uwa siê na zachodzie, tylko w wersji bardziej filigranowej bo tam siê nie bij± tylko pozuj± do zdjêæ. Konstrukcyjne wymogi zmuszaj± do wykonania zawiasu dosæ masywnego, mo¿e kiepsko wygl±da ale he³m siê podczas walki nie otworzy i nie trzeba ¿adnych mrocznych pasków dooko³a karku.Przecie¿ najwiêksze gongi id± w³a¶nie na ten zawias...
Patent jak mówie jest historyczny!!!! Nie wciskam ze czego¶ nie by³o jak to robi siê czesto choæby z po³owieckimi i ruskimi he³mami twarzowymi lub ¿e spawanie jest historyczne.
W moim skromnym odczuciu lepiej stosowaæ zawias taki jak zrobi³em zamiast zawiasu od szafki, jak robi wiêkszo¶æ polskich p³atnerzy...
My¶le ¿e nazwa "kreci pysk" wzbogaca bronioznawc± nomenklaturê , krecik konstrukcyjnie jest klapk± a estetycznie jest psim wiêc jako hybrydzie nale¿y mu siê nowa nazwa. Cz³owiek w przeciwieñstwie do zwierzêcia tworzy pojêcia gdy nie jest pewien jak co¶ nowego nazwaæ, dlatego jestem zwolennikiem nazwy "kreci pysk".

Pozdrawiam
Jeda¶ko
Tomasz Rajtar
Da siê to zrobiæ tak, ¿eby wygl±da³o ciut bardziej podobnie do tego, co zachowa³o siê w muzeach... Sam biega³em w takiej klapce czas jaki¶ temu, nie potrzeba by³o wajchy wa¿±cej 0,5kg... Tylko o rozmiary tego ustrojstwa chodzi³o mi ze s³owem "przera¿aj±cy". Nie ma co siê powo³ywaæ na spawanie i zawiasy meblowe - nie wiem czy wiêkszo¶æ polskich p³atnerzy stosuje te ostatnie, ale Ci porz±dni na pewno nie.
Spawanie - chcesz powiedzieæ, ¿e wyku³e¶ dzwon z jednego kêsa metalu? smile.gif
No to gratulujê.

Mi chodzi po prostu o utrzymywanie pewnego poziomu estetyki sprzêtu. Teraz wysz³o Ci tak jak widaæ na zdjêciach, nastêpnym razem bêdzie lepiej. Ka¿dy jako¶ zaczyna, pierwsze he³my z Chotomowa by³y w przekroju okr±g³e...

A to, ¿e patent jest historyczny, to ju¿ Twoja w³asna interpretacja. Bo te zachowane "przekrêcane klamki" nie s³u¿± do blokowania zas³ony, tylko do jej odczepiania od he³mu...
Zas³aniaj± po³±czenie bolców z dzwonu wchodz±cych w wyciêcia p³ytki mocowanej osiowo do zas³ony.
W okolicach osi zas³ony nie ma ¿adnych naciêæ, w które mog³a by wchodziæ ta "klamka" i j± blokowaæ.
Nie ma lito¶ci, jako¶ nie chce byæ inaczej w zachowanych zabytkach... Co oznacza, ¿e albo non-stop walili m³otkiem w o¶ zas³ony, ¿eby to ciê¿ko chodzi³o, albo po prostu klapki klapa³y... Wiem, mi te¿ ta wizja siê nie podoba, ale nic nie poradzê - zabytki nie k³ami±.

CYTAT
My¶le ¿e nazwa "kreci pysk" wzbogaca bronioznawc± nomenklaturê

A ja my¶lê, ¿e zupe³nie niepotrzebnie wprowadza zamieszanie. Je¶li ju¿ chcesz jakiej¶ ciekawej nazwy (ale z pewno¶ci± nie fachowej), to ta zas³ona ze "¶rub±" na koñcu "nosa" od dawna funkcjonuje z popularn± nazw± "ruski robot". Ale to tak samo "sensowne", jak "kreci pysk"... smile.gif

-
jedam von blabo
Ten kret jest oczywiscie spawany... Zreszt± nie jest to cudo nie widomo jak wielkie ale przyzwoity he³m. Jednak my¶le ¿e osotantnie foto choæ niewyra¼ne mówi do¶æ du¿o o konstrukcji... faktycznie zbyt ma³o tych klapek aby z jakiej¶ statystyki wyci±gaæ jak by³y mocowane zas³ony. Mam wrazenie ¿e skoro przy ani jednej klapce nie by³o pasków ani zatrzasków tak jak przy saladach to ten zawias musia³ jako¶ j± blokowaæ. Trzeba by jaki¶ muzealny patent pomolestowaæ a takiej mo¿liow¶ci nie mam , z siedlatkowa zachowa³o siê niewieli jesli nie nic z tego zawiasu...

A propos he³mów z jednego kawa³ka, do kreta jeszcze daleko ale celata ju¿ jedna jest i za³ona do jednej klapki typu psi pysk te¿, niebawem postaram siê zrobiæ dzwon. Do¶æ du¿o czasu kosztuje ale efekt wart jest zachodu. Przy moich jeszcze ¶redniuch umiejêtnoscich p³atnerskich klepanie zajmuje dosæ poka¼n± ilo¶æ czasu

Posy³am kilka fotek pope³niponych rzeczy...Do bitwy jeszcze tego nie wypuszczam , ale za 2 sezony jak dopracuje warsztat czemu nie...

Pozdrawiam
Jeda¶ko
jedam von blabo
I dalej...

Nic wielkiego ale bez spawania smile.gif
Borg
Witam
A ja chcialbym zapytac czy ktos dysponuje innymi ujeciami tego helmu?
Szczegolnie interesowaloby mnie zdjecie od przodu lub drugiej strony... potrzeba mi wiedziec ile tam jest o ile sa wogole dziorki itp
Janko
I ja zamieszczam link który komu¶ mo¿e siê przydaæ : http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...6lr%3D%26sa%3DN
Hako
re......Borg...
To chyba ten sam he³m ale...... fotografia jest tu bardziej czytelna

Hako
Borg
Dzieki zawsze sie przyda
Owen
Czo³em
Ten hundsgugel jest z Norymbergi. podrzucam fotki
gothic
Wiêc w he³mach typu klappvisier ¿adne domykanie na zatrzask ani "haczyk" nie wchodzi w grê?

Je¶li kto¶ ma jaki¶ pomys³ na to "¿eby klapka nie klapa³a" to proszê o podzielenie siê nim na forum :-)
Alchemik
Witam!

Pytanie moze ciut z innej strony - szukalem ale nie udalo mi sie znalezc wiarygodnej odpowiedzi

Jak nalezy datowac/traktowac helm :

http://www.szrama.vipserv.org/mariusz-ozog/l031_1.jpg

Czy jest on historyczny? I na jaki okres, zestaw by ew. pasowal?
fizibnschiz
To jest psi pysk z początku XV wieku, takie można zobaczyć np u "Barriego" (jako freski na ścianach) na scenie uczty lub na wielu rycinach z pocz. XV;
Ogólnie forma taka była popularna np we Francji.
Poszukam to może wrzucę jakieś ryciny.
Szmycios³aw1331
Witajcie, czy posiada kto¶ z was wiêcej fotek albo w lepszej rozdzielczo¶ci tego psiego pysku na zawiasie czo³owym
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
link do strony: http://www.geschichte-recklinghausen.de/in...amp;f=1&i=0
Poczat
Witam
Mam pytanie odno¶nie he³mu-zaslony znajduj±cego sie na stronie Pana Mardinusa chodzi mi o Basinet z zas³on± Bagi.Pytalem sie Pana p³atnerza i dowiedzialem sie ze byl taki he³m w historii datowanie XIV/XV.Co o tym myslicie z moich poszukiwan i sprawdzanych ksiag nie znalazlem nic o tego typu zaslonie.Pytam sie o to bo spodobal mi sie ten typ helmu i zamierzam go zakupic tylko musze miec pewnosc co do jego historycznosci.
Pozdrawiam Poczat

Borg
jest niehistoryczny...w okresie oko³o prze³omu XIV/XV nie by³o p³askich zas³on
Poczat
CYTAT(Borg @ 22:13 29.12.2008) *
jest niehistoryczny...w okresie oko³o prze³omu XIV/XV nie by³o p³askich zas³on

Tez mi sie tak wydaje ale facet ktory siedzi w tym tyle czasu chyba lepiej wie bigsmile2.gif .Ale z racji niepewnosci narazie pozostane przy swoim klappvisier i dzieki za pomoc.
Borg
Spoko... Z ca³ym szacunkiem dla autora za du¿o rzeczy rysowano z du¿ym schematyzmem i bez zachowania jakichkolwiek perspektyw...st±d niektóre zas³ony wychodz± do¶c p³askie na obrazkach...ale nigdy nie s± kawa³kiem giête na kolanie blachy
Igor z Bêdzina
Poczat
akurat Mardinus z t± przy³bic± siê nie popisa³.
Zbroja
1Jak wygl±da zas³ona typu p³ug? Czy jest wogóle historyczna i gdzie i kiedy by³a u¿ywana?
2Poda³by kto¶ rysunki wczesnych zas³on, ró¿ni±cych siê od psiego pyska/klappvissera?
Najlepsza by³aby ewolucja takowych zas³on.
2,5Czy by³y p³askie zas³ony?
3Proszê te¿ o pó¼ne zas³ony: wczesne armety, salady, inne h³amy (mo¿e nie znam i gdzie by³y u¿ywane)
4Jak wygl±da great bascinet, gdie i kiedy by³ uzywany?

Wertowa³em foeum, ale sporo linków kest nie aktualnych, a bardzo chcia³bym wiedzieæ niektóre rzeczy.
Zbroja
CYTAT(Szmycios³aw1331 @ 14:07 24.07.2007) *
Witajcie, czy posiada kto¶ z was wiêcej fotek albo w lepszej rozdzielczo¶ci tego psiego pysku na zawiasie czo³owym
link do strony: http://www.geschichte-recklinghausen.de/in...amp;f=1&i=0

http://www.kuznica.dew.pl/psie2.html proszê bardzo, my¶lê ¿e podobny icon_wink.gif .
Indar
Zdecydowanie bardzo, ale s±dzê ¿e chodzi³o o lepsze foto orygina³u.
Borg
Zacznij od A. Nadolski, Broñ i strój rycerstwa polskiego w ¦redniowieczu, Wroc³aw 1979.
Potem polecam Polsk± Technikê wojskow± do 1500 czy Uzbrojenie w Polsce ¶redniowiecznej 1350-1450 obie pod redakcj± A. Nadolskiego.
Ewentualnie C. Blair, European armour circa 1066 to circa 1700, Londyn 1958
A po tych podstawach mo¿na dyskutowaæ o szczegó³ach

I tak przy okazji to zupe³nie ró¿ne przy³bice. Ten Szymcios³awa to chyba zabytek Drezdeñski. Je¶li tak, to zdobycie dobrych zdjêæ bêdzie problematyczne...przynajmniej mnie siê nie uda³o nic lepszego ni¿ to
http://img27.imageshack.us/img27/338/clipboard02vu.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/9301/clipboard04b.jpg
MagicWojtek
CYTAT(Zbroja @ 11:56 20.11.2009) *
1Jak wygl±da zas³ona typu p³ug? Czy jest wogóle historyczna i gdzie i kiedy by³a u¿ywana?

Odpowiem na jedno pytanie icon_wink.gif
1) nie jest zbytnio historyczna...Jest to modyfikacja he³mu turniejowego.Wygl±da co¶ jak ten (zdjêcie z forum lbh. http://img256.imageshack.us/img256/9458/51255357.jpg
Zbroja
CYTAT(MagicWojtek @ 14:50 20.11.2009) *

1) nie jest zbytnio historyczna...Jest to modyfikacja he³mu turniejowego.Wygl±da co¶ jak ten (zdjêcie z forum lbh. http://img256.imageshack.us/img256/9458/51255357.jpg

A czy by³y podobne?

2 Znalaz³em tak± os³onê do klappvissera. Czy jest historyczna?
watman
CYTAT(Zbroja @ 17:57 20.11.2009) *
CYTAT(MagicWojtek @ 14:50 20.11.2009) *

A czy by³y podobne?

2 Znalaz³em tak± os³onê do klappvissera. Czy jest historyczna?

1. nie
2. tak
MagicWojtek
Czy kto¶ ma mo¿e inne przedstawienie he³mów Klappenvisier ??
Oprócz tych z Szwajcarii i Norymbergi ??Mog± byæ rekonstrukcje zas³on (i dzwonów jak mo¿na ;p )
Herr Elvisso
Z dobra widoczno¶ci± to kapalin ;)

Jeszcze poleca³bym na Berliñski egzemplarz spojrzeæ (ponoæ zagubiony w trakcie wojny ). A jak chcesz lepsz± widoczno¶æ to po prostu wiêksze wizury zrób...i wsio. Choæ jak na moje to mówienie o dobrej widoczno¶ci w he³mie z zas³on± to siê ca³kiem mija z celem.

MagicWojtek
i w³a¶nie zapomnia³em dodaæ ¿e ten te¿ znam dobrze icon_wink.gif
wiadomo ¿e w kapalinach najwiêcej widaæ..
Herr Elvisso
No to jak wiadomo to po co pytaæ?

Zas³ona mia³a chroniæ a nie zapewniaæ najwiêksz± widoczno¶æ. Nie s³u¿y³a do walki pieszej...I tyle na ten temat.

Kiedy¶ te¿ kombinowa³em jak koñ pod górkê ¿eby w tym temacie co¶ zdzia³aæ.Najpierw kapalin z rondem i wizurami+podbródek...bezpieczny ale zawsze zostawa³o minimum niepewno¶ci. Zarobi³em prawie raz w nos i zmieni³em na pikelhaube z zas³on±. Ma³o widaæ, duszno ale bezpiecznie przy walkach ostrzejszych.

Widoczno¶æ czy ca³y nos :] Wybór jest do¶æ prosty(przynajmniej dla mnie).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.