Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I³¿a 2008
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Ró¿ka
Bardzo udany wyjazd, mimo nieco kapry¶nej pogody!
Wielkie podziêkowania dla organizatorów, ca³ego hufca Bagrita i wszystkich z którymi dane mi siê by³o bawiæ smile.gif

A z serii zagubione : czy nie znalaz³ kto¶ okr±g³ej drewnianej lampki ze skór± pergaminow± i czerwonym paskiem skórzanym? Prawdopodobnie w okolicy sto³u biesiadnego razem z drug± zgub±, to jest drewnianym kielichem. By³abym bardzo bardzo wdziêczna!
Marek Hilgendorf
I³¿a, I³¿a i po I³¿y.
Tradycyjnie powinienem zacz±æ od litanii podziêkowañ, ale ¿e jest to zabronione w regulaminie dzia³u Kalendarium, bêdzie litania przeprosin:
- przepraszam wszystkich, z którymi nie zd±¿y³em siê po¿egnaæ- musieli¶my do¶æ gwa³townie wyje¿d¿aæ.
- przepraszam równie¿ wszystkich, którym narazi³em siê pe³ni±c funkcje hufcowego Adolfa Hitlera- mój wdziêk i bezpretensjonalno¶æ nie ka¿demu musia³y w koñcu odpowiadaæ.
To koniec litanii.
Teraz kilka refleksji.

Refleksja nr 1: Jestem niezmiernie zadowolony, ¿e w Hufcu Ma³opolskim dowodzonym przez Marka Dzika i S³awka Batora panowa³a przyjacielska i kole¿eñska atmosfera. Oby³o siê bez udawania kogo¶, kim siê tak na prawdê nie jest, oby³o siê bez bufonady, panowa³ duch wspó³pracy i zrozumienia. Uda³o siê wyja¶niæ i za¿egnaæ dawne animozje i w±tpliwo¶ci.

Refleksja nr 2: PIER.........NE B£OTO I JEB.......NY DESZCZ!!!!!!!!!!!!

Refleksja nr 3: Szkot z Poznania po raz trzeci spo¶ród jedenastu turniejów i³¿eckich wygra³ rywalizacjê ³ucznicz±. Nikomu, oprócz niego nie uda³o siê wcze¶niej dokonaæ takiego wyczynu, a dla wiêkszego pohañbienia jego przeciwników zdradzê w tajemnicy, ¿e Szkot w³a¶ciwie nie trenowa³ przez ca³± zimê i pocz±tek "wiosny", gdy¿ dopiero niedawno odebra³ znakomite strza³y produkcji Jima. Wnioski nasuwaj± siê same....

Refleksja nr 4: Najwiêksze brawa na obu inscenizacjach otrzyma³y "formacje" lekkozbrojnej piechoty oraz oczywi¶cie konnica. Czas by powoli koñczyæ z fikcj± "pieszego rycerstwa", którego zmagania przypominaj± raczej przepychanki. Oczywi¶cie buhurty, "Zamczysko", czy indywidualne turnieje bojowe to "robota" dla dobrze opancerzonego wojownika, jednak tam, gdzie liczy siê uciecha dla gawiedzi ( i w rezultacie zadowolenie sponsorów, donatorów, czy lokalnych w³adz) moim skromnym zdaniem lepiej sprawdzaj± siê w/w lekkie oddzia³y.

Refleksja nr 5: System aprowizacyjny polegaj±cy na wydzielaniu pó³produktów to moim osobistym, skromnym i subiektywnym zdaniem rozwi±zanie genialne w swojej prostocie, sprawiaj±ce i¿ nikt nie chodzi g³odny, jak to drzewiej bywa³o (chyba, ¿e siê nie zatroszczy o jedzenie dla siebie, tylko czeka, a¿ mu je kto¶ pod nos podetknie), a tak¿e umo¿liwiaj±ce jeszcze wiêksz± integracjê wewn±trz hufca. Mog³em to obserwowaæ na przyk³adzie Hufca Ma³opolskiego, gdzie w³a¶ciwe ka¿dy poczet zosta³ zaanga¿owany w przygotowanie posi³ków. Brawo za pomys³- skoro zadzia³a³ w skali makro, to co dopiero na mniejszych imprezach. Oczywi¶cie nie wszêdzie bêdzie do dyspozycji tak genialny dystrybutor pó³produktów jak to mia³o miejsce w przypadku tegorocznego turnieju i³¿eckiego, ale có¿.......
Poza tym przekona³em siê, ¿e po³eæ ³opatki pchniêty wprawn± rêk± mo¿e poszybowaæ na kilka ³adnych metrów, pod warunkiem ¿e po drugiej stronie znajdzie siê banda znakomitych ³apaczy takich jak na przyk³ad Drakoñczycy (Bocian siê jak zwykle nie popisa³ w tej dziedzinie- rzucaæ miêsem umie, ale ³apaæ ju¿ nie za bardzo, hehehehe)

To na razie tyle.... moje plugawe ³apska pewnie jeszcze co¶ w temacie napisz±. Wkrótce link do zdjêæ z tegorocznego spotkania na zamku w I³¿y.

Z chrze¶cijañskim pozdrowieniem- Wujek Amor
Karpatka
W OMACowym hufcu jakim¶ dziwnym trafem do¶æ du¿o sprzêtu obozowego dosta³o nó¿ek. Mo¿e siê jeszcze wyja¶ni.

B³otne i deszczowe pozdrowienia dla wszystkich, by³o zacnie i mokro.
Mo¶ka
Przy³±czam siê do podziêkowañ dla organizatorów i narzekañ na pogodê tongue.gif ta potraktowa³a nas brutalnie i z premedytacj±, ale my siê nie dali¶my. Wspólne suszenie butów nawet jednoczy³o ;)

By³y to dni przeurocze, atmosfera wspania³a. Hufiec ma³opolski super!

Co do uwag - dobrze by by³o wymy¶liæ sposób, by nie podawaæ przetworów mlecznych z plastiku. Je¿eli mo¿na wy³o¿yæ do misek wêdlinê czy ogórki, to dlaczego nie mo¿na zrobiæ tego z twarogiem?

Z niecierpliwo¶ci± czekam na fotki.

Pozdrawiam,
Mosia.
claymor
Ja ze swej strony chcia³em podziêkowaæ wszystkim z hufca Bagrita za udan± zabawê. Osob± pracuj±cym nad przygotowaniem posi³ków przesy³am uk³ony ( Ja¶minoiw za pojenie czym¶ czerwonym ...:P ) Na koniec podziêkuje Inadrowi ( for all)

A teraz s³owa krytyki

Jak zaobserwowa³em z roku na rok pogarsza siê tan sanitarny imprezy ...
Je¶li dobrze pamiêtam to dwa lata temu by³a rynna do mycia tegoroczne beczki by³y totaln± pora¿k± . Ani nie by³o jak podej¶æ ani jak twarzy umyæ bez ryzyka zjechania na sam dó³ . Kolejna uwaga to brak toya przeznaczonego tylko dla uczestników ( w zesz³ym roku by³y)

Tyle uwag z mojej strony

P.S
pozdrawiam mrówki z mojego namiotu smile.gif
Glendziol
Na pocz±tku przepraszam wszystkich z którymi siê nie zd±¿y³em po¿egnaæ, ale musia³em bardzo szybko jechaæ aby sie wyrobiæ do publicznego transportu. Na nastêpn± imprezê postaram siê te¿ przygotowaæ wiêcej cytrynówki icon_mrgreen.gif
Z rzeczy, które mi siê osobi¶cie podoba³y chcia³bym wyró¿niæ manewry piechoty urz±dzone przez Dentyste-rzecz, która bardzo siê przyda³a podczas wieczornych staræ. Zasady podczas nich opracowane bêd± pewnie odno¶nikiem do innych walk lekkozbrojnych w sezonie.
Z rzeczy, które mi siê nie podoba³y to pogoda, która po raz kolejny zawiod³a. O ile w pi±tek by³o w miarê ³adnie to sobota by³a katastrof± icon_sad.gif Tak jak zauwa¿y³ Claymour stan sanitarny imprezy te¿ pozostawia³ nieco do ¿yczenia. O ile brak wydzielonych tojek by³ jeszcze do prze¿ycia to brak dobrego miejsca do mycia by³ mocno odczuwalny. Brakowa³o te¿ ³atwo dostêpnych planów imprezy. W niektórych konkurencjach zabrak³o paru osób bo nie wiedzia³y kiedy one siê odbywaj±.
Wszelkie niedostatki z nawi±zk± nadrobili jednak ludzie z którymi spêdzi³em ten czas.

Pozdrawiam
£ukasz Glêdzio³em zwany

P.S. "Skacz±ce ¿ubry" rz±dz± bigsmile2.gif
Draconian
CYTAT
Najwiêksze brawa na obu inscenizacjach otrzyma³y "formacje" lekkozbrojnej piechoty oraz oczywi¶cie konnica. Czas by powoli koñczyæ z fikcj± "pieszego rycerstwa", którego zmagania przypominaj± raczej przepychanki.

Moim zdaniem walki ciê¿kozbrojnych du¿o lepiej by wygl±da³y gdyby wysz³o do walki 37 zg³oszonych do walki rycerzy ¶wieckich. Na polu walki pojawi³o siê 6 z czego du¿± czê¶æ stanowili Rosjanie i £otysze dunno.gif

No i nieweso³o czu³ siê Zakon ¶w. Jana o którym najzwyczajniej zapomniano w czasie wymieniania bior±cych udzia³ w walce. Mimo, ¿e liczebnie stanowi³ wiêkszo¶æ w¶ród zakonnych dunno.gif
S³uchajcie koledzy i kole¿anki... Zaginê³a ligawka. Wykonana z jasnego drewna, oko³o 1,5m d³ugo¶ci. Tak, tak... to ta która przez hufiec ma³opolski prowadzona na i³¿eckich polach bitewnych dawa³a siê we znaki.

Wielk± wdziêczno¶ci± obdarzê tego, który w uczciwo¶ci swojej postanowi zwróciæ j± w moje rêce.

z poszanowaniem

Góra z Dobczyc
D¿astin
E tam, co narzekacie, pogoda by³a ¶wietna, tylko pozje¿d¿aæ na pupie po tym ¶liskim b³otku. Miodzio :] Zreszt±, pal licho pogodê, w którym¶ momencie by³o wszystko jedno.
Dziêkujê za wspania³y turniej organizatorom.
I szczególnie dziêkujê obozowi zakonnemu, ka¿demu zakonowi po kolei ;) £ysy Grzesiek, dziêki smile.gif

Pozdrawiam

P.S. wkrótce zdjêcia!
Indar
Og³oszenia duszpasterskie.
Zagin±³ no¿yk w czerwonej pochewce z d³ugim rzemieniem. Odczepi³ siê skubaniec w bli¿ej nieokre¶lonym "gdzie¶". Wraz z butelk± domowego trunku czekam na znalazcê.
I.
Jarek Przyby³o
Marek napisa³: Najwiêksze brawa na obu inscenizacjach otrzyma³y "formacje" lekkozbrojnej piechoty

Trzeba tylko popracowaæ nad adrenalin± niektórych panów i bêdzie O'k. Co by³o te¿ wa¿ne, Dentysta zrobi³ kategoryczne "stop" dla piechurów w garnkach. No i co nie¼le to wygl±da³o ?
Po wielu dyskusjach tu i tam o lekkozbrojnych, powolutku zaczyna to dzia³aæ w praktyce.
B.Micha³
Witam,

W imieniu OMC dziêkujê hufcowi Zakonnemu i po kolei ka¿demu zakonnemu za wspania³± atmosferê. Popsu³a j± z lekka pogoda ale b³otko na którym mog³em siê ze sprzêtem przejechaæ by³o genialnie dopracowane. Dziêki Wam ciê¿kozbrojni-dziêki Wam doszed³em do wiêkszej wprawy w pomocy naszym fighterom. Dobra koniec koncertu ¿yczeñ. Do zobaczenia na nastêpnych turniejach...
Jewa
Witam smile.gif

By³o, minê³o, mokre wspomnienia pozostan± do koñca mych dni, te mniej mokre te¿ icon_cool.gif .
Co zapamiêta³am: cycki kurczaka, ojca dyrektora, i pierwsz± od kilku dni k³ótniê z siostr± ("-nie masz w±troby! -a ty mózgu! -a ty dwunastnicy! -a ty trzustki!" itd, itp...)
I ostrzegam- jak spotkam osobê odpowiedzialn± za pogodê, to ona tego spotkania mo¿e nie prze¿yæ tongue.gif Pi±tek, sobota, niedziela- deszcz, zimnica jak... (nie powiem co, bo mnie siostra kopnie) a dzisiaj, proszê- za oknem widzê s³oneczko, suche ulice, i wcale nie jest a¿ tak strasznie zimno. Foch!
No i- oczywi¶cie- chwa³a smoczej!
Pozdrawiam,
Ewa, wied¼ma z I³¿y

PS. co do za¿aleñ, ¿e powinnam wyczarowaæ pogodê- trzeba z³o¿yæ wniosek poparty mocnymi argumentami. W ¶wiêta i niedziele nie pracujê, w soboty od 17.00 do 17.10, natomiast w dni robocze pon-pt od 17.00 do 21.00 ;)
Gregor z Krakowa
nooo, to ja te¿...

dziêki wielkie ca³emu Ma³opolskiemu, dobrze by³o wróciæ do starych, dobrych biadoleñ przy ognisku(ach) i wspolnych knowaniach na swiat.Wspaniala przyjacielska atmosfera...
byla ty¿ w innych hufcach, jak zuwarzy³em wraz ze swoj± towarzyszk± i towarzysz±c± nam beczk± soku z gumijagood...

co do deszczu, b³ota- bylo paskudnie, ale to patynki i ju¿. w sumie moge zaprosic po takowe choc gupi bylem i nieprzewiduj±cy. Si±pi±cy deszcz znikal przy duzym (buhahahaha) ogniskowym p³omieniu...

Co do sanitariatów, hmm, tegoroczna i³¿a pod tym wzglêdem byla glêboko w d.... !
Prakycznie poza toykami, zero, czyste(ublocone) zero. Choæ s±dze, ze wystarczylo sie namydliæ i wyj¶c z namiotu ... bum.gif
Wszêobylski plastik...Taaaaak ... du¿o tego by³o. Uk³ony do organizatorów w tej sprawie, tak na zachête przysz³oroczn±. strasznie przeszkadza³y wiadereczka, butereczki i folijki- choc trzeba uczciwie powiedziec, ze gdyby nam, uczestnikom zalerzalo- kazdy moglby zatroszczyc sie by w jego otoczeniu to zniklo by³o... wiec to tez nasza wina !
zrzucam to na pogode i ogoln± niechêæ do wszelki inicjatyw indywidualnych...

pozdrawiam
Institior szef.gif
Boleslavius
Meteorologiczna "wtopa" to ju¿ chyba i³¿ecka tradycja. Jestem jednak pewien ¿e nikt z uczestników nie ¿a³uje ¿e przyjecha³ - by³o super

Nie¼le wysz³y manewry piechoty (brawo Dentysta za zdzieranie gard³a) - nawet czê¶æ gawiedzi turystów odwraca³a siê od pokazu konnego ¿eby poogl±daæ i obfotografowaæ ³a¿±ce oddzia³y. W bitwie te¿ by³o ok, chocia¿ - jak wspomnia³ Jarek Przyby³o - dla niektórych pussy-fighting to te¿ zdecydowanie za du¿o, powinni dostawaæ broñ najwy¿ej do obierania ziemniaków. A lekkozbrojni £otysze biegaj±cy podczas bitwy na bosaka stan± siê po publikacji zdjêæ kultowi.

Pierwszy raz w ¿yciu wystartowa³em w turnieju bojowym, zebra³em sromotne baty od kolegi ze Wschodu w niebiesko-¿ó³tym wdzianku ale i tak by³o fajnie :D

Kara¶, czekamy na bootleg "J.Kowalski - Live In I³¿a 2008"
Marek Hilgendorf
Kolega w niebiesko-¿ó³tym wdzianku to akurat £otysz, a na bosaka ³azili Czesi, hehe.... Ten¿e £otysz niestety niezbyt panuje nad adrenalin±, co udowodni³ na obu inscenizacjach. Potem siê przyzna³, ¿e to jego pierwszy turniej zagraniczny i go ponios³o, chcia³ siê pokazaæ i zostawiæ wra¿enie.... zostawi³, ale czy dobre.......
Anuszka
Ja krótko i na temat http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Anuszka26 .Zdjec jest raptem kilka,niestety wszystko przez pogodê, tak wiec miales racje £ukasz-Chomiczek nie zosta³ nakarmiony dostatecznie tongue.gif
Jedyne co moge powiedziec w kwestii pogody i b³ocka, to to ze mielismy okazje przekonac sie jak to wówczas bywa³o i z jakimi problemami codziennymi musiano sie znagaæ,gdy nieco popada³o. Swoja droga zastanawiam sie czy w³asnie ta b³otna glina nie przyczyni³a sie do tak rewelacyjengo zakonserwowania moich cizem, stopy wogóle mi nie przemok³y i chodzi³am w zupe³nie suchutkich od ¶rodka butach.
Oczywiscie wielkie dzieki dla wszystkich z którymi mog³am spedzic tych kilka dni. A,Glendzio³ licze na ta cytrynówke tongue.gif
diego
Cha³wa!
Gdyby nie nagle dostaj±ce nó¿ek miski, gin±ce no¿e i wsi±kaj±ce znienacka w dziwne miejsca kosy tudzie¿ siekiery by³oby nawet spoko. Ma³o tego nie przeszkadza³by mi nawet ów dziwny nieznajomy, który hardcorowo spêdzi³ wiêkszo¶æ nocy w Mazowieckim obozie ¶pi±c sobie s³odko z nogami w ognisku przy padaj±cym mocno deszczu. icon_mrgreen.gif Jedynym minusem ca³ej imprezy by³ jednak zbyt du¿y Po¶lizg dla butów w szczególno¶ci odczuwalny w trakcie noszenia desek na ognisko. POWTARZAM desek [inne drewno nie wchodzi w rachubê]. Tudzie¿ maseczki b³otne równie¿ by³y urocze. Organizatorom podsuwamy pomys³ urz±dzenia w przysz³o¶ci SPA I³¿y smile.gif.

A tak na powa¿nie Pomimo deszczu w Mazowieckim Hufcu atmosfera panowaa niemal domowa w±cznie z konstrukcj± wehiku³u czasu icon_mrgreen.gif
Martin
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:41 05.05.2008) *
Kolega w niebiesko-¿ó³tym wdzianku to akurat £otysz, a na bosaka ³azili Czesi, hehe.... Ten¿e £otysz niestety niezbyt panuje nad adrenalin±, co udowodni³ na obu inscenizacjach. Potem siê przyzna³, ¿e to jego pierwszy turniej zagraniczny i go ponios³o, chcia³ siê pokazaæ i zostawiæ wra¿enie.... zostawi³, ale czy dobre.......

Hmm... Chyba co¶ mi uciek³o, jak s³owo dajê. Kolegów £otyszy by³o trzech, czwarty oberwa³ w pierwszej inscenizacji po palcach i nie wyszed³. Jednego ksywki nie pamiêtam, pozostali to Kienst, ten starszy, brodaty i Hartman, ten m³odszy i wy¿szy. Domy¶lam siê, ¿e to o niego idzie. Tylko ¿e za cholerê nie mog³em zauwa¿yæ, aby mia³ k³opoty z adrenalin±. Walczy³ rozs±dnie, wrêcz precyzyjnie. Po prostu mocno bi³. W sobotniej inscenizacji prowadzi³em ciê¿kozbrojnych, w tym £otyszy i nie pamiêtam, ¿eby by³y jakie¶ straszne problemy. Jedyne, co siê dzia³o, ¿e ju¿ na polu trzeba by³o im t³umaczyæ, ¿e to inscenizacja a nie buhurt, wiêc niech siê nie przejmuj± wstaj±cymi, chodzi o zabawê.
Na mnie wra¿enie zostawi³ ca³kiem dobre.
Tyle w tej kwestii.

Przepraszam, ¿e siê ewakuowa³em tak cichcem i szybko nie po¿egnawszy siê ze wszystkimi, z którymi bym chcia³, kwestia dostêpnego transportu.

Co do podsumowañ turnieju:
1. Nie napiszê o pogodzie. Oryginalny bêdê smile.gif
2. Warunki sanitarne - powa¿ny regres, szkoda. Zw³aszcza brak tojek dla rycerstwa mnie zaskoczy³.
3. Organizacja turniejów i atrakcji. Równoczesne prowadzenie turnieju bojowego i ³uczniczego ka¿e wybieraæ uczestnikom. Szkoda trochê.
4. Turniej bojowy, zamczysko, samowtór. Naprawdê, lepiej by by³o, ¿eby regulaminy by³y bardziej dotarte, klarowniejsze i znane wcze¶niej. Chaos, to do¶æ delikatne okre¶lenie powsta³ej sytuacji.
5. Bardzo wa¿ne - nikt nie wiedzia³, co po czym nastêpuje, nie by³o wywieszonych ani og³oszonych planów turnieju. Tak wcze¶niej ju¿ bywa³o na I³¿y (radosny bajzel ogarniêty po¿arem smile.gif ), uda³o siê nad tym zapanowaæ kilka lat temu, a tu znów regres, czemu?

Mimo tego wszystkiego, bawi³em siê rewelacyjnie. Cudownie by³o was wszystkich znowu zobaczyæ, szkoda ¿e na tak krótko. Do zobaczenia na kolejnych imprezach.
Dust
To by³ równie¿ mój debiut w turnieju bojowym z podobnym skutkiem... Zacny, brodaty go¶æ z zagranicy skroi³ mi rz.æ, co wy³o¿y³o mi pewne braki... jednak podoba³o mi siê i to nawet bardzo smile.gif

Na owego £otysza z bitwy równie¿ trafi³em. Walczy³ zaciekle, nie da siê ukryæ. Wyszed³em jednak ¿ywy wiêc nie narzekam ;)

Pogoda jaka by³a wszyscy wiemy. Chwa³a Panu, ¿e przynajmniej jedna noc by³a piêkna i gwie¼dzista... przez pewien czas :P Gor±ce pozdrowienia dla I³¿eckiej Wied¼my, która wyczarowa³a wokó³ siebie ciep³± aurê ;)

Za¿alenia: j.w. plastiki i sanitariaty (o pogodê pretensji do organizatorów nie mam :P)

Do³±czam siê do pochlebnych s³ów odno¶nie hufca Ma³opolskiego. Pozdrawiam wszystkich nowo poznanych i "stare twarze". Przepraszamy, ¿e wyjechali¶my bez po¿egnania, ale uznali¶my, ¿e pakowanie siê Wam do namiotów o 6:00 by³oby trochê nachalne, przyjête z niezrozumieniem i nietolerancj± :P

Jeszcze jedna uwaga: parkowanie ciemnej ma¶ci aut w miejscu nocnego przemarszu wojsk z dos³ownie "zakutymi ³bami" nie by³o dobrym pomys³em
Mo¶ka
A ja siê chcia³am spytaæ jeszcze o bieg dam. Odby³ siê w koñcu? Bo czycha³am na niego, a na placu turniejowym by³a tylko bojówka... Odwo³any ze wzglêdu na pogodê, czy jednak minê³o mnie?
Jimmy
Generalnie podpisujê siê pod wszystkim co napisali Martin i Amor. Mogê tylko jako minus dodaæ Starego Olsê - od lat to samo, tak samo i na takim samym poziomie. Osoby wtajemniczone znaj± moje gusta co do muzyki dawnej i wiedz± co s±dzê o wykonawcach takich jak Olsa. Rozpisywaæ siê na ten temat nie mam zamiaru.

Dla os³ody dorzucam galeriê zdjêæ z I³¿y

pozdrawiam ciep³o
Jimmy
Tomal
No to chyba nadszed³ czas na Mnie, a wiêc uk³ony dla organizatorów za ¶wietn± zabawê, o pogodzie nie bêde wspomina³ bo przez ostatnie dwa lata zd±¿y³em siê przyzwyczaiæ, wielkie podziêkowania i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich z hówca Mazowieckiego a tak bardziej szczegó³owo to dla Grze¶ka za zebranie nas wszystkich do kupy i ogarniêcie naszej gromadki, clap.gif i dla Psalma za po¿yczenie sprzêtu na bojówkê nitowani s± miodzio szczerba.gif , dla A¶ki za ekspresowe przyszycie kolczej do mitynki a przy tym nie przyszycie mi jej do d³oni, ¿ubry skacz± na 2m albo nawet 2,5m bigsmile2.gif Kakofoniksowi za Medievalice no i za bycie stra¿akiem no i od razu przeprosiny za miodek szczerba.gif
Ogólnie turniej miodzio manewry piechoty ¶wietna sprawa przynajmniej temat zosta³ obgadany na ¿ywo i wypróbowany w praktyce co rozwia³o wiele w±tpliwo¶ci i da³o nam w miarê klarowny obraz walki lekkozbrojnych, niestety nie wszyscy wziêli sobie manewry do serca ¶wiadczy o tym dziura w tarczy g³êboka na 3 cm. No ale có¿ bywa..., przepraszam tych z którymi nie zd±¿y³em siê po¿egnaæ no i jeszcze raz dziêki za wspania³± zabawê. clap.gif
Piotrek D.
No to teraz ja icon_mrgreen.gif

WIELKIE DZIÊKI Organizatorom za kolejn± wspania³± ods³onê i³¿eckiego turnieju!
Dalej podziêkowania dla ca³ego Hufca Bagrita za wspania³± zabawê z wyró¿nieniem ekipy, z któr± 1,5 godziny sma¿yli¶my jajecznice xP

Odnosz±c sie do powy¿szych postów to w takim razie ja jestem 3 debiutantem w Turnieju Bojowym i w tym miejscu: dziêki Martin za dobr± walke. I mnie pomimo przegranej te¿ bardzo sie podoba³o clap.gif

Minusy jak dla mnie to:
-brak tojów dla uczestników
-chaos zwi±zany z niewiedz± co i o której

Impreza w ca³o¶ci miodzio i do zobaczenia wszytkim na kolejnych w tym sezonie

P.S.
Pozdrowienia od Hot Doga dla wszystkich którzy wiedz± o co chodzi tongue.gif
Psalm
Tera jo!

Ca³emu OMACtwu
Ca³emu BBRstwu
Ca³emu 3miastu
Ca³emu Lublinowi

Za wspólne pomys³y i realizacje, za przednie chlanie i nietrze¼wienie, za miganie siê od walki, za doskona³y klimat - WIELKIE DZIÊKI! Ci co marudz± na deszcz widocznie za ma³o pili. Ci co marudz± na brak wody do mycia widocznie za ma³o pili.
By³o niezmiernie mi³o spotkaæ ju¿ znanych ludzi i poznaæ nowych przednich kompanów i kompanki :P
Tutaj znajdziecie kilka zdjêæ, jakie¶ filmy i trochê linków do tegorocznej I³¿y:

www.arcana.art.pl/galeria2008.php

systematycznie w miarê dosy³ania bêdê robi³ update.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - poznajecie tê moc?
Tasi
Witam, no to i ja sie te¿ wypowiem w koñcu ;)

Niestety w tym roku na I³zy bylem do¶æ krótko ;/ , jednak jak co roku impreze zaliczam do udanych ;)

Do pogody na I³¿y to faktycznie mozna sie juz przyzwyczaiæ ;p (z tego co pamiêtam to 3 lata temu by³a ostatnio do¶æ sprzyjaj±ca aura icon_mrgreen.gif )

Je¶li chodzi o toiki, wg mnie problemu nie by³o (choæ wiadomo, ¿e ch³opcy maj± ³atwiej devil.gif ), w tym przypadku akurat pogoda "pomog³a", bo turystow nie by³o a¿ tak du¿o, wiêc wg. mnie kolejek do tojek nie bylo - choæ faktycznie, jakie¶ z 2 sztuki przyda³y by sie gdzie¶ zamaskowaæ na terenie obozu.

A na koniec chcia³em podziêkowaæ organizatorom i ca³emu Porokowi za dobr± zabawe ;)

Pozdrawiam, Tasi
S³awek zTarnowa

Witam!
Kilka s³ów o ca³o¶ci turnieju pod k±tem organizacji:

Ogólnie w³a¶ciwie na du¿y plus...cieszê siê, ¿e organizatorzy zezwolili nam na pewne nasze ma³opolskie imponderabilia w kwestii organizacji w³asnego hufca.

Przepraszam, ¿e nie ze wszystkimi zdo³a³em porozmawiaæ i siê potem po¿egnaæ ( Jedamie--musimy jeszcze porozmawiaæ - mam nadziejê, ¿e np na PM)

Uwagi na uwagi oraz w³asne uwagi:)

Sanitaria: Ja tam nie zauwa¿y³em problemów z toikami--i mo¿e ich by³o mniej, ale czyszczone codziennie i nie by³o kolejek, wiêc nie ma siê czego czepiaæ.

Woda w cysternach-- moim zdaniem: grunt, ¿e by³a...choæ rynienka by³aby zapewne niez³ym udogodnieniem.

Pogoda: no có¿...samo b³oto nie by³o problemem..gorzej by³o potem do autobusu nosiæ a¿ na parking kilkana¶cie razy masê sprzêtu swojego i obozowego, bo droga okaza³a siê zbyt rozmok³a by móg³ podjechaæ ciê¿ki wóz pod zamek-- (dziêki Rafa³owi z Miechowa i jego Fronterze by³o znacznie l¿ej w naszym hufcu pod tym wzglêdem--wielkie dziêki za to!).

Program "co po kolei" by³ na stronie turnieju--ja sobie spisa³em na tabliczki i wiedzia³em potem co i jak...i dobrze ¿e nie by³o plakatów z programem w samym sercu imprezy bo psu³yby "opalisadowanie".

Za ma³o miejsca na uczcie dla wszystkich--w sumie siê nie dziwiê...na wielk± grupê ponadprogramowych niezg³oszonych osób na turniej, które przyjecha³y to i tak nie¼le, a wykonanie siedzisk nawet na te zaproszone ponad dwie setki to by³by wyczyn nie lada. Ale proszê o wybaczenie, ¿e nie wszyscy ( w tym ja) nie dotarli na ucztê. Wola³em wygody w swoim obozie wobec takiej sytuacji. I nie mam pretensji--po prostu t³umaczê nieobecno¶æ, która ponoæ by³a obowi±zkowa i t³umaczê dlaczego mój giermek a nie ja osobi¶cie odbiera³ "podwêdzon±" chor±giew.
Przy okazji: smakowa³ oszukany miodzik? icon_mrgreen.gif - pozwolili¶my sobie na ma³y ¿arcik wobec ¿arciku z chor±gwi±...( na tej samej zasadzie - ¿art odby³ siê w obecno¶ci wszystkich - gdyby siê nie uda³ - by³ w zanadrzu prawdziwy trunek tongue.gif ) .....a za rok, po tej nauczce - je¶li bêdzie dane - wystawimy warty, bo zabawny pomys³ by³ z tym "podkradaniem" proporców przez Smoki.

kto¶ wy¿ej napisa³, ¿e turniej bojowy mia³ nieokre¶lone zasady....przecie¿ wisia³y przed turniejem na jego stronie i ja jako go¶æ na pro¶bê organizatorów mog³em spokojnie pomóc w sêdziowaniu bez ¿adnych problemów i wszystko by³o jasne. a jak kto¶ ma pretensje, to przecie¿ sam móg³ pomóc....Smoki przecie¿ siê nie rozmno¿± i nie od dzi¶ wiadomo, ¿e w tych kwestiach licz± na tak± pomoc. I prosili, ¿eby z ka¿dego hufca by³a jedna osoba do tego---ludzie z ma³opolskiego nie narzekali wiêc na dezinformacjê...

CYTAT(Draconian @ 22:32 04.05.2008) *
Moim zdaniem walki ciê¿kozbrojnych du¿o lepiej by wygl±da³y gdyby wysz³o do walki 37 zg³oszonych do walki rycerzy ¶wieckich. Na polu walki pojawi³o siê 6 z czego du¿± czê¶æ stanowili Rosjanie i £otysze dunno.gif

Rycerstwo jako ca³o¶æ - ¶wieckie - g³ównie z Chor±gwi Ma³opolskiej - pierwszego wieczora ( CM stanowi³a po³owê ciê¿kich wtedy-- taka moja drobna uwaga)- wysz³o do zabawy i inscenizacji bitewnej, bo wierz±c w prognozy pogody - wola³o wyj¶æ do bitwy wtedy a nie na drugi dzieñ kiedy mia³o o wiele bardziej padaæ. Miêdzy innymi dlatego, ¿e wiêkszo¶æ ze ¶wieckich rycerzy posiada kolczugi stalowe a nie ocynkowane, wiêc mieli prawo tak zrobiæ, bo nie wszyscy lubi± rdzewieæ ( cena za bli¿szy kontakt z histori±).
Nie chc±c jednak zostawiæ organizatorów samych na pastwê zaspokojenia wra¿eñ turystów - Chor±giew Ma³opolska ( i nie tylko ona) wystawi³a obok swojej piechoty swoich "spieszonych" rycerzy z osprzêtem piechotnym - co wówczas stanowi³o wiêkszo¶æ ca³ej piechoty wystawionej przez wszystkie hufce.

Wiêc bardzo proszê nie zaczepiaæ rycerstwa ¶wieckiego, albo konkretyzowaæ swoje wypowiedzi je¶li siê nie jest zorientowanym jak wygl±da³a sytuacja...albo po prostu orientowaæ sie zanim sie cos napisze. Ale bez urazy - ja tylko odpowiadam na zarzut jako jeden z dowódców bojowych jednego z hufców.

A prawdziwy buhurt turniejowy rycerski powinien byæ konny - dlatego z historyczno¶ci± buhurt pieszy by³, jest i bêdzie na bakier z histori± i dlatego przychylam siê do przedmówców stawiaj±cych na piechotê w tego typu inscenizacjach. Powinni¶my uczyæ gawied¼ historii a nie ucieraæ w nich ¶wiatopogl±du kojarz±cego rycerzy z band± kibiców ok³adaj±cych siê bez sensu.
Niestety, jeste¶my wszyscy jednak tylko pseudorycerzami i tylko niewielu z nas ma tê mo¿liwo¶æ, ¿e jest prawdziwym "ritterem" z koniem i pocztem,i dlatego jeste¶my skazani na przewagê walk pieszych rycerzy podczas bitew... Przy tym wszystkim wiêc...miejmy mo¿e ¶wiadomo¶æ o pewnych prawid³owo¶ciach i nie bêdzie nieporozumieñ.

CYTAT(Marek Hilgendorf @ 21:11 04.05.2008) *
Teraz kilka refleksji.

Refleksja nr 1: Jestem niezmiernie zadowolony, ¿e w Hufcu Ma³opolskim dowodzonym przez Marka Dzika i S³awka Batora panowa³a przyjacielska i kole¿eñska atmosfera. Oby³o siê bez udawania kogo¶, kim siê tak na prawdê nie jest, oby³o siê bez bufonady, panowa³ duch wspó³pracy i zrozumienia. Uda³o siê wyja¶niæ i za¿egnaæ dawne animozje i w±tpliwo¶ci.

W zasadzie to racja icon_mrgreen.gif . To ogromny sukces CM i owoc sporych nak³adów pracy oraz gromadzenia odpowiednich ludzi. Nie bêdê wyprzedza³ koment. g³ównego dowódcy co do naszego ¿ycia obozowego i relacji oraz stosowania siê co do wcze¶niej ustalanych warunków) - w tej kwestii niech on sie wypowie. je¶li uzna, ¿e tu warto pisaæ o plusach i minusach CM - jego wola.

Ja ze swojej strony - dowódcy bojowego w stronê CM - powiem tyle:

Jestem pe³en uznania dla ca³o¶ci Chor±gwi za niemal stuprocentow± obecno¶æ na polu walki w pierwszy wieczór, za podtrzymywanie historycznego klimatu, za genialn± wspó³pracê w kwestii realizacji projektu piechoty ma³opolskiej ( za do³±czenie siê go¶ci nie tylko z Ma³opolski - ale s³u¿±cych pod znakiem Polonii Minor na tym turnieju jako jej przyjaciele - piechoty Chor±gwi Ma³opolskiej by³o tylko trochê mniej od piechoty wszystkich hufców - to kolejny owoc ciê¿kiej waszej pracy i ¶wietny pokaz wspó³pracy!) i chor±gwialnego rycerstwa z proporcami ( nie zauwa¿y³em aby jakikolwiek inny hufiec mia³ w³asn± pierwsz± chor±giew), pos³añcami, odzia³em pocztowym etc. Naprawdê wysz³o ¶wietnie i dali¶my przyk³ad na to, ¿e ka¿dy jest potrzebny podczas bitwy - nie tylko zbrojny. Czelad¼ i odprowadzaj±ce nas panie we wspólnym pochodzie do walki to by³a piêkna manifestacja rosn±cej wiadomo¶ci, ¿e turniej komercyjny mo¿e byæ faktycznym przybli¿eniem do historii i do zwiêkszenia zabawy dla nas samych.

Dziêkujê za sobotni± bitwê rycerzom z Miechowa, którzy ubrali do pocztu os³onowego pe³ne kolczugi. K³aniam siê wobec Ma³opolskiej Unii Rycerskiej, która nie zawiod³a i wystawi³a wtedy- mimo niepogody - tak± du¿± grupê piechociarzy z ka¿dego bractwa po trochu jak prosi³em. Spoza MURu dziêkujê za towarzystwo w bitwie Amorowi i ch³opakom z Ostrowca oraz kandydatom do MURu - Lipowcowi. W tym dniu byli¶my jako piechota wiêkszo¶ci±, bo musiano nas rozdzieliæ i to ¶wiadcy o tym, ¿e CM wie po co przyjecha³a na turniej.

Dentystê przepraszam, ¿e nie móg³ dysponowaæ piechot± z Chor±gwi/hufca ma³opolskiego. My w³asny projekt realizujemy ju¿ od jakiego¶ czasu i jednym z jego za³o¿eñ jest nie mieszanie siê z innymi formacjami. Bractwa pochodz±ce z Ma³opolski zaczynaj± stosowaæ ju¿ tylko ma³opolskie uzbrojenie zaczepne i ochronne ( co innego piechota go¶cinna - oni maja dowolno¶æ regionalizacji w uzbrojeniu w ramach istnienia CM na I³¿y). W sobotê niektórzy „spieszeni – lekcy” rycerze zak³adali he³my z zas³on± twarzy bo woleli nie ryzykowaæ spotkania z kim¶ kto nie wie, co to inscenizacja w walce formacjami pieszymi.

ps. Co do narzekañ na historyczno¶æ: ona zale¿y od nas a nie od organizatorów...plastik, ocynk, niechlujno¶æ rycerskich strojów i zbroi itd.... naprawdê wystarczy tylko chcieæ i ¿adnej przesady w tym nie ma.
KhaToo
Turniej SUUUUPER. Deszcz i b³oto dodawa³o tylko klimatu. Co to za reenactment w upale i samej bieli¼nie;P

Gor±ce oklaski dla organizatorów!

Kibelki i miejsce do mycia -wiadomo, im lepiej zorganizowane, tym lepiej, ale pewnie pogoda trochê namiesza³a. Nie wyobra¿am sobie szambowozu zagrzebanego po osie w ¶rodku obozowiska.
Pozdrawiam wszystkich kramiarzy, bo to z nimi spêdzi³em najwiêcej czasu. Fajny pomys³ z jedzonkiem w obozach, bo czasami nie mia³em jak zej¶æ z kramu i skoczyæ po obiad, a tak zawsze by³o co¶ ciep³ego:) Tote¿ oklaski dla Ja¶mina za trzymanie kucharek za @#$% ;)

Gdyyyyby w przysz³ym roku by³a I³¿a, podsuwam organizatorom pomys³ zrobienia mo¿e nieco p³ytszych kramów, ale z ma³ym podcieniem/daszkiem chroni±cym przed deszczem ¶cie¿kê powiedzmy 70cm przed blatami.

Wszystkie znajdy oddali¶my Smoczej. Przypominamy siê w³a¶cicielowi bia³o-czerwonej tarczy -miodek za znale¼ne odbierzemy przy najbli¿szej okazji;)
Marek z Dobczyc
Ja te¿ sie do³±czam do podziêkowañ za turniej, czekam na duuu¿± ilo¶æ zdjêæsmile.gif
D¿astin
CYTAT(Marek z Dobczyc @ 16:20 05.05.2008) *
Ja te¿ sie do³±czam do podziêkowañ za turniej, czekam na duuu¿± ilo¶æ zdjêæsmile.gif

no to proszê: http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=justa_kapusta zdjecia sa duze, dlatego czasem mog± siê d³u¿ej otwieraæ, ale kolejna partia bêdzie ju¿ zmniejszona.
Gut
Turniej, wed³ug mnie, bardzo dobry. Na pogodê nic nie da siê poradziæ, jaka by³a taka by³a, mo¿na by³o przynajmniej wspaniale æwiczyæ równowagê, zw³aszcza gdy siê mia³o czym¶ zajête( ot choæby pieczonym kurczêciem smile.gif ) Toiki czystymi siê zdawa³y, jeno czasem papieru brak³o, no ale wiadomo, w takiej imprezie trza mieæ w³asne zaopatrzenie smile.gif . Dziêkuje za zabawê Hufcowi Bagriita. Za rok mam nadziejê Hot-dog tak ³atwo siê nie wymiga i sam wskoczy na grilla smile.gif
Damien
No w³a¶nie trzeba bêdzie nastêpnym razem zaopiekowaæ siê bardziej Hot-dogiem:) Dziêki wszystkim za dobre zabawê, a w szczególno¶ci hufcowi Bagrita smile.gif Byæ mo¿e nastêpnym razem nauczysz siê robiæ te sznurki Gucie :P Czy nikt nie znalaz³ Ja¶minowego zielonego dzbana (z w±skim wylewem, kamionka (?)) z czerwonym napojem? Pozdrawiam wszystkich smile.gif
Anuszka
znalaz³am na necie takie oto zdjêcia z turnieju: http://miasta.gazeta.pl/radom/51,35219,5177641.html?i=0
Robert Bagrit
Witam!

Nic nie wyrazi moich podziêkowañ za wspania³± pracê i zabawê na tegorocznej I³¿y. Tu uk³ony dla Ja¶mina i jego ekipy za wy¶mienit± kuchnie i dla Indara za zbrojnych i warty.

I kilka fotek:
http://www.bagrit.pl/galeria/galeria.php?g...ia_24&lg=pl

Pozdrawiam
Borg
Ma³o oryginalnie chcia³bym podziêkowaæ ogó³owi i ka¿demu z osobna (szczególnie Smoczej, Arturowi K., Markowi H. i ca³emu, powiêkszonemu Pocztowi Krzy¶ka)

A teraz uwagi:
-sanitariaty...chyba nie trzeba rozwijaæ.
-alkohol, dalej dla wiêkszo¶ci to okazja do schlania siê i tyle...szczególnie u¿ywaj±c "historycznych" trunków jak gorzka ¿o³±dkowa itp...
-plastik, puszki itp... je¶li wielki Pan Rycerz z wieloletnim do¶wiadczeniem obra¿a siê jak mu siê zwróci uwagê by schowa³ plastik i butelki z którymi paraduje przez ¶rodek obozu to ja dziêkujê...
-papierosy w ubraniach w¶ród turystów
-stroje z innych epok...pomijam wystêpuj±ce zespo³y...ale sporo by³o oko³ogrunwaldzkich rozwi±zañ
-koncert w czasie uczty. Z jednej strony super pomys³, taka blisko¶æ wykonawca-odbiorca, bardzo autentyczne...ale mo¿na by³o trochê inaczej usadowiæ Pana Kowalskiego, tak by 95% zainteresowanych nie musia³o staæ za jego placami, a jedynie w±ska grupa wyró¿nionych siedzieæ.
-podpisuje siê pod pro¶b± o wyd³u¿enie daszków przed stragan smile.gif
- aaa i selekcja przed bojówk±. To mia³ byæ turniej dla rycerzy czy szmaciarzy? Ze S³awkiem ju¿ rozmawiali¶my i wie o kim my¶lê...Trudno, wygl±daj± jak czarno-bia³e strachy na wróble to maj± pecha, albo siê przy³o¿± albo do widzenia, w zesz³ym roku wygl±dali tak samo... futrzane buty, p³askie tarcze etc. Chyba wymagane by³y zdjêcia bojówek jak pamiêtam.

Nie czepiam siê, zwracam uwagê na rzeczy, które my¶la³em, ¿e ju¿ dawno s± oczywiste...

Pozdrawiam
Zygmunt
Jak dla mnie to najfajniejsza I³¿a, b³oto by³o rewelacyjne, poczu³em siê jak Knuro³ak na wybiegu. dziêkuje i pozdrawiam:)
Boguta z Bia³ej
Deszcz by³ w sumie zno¶ny, a posypane s³om± b³otniste alejki mia³y swój urok. W deszczu nawet Halfgar wygl±da³ sympatycznie icon_wink.gif
Buhurt nie wyszed³, trudno. Naprawdê nikt nie musi siê t³umaczyæ dlaczego zabrak³o ¶wieckich (choæ stwierdzenie, ¿e zakonni wyszli bo pewnie maj± ocynkowane kolczugi by³o... zostaje tylko siê u¶miechn±æ smile.gif ). Cieszy, ¿e lekkozbrojni znajduj± swoje miejsce na turniejach i s± coraz bardziej doceniani. Mo¿e kiedy¶ do³±cz± do nich oddzia³y ³uczników?
Autentyczny podziw dla Smoczej. Wcale siê nie dziwiê, ¿e co roku na koniec obiecuj± sobie, ¿e to by³a "ostatnia I³¿a ". I cieszy, ¿e co roku jako¶ siê udaje. Niech nie zabraknie imprezy która dla XIII jest jak Grunwald dla XV.

K³aniam siê
czarno-bia³y strach na wróble icon_wink.gif
Ana
Dla mnie ta I³¿a by³a pierwsza, wiêc równie¿ mam nadziejê, ¿e nie ostatnia.
B³oto by³o ekstra, nawet mimo znacznego utrudniania pracy - w Zygmuntowym dziale marketingu;) Pozdrawiam najwytrwalszych klientów z Tarnowa :D
claymor
Kilka fotek z mojego aparatu http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Claymor
Martyna
To teraz moja kolej.
Obieca³am sobie, ¿e t± I³¿ê prze¿yjê podwójnie z powodu mojego zesz³orocznego spêdzenia jej ok kilometr dalej (w szpitalu...), i tak siê te¿ sta³o.
By³o wspaniale, co tam deszcz, b³oto, zimno i w ogóle.
Chcia³abym bardzo podziêkowaæ D³ugiemu za pomoc w rozk³adaniu namiotu w deszczu, Rudej za hmm...(ona ju¿ sama wie :D), ca³emu hufcowi Mazowieckiemu i ogólnie wszystkim. Op³aca³o siê nadwyrê¿yæ nadgarstek przy zbijaniu stajni i kaleczyæ rêce gwo¼dziami. Mam nadziejê, ¿e nogawice Miszy siê trzymaj±.
Buziaczki.
S³awek zTarnowa
CYTAT(Boguta z Bia³ej @ 21:59 05.05.2008) *
Buhurt nie wyszed³, trudno. Naprawdê nikt nie musi siê t³umaczyæ dlaczego zabrak³o ¶wieckich (choæ stwierdzenie, ¿e zakonni wyszli bo pewnie maj± ocynkowane kolczugi by³o... zostaje tylko siê u¶miechn±æ smile.gif )

Wprost tego nie powiedzia³em i nie mia³em na my¶li wszystkich i nie tylko zakonnych.....ale odsetek ocynku gdzie by³ najwiêkszy ka¿dy widzia³, wiêc ten u¶miech biorê za dobr± monetê na przysz³o¶æ... i mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku ocynku ju¿ nigdzie nie bêdzie widaæ.

CYTAT(Boguta z Bia³ej @ 21:59 05.05.2008) *
K³aniam siê
czarno-bia³y strach na wróble icon_wink.gif

I tu muszê te¿ powiedzieæ, ¿e tu akurat - w eufemizmie "strachy na wróble" nie chodzi³o Borgowi o nikogo z zakonnych ... tylko o hufiec ma³opolski w³a¶nie za który by³em odpowiedzialny pod tym wzglêdem i w którym podobny przypadek zaistnia³ po raz ostatni (oni o tym wiedz± - kolejny raz - po reorganizacji uzbrojenia - wiêc to ju¿ sie nie powtórzy i za to tez przepraszam tych, których to razi³o). To byli zupe³ni nowicjusze, którzy weryfikacjê przeszli warunkowo - aby zwiêkszyæ frekwencjê walcz±cych w konkurencjach bojowych bo ta..by³a faktycznie s³abiutka w tym roku.
rabake
S³ów kilka I³¿owej debiutantki ...

To by³ mój najbardziej mokry i zimny zjazd ( zjazdy pa¼dziernikowe w³±czaj±c )....
Miejsce fanatstyczne, bardzo stymuluj±cy wiatr wyj±tkowo w nocy - chwilami mia³am wra¿enie, ¿e obudzê siê gdzie¶ w przestworzach wraz z lataj±cym namiotem aniol.gif

Towarzystwo rekompensowa³o niedobory aury hehehe.gif

Teraz tak zwane motywy:
- cieszê siê, ¿e Hufiec Bagrita nie narzeka³ na jedzonko, zreszt± kaszê i herbatê mieli okazjê skosztowaæ ró¿nie¿ go¶cie
- dziêkuj± wszystkim, którzy dbali o ogieñ i donosili mi wodê
- szczególnie jestem wdziêczna ch³opcom ode mnie- Damianowi i Krzysiowi za ci±g³a pomoc i mojemu niezast±pionemu Ja¶minowi za logistykê kuchni
- specjalne dziêki w³a¶cicielom Hot Doga za patalnie i nieocenion± pomoc ( jajecznica gór± ! )
- dziêkuja Tris za bardzo stymuluj±ce towarzystwo miedzy innymi podczas uczty devil.gif

Podsumowuj±c - by³o bardzo ciep³o ( towarzysko rzecz jasna ) i ciesze siê, ¿e pozna³am kilka nprawdê fanatastycznych osób - wymieniaæ nie bêde, ¿eby nie pomin±æ.

Do zobaczenia na kolejnej ostatniej icon_mrgreen.gif I³¿y.

+ wra¿enia wzrokowe
http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=rabake&sid=5

Triss
to jeszcze ja , jak zwykle spó¼niona nieco.
cieszê siê ¿e mog³am pojechaæ w tym roku na I³¿ê.
pod wzglêdem towarzyskim bardzo udana impreza. przegada³am niemal ca³±, minimalnie ograniczaj±c sen...
pomijam wszelkie niezale¿ne od nas niedogodno¶ci - pogodowe czy sanitarne.
niedogodno¶ci wynikaj±ce z naszej w³asnej bezmy¶lno¶ci te¿ przemilczê. wiele zosta³o powiedziane w prywatnych rozmowach.
tutaj chcia³am przede wszystkim podziêkowaæ Smoczej za trud w³o¿ony w organizacjê ca³o¶ci:-)
hufcowi Bagrita za wspania³± atmosferê i skuteczna wspó³pracê na codzieñ:-)
"moim ludziom" za to ¿e tak Was du¿o i tworzymy zgran± ekipê:-)
hufcowi ma³opolskiemu za mi³e przyjêcie przy ognisku:-)

to by³ dobry pocz±tek nowego sezonu:-)
Psalm
Rabake, dziêki za zdjêcia. Wiadomym jest, ¿e gdzie ja robi³em zdjêcia, tam mnie nie ma. A na Twoich owszem - ca³kiem sporo. Je¶li pozwolisz - zamieszczê linka na stronie.
rabake
Jasne, ¿e pozwolê - za op³at± za prawa autorskie tongue.gif
Mnie na moich te¿ nie ma, co da sie zauwa¿yæ

+do dziewczyn z okolic ogniska - w przysz³ym roku musimy w koñcu zrobiæ t± herbatkê z pokrzywy, na cerê siê przyda szczerba.gif
Borg
CYTAT(S³awek zTarnowa @ 22:24 05.05.2008) *
To byli zupe³ni nowicjusze, którzy weryfikacjê przeszli warunkowo - aby zwiêkszyæ frekwencjê walcz±cych w konkurencjach bojowych bo ta..by³a faktycznie s³abiutka w tym roku.

Hmmm ja ich widzia³em w zesz³ym roku w tym samym sk³adzie i badziewiu na kilku imprezach...
Wiêc z nich tacy nowicjusze jak ja...je¶li nie mniejsi.A frekfencja trudno...wolê 5 dobrze zrobionych ni¿ 10 jak wy¿ej. Mo¿e w koñcu dorobimy siê odpowiednich proporcji w odtwarzanym spo³eczeñstwie...
Rayla Scarlett
Podziêkowania dla organizatorów. Pomimo deszczowej aury by³o naprawdê ¶wietnie. Zadzia³a³y prawa Murphy'ego - wita³o nas i ¿egna³o s³oñce. Bardzo podoba³ siê koncert Jacka Kowalskiego - czekam na obiecane linki na youtube smile.gif
Na koniec serdeczne pozdrowienia dla ca³ego Hufca Ma³opolskiego, a tak¿e Indara icon_mrgreen.gif, Saszy, ma³ego rycerza Mateuszka, oraz Any i Zygmunta smile.gif Do zobaczenia! smile.gif

Joanna zwana Rayl±
S³awek zTarnowa
CYTAT(Borg @ 23:20 05.05.2008) *
Hmmm ja ich widzia³em w zesz³ym roku w tym samym sk³adzie i badziewiu na kilku imprezach...
Wiêc z nich tacy nowicjusze jak ja...je¶li nie mniejsi.

Wtedy jeszcze nie byli pod nasz± opiek±. I na tej I³¿y to by³a moja wina, ¿e dopu¶ci³em te bojówki.
Có¿..sam zobaczysz nastêpnym razem i mam nadziejê, ¿e nie omieszkasz tego napisaæ, skoro jestes taki drobiazgowy - i szkoda, ¿e tak wyje¿d¿asz, zw³aszcza, ¿e dobrze wiesz, bo sam Ci powiedzia³em, i¿ to by³ ostatni raz tych zbroi. smile.gifsmile.gif A mo¿e i dobrze, ¿e to poruszy³e¶...szybciej siê zmotywuj± do pracy--bo nie ma lepszej motywacji nad rugacjêsmile.gif ..ale nie bêdê sie d³u¿ej roztkliwia³ nad t± sytuacj±, bo by³y gorsze i bardziej liczne przypadki, tak jak wspomnia³e¶ w innym po¶cie, i nie tylko ra¿±ce braki stroju, ale równie¿ zachowania..

Jednak z drugiej strony..na imprezach tego typu...nigdy nie bêdzie ca³kowitej poprawno¶ci i trzeba siê z tym pogodziæ. Musia³oby przyjechaæ 20 osób...a o to organizatorom bynajmniej nie chodzi³o. Niech nisza historycznej trzynastki zostanie nadal tam gdzie jest...do³±cz± do niej z czasem Ci, którzy dojrzej± do tego...i nie bêd± siê obra¿aæ o wytkniêcie czego¶, albo temu zaprzeczaæ insynuuj±c politowanie dla domniemanego ¶lepca ( czyli mnie) - jak w przypadku Boguty. ( i ci±gle bez urazy..ja tylko stwierdzam fakty i sprawê zamykam i zapraszam nastêpnym razem na miodzik:)).
Avlvs Pontivs Tavrvs
Podziêkowaæ wszystkim wszystkim wszystkim!!!
Oddzielnie podiekowaæ Lazarzom i Lysemu ! (wrocilem ,z zapasem a wy pojechaliscie juz...)
Menelu przepraszam za zlamany palec ...

Martin, Hartman , mia³ problemy z adreanalin± , pokazywalem Ci to podczas sobotnej bitwy !
Otóz,Hartman zostal sam na polu bitwy , po wymianie ciosow sam na sam z Emiliem , (ktory mu porzadnie nastukal icon_mrgreen.gif ) Emil sie uklonil , odwrocil sie i zaczal isc w kierunku swoich, Hartman natpomiast podlecial do niego od tylu, i zaczal go walic z calej sily w tyl glowy..a potem sie zaczelo...a¿ nie zostal sprowadzony do gleby
Jezeli to nie jest adreanalina i gluypota , to co to jest ???
Ale faktycznie sie kajal i przepraszal, bo chial sie pokazac.

Slawku i Amorku, bardzo was lubiê , i szanujê ale z nie piszcie proszê o ciê¿kej piechocie nic wiêcej!!!
Konni sa piekni, kunsztowni, ale niewalcza na pole bitwy, lekka piechota robi duzo zamieszania, fakjne manewry , jest super...
Ale to ciê¿ka piechota daje dreszczyk adreanaliny calosci,wzbudza groze, wyzwala emocje bez nej czego¶ brakuje...
Wszytkie formacje musz± byæ razem, nie mko¿e zabraknaæ ¿adnej, grunt ¿eby dobrze wspolpracowaly i byly karne,!!!!!!!

Najprostszy w swiecie przyklad
w piatek zabraklo ciêzkej....i bitwa byla nijaka, bez wyrazu..
A w sobote ????? Stalem naprzeciwko sceny , i szeregi zakonnikow ktore wylonialy sie do walki w karnym szyku , robily wrazenie......I trzeba bylo slyszec pisk ludzi w tlumie, kiedy sie scierali.
Ja slyszalem bo stalem tam..........

Mam nadzeje ze nie bedziecie juz pisac , kto najwiecej zebral oklasków, bo zebrali je wszyscy, i kionni i pliesi, i ludzi od muzyki, swiatel, i prowadzacy ,i ci co pracowicie w pocie czola ukladali scenariusz, i ci co pilnowali zeby nikomu sie nic nie stalo....Bo ludziom podobala sia inscenizacja jako calosc ....
Boguta z Bia³ej
Witam

Obra¿aæ siê? smile.gif Zareagowa³em na ogólnikowe przytyki kierowane do czarno-bia³ych. Cieszê siê, ¿e by³o to nieporozumienie i ¿e nie chodzi³o w nich o ludzi od ¦w. Jana. G³upio wysz³o. Co do omawiania (nie obgadywania) stroju - sam uwa¿am ¿e ka¿da konkretna uwaga która przyczyni siê do lepszej rekonstrukcji zas³uguje na dobry miodek smile.gif

K³aniam siê
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.