Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kupno Szabli
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Gniewko
Jestem zainteresowany kupnem szabli za okolo 600zl czy ktos moglby polecic mi jakis producentow?
dzieki
Gniewko
Krzysztof
Jan Lusina z Krakowa (od pewnego czasu bierze odkówki od Moskala i hartuje i po swojemy oprawia - ³adne pochwy a z szabel polecam karabele i ca³±gamê wschodnich), Adam Moskal z Su³kowic (trzeba czekaæ i dopilnowaæ aby zahartowa³ bo niezawsze mu sie chce), Wêgliñski z Warszawy (ma w³asn±stronê - jak nie wiesz gdzie to wejd¼ przez stronê Loriki).
Moge te¿ polecic szablê z warsztatu Czes³awa Gonciarza z Kielc - tego polecam szczególnie bo sprzedajê jego szable ;p (weteran ponad 40 lat praktyki - robi szble i odnawia dla np. p Damiêckiego, wykonuje wszystkie typy szabli )., a tak ogólnie bior±c jaka szable potrzebujesz?
Artur Brzychcy
Je¿eli szablê treningow± to polecam Marka Sobuckiego, ale z replik± XVII-tki to w tej kwocie siê nie wyrobisz.
Mo¿e jeszcze Marcin Wêgliñski co¶ poradzi.
Pozdrawiam
Artur Brzychcy
A tak przy okazji to, czy w po³owie XVII wieku jest jaki¶ regulaminowy typ szabli dla dragonów, a przy najmniej typ szabli, któr± siê pos³uguje wiêkszo¶æ wojskowych??
Krzysztof
To zale¿y arturze o jakicg dragonach mówimy - czy wystawini przez jakiego¶ magnata, czy dragoni z jakiego¶ francuskiego p³ku, ró¿nej broni u¿ywano i to jak± mia³ oddzia³ zale¿alo czêsto w du¿ej mierze od np. w³a¶ciciela oddzia³u - czy da³ ch³opom broñ z w³asnych ku¼nic czy te¿ wojacu z zaci±gu...poszli w dragony i dostali to co mogli.
Ale polecam pa³asze bo na wiêkszo¶ci rycin u boku dragonów w³a¶nie one wisz±.
Szable pó¼niej wesz³y do dragonii i zosta³y am na d³u¿szy czas...na jakie¶ dwa stulecia.

Pozdrawiam
Krzysztof
Keylan
je¿eli tak± dobr± szable treningow± to co polecacie?
ja mysle ze tak± husarke Ia tylko zupe³nie czyst± bez zdobieñ no i nieostr± tylko od kogo?smile.gif no i za ile takie treningowe chodz±?
Artur Brzychcy
Rozumiej±c przez treningow± szablê z mosiê¿n± (najtañsz±) rêkoje¶ci± to polecam Marka Sobuckiego. Husarka to ju¿ konkretny historyczny wzór a to ju¿ du¿o dro¿ej.
Pozdrawiam
Keylan
uhmmm:)
a jak takie cosik sie zachowuje? jestem totalnym laikiem i poprostu niechcia³bym sobie wyrobiæ jaki¶ z³ych nawyków bo to trudniej jest usun±æ (tak mi powiedziano :P ) i czy kto¶ poza Woln± Kompani± Sarmack± æwiczy szable we wrocku? (oni niestety na razie nieprzyjmuj±)
Micha³ Tarnogrodzki
Masz racjê dobrze siê zastanów jak± chcesz walczyæ szabl±, ja uczy³em siê i walczy³em przez ok 3 lata prost± (w sêsie krzywizny) szabl± teningow± od Marka Sobuckiego (s± naprawde rewelacyjne) a rok temu zacz±³em walczyæ powa¿n± replik± "Husarki" i mia³em du¿o problemów z przyzwyczajeniem do palucha, ob³eku i krzywizny (jak to mawiaj±- z³ej baletnicy.... devil.gif ) zreszt± wydaje mi siê ¿e do podstaw wystarczy ci kij 90cm lub boken(jezeli kij to powinien mieæ zaznaczone wszystkie czê¶ci g³owni i linie wyznaczaj±c± ostrze) a ja¶li ci siê spodoba kup sobie odrazu replikê. Co prawda bêdziesz musia³ wy³o¿yæ minimum drugie tyle ale je¿eli chcesz siê bawiæ w to na powa¿nie to bêdzie ci to potrzebne a nie wydasz tych 600 z³ na szablê która ca³kowicie nie bêdzie pasowaæ do epoki i stroju. Wiele osób w RR pope³ni³a ten b³±d i teraz chodzi w piêknych wypasionych strojach z cieniutkim szablami w mosiê¿nej oprwawie wg XX-wiecznego wzoru przy pasie.

"Czy kto¶ poza Woln± Kompani± Sarmack± æwiczy szable we wrocku? (oni niestety na razie nieprzyjmuj±)"

Zupe³nie ich nie rozumiem przecie¿ w polsce ludzi odtwarzaj±cych XVII w jest ci±gle jak na lekarstwo. Jezeli by¶ kiedy¶ wybiera³ siê do wawy daj znaæ to siê sprubujemy umówiæ na darmowe lekcje. Ewentualnie znajdziesz mnie na Grunwaldzie w Chor±gwi Podolskiej.

Pozdrawiam
Artur Brzychcy
Czy ja wiem Micha³ku, czy tak jest do koñca?
Kijem jednak sie inaczej walczy. Brak wywa¿enia, krzywizny, oraz inna masa robi± swoje.
Co do reszty to jednak racja crazy.gif
Micha³ Tarnogrodzki
"Brak wywa¿enia, krzywizny, oraz inna masa robi± swoje. "

To samo odnosi siê do do ró¿nic miêdzy szabl± teninngow± a replik± z wyj±tkiem mo¿e krzywizny która z reszt± nie gra tak wa¿nej roli w nauce podstawowych kroków, zas³on i ciêæ. Najwiêksz± wad± kija jest niemo¿no¶æ trenowania prostopad³ego ustawienia zastawy do szabli przeciwnika na tomiast ko¿ystanie z bokena o którym wspomnia³em czêciowo rozwi±zuje ten problem.
Keylan
Grunwald raczej odpada najpierw pewnie mnie wojsko zgarnie (zg³osi³em siê na to nowe studenckie odrabianie woja) a do wawy moze wpadne mam tam sporo znajomych i ju¿ mam obiecane opijanie kilku zaleg³ych okazji :D
Co do bokena to dzier¿y³em toto w wakacje, mam kolege kendoke i troszke chcia³ mnie uczyæ i my¶le ¿e jak sie zrobi kilka drobnych przeróbek to boken by³by ok narazie a potem uzbieraæ kasy i odrazu wybuliæ wiêcej za co¶ porz±dnego ni¿ wydaæ mniej za co¶ co pó¼niej sie albo rozpadnie albo wyuczy mnie z³ych nawyków :]
Ithil
Co do wywarzenia i masy, to jesli dorwiemy dobra szable treningowa, nie bedzie wiekszej roznicy ze wzorem historcznym. Bokken jest owszem tania alternatywa na start, ale jesli jest mozliwosc nalezy od niego wiac. Jak dla mnie najlepszym rozwiazaniem (ale niestety drogim jak sto diablow) jest zakup zarowno szabli treningowej , jak i wg. wzoru historycznego, w miare mozliwosci z tym samym typem glowni. Dlaczego? Jesli bedziesz trenowal intensywnie (np. dwa razy w tygodniu) szabla zacznie sie tobie ostro zuzywac. Majac drugi, mniej ruszony egzemplarz, ladniej wypada sie na pokazach i imprezach smile.gif
m00rek
"ARMA" s. c. T. D. Maciejko 41-905 Bytom - Bobrek, www.miecze.pl - znalazlem calkiem ciekawa ofertê i rozsadne ceny, czy ktos wie cos na temat tego producenta, a wlasciwie na temat jakosci robionych przez niego szabel kutych, chodzi mi czy nadaja sie do treningów?
pozdrawiam
Keylan
ponawiam pytanie mr00wka cena wydaje siê przystêpna (wersji kutej) tylko ciekawe czy to niejest poprostu ozdoba ¶cienna ... ostatnio mam mega wielkie wydatki a nadal szukam jakiej¶ ok szabelki do æwiczeñ wiêc cena jest wa¿na smile.gif
Ithil
Nie znam tej frmy, ale jak dla mnie to sa to ozdoby kominkowe, nie bron bojowa.
Barabulla
Nawet na pewno nie jest to broñ do szermierki smile.gif
Artur Brzychcy
Nie wiem jak tam szable, ale ch³opaki maj± od nas miecze z Army i raczej nie narzekaj±. Trzeba tylko poprosiæ o t± wersjê kut±. Na zdjêciach jej niestety nie ma (mniej reprezentacyjna bigsmile2.gif )
Woo
No, je¿eli co¶ ma na g³owni "BÓG, HONOR, OJCZYZNA" to na 100% nie nadaje siê do walki...

Co do wspomnianego Wêgliñskiego, podajê namiar: http://www.lorica.risp.pl/marcin/marcin.html.

Robi w miarê tanio i dobrze.
Woo
Mia³em kiedy¶ w rêku rapier od Szczepana Twardocha... By³ ciê¿ki jak cholera...

Nigdy nie widzia³em jego szabli z bliska, ale zalecam ostro¿no¶æ przy zakupach...

pzdr.
sagraghad
Napisal ze waga tej szabli to okolo 700 g dunno.gif
Perkun
Sorki oriêtuje sie kto¶ mo¿e ile to cudo u Wêgliñskiego kosztuje??

Sventevith
Czy znacie tego kowala. http://konwent.webpark.pl/
Co mozecie powiedzec o jego wyrobach ??
Woo
Perkun:
Jej, zamailuj do niego i spytaj...
adres to: marwee@interia.pl.
Kaczu
Polecam Marka Sobuckiego. Trzeba go ponaciskac, ale glownie ma najlepsze!
Keylan
CYTAT(Perkun)
Sorki oriêtuje sie kto¶ mo¿e ile to cudo u Wêgliñskiego kosztuje??

jak na mnie troszke za mocno wygiêta ale rzeczywi¶cie ³adniusia smile.gif
zdecydowanie preferuje mniej wygiête szabelki podoba³ mi siê Ulanen Sabell (albo Blucher czy jako¶ tak te pruskie zawsze mi sie myl± ... smile.gif chodzi mi o te z francuskimi g³owniami i prusk± opraw±...)
Marcus Aurelius Carnifex
Pyta³em siê o szable Wêgliñskiego. Oko³o 900 PLN razem z pochw±. Terminy Sierpieñ/Wrzesieñ. Ja siê zdecydowa³em i zaj±³em kolejkê.

Pa
szczerba.gif
Lestek
tutaj sa w miare tanie szabelki: http://www.platnerstwo.prv.pl/
Szabla husarska 450 z³, sama g³ownia 220 - 250 z³
Kaczu
Jesli zaczynasz trenowac szable i masz zamiar ostro trenowac - nie kupuj od razu husarki.
Bo jak zlamiesz to bedzie bol! Do treningow trzeba miec szable tzw. szkolna, z dobra, wytrzymala glownia. Oprawa nie ma znaczenia. Polecam Marka Sobuckiego przy lotnisku Bemowo (kolo pubu Zeppelin) - robi bardzo dobre szable, juz 4 lata uzywam. Glownie sa swietne.
AdamS
CYTAT(Lestek)
tutaj sa w miare tanie szabelki: http://www.platnerstwo.prv.pl/
Szabla husarska 450 z³, sama g³ownia 220 - 250 z³

widzialem ta szbelke husarska u kogos od was .....
no coz .... wywazona to ona jest jak cep ..... a oprawa jakas strasznie wielka ..... jakby poltorareczna byla .... i koszmarny paluch ....
nie wiem moze to byl pierwszy egzemplarz ... ale ja bym takiej nie kupil ....
albo bym siedzial kowalowi nad glowa zeby mi zrobil porzadnie .... i nie kupilbym "korepondencyjnie" ...
Perkun
Hehe mowa o mijej Mary¶ce icon_wink.gif
Nie jest taka tragiczna.
Tzn. Je¿eli chodzi o g³ownie jest naprawde dobra, a rêkoje¶æ i gardê...
zrobie po swojemu i bêdzie git
AdamS
powodzenia ... moze uda Ci sie ja lepiej wywazyc .....
Lestek
Reasumujac, ten kowal robi niezle glownie i przecietne rekojesci, a ze Perkun pospieszal kowala do granic wytrzymalosci to otrzymal co otrzymal, icon_sad.gif
AdamS
po czym wnioskujesz ze ta glownia jest niezla ?????
ile wytrzymala ???? ile wytrzymuja glownie od tego kowala ???? (bo na przyklad moja wytrzymala 5 lat ciaglego klepania)
co do wagi i wywazenia tez bym mial watpliwosci .... a wyglad zewnetrzny nie swiadczy o dobrej glowni
ale okaze sie wszystko jak sie troche nia polejecie ....
Lestek
Wnioskuje po tym ze na tej stronce jest forum i namiary na gg klientow ktorzy sobie tego zyczyli, i mozna sobie z takimi ludzmi pogadac z czego sa zadowoleni a z czego nie.
Perkun
G³ownia "Mary¶ki" jest przeciêtna (sprawdzona w ró¿nych warunkach)
Fakt jest to ciê¿ka szabla, raczej na konia
Uda³o mi siê j± dobrze dowa¿yæ niemniej jednak wymaga silnej ³apy
pepson
Ju¿ od d³u¿szego czasu rozgl±dam siê za wyborem kowala u którego bym mog³ kupiæ szable, jako ¿e ten w±tek o tym, moje pytanie jest takie:
- Od kogo by¶ kupi³ szable, kto weg³ug Ciebie robi po¿adn± broñ lub sk±d masz i czy polecasz?
oraz pytanie nr dwa Czy macie mo¿e jakie¶ informacje jak samemu wykonaæ oprawê szabli oraz pochwê?
Tomasz Rejf
dobre (drogie) szable robi pan Marek Sobucki, troche mniej kosztowne i dorównuj±ce jako¶ci± robi Marcin Wêgliñski. Szable wykonuje jeszcze Andrzej Mikiciak, nie powiem jakiej jako¶ci bo nie u¿ywa³em . Innym ale drogim producentem jest pan Czeczotka (chyba dobrze napis±³em nazwisko).
Marcinek
Ja zdecydowanie polecam Marka Sobuckiego. Znakomite glownie, choc piekielnie drogie, jednak mysle ze warto. Do tego terminowosc i sdzybkosc wykonania (przynajmniej w moim przypadku :-) )
pepson
CYTAT(Marcinek)
Ja zdecydowanie polecam Marka Sobuckiego. )

A moze jakies adresy stron www lub jakis kontakt w/w kowali?

a tu trafi³em na inne forum o broni bia³ej:
http://forum.gery.pl/index.php?showtopic=10195
Gere
Ja te¿ poszukuje szabli tylko chcê wg. w³asnego projektu. To znaczy wczesn±. Jak wygl±da cena takiego cacka , "w¿erowo¶æ" stali bigsmile2.gif oraz waga i wywa¿enie? Podajcie namiar Panowie szlachta. Pozdrawiam devil.gif
Fus
Ja posiadam szablê panów Marciniaka i Pekula, jestem bardzo zadowolony, g³ownia twarda a cena bardzo przystêpna.
Marcinek
CYTAT
A moze jakies adresy stron www lub jakis kontakt w/w kowali?

Glupia sprawa, ale sam chetnie zobaczylbym aktualny namiar na Pana Marka, bo gdzies go zgubilem. Mozna jednak sprobowac skontaktowac sie na numer podany na Bagriddzie, chodz nie wiem czy po przeprowadzce na Bemowo jest on nadal aktualny. Moze ktos podpowie?

CYTAT
Ja te¿ poszukuje szabli tylko chcê wg. w³asnego projektu. To znaczy wczesn±. Jak wygl±da cena takiego cacka , "w¿erowo¶æ" stali oraz waga i wywa¿enie? Podajcie namiar Panowie szlachta. Pozdrawiam

To chyba zaley od tego co chcesz otrzymac i co masz na mysli. Najlepiej zapytac samego zinteresowanego, szabla szabli nie rowna.
Marcinek
Dobra, kontakt odzyskany. Wszelkie namiary na Pana Marka sa tu:
www.karabela.w.pl
Lestek
CYTAT(pepson)
pytanie nr dwa Czy macie mo¿e jakie¶ informacje jak samemu wykonaæ oprawê szabli oraz pochwê?

Bardzo amatorska wersja zrobienia pochwy icon_wink.gif , obrysowujesz glownie na sklejce, dodajesz z kazdej strony jeszcze z 4 mm i wycinasz takie 2 elementy z sklejki. na obszarze ktory dodales do obrysowanego pola doklejasz odpowiednio wymodelowane listewki szerokie tez na 4 mm a wysokie na tyle ile ma grubosci glownia. sprawdzasz czy glownia ladnie wchodzi i wychodzi i sklejasz klejem stolarskim listwy. Heblem elektrycznym zaokraglasz kanty i doprowadzasz do odpowiedniego ksztaltu, wykanczasz papierrem sciernym Nastepnie dopasowujesz na mokro skore ktora ma byc oklejona pochwa i jak wyschnie kleisz. albo tez zamiast skory obszywasz materialem. Co do okuc to najpierw robisz modele z kartonu i dopasowujesz, potem wycinasz z blachy zalozmy 2 mm i nitujesz, bucik najlepiej wyklepac na wczesniej zrobionej formie z drewna i zespawac.
Robert £aziñski
Okucia pochwy do szabli z blachy 2 mm shocked.gif
Komu by siê chcia³o to klepaæ i jak to ewentualnie repusowaæ? Mam nadzieje ¿e to by³ ¿art - blacha 0,8 mm wystarcza a 1 mm to juz nadmiar.
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia w eksperymentach
pepson
Dziêki za info w sparawie zrobienia pochwy, kiedy¶ ¶miga³em na modelarnie wiêc nie bêdê mia³ z tym ¿adnych problemów, mo¿e ze skór± ale wpierw zrobie sam materia³.

A czy okucia mozna by zrobiæ z puszki po piwie? smile.gif
i czy w ¶rodku w pochwie nie powinien byæ jaki¶ ogranicznik zabezpieczajacy przed wypadniêciem szabli, podobny jaki jest zastosowany w bagnetach, wewn±trz s± takie dwie blaszki które uciskaja bagnet wzd³u¿ jego bruzdy i nie powalaj± mu siê samemu wysun±æ

Marcinek; link nie dzia³a alians nie uaktualniony angsad.gif
Marcinek
Hmm powinno dzialac. Ale sproboj tak:
http://mareksobucki.fm.interia.pl/

Co do okuc... Okucia z aluminium to czywiscie zart? A przed wypadaniem szbli powinny chronic odpowiednio zacisniete w±sy.
Robert £aziñski
Te blaszane wodziki pojawiaj± siê dopiero w ca³kowicie metalowych pochwach (koñcówka XVIIIw). Drewniane s± na tyle dobrze pasowane do szabli, ¿e nie ma bata ¿eby szabla wypad³a. Jak masz do¶wiadczenie modelarskie to zrób sobie porz±dn± pochwê. Dwie deseczki drewniane (zale¿nie od grubo¶ci g³owni, na ogó³ wystarczaj± takie 7-8 mm grubo¶ci, dobre drewno to brzoza, gruszka, itp), w ka¿dej ¿lobisz i wybierasz polowê g³owni, pó¼niej siê to skleja i obrabia z zewn±trz. W uproszczonej metodzie otwór w ¶rodku pochwyjest prostok±tny a powinien mniej wiêcej powtarzaæ kszta³t g³owni. Im wiêksza krzywizna tym trudniej zrobiæ dobr± pochwê - jak ju¿ masz wstêpnie wyrobione obie trzaski to na po³ówce k³adziesz g³owniê i próbujesz wysuwaæ, zaznaczaj±c i podbiraj±c miejsca gdzie siê klinuje. Podbiera siê przede wszystkim na brzu¶cu od strony ostrza i ewentualnie przy samym tylcu (bardzo ostro¿nie ¿eby pochwa nie wysz³a szeroko¶ci dwóch g³owni, z tego powodu co bardziej wygiete szable miewa³y wyciêcie przy szyjce od strony tylca). Ogólnie rzecz bior±c zrobienie dobrej pochwy wcale nie jest takie proste jak siê na pierwszy rzut oka wydaje. Powodzenia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.