Witam
Mam pytanko odno¶nie bojowego, mianowicie:
Czy tunika na kolcz± w barwach jest konieczna?
I czy moge wychodzic pod chor±gwi± swojego bractwa je¶li emblematu z chor±gwi nie mam na tarczy?
Je¶li to jakie¶ g³upie, banalne pytania do z góry przepraszam
Ja rozumiem, ¿e ten regulamin zak³ada optymistycznie wysok± kulturê w¶ród walcz±cych?
Ideê karania pasywnego zawodnika rozumiem. Stoi taki w tzw. "domku" i ani my¶li atakowaæ.
Ale, zgodnie z regu³ami, mo¿na sztychowaæ (wszystko, co nie jest zabronione, jest dozwolone...), mo¿na kopaæ le¿±cego, mo¿na w stójce kopaæ go¶cia po nogach. Wiêcej, wolno biæ w krocze, tak nog± jak i broni±.
Btw. Madrath, jest zasadnicza ró¿nica jako¶ciowa miêdzy trafieniem mieczem a tarcz±, a bierze siê z kilkakrotnie wiêkszej masy tej drugiej. W praktyce, bij±c kantem tarczy bijesz piê¶ci±, obci±¿on± 2-5kg. Co przy he³mach bez nadmiaru wolnej przestrzeni, takich jak garnki, o normanach nie wspominaj±c, oznacza ³amanie nosa na przyk³ad lub ogólny dezel twarzy.
Taka malutka uwaga: regu³y, podobnie jak prawa, powinny byæ ustalane nie z my¶l± o tych, którzy wiedz±, jak siê zachowaæ, a o tych pozosta³ych w³a¶nie...
Salve!
Co do proporców: jak maja dok³adnie wygl±daæ? Czy ma to byc du¿a choragiew wykonana z drogich tkanin i haftowana, czy wystarczy lniany proporzec z naszytym znakiem herbowym zawieszony na "maszcie"?
Trochê to trudne to wykonania w jeden miesi±c...
Apropo tarcz zgadzam sie z Martinem. Czekam na informacje o ³ydkach, bo nie wiem czy trzeba bêdzie cos kombinowaæ.
Co z turniejem 2x2?
pozdr
Emil
te¿ mam obawy o tarcze ... Poza tym, czasem wystarczy, ¿e kto¶ obije rant tarczy stal± a nie skór± i ju¿ mo¿e robiæ demolkê sprzêtu i ludzi, a chyba nie taki jest cel bojówki
Pchniêcia tarcz± - ok, jak najbardziej, ale rantem, zw³aszcza w twarz? To trzeba by dopu¶ciæ wy³±cznie sztywne zas³ony twarzy (gary i he³my maskowe), bo kolcza z przeszywk± na twarzy oznacza szybk± wizytê na pogotowiu.
Je¶li chodzi o sztychy, kopanie w krocze, bicie le¿±cych czy inne zagrania które nie zosta³y zabronione (np: uderzenia g³owic± w twarz) ... To chyba nie bardzo pasuje do idei turnieju z udzia³em "rycerzy"
CYTAT(Halfgar @ 12:37 10.04.2008)
(np: uderzenia g³owic± w twarz) ... To chyba nie bardzo pasuje do idei turnieju z udzia³em "rycerzy"
uderzenie g³owic± w twarz by³o na turniejach - patrz wszelkiego typu traktaty gdzie pokazane s± tego typu zagrania.
W³±czaj±c sie do dyskusji. My¶le ¿ê rozs±dnie podchodz±c do tematu organizatorzy zmieni± regulamin. Zadbaj± tym samym o bezpieczeñstwo uczestników oraz o w³asny spokój ... bo z tego co pamiêtam nikomu nie by³o weso³o jak siê scena zawali³a a tymbardziej nie bêdzie weso³o jak zdarzy siê wypadek i media nag³o¶ni± sprawê.
CYTAT(claymor @ 14:28 11.04.2008)
CYTAT(Halfgar @ 12:37 10.04.2008)
(np: uderzenia g³owic± w twarz) ... To chyba nie bardzo pasuje do idei turnieju z udzia³em "rycerzy"
uderzenie g³owic± w twarz by³o na turniejach - patrz wszelkiego typu traktaty gdzie pokazane s± tego typu zagrania.
W³±czaj±c sie do dyskusji. My¶le ¿ê rozs±dnie podchodz±c do tematu organizatorzy zmieni± regulamin. Zadbaj± tym samym o bezpieczeñstwo uczestników oraz o w³asny spokój ... bo z tego co pamiêtam nikomu nie by³o weso³o jak siê scena zawali³a a tymbardziej nie bêdzie weso³o jak zdarzy siê wypadek i media nag³o¶ni± sprawê.
Traktaty XV wieczne na miecz d³ugi a turnieje XIII wieczne to chyba insza inszo¶æ
Niemniej warto to uregulowaæ
Do¶æ dobry regulamin napisa³ Martin i s±dzê, ¿e mo¿naby go zaadoptowaæ do naszych potrzeb ... oczywi¶cie za zgod± Martina
Ja zgodê wyra¿am, ale nie od dzi¶ wiadomo, ¿e mamy ze Smokami troszeczkê rozbie¿ne spojrzenia na przyzwoit± i kulturaln± walkê
Wiêc, gdyby smoki chcia³y zmodyfikowaæ mój regulamin, usuwaj±c z niego zakazy podcinania, t³uczenia tarcz± etc, to ¶mia³o. Baza, nieskromnie powiem, nie jest z³a. £atwo j± zmodyfikowaæ do swoich potrzeb.
Mo¿e mi kto¶ powiedzieæ czemu stronka www.turniejilza.pl nie dzia³a?
Dzia³aj± tylko strony poprzednich turniejów, a na 2008 rok nie...
Prawdopodobnie my te¿ przyjadziemy
Pozdrawiam serdecznie zacnych Rycerzy Smoczej Kompanii
A kiedy trailer?
a formularze zg³oszeniowe?
trailer nied³ugo, formularz gotowy, bêdzie tak szybko jak to tylko mo¿liwe :D
hmm...Wasek lubisz mnie jeszcze troche?-Bo z checia bym siebie zaszczycil wizyta na Ilzy:) ...oby myszy nie zjadly moich ciuchow...
Witam!
Stronka nadal nie dzia³a
, a bardzo chcia³bym siê zg³osiæ
Pozdrawiam
witam
Strona dzia³a. Dzi¶ wrzucamy formularz.
Dzis wieczorem wrzucam pe³ne info o impezie
Pozdrawiam
Wasek
Witam
W dziale dla uczestników jest nowy lepszy regulamin bojowego - wg. Dentysty
Dzia³a równie¿ FORMULARZ REJESTRACYJNY has³o ALGIDA .
Rejestrujcie siê.
Pozdrawiam
Wasek
CYTAT
Dzia³a równie¿ FORMULARZ REJESTRACYJNY has³o ALGIDA .
Nie ALGIDA tylko algida
czo³em
tak na marginesie
jako¶ wam niezrêcznie punkt 9. regulaminu wyszed³
CYTAT
# Organizatorzy upraszaj± uczestników o dbania o realia ¶redniowieczne w obozowisku rycerskim, czyli:
o Nie trzymanie na wierzchu przedmiotów nie pochodz±cych z epoki.
o Spo¿ywania napoi oraz jedzenia z nie historycznych naczyñ lub opakowañ.
o Palenia papierosów na terenie obozowiska bêd±c w stroju historycznym
wygl±da jakby bardzo wam zale¿a³o na tym, ¿eby uczestnicy jedli wy³±cznie z plastiku i palili koniecznie w obozie... ;)
za³atane
Salve
Ja mam takie pytanie, czy mo¿na ze sob± zabraæ aparat cyfrowy/kamerê?
Pozdrawiam
CYTAT
Salve
Ja mam takie pytanie, czy mo¿na ze sob± zabraæ aparat cyfrowy/kamerê?
Pozdrawiam
Tradycyjnie ju¿ na terenie ca³ego turnieju obowiazuje ca³kowity zakaz fotografowania
Co to za pytanie??
Do kiedy trwa rejestracja uczestników ? Bo musze wiedzieæ czy drêczyæ krawca dzieñ i noc czy tylko za dnia.
do nastêpnego poniedzia³ku
A kiedy bêdzie trailer?... (wiem, ¿e przynudzam)
Je¿eli jest zakaz fotografowania, czy krêcenia to sk±d macie zdjêcia z poprzednich turniejów?
CYTAT(deCarnac @ 16:43 17.04.2008)
Je¿eli jest zakaz fotografowania, czy krêcenia to sk±d macie zdjêcia z poprzednich turniejów?
z tym zakazem to by³ ¿art:)
CYTAT(Bartosz @ 15:50 17.04.2008)
CYTAT(deCarnac @ 16:43 17.04.2008)
z tym zakazem to by³ ¿art:)
hahahaha
o ja nie mogê
Co do trailera to bêdzie niespodziewajka!
Wnosze o dodanie do formularza zg³oszeniowego w miejscu "jako kto bêdziesz bra³ udzia³ w turnieju" opcji "niewiasta" "bia³og³owa" lub po prostu "kobieta", jako¶ zaznaczanie opcji "jasio" nie jest dla mnie trafnym wyborem.
Jako cichutki uczestnik, dziêkujê za przystêpny regulamin bojówki. A herolda i tak postaram siê mieæ, patrz nie tyle Ob³êdny Rycerz, co "W poszukiwaniu ¶wiêtego Graala", Monthy Pythona.
Chyba ¿e mi herold emigruje na Ukrainê...
CYTAT(Joanna @ 17:26 17.04.2008)
Wnosze o dodanie do formularza zg³oszeniowego w miejscu "jako kto bêdziesz bra³ udzia³ w turnieju" opcji "niewiasta" "bia³og³owa" lub po prostu "kobieta", jako¶ zaznaczanie opcji "jasio" nie jest dla mnie trafnym wyborem.
Podpinam siê do wniosku. ¯adnym jasiem nie jestem. Inaczej mi na chrzcie dali
No, no trailer niczego sobie, juz mysalem ze nigdy sie nie doczekam :P. Tak apropos, zgloszenie juz wyslalem, kiedy moge spodziewc sie odpowiedzi od Dowodcy??
Hej dziewczyny, jak to? Nie chcecie byæ Jasiami?? To co, Janinami??
W dobie rewolucji moralno-obyczajowej, Wasze seksistowskie pro¶by bêd± oczywi¶cie odrzucone jako skrajnie 'zachowawcze' i 'szowinistyczne'
Nie wszystkie dziewczyny kwalifikuj± siê jako "Jasie"- przecie¿ mog± braæ udzia³ w biegu dam. Tego w formularzu oczywi¶cie nie uwzglêdnili¶cie. Jak zwykle kobiety pominiêto
terefere kuku przerwa techniczna
hehe, Nie wiedzialem ze z kolegi Sikora taki DeNiro ,
calosc zabawna miejscami bardzo ( "co ja tutaj robie"- Jaskiera to chyba bedzie kultowe
noi widac ze budzet wiekszy ,skoro udalo sie naklonic Gwiazde TVN do wystepu..
Tylko czemu na koñcu trailera jest data 2-4.03.2008?? Znaczy siê- ju¿ po jab³kach?
Informacje o lokalizacji trailera rozchodz± siê wy³±cznie drog± telepatyczn±, czy po prostu ja jaki¶ niekumaty jestem?
Inaczej mówi±c - gdzie go znale¼æ?!
edit :D z powodu postu poni¿ej
dostrzeglismy blad i juz wypuszczamy nowa wersje. za paredziesiat minut znajdzie sie ponownie na youtubie i wystawie tu nowego linka, za usterki serdecznie przepraszamy za chwile dalszy ciag programu :D
CYTAT(Ania ¯uk @ 10:17 18.04.2008)
Nie wszystkie dziewczyny kwalifikuj± siê jako "Jasie"- przecie¿ mog± braæ udzia³ w biegu dam. Tego w formularzu oczywi¶cie nie uwzglêdnili¶cie. Jak zwykle kobiety pominiêto
Prosi³bym o zaznaczenie opcji Ja¶, ze wzglêdów statystyczno formalnych - po prostu s± to nie zbrojni, nie rzemie¶lnicy, nie ³ucznicy. W opcji UWAGI proszê wpisywaæ kandydactwo do Biegu Dam. Oczywi¶cie tylko Panie
tak wiêc Drzewiak - Nie - nie mo¿esz startowaæ!!!
Chyba jest problem z formularzem
... albo wy nie chcecie kawy
, bo mimo, ¿e mam potwierdzenie rejestracji to w bazie widaæ pusty rekord ... i z tego co wiem, nie tylko ja mam ten problem
wy¶lij mi dok³adnie jakie rzefczy wpisujesz i co zaznaczasz na formularzu. Musi byæ jaki¶ niestandardowy znaczek. Wytropimi i poprawimy. madrath@gmail.com
tak uprzedzajac pojawiajace sie glosy o tym ze dzwiek jest do d...
chcialbym zauwazyc ze format którego u¿ywa youtube robi jakas masakrê z tego d¼wiêku. Nie byl on najlepiej nagrany co prawda, gdy¿ deszcz i wiatr mocno go zaszumi³y ale nie by³ a¿ tak tragiczny jak na youtubie. youtube podbija basy na chama i ¶cina wysokie tony
Trailer s³odko¶ci
Autografy wieczorn± por± na I³¿y :P
CYTAT(madrath @ 08:31 18.04.2008)
Hej dziewczyny, jak to? Nie chcecie byæ Jasiami?? To co, Janinami??
W dobie rewolucji moralno-obyczajowej, Wasze seksistowskie pro¶by bêd± oczywi¶cie odrzucone jako skrajnie 'zachowawcze' i 'szowinistyczne'
Dobra, JA¦ a JANINA, to jest ró¿nica. Ba! Kilkuliterkowa! Nie to, ¿e jaka¶ tam nêdzna taka, a tu A¯ trzy literki! Nie dwie, Nie cztery, ale A¯ trzy!!! Skandal Panowie!
Ps. Ma³a poprawka, To nie pro¶by, a ¯¡DANIA.
Ps2. Mog± byæ zdjêcia z uciêtymi do po³owy butami? Mój fotograf nie umie robiæ zdjêæ...
jak d³ugo nalezy czekac na potwierdzenie rejestracji mailem??rejestrowa³am sie dzis przed po³udniem i do teraz nic nie dosta³am...
Niemam namiotu.
Kto mnie wpusci do swego namiotu na I³¿y ?
Ja mam pytanie natury technicznej. Jedzie ktos przez Toruñ?
Na kiedy bêd± odpowiedzi na zg³oszenia w formularzach?--pytam, ¿eby wiedzieæ czy bêdzie czas, aby ewentualne poprawki wnie¶æ je¶li co¶ nie bêdzie pasiæ.
I je¶li mogê - drobna uwaga ( mo¿e w poniewczasie..ale nie daje mi to spokoju)--trochê zbyt pó¼no napisany wymóg w bojówce dotycz±cy signum ka¿dego kombatanta ( herolda akurat w obrêbie bractwa zawsze mo¿na u¿yæ wielorazowo), heh ....jak pamiêtam z tamtego roku ...tylko kilku walcz±cych mia³o jak±kolwiek chor±giew.
Nie s±dzê, aby kto¶ przed oko³o dwoma tygodniami zaskoczony takim warunkiem zdo³a³ uszyæ sobie na czas przyzwoity proporzec...i ¿eby siê nie okaza³o, ¿e aby spe³niæ ten warunek rymcerze bêd± zawieszaæ byle szmatê na kiju...
W ka¿dym razie jestem ciekaw jak to wyjdzie, ale mo¿e lepiej by³oby po prostu w tym roku zapowiedzieæ, ¿e na I³¿y 2009 to bêdzie wymóg absolutny ( bo zgadzam siê, ¿e szanuj±cy siê "odtwarzacz rycerza" powinien posiadaæ proporzec), aby taki warunek by³ naprawdê respektowany?.
A filmik mi siê podoba
...powtórzê siê tutaj:...Sasza powinien dostaæ Oskara za "scenê namiotow±" :P......i ogólnie coraz lepiej krêcone ujêcia walk. Fabu³a fabu³±..ale technicznie super. Za rok, je¶li bêdzie krêcony trailer i je¶li bêdzie I³¿a XII to parê osób od nas- mimo, ¿e daleko- na pewno przyjedzie na zdjêcia ¿eby pomóc.
Pozdrawiam!!
CYTAT(Anuszka @ 19:32 18.04.2008)
jak d³ugo nalezy czekac na potwierdzenie rejestracji mailem??rejestrowa³am sie dzis przed po³udniem i do teraz nic nie dosta³am...
A ja siê rejestrowa³am bodaj¿e w czwartek (ale g³owy nie dam, za du¿e ryzyko!) i te¿ nic nie dosta³am... Jakie¶ problemy z formularzem w ogóle, czy ja co¶ inteligentnie skopa³am?..
Trailer super
(wazelina musi byæ :D)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.