Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kupno Szabli
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
pepson
CYTAT(Robert £aziñski)
Ogólnie rzecz bior±c zrobienie dobrej pochwy wcale nie jest takie proste jak siê na pierwszy rzut oka wydaje. Powodzenia

Tez tak w³asnie my¶la³em, lecz postaram sie jako¶ to zrobiæ, napewno Wam siê pochwalê moim dzia³aniem. Co do gruszy to twade to to drzewo smile.gif dobrze ¿e mam kumpla stolarza który lubi d³ubaæ w drzewie smile.gif ale wpierw muszê kupiæ szabelkê!
Robert £aziñski
CYTAT
Co do gruszy to twade to to drzewo

Owszem tylko ¿e to twarde drewno daje nieocenione mo¿liwo¶ci, np. wystruganie pochwy ze ¶ciank± (oczywi¶cie miejscami) grubo¶ci np. oko³o 1,5 - 2 mm, spróbuj to samo zrobiæ z sosny...
Ludzie robi±cy dobr± broñ (mówiê o "dobroci" w sensie prawid³owo¶ci rekonstrukcji), z tego co wiem, trzymaj± siê prostej zasady - dobra pochwa kosztuje mniej wiêcej tyle samo co szabla, która siê w niej chowa. Czyli chyba jednak nie jest to tylko sklejenie dwóch kawa³ków sklejki i objechanie na szlifierce.
AdamS
ad pochwy .....: widzialem ze czasami pochwa jest wykladana w srodku roznosciami .... czasem pergamin czasem jakis material ... jak to bylo historycznie ?
Keylan
mo¿e dodam ¿e japoñczycy robi±c saya nigdy nieurzywaj± papieru sciernego wewn±trz pochwy wszystko jest strugane do g³adko¶ci ponoæ nawet idealnie wypolerowane papierem sciernym drewno ma ma³e zadziorki które rysuj± powierzchnie ostrza a takie struganie likwiduje je ca³kowicie ..... wg opowie¶ci znajomego kendoki niewiem ile w tym jest prawdy dunno.gif
Robert £aziñski
Ja osobiscie nie spotka³em siê z wyk³adaniem czymkolwiek wnêtrza drewnianych pochew, ale nie mogê twierdziæ, ¿e tak nie mog³o byæ. Wydaje mi siê, ¿e nie tyle sz³o tu o izolacjê drewna pochwy od metalu g³owni, co raczej mog³o to byc wynikiem napraw albo ... partactwa wykonawcy pochwy, np. zrobienia jej zbyt lu¼nej i próbie poprawienia tego stanu rzeczy. Samemu zdarza³o mi siê w swoim czasie wyklejac wnêtrza pochew sztyletów cienkim zamszem bo z za du¿ym zapa³em struga³em ich wnêtrza, czego skutkiem sztylet lata³ w pochwie jak przys³owiowy przedstawiciel pewnego narodu po pustym sklepie icon_redface.gif
A co do japoñskiej saji - znowu mogê oczywiscie sie myliæ, ale zawsze s³ysza³em i czyta³em, ¿e by³y one robione w taki sposób, ¿e jedynie habaki trzyma³o broñ w pochwie, natomiast ca³a reszta g³owni "wisia³a" sobie lu¼no wewn±trz i nie mia³a kontaktu z drewnem. Nie moge tego byæ pewien bo nigdy nie próbowa³em rozpa³awiaæ tych nielicznych oryginalnych saji, które przypadkiem mia³em w rêku bigsmile2.gif
Adam z amarku
Podobno pojawi³y lub na dniach maj± siê zjawiæ dobre szbelki u¿ytkowe w "pawilonie" przy Muzeum WP w Wa-wie, o jako¶ci porównywalnej z Sobuckim lecz po cenach bardziej promocyjnych ok. 900 z³. Mo¿e kto¶ z miejscowych tam kiedy¶ przy okazji zajrzy ...
AdamS
zajrze tam i popytam .....
dah
czy wszystkie szable husarskie maj± paluchy?
Marcinek
NIe, nie wszystkie :-)
Patrys³aw
Witajcie panowie bracia!

Wiedz±c, ¿e ka¿dy prawdziwy szlachcic i szablê prawdziw± powinien mieæ, choæby na sznurk± zawieszon±, postanowi³em sobie takow± sprawiæ. Mam jeno problem pewien: mo¿e i jestem wielki duchem, lecz wzrostem raczej nie (nie wiele ponad po³tora metra liczê) i tu mój problem ze znalezieniem orê¿a odpowiedniego siê pojawia. Takowo¿ proszê was, mo¶ci panowie, aby¶cie mi zechcieli podaæ adres do rzemie¶lnika dobrego, który szablê treningow± tani±, niezbyt d³ug± i lekk± przede wszystkim, dla mnie wykona.

Niech Bóg wam pob³ogos³awi.
Artur Brzychcy
A ja z uporem maniaka Marka Sobuckiego. Link parê postów wy¿ej.
Pozdrawiam
P.S. Sam do najwy¿szych nie nale¿ê i jako¶ dajê sobie szabelk± radê.
Powodzenia
Patrys³aw
Czy masz, mo¶ci panie, 1,57 m jako ja? icon_wink.gif
Pawe³ Lipnicki
A czy orientujesz siê , Patrys³awie, ile wzrostu ma mistrz Zab³ocki ??
Artur Brzychcy
Ja mam m 1,70 ale wiêkszo¶æ przeciwników 1.80 z kawa³kiem. Natomiast mistrz Zab³ocki jest ode mnie ni¿szy a i tak staram siê mu pod szable nie wchodziæ smile.gif
pozdrawiam
Silmanor
Na pocz±tku tego tematu kilka osób wypowiedzia³o siê na temat szabli od Maciejki. Kolega zakupi³ takow± niedawno i klika dni temu otrzyma³ ju¿ wykut±..
Moje wra¿enia? Jestem kompletnym amatorem je¶li chodzi o fechtunek wiêc nie mogê oceniaæ tej szabli, ale nie wiem czy prawid³owym zachowaniem ostrza szabli jest szczerbienie siê przy pierwszym uderzeniu szabla - szabla.

Kto powie co¶ o szablach tego¿ kowala?

I je¶li mo¿na to prosi³ bym ja¶niej rozwin±æ temat szabla treningowa.. Jakie s± ró¿nice miêdzy replik± a treningow±? Jakie ceny? (podej¿ewam ¿e replika to kilka tysiêcy..) I wreszcie jaki typ dla pocz±tkujacego?
Czyta³em ¿e husarka nie jest dobra na pocz±tek, a np. karabela nadaje siê wspaniale do szermierki. Problem tylko w tym ¿e przy karabeli ³atwo palce zgubiæ...
Pawe³ Lipnicki
Treningowa powinna byæ zatêpiona na pó³okr±g³o, mieæ rêkoje¶c zamkniêt±, powinna byæ w miarê
lekka i niekoniecznie historyczna...
Natomiast pokazowo - bojowa to zupe³nie inna sprawa, zw³aszcza, je¿eli ma byæ replik±.
Osobi¶cie polecam gor±co typ husarki, który mam na awatarku. smile.gif
Silmanor
A ile takowa mo¿e mnie wynie¶æ?

No i u kogo najlepiej zamówiæ j±?!
Pawe³ Lipnicki
W zale¿no¶ci od ozdobno¶ci i wykoñczenia - od 1200 nawet do 5000... (pln)
Ta konkretna (wzorowana na tzw. spadku po hetmanie Jab³onowskim)
któr± widzisz na awatarku zosta³a wykonana przez p. Marka Sobuckiego
(ku¼nia na lotnisku Bemowo-Babice, Warszawa), jest znakomita, nie
szczerbi siê prawie wcale, no i zosta³a wykonana "do rêki" specjalnie dla mnie.
Wykoñczenie rêkoje¶ci - jaszczur (dla mnie - najlepsze icon_cool.gif ); masywny paluch
i ob³êki przynajmniej 5 razy uratowa³y mnie od zbierania palców z pod³ogi...
Krzysztof
Pawle jaszczur czy raja?
Pawe³ Lipnicki
Oczywi¶cie, raja ( "jaszczur" potocznie mówi±c... smile.gif ).
Ananke
To szabla z Mistrzostw u Naamiestnika Ptackoo !!
Bedê kiedy¶ te¿ mia³a tak± - tylko l¿ejsz± - ta jest do¶c ciê¿ka (dla mnie)
Lestek
ale ta rekonstrukcja szabli Jablonowskiego jest "stuningowana"? Bo na fotkach widzialem zawsze bez obleka, tylko z szerokim paluchem, czy moze jest pare szabelek po Jablonowskim? Mam przy okazji pytanko, widzial ktos szabelke z oblekami sprzed XVIII wieku? Bo ja szukam i znalesc nie moge ;/
Krzysztof
to pojed¼ do moskwy poogl±daæ w ermita¿u bigsmile2.gif
Lestek
Nie sprecyzowalem pytania, chodzi mi o Polskie szable. A co do tej jazdy do Ernitazu to lepiej podeslij mi stamtad jakies fotki ;)
Krzysztof
w³a¶ne w zbiorach Rosyjskich i tak¿e szwedzkich jest zatrzêsienie naszych szabel, które oni zdobyli, dostali w prezencie, zaw³aszczyli - w zale¿no¶ci od czasu pobytu w Polsce. a zdjêæ ci nie dam bo mam jedynie album smile.gif
Lestek
To opisz chociarz, jak ta szabelka z oblekiem z XVIIw. wygladala, jaki typ glowni, jaki typ rekojesci, czy obleki byly kute czy nitowane itd. z gory dziekuje ;) a jak kiedys bedziesz mial dostep do skanera to wiesz co ;)
ukarol
Panowie szanowni! Porad¼cie u kogo najlepiej szablê nabyæ, ale ¿eby dobra by³a i nidroga. Nowy tu jestem i jeszcze siê trochê nauczyæ muszê, ale za go³ow±sa mnie nie miejcie. Mam szablê od Maciejki (ARMA) i jest ca³kiem fajna. Jednak szukam czego¶ jeszcze. S³ysza³ kto¶ mo¿e o panu nazwiskiem Tylko ze ¶wiêtokrzyskiego woj. Widzia³em jego miecze ale szabel niestety nie. Teoriê szabli mam jako tako obryt±, ale nie mogê trafiæ na dobrego i niedrogiego p³atnerza. Mo¿e kto¶ dysponuje orê¿em z ku¼nirycerskiej to chyba w £ochowie.
Krzysztof
ju¿ ci odpowiadam
pan tylko jest mechanikiem który robi szable
nie sa to szable wysokich lotów
jedyn± zaleta jest niska cena bo szable od tylko jak reszta jego wyrobów sa hmm raczej ma³o historyczne
ale do treningów sie nadaj±
bo za te 300 z³ to szabli treningowej taniej raczej nie znajdziesz
ukarol
Dziêki za informacjê. Ale mo¿e kto¶ móg³by podaæ namiary na dobrego fachowca od broni bia³ej. Na Zaje¼dzie Wysokomazowieckim panowie którzy tam byli wspomonali co¶ o ludziach z Kielc, nawet podali jakie¶ nazwisko," ale jak skleroza to siê nachodziæ trzeba" poprostu zapomnia³em, a szbl mia³em w gar¶ci i ³adniutka by³a.
Kali
No to gadaj z Krzystofem...ale nie sa to tanie szable
AdamS
ja mam kielecka szable husarke .... szykuj sie na wydatek ok 800 PLNow
Ptack
1000, Panie szwagier, 1000. Ty dosta³e¶ ostatni tani egz. Po mega znajomo¶ci, bez czê¶ci robocizny itd. To by³a jedyna okazja.

Ale szabla fajna trzeba przyznaæ
AdamS
ciiiiii
poza tym moze on nie bedzie chcial husarki smile.gif
aha i to jest cena bez pochwy .....
a bez pochwy na turnieju z szabla za paskiem bedziesz wygladal jak kmiot smile.gif bigsmile2.gif
Ptack
albo jak Adams póki Anrdzej mu nie zrobi³
ukarol
A powiedzcie Panowie dlaczego nie husarka, skoro naj³adniejsza jest?
A bez pochwy to rzeczywi¶cie jak wsiok, tylko do imprez wyjazdowych to chyba jeszcze nie doros³em, mo¿e w przysz³o¶ci.
ukarol
Co¶ nie posz³o. A powiedzcie Panowie dlaczego by nie husarka, skoro naj³adniejsza jest? A co do wyjazdów vel imprez plenerowych, to jeszcze za kiepski jestem, mo¿e w przysz³o¶ci.
Krzysztof
hmm czy ja wiem czy husarka naj³adniejsza? akurat ³adno¶c szabli ne ma nic wspolnego ze skuteczno¶cia tongue.gif
powiem ci tak, kup kilka szabel sprawd¼ która ci w rêce lezy, pomachaj troszke i dopiero wtedy mów "naj³adniejsza" chyba ¿e chcesz okre¶lac tylko wygl±d smile.gif ale zaznaczam husarka husarce nierówna, ka¿dy ma swoje ulubione rodzaje szabel ich typy, etc.
ja np preferuje hinduskie talwary, firangi i shamsirpata, albo piekne perskie (i znow np piêkne dla mnie) saif'y i shamshiry mocno zakrzywione gorade/gurade albo masywne kirah, albo proste w formie ale niezwykle funkcjonalne shotel smile.gif

Pozdrawiam
Krzysztof

a tak na dodatek to uwa¿am, ¿e je¶li ka¿dy szlachcic nie bedzie posiada³ przynajmniej 5 szabelek to nie bedzie to historycznie poprawne tongue.gif
ukarol
Powiedzia³bym, ¿e siêta racja z t± ilo¶ci± posiadanych szbli, to i o porównaniu w³a¶ciwo¶ci mo¿na podyskutowaæ, oczywi¶cie chidzi³o mi o wygl±d - formê husarki, chocia¿ szbalom typu wêgierskiego nic nie brakuje. Nie za wiele szabelw rêce mia³em wiêc co do ich w³a¶ciwo¶ci bojowych wypowiadaæ mie siê nie godzi, pos³ucham rody bardziej do¶wiadczonych.
ukarol
Sorki, zjad³em litery, mia³o byæ ¶wiêta racja.
Lestek
Dla mnie sliczne sa batorowki gdanskie oraz Polskie szable i palasze z furdymentem jak np szable oddzialow nadwornych ksiecia Karola Radziwi³³a, cudo ;) i jak ³apke chroni....
ukarol
Mogliby¶cie Panowie rzuciæ okiem na to poni¿ej i wyraziæ swoje opinie, tylko siê g³o¶no nie smiejcie. Co to co¶ mo¿e byæ warte. G³ownie kuta i hartowana,ale nie polerowana, jelec i rejoje¶æ jak widaæ (mam nadziejê). S±dzê ¿e do trenigów mo¿e byæ, ale czy wstyd siê z czym¶ takim pokazaæ? [zaproponowano mi kupno tego¿].
Kali
Glownia jak glowniado treninguu bedzie, ale oprawy mosiezne to chyba dopiero 18 wiek
Spvrivs Decivs Darivs
Czy kto¶ móg³by jeszcze raz wypowiedzieæ siê nt. szabli robionych przez p. Marciniaka (www.kuzniarycerska.prv.pl) Noszê siê z zamiarem kupienia tam szabli, ale martwi mnie fakt wytrzyma³o¶ci g³owni i estetyki wykonania.

Proszê, tylko nie polecajcie mi szabel za 1000 z³ bo taka cena na moj± skromn± kieszeñ jest po prostu ¶mieszna. Szukam czego¶ w miarê poprawnego historycznie (na pocz±tek), do 500 z³. Jak±¶ alternatywê stanowi te¿ ARMA (www.miecze.pl), ale cena jest podejrzanie niska ;)
Krzysztof
www.kuzniarycerska.prv.pl - jak dla mnie niezbyt to ladnie wygl±da a z historycznym wygl±dem te¿ maj± ma³o wspólnego

www.miecze.pl - nie walczy³em nie wiem, nie zamie¶cili ¿adnej szabli do walki jedynie hiszpañskie kopie dla zwyk³ych ludzi na ¶cianê, jedn± szable ma mblade mog³aby zamie¶ciæ fotke smile.gif

o ich szablach móglbym wypowiedzieæ sie je¶li mia³bym któr±¶ w rêce, ogladnal trzpieñ etc.
Spvrivs Decivs Darivs
Krzysztofie smile.gif

Masz mo¿e jakie¶ inne propozycje? Nie mam na my¶li szabli typowo treningowej, gdy¿ wcze¶niej walczy³em do¶æ d³ugo mieczami ¶redniowiecznymi, wiêc s±dze ¿e mogê zacz±æ trenowaæ jako tak± ³adniejsz± szabl± smile.gif Oczywi¶cie zdaje sobie sprawê ¿e czeka mnie du¿o treningu (w koñcu szabla a miecz, to jak dzieñ do nocy), ale jakie¶ do¶wiadczenie w miarê bezpiecznym dla stali parowaniu ciosów ju¿ mam smile.gif Co móg³by¶ (mogliby¶cie) poleciæ?

Zaznaczam ¿e wertowa³em ten temat kilkakrotnie i powtarzanie wymienionych ju¿ nazwisk chyba nie ma sensu smile.gif Mo¿e jakie¶ nowo¶ci? smile.gif
Lestek
ja z kuznirycerskiej zamowilem kiedys glownie do szabli, sluzy mi do dzis. Stosunek ceny do jakosci jest ok. Na poczatek moze byc ;)
Krzysztof
to co ARMA robi mo¿e bêdzie dobre ale pierw niech zaprezentuja jaki¶ wyrób

bo ku¼nica to jest co¶ a'la szabla w a'la pochwie
poprawnego historyycznie za 500 zl nie dostaniesz jedynie co¶ wygl±daj±cego jak napisa³em "a'la"
na pocz±tek do treningow ci wystarczy do d±¿enia w strone historyczno¶ci nie
je¶li masz sporo czasu i potrafisz marudziæ i lubisz je¼dzic t na pocz±tek mo¿esz od Adama Moskala spod Krakowa dok³adniej z Su³kowic zamowiæ ale jemu najczê¶ciej sie nie chce i go¶c siê leni
ale spokojne zamkna³by¶ sie w cenie 450 z³ z szable z pochw± i to historyczn± - tylko musialbyæ przypilnowac zeby ci zahartowal w³a¶ciwie bo czasami zapomina - gosæ wygl±da jak ca³a reszta jego rodziny (mo¿e nawet rozmna¿aj± sie miêdzy soba jak Peacockowie w Archiwum X tongue.gif )
Spvrivs Decivs Darivs
Hm, zdecydowa³em siê na Ku¼nie Rycersk±. Na pocz±tek powinno byæ ok smile.gif

Dziêkuje za pomoc i do zobaczenia na imprezach!
Gunnar
Witajcie.

http://polskaszabla.webpark.pl/

Uzywa³ ktos szabel tych Jegmosci? smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.