alfabetycznie:
Czeczotka - wysoka cena, du¿a jako¶æ
Gonciarz - wysoka cena, du¿a jako¶æ
Mikiciak - wyoka jako¶æ ¶rednia cena chyba ze zdobione
Panas - wysoka cena wysoka jako¶æ
Wêgliñski - wysoka jako¶æ jak nietypowe, cena ¶rednia
tylko to drogie szable
Oooo...widzê tu kilka znajomych egzemlarzy:) Je¶li alfabetycznie to dorzucam jeszcze na koniec powy¿szej listy Henryka Ziomka z okolic Sandomierza- przyzwoita jako¶æ i cena- szabla wraz z pochw± bez zdobieñ wymy¶lnych- ok 1500z³.
Witam!
Posiadam szable od p.Pêkula. Ca³o¶æ ¶wietnie wywa¿ona, ¶miga a¿ mi³o ;]. Jedynym minusem jest rêkoje¶æ... niedopracowana trochê. Szukam wiêc rzemie¶lnika który wykona³by now± rêkoje¶æ, ³adniejsz± i dopasowan± do pochwy (w±sy szabli nie zakleszczaj± siê o pochwê...). Je¿eli wiecie kto móg³by podj±æ siê wykonania samej rêkoje¶ci z kab³±kiem i paluchem proszê o informacje.
Pozdrawiam serdecznie
Tak obok tematu pytanie zadam.
http://img507.imageshack.us/my.php?image=szablaou0.jpgO historycznosæ lub jej brak tej szabli do rekonstrukcji szlachcica XVII wiek
CYTAT(prawnik @ 16:53 18.08.2008)
Tak obok tematu pytanie zadam.
http://img507.imageshack.us/my.php?image=szablaou0.jpgO historycznosæ lub jej brak tej szabli do rekonstrukcji szlachcica XVII wiek
Indyjska wspó³czesna cepeliada.
Zapomnij.
Pozdrawiam-
Rabiega
Do treningów znalaz³em na allegro taki
wynalazekczy uwa¿acie ¿e przydatne? pozdrawiam
CYTAT(snajpher @ 22:45 14.11.2008)
Do treningów znalaz³em na allegro taki
wynalazekczy uwa¿acie ¿e przydatne? pozdrawiam
He, he muszê siê przyznaæ
, ¿e zakupi³am co¶ takiego, oczywi¶cie rozmiar XXL ;).
Na pocz±tku wydawa³o siê, ¿e to takie niewinne zabawki, którymi mo¿na siê naparzaæ bez ochraniaczy (producent zapewnia, ¿e jego produkt jest bezpieczny, dla dzieci itd), do momentu a¿ nie zerwa³am po¿±dnie z boku w nochal. Efekt by³ taki, ¿e odechcia³o mi siê dalszego sparringu i a¿ nie chcia³o siê wierzyæ, ¿e nos ca³y i krew z niego nie posz³a, a ostatnio dwóch Du¿ych i Silnych Panów wziê³o te wynalazki do ³apek i zaczêli siê ok³adaæ. Skutek, jednego omal nie przytka³o na amen, jak dosta³ strza³a w serducho (przeciwnik mia³ "wyrobion±" rêkê od kijów filipiñskich), drugiemu zesz³o poni¿ej pasa i te¿ mia³ niefajnie (suspensorium siê przydaje nawet do otulinowców ;) ). Dlatego nie ma pozorników super soft, bo to tylko kwestia tego z jak± si³± i gdzie oberwiesz.
Plus tych "szabelek" jest taki, oprócz ceny, ¿e wbrew pozorom mêcz± rêkê, bo s± ¿le wywa¿one i nie trzeba zak³adaæ ochraniaczy, ale musisz mieæ na uwadze to, ¿e jak kto¶ ci mocno przy³o¿y, efekt jest podobny jakby¶ dosta³ mocnego strza³a rêkawic± boksersk± prosto w nos ;).
Ale jak nie masz szabli, mog± siê przydaæ do treningu, krzywizna te¿ trochê komplikuje sprawê tj wcale nie jest tak ³atwo nimi pchaæ jak palcatami. Tyle ¿e trzeba je traktowaæ jak "pomoc treningow±" a nie docelow± broñ
.
Dziêki mblade za odpowied¼, rozwa¿e kupno tej zabawki. Pozdrawiam
Jestem ¶wiadom, ¿e powtarzam zadane gdzie¶ odlegle pytanie, ale co s±dzicie o szablach z Ku¼ni Rycerskiej. Przede wszystkim o masie szabli, jako¶ci klingi, poprawno¶ci rekonstrukcji, kontaktu, terminów,.... Ogólnie wszystkiego :P Zale¿a³oby mi na ¶wie¿ych informacjach:)
Z góry dziêkujê
CYTAT(Dziecko_Bhaala @ 14:01 29.01.2009)
Jestem ¶wiadom, ¿e powtarzam zadane gdzie¶ odlegle pytanie, ale co s±dzicie o szablach z Ku¼ni Rycerskiej. Przede wszystkim o masie szabli, jako¶ci klingi, poprawno¶ci rekonstrukcji, kontaktu, terminów,.... Ogólnie wszystkiego :P Zale¿a³oby mi na ¶wie¿ych informacjach:)
Z góry dziêkujê
mam od nich sam± g³owniê i oceniam na dobr± w stosunku do ceny ;> G³ownia niezbyt twarda ale w miarê sprê¿ysta, wykonana trochê nieprecyzyjnie. W tej cenie mo¿na kupiæ ;> Widzia³em parê rêkoje¶ci szabel i oprócz polsko-wêgierskich to wykonanie daje du¿o do ¿yczenia. Czêsto szable s± sporo ciê¿sze ni¿ orygina³y z epoki. Do stroju czy na inscenizacje mo¿esz sobie zamówiæ batorówkê natomiast je¶li chcesz siê bawiæ w szermierkê to polecam raczej Wêgliñskiego ;>
Witam
Nie chc±c za¶miecaæ forum dopisujê siê do tego w±tku, mimo i¿ historycznie nie jest on najw³a¶ciwszy.
Mam pytanie, jak do sparringów nadaj± siê szable firmy Cold Steel, np takie:
http://www.coldsteel.com/1796cavalry.htmlJe¶li kto¶ mia³ co¶ takiego w rêku, to proszê o informacje, jaka jest jako¶æ wykorzystywanej stali, czy bardzo siê szczerbi, jak z wywa¿eniem itd? Jaka jest generalnie jako¶æ wykonania produktów tej firmy w porównaniu z naszymi rodzimymi rzemie¶lnikami?
Z góry dziêkujê za odpowied¼
Nie nadaj± siê wcale do ¿adnych sparingów. Cold Steel sprzedaje je naostrzone.
Pozdrowienia
CYTAT(Marcin Surdel @ 21:05 12.03.2009)
Nie nadaj± siê wcale do ¿adnych sparingów. Cold Steel sprzedaje je naostrzone.
Hmm, to z³a wiadomo¶æ. A jak z ogóln± jako¶ci± oferowanego przez Cold Steel sprzêtu? Mam okazjê kupiæ taki model za ok 500z³, i nie wiem czy warto.
Czó³ko.
Do³±czam siê do pytania: potrzebujê "sprawdzonych" informacji na temat produktów Cold Steel (szczególnie szabel). Najlepiej od kogo¶, kto mia³ z tym fizycznie do czynienia.
Pozdrawiam.
CYTAT(NajmanBeg @ 20:30 12.03.2009)
Hmm, to z³a wiadomo¶æ. A jak z ogóln± jako¶ci± oferowanego przez Cold Steel sprzêtu? Mam okazjê kupiæ taki model za ok 500z³, i nie wiem czy warto.
Z relacji posiadaczy: nie bardzo sie ma do oryginalu. Przyciezkawa i zle wywazona.
CYTAT(Lu_Tzy @ 13:15 13.03.2009)
CYTAT(NajmanBeg @ 20:30 12.03.2009)
Z relacji posiadaczy: nie bardzo sie ma do oryginalu. Przyciezkawa i zle wywazona.
Znalaz³em tylko takie opisy w sieci:
http://forums.swordforum.com/showthread.ph...alry+Cold+Steelhttp://forums.swordforum.com/showthread.ph...;threadid=60374http://www.sword-buyers-guide.com/british-...ary-swords.htmlNikt osobi¶cie na tym forum nie spotka³ siê z szablami tego producenta?
Witam!
Niestety nie wiem nic o Cold Steel, ale mam pytanie równie¿ odno¶nie szabli, mianowicie husarskiej. Nie dawno pojawi³ siê taki wyrób army:
http://www.miecze.pl/index.php5?page=Produ...&lang=pl_PL Wygl±da ³adnie, ale czy nadaje siê do walki? Niby napisali "nadaje siê dla odtwórców" lecz czego siê nie pisze w tym kraju aby co¶ sprzedaæ. Czy kto¶ mia³ kontakt z t± szabl±? Chodzi mi o to ¿eby nadawa³a siê do walki, i nie do "dotykania" siê nimi przez 2 minuty co pó³ roku, ale do walki i treningu. Miecze army na XV wiek s± dobre, chocia¿ ostatnio s³ysza³em, ¿e trochê spadaj± na jako¶ci, nagle bior± siê za produkcje szabli i to jeszcze w bardzo przystêpnej cenie. Bêdê bardzo wdziêczny za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam!
Arma produkuje szable od dawna. Kiedy¶ tylko wygl±da³y, teraz jest pewnie podobnie
Có¿ co do agru.pl, i innych klonów tej samej firmy...
Tutaj jest link do mojej z nimi przeprawy
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4581&st=80Nie mam nic do ARMA, jako takiej i do wytwórcy, a do po¶rednika (owe strony).
No moze poza wag± - bo czegom nie ogl±da³ to zawsze by³o za ciê¿kie, a dodam ze na 1000 - 1100g sie nie krzywiê, choæ to górna moja granica...
Jednak, zakup szabli, rapiera etc., to rzecz do¶æ indywidualna --- my¶lê ¿e daleko lepiej jest albo korzystaæ ze sprawdzonych ju¿ rzemie¶lników, którym jesli podamy dane, to wedle nich rzecz bêdzie zrobiona ew. rzetelnie doradz± co warto zmieniæ.
Je¶li ma byæ eksperyment, to niech¿e bêdzie z udzia³em odbiorcy, choæby po to by w porê powiedzieæ ¿e "jest za ciê¿ka" etc.
Mam tymczasowo na stanie jedn± husarkê z Army do fechtunku i nie mogê powiedzieæ z³ego s³owa.
Bardzo ma³e w¿ery, ¶wietna sprê¿ysto¶æ, dobre wywa¿enie. Nie jest to najnowszy wyrób.
Kamieñ polerski mia³ bardzo du¿e k³opoty przy gradowaniu - wydaje siê, ¿e to przednia stal.
Reasumuj±c: wspó³czynnik jako¶æ do ceny jest bardzo dobry.
CYTAT(kultura @ 02:01 08.08.2009)
Mam tymczasowo na stanie jedn± husarkê z Army do fechtunku i nie mogê powiedzieæ z³ego s³owa.
Bardzo ma³e w¿ery, ¶wietna sprê¿ysto¶æ, dobre wywa¿enie. Nie jest to najnowszy wyrób.
Kamieñ polerski mia³ bardzo du¿e k³opoty przy gradowaniu - wydaje siê, ¿e to przednia stal.
Reasumuj±c: wspó³czynnik jako¶æ do ceny jest bardzo dobry.
Widocznie trafi³ Ci siê lepszy egzemplarz . Mia³em kilka lat temu 2 szable z Army . Jak kto¶ wcze¶niej s³usznie zauwa¿y³ ich zalet± jest to ,¿e wygl±daj±
i niewielka cena . Za 2-3 stówki wiêcej w Gniewie mo¿na zamówiæ ca³kiem niez³± , wykonan± wed³ug dostarczonego wzoru .
Przeczyta³em wszystko co napisali¶cie. Chêtnie bym zakupi³ dobrej jako¶ci 2 szable nawet od PL producenta do fechtunku tyle, ¿e z polecanych doszed³em do strony www 1 osoby i wsio reszta stron www nie posiada.
Szukam w PL speca, który wykona mi wiern± kopiê szabli z CW:
http://www.michaelsimens.com/Admin/mikesimages/1121.jpghttp://www.michaelsimens.com/Admin/mikesimages/1121a.jpghttp://www.michaelsimens.com/Admin/mikesimages/1121b.jpghttp://www.michaelsimens.com/Admin/mikesimages/1121c.jpgW wersji oczywi¶cie kutej rêcznie z odpowiedni± gwarancj± no i tempe ale one w oryginale takie by³y wiêc bêdzie zgodno¶æ historyczna :P
Prosi³ bym o namiary na strony www lub Emaile do dobrych firm, dotychczas napisa³em do znalezionej i polecanej Karabeli o wycenê 2 sztuk. Inne osoby nie zosta³y znalezione przez google
Czy warto kupowaæ szable wz. 21 lub 34 do szermierki ?? Ostatnio znalaz³em t± stronê , czy kto¶ o niej s³ysza³ ??
http://www.szabledofechtunku.pl/index.php/szable-ii-rp
CYTAT(dziku @ 00:42 24.06.2010)
Czy warto kupowaæ szable wz. 21 lub 34 do szermierki ?? Ostatnio znalaz³em t± stronê , czy kto¶ o niej s³ysza³ ??
http://www.szabledofechtunku.pl/index.php/szable-ii-rpRaczej nie warto.
- po pierwsze, orygina³ to szabla kawaleryjska, wiêc raczej do r±bania z konia ni¿ do szermierki pieszej (wywa¿enie),
- po drugie, mosiê¿na rêkoje¶æ nie wytrzyma uderzeñ (w walce z konia nie ma to znaczenia, w walce pieszej i owszem).
Trzeba by sie tez przyjrzeæ zakoñczeniu sztychu, czy nie jest zbyt ostry.
Witam Waszmo¶ciów!
Jestem nowy na forum, wiêc proszê mnie nie "zagry¶æ"
. No ale do rzeczy: ja równie¿ mam zamiar kupiæ sobie szablê (oczywi¶cie husarsk±). Chcia³em siê zapytaæ co s±dzicie o wyrobach z pracowni Stara Strzelba? Cena szabli do walki (wraz z pochw±) wynosi 1500z³ netto (1830 z³ brutto). Czy warto?
CYTAT(Bartek Zaworski @ 11:12 22.08.2010)
Witam Waszmo¶ciów!
Jestem nowy na forum, wiêc proszê mnie nie "zagry¶æ"
. No ale do rzeczy: ja równie¿ mam zamiar kupiæ sobie szablê (oczywi¶cie husarsk±). Chcia³em siê zapytaæ co s±dzicie o wyrobach z pracowni Stara Strzelba? Cena szabli do walki (wraz z pochw±) wynosi 1500z³ netto (1830 z³ brutto). Czy warto?
Nie znam wyrobów szablowych "Starej Strzelby", choæ waga ich husarek podawana na aukcjach allegro (nie pamiêtam ile dok³adnie to by³o, ale pamiêtam, ¿e zdziwi³ mnie spory ciê¿ar - teraz ju¿ nie sprzedaj± przez allegro wiêc nie jestem w stanie sprawdziæ) nakazuje ostro¿no¶æ. Do tego dochodzi kwestia wywa¿enia (nie wiem, nie mia³em w rêku).
Osobi¶cie polecam Wêgla i AndrzejaM - wyroby sprawdzone i tañsze (przynajmniej w standardzie podstawowym, bez zdobieñ - takie jak "Starej Strzelby") choæ trzeba na nie trochê poczekaæ (zw³aszcza u Andrzeja).
Mo¿e kto¶ z u¿ytkowników szabel od K.Rzemka siê wypowie?
P.S. I bez "waszmo¶ciów" proszê - to forum rekonstruktorów a nie LARPowców.
Witam,
co prawda mój post nie odnosi siê do zamiaru kupna szabli, lecz lekko tr±ci tematyk± postu. Czy mogliby¶cie podaæ orientacyjne wymiary szabli? G³ównie chodzi o ca³kowit± d³ugo¶æ szabli (rêkoje¶æ + g³ownia), jak i sam wymiar g³owni.
Mam na oku tak± szablê:
d³ugo¶æ ca³kowita 870mm
d³ugo¶æ ostrze 735mm
szeroko¶æ przy jelcu 30mm
maksymalna krzywizna 35mm
grubo¶æ przy jelcu 5mm
waga bez pochwy 750gram
Wydaje mi siê ona trochê ,,przyma³a". Czy jej wymiary s± zgodne z realiami historycznymi?
We¼ sobie Szlagierze8 na ten przyk³ad "Ciêcia prawdziw± szabl±" Zab³ockiego i masz tam do wyboru, do koloru wraz z wymiarami dok³adnymi ka¿dego opisanego egzemplarza broni.
Pozdrowienia
A czy znacie, Panowie, te wyroby. Tylko na kominek, mrok ?
http://www.goods.pl/list_more/36/46/Miecze...e,_rapiery.htmlPozdrawiam
Z historyczno¶ci± chyba nie jest ¼le, ale nigdy tym sprzêtem nie walczy³em.
Mia³em w rêku miecz od nich, to mogê powiedzieæ, ze ca³kiem nie¼le wywa¿ony i z ciê¿arem nie najgorzej.
Pod³±czam siê do pytania, mam ochotê na ich rapier ale nie wiem czy to nie jest przypadkiem jaka¶ cepelia, u¿ywa³ kto¶?
Widzia³em kilka tych rapierów u ch³opaków z Krakowa. S± naprawdê ³adne, tak wywa¿one ¿e nie czuæ masy, a je¶li wybierze siê odpowiedni± klingê to s± w pe³ni bezpieczne i do treningu i do bitwy. Poza tym polecam Side swordy. Mia³em przyjemno¶æ przeciw takiemu walczyæ w Zamo¶ciu i po kilkuminutowej r±bance nawet w¿erka nie by³o.
pozdrawiam
Adam
Hallatil / Grenadier
Zalety:
- cena
- dobra broñ treningowa (elastyczna, choæ sztywniejsza ni¿ floret)
- wymienne klingi
- estetyka - egzemplarze gustav i solingen - mnie siê podobaj±
- wywa¿enie i prowadzenie ok (chocia¿ w practicalu zdaje siê to wygodniejsze ni¿ w gustavie - jednak to kwestia gustu, ka¿dy patrzy pod siebie)
Wady:
- nie s± to tzw. rekonstrukcje (materia³y np. nierdzewka i elastyczno¶æ kling - da siê robiæ nawet wrzutki)
- do¶æ krótkie rêkoje¶ci (na moj± rêkê pasuje jak ula³, ale ja to raczej taki prusak ma³y jestem a i fantazjê mam tak±, ¿e wolê kiedy g³owica broni zaczyna siê tam gdzie nadgarstek, a koñczy za nim)
Podsumowanie
Fajna broñ do czêstych treningów, zapewne du¿o wytrzyma. Kiedy¶ obejrza³em je sobie w sklepie z ró¿no¶ciami (Praga) i siê napali³em. Dopiero parê miesiêcy temu mia³em okazjê przyjrzeæ siê im bli¿ej.
Sam bym sobie kupi³ practicala (bo najtañszy i moim zdaniem najlepszy, choæ do¶æ brzydki), gdyby nie szalone projekty na które ciu³am ka¿dy grosz ;)
Dodaæ tylko mo¿na ¿e klingi s± do¶æ faluj±ce, przez co bli¿ej im do wspó³czensej broni ni¿ do do¶æ sztywnych rapierów (przy mocnych treningach jest to zaleta).
Witam, chcia³bym siê dowiedzieæ czy warto jest zainwestowaæ w szablê od Pana Mikiciaka ? Czy kto¶ posiada lub spotka³ siê z szabl± od niego i mo¿e napisaæ swoj± opinie na temat jego broni ? Je¶li kto¶ by posiada³ zdjêcia g³owni takiej szabli po jakim¶ czasie u¿ytkowania te¿ bardzo bym prosi³.
To teraz raczej na targowisko do tematu o panu Mikiciaku , o ile taki istnieje .
Mikiciak? Pierwsze s³yszê...
A powa¿nie to zamiast tworzyæ nowy temat mo¿na u¿yc opcji "Szukaj" i dopisaæ sie do istniej±cego:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=17...hl=kupno+szabli
Po³±czone.
Sugerujê jeszcze poczytanie tematów o miecznikach itd - zdaje siê ¿e by³a tam mowa o Mikiciaku.
Dzieñ dobry
Mój przyjaciel (mimo mojego wyra¼nego odradzania), kupi³ husarkê w Ku¼ni Rycerskiej. Oczywi¶cie dosta³ to przed czym go uprzedza³em
Szkoda mi ch³opaka, wiêc chcê siê was poradziæ- czy da siê co¶ zrobiæ (w jaki¶ sposób wywa¿yæ) czy pozostaje ju¿ tylko zwrot i zbieranie na co¶ porz±dnego?
Teoretycznie mo¿na by by³o pokusiæ siê o wywa¿enie ( zale¿y w któr± stronê jest nie halo ;)
zak³adam , ¿e jest przewa¿ona na sztych i do tego przyciê¿ka)
ale trzeba by zebraæ sporo materia³u z klingi (szlif) a to mo¿e spowodowaæ odpuszczenie (rozhartowanie) klingi... Je¿eli nie jest mega ciê¿ka, mo¿na dospawaæ stalowy ob³êk po prawej stronie jelca jak w szabli ze strony 154 z "Ciêæ Prawdziw± Szabl±" mistrza W. Zab³ockiego. To powinno doci±¿yæ rêkoje¶æ. Ale je¶li jest ogólnie za ciê¿ka, lepiej - je¶li siê uda - zwróciæ i poszukaæ gdzie indziej
CYTAT(Bartek Zaworski @ 16:19 29.10.2010)
Dzieñ dobry
Mój przyjaciel (mimo mojego wyra¼nego odradzania), kupi³ husarkê w Ku¼ni Rycerskiej. Oczywi¶cie dosta³ to przed czym go uprzedza³em
Szkoda mi ch³opaka, wiêc chcê siê was poradziæ- czy da siê co¶ zrobiæ (w jaki¶ sposób wywa¿yæ) czy pozostaje ju¿ tylko zwrot i zbieranie na co¶ porz±dnego?
Je¶li siê uda odzyskaæ pieni±dze to oddaæ bubla panu Pêkulowi. Je¶li siê nie uda to pogoniæ na alledrogo (mnie siê uda³o praktycznie za prawie tê sam± cenê), do³o¿yæ i zamówiæ co¶ porz±dnego u Wêgla lub AndrzejaM.
I poczekaæ ze dwa lata;) Z drugiej strony podobno cierpliwo¶æ jest cnot±...
Ostatnio odebrali¶my kilka szabel od Wêgla- jako¶æ i estetyka wykonania z roku na rok coraz lepsza.
Tylko te terminy...
pozdro
Witam
Czy szabla na za³±czonym obrazku nie jest przypadkiem nimh±?
http://milimetr.net/monioblog/wp-content/u..._Kazanowski.jpgJe¶li tak, czy mo¿na to jedno przedstawienie uznaæ za dowód na wystêpowanie ich w Polsce, czy raczej za sportretowanie magnackiego przepychu i egzotycznego cuda? Zastanawiam siê nad tym, przecie¿ Kazanowscy przebili siê do warstw najwy¿szych dopiero oko³o 1617 po rywalizacji z Ossoliñskimi o przyja¼ñ W³adys³awa IV...
Jak taka szabla sprawdza siê w walce? Mia³ kto¶ z ni± jakie¶ do¶wiadczenia?
pozdrawiam
Adam
Masz pewno¶æ, ¿e ten portret jest oryginalny?Ja mam jakie¶ dziwne wra¿enie ze to jaka¶ podróbka bo glowa mi ¶rednio pasuje do ówczesnej stylistyki ale mogê siê myliæ.
CYTAT(Dziecko_Bhaala @ 13:53 18.11.2010)
Witam
Czy szabla na za³±czonym obrazku nie jest przypadkiem nimh±?
Jest.
Je¶li tak, czy mo¿na to jedno przedstawienie uznaæ za dowód na wystêpowanie ich w Polsce, czy raczej za sportretowanie magnackiego przepychu i egzotycznego cuda?
Raczej kosztowny gad¿et z importu. Egzemplarze z portretów magnackich których rêkoje¶æ ma kszta³t rêkoje¶ci szabli bojowej to mniejszo¶æ. Ot, sportretowa³ siê Kazanowski z kosztownym curiosum.
Jak taka szabla sprawdza siê w walce? Mia³ kto¶ z ni± jakie¶ do¶wiadczenia?
Nie znam, ale nie s±dze by w Polsce kto¶ to stosowa³ w walce.
CYTAT(Parufka @ 14:10 18.11.2010)
Masz pewno¶æ, ¿e ten portret jest oryginalny?Ja mam jakie¶ dziwne wra¿enie ze to jaka¶ podróbka bo glowa mi ¶rednio pasuje do ówczesnej stylistyki ale mogê siê myliæ.
To portret pêdzla Pietera Danckersa de Rij (1605-1661), nadwornego malarza Wazów obecnie w znajduj±cy siê w zbiorach Wawelu.
Co powiecie mi o wyrobach Remigiusza Tala¶ki (Morgan)?
Cze¶æ,
Czy kto¶ ma dzia³aj±cy namiar na Marcina Wêgliñskiego (telefon z jego strony www nie odpowiada - próbowa³em parê razy).
Pozdrawiam
Dentysta
Filmik o produkcji szabel w "Starej Strzelbie":
http://www.vimeo.com/21295668Niestety, nadal nie mia³em w rêku ani nie znam ¿adnego u¿ytkownika wiêc nie jestem w stanie nic powiedzieæ o funkcjonalno¶ci i wywa¿eniu.
Jaki¶ czas temu kupi³em od nich szablê i mogê co nieco powiedzieæ. G³ownia lekka i dobrze wywa¿ona, jednak¿e troszkê za bardzo siê zbija. Dobra do regularnych treningów. Mankamenty przynajmniej w moim egzemplarzu to wykoñczenie rêkoje¶ci. Paluch za ma³y(chodzi mi o grubo¶æ materia³u) i za delikatny dodatkowo donitowywamy dwoma nitami do reszty rêkoje¶ci dziêki czemu po kilku treningach i tym jak szabla zaczê³a sprê¿ynowaæ nity siê zaczê³y luzowaæ i paluch chodziæ. Drucik z oplotu pêk³ sam z siebie bo pod d³oni± raczej trafienia nie dosta³em i musia³em go usun±æ. Tyle moich uwag.
A jaka jest cena szabelek w "starej strzelbie" ?
I czy bêdzie odpowiada³a na XVII wiek ? lata 1610-1650 , wiem ¿e d³ugi okres.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.