Czo³em
A wiêc zbli¿a sie I³¿a 2008.
W nastêpnym tygodniu wszystkie szczegó³y.
Bêdzie troszeczkê zmian.
Datowanie Jak zwykle XIII wiek, na zaproszenia
Pozdrawiam
Wasek
Czo³em
Radom zg³asza gotowo¶c do przyjazdu
Tylko jedno mi sie nie podoba w tej dacie, nie bêde móg³ zostac na ostatniej uczcie bo matura
nie da³oby rady zacz±c dzieñ wcze¶niej?
A tak na powa¿nie to mam nadzieje, ¿e zmianie nie uleg³ fakt i¿ mo¿na byc rano dzieñ przed imprez± :D
Pozdro i do zobaczenia w maju
Najmusy z Lublina zg³aszaj± swoj± gotowo¶æ, prawdopodobnie w sile 6/7 osób
Wpraszam siê po raz dziewi±ty w go¶cinne i³¿eckie progi. Tym razem znów na bojowo. Pozdrowienia z Poznania.....
Salve!
No i ja bym odwiedzi³ I³¿e po raz pierwszy, bo jeszcze na XIII-tkowej imprezie nie by³em. Mo¿na prosiæ zasady bojowego? Jakies dru¿ynówki i bohurty przewidziane s±?
pozdr
Saraceni siê te¿ pojawi± z kawiarenk±
Witam tu £ukasz ze S³upska ( Kermit ), ja tak¿e chcia³bym wybraæ siê w tym roku na I³¿ê, do tej pory te kilometry (700) by³y nie lada przeszkod±. Prosi³bym o podanie maila gdzie nale¿y wys³aæ zg³oszenie z fotami. Pozdrawiam.
Witam!
Zjawiê siê równie¿ i ja
:P !
Mam tylko nadziejê, ¿e w tym roku plakaty pojawi± siê nieco wcze¶niej ni¿ w roku ubieg³ym. Poprzednio ich pó¼niejsze pojawienie siê na s³upach i sklepowych witrynach spowodowa³o u mieszkañców I³¿y wyst±pienie paniki, i¿ mo¿e turnieju nie bêdzie
... Naprawdê wiele osób widz±cych mnie wieszaj±c± turniejowe plakaty odetchnê³o z ulg± "Wiêc jednak turniej bêdzie. A ju¿ my¶la³em, ¿e go odwo³ali."
Pozdrawiam!
O... uaktualni³a siê ju¿ g³ówna strona turnieju... Szkoda ¿e na razie tylko g³ówna :P.
Halfgar... w tym roku ju¿ nie pozwolê, ¿eby¶ mi zwia³ na I³¿ê. Dorwê ciê wszêdzie...
Witam,
Pracujemy w tej chwili do¶æ intensywnie. W planach jest uruchomienie formularza rejestracyjnego /tak jak w zesz³ym roku/. Tak wiêc szukajcie najlepszych fotek - ju¿ czekamy na ubaw
przy akceptacji!
W najbli¿szym czasie powinien pojawiæ siê opis atrakcji, oraz w³a¶nie formularz zg³oszeniowy. Prawdopodobnie te¿ na dniach pojawi siê tegoroczny podzia³ na hufce i dowódcy hufców. Tak jak napisa³a Tris, updatowana zosta³a strona g³ówna. No i galeria.. ale to ju¿ dawno.
Postaramy siê te¿ napisaæ jaki¶ draft na temat tego jak to wszystko w tym roku bêdzie mniej wiêcej wygl±daæ /zakwaterowania, ¿arcie itp.
Pozdrowienia!
Witam!
A czy znajdzie siê tam tak¿e troszkê miejsca dla mnie? Od wielu ludzi s³yszê ¿e I³¿a jest super i my¶lê ¿e warto by by³o siê wre¶cie wybraæ
Z kim powinnam na ten temat porozmawiaæ?
Pozdrawiam serdecznie
Ró¿yczka
PS - wybieram siê ja, a nie moja we³na ;)
Tarnów te¿ bêdzie, tym razem w o wiele wiêkszym sk³adzie... i nie tylko Tarnów zreszt± z Ma³opolski siê szykuje....;) ...i nie mamy w±tpliwo¶ci, ¿e w tym roku ka¿dy historycznie trzynastkowy z po³udnia Polski znajdzie siê w jedynym s³usznym dla siebie hufcu-chor±gwi.
Trochê posprz±ta³em. Dyskusje o metodach pozyskiwania kawy itp. prosi³bym prowadziæ jednak gdzie indziej
Witam
Skoro zapraszacie, zjawiê siê i ja
pod warunkiem jednak, ¿e mnie nie spalicie na stosie
Ja za¶ postaram siê odwdziêczyæ zapewnieniem dobrej pogody
Zgadzam siê z Wilk±, plakaty powinny siê pojawiæ w mie¶cie du¿o wcze¶niej, ni¿ w zesz³ym roku. Ludzie byli pewni, ¿e turniej odwo³ano, a tu niespodzianka (mi³a ofcourse
). W ka¿dym b±d¼ razie, na ten temat s³ysza³am troszki narzekañ.
Pozdrawiam,
Ewa- Wied¼ma z I³¿y
PS. Czy w tym roku te¿ bêdzie wynajête na konne pokazy itp to buraczane pole za zamkiem? ;)
A mnie sie ju¿ I³¿a ¶ni po nocach...
Plakaty, plakaty... w zesz³ym roku by³o akurat, jak bêd± za wcze¶nie, to znaj±c nasz± I³¿e, po³owe ich ju¿ nie bêdzie w przeci±gu jednego dnia.
Pozdrawiam i do zobaczenia :D
Co do plakatów zesz³orocznych... To jest tak:
Rok temu praktycznie do pocz±tku kwietnia nie by³o wiadomo czy turniej zrobimy. Z ró¿nych zewnêtrzno-wewnêtrznych przyczyn. W koñcu siê uda³o - cudem. W tym roku jest troszeczkê inaczej i plakaty + zapowiedzi bêd± tak wcze¶nie jak tylko uda nam siê dokoñczyæ plan trunieju + listê atrakcji w tym roku.
Bêdzie nieco zmian, naszym zdaniem na lepsze. Pokrótce:
Staramy siê te¿ urozmaiciæ turniej - wiêkszy nacisk po³o¿ymy na warsztaty dla uczestników czy prezentacje technik i rzemios³ z XIII wieku /ale te¿ kultury/.
Przyjechaæ bêdzie mo¿na nieco wcze¶niej /dzieñ przed turniejem/
Zmienimy te¿ trochê kwestie wy¿ywienia ale o tym szerzej w najbli¿szym czasie.
Co do konkurencji turniejowych to wspólnie z dowódcami hufców zastanawiamy siê jak urozmaiciæ turnieje i bitwy, tak aby by³y naprawdê zaje...ste dla uczestników.
M.
Hmm...
To sie ciekawe zmiany szykuj±...
A wiecie mo¿e kiedy ju¿ bêdzie gotowy formularz zg³oszeniowy? No i czekamy na dok³adne szczegó³y z niecierpliwo¶ci±
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Maciej z Bonina wraz z pocztem przybedzie.
Witam,
Starachowice te¿ przybêd±, podejrzewam, ¿e tak jak w tamtym roku w sk³adzie symbolicznym, ale jednak ;D ...ale szczegó³y sie ustali pó¼niej...
Od razu pytanie do organizatorów turnieju ³uczniczego:
jak w tym roku z wymaganiami? g³ównie chodzi mi o strzaly, bo co do ³ukow, to sie domy¶lam, ¿e podobnie jak w zeszlym roku...
strza³y: ile minimum trzeba mieæ? i z jakimi grotami- tzn czy koniecznie kute? pytam, bo akurat planuje zakupiæ do I³¿y nowy komplet strza³... wiêc takie info u³atwi mi sprawe ;) mysle, ¿e nie tylko mi zreszt±.
A co do plakatów, to my¶le, ¿e Starachowice da rade obkleiæ, wiec jak plakaty ju¿ bêd± to czekamy na info
Pozdrawiam, Micha³
Witam
madrath, ale¿ my nikogo nie obwiniamy czy co¶ w tym stylu. Taka podpowied¼ tylko :P Wiemy, ¿e w tamtym roku by³y problemy, i normalnie z Was jestem dumna, ¿e jednak Wam sie to uda³o
Swoj± drog±, mo¿e Wam jako¶ pomóc?.. Jakby co, zawsze mogê pomóc w kuchni ;)
Pozdrawiam,
Ewa- Wied¼ma z I³¿y
Nawet nie podejrzewa³am, ¿e ze mnie taki lizus...
A jak zostanie rozwi±zana kwestia noclegów ?? ( bo nie jestem pewien czy udami siê przywie¶æ ze sob± namiot )
jeszcze tylko 49 dni
Ja siê zjawiê, jak mnie samochód do tego czasu nie potr±ci albo inny szlag nie trafi. Innych wymówek nie widzê.
Je¶li tylko zdrowie pozwoli, na co bardzo, bardzo liczê, to bojowo. Broñ podrdzewia³a ju¿ od tych przymusowych wakacji...
Je¿eli chodzi o noclegi, to przewidujemy szko³ê i obozowisko.
Jednak aby nie by³o zbyt ró¿owo /bo ju¿ s³ysza³em zachwycone g³osy/, szko³a bêdzie zamykana o godz. 10:00-11:00 i otwierana dopiero po 17:00 wiêc trzeba bêdzie siê sprawnie ogarniaæ.
Oczywi¶cie walenie gazu, czy zapraszanie znajomych, nieprzydzielonych do szko³y bêdzie wykluczone i karane bezdyskusyjnym i natychmiastowym wilczym biletem - bez prawa do apelacji
Tak wiêc szko³a = trze¼wo¶æ
M.
CYTAT(madrath @ 16:02 13.03.2008)
Je¿eli chodzi o noclegi, to przewidujemy szko³ê i obozowisko.
Jednak aby nie by³o zbyt ró¿owo /bo ju¿ s³ysza³em zachwycone g³osy/, szko³a bêdzie zamykana o godz. 10:00-11:00 i otwierana dopiero po 17:00 wiêc trzeba bêdzie siê sprawnie ogarniaæ.
Oczywi¶cie walenie gazu, czy zapraszanie znajomych, nieprzydzielonych do szko³y bêdzie wykluczone i karane bezdyskusyjnym i natychmiastowym wilczym biletem - bez prawa do apelacji
Tak wiêc szko³a = trze¼wo¶æ
M.
brawo ... gor±co popieram takie rozwi±zanie ... ci co korzystaj± ze szko³y powinni pamiêtaæ, ¿e s± go¶æmi a to jak siê zachowuj± wystawia ¶wiadectwo nam wszystkim
Witam!
chcia³am zapytaæ, czy jest ju¿ ustalony podzia³ na hufce i wybrani dowódcy?
je¶li tak to czy mo¿na gdzies znale¼æ tê informacjê?
wiem,¿e jest jeszcze trochê czasu do I³¿y, ale dopóki nie pojawi siê ta informacja - nie jestem w stanie nawet podj±æ decyzji, czy rezerwowaæ d³ugi weekend majowy.
bêdê wdziêczna za informacje na ten temat.
pozdrawiam serdecznie:-)
Triss
CYTAT
jak w tym roku z wymaganiami? g³ównie chodzi mi o strzaly, bo co do ³ukow, to sie domy¶lam, ¿e podobnie jak w zeszlym roku...
strza³y: ile minimum trzeba mieæ? i z jakimi grotami- tzn czy koniecznie kute? pytam, bo akurat planuje zakupiæ do I³¿y nowy komplet strza³... wiêc takie info u³atwi mi sprawe ;) mysle, ¿e nie tylko mi zreszt±.
Regulamin bêdzie podobny do zesz³orocznego. Je¿eli chodzi o strza³y, to stawia³ bym na te bardziej historyczne /byæ mo¿e bêd± za to dodatkowe punkty/.
Je¿eli chodzi o hufce to na 99 proc bêd± takie:
1. Smocza Kompania – Misza ze Smoczej
2. Hufiec Bagrita - Bagrit
3. Hufiec Porok - Igor z Draconi
4. Hufiec mazowiecki – Grzesiek z OMAC
5. Hufiec ma³opolski- Marek z Bytomia
6. Hufiec pomorski – Dowódca Dentysta
7. Hufiec rosyjski – dowódca Sasza ze Smoczej Kompani
8. Hufiec zakonny – Brat Wróbel
Pozdrawiam,
M.
Salve Fratres!
Ma³e wspomnienie z zesz³ego roku
http://www.spooner.ovh.org/Galeria/Ilza/index.htmlPozdrawiam Grzegorz
Witam
My o ile Smoki zaprosz± przybêdziemy. Mam tylko zapytanie czy organizatorzy s± zainteresowani msz±. Rekonstrukcja liturgiczna w tym roku o niebo lepsza od tej z zesz³ego.
Pozdrawiam
jak najbardziej jestesmy zainteresowani msz± . Uwa¿am, ¿e w zesz³ym roku wysz³o bardzo dobrze
POzdrawiam
Wasek
CYTAT(claymor @ 15:48 14.03.2008)
a ¶l±ski ?? bêdzie...
Chor±giew ¦l±ska ma siê dobrze. W tym roku Chor±giew Ma³opolska ma ogromny zaszczyt go¶ciæ Chor±giew ¦l±sk± u siebie.
Witam,
wiadomo ju¿ co¶ o turnieju ³uczniczym? Jak bêdzie przebiega³, jakie warunki itp?
Witam,
Dzi¶ wieczorkiem na www.turniejilza.pl pojawi± siê hufce i tegoroczni dowódcy. Jutro powinny ju¿ byæ do pobrania tegoroczne regulaminy turniejowe.
Do koñca tygodnia wystartuje formularz i rozpocznie siê rejestracja uczestników.
Pozdrowienia!
Czy kto¶ z organizatorów móg³by podaæ, jacy rzemie¶lnicy zjawi± siê na tegorocznej I³¿y? przynajmniej taka wstêpna informacja, jesli co¶ ju¿ wiadomo:-)
z góry dziêkujê
Triss
CYTAT(Triss @ 15:57 25.03.2008)
Czy kto¶ z organizatorów móg³by podaæ, jacy rzemie¶lnicy zjawi± siê na tegorocznej I³¿y? przynajmniej taka wstêpna informacja, jesli co¶ ju¿ wiadomo:-)
z góry dziêkujê
Triss
Podejrzewam, ¿e ko³o po³owy kwietnia bêdzie ju¿ wszytko wiadomo , Kto z jakim towarem bêdzie.
Pozdrawiam
Wasek
Witam
W najbli¿sz± sobotê 29-03-2008 krêcimy treiler Turnieju w I³¿y Ad 2008.
Wszystkich chêtnych zapraszamy do I³¿y na zdjêcia.
Zapewniamy jedzonko i co¶ do picia oraz nocleg z pi±tku na sobotê
Pozdrawiam
Wasek
Ok. Na stronie Dla uczestników s± ju¿ informacje o hufcach. Dodatkowo jako bonusik w dziale download pojawi³y siê NOWE TAPETKI I£¯A 2008!!! Hurraaa!
Wieczorkiem powinno wpa¶æ parê bannerów. A reszta to tak jak pisa³em.
M.
Przepraszam za off-topic, ale pomys³ ze szko³± to strza³ w dziesi±tkê- przez ostatnie 2 lata zajmowa³em siê wyganianiem æpunów i pijaków z tego zacnego przybytku edukacji i choæ moja noga tam ju¿ nie postanie, cieszê siê, ¿e wprowadzono radykalne rozwi±zania w tej kwestii...
Witam!
A co z regulaminem bojowego? BO albo ¼le patrze albo naprawde go nie ma jeszcze na stronie.
pozdr
Oczywi¶cie je¶li nie jest tu lejt to Trzy Dêby te¿ by chcia³y:) Oczywi¶cie bedzie namiocik, kramik i conajmniej trzy sztuki uczestników.
Witam,
W dziale dla odtwórców pojawi³y siê d³ugo oczekiwane regulaminy.
My¶lê, ¿e ³ucznicy bêd± w tym roku równie¿ bardzo zadowoleni tym bardziej, ¿e oprócz nocnego strzelania przewidzianego w turnieju, przewidujemy tak¿e inn± ma³± nocn± niespodziankê
Wrzucony te¿ zosta³ plan ramowy. Z oczywistych wzglêdów nie zosta³o w nim ujêtych kilka elementów:
1. uczty - pi±tek i sobota 30-40 minut po bitwie
2. msza polowa po ³acinie- o 10.00 w niedzielê
Co do formularza, o który te¿ siê dopominacie - mam nadziejê, ze uda nam siê go wrzuciæ do koñca tego tygodnia. W ka¿dym razie, ka¿dy zd±¿y siê zarejestrowaæ.
Pozdrowienia!
M.
mogê siê uczepiæ?
- punktowanie od kostek w górê? Czyli w wiêkszo¶ci jednak nie os³oniête piszczele...sami dopuszczacie nogawice do pó³ ³ydki...
- bicie le¿±cego na turnieju rycerskim...takie rycerskie...
Aaa i bêdzie jaki¶ formularz odno¶nie kramów?
CYTAT
Dopuszcza siê przepychanie i uderzanie tarcz± – nie ma jednak z tego tytu³u punktów
... a jak patrzycie na uderzenia kantem tarczy?
CYTAT
Sêdziowie mog± upomnieæ zawodnika pasywnego i odj±æ mu punkt
co rozumiecie przez pojêcie "pasywny"
CYTAT
Zasady ogólne
· Ka¿dy rycerz powinien mieæ herolda
· Ka¿dy rycerz dostarcza tarcze herbow± w barwach rycerz
· Ka¿dy rycerz powinien mieæ sztandar w swoich barwach.
Jak rozumiem do walki powinni wyj¶æ wy³±cznie ci którzy odtwarzaj± rycerzy??
Salve !
A czy bêdzie podany regulamin bohurtu ?
I czy bêdzie siê odbywa³ tam gdzie rok temu ?
Pozdrawiam Marcin.
CYTAT
mogê siê uczepiæ?
- punktowanie od kostek w górê? Czyli w wiêkszo¶ci jednak nie os³oniête piszczele...sami dopuszczacie nogawice do pó³ ³ydki...
- bicie le¿±cego na turnieju rycerskim...takie rycerskie...
Co do os³on nóg i punktacji - my¶lê, ¿e Wasek jeszcze to rozwinie. Co do reszty, no walka to walka. Wszystko zale¿y od 'poziomu' walcz±cych.
CYTAT
Aaa i bêdzie jaki¶ formularz odno¶nie kramów?
Prawdopodobnie tak.
CYTAT
... a jak patrzycie na uderzenia kantem tarczy?
a co w nich z³ego?? Tarcza te¿ broñ. Bardziej boli kantem miecza
CYTAT
co rozumiecie przez pojêcie "pasywny"
pomimo upomnieñ sêdziego nie przejawiaj±cy chêci walki
CYTAT
Jak rozumiem do walki powinni wyj¶æ wy³±cznie ci którzy odtwarzaj± rycerzy??
Taka jest idea. Dla wszystkich s± bitwy i zamczysko.
CYTAT
jak rok temu - nie przewidujemy. My¶lê, ¿e mylisz z zamczyskiem.
Ok dziêki za odpowied¼...
Domy¶lam siê ¿e szansa na uderzenie poni¿ej kolana jest raczej ma³a...ale lepiej dmuchaæ na zimne
Co do kopania le¿±cego...ok nie ma sprawy
CYTAT
jak rok temu - nie przewidujemy. My¶lê, ¿e mylisz z zamczyskiem.
I ca³e szczê¶cie.
I.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.