Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kupno Szabli
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Krzysztof
tak straszliwe G :] nadaje sie dla ludzi z du¿± kas± i kompletnie pozbawionych znajomo¶ci bia³ej broni, typowa broñ na kominek do wybudowanego przed 5 laty pseudodworku tongue.gif
ukarol
Jê¿eli spoj¿ycie na wcze¶niejsze wypowiedzi to zamie¶ci³em zdjêcie szabli od pana Maciejki. Koszty mo¿na sprawdziæ na ich stronie. Jest ciê¿ka, ale do¶æ wytrzyma³a. Widzia³em te¿ inne wyroby tego jegomo¶cia i wypadaj± naprwdê róznie.
Spvrivs Decivs Darivs
Ukarol smile.gif

Owszem zamie¶ci³e¶.. ale sk±d mogli¶my wiedzieæ ¿e to wyrób w³a¶nie P. Maciejki? smile.gif Mimo wszystko dziêkuje.

Pozdrawiam
ukarol
Sorki, ale wtedy to nie by³o istotne.
Krzysztof
a mo¿e zamie¶ci³byæ wiêksze i bardziej wyra¼ne zdjêcie?
SAMUEL77
hej
kupilismy z kumplem po husarce "kutej" i hartowanej na miecze.pl,
wed³ug producenta nadawac sie mia³y do fechtunku
fakt cena niska, chyba najni¿sza, wyglad tez niczego sobie
tylko, ze po kazdym uderzeniu zostaje slad - niektóre szczerby maj± nawet kilka milimetrów g³êboko¶ci
nalezy tez przyznaæ, ¿e porównania nie mam, innymi sie nie ok³ada³em
Rabiega
Maciejko robi tanio, ale niestety byle jak, seryjne odkuwki maszynowe. By³o zreszt± ju¿ o tym gdzie¶ na Fresze.Cena odpowiada jako¶ci.
Ka¿da broñ bia³a "zbija siê", to normalne ¿e szabla siê szczerbi, byle niezbyt g³êboko.
Pozdrawiam.
Pawe³ Lipnicki
Naby³em kolejn± szablê - szamszir - z ku¼ni p. Marka Sobuckiego z Lotniska Bemowo-Babice z W-wy.
Znakomita pod ka¿dym wzglêdem. Przy oczekiwaniu wymagana cierpliwo¶æ icon_rolleyes.gif, ale szable z tego ¼ród³a s± bardzo dobre.. smile.gif
SAMUEL77
wszyscy go chwala, ale ¿eby ktos mi namiary na to bemowo poda³ (adres i telefon) albo ceny, to juz ani deka
Pawe³ Lipnicki
Mówisz - i masz !
Bemowo-Lotnisko, ul. Kaliskiego do koñca i skrêt w lewo plus oko³o 200 metrów jazdywzd³u¿ p³otu lotniska - i po lewej stronie widzisz na pó³torametrowym wzniesieniu budynki ku¼ni p. Marka.
Telefon : 0 607 708 645.
Cenki - w zale¿no¶ci od rodzaju i wypasu szabli - od 800 pln w górê do paru tysiêcy, je¶li chcesz z³oto, kamienie itp.
Stronka www.karabela.friko.pl - tam jest trochê przyk³adów, choæ nie wszystkie...
SAMUEL77
dziakuju
a ciekawe jestem jakie s± zbicia i szczerby na tych szablach z bemowa, je¿eli obaj szermierze ze soba walcz±cy maj± g³ownie od Sobuckiego? bo rozumiem, ¿e jesli z bemowa ze s³absza to szczerbny na s³abszej zostaj±
Set
Wspomnij jeszcze Pawe³ ¿eby wzi±æ na bemowo ¶piwór i racje ¿ywno¶ciowe...tak na wszelki wypadek tongue.gif
A je¶li chodzi o tanie szable to Sylwek Pêkul mie¶ci siê w 600 z³ (+/- 100 w zale¿no¶ci od stopnia skomplikowania)
Pawe³ Lipnicki
¦piwór?? A GDZIE tam by¶ chcia³ siê po³o¿yæ (chyba, ¿e PRZYJDZIE LATO icon_wink.gif ).
Racje ¿ywno¶ciowe - jak najbardziej smile.gif .
Ale szable STAMT¡D naprawdê s± debe¶ciackie - choæ wcale nie tanie dunno.gif
SAMUEL77
a pochwy do szabel to gdzie kupiæ najlepiej (czyt.: najtaniej), a moze samemu zrobiæ?
Set
Sylwek Pêlul robi drewniane pochwy za cos ko³o 100 ale mozna negocjowaæ.
Thorvald Vogson
Jakie s± ceny szabel u pana Marcina Wêgliñskiego??
Ula
Strona z kontaktem do Marcina: Wêglu. Zawsze najlepiej pytaæ u ¼ród³a. smile.gif
Thorvald Vogson
Widzia³em stronke, lecz mia³em nadzieje, ¿e jest kto¶ zorientowany, co do cen tych szabli
Ula
Najbardziej to Marcin. Przecie¿ s± ró¿ne szable, nie musisz zamawiaæ, wystarczy, ¿e zapytasz. smile.gif
Jabber
Witam,

w³a¶nie jestem po rozmowie z p. Sobuckim.
Cena szabli bojowej model BASIC czyli z opraw± bez grawerki (karabelopodobna z pojedyncza bruzd±)to 600 zydli.
Interesuje mnie te¿ jak w praktyce wygl±da sprawa gwarancji u niego.

Podobn± cenê us³ysza³em u Zula. Czy kto¶ mia³ przyjemno¶æ (b±d¼ nieprzyjemno¶æ)
kontaktu z szabl± (od strony rêkoje¶ci rzecz jasna icon_wink.gif od tego rzemie¶lnika. (miecze robi w pytke)

Czy Sobucki zrobi mi szable wg rysunkow (np Zab³ocki)? Chodzi mi o precyzyjne umiejscowienie ¶rodka ciê¿ko¶æi (jak w polskiej IIa wg W.Z). Nie bêdê móg³ mu sterczeæ nad g³ow± i odbiór bêdzie raczej zdalny niestety wiec szablê zpbaczy³bym dopiero po zap³aceniu:(

Pozdrawiam

PS. W rozmowie stwierdzi³, ¿e kiedy¶ bi³ siê z Zab³ockim na szable. Mozliwe li to, hmhm?
Krzysztof
a czemu niemo¿liwe? zale¿y jeszcze z którym Zab³ockim bo móg³ ze starszym, a móg³ z m³odszym.

+ co rozumiesz przez precyzyjne? a jak bêdzie przesuniêty w stronê jelca o 1 cm to ju¿ bêdzie ¼le?
Antonio de Bellial
A ja mam prośbę do was wszystkich zainteresowanych zakupem szabli, abyście napisali jasno jakiego miecznika uważacie za najlepszego, jeżeli chodzi o stosunek cen do jakości wyrobów (oczywiście broń do boju, a nie do parady z jakąś tam grawerką i zdobieniami).

Wydaje mi się, że większość chciałaby jasno się dowiedzieć, a co każdy temat, to tylko nieśmiała prośba i brak wyczerpującej odpowiedzi, co zaczyna mnie już irytować - tematów o szabli powstało już bardzo dużo na wielu forach.

P.S. Czy zna ktoś dobrego miecznika z Trójmiasta, który za podobną kwotę jest zdolny wykonać porządną szablę do walki? Jeżeli tak, to proszę o dokładny namiar.
Krzysztof
mo¿esz wyja¶niæ o co ci chodzi z tymi cenami i jako¶ci± bo nie za bardzo zakuma³em smile.gif
Jabber
Krzysztof- gadali¶my o "Ciêciach prawdziw± szabl±" wiêc chyba chodzi³o o Tego Zab³ockiego.

Co do wywa¿enia to otwieram rzeczon± ksia¿kê np na 194 stronie i czytam, ¿e " ...doskonale wywa¿ona do ciêæ
³ukowych i m³yñców..." (IIa) Jest to mniej wiêcej to czego bym oczekiwa³ od swojej szabli i je¶li rzemieslnik mi j±
zrobi wg. danych Z. to spora szansa, ¿e bêdzie siê ona w podobny sposób zachowywaæ i nie bêdê skazany
na szable "przypadkow±" jak to ma czêsto miejsce z mieczami.
M³yñce wywijam od biedy starym aladynem wiêc pewnie centymetr w t± czy w t± mi nie zrobi ró¿nicy szczerba.gif
acz nie bêdzie ona ju¿ tak >doskonale< wywa¿ona;)

Antonio- musia³by¶ trafiæ na kogo¶ kto mia³ okazje potestowaæ wyroby wszystkich wytwórców, a na to chyba
s³abe szanse, zw³aszcza, ¿e taka opinia mia³aby warto¶c tylko w ustach osoby ze znacz±cym do¶wiadczeniem
z szabl± bojow±. I to w ró¿nych szko³ach. Jak ze wszystkim, musisz wiedzieæ czego chcesz, a potem poczytaæ,
popytaæ, pos³uchaæ, poje¼dziæ i w koñcu samemu zdecydowaæ na co pójdzie ten tysi±czek czy ile tam.
Nie licz, ¿e kto¶ Ci poda kawê na ³awê i zwolni z odrobienia "pracy domowej"
Ile to ja ju¿ takich "questów" odby³em hehe

Pzdr.
Jabber
acha, Krzysztof, prawdziwie zacna sygnaturka:) Sedno sprawy IMHO
Do sza³u mnie zawsze doprowadzaj± etykietki w muzeach.
Le¿y se szabla turecka z pochw± zdobion± turkusami i ornamentem grawerowanym
a na tabliczce napisane: szabla turecka, pochwa zdobiona turkusami i ornamentem
grawerowanym. aaargh A to broñ przecie¿ nie obrazek. Gdzie waga, wywa¿enie?
Mo¿e przy okazji rozwia³by sie mit "niezwykle ciê¿kich" mieczy shocked.gif

Pzdr
Krzysztof
waga jest w opracowaniu broni w archiwum muzeum ka¿dego tak jak i inne wymiary broni
Jabber
No proszê:0 Jako¶ nigdy nie wpad³em na pomys³ pytania o cokolwiek tych pañ na krzese³kach.
Gdzie¶ w jakim¶ innym topicu trafi³em na fotke gdzie chwalisz sie (jest czym) swoj± kolekcj± broni.
Zdradzisz wytwórcow i wra¿enia z u¿ytkowania?
Krzysztof
te panie na krzese³kach to maj± pilnowaæ a nei udzielaæ ci informacji, od tego sa dzia³y np historyczny albo konserwatorski smile.gif
je¶li nie masz nic przeciwko to chwaliæ sie na gg mo¿na;]
Spvrivs Decivs Darivs
CYTAT(Jabber @ 16:25 07.02.2007) *
Podobn± cenê us³ysza³em u Zula. Czy kto¶ mia³ przyjemno¶æ (b±d¼ nieprzyjemno¶æ)
kontaktu z szabl± (od strony rêkoje¶ci rzecz jasna icon_wink.gif od tego rzemie¶lnika. (miecze robi w pytke)

Mam w posiadaniu wêgierkê od Zula. Przede wszystkim jest niezwykle lekka- nie znam dok³adnej wagi, ale na pewno nie przekracza 900g. Wykuta jest pierwszorzêdnie, po dwóch latach intensywnego u¿ytkowania ma niewielkie w¿ery. Niedawno pêk³a mi drewniana ok³adzina rêkoje¶ci, ale po tak d³ugim czasie eksploatacji to raczej nie powinno nikogo dziwiæ. Z innych szabel Zula, warto wspomnieæ o niemal identycznej (ciê¿szej) wêgierce, mojego znajomego. Ta sztaba jest w³a¶ciwie nie do ruszenia, po ponad roku walk nie ma na niej ANI JEDNEJ ryski, nie wspominaj±c o w¿erach.. Pozostaje mi poleciæ.

Pozdrawiam
Woyewoda
Ma ktoś może numer Gadu-Gadu lub jakiegoś innego komunkiatora do Marcina Węglińskiego? Jeśli tak bardzo prosiłbym o podanie.
Antonio de Bellial
Chciałbym się czymś podzielić z wami - cofam także to, co napisałem o tym człowieku wcześniej, mianowicie:
Chciałem kupić szable u Marka Sobuckiego z Warszawy, tak chwalonego na forum - http://www.karabela.republika.pl/
Rozmowa z tym człowiekiem dla mnie była okropnym przeżyciem - jest bardzo nie miły, ma lekceważący stosunek do klienta, który "nie dobrze płaci" - 1600zł które chce za szable z pochwą, to dla niego mało. Kwituje sprawę, jeżeli chce się u niego negocjować cenę, żebyś "poszedł kupić sobie szable na ściane od... (tu nie będę podawać nazwiska miecznika)".
Ogólnie mówiąc: chciałem u niego kupić szable i to nawet za taką cene, która jest dla mnie bardzo duża (oczywiście szanuję pracę rzemieślników, ale jestem tylko bezrobotnym studentem), ale jego nie sympatyczne zachowanie, przy dwóch rozmowach telefonicznych, odpycha mnie od tego typu osób, dlatego napewno u niego nic nie kupie.
Napisze jeszcze w ramach informacji, choć może wyda się to wszystkim oczywiste - ma on bardzo dużo gotowych wykutych głowni, które tylko później hartuje i poleruje - ja chciałem szable według swojego projektu, który wysłałem mu do zanalizowania, lecz on po pierwsze go wyśmiał, a po drugie chciał zmienić tak, aby mógł wziąść jakąś gotową już szable. Za 1200zł można mieć podobno dziwerowane ostrze, skuwane z różnej twardości stali, a z tego, co wiem on za taką cene robi z jednego kawałka przekutego stali broń.

Ponawiam pytanie: Szukam miecznika doświadczonego w kuciu szabli z Trójmiasta lub okolic?
Ania ¯uk
CYTAT(Woyewoda @ 16:24 11.02.2007) *
Ma kto¶ mo¿e numer Gadu-Gadu lub jakiego¶ innego komunkiatora do Marcina Wêgliñskiego? Je¶li tak bardzo prosi³bym o podanie.

Mo¿esz znale¼æ go na forum loricowym: http://www.lorica.pl/forum/ albo przez gg 6729726 przy czym zaznaczam, ¿e zazwyczaj siê "ukrywa".
Szlachcianka z sascianka
Szanowni Rycerze
Sprawe produkcje szabel trohe znam, no bo mam meza kowala-bronnika. Troche on tych szabel zrobil ze stali zwyklych oraz i ze stali damascenskiej. Nie moge powiedzic ze to jest sprawa latwa, prosta i szybka. Wymiare, wage i inne szczegole zbieralismy na roznych wystawach broni (na Ukrainie)przy wlasnie rozmontowaniu tych wystaw, bo nasze muzea najlepsi rzeczy howaja w magazynach i oczewiscie bez atrybutacji. Dosc czesto miejscowi "magnaci" przenosza na renowacje- to dez dobra okazja na zbieranie szczegolow. Co dotyczy szczerbienia szabel- to raczej sprawa umiejetnosci rycerza, zaden czlowiek z normalnym umyslem nie bedzie ja sprawdzal na slupach telegraficznych (zdarzalo sie). Z naszego doswiadczenia pozwole tylko Panstwu poradzic najpierw zdecydowac po co i w na jakich zasadach bedzie uzywana ta bron, przeczez tyrnieje i walki w Polsce i naprzyklad na Ukrainie- sa 2 rozne rzeczy (harakter i moc ciecia), i lepiej szukac kowala ktory ma pasie do starych szabli, a nie do zarabianiu miljonow. Rzeczy wyprodukowane przez nas mozna obejrzec www.orugejniki.com.ua . Dziekuje
Ksi±¿e Wszebor
Co¶ nie tak z adresem strina nie dzia³a
Sasha
Witam
prosi³ bym o podanie kilku numerów telefonów badz te¿ adresów WWW ludzi wytwarzaj±cych szable godnych polecenia
Maciej Jedliñski
Andrzej Mikiciak jego wyroby można zobaczyć na www.pancerni.com
Marcin Węgliński wejdz na stone lorica
Szlachcianka z sascianka
CYTAT(Ksi±¿e Wszebor @ 19:19 06.07.2007) [snapback]194504[/snapback]
Co¶ nie tak z adresem strina nie dzia³a

przepraszam, moze i nie dziala, dlatego zostawiam nomer w Ukrainie 8 063 3349134, albo mozna spotkacsie w Janowcu bedziemy tam od 26-30 07.07 na imprezie na zamku (oczywiscie razem z arsenalem). Albo e-mail br_polonia_@bk.ru
Krzysztof
cze¶æ Irina, mail te¿ wam ¼le dzia³a bo nic nie dochodzi smile.gif
KrzychuD
Kto¶ rozprowadza szable od Pana Czes³awa Gonciarza z Kielc mieszkam nie daleko Kielc
Proszê o kontak jestem zainteresowany zakupem
Darius
Witam
Trafi³em na tak± stronkê, gdy¿ interesuje mnie wczesna szabla wschodnia (no moze nie taka wczesna, XIII w powiedzmy), jak najbardziej uzytkowa
Kowal twierdzi, ¿e wyroby ma zacne, ale chcialbym zasiêgn±c Waszych opinii jesli ktos mia³ z tymi wyrobami doczynienia. Ceny normalne, szable w dziale wczesne.
http://www.miecz-sword.com/

Bede wdziêczny za opinie
Kali
W tym dziale wczesna szabla to raczej koniec XVIw a nie XI smile.gif.
Od tego czlowieka mamy 2 wczesne miecze (u¿ytkownicy sa zadowoleni, lekkie wytrzymale slowem sluza dobrze) i jeden na XVw ale swierzutki i nie sprawdzony.
Adsumus
Rzemie¶lnik i wyroby dobre, ale ostatnio zacz±³ olewaæ terminy i klientów...
darth blade
Czolem waszmosciom !
Szukam 2 typuw szabli z pol. XVII. Jednej do treningu czyli blunt (nie tnacal, wytrzymalol ) historyczna nie musi byc choc ma sie zachowywac jak szabla z XVII wieku a druga to prawdziwa szabla sharp (czyli ktora tnie) ona music byc historyczna !

Mam nadzeje ze pomozecie mi w wyboze dobrego zemieslnika. Sprawdzonego przezwas.
Dzeki.
Spvrivs Decivs Darivs
http://bykom-stop.avx.pl/

Darth Blade, zapoznaj siê z tre¶ci± tej stronki smile.gif

A odno¶nie Twojej pro¶by. Problem polega na tym, ¿e zada³e¶ pytanie bardzo ogólnikowo. Szabel datowanych ma po³owê XVII wieku jest mnóstwo (podstawowa typologia znajduje siê w "Ciêciach Prawdziw± Szabl±" Wojciecha Zab³ockiego). Musisz sprecyzowaæ pytanie smile.gif

Ponadto, w XVII wieku raczej nie istnia³o co¶ takiego jak szabla do treningu- trenowano palcatami, czyli drewnianymi 'imitacjami' szabli. Zabawa palcatami by³a bardzo popularna w¶ród m³odzie¿y, o czym wspomina kilka istotnych ¼róde³ (np. Kitowicz, mimo i¿ to pocz. XVIII wieku).

Poza tym, naostrzenie szabli jest równoznaczne z wyeliminowaniem jej z jakiegokolwiek u¿ycia. Naostrzona szabla to narzêdzie, które mo¿e stosunkowo ³atwo zabiæ- nale¿y o tym pamiêtaæ.

Kilku rzemie¶lników wymieniono w tym temacie. Osobi¶cie, polecam szable p. Marcina Wêgliñskiego- widzia³em kilka sztuk i s± to naprawdê solidne i wytrzyma³e rekonstrukcje smile.gif
Link: http://www.bronbiala.pl/

Pozdrawiam
darth blade
Dzieki,
za orthographie sorry staram sie jak moge... Klawiatury polskiej nie mam no i w polsko jezycznej szkole tez nie bylem.

W reconstrukci historycznej nie uzywacie broni (safe) nie tnacej i nie klujacej ? Wlasnie taka byloby mi trzeba do treningu. Ten document Zablockiego mozna na sieci preczytac ? typologia ta jest ona odpowiednikiem oakeshotta w sredniowieczu ?

Szabla do ciecia sluzy mi.............do ciecia i klucia czyli probowania jej na ruznych materialach, plutna, kolczugi, swinskim miesie (mieso swinskie ma najbliszche zachowania do ciala czlowieka). Dzieki temu mozna bedzie zmierzyc np. penetracje, i inne wskazniki tej broni w warunkach najblizej zblizonych do rzeczywistych. Czyli jednak bedzie mi mocno sluzyla.

Czyli potrzebuje 2 rodzajow szabli jedena do ciecia drugal, bespiecznal do treningu.
Spvrivs Decivs Darivs
Aaa.. i wszystko jasne smile.gif

Nie widzê sensu kupowania dwóch szabel. Koszt jednej to ok. 1200 PLN. Osobi¶cie, na Twoim miejscu rozwi±za³bym sytuacjê w nastêpuj±cy sposób. Kupi³bym szablê historyczn± (naostrzon±), od jakiego¶ sprawdzonego i porz±dnego rzemie¶lnika. Jednocze¶nie zaopatrzy³bym siê w palcat, aby móc zacz±æ treningi. Ostr± szabl± wykona³bym wszystkie interesuj±ce Ciê pomiary i eksperymenty. Nastêpnie, odda³bym j± do têpienia, aby móc u¿ywaæ jej w inscenizacjach i bojówkach.

Nie jest to idealne rozwi±zanie- ostrzenie i têpienie szabli na pewno nie doda jej ¿adnych walorów- wrêcz przeciwnie. Jest to jednak najrozs±dniejsze z punktu widzenia finansowego. Nie ma sensu kupowaæ sztaby za 300 PLN "do treningów", gdy¿ takie czêsto nie nadaj± siê do niczego. Osobi¶cie proponuje kupiæ szablê i palcat. Trenowaæ palcatem, szablê wykorzystaæ do interesuj±cych Ciê testów, stêpiæ i ew. kontynuowaæ trening ju¿ ¿elazem. Jak wolisz.

Odno¶nie Zab³ockiego- w jakim¶ stopniu mo¿na porównaæ go do Oakeshotta. Nie jestem w stanie du¿o powiedzieæ o tym drugim (tylko przegl±da³em), wiêc na tym skoñczê porównanie. Zab³ocki zestawi³ spor± ilo¶æ szabel z ró¿nych muzeów na ¶wiecie- zosta³y one dok³adnie przerysowane, podano tak¿e ich parametry oraz krótki opis. Jest to bardzo przydatna publikacja, dla ka¿dego zainteresowanego t± tematyk±. Niestety, nie wiem czy jest ona dostêpna na internecie- na pewno mo¿na j± kupiæ (czasami trafia siê na Allegro lub w niektórych ksiêgarniach internetowych).

Pozdrawiam
darth blade
Aha....okej, Znal bys moze jakis traktat o szablach bo ponoc duzo ich niema z epoki. A do trenowania dobrze miec baze.
Spvrivs Decivs Darivs
As far as I know traktatów stricte XVII-wiecznych, traktuj±cych o szeroko pojêtej szabli polskiej, póki co nie odnaleziono. Wspó³cze¶ni rekonstruktorzy opieraj± siê na ró¿nych pó¼niejszych ¼ród³ach, takich jak traktat Micha³a Starzewskiego "O szermierstwie" i "Cold Steel" A. Huttona (XIX wiek). Pomocne mo¿e byæ równie¿ dzie³o W³odzimierza Mañkowskiego z 1929 roku, traktuj±ce o ówczesnej szermierce. Wszystko mo¿na ³atwo znale¼æ via Google.

Ponadto, polecam przejrzeæ dzia³ "Szermierka", tam mo¿na znale¼æ wystarczaj±co du¿o informacji dotycz±cych treningu szabl±.

Pozdr.
Cement
sam posiadam szabelkê od p.Pêkula. g³ownia zrobiona ¶wietnie, szabelka idealnie wywa¿ona a¿ mi³o w powietrzu ¶wiszczy, ale rêkoje¶æ to inna bajka... ju¿ po raz 2 musia³em j± do poprawki odes³aæ. ;/
darth blade
Czyli kogo mogliscie by mi polecic... Z naj mniej zawodnych rzemiesnikow ? Czyli najlepszego....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.